|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - G11 czy cos innego z tej polki
Maksiu922 - Czw 27 Sty, 2011 Temat postu: G11 czy cos innego z tej polki Witam. Zastanawiam się nad kupnem canona G11. wiem że wyszedł już G12 ale z tego co widziałem to nie ma dużej różnicy więc chyba się nie opłaci dopłacać. Jestem amatorem i zastanawiałem się nad lustrzanką ale chyba jednak lepiej kupić dobry kompakt... Zależy mi na możliwości obrabiania zdjęć i z tego co wiem to G11 też ma RAW...Zastanawiam się czy dokonałem dobrego wyboru, a może ktoś zanim kupie ten aparat poleci mi coś innego wartego uwagi... maks w kwocie1600-2000.. Pozdrawiam
goltar - Czw 27 Sty, 2011
Podobnej klasy jest Olympus XZ-1, Panasonic LX-5, Nikon P-7000 i Samsung EX-1. Trudny wybór który lepszy, każdy ma coś na plus lub minus.
MC - Czw 27 Sty, 2011
Na przykład EX-1 jest do kupienia za 1.199zł w FJ.
Maksiu922 - Czw 27 Sty, 2011
Goltar przejrzałem Twoje propozycjei i tak jak mówisz że ciężko wyprać. dla mnie za olimpusem przemawia jasniejszy obiektyw i większa matryca(jak źle pisze prosze o poprawienie mojej 100%samozdobytej wiedzy ). bo wydaje mi sie że to pomaga przy kiepskim świetle. Może dodam też ze nie ma być to aparat na imprezy domowe itp. Tylko kupuje ze względu na zainteresowanie zdjęciami robionymi w pleneże
goltar - Pon 31 Sty, 2011
Wszystkie aparaty które wymieniłem mają matryce praktycznie tej samej wielkości (fizycznie). Dla mnie chyba najbardziej uniwersalny jest Panasonic LX5 (zakres ogniskowych 24-90mm), czyli od szerokiego kąta przydatnego w krajobrazie, architekturze i wąskich wnętrzach po zakres portretowy. Pod względem jakości zdjęć chyba najlepiej wypada Olympus, ale niewiele jest jeszcze jego testów.
jaad75 - Pon 31 Sty, 2011
goltar napisał/a: | Pod względem jakości zdjęć chyba najlepiej wypada Olympus | Też mi się tak wydaje. Do tego ma najjaśniejsze szkło i filmy HD, których brakuje w EX-1. Wadą jest węższy kąt widzenia w porównaniu do LX3/LX5.
Maksiu922 - Pon 31 Sty, 2011
a jak byscie odniesli sie miedzy olimpus, panasonic o ktorych jest mowa wyzej do canona G11?
goltar - Pon 31 Sty, 2011
G11 ma lepszy zakres ogniskowych od Olympusa ale jest ciemniejszy. Jakość zdjęć z Olympusa będzie trochę lepsza. Panasonic ma (jak dla mnie) bardziej uniwersalny obiektyw (ale to kwestia preferencji czy wolisz tele czy szeroki kąt), który jest do tego jaśniejszy. Jakość zdjęć G11 i Panasonica oceniam podobnie. G11 nie ma filmów HD które ma Panasonic i Olympus. Panasonic i Olympus są mniejsze i lżejsze od G11, za to G11 jest jak dla mnie najbardziej ergonomiczny i ma bardzo fajną, małą opcjonalną, zewnętrzną lampę błyskową (Speedlite 270EX), z którą we wnętrzach ten aparat "dostaje skrzydeł". G11 chyba ma też najbardziej solidną konstrukcję.
jannik - Pon 31 Sty, 2011
Miałem G11 i znów go chcę mieć
Bawiłem się w sklepie LX-3 i EX-1 oraz 4/3
Być może jakością zdjęć G11 ustępuje Olkowi XZ-1 i może Lumiksowi LX 3 lub 5, ale pod kątem ergonomii przewyższą je (jak dla mnie)
ma też wizjer oraz uchylny monitor
a zdjęcia w sumie wychodzą porównywalne... poza tym jest jeszcze Photoshop itp
Zależy komu na czym zależ
osobiście filmy HD mnie nie interesują (przynajmniej na tę chwilę.. )
Chętnie bym kupił jakiegoś następcę G12 np. z matrycą CMOS i jaśniejszym obiektywem, powiedzmy 1.8.. ale patrząc na rynek i pieprzony marketing nie spodziewam się szybko takich cudeniek... a jeśli nawet zrobią.. to kurde mol.. cena będzie zabójcza..
