|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Test obiektywu smc Pentax FA 50 mm f/1.4
Arek - Sro 29 Sie, 2007 Temat postu: Test obiektywu smc Pentax FA 50 mm f/1.4 Zapraszam do lektury:
http://www.optyczne.pl/90...0_mm_f_1.4.html
Arek
jaad75 - Sro 29 Sie, 2007
No i wszystko się zgadza z moimi odczuciami co do tego obiektywu, choć zapewne co niektórzy znów dostaną piany... Nie zauważyłem u siebie aż tak widocznej CA, chyba muszę przejrzeć zdjęcia... Do ogromnych zalet tego szkła należy piękny bokeh, szkoda, że o tym nie wspominacie, bo jest to dla wielu istotny "parametr"...
A co do BF-a - nie próbowaliście menu serwisowego? Bardzo ładnie się to koryguje...
MC - Sro 29 Sie, 2007
Z testu wynika, ze to bardzo pozytywne szkielko-tanie, ostre i celne. Szkoda tylko, ze CA nie jest mniejsza, ale za 1k PLN to i tak bardzo dobrze.
Arek - Sro 29 Sie, 2007
jaad75 napisał/a: | Nie zauważyłem u siebie aż tak widocznej CA, chyba muszę przejrzeć zdjęcia... |
Ja mam podejrzenie, że K10D robiąc JPGi w jakiś software'owy sposób usuwa trochę CA.
RAWy z niego mają zawsze większą aberrację niż JPGi. A że my pracujemy na RAWach...
jaad75 napisał/a: |
A co do BF-a - nie próbowaliście menu serwisowego? Bardzo ładnie się to koryguje... |
Mieliśmy wgrany firmware 1.3 do SDMów, a chyba tylko w 1.1 da się to robić. Ja tam się nie znam, bo aparatów nie testuje
Do ogromnych zalet tego szkła należy piękny bokeh, szkoda, że o tym nie wspominacie, bo jest to dla wielu istotny "parametr"... |
To temat rzeka. My oceniamy tylko to co się da ocenić. Jak mi podasz definicję tego, który bokeh jest ładny i udowodnisz, że zależy on tylko od obiektywu, a nie scenerii
i ogólnego "artystycznego" wrażenia, to może zaczniemy go testować.
Dla miłośników bokehu staram się cykać tą firgurkę na tle drzew w przykładowych fotkach. I niech to wystarczy.
Arek
Arek - Sro 29 Sie, 2007
MC napisał/a: | Z testu wynika, ze to bardzo pozytywne szkielko-tanie, ostre i celne. Szkoda tylko, ze CA nie jest mniejsza, ale za 1k PLN to i tak bardzo dobrze. |
U mnie na półce leży cały czas Sony 1.4/50. Wygląda tak samo ładnie jak Pentax i nie może doczekać się na swoją kolejkę do testów. Działania panów takich jak Szabla nie zachęcają do testowania produktów Sony. Człowiek się narobi, a potem wylewają na niego g...
Arek
MC - Sro 29 Sie, 2007
Arku, to JA poprosze Ciebie, zebys tego soniaczka przetestowal. Jak wyjdzie, ze g***, to trudno. Kusi mnie stalka 50mm i nie wiem ktora wybrac. Jedno moge zagwarantowac. Na pelnej dziurze mydlo, ale potem juz jest duzo lepiej
Arv - Sro 29 Sie, 2007
jaad75 napisał/a: | Do ogromnych zalet tego szkła należy piękny bokeh |
Jak dla amatorszczyka mojego pokroju boheh na zdjęciu testowym:
http://pliki.optyczne.pl/pen1.4-50_fot7.jpg
wybitny nie jest.
Ja widzę wyraźne spodki z ostrymi krawędziami. Może to i ładne ale skutecznie odciąga oczy od tematu zdjęcia.
Wydaje mi się, że idealny bokeh powinien mieć wygląd przypominający kulę a nie spodek.
