forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - D90 vs Canon ???D

expel - Nie 23 Sty, 2011
Temat postu: D90 vs Canon ???D
Witam

Szukam samego body w cenie około 2600 zł.
Moje wymagania.
-Niskie szumy do zdjęć w słabym oświetleniu.
-Akceptowalna współpraca z obiektywami m42 głównie chodzi o heliosa i pierścienie pośrednie do extremalnego makro ;]
-Tanie obiektywy (chyba do canona są ciut tańsze)
-Dostępność obiektywów różnych firm
-Nie interesuje mnie możliwość kręcenia filmów.
-Szybki i skuteczny AF.
Zastosowania
-zastosowanie rodzinne różne wyjazdy i imprezy
-fotografia w słabych warunkach oświetleniowych
-krajobraz
-fotografia sportowa(rajdy, i inne dynamiczne obiekty)

Jestem otwarty na propozycje, nie koniecznie musi być też D90 może być też inny nikon ale chyba ten jest najrozsądniejszym wyborem w tej cenie.

Pozdrawiam

MM - Nie 23 Sty, 2011

Odpowiedż jest jedna jak dla mnie. Kupuj Canona 50D póki jeszcze jest do kupienia. Jak nie dostaniesz nowego za 2600 to naprawdę warto dołożyć tych pareset złotych. Powinno być też sporo dobrych używek bo mnóstwo braci sprzedaje go by kupić 7D. Sam tak zrobiłem ponad rok temu :mrgreen:
expel - Nie 23 Sty, 2011

50D jest dość ciężko dostępny a jak jest to w cenie ponad 4 tys :)
ophiuchus - Nie 23 Sty, 2011

expel, :shock: a któż sprzedaje staruszka 50D za ponad 4000? Przecież za tę cenę można dostać 7D. To może dołóż te 6 stówek i kup 60D? Akurat z M42 Canony dobrze współpracują, więc jeśli robisz makro to uchylny wyświetlacz tylko ułatwi zabawę. Ja tam bym się nie zastanawiał :D
expel - Nie 23 Sty, 2011

http://allegro.pl/listing...d&category=8846
http://www.ceneo.pl/1764403
http://www.skapiec.pl/sit...CFUODDgod8HgcIA

sami widzicie że ceny nie zachęcają :D

expel, podejrzewam, że gdybyś napisał maila do któregokolwiek z tych sklepów z pytaniem o dostępność, to okazałoby się że towaru nie ma na stanie ;) Jeszcze kilka miesięcy temu korpus 50D można było dostać właśnie za ok. 2700 pln. Teraz za 4600 można kupić nowiutki korpus 7D. 60D kosztuje jakieś 3200 zł, może nawet mniej. Wniosek jest taki, że jeśli chcesz Canona, to w zależności od funduszy - 60D lub 7D ;)
expel - Nie 23 Sty, 2011

7D odpada na pewno to już nie ten przedział cenowy ;] 60D też trochę jeszcze nie ta cena, można kupić używki 40D w dość miłej cenie, polecalibyście go czy czekalibyście na spadek ceny 60D lub polecali jakiegoś Nikona ? 2600 +-100 zł to absolutne maximum na body :)
Usjwo - Nie 23 Sty, 2011

do 2600PLN za 60D to mozesz dlugo czekac. 40D to juz stary model, ale daje jeszcze rade. Jak nie uda sie z 50D a chcesz Canona to mozesz brac, duzo nie kosztuje a na poczatek starczy.
Niektorzy ciagle go uzywaja z powodzeniem :razz:

expel - Nie 23 Sty, 2011

Jakoś małe natężenie Nikoniarzy dziś na forum, normalnie koniec świata ;p Teraz mam e-520 w dual kicie ale niestety Olympus powiedział papa lustrzankom, ile w ogóle może być wart e-520+ 14-42 + 40-150 ?
A polecalibyście coś typu 500D czy też 550D ?
Puszka nie musi być profesjonalna, a dobrze jakby całość zmieściła się w około 4500-5000zl ale to już absolutne maximum wolał bym jednak tą dolną granice :)

Do tego Canona/ Nikona mam zamiar kupić 3 obiektywy Sigma 17-70 , Sigma 70-300 i Nikor 50mm f/1.8

Luke_S - Nie 23 Sty, 2011

expel napisał/a:
...ile w ogóle może być wart e-520+ 14-42 + 40-150 ?

Jakieś 1000-1200 zł.

expel napisał/a:
A polecalibyście coś typu 500D czy też 550D ?

Czemu nie. Ale D90 stoi o "pół półki" wyżej i warto się nad nim zastanowić (chociaż Canon chyba lepiej współpracuje ze starymi manualnymi szkłami). Porównywałbym go raczej do Canona 60D.

expel napisał/a:
Do tego Canona/ Nikona mam zamiar kupić 3 obiektywy Sigma 17-70 , Sigma 70-300 i Nikor 50mm f/1.8

Ludzie czasem narzekają na współpracę obiektywów Sigmy z puszkami Canona. Ponoć szybkość i celność AF pozostawiają wiele do życzenia. Sam się z tym nigdy nie spotkałem, nie zdążyłem już się przekonać na własnej skórze... Bo po doświadczeniach z Sigmami 50 f/1,4 na bagnecie Olka stwierdziłem kategorycznie, że nigdy w życiu nie kupię już żadnego kundla.

jaad75 - Nie 23 Sty, 2011

expel napisał/a:
-Niskie szumy do zdjęć w słabym oświetleniu.
Jeśli porównujesz z 50D, to zdecydowanie D90.
expel napisał/a:
-Akceptowalna współpraca z obiektywami m42 głównie chodzi o heliosa i pierścienie pośrednie do extremalnego makro ;]
Zdecydowanie nie Nikon. Dowolny Canon, Pentax lub Sony.
expel napisał/a:
-Tanie obiektywy (chyba do canona są ciut tańsze)
Zwłaszcza 35/1.8... :razz: Ale ogólnie jest taka obiegowa opinia.
expel napisał/a:
-Dostępność obiektywów różnych firm
Dowolny system.
expel napisał/a:
-Nie interesuje mnie możliwość kręcenia filmów.
Wszystkie współczesne aparaty mają tę funkcję.
expel napisał/a:
-Szybki i skuteczny AF.
W D90 z szybkim obiektywem jest wystarczająco szybki i skuteczny. We wspomnianym 50D może być ciut skuteczniejszy w AF-S, ale już niekoniecznie w AF-C.
Sunders - Nie 23 Sty, 2011

Cytat:
po doświadczeniach z Sigmami 50 f/1,4 na bagnecie Olka stwierdziłem kategorycznie, że nigdy w życiu nie kupię już żadnego kundla.

AF tej sigmy ma problemy chyba ze wszystkimi puszkami, nie tylko z canonami i olkami, ale nazywanie jej kundlem to przesada, bo to jest bardzo dobry obiektyw manualny :smile:

expel - Nie 23 Sty, 2011

Czyli widzę ze Nikony odpadają jeśli chodzi o manualne szkła. Jeżeli nie udało by się kupić 50D lub 60D w tej cenie około 2600 pozostaje 40D 500D i 550D który z tych 3 puszek byłby najlepszym wyborem? Bo Sony i Pentax mnie nie przekonują wiem że pentax jest idealny do manualnych obiektywów ale nie to jest moim priorytetem a sony to sony firma robiąca wszystko ;]

expel napisał/a:
pozostaje 40D 500D i 550D który z tych 3 puszek byłby najlepszym wyborem?

