|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Sigma APO 100-300 F4 EX z i bez DG
ledwozipie - Czw 27 Sty, 2011 Temat postu: Sigma APO 100-300 F4 EX z i bez DG Witam serdecznie wszystkich.
Szukając szkła do focenia przyrody zdecydowałem się na Sigme 100-300/4.
Mój problem polega na magicznym DG w oznaczeniu.Obiektywy bez DG kosztują sporo mniej i zastanawiam się na ile odbija się to na właściwościach optycznych.
Proszę o opinie użytkowników.
PS.Jeśli to ma jakieś znaczenie jestem świeżo po utracie sprzętu (Canon 20d,pozdrawiam złodzieja środkowym palcem ) i do tego systemu mi najbliżej ale...Nikon z d300 też kusi.
hijax_pl - Czw 27 Sty, 2011
U sigmy DG - to oznaczenie obiektywu pełnoklatkowego, a DC - do niepełnej klatki. EX - szkło o lepszych parametrach, budowie.. jednym słowem profi.
A 100-300/4 jest tylko DG APO EX. Innych nie ma (o ile mnie pamięć nie myli) więc te inne, tańsze modele to pewnie jakaś ściema
Sunders - Czw 27 Sty, 2011
ledwozipie napisał/a: | zdecydowałem się na Sigme 100-300/4.
Mój problem polega na magicznym DG w oznaczeniu.Obiektywy bez DG kosztują sporo mniej i zastanawiam się na ile odbija się to na właściwościach optycznych.
Proszę o opinie użytkowników. |
Nie jestem użytkownikiem, ale tacy póki co się nie ujawniają
Nie podałeś jaki konkretnie obiektyw Cię interesuje, ale z tego co mi wiadomo istnieją sigmy 100-300/4 z mocowaniem canona, bez DG w oznaczeniu-są to obiektywy conajmniej sprzed kilkunastu lat, "robione pod aparaty" analogowe. Nic mi nie wiadomo o ich właściwościach optycznych, ale czytałem, że nie wspólpracóją z lustrzankami cyfrowymi.
ledwozipie - Czw 27 Sty, 2011
Więc tak,widzę na alledrogo sigmy 100-300/4 które poza napisami niczym się nie różnią...
Wszystkie opisane są jako APO 100-300/4 DG IF EX HSM z tym że jedne DG mają na obudowie A te tańsze nie...
"Obiektywy DG
Klasyczne obiektywy 35mm, które dzięki zmodyfikowanym, bardziej telecentrcznym soczewkom, pozwalają na idealną współpracę zarówno z lustrzankami cyfrowymi, jaki i analogowymi. Specjalne powłoki antyodblaskowe nowego typu zapewniają optymalny balans kolorów oraz redukują refleksy i duszki, które są największym problemem lustrzanek cyfrowych. Powłoki antyrefleksyjne są natryskiwane ciśnieniowo na każdą soczewkę dwustronnie."
Tyle w temacie DG od Sigma
Sunders - Czw 27 Sty, 2011
ledwozipie napisał/a: | widzę na alledrogo sigmy 100-300/4 które poza napisami niczym się nie różnią...
Wszystkie opisane są jako APO 100-300/4 DG IF EX HSM |
Jeśli mają HSM, to nie mogą być stare
Zajrzałem na allegro-nie ma takiego z mocowaniem canona, są dwa takie-jeden z mocowaniem nikina, drugi KM, a sprzedawca ten sam
EZOGHUL - Sob 29 Sty, 2011
Sprawa była poruszana.
Sam miałem dwie wersje DG oraz IF.
DG również posiada symbol IF, który u sigmy oznacza wewnętrzne ogniskowanie.
Sama wersja IF bez DG ma NIEprogramowalną płytkę, a więc regulacja AF do body realizowana przez serwis sigmy nie będzie mogła dojść do skutku.
Można niby ściągnąć zaprogramowaną płytkę z Japonii co w moim przypadku dało wielkie g.... .
Odpuść sobie wersję IF bez DG.
ledwozipie - Nie 30 Sty, 2011
Dzięki za ostrzeżenie.Czyli jeśli pod Canona to z DG.Swoją drogą ciekawe jak z celnością AF pon Nikonem.
EZOGHUL - Nie 30 Sty, 2011
ledwozipie napisał/a: | Dzięki za ostrzeżenie.Czyli jeśli pod Canona to z DG.Swoją drogą ciekawe jak z celnością AF pon Nikonem. |
Proszę bardzo. Na to pytanie już Ci nie odpowiem musisz pogadać z Nikoniarzami.
Ja miałem pecha z tymi sigmami ale ludzie sobie chwalą dobre egzemplarze tego modelu.
|
|