forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Jaki obiektyw do Canona 500d

camilo1987 - Pon 24 Sty, 2011
Temat postu: Jaki obiektyw do Canona 500d
Witam. Jestem amatorem i chce kupić sobie aparat Canon 500d, ale nie wiem jakie obiektywy mam dokupić. Nie mam za bardzo pojęcia o obiektywach i dla tego proszę was o pomoc. Dużo czytam na forach , ale nie wiem na co się zdecydować. Obiektywy w miarę tanie od 1200zł do 2200 zł. Chodzi mi o obiektywy do robienia zdjęć w:
1. w wewnątrz domu, zdjęcia rodzinne , małe imprezy w mieszkaniu, zdjęcia ludzi w domu.
2. jakiś zoom- coś na miasto, zabytki, przyroda, plener.

Mam jeszcze jedno pytanie , obiektywy lepiej kupować firmy Canon bo tej firmy chcę kupić sobie aparat czy może jakiej innej firmy np. : tamron, sigma itp

Pozdrawiam

panmarecq - Pon 24 Sty, 2011

Witaj camilo1987, !

Do tego co napisałeś to najlepiej się chyba sprawdzi Canon 18-135(koszt około 1100zł) dobry obiektyw, może nie rewelacyjny ale zakres ogniskowych akurat prawie do wszystkiego.

za pozostałe 1000 zł możesz dołożyć do jakiejś jasnej portretowej stałki np:
Canon 50mm (1300zł)1.4 lub
Canon 85 1.8 (1400)
albo najprostsze plastikowe 50 mm 1.8 na początek przygody ze stałkami(400zł)

Jeżeli Ciebie nie interesują stałki to możesz dokupić Canona 55-250 is
podobno fajny teleobiektyw jak na swoją cenę(1000zł)

camilo1987 napisał/a:
Mam jeszcze jedno pytanie , obiektywy lepiej kupować firmy Canon bo tej firmy chcę kupić sobie aparat czy może jakiej innej firmy np. : tamron, sigma itp

zawsze jest przekonanie że firmówki lepiej pasują ale to raczej stereotyp, chociaż w wielu przypadkach z obiektywami innych firm pojawiają się problemy z autofocusem...

Stałki portretówki to mówisz do wewnątrz domu?- tylko przydałby się z jakimś lekkim zoomem do pomieszczeń bo na stałkach zoomu nie zrobię.Kogoś przybliżyć -oddalić na zdjęciu w domu Znowu ten niby do wszystkiego 18-135 może być trochę za ciemny do pomieszczeń, znowu na miasto mógłby być? Proszę o jakieś jeszcze ciekawe propozycje.
maput - Pon 24 Sty, 2011

Tamron 17-50/2.8 ;) Masz zooma i do tego jasnego.

Tamron mógłby być. Tylko sprawdzałem Tamrona i są dwa o takich samych parametrach różnią się tylko - no właśnie nie wiem czym , który lepszy SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical (IF) lub SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II VC. A jeśli chodzi o ten 18-135 canona to może on też by się nadał do pomieszczeń- ja się nie znam i dla tego pytam. Może nie jest taki ciemny jak mi się wydaję. I zdjęcia wychodzą ostre, ładne.

[ Dodano: Pon 24 Sty, 2011 21:35 ]
jeden z Tamrona ma stabilizacje. Czy to dobrze ,że ją ma?? Łatwiej będzie zrobić zdjęcie??

komor - Pon 24 Sty, 2011

Tamron z oznaczeniem VC (Vibration Compensation) to nowszy model wyposażony w stabilizację obrazu. Jak masz problemy z długaśnymi oznaczeniami obiektywów to zawsze możesz poszukać np. tutejszej bazie obiektywów na Optyczne.pl:

Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical (IF)
Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II VC

A czy ta stabilizacja dużo daje przy takim obiektywie??
komor - Pon 24 Sty, 2011

Czy dużo daje to wykaże test. :) Ale tak generalnie to moim zdaniem fajnie mieć stabilizację w wycieczkowym obiektywie, a za takiego może uchodzić ten Tamron. W „reporterskich” zastosowaniach też może się przydać, choć oczywiście stabilizacja ruchu nie zamrozi, więc do gonienia dzieci czy sportowców przy słabych warunkach oświetleniowych – nie pomoże.