Kurczę tylko jak porównywać rozdzielczość między systemami ?
Arek - Sro 29 Sie, 2007
Między Sony i Pentaxem akurat łatwo. Alfa i K10D mają te same 10 MPix matryce.
Arek - Sro 29 Sie, 2007
MC napisał/a: | Arku, to JA poprosze Ciebie, zebys tego soniaczka przetestowal. Jak wyjdzie, ze g***, to trudno. Kusi mnie stalka 50mm i nie wiem ktora wybrac. Jedno moge zagwarantowac. Na pelnej dziurze mydlo, ale potem juz jest duzo lepiej |
Ja myślę, że taką stałkę można brać w ciemno. No chyba, że czasami kusi Cię makro. Wtedy, jak chcesz koniecznie jedno szkło do wielu rzeczy, możesz się zastanowić nad
Sony 2.8/50 - wypadł świetnie, więc śmiało można go polecać.
Planuje w najbliższym czasie jakąś małą sesję z obiektywami Sony. Na pewno będzie w niej 1.4/50. Co jeszcze, nie wiem - to zależy od stanu magazynów sklepów z którymi współpracujemy.
Arek
Arek napisał/a: | Ja mam podejrzenie, że K10D robiąc JPGi w jakiś software'owy sposób usuwa trochę CA.
RAWy z niego mają zawsze większą aberrację niż JPGi. A że my pracujemy na RAWach... | Ja robię zarówno RAW-y, jak i JPG-i (chociaż znacznie częściej JPG-i), muszę przyjrzeć się zdjęciom RAW+JPG, może faktycznie jest tak jak mówisz...
Cytat: | Mieliśmy wgrany firmware 1.3 do SDMów, a chyba tylko w 1.1 da się to robić. Ja tam się nie znam, bo aparatów nie testuje | No faktycznie, kombinacja klawiszy dla nowszych firmware'ów pozostaje nieznana - trzeba cofnąć się do 1.10, wprowadzić stałą korektę i wtedy wrzucić 1.30... Chociaż jest taki jeden, który twierdzi, że złamał najnowszy firmware...:)
Cytat: | To temat rzeka. My oceniamy tylko to co się da ocenić. Jak mi podasz definicję tego, który bokeh jest ładny i udowodnisz, że zależy on tylko od obiektywu, a nie scenerii
i ogólnego "artystycznego" wrażenia, to może zaczniemy go testować. | Może masz rację, ale tym obiektywem można uzyskać ładny bokeh niemal zawsze, prawie jak szkłem makro, a to nie tyczy się wszystkich szkieł, nawet jasnych 50-tek... Taki 43/1.9 jest np. bardzo chimeryczny pod tym względem - w jednych warunkach jest fantastyczny, w innych trudny do zaakceptowania... Ale fakt faktem, ciężko ująć to liczbami, więc może niekoniecznie powinno być w częścią testu - masz rację...
MC napisał/a: | Z testu wynika, ze to bardzo pozytywne szkielko-tanie, ostre i celne. Szkoda tylko, ze CA nie jest mniejsza, ale za 1k PLN to i tak bardzo dobrze. | Tak naprawdę, to 1000zł kosztuje w PL (choć można kupić za ok. 800 również), normalnie to szkło kosztuje poniżej $200 (obecnie po rabatach $162, ja kupowałem jeszcze za $150) i raczej ciężko o tak tanią 50/1.4 w innym systemie...
Arv napisał/a: | Wydaje mi się, że idealny bokeh powinien mieć wygląd przypominający kulę a nie spodek. | Ale bokeh to nie tylko wygląd świateł, to ogólne oddawanie nieostrości...
