forum.optyczne.pl

Filtry, konwertery i soczewki - Filtr a autofocus

uc - Sob 22 Sty, 2011
Temat postu: Filtr a autofocus
Witam,
Mam następujący problem i prosiłbym o pomoc:

Aparat Nikon D2x podczas pracy z obiektywem nikon70-300,f/4.5-5.6 nie może nigdy ustawić ostrości dokładnie podczas robienia zdjęcia na wolnym powietrzu. Natomiast gdy robię zdjęcia przez szybę to ostrość łapie w 100/100 przypadków.

Właściwie to mam ten obiektyw jakiś czas i radziłem sobie zwiększaniem przysłony, myślałem że ten obiektyw po prostu taki już jest, tzn. słaby. Dopiero niedawno przypadkowo robiąc zdjęcie z okna przez szybę zauważyłem że zdjęcia wychodzą idealnie. Otworzyłem okno, robię bez szyby.. i kompletna klapa. Zdjęcie jest za mglone, czasem bardziej czasem mniej ale zawsze niedostatecznie ostre. Sprawdziłem dokładnie i nie ma wątpliwości że ten obiektyw (albo system AF w aparacie) potrzebuje jakiegoś filtra (którym w moim przypadku była szyba okna).

Czy ktoś zetknął się z czymś takim? Ja nie mam do niego filtra. Sprawdzałem tylko z filtrem polaryzacyjnym i też jest źle.

Czy może być tak że potrzeba filtra UV? Chyba szyby w oknach pochłaniają UV... Jednak chciałbym się upewnić gdyż nie jestem zwolennikiem filtrów i nie chciałbym bez potrzeby wydawać pieniędzy. D

edmun - Sob 22 Sty, 2011

nie kupuj żadnych filtrów tylko wyślij obiektyw do serwisu, jeśli tylko ten jeden obiektyw z Twoim aparatem ma takie przypadłości.

jeśli jest to Twój jedyny obiektyw jakim fotografujesz,
to na wszelki wypadek spróbowałbym ten obiektyw na szybko z innym body sprawdzić
lub sprawdzić inny obiektyw na Twoim body
aby wyeliminować przypuszczenia o problemie z Twoim body

uc - Sob 22 Sty, 2011

Z body jest wszystko w porządku. Z innymi obiektywami chodzi dobrze. Z tym zresztą też tyle że przez szybę. Na krótszych ogniskowych jest lepiej. Obiektyw był w serwisie i stwierdzili że wszystko jest ok. Poniżej zamieszczam przykład. Zdjęcie na 300mm czyli na najdłuższej ogniskowej, powiększenie 100%. Stwierdzam że przez szybę to ten obiektyw jest naprawdę niezły.
boogi58 - Czw 27 Sty, 2011

Udany żart, pewnie paru się nabrało...
uc - Pią 28 Sty, 2011

Nie, no bez takich numerów! To nie jest żart! Zjawisko występuje rzeczywiście. Ale pokazuje że jednak filtry UV nie służą tylko do ochrony obiektywu. Dziwne że nikt na forum o tym nie wiedział. Wszędzie na forum piszą że filtr UV to nie jest potrzebny... chyba że jako osłona przed kurzem itp. Oj, panowie i panie... Fakt że zależy to od jakości obiektywu i długości ogniskowej.
MC - Pią 28 Sty, 2011

Dziękujemy, że nas oświeciłeś.
uc - Pią 28 Sty, 2011

Poszukałem co nieco i jednak obecnie produkowane okna są w pewnym zakresie filtrami UV. Więc przyczyną był brak filtra UV.

MC, szkoda że wcześniej nic nie napisałeś skoro wiedziałeś...

dr11 - Pią 28 Sty, 2011

Diagnoza jest prosta. Zdjęcia bez szyby są poruszone. Mając szybę opierasz o nią obiektyw i poruszone już nie są. Tadaaa :D
uc - Pią 28 Sty, 2011

Pudło! Tadaa :grin:
Wszystko opisałem. Obiektyw ma stabilizację, robiłem z czasem bardzo krótkim. Poruszenie jest wykluczone.

moronica - Pią 28 Sty, 2011

uc, "bardzo krotkim" to niewiele mowi, co to byl za krotki czas konkretnie? i nie powiedziales czy opierales o szybe. powtorzyles test uzywajac statywu i w trybie M?
uc - Pią 28 Sty, 2011

1/1000, ze stabilizacją. O nic nie opierałem, nie ma takiej potrzeby. Poza tym jeśli wszystkie zdjęcia przez szybę są ostre a wszystkie bez szyby nie, to można wysnuć logiczny wniosek że przyczyną nie jest poruszenie.
Usjwo - Pią 28 Sty, 2011

us Ty lec szybko i tnij ta szybe na krozki, oprawiaj i sprzedaj jako nowy "filtr ostrzacy". Zysk gwarantowany. :mrgreen:
uc - Pią 28 Sty, 2011

Us? To chyba nie do mnie?

