forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Czas naświetlania z lampą w Av / Tv

tomek-pyrlandia - Pią 21 Sty, 2011
Temat postu: Czas naświetlania z lampą w Av / Tv
Witam wszystkich forumowiczów :)

W przygodę z foto bawię się raptem ze 3 miesiące, stąd pewnie moje pytanie wyda Wam się proste :)

Posiadam Canon 550d + lampa speedlite 430 exII. Gdy robie zdjecia w pomieszczeniach (pokoju) w trybie P (ISO 100) z lampą ustawioną na automat (E-TTL), wowczas dobierana jest najnizsza przeslona i czas 1/60. Jak rozumiem, wowczas do prawidlowej ekspozycji aparat reguluje sobie tylko moc blysku.

Problem jednak pojawia sie wowczas, gdy chce miec jakis wplyw na czas, badz przeslone i wlaczam tryby Tv lub Av. Wszystkie parametry te same (ISO 100), ale przy wcisnieciu spustu do polowy pojawiają mi sie takie czasy, jakby aparat nie widzial lampy. Blysk ostatecznie sie pojawia, ale z czasami rzędu np. 1 sekundy.

Czy to jest normalne, ze w trybach priorytetu przyslony / czasu naswietlania do pomiaru nie jest brana pod uwagę będąca w gotowosci lampa? Czy moze w tych trybach powinienem zmienic jakies ustawienia w samej lampie?

Bede wdzieczny za podpowiedz

Pozdrawiam
Tomek

MC - Pią 21 Sty, 2011

Tak, jest to normalne w wybranym przez Ciebie trybie synchronizacji przy programie Av.

Spróbuj użyć M i zauważysz różnicę.

edmun - Pią 21 Sty, 2011

tak to jest normalne, gdyż aparat będzie starał się zarejestrować scenę światłem zastanym i dopiero do tego naświetlenia dobierana jest moc lampy, często tylko w celu zamrożenia ruchu na drugiej kurtynie

dobrze mówię ? (bo się na tym nie znam?)

MC - Pią 21 Sty, 2011

Czy na drugiej kurtynie to głowy nie dam, bo to chyba od ustawień zależy, ale co do reszty - masz rację.
Ale to wszystko jest w instrukcji aparatu...

blaine - Pią 21 Sty, 2011

Tak, w trybach Av i Tv Canony dobierają parametry naświetlania dla światła zastanego i doświetlają tylko lampą. Z lampą lepiej będzie jeśli będziesz robił w trybie M, lub też ewentualnie daj kompensację ekspozycji na ok. -2EV w Av/Tv i wpuść trochę światła zastanego. ;)
komor - Sob 22 Sty, 2011

tomek-pyrlandia, doczytaj w instrukcji odpowiedni fragment o Custom Functions. Jest tam opcja dotycząca wybierania czasów przy pracy z lampą w trybie AV. Do wyboru masz opcje z krótkimi, długimi lub automatycznie dobieranymi czasami. W 550D to jest C.Fn-3, a w nim wartości: Auto (1/200–30 s), 1/200–1/60, stała wartość 1/200 s. Może zmiana tej opcji w czymś Ci pomoże?
Morpheus - Czw 24 Lut, 2011

Mam problem z ustawieniem lampy Canon 580EX – rzadko używam lampę i nie jestem pewny czy powinna robić tzw. przebłysk w celu pomiaru światła, wydaje mi się, że na początku taki błysk pomiarowy robiła. Nie wiem czy taki błysk powinna robić niestety nie mogę znaleźć takiego ustawienie.
Czy może mi ktoś poradzić jak to ustawić, a może wydaje mi się, że taką funkcje miała ta lampa?

[ Dodano: Czw 24 Lut, 2011 11:38 ]
janusz

MC - Czw 24 Lut, 2011

Taki błysk lampa robi, ale Ty pewnie nie jesteś w stanie go zaobserwować...
jaad75 - Czw 24 Lut, 2011

Jeśli widzisz błysk patrząc przez wizjer, to widzisz właśnie przedbłysk pomiarowy.

Tak też myślałem, ale zrobiłem test zamontowałem na statywie i ustawiłem na automatyczne wyzwalanie i nic takiego nie zaobserwowałem oprócz błysku na światłomierzu tj. na tej czerwonej szybce z przodu lampy.

[ Dodano: Czw 24 Lut, 2011 12:22 ]
Na początku wyraźnie było widać 2 albo 3 błyski a teraz jakoś nie mogę zauważyć tych przebłysków, może ktoś mi podpowie gdzie się to ustawia, bo mi jakoś nie wychodzi. Robię zgodnie z instrukcja i nić pewnie gdzieś popełniam błąd

MC - Czw 24 Lut, 2011

Ta czerwona szybka to wspomaganie AF...