To zależy od "priorytetów", ale wybierałbym między 40d a 550d.

Usjwo - Nie 23 Sty, 2011

expel napisał/a:
a sony to sony firma robiąca wszystko ;]

Tak jak canon :mrgreen:
Do zdjec z wysokim ISO 40D to niezbyt dobry:
http://forum.optyczne.pl/...13795&start=296

Usjwo napisał/a:
Tak jak canon
Do zdjec z wysokim ISO

Usjwo, przesadzasz. Widziałeś może TV canon, walkmana canon, wieżę audio canon, dvd canon,... :???:

MC - Nie 23 Sty, 2011

Ale widziałe pewnie: drukarkę Canon, skaner Canon, kopiarkę Canon, projektory Canon...
expel - Nie 23 Sty, 2011

Wiec zostaje 550D, ale z tego co piszą to 550D nie różni się prawie niczym od 500D wiec czy warto przepłacać?

MC napisał/a:
Ale widziałe pewnie: drukarkę Canon, skaner Canon, kopiarkę Canon, projektory Canon...

I telefony, kamery, radia samochodowe, słuchawki, laptopy, konsole, videoprintery :?: Bo Sony i owszem :smile:

expel napisał/a:
Wiec zostaje 550D, ale z tego co piszą to 550D nie różni się prawie niczym od 500D wiec czy warto przepłacać?
Ma lepszą matrycę, jeśli chodzi o szumy... Ale żeby z D90 zejść na takie badziewie... :roll:

[ Dodano: Nie 23 Sty, 2011 17:20 ]
Sunders napisał/a:
I telefony, kamery, radia samochodowe, słuchawki, laptopy, konsole, videoprintery :?: Bo Sony i owszem :smile:
Pytanie, czy to lepiej, czy gorzej... :roll:
kufel - Nie 23 Sty, 2011

jaad75 napisał/a:
Pytanie, czy to lepiej, czy gorzej... :roll:
jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego ! :razz:

jaad75 napisał/a:
Ma lepszą matrycę, jeśli chodzi o szumy... Ale żeby z D90 zejść na takie badziewie... :roll:
eee tam , w swojej półce 550 D to udana puszka.

kufel napisał/a:
jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego ! :razz:
Tyle, że te wszystkie sprzęty nie są produkowane w jednym garażu...
kufel napisał/a:
eee tam , w swojej półce 550 D to udana puszka.
Tak, tyle że ta półka średnio przystaje do półki D90, czy XXD o której była wcześniej mowa...

expel napisał/a:
550D, ale z tego co piszą to 550D nie różni się prawie niczym od 500D wiec czy warto przepłacać?

Ma nieco lepszy wyświetlacz LCD, lepsze parametry zapisu video i gniazdo zewnętrznego mikrofonu, nieco lepszą matrycę, nieco szybszy tryb seryjny i lepszy system pomiaru światła.

kufel - Nie 23 Sty, 2011

jaad75 napisał/a:
zgadza sie, z tym ze jednak osobiście bardziej przychylnie patrze na firmy które jednak specjalizują się w danym fachu a nie są od wszystkiego.

jaad75 napisał/a:
Tak, tyle że ta półka średnio przystaje do półki D90, czy XXD o której była wcześniej mowa...
tego nie neguje :)
lotofag - Nie 23 Sty, 2011

jaad75 napisał/a:

Taa, też mam wrażenie że niektórym się wydaje, że na jednej linii takie Sony dziś składa lustrzanki, jutro telewizor, a pojutrze jakiś sprzęt audio może... :mrgreen:
To są najczęściej kompletnie różne oddziały firmy, nie mające ze sobą dużo wspólnego poza przynależnością do jednej korporacji.
Cytat:

z tym ze jednak osobiście bardziej przychylnie patrze na firmy które jednak specjalizują się w danym fachu a nie są od wszystkiego

Dużo takich nie znajdziesz. C, N czy P też nie produkują tylko lustrzanek i osprzętu do nich.

jaad75 napisał/a:
w swojej półce 550 D to udana puszka.
Tak, tyle że ta półka średnio przystaje do półki D90

Tak, tyle że ta z kolei półka średnio chyba przystaje do potrzeb expela o któtych wcześniej wspominał... :smile:

Sunders napisał/a:
Tak, tyle że ta z kolei półka średnio chyba przystaje do potrzeb expela o któtych wcześniej wspominał... :smile:
Wiesz, jak dla mnie, to jest ta półka, poniżej której się nie schodzi... :razz:

jaad75 napisał/a:
jak dla mnie, to jest ta półka, poniżej której się nie schodzi...

IMO jesteś zbyt ortodoksyjny :mrgreen:

kufel - Nie 23 Sty, 2011

lotofag napisał/a:
Dużo takich nie znajdziesz. C, N czy P też nie produkują tylko lustrzanek i osprzętu do nich.
tak, mam tego świadomość,nie mniej nie są to firmy "od wszystkiego" jak np Sony.
maput - Nie 23 Sty, 2011

Myślę, że kontakt oddziałów Sony zajmujących się fotografią i np. konsolami jest pomijalny i można uznać je (te oddziały znaczy się) za osobnych producentów.

expel, skoro zastanawiasz się nad El Canona to może jednak warto pomyśleć o niższych Pentaxach ?

expel - Nie 23 Sty, 2011

Jak już wcześniej pisałem albo N albo C :D
zentaurus - Nie 23 Sty, 2011

expel napisał/a:

Albo N i C :grin:

expel, szkoda, że wykluczasz Pentaksa, bo do założonych zastosowań byłby bardzo dobry, a skoro rozpatrujesz półkę Canona 550D to Pentax K-r byłby lepszy :D Natomiast jak skłaniasz się ku Canonowi to mimo wszystko dołóż te kilka stówek do 60D ;) Ma lepszy pomiar światła niż 50D, kręci filmy, matrycę też ma niczego sobie.
expel - Nie 23 Sty, 2011

Dobrze, a teraz tak opcja załóżmy że mam takie wymagania jak w pierwszym poście oprócz współpracy z analogowymi obiektywami. To w tedy wchodzi w grę Nikon D90 ? Czy nikony odpuszczamy całkowicie ?

expel napisał/a:
załóżmy że mam takie wymagania jak w pierwszym poście oprócz współpracy z analogowymi obiektywami. To w tedy wchodzi w grę Nikon D90 ?

Tak.

expel napisał/a:
Bo jak powszechnie wiadomo wszystkim początkujacym, to są najlepsze firmy... :razz:
expel - Nie 23 Sty, 2011

Jakoś nie mam przekonania do Pentaxa :) Chociaż te nowe puszki mają niczego sobie ale tez kiedyś bylem bardzo za Olympusem a się na nim przejechałem :P Choć robi dość dobre zdjęcia

expel napisał/a:
Jakoś nie mam przekonania do Pentaxa :)
A tak abstrahując od tematu i z czystej ciekawości - dlaczego?
MM - Nie 23 Sty, 2011

jaad75 napisał/a:
expel napisał/a:
Jakoś nie mam przekonania do Pentaxa :)
A tak abstrahując od tematu i z czystej ciekawości - dlaczego?

