forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - Grip Newell..

dżony - Czw 27 Sty, 2011
Temat postu: Grip Newell..
Cześć! :)
zamierzam kupić gripa do mojego ceglaka.
pytanie jest takie.
oryginalny Canonowski bg-e2n kosztuje ok 400zł
a ten że http://allegro.pl/canon-e...1412512605.html kosztuje 2 razy mniej i dają mi jeszcze baterię..

pytanie tylko czy warto dokładać 200zł? bateria piechotą nie chodzi..
dziwi mnie tylko ta wypustka na palec. nigdy nie miałem doczynienia z gripem..
plastik jeden i plastik drugi.

co wy na to?

komor - Czw 27 Sty, 2011

dżony, ze starszymi gripami firm trzecich bywały problemy, jak pamiętam w czasach 400D. Tzn. czasem „zawieszała” się rolka, w sensie takim, że zmiana parametru działała tylko w jedną stronę, w drugą nie było reakcji. Trzeba było grip wyłączyć i włączyć, żeby znowu było OK. Czyli jakiś kiks elektroniczny, nie mechaniczny. Z oryginalnym gripem Canona do 400D nie było tego problemu. Jak jest teraz, oraz co z 50D – tego nie wiem. Dla mnie jeśli chodzi o 40D/50D to Canon dał kompletnie ciała bo nie zrobił uaktualnionego gripu z przyciskiem AF-On, przez co gripy firm trzecich też go nie mają (pewnie brakuje odpowiedniego styku komunikacyjnego do tego). Dlatego ja gripu do mojego 40D nie kupiłem i nie kupię, bo bez przycisku AF-On jest on dla mnie bezużyteczny.
dżony - Czw 27 Sty, 2011

też racja..
a szkoda, bo grip pokroju 60D jest świetny ;)
Myślisz że jest szansa na nową wersję?

komor - Pią 28 Sty, 2011

dżony napisał/a:
Myślisz że jest szansa na nową wersję?

Nową wersję gripu do 50D? Canon na pewno nie zrobi, bo 50D jest już „obsolete”. :) A producenci niezależni nie dołożą nowego przycisku do którego Canon nie przewidział w puszce odpowiedniego styku. A pewnie nie przewidział, choć tego nie wiem.

dżony - Pią 28 Sty, 2011

gdzieś czytałem że podpięcię niefirmowego gripa może skopać elektronikę aparatu.
prawda li to? :D