Ok., pewno tak jest, nie pamiętam akurat nie mam przy sobie lampy mniejsza z tym czy ktoś wie gdzie się ustawia błysk pomiarowy a może tego się nie ustawia po prostu jest i koniec
MC - Czw 24 Lut, 2011

W quanonie, jeśli masz włączony pomiar ETTL, to błysk pomiarowy jest. No bo i jak by aparat miał wiedzieć jak mocno kazać lampie błyskać?

W końcu to nie Sony tylko gupi Canon :mrgreen:

ghost - Czw 24 Lut, 2011

jeżeli błysk jest z pomiarem i w cyfrze, to preflash będzie. jeżeli ustawisz lampę w manual, to zapewne nie będzie (w sony nie ma). innej możliwości sterowania tym nie ma.

ghost napisał/a:
jeżeli ustawisz lampę w manual, to zapewne nie będzie (w sony nie ma)
Nie tylko Sony... :)

a ustawienie funkcji na aparacie też nie ma znaczenia? czy jest na M, Av,Tv,P
MC - Czw 24 Lut, 2011

Nie ma. O ile lampa działa w automatyce a nie w manualu.

a jak jest z lampą Canon 580EX II
MC - Czw 24 Lut, 2011

Przecież wyraźnie masz napisane... :zalamany:

Ok. dzięki
Spróbuję powalczyć z tą lampą – może ja nie widzę tego błysku, ale 3 błyski jeden po drugim powinienem zobaczyć, ale jeszcze raz dzięki
PS.
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale wolę się upewnić, czyli nie mam wpływu na ustawianie błysku pomiarowego tzn. dzieje się to automatycznie albo jest [ustawienie auto] albo nie przy [ustawieniu manual] :mrgreen:

[ Dodano: Czw 24 Lut, 2011 13:22 ]
dzięki, dzięki, dzięki i po co się denerwować :oops:

MC - Czw 24 Lut, 2011

Tak, dobrze zrozumiałeś.
I zadam pytanie pomocnicze: czy lampa prawidłowo naświetla? Jeśli nie, to rozumiem, ale jeśli ok, to czym się tu martwić?

czasem prześwietla ale to może błąd w ustawieniu
jeszcze raz dziekuję za pomoc

dr11 - Czw 24 Lut, 2011

Janusz W. napisał/a:
Ok., pewno tak jest, nie pamiętam akurat nie mam przy sobie lampy mniejsza z tym czy ktoś wie gdzie się ustawia błysk pomiarowy a może tego się nie ustawia po prostu jest i koniec
Do ustawienia pomiaru naświetlenia sceny błyskiem pomiarowym służy:
a) automat, generujący go tuż przed ekspozycją, jeśli lampa NIE jest w trybie manulanym,
b) przycisk w aparacie Flash Exposure Lock, czyli FEL, czyli *, jeśli lampa NIE jest w trybie manulanym,
c) nie ma błysku pomiarowego, jeśli lampa JEST w trybie manulanym.

ghost - Czw 24 Lut, 2011

jeżeli wyraźnie widziałeś kilka błysków, to może miałeś włączoną redukcję czerwonych oczu? błysk pomiarowy jest dość trudny do wyłapania.
hijax_pl - Czw 24 Lut, 2011

ghost napisał/a:
błysk pomiarowy jest dość trudny do wyłapania.
O ile się nie da czasu migawki na >=1s oraz ustawi błysk na tylną kurtynę ;)
komor - Czw 24 Lut, 2011

ghost napisał/a:
błysk pomiarowy jest dość trudny do wyłapania

Nie wiem jak gdzie indziej, ale w Canonie nie jest taki trudny, w Nikonie też go widzę, jak patrzę na pracę innego fotografa. Niektórzy to nawet nagminnie zdążą przymknąć oczy, jak się do nich w TTL strzela. Mam takiego jednego znajomego.

ghost- masz rację redukcje czerwonych oczu mam zawsze włączoną

[ Dodano: Czw 24 Lut, 2011 14:01 ]
tylko nie wiem czy podczas sprawdzania była włączona redukcja czerwonych oczu a teraz nie mogę tego sprawdzić - sprawdzę wieczorem. No i to jest jakaś pomysł, który muszę sprawdzić

komor napisał/a:
Niektórzy to nawet nagminnie zdążą przymknąć oczy, jak się do nich w TTL strzela. Mam takiego jednego znajomego.
Ja odruchowo zamykam, niezależnie od producenta lampy ;)
dr11 - Czw 24 Lut, 2011