A jak ktoś woli Merca lub BMW zamiast Fiata to jak myślisz - DLACZEGO?

MM napisał/a:
A jak ktoś woli Merca lub BMW zamiast Fiata to jak myślisz - DLACZEGO?
Powiedziałbym, że bliżej temu do porównania Renault, Volkswagen i Volvo... Sam sobie dopisz, który jest ktory... :razz:
expel - Nie 23 Sty, 2011

Kurde teraz już sam nie wiem co myśleć o pentaxie ;] przejrzałem test K-r i hmm zaczął mi się podobać ten sprzęcik. Proszę powiedzcie mi czy jeśli chodzi o dostępność obiektywów do pentaxa jest porównywalna z C i N ? I czy warto wchodzić w ten system ? Naprawdę teraz już mam zamieszanie w głowie, nie widziałem też profesjonalistów fotografujących pentaxami może stad to uprzedzenie bo w każdym niemal studiu fotograficznym można znaleźć wyłącznie C i N a w przyszłości będę myślał nad poważniejszym fotografowaniem. I nie chciałbym znów popełnić błędu decydując cię na dany system tak jak to miałem z Olympusem.

expel napisał/a:
powiedzcie mi czy jeśli chodzi o dostępność obiektywów do pentaxa jest porównywalna z C i N ?

W PL nie. Tam gdzie żyje jaad75 tak :smile:

expel napisał/a:
Proszę powiedzcie mi czy jeśli chodzi o dostępność obiektywów do pentaxa jest porównywalna z C i N ?
Nie, dystrybucja w PL jest bardzo kiepska, chociaż w sieci kupić można wszystko.
expel napisał/a:
I czy warto wchodzić w ten system ?
Jesli wiesz czego chcesz od sprzętu - oczywiście. Ale jeśli głównym kryterium jest:
expel napisał/a:
nie widziałem też profesjonalistów fotografujących pentaxami może stad to uprzedzenie bo w każdym niemal studiu fotograficznym można znaleźć wyłącznie C i N
...to wybierz to co wszyscy.

[ Dodano: Nie 23 Sty, 2011 20:51 ]
Sunders napisał/a:
W PL nie. Tam gdzie żyje jaad75 tak :smile:
Ale ja od prawie 1.5 roku mieszkam w PL... :razz:

expel napisał/a:
czy warto wchodzić w ten system ?

Jest dość specyficzny, na pewno inny od N i C. Niektórzy nazywają to "nierozwojowy" :mrgreen: Inni znów przykręcają pentaksowe Limitedy do swoich "pełnoklatkowych" Canonów :wink:
expel napisał/a:

nie widziałem też profesjonalistów fotografujących pentaxami może stad to uprzedzenie bo w każdym niemal studiu fotograficznym można znaleźć wyłącznie C i N (...)
I nie chciałbym znów popełnić błędu decydując cię na dany system tak jak to miałem z Olympusem.

W takim razie kup coś z C lub N, komfort psychiczny też jest ważny.
expel napisał/a:
a w przyszłości będę myślał nad poważniejszym fotografowaniem.

Może Pentaksem 645D? :twisted: :lol:

expel napisał/a:
nie widziałem też profesjonalistów fotografujących pentaxami

Ja jednego widziałem.
expel napisał/a:
czy warto wchodzić w ten system ?

expel, przeczytaj stopkę jaad`a75 :smile:

[ Dodano: Nie 23 Sty, 2011 21:02 ]
jaad75 napisał/a:
Tam gdzie żyje jaad75 tak
Ale ja od prawie 1.5 roku mieszkam w PL...

Sorry, errata: jest: "żyje" ; powinno być "żył jeszcze 1,5 roku temu" :razz:

expel - Nie 23 Sty, 2011

Komfort komfortem :) ale już naprawdę chce wejść w system który będzie rozwojowy ;] i do którego będę miał wybór obiektywów. Na razie jedna osoba poleca P a reszta C. Choć puszki el w pentaxie są dość przyjemne :) Czekam na dalsze wypowiedzi mam nadzieje że na podstawie wypowiedzi uda mi się wybrać system z którego będę naprawdę zadowolony :)
moronica - Nie 23 Sty, 2011

expel, widze ze nie jestes zadowolony ze kazdy ci poleca C no to masz - wez D90, polecam ;)

expel napisał/a:
Na razie jedna osoba poleca P a reszta C.
Że niby ja? Nie, ja polecam Ci kupić D90 i spuścić to M42 na allegro. Pentax to świetny system, ale dla kogoś kto wie dlaczego chce go używać.

jaad75 to nie Ty, to maput, ophiuchus i lotofag. Nie wiem czemu expel doliczył się tylko jednej osoby :???:

Mnie w to proszę nie mieszać, ja sugerowałem C lub N :wink: Przynajmniej nie będzie potem narzekań, że w P nie ma taniej plasticzanej 50ki i 85ki (bo bez dokładnie tej ogniskowej jak wiadomo portretu się nie wykona :mrgreen: ) oraz trzeba kupę kasy na jakieś tam dziwne Limitedy wydawać...
Takich postów "rozwojowców" to ja już dużo widziałem na różnych forach, jeszcze tylko nikt nie rzucił magicznego skrótu FF, a potem bywa jak bywa...

lotofag napisał/a:
expel napisał/a:
a w przyszłości będę myślał nad poważniejszym fotografowaniem.

Może Pentaksem 645D?

:twisted: :lol:

A emotki widział? :razz:

lotofag napisał/a:
A emotki widział?

A te pod moim postem nie wydają Ci się takie same :???: :razz:

expel - Nie 23 Sty, 2011

Jest tak, że zawsze jakoś C i N wydawały się najlepszymi firmami jeżeli chodzi o lustrzanki przynajmniej wg mnie i wielu innych, lecz teraz zaczynam po waszych wypowiedziach doceniać pentaxa, nie interesowałem się nigdy pentaxem więc stąd pytania o rozwojowość czy o dostępność obiektywów itd. Po porostu nie chciałbym znaleźć się w podobnym położeniu jak teraz ze mam olympusa, ale już tego systemu nie ma po co rozwijać.

expel, w C/N będzie Ci z pewnością łatwiej dobrać sprzęt pod siebie, ze względu na szerszą ofertę i większą (zwłaszcza w Polsce) dostępność zarówno obiektywów jak i akcesoriów, co jednak nie oznacza automatycznie, że nie mógłbyś dobrać równie satysfakcjonującego Cię sprzętu z oferty Pentaksa. Wszystko zależy od osobistych preferencji i oczekiwań, ale o sprecyzowanie ich na razie w Twojej systuacji trudno.
expel - Pon 24 Sty, 2011

K-r bardzo mi się spodobał w tej cenie nie ma nic lepszego wg mnie lecz teraz gdy robię zdjęcia amatorsko w zupełności mi wystarczy lecz w przyszłości jak mam zamiar zając się fotografia zawodowo bo planuje coś w tym kierunku po studiach zostaje mi prawdopodobny następca k-7 i nic pozatym bo jeżeli dobrze zauważyłem pentax nie ma FF. A dla przykładu C i N Maja bardziej zroznicowany asortyment luster zaawansowanych. Stad tez moje wątpliwości. Pewnie są one bez podstawne ale jednak są.
jaad75 - Pon 24 Sty, 2011

expel napisał/a:
zostaje mi prawdopodobny następca k-7
K-7 już ma od kilku miesięcy swojego następcę i jest nim K-5.
expel napisał/a:
bo jeżeli dobrze zauważyłem pentax nie ma FF
Ma za to MF w cenie niewiele droższej od profesjonalnych FF C i N...
expel napisał/a:
A dla przykładu C i N Maja bardziej zroznicowany asortyment luster zaawansowanych.
Niewątpliwie.
expel - Pon 24 Sty, 2011