Arek - Sro 29 Sie, 2007
Arv napisał/a: | Wydaje mi się, że idealny bokeh powinien mieć wygląd przypominający kulę a nie spodek. | Ale bokeh to nie tylko wygląd świateł, to ogólne oddawanie nieostrości... |
Hehe... Zaraz się zacznie
MC - Sro 29 Sie, 2007
Arku, gdyby ta 50/1.4 wypadla dobrze, to wzialbym ja, a do zaoszczedzonych prawie 700zl dolozyl 1k i kupil Tamrona 90mm do macro. A jesli planujesz w najblizszym czasie popastwic sie nad obiektywami sony to poczekam, poczytam (zapewne przyznam tez racje ) i wtedy cos kupie.
RobertO - Sro 29 Sie, 2007
[quote="jaad75"]No faktycznie, kombinacja klawiszy dla nowszych firmware'ów pozostaje nieznana - trzeba cofnąć się do 1.10, wprowadzić stałą korektę i wtedy wrzucić 1.30... Chociaż jest taki jeden, który twierdzi, że złamał najnowszy firmware...:)
[quote]
jaad a wiesz jak sie cofnac do 1.10 bo szukalem tego info na forum pentaxa i znalazlem jakis firmware z 1.10 z podmienionym naglowkiem ktory dawal mozliwosc cofniecia sie z 1.20 (chyba tak to bylo)
ale jak wrocic z 1.3 na 1.1 to nie znalazlem.
i moze wiesz co jeszcze daje menu serwisowe oprocz iso3200 i regulacji FF, BF?? bo tez tych informacji nie znalazlem
Trzeba podmienić nagłówek, tak jak w tej zmodyfikowanej wersji 1.20... Był na forum Pentaxa koleś, który mocno kombinował z firmwarem przy okazji robienia polskiego tłumaczenia, ale chciał go później sprzedawać i ogólnie robił straszną wiochę, więc został zbanowany... Nie grzebałem w menu serwisowym zbyt głeboko, tylko na tyle, by skalibrować AF (mam stała korektę +70um i lekki FF w mocno żółtym świetle żarówkowym zwłaszcza przy szkłach FA, ale w każdych innych warunkach jest w punkt) - nie wiedziałem opcji umożliwiającej korzystanie z ISO 3200, ani 50...
RobertO - Sro 29 Sie, 2007
czytalem o tym gosciu, w koncu potem za darmo to udostepnil
a o ISO3200 na forum wyczytalem wiec sadzilem ze jest w menu serwisowym
RobertO napisał/a: | czytalem o tym gosciu, w koncu potem za darmo to udostepnil |
Taa... Ale do "złamania" kombinacji klawiszy potrzebował wielostronicowego wydruku i zbierał na tusze i papier od zainteresowanych...
Żaba - Czw 30 Sie, 2007
mam 50/1.4 od kilku miesięcy i z CA nie mam większych problemów wystepuje dosc żadko przy bardzi kontrastowych scenach co dziwne wraz z przymknięciem o kilka działek CA znika z testu wika coś zupełnie przeciwnego?
Arek - Czw 30 Sie, 2007
Pytanie jaki masz korpus i czy robisz na RAWach? Tak jak napisałem wcześniej, K10D wydaje się redukować aberrację na JPGach.
Arek
Żaba - Czw 30 Sie, 2007
korpusy to K100d i GX-10 a używam i raw i jpg.
jaad75 - Pią 31 Sie, 2007
Żaba napisał/a: | mam 50/1.4 od kilku miesięcy i z CA nie mam większych problemów wystepuje dosc żadko przy bardzi kontrastowych scenach co dziwne wraz z przymknięciem o kilka działek CA znika z testu wika coś zupełnie przeciwnego? |
A nie chodzi Ci czasem o Purple Fringing? Ten bywa faktycznie uciążliwy przy tym szkle i oczywiście znika wraz z przymknięciem przysłony, ale typowej CA, takiej jak widać na zdjęciach w teście nie zauważyłem u siebie...
Arek, czy stosunkowo niska rozdzielczość tego obiektywu na 1.4, to nie jest przypadkiem wynik słabo skorygowanej aberracji sferycznej? Tak naprawdę, to nie wydaje się, żeby spadała drastycznie ilość szczegółów, spada raczej ogólny kontrast i dochodzi do tego taka specyficzna mgiełka...