Janusz W., błysk do redukcji czerwonych oczu nie jest przedbłyskiem w celu pomiaru światła - błyskiem pomiarowym, to tak na przyszłość :)
Usjwo - Czw 24 Lut, 2011

Zrob tak jak hijax_pl mowi, dlugi czas (np. 10s) i synchronizacja na druga kurtyne, napewno zobaczysz. Przy synchronizacji na pierwsza kurtyne, ciezko odroznic blysk pomiarowy od blysku "roboczego"

dr11 napisał/a:
Janusz W., błysk do redukcji czerwonych oczu nie jest przedbłyskiem w celu pomiaru światła - błyskiem pomiarowym, to tak na przyszłość :)

wiem, skoro nie widzę płysku pomiarowego to może to jest przyczyna, że nie widze błysku pomiarowego-chodzi mi tu o ustawienia aparatu

Janusz W. napisał/a:
skoro nie widzę płysku pomiarowego
Mówisz o błysku lampy czy wspomaganiu AF?
dr11 - Czw 24 Lut, 2011

hijax_pl, wspomaganie AF w zewnętrznych lampach Canona nie jest realizowane błyskami palnika lampy.

dr11, w nikonie tez ;) Ale się zastanawiam czy kolega nie nazywa błyskiem pomiarowym czerwonego wzorku ;)

hijax_pl napisał/a:
dr11, w nikonie tez ;) Ale się zastanawiam czy kolega nie nazywa błyskiem pomiarowym czerwonego wzorku ;)

Nie -chodzi mi o to, że nie widzę przedbłysku tzw. pomiarowego w lampie Canon 580EX II a moje pytanie było czy to jest zauważalne i czy się to ustawia, bo wydaje mi się, że wcześniej to widziałem a teraz nie – problem w tym, że rzadko używam lampy i nie wiem czy mam rację, że powinien być widoczny przedbłysk czy coś skopałem w ustawieniach

dr11 - Czw 24 Lut, 2011

Janusz W., jest zauważalne. Nastaw błysk na drugą kurtynę i czas naświetlania w M na 1 sek.
Czy się ustawia? Nie. On jest jak lampa pracuje w automatyce. Nie ma go, gdy pracuje w trybie manualnym.

dzięki
cybertoman - Czw 24 Lut, 2011

Janusz W., byc moze oczekujesz serii blyskow (spawarki), jaka generuje lampa wbudowana - zewnetrzna lampa tego nie robi.

jeszcze raz dzięki - manipulowałem przy mocy flesza widocznie miałem nastawę na M

[ Dodano: Czw 24 Lut, 2011 15:01 ]
cybertoman napisał/a:
Janusz W., byc moze oczekujesz serii blyskow (spawarki), jaka generuje lampa wbudowana - zewnetrzna lampa tego nie robi.

właśnie wbudowana lampa daje taką serie błysków skoro przy zewnętrznej tego ma nie być to jest ok. myślałem że coś żle ustawiam

to by było na tyle, dzięki za wyjaśnienie

hijax_pl napisał/a:
Ja odruchowo zamykam, niezależnie od producenta lampy ;)
Ja też, ale odkąd dowiedziałem się, że to bardzo dobrze świadczy o czasie reakcji, to jestem z tego dumny... :razz:

Usjwo napisał/a:
Zrob tak jak hijax_pl mowi, dlugi czas (np. 10s) i synchronizacja na druga kurtyne, napewno zobaczysz. Przy synchronizacji na pierwsza kurtyne, ciezko odroznic blysk pomiarowy od blysku "roboczego"

Dzięki wszystkim za porady – rzeczywiście zrobiłem jak radziliście przy długim czasie i nastawieniu na drugą kurtynę wyraźnie widać błysk pomiarowy,
Pozdrawiam i powodzenia

[ Dodano: Czw 03 Mar, 2011 19:07 ]
Mam pytanie ja ustawić błysk stroboskopowy w 580EXII czy te błyski pomagają w ustawienia ekspozycji?

[ Dodano: Czw 03 Mar, 2011 19:12 ]
Mam pytanie ja ustawić błysk stroboskopowy w 580EXII czy te błyski pomagają w ustawienia ekspozycji?

[ Dodano: Czw 03 Mar, 2011 19:13 ]
Według instrukcji to można ustawić ilość błysków, próbowałem kilku sposobów i jakoś nie mogę zauważyć tych błysków – czy coś, że ustawiam?

[ Dodano: Czw 03 Mar, 2011 19:14 ]
Według instrukcji to można ustawić ilość błysków, próbowałem kilku sposobów i jakoś nie mogę zauważyć tych błysków – czy coś, źle ustawiam?

[ Dodano: Czw 03 Mar, 2011 19:38 ]
ok , chyba dziś nie dostanę żadnej informacji

cybertoman - Pią 04 Mar, 2011

Janusz W., posty laczone nie uzyskuja statusu "nieprzeczytany", pozostaja zazwyczaj bez echa.

Laczysz w pytaniu blyski storboskopowe i ustawianie ekspozycji, byc moze dalej meczysz "spawarke". Podczas ustawiania ostrosci w "ciemnosci" korpus pomaga sobie lampa. Lampa wbudowana pomaga wysylajac grupe blyskow, od jednego do n (o ilosci i parametrach decyduje korpus). Metoda skuteczna, aczkolwiek irytujaca. Sa metody mniej rzucajace sie w oczy - od prostego podswietlania podczerwienia do wyswietlania wyuzdanych wzorkow (np. zielonej szachownicy), zapewniajacych kontrast nawet tam, gdzie go nie ma (np. biala sciana). Twoja 580-tka wspomaga AF bez blyskania - to to czerwone swiatelko. Z poziomu korpusu mozesz je wylaczyc, ale na "spawarke" zmienic sie nie da. Tryb stroboskopowy to oswietlanie sceny nie jednym a wieloma blyskami. Ich ilosc, moc i czestotliwosc mozna ustawic a spustem wyzwolic cala serie. Jesli cos Ci nie dziala, to ilosc informacji, ktora udzieliles jest zbyt skromna, by w czymkolwiek Ci pomoc.
Reasumujac - Twoje lampy moga emitowac:
1. Blysk pomiarowy - sluzy do okreslenia ekspozycji (wbudowana i 580)
2. Blyski wspomagania AF - pomocny w ustawianiu ostrosci, na ekspozycje nie ma wplywu. (wbudowana)
3. Blyski sterujace - sluza do komunikacji miedzy lampami (580)
4. Blysk/blyski podczas otwartej migawki - oswietlaja scene - ten typ wysylaja wszystkie sprawne lampy blyskowe (ten blysk wplywa oczywiscie na ekspozycje)

Morpheus - Sob 05 Mar, 2011

Chodzi mi o błysk wspomagający w celu właściwego ustawienia ostrości oraz o błysk pomiarowy.
Jeśli ustawię na błysk auto i czas naświetlenia 1/60 to w aparacie wskaźnik poziomu ekspozycji sygnalizuję złe ustawienie, ale zacznę o początku.
-jaki powinienem ustawić czas naświetlenia [oczywiście z lampą]?
-jeśli ustawię czas np. 1/60 to wskaźnik w aparacie sugeruje zmianę nastawy ekspozycji, jeśli nie skoryguję to zdjęcie jest lekko niedoświetlone a jak ustawię według wskazań aparatu to jest lekko prześwietlone.
-chodzi mi o to czy te błyski stroboskopowe pomagają w ustawieniu właściwej ekspozycji
-czy powinienem korygować ekspozycję według wskazań aparatu no, ale tu mi prześwietla

komor - Sob 05 Mar, 2011

Błyski wspomagające AF nie mają wpływu na ekspozycję i jej pomiar. Do tego służy błysk pomiarowy, który ma miejsce tuż przed otwarciem migawki, już po naciśnięciu spustu. Fakt, że światłomierz wskazuje niedoświetlenie jest zrozumiały, bo on nie uwzględnia tego, co się stanie po błysku lampy, czyli po doświetleniu sceny tak, żeby ekspozycja była (mamy nadzieję) prawidłowa.
jaad75 - Sob 05 Mar, 2011

Ja nie wiem, jak można proste sprawy tak komplikować... :roll:

Dzięki, to jeszcze jedno pytanie jaki najlepszy czas ustawić do zdjęć z lampą

[ Dodano: Sob 05 Mar, 2011 13:46 ]
jaad75 napisał/a:
Ja nie wiem, jak można proste sprawy tak komplikować... :roll:

No, bo skomplikowanych już się nie da :wink:

Janusz W. napisał/a:
Dzięki, to jeszcze jedno pytanie jaki najlepszy czas ustawić do zdjęć z lampą
Taki, żeby w kombinacji z przysłoną i czułością dawał pożądane naświetlenie zastanego...
Zrozum wreszcie, że to są dwie osobne ekspozycje, dla których część parametrów jest wspólna (przysłona, czułość), a część wpływa wyłącznie na jedną z nich (energia błysku i czas). Od tego jakie chcesz mieć proporcje między tymi dwoma ekspozycjami będzie zależało jak ustawić czas i energię błysku. Ty pytasz o lampę w automacie, więc dla lampy ustalasz tylko kompensację ekspozycji, natomiast czasem regulujesz to, ile zastanego wpuścisz. Dlatego właśnie przy lampie najlepiej pracuje się w manualu - jedynym automatycznie kontrolowanym parametrem jest energia błysku i dzięki temu dość dokładnie panujesz nad naświetleniem klatki.

No właśnie i tu jest problem, bo nie wiem, jakiej mocy użyć, dlatego ustawiam lampę na aut –nie wiem jak dobrać moc błysku
Np. ISO 100 czas 1/60 jak należy to obliczyć [wiem zależy od światła zastanego]

Janusz W., dalej mieszasz. Wyobraź sobie, że masz dwie osobne ekspozycje na jednej klatce. Błyskową się w tej chwili nie zajmujesz - pozostawiasz to automatyce lampy. Ustalasz ile chcesz wpuścić zastanego i dobierasz takie parametry jak Ci pasują. Lampa w TTL-u błyśnie tak, by pierwszy plan (zazwyczaj, bo to zależy od trybu pomiaru światła w aparacie) był naświetlony poprawnie.

Przy zdjęciach bez lampy jest wszystko jasne ma do dyspozycji wskaźnik poziomu ekspozycji[ w wizjerze], który mogę na bieżąco skorygować, histogram i dodatkowo na wyświetlaczu LCD mogę obejrzeć prześwietlone fragmenty zdjęcia i to wszystko skorygować – gorzej z lampą nie mogę wykorzystać wskaźnika ekspozycji i nie wiem czy dodać mocy czy odjąć jak to ustawić
Teraz muszę wyjść, ale przeczytam jak wrócę

Janusz W., ok, prosty przepis w przypadku używania lampy na wszelkich imprezach gdzie zastanego jest zbyt mało, to utrzymywać niedoświetlenie między 1-2EV na drabince ekspozycji. To jak ustawisz parametry zależy od efektu jaki chcesz uzyskać - może to być długi czas, tak by podkreślić ruch (w zależności od tego na którą kurtynę błyśniesz w tym miejscu dostaniesz "zamrożone" obiekty), może być krótki czas, a wysoka czułość, tak by otrzymać podobne naświetlenie dla zastanego, ale z bez charakterystycznych rozmyć. Oczywiście w każdej z tych kombinacji możesz dobrać sobie dowolną GO. Jeśli naświetlasz zastane blisko zera, to udział błysku w ekspozycji jest niewielki - im bardziej niedoświetlasz (wg. drabinki ekspozycji), tym większy udział błyskowego w całkowitym naświetleniu klatki. Kompensacją ekspozycji błysku regulujasz, co uznajesz za prawidłowe naświetlenie dla lampy, czyli czy ma ona prześwietlać, czy niedoświetlać względem "zera" wynikającego z pomiaru przedbłyskiem.

jaad75 napisał/a:
prosty przepis w przypadku używania lampy na wszelkich imprezach gdzie zastanego jest zbyt mało, to utrzymywać niedoświetlenie między 1-2EV na drabince ekspozycji.

Dzięki „jaad75” właśnie tego mi brakowało na ile mogę ustawić niedoświetlenie ekspozycji

rafax - Wto 08 Mar, 2011

komor napisał/a:
Fakt, że światłomierz wskazuje niedoświetlenie jest zrozumiały, bo on nie uwzględnia tego, co się stanie po błysku lampy, czyli po doświetleniu sceny tak, żeby ekspozycja była (mamy nadzieję) prawidłowa.

Mogę się mylić bo bawię się lampą od kilku dni ale... po naciśnięciu przycisku blokady ekspozycji "*" lampa sobie błyska (rozumiem że to błysk pomiarowy jest), później sobie przekadrowuję, ustawiam ostrość i strzelam - i wychodzi poprawnie naświetlone. Body C40 w av, lampa Metz 58 w ettl...

głupotę jakąś straszną napisałem? :zalamany:

komor - Wto 08 Mar, 2011

Nie napisałeś głupoty, bo jak jest podpięta lampa to blokada ekspozycji (AEL) połączona jest domyślnie także z blokadą ekspozycji lampy (FEL), czyli następuje błysk pomiarowy, wszystko się ustawia i czeka na Twoje naciśnięcie spustu. Pewnie trochę zależy to też od konkretnej puszki, być może Canon zmieniał tam coś w zależności od generacji sprzętu.