Pentax bardzo fajny, obiektywy te które miałem zamiar kupić do C do P też są dostępne, niestety oprócz taniej plastikowej 50'tki za około 500 zł :) . Dobrze by radził sobie ten Pentax (k-r) z Sigmą 17-70 i 70-300 APO ? Niestety zasoby finansowe nie pozwalają na kupno obiektywów Pentaxa :)

expel napisał/a:
Dobrze by radził sobie ten Pentax (k-r) z Sigmą 17-70 i 70-300 APO ?
Zazwyczaj Pentaksy z Sigmami współpracują ok, ale jak współpracuje z nimi akurat K-r, musiałby powiedzieć Ci jakiś jego użytkownik.
Wciąż jednak uważam, że lepiej zrobisz kupując D90 - to lepszy korpus i bardziej wszechstronny system, a różnica w cenie nie jest duża.

kozidron - Pon 24 Sty, 2011

expel napisał/a:
Dobrze by radził sobie ten Pentax (k-r) z Sigmą 17-70 i 70-300 APO ? Niestety zasoby finansowe nie pozwalają na kupno obiektywów Pentaxa :)

Pentax to dobry system dla kogoś, kto wie po co go kupować, jak podpinać pod niego te dwie sigmy (dla kogoś kto wymaga więcej niż niedzielny pstrykacz) z wszystkich zalet pentaxa zostaje tylko guzikologia, uszczelnienia i współpraca z manualami - czasem to dużo a czasem nie wystarczy.
expel, z takimi szkłami to obojętne co wybierzesz.

expel - Pon 24 Sty, 2011

Nie mogę nigdzie się doczytać jak jest z matrycą D90 i długimi czasami ekspozycji, ma ktoś jakieś spostrzeżenia ?
hijax_pl - Pon 24 Sty, 2011

expel, mam doświadczenia. Miałem D90 i nie miałem z nim żadnych problemów - z ekspozycjami rzędu kilkunastu do kilkudziesięciu sekund włącznie.

Prawdę mówiąc nie rozumiem po co roztrząsasz takie detale? Co będziesz ze zrobionymi zdjęciami robić?

expel - Pon 24 Sty, 2011

Nie znoszę szumów na zdjęciach a bardzo lubię fotografować w nocy stąd moje pytanie.
Usjwo - Pon 24 Sty, 2011

Szumy to bardziej generuje wysokie ISO niz dlugi czas naswietlania, a w nocy to i tak statyw.
expel - Pon 24 Sty, 2011

wiadomo ale czasem przy iso 1600 lub 800 można zrobić z ręki dlatego też zależy mi żeby nie szumiał

Matryce CMOS szumią na każdej czułości - nawet natywnej. Chodzi CI o brak szumów na JPGach z puszki? A może na w miarę równomierny szum łatwy do usunięcia w kompie przy wywoływania RAWa?

D90 bez problemu robiłem na ISO800, przy wyższych czułościach używałem Noisewarea. Chcesz mieć mało szumiącą matrycę - celuj w D7000 lub K5

expel - Pon 24 Sty, 2011

Jak na razie głównie jpg raw w mniejszym stopniu lecz z czasem bede przechodził pewnie na raw. Myślałem o pentaxie ale to raczej nie jest system dla mnie D7000 jest o dużo za drogi, a jeśli chodzi o canony to odradzono mi 3 cyfrowe a na dwu cyfrowe mnie też za bardzo nie stać, wiec zostaje N D90 jako optymalny wybór aparatu i systemu. Jak kupować to samo body i dokupić sigmę 17-70 czy lepiej w zestawie z Nikorem 18-105 vr ?
MC - Pon 24 Sty, 2011

Ja bym zdecydowanie wolał w zestawie.
moronica - Pon 24 Sty, 2011

expel, to juz ty musisz zdecydowac na czym ci zalezy
lepsze swiatlo i macro czy wiekszy zakres i stabilizacja

expel - Pon 24 Sty, 2011

Teraz sam już nie wiem :) bo znowu zaczął chodzić mi po głowie 550D niby jest jakby półkę niżej ale jak na razie nie sądzę że będzie mi bardzo brakowało pewnych funkcji które są w d90 a w 550D nie ma. I tak na razie zajmuje się tym amatorsko a w przyszłości gdy zacznę myśleć o tym poważniej na pewno puszkę zmienię na na bardziej profesjonalną. Przeglądam sample z testu 550D i nie widzę żeby zbytnio odstawały od tych z D90. Wiem że jestem nie zdecydowany, ale porostu che wybrać jak najlepiej :)
MC - Pon 24 Sty, 2011

Ty myśl bardziej o obiektywach niż o zmienianiu puszki.

expel napisał/a:
Przeglądam sample z testu 550D i nie widzę żeby zbytnio odstawały od tych z D90.
Pod względem szumów i DR wyraźnie odstają, choć niekoniecznie widać to na JPG-ach.
Podstawowa różnica, to funkcjonalność samej puszki - dwie rolki, pentapryzmatyczny duży wizjer i CLS w D90, to coś czego nie da się przecenić.

expel - Pon 24 Sty, 2011

Rzeczywiście teraz przyjrzałem się raw'om i jaad75 masz całkowitą rację rawy lepsze w N

expel napisał/a:
teraz przyjrzałem się raw'om
RAWom? Przecież to zależy od wywołania ;)
kozidron - Pon 24 Sty, 2011

expel napisał/a:
a jeśli chodzi o canony to odradzono mi 3 cyfrowe a na dwu cyfrowe mnie też za bardzo nie stać, wiec zostaje N D90 jako optymalny wybór aparatu i systemu.

skoro tak, to nie ma co biadolić na forumie i brać zestaw marzeń d90+ super plastik kit 18-105VR to dość przyzwoity zestaw nawet dla amatora marudy :wink: a z iso 1600 przy odrobinie wprawy mozna też coś wyciągnąć z tej puszki. Budżetu i tak nie zwiększysz a w tych widełkach cenowych to jedne z lepszych rozwiązań.

[ Dodano: Pon 24 Sty, 2011 15:14 ]
hijax_pl napisał/a:
RAWom? Przecież to zależy od wywołania ;)

pewnie chodzi o optyczną obróbkę z testów a'la cisnę z cieni aż się wszystko zazieleni :wink:

Fatman73 - Pon 24 Sty, 2011

expel, D90 całkiem nieźle sobie radzi przy nocnych fotach. Tu masz przykład fotki na iso 3200 wywołanej z RAWa w najnowszym ACR:

http://img833.imageshack....43/dsc1861e.jpg

expel - Sob 05 Lut, 2011

Trochę odświeżam. Co lepiej 50D bo znalazłem w cenie porównywalnej do D90 czy właśnie ten D90, i ta współpraca z manualnymi obiektywami nie jest konieczna.
Raideur - Sob 05 Lut, 2011

expel napisał/a:
Trochę odświeżam. Co lepiej 50D bo znalazłem w cenie porównywalnej do D90 czy właśnie ten D90, i ta współpraca z manualnymi obiektywami nie jest konieczna.

