forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Test obiektywu Nikkor AF-S 24-120 mm f/4G ED VR

Arek - Pon 24 Sty, 2011
Temat postu: Test obiektywu Nikkor AF-S 24-120 mm f/4G ED VR
Zapraszam do lektury:
http://www.optyczne.pl/in...ywu&test_ob=216

Arek

multics - Pon 24 Sty, 2011

W pierwszym rozdziale delikatnie "rozlazł" się url.

I chyba jeszcze mały chochlik drukarski w rozdziale 3
Cytat:

Za pierścieniem do manualnego ustawiania ostrości mamy skalę odległości wyrażoną w metrach i stopach oraz umieszczoną za szybką.

Dzięki za test. Trochę mocno pojechali z ceną obiektywu.

maput - Pon 24 Sty, 2011

cena spadnie, a szkło fajne. Tylko nie wiem dla kogo...
dr11 - Pon 24 Sty, 2011

maput, no jak to dla kogo? :) Taki kit jak Canona 24-105L, tylko trochę słabszy :P
maput - Pon 24 Sty, 2011

Za tą cenę lepiej dopłacić nieco i brać 24-70.

Choć pewnie będzie kitem dla D800.

B o g d a n - Pon 24 Sty, 2011

maput napisał/a:
Za tą cenę lepiej dopłacić nieco i brać 24-70.

Najlepiej mieć obydwa. :smile:
Ten 24-120 to już niezły spacerowicz, bo 24-70 za krótki na FF.

Tak swoją drogą to Nikon się raczej nie popisał nowinką.

mavierk - Wto 25 Sty, 2011

Czemu? To bardzo fajne szkło do wszystkiego w połączeniu z d700 :) Wiele osób czekało na ten obiektyw.
B o g d a n - Wto 25 Sty, 2011

mavierk, gdyby Nikon wypuścił ten obiektyw 5 lat temu, gdy pojawił się C24-105L, to OK. Ale świat postępuje do przodu.

Jeżeli w 2011 roku od Nikona pojawia się produkt o podobnych parametrach optycznych ale gorzej wykonany i droższy, to sorry - nie popisał się.
Jeszcze na 12Mpix matrycy D700 jakoś wystarczy ale na lepszych aparatach Nikona, które są czy już idą ... ?

komor - Wto 25 Sty, 2011

B o g d a n napisał/a:
Jeszcze na 12Mpix matrycy D700 jakoś wystarczy ale na lepszych aparatach Nikona, które są czy już idą ... ?

Ech, naprawdę tyle Ci tych megapikseli potrzeba Bogdanie? :) Jak przeczytałem, że 5DIII może będzie miał 28 mpix to kolejne siwe włosy się pojawiły na mojej głowie. Mogliby wymienić tylko AF i już. Nic więcej nie zmieniać. :)

komor napisał/a:
Ech, naprawdę tyle Ci tych megapikseli potrzeba Bogdanie?

Przydają się ale tylko przy dobrych szkłach. Jeszcze nie dawno używałem w zasadzie tylko mniejszych RAW'ów. Od jakiegoś czasu mam najczęściej włączone pełne 21Mpix. :grin:
Jako amator śmiało mogę wyciąć z całego kadru 1/4 część i jeszcze wydrukować takie zdjęcie na A4.

mavierk - Wto 25 Sty, 2011

B o g d a n napisał/a:
mavierk, gdyby Nikon wypuścił ten obiektyw 5 lat temu, gdy pojawił się C24-105L, to OK. Ale świat postępuje do przodu.
hm... to może powiedziałbyś w ten sam sposób o 24/1.4 czy 35/1.4? Czy o 85/1.4, 100/2 czy 135/2 z AF-S z których części i tak jeszcze nie ma? :P Przez ten czas użytkownicy Nikona mieli 3x tańszy 24-120VR.
A teraz nowa konstrukcja, w przypadku której cena jest tak spora pewnie głównie z powodu kryzysu, jaki miał miejsce jakiś czas temu :) Zresztą nikon zawsze się ceni srogo.

B o g d a n napisał/a:
Jako amator śmiało mogę wyciąć z całego kadru 1/4 część i jeszcze wydrukować takie zdjęcie na A4.
ja jako amator wydrukowałem sobie zdjęcie 800x600 na A4 po odpowiednim przygotowaniu - jakość co najmniej zadowalająca ;)
kozidron - Wto 25 Sty, 2011

Co do szkła z testu, to rewolucji w systemie nie będzie :wink: .

B o g d a n napisał/a:
Najlepiej mieć obydwa. :smile:
Ten 24-120 to już niezły spacerowicz, bo 24-70 za krótki na FF.