Arek - Pią 31 Sie, 2007
Na pewno jest tam wszystkiego po trochu - sferyczna na 100% też, tym bardziej, że producent nie chwali się stosowaniem jakiś soczewek asferycznych. W Canonie 1.4/50 taka mgiełka też występuje, nawet chyba w większym stopniu.
kamfil06 - Sob 14 Mar, 2009
postanowiłem że kupie sobię to szkło zamiast metz-48,
brakuję mi światła i stałki
komor - Pon 16 Mar, 2009
kamfil06, to napisz coś jak już kupisz i chwilę poużywasz, a nie jak dopiero planujesz.
Anyway, trzymamy kciuki za rychły zakup.
jaad75 - Pon 16 Mar, 2009
komor, a co tu mozna nowego napisać?...
mavierk - Pon 16 Mar, 2009
komor napisał/a: | kamfil06, to napisz coś jak już kupisz i chwilę poużywasz, a nie jak dopiero planujesz. | ej! przynajmniej nie jestem sam w planowaniu przyszłości
komor - Pon 16 Mar, 2009
jaad75 napisał/a: | komor, a co tu mozna nowego napisać?... |
Na przykład, że nowozakupiony egzemplarz jest równie świetny jak w teście na portalu X, ale o wiele gorszy od egzemplarza z testu portalu Y. Albo że pierścień ostrzenia się rozleciał. Albo że jest genialny.
To na pewno ciekawsze informacje niż: planuję kupić.
mir - Wto 17 Mar, 2009
A ja mam to co w stopce czyli 50/1,4 M i nie jestem (byłem) do końca z niego zadowolony. Poniżej przesłony 2,8 był zbyt "miętki"
0xDEADBEEF - Wto 17 Mar, 2009
Na rosyjskim forum Pentaxa wypuscili maly programik ktory uzywa diagnostycznego DLLa (uzywanego w serwisie) do wlaczenia debug mode nawet na 1.30 w K10D.
Linki do tego byly postowane na forum Pentaxa na dpreview i na blogu RiceHigh.
Przy uzyciu tego mozna sobie robic poprawki AF nawet na 1.30 bez problemów z flashowaniem do 1.10 i z powrotem.
Pentax powinien wypuscic poprawke do K10D ktora daje podobne menu jak w K20D. W sumie to kwestia softu tylko.
jaad75 - Wto 17 Mar, 2009
0xDEADBEEF, ale co to ma do obiektywu manualnego, o którym pisze mir?
mir - Sro 18 Mar, 2009
To są moje wewnętrzne wynurzenia, bo zawsze chciałem mieć pentaksy i miałem kupić K10 a potem K20 D i właśnie ten obiektyw, no ale zwyciężył Canon.
kamfil06 - Sro 18 Mar, 2009
mir,
tak z ciekawości - dlaczego ?
większość pentaxiarzy których miałem okazje spotkać (fakt... niewiele ich było)
za canonem raczej nie przepadają
Wolverine1976 - Pią 20 Mar, 2009
Ale z tego co się zdązyłem zorientować, to te obiektywy chodzą po 1150 zł najtaniej...a może źle patrzę?Widział może gdzies, ktoś tańsze?
jaad75 - Pią 20 Mar, 2009
Zobacz w dziale giełda na forum Pentaksa.
mir - Sob 21 Mar, 2009
Kamfil06 kupiłem canona bez większego przekonania biorąc pod uwagę silne sugestie kolegi zawodowego fotografa slubnego
kamfil06 - Sob 21 Mar, 2009
mir,
mama ci nie mówiła (???):
nigdy nie słuchaj silnych sugesti kolegi zawodowego fotografa ślubnego
byśmy następnego pentaxiarza mieli
mavierk - Sob 21 Mar, 2009
ale to jest test 50/1.4...
|
|