Jako byly uzytkownik D90 ,nie moge narzekac na niego ,jednak radzilbym ci 50D :roll:

Sunders - Sob 05 Lut, 2011

Jako aktualny użytkownik - polecam 50D :smile:
B o g d a n - Sob 05 Lut, 2011

expel napisał/a:
i ta współpraca z manualnymi obiektywami nie jest konieczna.

Jeśli nie jest konieczna, to ............ 50D. :grin:

Wujek_Pstrykacz - Sob 05 Lut, 2011

Jako były użytkownik 50d, polecam to body, choć urazu do Nikona nie mam :razz:
expel - Nie 06 Lut, 2011

Teraz jak patrze to 50D nowego się nie kupi, warto dołożyć i kupić nowego 60D ? można kupić w granicy 3200 co ew mógłbym jakoś zorganizować. Czy jednak polować na 50D ? Jak ja lubię ten dylemat z wyborem systemu :)
jaad75 - Nie 06 Lut, 2011

Kup D90 póki jeszcze można je kupić.
kozidron - Nie 06 Lut, 2011

expel, jak masz kupić w zestawie kitowym to weź lepiej nikona, ten plastik(18-105vr) dodawany do d90 dłuzej wytrzyma od 18-55is i lepiej sie sprawuje od drugiego obiektywu dodawanego do canona -tak zwanego króla aberracji " w tym zakresie ogniskowych" czyli 17-85 :razz:
hijax_pl - Nie 06 Lut, 2011

jaad75 napisał/a:
Kup D90 póki jeszcze można je kupić.
I ja też tak myślę - bierz zestaw D90 + 18-105VR, tak jak kozidron pisze :)
Raideur - Nie 06 Lut, 2011

expel Jak dobrze poszukasz to jeszcze znajdziesz 50D i to po dobrej cenie .

[/b]

Raideur napisał/a:
expel Jak dobrze poszukasz to jeszcze znajdziesz 50D i to po dobrej cenie .
Tylko po co ma go szukać?... :twisted:
Autor wątku szuka aparatu o niskich szumach w wysokich czułościach - tak naprawdę, to 50D powinien automatem odpaść.

expel - Nie 06 Lut, 2011

Nie kupuje z kitem tylko kupuje sigme 17-70 tak dla informacji :)

expel napisał/a:
Nie kupuje z kitem tylko kupuje sigme 17-70 tak dla informacji :)
Tym bardziej kup Nikona.
Sunders - Nie 06 Lut, 2011

jaad75 napisał/a:
kupuje sigme 17-70 tak dla informacji
Tym bardziej kup Nikona.

Czemu "tym bardziej" :???:

Sunders napisał/a:
Czemu "tym bardziej" :???:
Bo Nikony lepiej współpracują z Sigmami.

jaad75 napisał/a:
Bo Nikony lepiej współpracują z Sigmami.

Masz na to jakieś "dowody", ze sigma 17-70 lepiej współpracuje z D90 niż 50D :?: :smile:

Sunders napisał/a:
Masz na to jakieś "dowody", ze sigma 17-70 lepiej współpracuje z D90 niż 50D :?: :smile:
A Ty masz jakieś dowody na to, że Sigma 17-70 jest w tej kwestii inna od innych Sigm?... :razz:

Z obiektywami sigmy "problemy" mają zarówno korpusy canona jak i nikona-co do ich częstości nikt chyba nie przeprowadził badań statystycznych :razz: :lol: , ale w przeciwieństwie do D90 w 50D można jeśli zajdzie taka potrzeba, próbować ratować się mikroregulacją. A "póki co" mamy znakomity przykład-komora, który był/z 40D/ i nadal jest/z 50D/zadowolony z tej sigmy :idea:

Sunders, te problemy są jednak wyraźnie częściej podnoszone przez właścicieli Canonów niż korpusów jakichkolwiek innych firm, a przypadki jak ten komora są, tym, czym są - przypadkiem... :smile:
Zresztą nie udawaj, że pierwszy raz usłyszałeś o problemach z współpracą Sigmy i Canona...

edmun - Nie 06 Lut, 2011

no to dziwne że ja ze swoją Sigmą 70-200 i 40D też nie mam problemów, tak samo jak z 17-70 które często zabieram od Karoliny.
Na razie jedyna które mi sprawiały problem, to wypożyczana 24-70 na zlocie gdzie miałem ponad metrowy front focus, oraz 50 1.4 która nie była tak ostra jak się spodziewałem

jaad75 napisał/a:
te problemy są jednak wyraźnie częściej podnoszone przez właścicieli Canonów niż korpusów jakichkolwiek innych firm

jaad75, to prawda, że "są wyraźnie częściej podnoszone przez właścicieli Canonów niz korpusów jakichkolwiek innych firm", ponieważ wyraźnie częściej spotykani są właściciele Canonów niż korpusów jakichkolwiek innych firm :smile: Właścicieli np. Pentax`ów spotkać znacznie trudniej, a co dopiero takich którzy mają sigmę 17-70 i jakieś problemy z nia związane :lol: :razz:

Sunders napisał/a:
jaad75, to prawda, że "są wyraźnie częściej podnoszone przez właścicieli Canonów niz korpusów jakichkolwiek innych firm", ponieważ wyraźnie częściej spotykani są właściciele Canonów niż korpusów jakichkolwiek innych firm :smile:
O czyżby? Chyba nieco przesadziłeś z liczebnością użytkowników tego systemu... Póki co, Canon nie ma jeszcze ponad 50% rynku i nie zanosi sięm zeby kidykolwiek miał mieć... :mrgreen:
Sunders napisał/a:
Właścicieli np. Pentax`ów spotkać znacznie trudniej, a co dopiero takich którzy mają sigmę 17-70 i jakieś problemy z nia związane :lol: :razz:
Zależy na jakim forum - na forum Pentaksa można ich spotkać znacznie częściej niż na forum Canona, czy Optyczne... :razz:

jaad75 napisał/a:
Właścicieli np. Pentax`ów spotkać znacznie trudniej, a co dopiero takich którzy mają sigmę 17-70 i jakieś problemy z nia związane
Zależy na jakim forum - na forum Pentaksa można ich spotkać znacznie częściej niż na forum Canona, czy Optyczne...

Czyli są tacy pentaksiarze, którzy mają problemy z sigmami, tylko na innych forach :?: :smile:

[ Dodano: Nie 06 Lut, 2011 13:26 ]
jaad75 napisał/a:
Póki co, Canon nie ma jeszcze ponad 50% rynku

Na tym forum 42%Canon v. 5%Pentax :smile:

MC - Nie 06 Lut, 2011

Sunders, nie żartuj sobie. Uważasz, że to (lub jakiekolwiek inne) forum jest reprezentatywne dla całego rynku w naszym kraju? :shock: :zalamany:

Sunders napisał/a:
Czyli są tacy pentaksiarze, którzy mają problemy z sigmami, tylko na innych forach :?: :smile:
Owszem, w Pentaksie również zdarzają się problemy ze współpracą z Sigmami, nie jest to jednak tak nagminne jak w przypadku Canona. Podobnie wyglada sytuacja w Nikonie i dziwi mnie tylko, że usiłujesz zignorować ten fakt.
Sunders napisał/a:
Na tym forum 42%Canon v. 5%Pentax :smile:
To wciąż nie jest większość użytkowników nawet tego, zdominowanego przez kanonistów forum. Przypomnę, że napisałeś:
Sunders napisał/a:
wyraźnie częściej spotykani są właściciele Canonów niż korpusów jakichkolwiek innych firm

MC napisał/a:
Uważasz, że to (lub jakiekolwiek inne) forum jest reprezentatywne dla całego rynku w naszym kraju?

