|
forum.optyczne.pl
|
 |
Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - Jaki rozmiar zdjęcia do druku 70/100 cm
lancer - Sro 26 Sty, 2011 Temat postu: Jaki rozmiar zdjęcia do druku 70/100 cm Witam,
robię pracę graficzna, która pójdzie do sporego druku (plakat B1 tj 70x100cm) Mam go w CMYK 300 dpi ale muszę dorzucić bitmapy. Jaki rozmiar bitmapy mogę tam wrzucić żeby to ładnie w druku wyglądało? Zdjęcie mam w 2400x1???px
komor - Czw 27 Sty, 2011
B1 w rozdzielczości 300 dpi to jest w większości przypadków overkill, ale zależy od zastosowania i wymagań klienta. Czy Twoje pytanie sprowadza się do tego: na ile można tę rozdzielczość obniżyć, żeby nadal było akceptowalnie? Bo nie rozumiem tego fragmentu:
lancer napisał/a: | Mam go w CMYK 300 dpi ale muszę dorzucić bitmapy. |
Plakat przeznaczony do obserwacji z odległości zniesie 200, 150 i nawet 100 dpi, jak klient zaakceptuje. Jak pozostawisz ewentualne napisy inne elementy jako wektory, żeby nie było obniżenia jakości to gorsza jakość zdjęć nie będzie się rzucać w oczy.
jaad75 - Czw 27 Sty, 2011
komor napisał/a: | Jak pozostawisz ewentualne napisy inne elementy jako wektory, żeby nie było obniżenia jakości to gorsza jakość zdjęć nie będzie się rzucać w oczy. | Dokładnie.
Generalnie, też nie rozumiem o co ma dokładnie chodzić z tymi bitmapami, że zdjęcie masz w bmp, czy też nazywasz je ogólnie bitmapą? Czy, że jeszcze jakieś bitmapy chcesz tam dorzucić? Jeśli o samo zdjęcie Ci chodzi, to zależy od jego jakości, nie każde zdjęcie skaluje się tak samo dobrze, a rozdzielczość którą masz, nie poraża...
lancer - Pią 28 Sty, 2011
No że 300 dpi to nawet za dużo to wiem ale chodzi mi o to czy jeżeli wrzucę w ten plakat bitmape w rozmiarze który wcześniej padałem czy wśród samych wektorów nie będzie wyglądała nazbyt pikselowo? O wektory się nie martwię.
komor - Pią 28 Sty, 2011
A jaki rozmiar w centymetrach będzie miała ta bitmapa 2400 pix? Wyjdzie Ci z tego ile DPI dostaniesz. Dla 150 dpi masz z tego 40 cm.
jaad75 - Pią 28 Sty, 2011
komor, ale pewnie do tej wielkości plakatu i tak będzie skalował zdjęcie, więc kwestia jego jakości i klasy oprogramowania jakiego użyje. Ja bym poniżej 150dpi nie schodził, ale naprawdę wszystko zależy od tego co to jest za zdjęcie...
komor - Pią 28 Sty, 2011
jaad75 napisał/a: | kwestia (…) klasy oprogramowania jakiego użyje |
Photoshop i funkcja Place a potem ciągnięcie za narożniki?
jaad75 - Pią 28 Sty, 2011
komor napisał/a: | Photoshop i funkcja Place a potem ciągnięcie za narożniki? | To Twój sposób?...
[ Dodano: Pią 28 Sty, 2011 15:13 ]
Tak serio - ja wiem, że czasem wystarczy, ale tu naprawdę dużo zależy od materiału wyjściowego... Poza tym trzeba by jeszcze rozpatrzyć technikę, w jakiej to ma być drukowane - zapewne raster?
|
|