pzodro
jannik napisał/a: | a zdjęcia w sumie wychodzą porównywalne... | Porównywalne na tych samych parametrach, zapominasz, że LX3/5 ma w zanadrzu działkę swiatła, czyli tam gdzie w G11/12 musisz używać ISO800 w Panasonikach wystarczy ISO400, a w EX-1 i XZ-1 jeszcze dodatkowo skrócisz sobie czas o 1/3EV... To jest ogromna przewaga w świetle zastanym.
jannik napisał/a: | Chętnie bym kupił jakiegoś następcę G12 np. z matrycą CMOS | Przy tych rozmiarach, matryca CMOS pogarsza jakość zdjęć w porównaniu z CCD, dopiero CMOS BSI daje ciut lepsze wyniki.
jannik - Pon 31 Sty, 2011
jaad75 napisał/a: | jannik napisał/a: | a zdjęcia w sumie wychodzą porównywalne... | Porównywalne na tych samych parametrach, zapominasz, że LX3/5 ma w zanadrzu działkę światła, czyli tam gdzie w G11/12 musisz używać ISO800 w Panasonikach wystarczy ISO400, a w EX-1 i XZ-1 jeszcze dodatkowo skrócisz sobie czas o 1/3EV... To jest ogromna przewaga w świetle zastanym... |
Co do teorii zgadzam się w 100%.
Aczkolwiek jak mówię o praktycznych efektach.
Pobawiłem się (co prawda w sklepie... pozwolili pstrykać z własną kartą) LX-3, EX-1 i G11
i raczej wyszło mi porównywalnie.
Nawet przy ciemnym oświetleniu nie było widać szczególnej różnicy.
A co do ISO.
Na tyle rzadko używam wyższego niż 200 ISO, że to praktycznie ma niewielkie znaczenie.
Tę metodę przejąłem od pana Scota Kelby'ego... facet nieraz podkreśla, by starać się nie używać wyższego ISO niż 100
Ale już w zupełnie amatorskiej reporterce "u cioci na imieninach" to faktycznie ISO800 może się przydać.
Mam wrażenie że te 3200ISO to jest taki sam myk marketingowy jak 5 megapixelowe aparaty w telefonach kom.
pozdri
PS
Oczywiście zdecydowanym minusem G11 jest brak jaśniejszego szkła!
jannik, w tych kompaktach używalne jest maksymalnie ISO800. Tam gdzie w przypadku EX-1 i XZ-1 użyjesz ISO640, a LX3/LX5 skrajnego ISO800, tam w przypadku G11/G12 musisz użyć ISO1600, wychodząc już poza rozsądny zakres dla tych aparatów. To nie jest tylko teoria, to właśnie jej praktyczne zastosowanie.
A Scottem Kelbym i tym co pisze, to się raczej nie sugeruj...
jannik - Wto 01 Lut, 2011
jaad75 napisał/a: | jannik, w tych kompaktach używalne jest maksymalnie ISO800. Tam gdzie w przypadku EX-1 i XZ-1 użyjesz ISO640, a LX3/LX5 skrajnego ISO800, tam w przypadku G11/G12 musisz użyć ISO1600, wychodząc już poza rozsądny zakres dla tych aparatów. To nie jest tylko teoria, to właśnie jej praktyczne zastosowanie.
A Scottem Kelbym i tym co pisze, to się raczej nie sugeruj... |
Książki pana Scotta b. lubię i uwielbiam jego styl pisania, który b. często drażni "profesjonalnych" amatorów. Akurat dzięki jego książkom byłem w stanie wogóle rozpocząć swą przygodę z foto-literaturą (niedawno).
Więc z tego co piszesz chyba nasuwa się następujący wniosek, że:
LX-y i EX-y będą lepiej od G11/12 sprawować się w pomieszczeniach, po zachodzie słońca i w nocy i wszędzie tam gdzie ciemno.. nie napiszę gdzie..