No właśnie ,a Tamron miał być niby do wszystkiego tak wyżej pisali koledzy . Że się nada i do pomieszczeń , wewnątrz mieszkania i na wycieczki.
ophiuchus - Pon 24 Sty, 2011

camilo1987, te tamrony różnią się tym, że jeden ma stabilizację (VC) a drugi nie ma. Ten bez stabilizacji jest starszy i pewnie tańszy. Stałki do pomieszczeń to moim zdaniem lepszy wybór bo pozwalają na robienie zdjęć w gorszych warunkach oświetleniowych bez przesadzania z czułością (ISO). Ale wymagają trochę biegania. Z drugiej strony chyba nie planujesz usiąść w fotelu i w zależności od potrzeba tylko kręcić zumem? ;) Dom to nie taka znowuż wielka hala z ograniczeniami dostępu, żeby nie dało się zrobić dwóch kroków w tył lub w przód? ;) Jeśli jednak wolisz zumy to polecany Canon 18-135 mógłby być niezłym wyborem, ale weź pod uwagę, że najjaśniej u niego jest F3.5 a to sporo ciemniej, niż F2.8 w Tamronie, który do tego tę jasność utrzymuje w całym zakresie ogniskowych. Natomiast nie da się ukryć, że Canon ma fajniejszy zakres ogniskowych. Trudny wybór :)

[ Dodano: Pon 24 Sty, 2011 21:51 ]
O trochę za późno się zreflektowałem :D Komor ładnie wszystko wyjaśnił ;)

Jednak wole dwa konkretne obiektywy do zdjęć:
1. w wewnątrz domu, zdjęcia rodzinne , małe imprezy w mieszkaniu, zdjęcia ludzi w domu.
2. jakiś zoom- coś na miasto, zabytki, przyroda, plener. Tylko nie wiem jakie. Proszę o pomoc. Nie jestem na nic jeszcze zdecydowany. Co do domu , a co na wycieczkę???

[ Dodano: Pon 24 Sty, 2011 21:55 ]
Dobra koledzy dużo się dziś od was dowiedziałem i za to wam dziękuje. To teraz proszę o dwa konkretne obiektywy które mam kupić. Pozdrawiam

[ Dodano: Pon 24 Sty, 2011 21:56 ]
Dwa obiektywy dla amatora który będzie z nich zadowolony

Wariant tani: Canon 18-55 IS i Canon 50 F1.8 (~600zł)
wariant droższy: 18-135 i 50 F1.4 (~2400zł)
wariant dużo droższy: Tamron 17-50 f2.8 do wszystkiego i Canon 28 F1.8 lub Sigma 30 F1.4 do wnętrz (~3500zł)
Plus różne kombinacje powyższych, zadowolony? :P

[ Dodano: Pon 24 Sty, 2011 22:07 ]
Poczytaj jeszcze kilka ostatnich stron wątku Co zamiast kita do Canona. To powinno trochę rozjaśnić sprawę. Jest też dużo na temat budżetowych stałoogniskowych obiektywów do wszystkiego nie rujnujących kieszeni na dzień dobry :) Miłej lektury.

Może być , wszystko ok tylko te CENY. Jako amator myślę , że wariant pierwszy i drugi . Trzeci za drogo jak na początek mojej przygody z fotografią. Pozdrawiam
Sunders - Pon 24 Sty, 2011

canon 500d+ canon 18-55IS+canon 55-250IS+canon 35/2
http://www.redcoon.pl/ind...15/refId/ceneo/
http://sklepfotograficzny...Canon/EF-35-f2/

Niestety początki bywają zimnym prysznicem jak spojrzy się na ceny obiektywów nawet z niższej półki. Ale nie zrażaj się. :) Jeśli nie masz parcia na stałoogniskowe szkła to na początek jeden obiektyw wystarczy na dłużej, a taki 18-135 naprawdę nie jest zły. Stałkę można przecież dokupić później.
maput - Pon 24 Sty, 2011

A to ten Tamron nie może byc i do zastosowań zewnętrznych jak i wewnętrznych ? ;)
panmarecq - Wto 25 Sty, 2011

W pomieszczeniach to i tak się przyda lampa to może zestaw:
TAMRON 17-50 (1300zł)
CANON SPEEDLITE 430 EX II (850)???