Jeśli twierdzisz, że tak uwazam, to poprzyj to cytatem :wink:
Twuerdzę tylko, że szansa spotkania na tym forum niezadowolonego użytkownika puszki canona i obiektywu sigma 17-70 jest o wiele większa niż użytkownika puszki pentaxa z takim obiektywem.
MC, może przy okazji wspomnij o swoich doświadczeniach ze współpracy 5D z sigmami-wielokrotnie dziwiło mnie np. to że wbrew "dość powszechnym" narzekaniom z kilkoma egzemplarzami sigmy 50/1,4 nie miałeś żadnych problemów. Ciekawe, czy z jakimiś sigmami takie problemy na 5D miałeś :???: Meritum mojego "sporu" z jaad`em75, to prawdziwość lub nie "przekonania o złej współpracy puszek canona z obiektywami sigma" :idea:

MC - Nie 06 Lut, 2011

Sunders napisał/a:
Póki co, Canon nie ma jeszcze ponad 50% rynku

Na tym forum 42%Canon v. 5%Pentax

Co do pytania - miałem problem z S24/1.8. Chciałem kupić od kolegi używane przez rok przez niego na 5d1. Na moim body był znaczny FF, więc odesłałem mu. Nie miałem ochoty bawić się w kalibrację w serwisie. Ale optycznie na tyle mi się spodobało, że i tak kupię to szkło, ale już osobiście.

Sunders, może poczytaj opinie pod Sigmami w bazie obiektywów? Daje się zauważyć pewien trend... :razz:

jaad75 napisał/a:
w Pentaksie również zdarzają się problemy ze współpracą z Sigmami, nie jest to jednak tak nagminne jak w przypadku Canona

Czy masz jakieś dane na poparcie tego twierdzenie, czy tylko tak Ci sie wydaje?
jaad75 napisał/a:
Przypomnę, że napisałeś: Sunders napisał/a:
wyraźnie częściej spotykani są właściciele Canonów niż korpusów jakichkolwiek innych firm

Czy włascicieli którejś z innych marek aparatów spotyka się jednak częściej?
MC napisał/a:
miałem problem z S24/1.8. Chciałem kupić od kolegi używane przez rok przez niego na 5d1. Na moim body był znaczny FF, więc odesłałem mu. Nie miałem ochoty bawić się w kalibrację w serwisie. Ale optycznie na tyle mi się spodobało, że i tak kupię to szkło, ale już osobiście.

No własnie, MC wbrew uogólnieniom powielanym przez jaad`a75, miałeś problem tylko z jednym egzemplarzem, a z wieloma innymi nie :smile: Co do tego, że należy kupować i sprawdzać osobiscie szkła sigmy, to fakt powszechnie znany i dotyczy posiadaczy lustrzanek wszystkich marek. M.in. komor wielokrotnie wspominał, że swoje sigmy kupował osobiście w salonie mimo nieco wyższej ceny niż w e-sklepach.

Sunders, no i właśnie o to chodzi, że w przypadku marek innych niż Canon, ta konieczność dobierania sobie obiektywu pod korpus nie jest oczywista. Jeśli AF chodzi dobrze z jednym body, to będzie równie dobrze chodził z innymi. W Canonie jak powszechnie wiadomo nie jest to takie pewne.

[ Dodano: Nie 06 Lut, 2011 14:24 ]
Sunders napisał/a:
Czy włascicieli którejś z innych marek aparatów spotyka się jednak częściej?
Właścicieli marki różnej od Canona spotyka się (nawet na tym forum) częściej niż właścicieli Canona - czy to jest wystarczająco jasne?... :roll:
expel - Nie 06 Lut, 2011

Skoro z tymi sigmami sa takie "problemy" to co polecacie około 2300 budżet na 2 obiektywy zakres w sumie około 18-300. bo Do tej sigmy miałem zamiar dokupić jeszcze sigmę 70-300, chyba nie ma lepszej alternatywy w tej cenie do sigmy 17-70

expel, nie o to chodzi, że są "takie" problemy, tylko, że z korpusami Canona są wieksze szanse na złą współprace, niż z korpusami Nikona i dlatego tym bardziej lepszym dla Ciebie wyborem jest D90.
expel - Nie 06 Lut, 2011

Jestem niemal na 99% zdecydowany na nikona :) teraz czekam aż jakimś cudem sprzedam e-520 na allegro i zaraz zamawiam D90.

expel napisał/a:
Jestem niemal na 99% zdecydowany na nikona

expel napisał/a:
co polecacie około 2300 budżet na 2 obiektywy zakres w sumie około 18-300

nikkor 18-105VR+nikkor 70-300VR

expel - Nie 06 Lut, 2011

czyli lepiej 18-105 kupic?

Moim zdaniem akurat lepiej Sigmę 17-70, tyle tylko, że 18-105VR jest tańszy...
B o g d a n - Nie 06 Lut, 2011

expel napisał/a:
czyli lepiej 18-105 kupic?

Obowiązkowo. Wraz z D90 będziesz miał ładny plastikowy komplet z największym DEEREM na świecie. :wink:

Przynajmniej nie będzie robił sobie obciachu napisem Canon na korpusie... :razz:
expel - Nie 06 Lut, 2011

18-105
+
-Większy zakres ogniskowych
-stabilizacja
-tańszy
-mniejsze problemy z af?

-
-gorsze światło(i tak mam zamiar kupić 50'tke 1,8 lub 1,4)
-trochę szerszy kąt u sigmy

coś jeszcze?

Plastikowy bagnet vs. metalowy i ogólnie gorsza budowa, Sigma też ma stabilizację (chyba, że mówisz o starszej wersji), a wg. mnie istotniejsze są te milimetry na szerokim kącie, niż zasięg na długim końcu. Trochę światla więcej też się liczy. Moim zdaniem Sigma jest lepszym obiektywem na początek, a później i tak pewnie wymienisz ją na coś lepszego, tyle, że pocieszysz się nią dłużej, niż 18-105VR. No chyba, że od razu kup coś ze światłem 2.8, choćby Tamrona 17-50...

expel, sigma jest jaśniejsza, ma mniejszą minimalną odległość ostrzenia i trochę solidniejszą konstrukcję, a nikkor ma szerszy zakres ogniskowych i jest tańszy nawet od wersji sigmy bez stabilizacji-IMO to najistotniejsze róznice. Kwestię AF-a można pominąć jeśli wybierając sigmę przed zakupem go przetestujesz.

[ Dodano: Nie 06 Lut, 2011 16:23 ]
expel napisał/a:
mam zamiar kupić 50'tke 1,8 lub 1,4)

Zaplanuj też nikkora 35/1,8 lub sigme 30/1,4 gdybyś polubił sigmy :smile:

[ Dodano: Nie 06 Lut, 2011 16:40 ]
jaad75 napisał/a:
Przynajmniej nie będzie robił sobie obciachu napisem Canon na korpusie...

