|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - jakie szkło do Nikona D90
hary - Wto 25 Sty, 2011 Temat postu: jakie szkło do Nikona D90 Witam
Jestem posiadaczem Nikona D90 z obiektywem 18-105 VR.
W związku z tym że trochę podróżuje i często robię zdjęcia w słabo oświetlonych dużych pomieszczeniach (kościoły, meczety itp różne świątynie) poszukuję jakiegoś fajnego obiektywu do tego typu fotografii.
Jestem amatorem dlatego proszę o pomoc i jakieś sugestie jakie obiektywy byście polecili ??
Z góry dziękuję za każda pomocną radę
Pozdrawiam
MC - Wto 25 Sty, 2011
Jeśli interesują Cię wnętrza, to najlepszą inwestycją będzie statyw.
hary - Wto 25 Sty, 2011
Dzięki wiem że statyw załatwia wiele spraw ale na jego rozstawianie nie ma czasu nie mówiąc już o noszeniu go. A ja poszukuję obiektywu a nie statywu.
dr11 - Wto 25 Sty, 2011
W takiej fotografii sprawdza się szeroki kąt. Więc albo podbijasz ISO i robisz na 18mm albo nie podbijasz i robisz na statywie. Możesz też kupić coś szerszego oraz statyw albo coś szerszego i jechać z ISO. Możesz też kupić D700 i 24 f/1.4 bo to będzie najjaśniej z tego co można szeroko i strzelać z łapy na f/2 i niskim ISO. Fajny też jest zestaw D700 + 24 tilt-shift
Albo kamera. Włączasz rec i wpadasz do obiektu. Najbardziej oszczędza czas
moronica - Wto 25 Sty, 2011
jak szeroki kat to jest Samyang 14mm 2.8, na takiej ogniskowej jak sie komus rece nie trzesa to mozna strzelac nawet na 1/15s tyle ze na d90 bedzie pracowal na manualu (chyba ze dokleisz dandeliona to przynajmniej bedziesz mial pomiar swiatla). sa inne jasne stalki 14stki tyle ze za kilkakrotnie wiecej
MC - Wto 25 Sty, 2011
A ile jest ten Ciamciang jaśniejszy od 18-105VR? I do tego - brak mu stabilizacji.
dr11 - Wto 25 Sty, 2011
moronica, jasna stałka to nie taka, co ma f/2.8. 2.8 to są jasne zoomy
moronica - Wto 25 Sty, 2011
MC, myslalam raczej o kacie jako jego zalecie nad 18-105, 18mm do wnetrz bywa za waskie, przynajmniej dla mnie
jezzu ale wy sie czepiacie jasniejszych tak szerokich stalek nie ma
dr11 - Wto 25 Sty, 2011
Ale 14 to też nie za szeroko. Można 10mm, znajdzie się z f/3.5. Albo 11-16mm z f/2.8. To ostatnie to najszerzej i najjaśniej jak się da na APS-C.
PS. Jednak ja bym jednak ćwiczył, jak napisał MC, szybkie rozstawianie i składanie statywu. Daje to nieporównywalnie lepsze efekty na obrazku.
maput - Wto 25 Sty, 2011
Tak jak piszą wszyscy wyżej. Cudów na świecie nie ma. Albo kupujesz lekki statyw, albo czekasz na następcę D300s i jego pierdylionowe ISO.
B o g d a n - Wto 25 Sty, 2011
Ja tylko dodam, że aby zrobić wyraźnie całe bogate i urozmaicone (nie piszę o pustej stodole) wnętrze, trzeba raczej domknąć przysłonę do okolic f/5,6 - f/8 - f/11 (przy okazji dając wysoką rozdzielczość) i jasna stałka nic tu nie pomoże.
Chyba, że robimy komuś w tym obiekcie portret, to wtedy tak.
Inaczej uzyskamy mydło, a nie szczegóły.
Baku - Sro 26 Sty, 2011
Dużą głębię ostrości uzyskamy na matrycy 4/3 i z obiektywem np. 7-14.