Ja zamiast obydwu w torbie wolałbym sobie puszkę piwa do plecaka wsadzić albo może jakieś ciężarki, w ogóle uważam za bezcelowe noszenie dwóch (24-70mm, 24-105 czy 24-120mm).
Tak naprawdę można sobie wykropować te parę "milimetrów" za 70cioma, tu zgodzę się mavierk'iem (może troszku z tymi 800x600 do A4 przegiął ale :wink: ) - trzeba wiedzieć jeszcze co zrobić z plikiem, bo tłumaczenie się, że potrzeba spacer zooma i miedzy 70mm a 105/120mm jest straszna dziura spacerowa to robienie sobie problemów na siłę -tym bardziej przy 21M pixach.

hijax_pl - Wto 25 Sty, 2011

B o g d a n napisał/a:
Ja myślę, że amator to powinien się skupić na kompozycji podczas patrzenia w wizjer, a nie trzepać jak leci i później kadrować i prostować w kompie ;)
cybertoman - Wto 25 Sty, 2011

hijax_pl napisał/a:
Ja myślę, że amator to powinien
a ja cenie sobie bycie amatorem wlasnie za to, ze nic nie musze, ze se robie co chce. Nawet, jesli to jest prostowanie w kompie.
hijax_pl - Wto 25 Sty, 2011

cybertoman napisał/a:
bycie amatorem wlasnie za to, ze nic nie musze, ze se robie co chce
Hm... a ktoś na tym forum tak postępując nazywa się artystą ;)
MC - Wto 25 Sty, 2011

hijax_pl, nie popadajmy w skrajności :grin:
cybertoman - Wto 25 Sty, 2011

hijax_pl napisał/a:
Hm... a ktoś na tym forum tak postępując nazywa się artystą ;)
No to masz dylemat... w rozwiazaniu ktorego nie jestem w stanie Ci pomoc.

mavierk napisał/a:
A teraz nowa konstrukcja, w przypadku której cena jest tak spora pewnie głównie z powodu kryzysu, jaki miał miejsce jakiś czas temu
No ale cena właśnie nie jest kryzysowa, a jakość zdecydowanie tak.

hijax_pl napisał/a:
Ja myślę, że amator to powinien się skupić na kompozycji podczas patrzenia w wizjer, a nie trzepać jak leci i później kadrować i prostować w kompie
To dotyczy wszystkich, nie tylko amatorów ale wiesz dobrze, że nie o to chodzi. :smile:
Mając np. dobrą optykę w zakresie 70-200mm i dobrą matrycę, jestem w stanie obejść się bez zakresu 200-400mm, uzyskując całkiem efektywne 5-6Mpix. :wink:

Ponadto w każdym kadrze można "odkryć" jeszcze inne, może ciekawsze. :smile:

Baku - Wto 25 Sty, 2011

B o g d a n napisał/a:
No ale cena właśnie nie jest kryzysowa, a jakość zdecydowanie tak.

Bo takie jest pojmowanie kryzysu przez Nikona. Skądinąd słuszne z punktu widzenia korporacji. Wygląda tylko na to, że na szczęście dla swoich użytkowników, Nikon wpadł na to ostatni...

kozidron - Wto 25 Sty, 2011

Cytat:
Mając np. dobrą optykę w zakresie 70-200mm i dobrą matrycę, jestem w stanie obejść się bez zakresu 200-400mm, uzyskując całkiem efektywne 5-6Mpix. :wink:

no to tego juz w ogóle nie kumam :shock: możesz wykropować z 200mm do 400 a masz "ale" do kropowania z 70mm do 105 i dlatego preferujesz dłuższe spacer zoomy :shock: , po wytłumaczeniu tego zjawiska koledze grafikowi z za biurka(oraz po wspólnym odczytaniu wątku) oboje się drapiemy po głowie i zastanawiamy się, czy coś źle zrozumieliśmy czy ty masz dziwny proces ten tegowania.
Zaangażowaliśmy jeszcze trzeciego kolegę i też nic....nie pomogło, teraz w trojkę się drapiemy o co chodzi ...?

Itey - Wto 25 Sty, 2011

no to się nie postarali z tym obiektywem. Nikon nie ma w tej chwili 'amatorskiego' korpusu FF a tylko do takiego mogę sobie wyobrazić ten zoom. Trochę w złą stronę to idzie, do tej pory ich nowości były raczej ostre (kosztem ew. innych cech) a tu nawet ostrości specjalnie nie ma poza centrum obrazu, a i to trochę szwankuje. Kolejne pole do popisu dla niezależnych producentów.