|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - dylemat
faraon28 - Sob 22 Sty, 2011 Temat postu: dylemat chciałem kupić aparat do 3000 zł, ma mi służyć do robienia zdjęć dzieciom w domu jak i na placu zabaw, oraz żeby kręcił filmy full HD, zastanawiałem sie nad sony nex 5 tylko martwi mnie tam bardzo mały zum. możecie mi pomóc i coś doradzić. Aparat ma być w miare prosty w obsłudze
Dominika - Sob 22 Sty, 2011
Hmm. Jak szybki AF to niby lustrzanka jak tu wszyscy mówią ale jak do 3000 to albo będzie słaby AF w body albo mułowaty silnik w obiektywie no i obsługa prosta to też rzecz względna Jeśli kompakt masz AF teoretycznie słabszy ale jest full HD Jeśli NEX to przemilczę bo szkoda mi słów na temat takich beznadziejnych wynalazków.
faraon28 - Nie 23 Sty, 2011
czyli nex 5 to niepotrzebny wydatek pieniedzy ?
zastanawiam sie nad SONY lub CANON
LUMIX zdecydowanie odpadam, mam obecnie fz18 i jest to niewypałem
P_M_ - Nie 23 Sty, 2011
Do 3000zl mozna kupic naprawde swietny sprzet do fotek. Samo fullhd to juz inna bajka i pytac powinienes w 'lustrzankach'.
Najlepsza oferta pod tym katem wydaje sie canon 550d, ale do niego nie dostaniesz ciekawego obiektywu w tych pieniazkach.
Nikon ma d3100, ktory to fullhd ma, ale bez paru opcji. Ma za to dobre obiektywy w przystepnej cenie.
faraon28 - Nie 23 Sty, 2011
oglądam różne filmy HD lub full HD z różnych aparatów i nie widze wielkiej różnicy
P_M_ - Nie 23 Sty, 2011
Przyjrzyj sie specyfikacjom. Nastawianie parametrow, stereo, podlaczenie mikrofonu, autofocus.
Przy tym canon daje jednak lepszy obraz szybkiego ruchu. Ma 60klatek w 720p. No ale zalezy co i komu potrzeba.
lotofag - Nie 23 Sty, 2011 Temat postu: Re: dylemat
faraon28 napisał/a: | zastanawiałem sie nad sony nex 5 tylko martwi mnie tam bardzo mały zum. |
To jest aparat z wymienną optyką, kup do niego obiektyw 18-200 i będziesz miał większy "zóm" jeśli bardzo Ci na tym zależy. Oczywiście "uniwersalność" takiego obiektywu jest opłacona pewnymi kompromisami. Tak BTW nie ten dział - NEX to nie lustrzanka...
faraon28 napisał/a: |
Aparat ma być w miare prosty w obsłudze |
Każdy w sumie jest, pewne rzeczy ustawia się raz i zapomina o nich, a ekspozycję można ustawiać mniej lub bardziej wygodnie zależnie od klasy aparatu (manipulatory na korpusie kontra grzebanie w menu), albo lecieć cały czas na automacie
MC - Nie 23 Sty, 2011
faraon28 napisał/a: | czyli nex 5 to niepotrzebny wydatek pieniedzy ? |
Zależy do czego. Ja bym bardzo chętnie się pobawił ze starymi manualami. Ale skoro koleżanka Dominika, taką bogatą argumentacją odradza jego zakup to musi mieć rację.
Dominika - Nie 23 Sty, 2011
NEXa nie odradzam tylko przemilczam bo szkoda mi słów na temat tak beznadziejnych wynalazków= ja bym nie kupiła i tyle
MC - Nie 23 Sty, 2011
Czyli wychodzi na to samo.
lotofag - Nie 23 Sty, 2011
Dominika napisał/a: | Hmm. Jak szybki AF to niby lustrzanka jak tu wszyscy mówią ale jak do 3000 to albo będzie słaby AF w body albo mułowaty silnik w obiektywie |
Na pewno masz pojęcie o czym piszesz?
edmun - Nie 23 Sty, 2011
Dominika, proszę zamilcz, bo starasz się wybić wiedzą której nie posiadasz. wprowadzasz niepotrzebny zamęt w całym temacie.
faraon28, powiedz mi, dlaczego FZ18 dla Ciebie był niewypałem, oraz czy taki aparat jak HX1,HX5 ze stajni Sony, czy też Canon SX30 jest dla Ciebie interesujący
wielbicielxx - Nie 23 Sty, 2011
Że tak powiem wespnę się na wyżyny i zapytam ale o co chodzi?
Do fotografi dzici na placu zabaw- idz do sklepu zapytaj który kompakt kreci ful HD i wybierz ten co ci się najbardziej podoba
mrawi - Pon 24 Sty, 2011
faraon28
Jak bym musial wydac 3000 to wzialbym pentaxa k-r, albo bezlusterkowca samsunga nx10 i dokupil dluzszy obiektyw. Samsung maly, lekki, a k-r to super sprzet.
|
|