|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filtry, konwertery i soczewki - przejściówka eos-nex
boogi58 - Wto 25 Sty, 2011 Temat postu: przejściówka eos-nex Może już było, ale wyczaiłem na Allegro przejściówkę umożliwiającą korzystanie z obiektywów eos na Neksie.
Firma Fotoklik...
Opinie o niej niezbyt pochlebne, ale na miejscu (Warszawa, Łódź) można chyba nabyć rzecz w sklepie.
Ma ktoś jakieś info na ten temat?
komor - Wto 25 Sty, 2011
A sterowanie przysłoną będzie działać? Bo w obiektywach systemu EOS sterowanie przysłoną jest elektroniczne i jak nie będzie komunikacji z body (a pewnie nie będzie…) to będziesz mógł szkła używać tylko na pełnej dziurze.
Usjwo - Wto 25 Sty, 2011
komor napisał/a: | Bo w obiektywach systemu EOS sterowanie przysłoną jest elektroniczne |
A w NEXach jakie jest?
ghost - Wto 25 Sty, 2011
inne (choć też elektroniczne). przecież szkło canona, nie pojmie czego chce body nexa. przejściówka musiała by zapewnić pełną translację protokołów. ja na w/w aukcji żadnych styków na przejściówce nie widzę.
Usjwo - Wto 25 Sty, 2011
Jezeli tam nie ma zadnych stykow to faktycznie taka przejsciowka jest o kant d... potluc, jaki jest sens obiektywu w ktorym nie mozna zmienic przeslony . Producent liczy ze zarobi zaczym ludzie zauwaza
Baku - Wto 25 Sty, 2011
Ale za to ile się dostanie punktów do profesjonalizmu, jak się będzie chodzić z wielką szarą tubą ...nikt nie zauważy że korpus to Sony
boogi58 - Wto 25 Sty, 2011
Zostaje chyba tzw. "pełna dziura"; L-ka Baku/Baka na pewno sobie poradzi, pod warunkiem, że wzmiankowany kupi znienawidzonego soniacza.
Był taki wątek, że przejściówek eos-nex nie ma. Okazuje sie, że są, ale, czy i jak działają - nie wiem. Pod nexa są 3 szkła (tzn. dwa...) więc warto pokombinować.
MC - Wto 25 Sty, 2011
Do nexa to się moim zdaniem bardziej opłaca kupować starsze obiektywy manualne, choćby Canon FD niż te nowe z elektroniką. I cena inna i łatwość obsługi.
boogi58 - Wto 25 Sty, 2011
Pewnie tak, tylko nie chodzi, by w ogóle kupować, lecz raczej wykorzystywać to, co sie ma.
kozidron - Sro 26 Sty, 2011
boogi58, co ty kombinujesz .....?
MC napisał/a: | Do nexa to się moim zdaniem bardziej opłaca kupować starsze obiektywy manualne, choćby Canon FD niż te nowe z elektroniką. I cena inna i łatwość obsługi. |
i to jest dobra rada, pewnie producent tej "przejściówki" liczył na taki obrót zdarzeń.
Sam ostatnio przyglądałem się paru szkłom z mocowaniem FD nie wszystko to "szmelc", jednak sporo trzeba się na przebierać i ciężko trafić na cos przyzwoitego i szerokiego, wszystko zależy jakie ogniskowe Cię interesują.
boogi58 - Sro 26 Sty, 2011
Po prostu nie widzę sensu kupowania obiektywów FD, kóre nie działają w Eosie (starych body Canona nie posiadam od dawna) z przeznaczeniem do Nexa. Sądziłem, że przejściówka będzie działać z nowymi szkłami (eos). Może tak jest, może nie.
Ot, i całe kombinowanie...
MC - Czw 27 Sty, 2011
No to kupuj szkiełka m42. Większość z nich tania jak barszcz, a zdjęcia wychodzą całkiem przyzwoite - o ile ktoś nie ogląda pixel po pixelu...
boogi58 - Czw 27 Sty, 2011
Manuale mam po systemie Olka OM. Działam z nimi na DSLR.
|
|