Tak jak pisałem, pstrykałem trochę w sklepie (raczej niezbyt jasno) i trochę na zewnątrz.
Potem to sobie w domu obejrzałem dokładnie i zdecydowanie najbardziej podobały mi się foty z Canona G11, choć LX-3 zapodał lepszą ostrość.. ale tylko ostrość... pozostałe walory zdjęcia wypadły zdecydowanie na korzyść G11... hm.. z pewnością to kwestia gustu.
pozdro
jaad75 - Wto 01 Lut, 2011
jannik, ustawiałeś te same parametry, czy korzystałeś z przewagi jasności obiektywów? Używałeś RAW, czy JPG?
Temat Kelby'ego, pomińmy może, bo jak dla mnie nie nadają się do czytania zarówno ze względu na głupawe poczucie humoru, jak i bzdurną zawartość, ale jeśli Ci w czymś pomogły, to ok.
jaad75 napisał/a: | jannik, ustawiałeś te same parametry, czy korzystałeś z przewagi jasności obiektywów? Używałeś RAW, czy JPG?
Temat Kelby'ego, pomińmy może, bo jak dla mnie nie nadają się do czytania zarówno ze względu na głupawe poczucie humoru, jak i bzdurną zawartość, ale jeśli Ci w czymś pomogły, to ok. |
A mnie zanudził i Mroczek i Freeman..
A Kelby jest boski.. !
Oczywiście trochę żartuję, ale Kelby nie jest dla kogoś kto bardzo poważnie traktuje tę dziedzinę sztuki, lecz dla amatorów, którzy chcą zaprzyjaźnić się z fotografią i aparatem..
Poza tym ma świetne a nie głupawe poczucie humoru... ale rozumiem, że nie każdy Polak potrafi to zaakceptować, bo to takie "nie nasze" ... nas bardziej śmieszą 13 Posterunki, czy "genialni" Kiepscy, czy choćby "niesamowicie" śmieszne polskie komedie..
mniejsza o to..
Pstrykałem na dokładnie takich samych ustawieniach
potem na różnych, korzystając z jasności obiektywów w LX3 i EX1
a do tego robiłem i RAW i jpg
Po ogólnym podsumowaniu - wygrał G11
chociaż LX3 i EX1 "wypluwały" ostrzejsze conieco fotki..
pozdro
jannik napisał/a: | potem na różnych, korzystając z jasności obiektywów w LX3 i EX1
a do tego robiłem i RAW i jpg
Po ogólnym podsumowaniu - wygrał G11 | Mam rozumieć, że wg. Ciebie G11 na ISO800 daje lepszą jakość od LX3 na ISO400, czy EX-1 na ISO320? Wybacz, ale to bzdura.
jannik napisał/a: | ... nas bardziej śmieszą 13 Posterunki, czy "genialni" Kiepscy, czy choćby "niesamowicie" śmieszne polskie komedie.. | Nie trafiłeś...
jaad75 napisał/a: | ...Mam rozumieć, że wg. Ciebie G11 na ISO800 daje lepszą jakość od LX3 na ISO400, czy EX-1 na ISO320? Wybacz, ale to bzdura... |
chyba się źle wyraziłem
miałem na myśli, że w moich porównaniach najbardziej podobały mi się zdjęcia wykonane G11
nie silę się na fachową analizę, lecz przekazuję swoje ogólne wrażenia na temat zdjęć.
W końcu zdjęcia są do oglądania, a nie do analizowania jakości wykonanego obrazu..
i pomimo, iż LX3 i EX1 mają lepsze parametry (szczególnie obiektyw), to ogólnie zdjęcia z G11 sprawiają przyjemniejsze wrażenie
więc sory, ale to tylko moje b. subiektywne zdanie oparte na wrażeniach wizualnych.
i tyle..