A w przyszłości zobaczysz czego Ci brakuję i wrócisz tu znowu, żeby dowiedzieć się co wybrać :)

camilo1987 - Wto 25 Sty, 2011

Myślę, że wziąłbym sobie na początek Tamrona 17-50/2.8 i stałke Canon 50 F1.8. Teraz tylko jak wygląda zoom w Tamronie czy jest porównywalny do Canon 18-55 IS (którym się kiedyś bawiłem u kolegi) czy może do Canon 18-135. Czy ten zestaw Canon 500d + Tamrona 17-50/2.8 + stałka Canon 50 F1.8 będzie robił leprze zdjęcia od mojego starego rocznego Canon PowerShot SX210 IS. Będzie to moja pierwsza lustrzanka i dla tego nie wiem, i nie wiem czy warto porównywać jakie kolwiek lustrzanki z kompaktami. Chociaż wujaszek ma Fujifilm FinePix HS10- wygląda prawie jak lustrzanka tylko wiadomo to nie jest lustrzanka. I ciekawy jestem jak mój zestawik Canon 500d + Tamrona 17-50/2.8 + stałka Canon 50 F1.8 wypadłby pod względem tego Fujifilm FinePix HS10. Pozdrawiam
Usjwo - Wto 25 Sty, 2011

camilo1987 napisał/a:
jak wygląda zoom w Tamronie czy jest porównywalny do Canon 18-55 IS (którym się kiedyś bawiłem u kolegi) czy może do Canon 18-135.

Jezeli chodzi o "zoom" no to bardziej podobny do 18-55, ten drugi jest znacznie dluzszy

camilo1987 napisał/a:
Czy ten zestaw Canon 500d + Tamrona 17-50/2.8 + stałka Canon 50 F1.8 będzie robił leprze zdjęcia od mojego starego rocznego Canon PowerShot SX210 IS.

Powiedzmy ze jest to jak najbardziej mozliwe

camilo1987 napisał/a:
mój zestawik Canon 500d + Tamrona 17-50/2.8 + stałka Canon 50 F1.8 wypadłby pod względem tego Fujifilm FinePix HS10. Pozdrawiam

"Na oko" to bedzie wypas :mrgreen: , co do zdjec to bym byl ostrozny, podobnie jak powyzej

maput - Wto 25 Sty, 2011

camilo1987 napisał/a:
Teraz tylko jak wygląda zoom w Tamronie czy jest porównywalny do Canon 18-55 IS czy może do Canon 18-135.

Porównaj cyferki...
Skoro Tamron jest 17-50 to chyba łatwo zgadnąć czy bliżej mu do 18-55 czy do 18-135 ? A jak dalej nie wiesz, to poczytaj gdzieś w necie o ogniskowych. Duuużo nauki przed Tobą.

To podsumowanie Tamron bylby odpowiedni do wewnatrz jak i do zewnątrz? Zamiast stałki nadałby się?
Baku - Wto 25 Sty, 2011

Myślę, że kupowanie stałki pokrywającej zakres ogniskowych tego Tamrona ma średni sens, nawet jeśli stałka jest tania. Co innego w przypadku 18-55 - tam stałkę 50/1.8 kupuje się dla światła i rozdzielczości, wspomagając kita tam gdzie on wyraźnie niedomaga. Tamron ma niezłą ostrość i stałe dobre światło w całym zakresie, więc jeśli chcesz kupić stałkę, to przygotuj się na 85/1.8 (na aps-c będzie świetnym obiektywem do węższych portretów i zrobi za krótkie jasne tele) albo zakup lampę błyskową (w pomieszczeniach przyda się o wiele bardziej - nie musi być Canona, jak ma być budżetowo to i z Nissinem źle nie wyjdziesz).