Jakbym czytał MM piszącego o Sony :???: :lol:

Sunders napisał/a:
Jakbym czytał MM piszącego o Sony :???: :lol:
Jakaś równowaga musi być... :razz:
Ale najlepsze jest to, że o plastiku w D90 pisze ktoś, kto w wielu wątkach gorąco poleca 60D (pomijając, że poleca wszystko co ma w nazwie Canon, choćby było to najgorsze badziewie :mrgreen: )... Mimo, że nie uważam 60D za zły model, ani plastikowych korpusów z szczególnie gorsze, to plastik w D90 wygląda przy tym czymś, co zastosowano w 60D jak stop magnezu niemal.

expel - Nie 06 Lut, 2011

Tylko wiecie jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę :D
D90+18-105VR=3150zł
D90+17-70VR=2460+1550=4010zł
Wiec jakbym zdecydował się na kupno opcji nr 2 to teraz kupił bym body (w każdej chwili mogą się skończyć jak to bywa w końcu produkcji) a obiektyw jak by się kasa pojawiła 3-4 miesiące wiec przez te parę miesiecy leżało by samo body bez użytku.

A w opcji 1 kupuje zestawik i później sprzedaje 18-105 i dokładam do 17-70, a dolata do 18-105 w stosunku do samego body wynosi około 600zł jest do przeżycia. A na początek pewnie wystarczy, przynajmniej tak sądzę.

To kup D90+35/1.8, albo 50/1.8... Być może, że w ogóle odejdzie Ci ochota na dokupywanie zooma później...
expel - Nie 06 Lut, 2011

Co jak co ale zoom kupuje i to akurat nie ma co dyskutować stalkę też ale to w późniejszym czasie.

Odwrócenie tej kolejności dało by Ci znacznie więcej przyjemności z fotografowania od samego początku...

Dla zwolennika stałek IMO na początek wystarczy zestaw: nikon D90+nikkor35/1,8+nikkor 85/1,8 - może zniechęcic do kupowania zoomów :smile:

Sunders, tyle, że na ten ostatni nie wystarczy funduszy...

expel napisał/a:
około 2300 budżet na 2 obiektywy

35/1,8=ok.700pln
85/1,8=ok.1400pln
Razem 2100pln.

Myślałem raczej o tych 600zł dopłaty do body w tej chwili, bo jak rozumiem reszta kasy to dopiero za parę miesięcy?
expel - Nie 06 Lut, 2011

Tylko że w tych 2300 co pisałem chce mieć zakres 18-300 do krajobrazu, imprezy okolicznościowe, przyroda z bliska, zdjęcia z wakacji. Sałka i owszem ale na początek 50/1,8. Jednak same stałki będą mnie ograniczać. I jak napisał mój poprzednik ta kwota będzie dostępna w przyszłości. Teraz mam wybór Samo body albo dopłacam 600 i mam 18-105 który na początek bedzie akceptowalny raczej.

expel napisał/a:
Jednak same stałki będą mnie ograniczać
To jest błędne założenie które nie wiedzieć czemu przyjmuje większość początkujących...
expel - Nie 06 Lut, 2011

Wydaje mi się ze kolejność będzie taka body+18-105 później 50/1,8 a na samym końcu 70-300.

expel, zrobisz, jak uważasz, ale zaoszczędziłbyś trochę pieniędzy na obiektywie, który i tak wcześniej, czy później wymienisz...

expel, jak bedziesz używał 18-105VR, to ocenisz jakich ogniskowych używasz najczęściej-wtedy bedziesz mógł podjąć racjonalnbą decyzję jaką ogniskową najlepiej mieć w stałce :smile:
expel - Nie 06 Lut, 2011

imho stałka na początek fajna sprawa ale dla kogoś kto głównie fotografuje ludzi bo niestety może mi brakować zooma (głównie szerokiego kąta) na imieninach, przy krajobrazach i tego typu pstrykach.

expel, gdybyś kupił 35-tkę, to tak naprawdę mógłbyś nią obskoczyć większość tematów... Krajobrazy, to też nie jest wyłącznie szeroki kąt...

expel napisał/a:
na imieninach, przy krajobrazach i tego typu pstrykach.

Przy "tego typu pstrykach" ja częściej używam ogniskowych w okolicy 35mm niż 50.
jaad75 napisał/a:
expel, gdybyś kupił 35-tkę, to tak naprawdę mógłbyś nią obskoczyć większość tematów

I z tym trudno się nie zgodzić :smile: Poza tym kupując 18-105VR na imieniny musisz doliczyć jeszcze koszty zewnętrznej lampy błyskowej, mając 35/1,8 niekoniecznie od razu :smile:
Myślę, że zestaw 35/1,8+70-300VR też byłby niezły.
jaad75 napisał/a:
zaoszczędziłbyś trochę pieniędzy na obiektywie, który i tak wcześniej, czy później wymienisz...

Podobnie jak jaad75 chyba jednak wolałbym 35/1,8 niż 18-105VR :smile:

komor - Nie 06 Lut, 2011

jaad75 napisał/a:
expel napisał/a:
Jednak same stałki będą mnie ograniczać
To jest błędne założenie które nie wiedzieć czemu przyjmuje większość początkujących...

Tak. Podobnie z wyścigami formuły 1, młodzi początkujący kierowcy powinni od razu być wsadzani do tych prawdziwych bolidów z kierownicą za 20k$. :)
Zresztą po dzisiejszym wypadku Kubicy od razu widać, jak niebezpieczne są zwykłe (no, prawie zwykłe) samochody w porównaniu do F-1.

komor, fotografowanie stałkami ani nie jest trudne, ani niebezpieczne, ani też nie wymaga specjalnego "okresu przygotowawczego", jak zdajesz się sugerować.
komor - Nie 06 Lut, 2011

jaad75 napisał/a:
fotografowanie stałkami ani nie jest trudne, ani niebezpieczne

Moim zdaniem istnieje niebezpieczeństwo zniechęcenia fotografią lub lustrzankami, szczególnie jeśli:
expel napisał/a:
chce mieć zakres 18-300 do krajobrazu, imprezy okolicznościowe, przyroda z bliska, zdjęcia z wakacji

komor napisał/a:
Moim zdaniem istnieje niebezpieczeństwo zniechęcenia fotografią lub lustrzankami, szczególnie jeśli:
expel napisał/a:
chce mieć zakres 18-300 do krajobrazu, imprezy okolicznościowe, przyroda z bliska, zdjęcia z wakacji
Nie znam takiego przypadku. Choć znam przypadek odwieszenia lustra z obiektywem kitowym na przysłowiowy "kołek", bo było duże, ciężkie, a zdjęcia rozmazane gorzej jak z kompaktu.
expel - Nie 06 Lut, 2011

mam chyba alternatywę :D zamiast 17-70 2,8-4 OS wziąć starsza wersje za około 900 zł
Os nie jest chyba niezbędne a ta różnica 0,5 światła mniej też mnie chyba nie zabije i zaoszczędzić około 700 zł

lotofag - Nie 06 Lut, 2011

To nie są jedyne różnice ;)
expel - Nie 06 Lut, 2011

A wiec zamieniam się w słuch ;]

To nie jest 0.5, tylko 1/3EV, co przekłada się np. na róznicę w czasach jak 1/250 do 1/320s, albo w czułości jak ISO800, do ISO1000. Niby niewiele, ale czasem będzie miało znaczenie.
expel - Nie 06 Lut, 2011

To wiem, ale teraz już naprawdę to wydaje się teraz najsensowniejszym wyjściem z tej sytuacji. Bo obawiam się ze na początek 50'tka nie starczy. Chyba :D
lotofag - Nie 06 Lut, 2011

expel napisał/a:
A wiec zamieniam się w słuch ;]

Króko i na temat - HSM i przede wszystkim inna konstrukcja optyczna.

kozidron - Pon 07 Lut, 2011

Sunders napisał/a:

w sumie Panowie o co wy się kłócicie, nikony ogólnie lepiej współpracują z sigmami ale są też takie sigmy, które z niczym nie współpracują dobrze :wink:

jaad75, co do szumów, to wole te z 50D niż z d90, jakoś łatwiej sobie poradzić z canonem niż placynkami z d90 ale dla amatora w tym segmencie może to być pomijalne :razz:

jaad75 napisał/a:
Przynajmniej nie będzie robił sobie obciachu napisem Canon na korpusie... :razz:

to fakt ale można go okleić, obciach mniejszy :wink: i wygląda lepiej :razz:

komor napisał/a:

Jeżeli ktoś się zniechęca po początkowych niepowodzeniach, to chyba lepiej szybciej - przynajmniej zaoszczędzi sobie na czasie a znowu rozpoczęcie od stałki np. 35mm to nie jest wcale taka "głęboka woda".

expel, zamiast tych zumów lepiej stałeczkę na początek -choćby 35mm, tylko jeżeli chcesz nia obskoczyć

expel napisał/a:
Tylko że w tych 2300 co pisałem chce mieć zakres 18-300 do krajobrazu, imprezy okolicznościowe, przyroda z bliska, zdjęcia z wakacji.

to będzie to trudne :wink:

expel - Pon 07 Lut, 2011

D90 już kupione :D teraz pozostaje dozbierać na obiektywy :)
hijax_pl - Pon 07 Lut, 2011

expel napisał/a:
D90 już kupione
Szczerze gratuluję wyboru :)
Raideur - Pon 07 Lut, 2011

Pozostaje tylko sie dolaczyc do gratulacji a czy dobrego wyboru to juz sam ocenisz wkrotce ;)
expel - Pon 07 Lut, 2011

Znalazłem mieszek makro do nikona za 160 zł warto w takie cudo się zapatrzeć ? A dodam że lubię makro, oczywiście zakup mieszka nie jest priorytetem.
hijax_pl - Wto 08 Lut, 2011

expel, za takie pieniądze to lepiej już pierścienie kupić ;) A mieszek - to albo stary, porządny, mocny, a nie chińską tandetę - albo oryginalny. Tak myślę :roll:
expel - Wto 08 Lut, 2011

http://fotozakupy.pl/adap...fii-nikon,8901s o tym mowa. Czy lepiej http://allegro.pl/piersci...1434650823.html ?

expel, kiepski mieszek prowadzi nierówno, z zacięciami, wykrzywia się od obciążenia (a bierz pod uwagę że po jednej stronie wisi korpus po drugiej obiektyw). Kiepskie pierścienie z przeniesieniem elektroniki rysują styki na korpusie... Trudno orzec co lepsze - może jednak mieszek jako że nie niszczy korpusu ;)

A tak na poważnie - bawiłem się takim mieszkiem i nie zachwycił mnie. To już lepiej się zachowywał stary mieszek Pentacona na m42. Co chcesz do niego podłączyć? Inna sprawa, że sam taki mieszek to mało - będziesz potrzebował sanki nastawcze...

Nikon D90 i tak nie mierzy światła przy braku obiektywu (czyli jak masz mieszek, lub pierścienie bez styków) więc... może lepiej przyoszczędzić na jakiś dedykowany obiektyw macro? Np Tamron 90/2.8?

expel - Wto 08 Lut, 2011

Wiec jak kupie przejście na m42 to też nie będzie mierzył światła? A co do obiektywu to hmm bedę miał 50/1.8 , 17-70/2.8-4 i pewnie jakiś tele zoom

expel napisał/a:
Wiec jak kupie przejście na m42 to też nie będzie mierzył światła?
Zgadza się. Po prostu jak nie ma styków - nie ma pomiaru światła. Tzn pomiar jest ale zablokowane jest jego wyświetlanie w wizjerze, górnym LCD, tylnym ekranie. Zostaje Ci obserwacja histogramu lub zewnętrzny światłomierz (+korekta na mieszek)
expel - Wto 08 Lut, 2011

e-520 mierzył a D90 nie, normalnie padłem ;p

[ Dodano: Wto 08 Lut, 2011 19:39 ]
A teraz z innej beczki który obiektyw polecacie Sigma 17-70 2,8-4 HSM OS czy Tamron SP AF 17-50mm f2,8 XR Di IIVC ?

hijax_pl - Sro 09 Lut, 2011

expel napisał/a:
e-520 mierzył a D90 nie, normalnie padłem ;p
Canony mierzą światło, ale nie potwierdzają ostrości. Nikony potwierdzają ostrość, ale nie mierzą światła - ot tak dla zabawy chyba robią nas producenci w balona ;)
Ale wystarczy dokleić dandeliony i Canon zacznie jako tako potwierdzać ostrość, a Nikon mierzyć światło.

Aha - co do Nikona to od D7000 w górę mierzą i światło i potwierdzają ostrość ;)
expel napisał/a:
A teraz z innej beczki który obiektyw polecacie Sigma 17-70 2,8-4 HSM OS czy Tamron SP AF 17-50mm f2,8 XR Di IIVC ?
Tak da mnie Tami ;)
expel - Sro 09 Lut, 2011

Nikt inny nie ma zdania? Oczywiście szanuje zdanie kolegi wyżej lecz chciałbym poznać więcej opinii. :)
P_M_ - Sro 09 Lut, 2011

expel napisał/a:
Nikt inny nie ma zdania? Oczywiście szanuje zdanie kolegi wyżej lecz chciałbym poznać więcej opinii. :)

Tamron, bo tak hijax napisal

jaad75 - Sro 09 Lut, 2011

Ja bym wolał Sigmę 17-50/2.8... :smile: W ostateczności Tamrona...
kozidron - Sro 09 Lut, 2011

jaad75 napisał/a:
Ja bym wolał Sigmę 17-50/2.8... :smile: W ostateczności Tamrona...

oj jaad75, ty chyba znudzony jesteś jak już zumy polecasz :razz: :wink:

Ps. za niedługo będziesz zdjęcia wiewiórek albo kotów komentował w galerii :wink:

jaad75 - Sro 09 Lut, 2011

kozidron napisał/a:
oj jaad75, ty chyba znudzony jesteś jak już zumy polecasz :razz: :wink:
Polecam? Nie... Piszę co bym wolał, gdybym musiał... :smile:
komor - Czw 10 Lut, 2011

A ja tradycyjnie i zupełnie nieodkrywczo napiszę: expel, zależy do czego. :P
Zapraszam do działu obiektywowego i tam już odpowiednie tematy są, nic tylko czytać.