A do Nikona warto by dokupić Tokinę 11-16. Na f4 lub 5,6 11mm jest już na prawdę ostra i to nie tylko w centrum kadru.
hary - Sro 26 Sty, 2011
dzieki za wszystkie porady, a nad ta tokina 11-16 to sie zastanawialem wlasnie, ale wczoraj przeczytalem ze podpieta do D 90 nie zawsze dziala poprawnie i ze ludzie czesto oddaja obiektyw do serwisu itp.
moronica - Sro 26 Sty, 2011
pierwsze slysze wiec to chyba jednak nie taki czesty problem jak ci sie wydaje. mam tokine 12-24 i dziala bezproblemowo. kiedys mi sie zdarzaly bledy z systemowym 18-105 ale mu przeszlo
jarecki_jg - Czw 27 Sty, 2011
Ja bym polecił do architektóry szeroki kat z dobrym świtłem np.:
Sigme EX 10-20/3.5 HSM
Tokina AT-X 124 PRO DX II AF 12-24 mm f/4
lub:
Nikkor AF-S DX 12-24 mm f/4G IF-ED.
Moim zdaniem Sigma ma najlepszą propozycję bo ma najlepsze światło oraz jest szersza, a w architekturze jest to zaleta.
Sam mam Sigmę 10-20 tylko tą ciemniejszą, a na brak światła, nawet w kościele za bardzo narzekać nie mogę, jakość obrazka i uzyskane efekty są nie do przecenienia.
Polecam kupić sobie koniecznie statyw lub monopod.
komor - Czw 27 Sty, 2011
jarecki_jg napisał/a: | Moim zdaniem Sigma ma najlepszą propozycję bo ma najlepsze światło oraz jest szersza, a w architekturze jest to zaleta. |
Jest szersza i jest to zaleta, ale jeśli chodzi o światło to zapomniałeś o Tokinie 11-16 która ma „reporterskie” światło f/2,8.
hary - Pią 28 Sty, 2011
Dzieki za kolejne rady, a zawężając zakres moich zainteresowań, to co uważacie za lepszy wybór, który bardziej byście polecili:
Sigma 10-20 mm f/3.5 EX DC HSM
czy
Tokina AT-X 116 PRO DX AF 11-16 mm f/2.8 ?
oczywiście marzy mi się Nikon Nikkor AF-S 14-24 mm f/2.8G ED widziałem niedawno kilka fotek z niego i były piękne, no ale cena jest zabójcza, także rozglądam się za czymś tańszym.
Pozdrawiam wszystkich
komor - Pią 28 Sty, 2011
hary napisał/a: | to co uważacie za lepszy wybór |
Sigma 8-16, czy coś innego?
Szeroki zoom do 50D: T17-50, S17-70, S10-20, C10-22, T11-16?
Canon 10-22f4/5.6 czy Sigma 10-20 f3.5? Pomocy!
itd.
Generalnie nie ma jednej prawidłowej odpowiedzi, trzeba wybierać pośród kilku cech, wad, zalet.
jarecki_jg - Pon 31 Sty, 2011
hary napisał/a: | oczywiście marzy mi się Nikon Nikkor AF-S 14-24 mm f/2.8G ED widziałem niedawno kilka fotek z niego i były piękne, no ale cena jest zabójcza, także rozglądam się za czymś tańszym.
Pozdrawiam wszystkich |
Ten obiektyw jest na FX'a wiec na DXie będziesz miał skrają ogniskowa 21 mm to trochę mało na DXie.
Ja bym obstawiał za Sigma napęd HSM ma bajecznie sprawny i jest naprawdę kapitalnym szkłem w stosunku do Tokiny 11-16/2.8 jest szersza ale ma gorsze światło za to Sigma jest szybsza (silnik HSM) bardziej celna i ostra oraz ma większy zakres ogniskowych.
Przy tym każdy z podanych powyżej kosztuje podobne pieniądze i jest ponad 2,5X raza tańszy od Nikkora 14-24/2.8.
Nikkor to klasa sama w sobie to typowo zawodowe szkło dla ludzi którzy nie uznają kompromisów.
Każdy obiektyw ma jakieś wady tylko trzeba przed zakupem się zastanowić czy wady te będzie można strawić, a później cieszyć się z zakupu i udanych zdjęć.
Ja jak pisałem mam starsza wersje Sigmy 10-20 i jestem z niej bardzo zadowolony a z brakiem światła jakoś sobie daje rade .
KINGSIZE - Czw 03 Lut, 2011
Dostałem do łap obiektyw 24 - 70 / 2,8 ... Podpiąłem pod swojego D 90 ... Dżizus jaka maszyna Ino ciężka jak lokomotywa. Tutaj kilka sampli : https://picasaweb.google.com/ENDRIUZET/TESTOBIEKTYWUNIKON2470#
|
|