PS
Kiepscy to nie byli do ciebie personalnie, ale wielu osobom podoba się stylu Kelby'ego więc po co te określenia, że "głupi dowcip"..
pozdro
jannik napisał/a: | i pomimo, iż LX3 i EX1 mają lepsze parametry (szczególnie obiektyw), to ogólnie zdjęcia z G11 sprawiają przyjemniejsze wrażenie | Dlatego drążę temat - widzisz ja się nie spieram o to, jak zaimplementowano tę matrycę w serii G Canona, bo być może, że implementacja Canona daje tu nawet najlepsze wyniki w kategoriach bezwzględnych, natomiast w kompakcie, trzeba ją rozpatrywać w połączeniu z obiektywem, więc niestety na chwilę obecną Canony mają ~1EV straty do konkurencji z tego powodu. Może Ci się bardziej podobać Canonowski engine JPG, czy kolory, ale to są rzeczy kompletnie nieistotne, bo jeśli chcesz mieć rzeczywiście dobrą jakość i tak musisz sięgać po RAW, a w kwestii surowych danych widać to, co widać.
jaad75 napisał/a: | ... jeśli chcesz mieć rzeczywiście dobrą jakość i tak musisz sięgać po RAW, a w kwestii surowych danych widać to, co widać. |
I tu się z tobą w zupełności zgodzę..
Drążę temat, żeby dowiedzieć się co tak naprawdę mi przeszkadza w tym G11, bo pomimo, że zdjęcia mi się podobały (na pierwszy rzut oka) najbardziej, to coś mi w nich nie pasuje.
Zresztą zobacz sam pewną galerię zrobioną właśnie G11
Galeria prywatne G11 (Alpy)
Ale niestety LX3 i 5, oraz Samsung EX-1 nie mają 2 dość ważnych dla mnie rzeczy:
wizjera ( niby jest doczepiany za 3 stówki, ale to nie to) oraz ruchomego wyświetlacza.
Może pojawi się coś nowego podobnego do G11 ale z lepszą (jaśniejszą) optyką, ruchomym wyświetlaczem i może ciutkę lepszą matrycą?
pzodro
MC - Sro 02 Lut, 2011
jannik, a od kiedy to EX-1 nie ma ruchomego wyświetlacza
Chyba mój jest jakiś zepsuty
hijax_pl - Sro 02 Lut, 2011
MC napisał/a: | Chyba mój jest jakiś zepsuty | Oj - mój też.. Wrócę do domu to taśmą przylepię ten ekran żeby tak nie latał
MC - Sro 02 Lut, 2011
hijax_pl, aż tak go wyłamałeś?
jannik - Sro 02 Lut, 2011
Ooo!
Wreszcie jacyś konkretni użytkownicy tego cacuszka.. he he.
Sory, faktycznie napisałem bzdurę
się poplątało mi już od tego oglądanio-testowania.
Panowie, moglibyście zamontować jakiegoś linka do swoich fotogalerii (lub pojedynczych fotek) wykonanych EX-1
szczególnie zdjęcia z pleneru (góry, morze, jeziora) oraz z imprez towarzyskich (postacie i portrety)
bo co innego testy w sklepie i na szybko pod sklepem, a co innego wykonane na spokojnie własnym sprzętem
bardzo bym był wdzięczny
i jeśli można jeszcze prosić to kilka słów własnej, jako użytkowników, oceny EX-1.
czy ktoś z was korzystał z doczepianego wizjera?
a może mieliście jakiekolwiek porównanie z G11
będę zobowiązany za każdą info
pzodro
MC - Sro 02 Lut, 2011
Co do swoich wrażeń z użytkowania tego kompakcika, to odsyłam do wątku z jego testem.
Zdjęcia - pewnie kiedyś wstawię - jak będzie co
Dominika - Pią 04 Lut, 2011
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=142045
jak jeszcze nie czytałeś to tu masz setkę opini i sample
jannik - Pią 11 Lut, 2011
Czytam, wertowałem i na razie mam G11 (ale testowo)
Jeszcze może będę miał okazję przez chwilę mieć EX1
Ma to być jedyny aparat w rodzinie (nie licząc Canonika A610)
i tak coś mi się wydaje, że pomimo niezaprzeczalnych walorów i plusów EX1 to G11 jest bardziej uniwersalnym aparatem (nie tylko pod względem zoom'u).
G11 sprawia wrażenie b. solidnego kompakta
Pierwsze wrażenie jest takie, że używając "auto" nie widać zbyt stanowczej różnicy w stosunku do A610 (zresztą b. udanego kompakcika)..
pozdro
|
|