To mówisz kupic Tamrona 17-50, stałke 85/1,8 i do tego jakąs lampe?? A zoom Tamrona nada się na wycieczki, zabytki, przyroda?
Usjwo - Wto 25 Sty, 2011

camilo1987 Kup tego Tamrona, podlacz do aparatu, zacznij robic zdjecia. Wszystko sie wtedy stanie prostrze i bedziesz wiedzial co kupic wiecej.
Baku napisał/a:
kupowanie stałki pokrywającej zakres ogniskowych tego Tamrona ma średni sens

Teraz to mowisz :razz:

Ja mam dwie stalki 28 i 50, ktore pokrywaja sie z dobrym, jasnym zoomem 17-55 f2.8. Wlasnie sie przymierzam do nastepnej 85mm ktora jest w zakresie jeszcze lepszego zoomu 70-200 :mrgreen: . Ot, wywalilem pieniadze w bloto :zalamany: :razz:

Baku - Wto 25 Sty, 2011

Chyba tak :razz: :wink:

Ja bym tak nie zrobił. Ale to ja. Mam ograniczone fundusze i ma być nie tylko dobrze, ale przede wszystkim uniwersalnie. Co jednak nie oznacza, że pokrywanie ogniskowych jest bezcelowe: są obiektywy makro, TS-E, można po prostu potrzebować lepszego światła, większej ostrości, albo być po prostu napalonym na konkretną stałkę. Jeśli się to robi ze świadomością i odpowiednim budżetem to proszę bardzo...

A początkującym można stałkę 50/1.8 polecać do zabawy i nauki kadrowania. Będzie jak znalazł. Z tym, że gdybym miał wybierać Tamrona 17-50 i 50/1.8 albo Tarmona 17-50 i Nissina Di622, to wybrałbym do drugie.

Cytat:
To mówisz kupic Tamrona 17-50, stałke 85/1,8 i do tego jakąs lampe?? A zoom Tamrona nada się na wycieczki, zabytki, przyroda?

Ja powiem tak: na wycieczki jak najbardziej ale sądzę że przydałoby się jakieś tele (jakiś przedmiot jest daleko,albo chcesz zrobić komuś zdjęcie z ukrycia),jak masz kasę to na początek możesz kupić Canona 55-250 IS.Oczywiście to tylko moje odczucia że 50mm to jest trochę krótko jak na "wycieczkowe szkło" no ale dla Ciebie może być w sam raz kup na razie Tamrona i zobacz czy potrzebujesz jakiegoś tele :grin:

Chyba na początek wezme tylko Tamrona.Wszyscy mi go doradzacie.Porobie sobie nim zdiecia w wewnątrz w pomieszczeniach i na powietrzu -zabytki. A późńiej zobacze czy jakiś inny obiektyw bedzie mi potrzebny. To mówicie Tamrona? Bo on prawie do wszystkiego? A z tą lampą Nissiną tez ją kupić? Canon 500d ma za słabą lampe błyskową?
Usjwo - Wto 25 Sty, 2011

camilo1987 napisał/a:
Chyba na początek wezme tylko Tamrona.
..Wszyscy mi go doradzacie...
...To mówicie Tamrona?...
... Bo on prawie do wszystkiego?...

Kup jakikolwiek zoom, bedziesz wiedzial do czego sluzy i bedziesz bardziej zdecydowany nastepnym razem

camilo1987 napisał/a:

A z tą lampą Nissiną tez ją kupić? Canon 500d ma za słabą lampe błyskową?

Po tym co piszesz zdecydowanie nie, trzymaj kase, jak sam zobaczysz dlaczego to kupisz, przeciez i tak nam nie uwierzysz.

komor - Wto 25 Sty, 2011

camilo1987, każda wbudowana lampa błyskowa to jest taki ratunek, jeśli chodzi o moc błysku. Nie ma też możliwości skierowania błysku gdzie indziej niż na wprost, co daje niezbyt fajne efekty. Mając lampę zewnętrzną można błysk skierować w sufit. No i przy większych obiektywach z lampą wbudowaną pojawia się problem taki, że zasłaniają one nieco lampę, generując na dole kadru cień.

To chyba juz postanowiłem . Tamron i narazie tylko Tamron. Później sie okaze czego bedzie mi brakowc. A tak na marginesie mam kolege ktory ma lustrzanke + kitowy obiektyw 18-55 i jakos robi te zdjecia w pomieszczeniu i zabytki, wiadomo rewelacji nie ma.
B o g d a n - Wto 25 Sty, 2011

camilo1987 napisał/a:
mam kolege ktory ma lustrzanke + kitowy obiektyw 18-55 i jakos robi te zdjecia w pomieszczeniu i

Pewnie robi na pełnej automatyce i wyskakuje mu lampa w tych pomieszczeniach. :razz:
Jak chcesz go przeskoczyć to kup 500D w zestawie z EF-S 18-135 IS. Będziesz miał zoooooooooom jak się patrzy i jeszcze styknie na lampę Nissin. :wink:

Baku - Wto 25 Sty, 2011

camilo1987, pamiętaj że operator aparatu to najczęściej jego najsłabszy punkt!
Uwierz mi, że puszeczką typu 350D i starym kitem 18-55 można osiągnąć bardzo dobre efekty.. i na odwrót: można mieć sprzęt w cenie nowego audi i produkować same gnioty.