Usjwo, mimo wszystko jest lepsze rozwiązanie - filtr UV. Pomyśl zanim coś napiszesz. Pod wpływem emocji mylisz nawet nazwy użytkowników.

dr11 - Pią 28 Sty, 2011

uc, Ty się nie mądruj tylko się postaraj to udowodnić. Najlepiej zacznij od wstępu teoretycznego a później poprzyj praktyką. Bo jak na razie to nie widać ani jednego ani drugiego ;)
Usjwo - Pią 28 Sty, 2011

uc napisał/a:
Pod wpływem emocji mylisz nawet nazwy użytkowników.

Myslalem ze zyskiem sie podzielisz i chcialem byc pierwszy :evil:

uc - Pią 28 Sty, 2011

dr11, od mądrowania to widać że jesteś tutaj ty. Nie przeszkadzaj sobie, życzę powodzenia. Jak będę chciał coś udowadniać to raczej nie w rozmowie z tobą, gdyż pokazałeś właśnie że nie potrafisz ocenić dowodów praktycznych, nawet zaprzeczasz ich istnieniu choć je pokazałem.

Usjwo, są inne portale...

Ja natomiast używam już filtru UV i jest dobrze. Polecam.

uc - Pią 28 Sty, 2011

Rozumiem. A co chciałbyś jeszcze zobaczyć? Jeśli nie wierzysz w to co ja piszę i wklejam to rozmowa z tobą nie ma sensu.
dr11 - Pią 28 Sty, 2011

uc napisał/a:
nie ma sensu
Masz rację. Nie ma o czym gadać :)
komor - Pią 28 Sty, 2011

uc, nie denerwuj się, po prostu zjawisko, które opisujesz ma się nijak do naszej skromnej wiedzy. Wszystkich nas. I nie piszę sarkastycznie. Po prostu takiego czegoś nie widzieliśmy, więc albo masz wyjątkowo nietypowy skopany aparat i/lub obiektyw, albo w Twoim opisie brakuje czegoś.

I proszę już wszystkich o skończenie z uszczypliwościami. Albo dalej próbujemy rozwikłać ten problem albo STFU. :)

komor - Pią 28 Sty, 2011

Dobra, jeszcze raz przeczytałem początek i ja na tym porównaniu, które zamieściłeś nie widzę rozmazania typowego dla złego zogniskowania, tylko typowe poruszenie przy dłuższym czasie. Może stabilizacja wariuje bez tej szyby? Tylko tak czy owak jest w zakresie dyskusji voodoo i czarów.
uc - Pią 28 Sty, 2011

Słusznie piszesz. Nie wiem co szwankuje. Ale "to coś" potrzebuje filtra UV. Wychodzi tak nawet przy czasie 1/3200 i tylko z tym obiektywem. Rzeczywiście, to co zamieściłem wygląda na poruszone, ale nie zawsze tak wygląda. Czasem jest równo rozmyte na wszystkie strony.
Usjwo - Pią 28 Sty, 2011

a probowales bez stabilizacji?
uc - Pią 28 Sty, 2011

Tak. Stabilizacja nie ma wpływu.
hijax_pl - Pią 28 Sty, 2011

uc, zrób wpierw test "bateryjkowy" na FF/BF z i bez filtra korzystając z af kontrastowego i fazowego. No i napisz jeszcze jakim masz ten filtr UV?
komor - Pią 28 Sty, 2011

hijax_pl, AF kontrastowy na D2x? Nie wiem czy kolega uc dysponuje jeszcze inną puszką niż ten zacny staruszek.
hijax_pl - Pią 28 Sty, 2011

komor, no tak - zagalopowałem się ;)
boogi58 - Sob 29 Sty, 2011

Nie wiem jak wy, ale na na miejscu kolegi brałym okno ze sobą na plenery i sesje.
To musi wzbudzić respekt!
Fajnie się rozwiął ten wątek...

uc - Sob 29 Sty, 2011

boogi58, kolega dziękuje za twoje głupie porady związane z oknem. Widocznie taki już twój poziom. Kolega już sobie poradził w inny sposób na który chyba nigdy byś nie wpadł (filtr UV). Twoja porada przypomina stary kawał o milicjantach wykręcających żarówkę w pięciu (jeden na stole trzyma żarówkę a czterech kręci stołem). Stara rada: zanim coś napiszesz po prostu pomyśl.
hijax_pl - Sob 29 Sty, 2011

uc, Zrobiłeś test bf/ff ? Stawiam na to, ze masz walniety obiektyw. Na Twoim miejscu bym go do serwisu zaniósł a nie posilkowal sie filtrem, którego pewnie kiedyś i tak będziesz musiał zdjąć ze względu na flary...
boogi58 - Nie 30 Sty, 2011

Uc, nie chciałem Cię urazic, a tylko rozbawić, byś nabrał dystansu do problemu.
Źle postawiłeś pytanie, a jakie pytanie - taka odpowiedź...
Nie zajeżaj się tak, każdy tu ma jakieś problemy...

Pzdr.

B.