|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - SB900 a ekspozycja
lukemeng - Pią 21 Sty, 2011 Temat postu: SB900 a ekspozycja Witam. Ustawienia: M 1/60 f/2.8 ISO 500 + SB900 eksp 0,0 - lampa błyska bardzo mocno. Te same ustawienia M + SB900 eksp -1,0 - lampa w moim odczuciu dokładnie taką samą mocą błyska ale zdjęcie już odczuwa -1. jak to jest z tą ekspozycją na lampie? Body ma tryb M a jakkolwiek bym ekspozycji w granicach -2,0 - 1,0 to wali tak samo. Tryb TTL FP BL. Moc lampy się nie zmienia a kadry ciemniejsze. Próbowałem z pozycji body (błyskawica na body + rolka) moc błysku na minus i wtedy błyska słabiej.......... o wiele za słabo. I znam foto jasia na tyle na ile, czytałem i studiowałem instrukcje, ale nie łapie tematu.
ghost - Pią 21 Sty, 2011
dontgeddit. skoro na zdjęciu widać -1 to gdzie problem? lampa błyska słabiej i kropka.
lukemeng - Pią 21 Sty, 2011
ok.To jeżeli ja na lampie podciągnę exp na +1 a na body moc błysku na -2 to jak to się ma do rzeczywistości?
komor - Pią 21 Sty, 2011
lukemeng napisał/a: | Moc lampy się nie zmienia a kadry ciemniejsze |
A w jaki sposób oceniasz czy lampa błyska mocniej czy słabiej? Widzisz to oczami? Skoro na zdjęciu masz ciemniej to znaczy, że na pewno słabiej błysnęła.
lukemeng napisał/a: | jeżeli ja na lampie podciągnę exp na +1 a na body moc błysku na -2 to jak to się ma do rzeczywistości? |
Nie wiem jak w Nikonie, ale w Canonie kompensacja siły błysku na lampie ma pierwszeństwo w stosunku do kompensacji ustawianej na aparacie. Może u Ciebie jest tak samo, czyli liczy się to, co masz ustawione na lampie, a nie na body.
lukemeng - Pią 21 Sty, 2011
na lampie mam rozpiętość -3, +3, na body -3, +1, więc tak naprawdę jak tę moc ustawić?
hijax_pl - Pią 21 Sty, 2011
lukemeng napisał/a: | a lampie mam rozpiętość -3, +3, na body -3, +1, więc tak naprawdę jak tę moc ustawić? | Albo na korpusie, albo na lampie. Ustawienie jest kumulacyjne, tzn -1EV na korpusie i +1EV na lampie da razem korektę 0EV...
[ Dodano: Pią 21 Sty, 2011 12:24 ]
lukemeng napisał/a: | Tryb TTL FP BL. Moc lampy się nie zmienia a kadry ciemniejsze. | Wyłącz BL to od razu zobaczysz wyraźną różnicę.
komor - Pią 21 Sty, 2011
hijax_pl napisał/a: | Ustawienie jest kumulacyjne, tzn -1EV na korpusie i +1EV na lampie da razem korektę 0EV... |
Czyli inaczej niż w Canonie. U nas ustawienia na lampie są ważniejsze niż ustawienia na korpusie.
jaad75 - Pią 21 Sty, 2011
komor napisał/a: | Czyli inaczej niż w Canonie. U nas ustawienia na lampie są ważniejsze niż ustawienia na korpusie. | Bo u Was, to wszystko jest powydziwiane...
komor - Pią 21 Sty, 2011
Nie frustruj się Jaad, zawsze jeszcze możesz się nawrócić na słuszną drogę.
hijax_pl - Pią 21 Sty, 2011
lukemeng, informację, którą podałem możesz sobie sam wyczytać w instrukcji do lampy. Strona D-37 notka "W przypadku aparatów z wbudowaną lampą błyskową
wyposażonych w funkcję kompensacji ekspozycji"
|
|