Na razie kup 'tampona' i opanuj go. Za pół roku (a może szybciej?) będziesz wiedział, czy bardziej potrzebna Ci lampa, szerokość, tele, jeszcze lepsze światło, a może nowy rower.

maput - Wto 25 Sty, 2011

B o g d a n napisał/a:
Jak chcesz go przeskoczyć to kup 500D w zestawie z EF-S 18-135 IS. Będziesz miał zoooooooooom jak się patrzy i jeszcze styknie na lampę Nissin. :wink:

Daj spokój z żartami bo widzisz, że chłopak jest rozchwiany i gotów Cię jeszcze posłuchać...

Inwestycja w lampę zewnętrzną byłaby bardzo sensowna.

Sensowna lampa ale do obiektywu Tamron?? czy tak?? Jestem nie zdecydowany, wcześniej nie miałem do czynienia z obiektywami i dla tego proszę was o rady . To chyba dobrze że was o wszystko wypytuje. Wy macie jakieś doświadczenie w fotografii
Baku - Wto 25 Sty, 2011

Lampa nie do obiektywu, ale do korpusu...
A Nissin jest dobry i tani, albo raczej dobry bo tani :smile:

Wiem że do korpusu. No kiedyś w przyszłości kupie lampę - polecacie tą Nissine Di622?? tak??

[ Dodano: Wto 25 Sty, 2011 19:16 ]
To chyba będzie to wyglądało tak: na dzień dzisiejszy Canon 500d + Tamron 17-50/2.8 . A w póżniejszym czasie jakaś stałka myślę o tej 85/1.8 + jakaś lampa + jakiś dobry zoom lub telezoom ( chociaż nie wiem jeszcze czym się one różnią) +statyw( właśnie jeśli chodzi o statywy TO Czy potrzebny i do czego?_ żeby po prostu ręce nie odpadły od ciężaru?? ) . Mam jeszcze jedno pytanie FILTR na Tamrona to zwykły najtańszy ,żeby po prostu chronił obiektyw czy jakiś lepszy????

camilo1987 napisał/a:
dobry zoom lub telezoom ( chociaż nie wiem jeszcze czym się one różnią)

Każdy obiektyw zmiennoogniskowy potocznie nazywamy zoom-em.Telezoom to obiektyw zmiennoogniskowy co najmiej od ok 50mm wzwyż np. 50-200,70-300 i etc.

B o g d a n - Wto 25 Sty, 2011

camilo1987 napisał/a:
To chyba będzie to wyglądało tak: na dzień dzisiejszy Canon 500d + Tamron 17-50/2.8 . A w póżniejszym czasie jakaś stałka myślę o tej 85/1.8 + jakaś lampa + jakiś dobry zoom lub telezoom ( chociaż nie wiem jeszcze czym się one różnią) +statyw( właśnie jeśli chodzi o statywy TO Czy potrzebny i do czego?_ żeby po prostu ręce nie odpadły od ciężaru?? ) . Mam jeszcze jedno pytanie FILTR na Tamrona to zwykły najtańszy ,żeby po prostu chronił obiektyw czy jakiś lepszy????

Kolego, troche mi ręce opadły. :zalamany:
Czy Ty wogóle wiesz co chcesz kupić?
Wiesz co oznacza 17-50 w "wybranym" Tamronie?
Itp, itd, ....

Ja proponuję przed wydaniem pieniędzy kupić jakąś książkę o całkowitych podstawach fotografii i sprzętu: ogniskowe, obiektywy, lustrzanka, statywy, ... , przysłona, czas naświetlania, czułość, .... , potem ........

Forum to nie jest lekarstwo na niewiedzę podstaw.
Powodzenia. :smile: