forum.optyczne.pl

Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - Machinery HDR 1.5 już dostępne

MMM - Sob 29 Sty, 2011
Temat postu: Machinery HDR 1.5 już dostępne
Na stronie projektu
www.machineryhdr.com

jest dostępna wersja 1.5 programu.

Najważniejsze zmiany to całkowicie nowy sposób łączenia obrazów z
bracketingu.
Efekt jest na tyle dobry i naturalny że mapowanie tonów najczęściej
nie jest zupełnie potrzebne, wystarczy po prostu wczytać serię zdjęć i
zapisać na neutralnych ustawieniach żeby uzyskać świetny efekt
naturalnego HDR.
Zmniejszone zostało też zużycie pamięci co pozwala na wczytywanie
obrazów o większych rozmiarach.

Cola - Sob 29 Sty, 2011

jakaś zniżka dla userów optyczne.pl ? :)
MMM - Nie 30 Sty, 2011

Poniżej przykład jak w praktyce działa nowe łączenie obrazów.
Cały efekt jest gotowy jeszcze przed mapowaniem tonów, wystarczy wczytać serię zdjęć i nic nie robić (ustawienia neutralne).

Cola - Nie 30 Sty, 2011

hmmm.... MMM, mogliście chociaż napisać że macie mnie głęboko :)
jaad75 - Nie 30 Sty, 2011

MMM, planujesz może zrobić wersję plug-in do PS/LR?
MMM - Nie 30 Sty, 2011

Cola napisał/a:

Aż tak źle nie jest ;-)

Chętnie dam zniżkę dla czytelników optyczne.pl, spróbuję zainteresować redakcję, może jakiś konkurs z nagrodami w postaci licencji.

Plugin do PS to fajna rzecz i kiedyś się do tego przymierzę, na razie jednak mam dużo pracy nad nowymi rzeczami w programie.

Cola - Nie 30 Sty, 2011

w takim razie czekam na info ile tego offu i na jakie hasło ;)
...i składam zamówienie!
mozesz pisać nawet przez PW skoro nie chcesz MMM, przy wszystkich dac mi tego 50% upustu (i w pełni to rozumiem) :P

komor - Pon 31 Sty, 2011

Właśnie spędziłem urocze 2 godziny na próbie zainstalowania Machinery na maku przy pomocy oprogramowania CrossOver (czyli generalnie przy pomocy Wine). Niestety nie daje się. Ktoś próbował coś podobnego, może pod Linuksem?
Aszex - Wto 01 Lut, 2011

Sam mam windę, ale gdy ściągnąłem to nie chciało mi się zainstalować, bo plik miał rozszerzenie exe. Pomogła zmiana na .msi ;)

Co do 1.5-składanie hdru z 8 zdjęć? To lekka przesada. :) Czy możesz dodać możliwość obracania zdjęć i/lub odczytywanie informacji z pliku o położeniu aparatu. Wszystkie zdjęcia w pionie muszę odwracać.... ;)

Tutejszyn - Wto 01 Lut, 2011

Aszex napisał/a:
...Wszystkie zdjęcia w pionie muszę odwracać.... ;)

Wszystkie trzy? Rezczywiście można się urobić po łokcie.. :(

Mi z kolei bardzo brakuje wyrównania fotografii składowych względem siebie.

Aszex - Wto 01 Lut, 2011

Tutejszyn napisał/a:
Aszex napisał/a:
...Wszystkie zdjęcia w pionie muszę odwracać.... ;)

Wszystkie trzy? Rezczywiście można się urobić po łokcie.. :(

a przyszło do głowy, że po obróceniu zdjęcia zapisane ponownie w jpgu tracą na jakości?

hijax_pl - Wto 01 Lut, 2011

Aszex, a nie można złożyć w poziomie, zapisać hdr jak TIFF i obrócić w PS by ostatecznie stworzyć JPG?
Aszex - Wto 01 Lut, 2011

Można, ale głowa boli od przechylania przy edycji. Praktykowałem na zdjęciu z tematu "architektura". Coście się tak uwzięli? :P

Aszex napisał/a:
Można, ale głowa boli od odwracania przy edycji.
Dlatego mówię o złożeniu HDRa tylko ;)
Aszex - Wto 01 Lut, 2011

Żeby dobrze go złożyć to musisz go edytować bawiąc się suwaczkami w machinery, prawda? :) Szopa nie mam, bo za drogi. ;)

A to machinery nie zapisuje 48bit TIFFów? Hm... Jakoś mi to umknęło :-\
Swoją drogą autor pisze:
MMM napisał/a:
Efekt jest na tyle dobry i naturalny że mapowanie tonów najczęściej nie jest zupełnie potrzebne, wystarczy po prostu wczytać serię zdjęć i
zapisać na neutralnych ustawieniach żeby uzyskać świetny efekt naturalnego HDR.

Aszex - Wto 01 Lut, 2011

Mam wersję demo.

Do autora:przydałby się podgląd wszystkich presetów tak jak w photomatixie.

Raideur - Sro 02 Lut, 2011

Wlasnie sciagnalem wersje demo i zobacze zaraz co tez mozna zdzialac tym cudenkiem? :mrgreen:
edmun - Sro 02 Lut, 2011

ja jestem mile zaskoczony.
przede wszystkim za tą naturalność na normalnych ustawień (np. w Photomatixie trzeba się natrudzić żeby wyszło coś innego niż masakrycznie pojechana scena)

Raideur - Sro 02 Lut, 2011

Potwierdzam prosty oraz funkcjonalny.
baracuda - Sro 02 Lut, 2011

MMM napisał/a:
jest dostępna wersja 1.5 programu........

Pełna wersja programu ile aktualizacji przewiduje ,
dożywotnio ? do śmierci mojej lub autora :mrgreen:

Raideur - Czw 03 Lut, 2011

MMM jesli sie zalapie na jakas znizke ,to jestem juz twoim klientem,mam nadzieje ze aktualizacje beda gratis? ;)
Cola - Czw 03 Lut, 2011

MMM się jnie odzywa - nie chce sprzedac ;)

Raczej obmysla strategie by jak najwiecej wyciagnac ... :mrgreen:
Cola - Czw 03 Lut, 2011

gra na czas, a ja w końcu kupię HDX Efex pro bo demo mnie strasznie wkręciło :)

HDX Efex pro zaraz sciagne i przetestuje .
hijax_pl - Czw 03 Lut, 2011

Cola napisał/a:
HDX Efex pro
Raideur napisał/a:
HDX Efex pro

Chyba HDR Efex Pro ;)

Program jak program - ciut droższy jedynie od machinery ;)

No tak myslalem bo jakos z ortografia HDX nic nie znalazlem?;)

hijax_pl uzywales moze HDR Efex Pro ?

[ Dodano: Czw 03 Lut, 2011 13:38 ]
MMM napisał/a:
Cola napisał/a:

Aż tak źle nie jest ;-)

Chętnie dam zniżkę dla czytelników optyczne.pl, spróbuję zainteresować redakcję, może jakiś konkurs z nagrodami w postaci licencji.

Plugin do PS to fajna rzecz i kiedyś się do tego przymierzę, na razie jednak mam dużo pracy nad nowymi rzeczami w programie.

Wlasnie otrzymalem mail-a od autora Machinery "Obecnie zniżek na program nie ma."

komor - Czw 03 Lut, 2011

Program kosztuje 70 zetów a wy jeszcze zniżki chcecie? :roll:
hijax_pl - Czw 03 Lut, 2011

Raideur napisał/a:
Tak.
Cola - Czw 03 Lut, 2011

HDR... wiadomo - cos mi się omsknęło :)

komor, ano chcemy - dla zasady :)

komor napisał/a:
Program kosztuje 70 zetów a wy jeszcze zniżki chcecie? :roll:

Dokladnie 69 zl :mrgreen:

MMM napisał/a:

Cytat:

Wiec jesli ktos nam oferuje chetnie znizke to mysle ze nikt nie odmowi ,chyba ze to co piszemy nie jest nic warte ? :twisted:

[ Dodano: Czw 03 Lut, 2011 14:27 ]
hijax_pl napisał/a:
Raideur napisał/a:
Tak.

Jak moglbys ocenic ten program ,to jak by to wygladalo w twoim wydaniu ? ;)

MMM - Sob 05 Lut, 2011

Raideur napisał/a:

Wiec jesli ktos nam oferuje chetnie znizke to mysle ze nikt nie odmowi ,chyba ze to co piszemy nie jest nic warte ? :twisted:

No dobrze, ale nie na zasadzie że każdemu tylko dlatego że założył konto na optyczne.pl :-)
Chodziło mi o to że spróbuję zaproponować jakąś formę współpracy redakcji np. konkursy z nagrodami w postaci licencji.

Raideur - Pon 07 Lut, 2011

Widze ze zginelo kilka postow robiacych zamieszanie ;)

MMM By czasem nie zrobic jakiegos kolejnego zamieszania napisze krotko "machinery" dla mnie osobiscie to bardzo dobry ,prosty z przejrzystym interfejsem program.
Nie uwazam tez ze nie jest wart tych pieniedzy ,lecz dyskusja poszla troszke w innym kierunku...
Jesli ktos zapytal grzecznie o mala redukcje to zapewne nie z braku szacunku .

komor - Pon 07 Lut, 2011

Po raz drugi robię „ciach”. Proszę nie wracać już do tematu zniżki, przepychankom mówimy „nie”.
MMM - Sob 26 Lut, 2011

Mam przyjemność pokazać wam pierwszego screena z nowej wersji Machinery 2.0
Program został zaprojektowany i napisany w całości od nowa co pozwoliło wprowadzić nowe podejście do obróbki obrazu.
Nowy interfejs pozwala na dowolne ustawianie, grupowanie oraz zmianę rozmiarów poszczególnych palet narzędzi. Przy okazji został także wprowadzony tryb pracy na pełnym ekranie.
Nowa koncepcja pracy z obrazem polega na rozwinięciu idei warstw znanych z Photoshopa. W Machinery warstwami są efekty fotograficzne wraz z własnym zestawem narzędzi oraz menu. Na przykładowym ekranie warstwy są widoczne jako zakładki u góry okna programu.
Dzięki takiemu rozwiązaniu można uprościć interfejs, pokazując w danej chwili tylko te narzędzia, które są potrzebne do uzyskania danego efektu oraz co ważniejsze, dać użytkownikowi możliwość zmiany ich kolejności a także powielania dowolną ilość razy tego samego efektu i ustawiania go w dowolnym miejscu.
Każda warstwa pokazuje obraz na danym etapie obróbki a także umożliwia zapis obrazu na tym właśnie etapie.

W trakcie pracy wszystkie zmiany odbywają w obrębie zakładki (efektu) na którym pracujemy. Po przełączeniu na zakłądki znajdujące się po prawej stronie program wykona brakujące obliczenia.
Dzięki takiej organizacji pracy można w każdej chwili wrócić do dowolnego wcześniejszego efektu i dokonać poprawek. Można np. po wykonaniu całej obróbki zdjęcia cofnąć się do pierwszej zakładki i zmienić kadr czy balans bieli albo nawet od nowa złożyć HDR zmieniając listę obrazów a wszystkie obliczenia z kolejnych zakładek program wykona automatycznie.

hijax_pl - Sob 26 Lut, 2011

MMM, rozumiem, że nadal nie ma automatycznego wyrównywania zdjęć?
MMM - Sob 26 Lut, 2011

hijax_pl napisał/a:
MMM, rozumiem, że nadal nie ma automatycznego wyrównywania zdjęć?

W wersji 2.0 będzie, postaram się wypuścić jak najszybciej.

[ Dodano: Wto 01 Mar, 2011 12:25 ]

kasias32 - Wto 05 Kwi, 2011

już dawno miałam chętkę na ten program, a teraz to już go chcęęęęęę jak tylko będzie dostępna wersja 2.0 szykuję kaskę :D
hijax_pl - Wto 05 Kwi, 2011

A wersji 2.0 będzie już wyrównywanie automatyczne zdjęć? Tak sie dopytuje by mieć pewność ;-)
MMM - Sob 09 Kwi, 2011

No więc jest :-)

Celowo nie zdradzałem szczegółów aby konkurencja nie zdążyła w tym czasie wymyślić niczego ciekawego. Postanowiłem podzielić program na dwa, każdy do innej specjalizacji.
Wersja którą znacie (1.5.5 w tej chwili gdy to piszę) ma od dziś nazwę MACHINERY HDR Effects. Zupełnie nowy program, który mam przyjemność właśnie wam zaprezentować to MACHINERY Natural HDR i jest przeznaczony do naturalnego łączenia obrazów.

http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=14918

Uprzedzając pytania o aktualizacje.
MACHINERY HDR Effects i MACHINERY Natural HDR to zupełnie dwa różne byty i klucze od tych programów są zupełnie inne. Każdy kto zakupił do tej pory MACHINERY HDR Effects ma aktualizację tylko do tego programu.

MACHINERY 2.0 HDR Effects pojawi się w niedługim czasie i będzie bardzo podobna do wersji Natural, jednak z różnicami wynikającymi z innego zastosowania tego programu. HDR Effects będzie posiadał warstwy przeznaczone do uzyskania efektów jakie daje obecna wersja 1.5.5

Baku - Pon 11 Kwi, 2011

Napisz proszę jeszcze coś bliżej na temat różnic pomiędzy Natural HDR i HDR Effects.
Na czym polegają zasadnicze różnice?

jaad75 - Pon 11 Kwi, 2011

Baku, na tym, że jeden pomaga złożyć normalne zdjęcia scen o dużej rozpiętości dynamicznej, a drugi ukierunkowany jest na kolorowe koszmarki, które ludzie zazwyczaj utożsamiają z HDR-ami... :wink:
Raideur - Pią 13 Maj, 2011

jaad75 napisał/a:
Baku, na tym, że jeden pomaga złożyć normalne zdjęcia scen o dużej rozpiętości dynamicznej, a drugi ukierunkowany jest na kolorowe koszmarki, które ludzie zazwyczaj utożsamiają z HDR-ami... :wink:

"Oba różnią się przeznaczeniem. Natural HDR 2.0 nie jest przeznaczony do robienia efektów i będzie posiadał jeszcze kilka funkcji ukierunkowanych na naturalnie wyglądające obrazki. W tej chwili nie mogę zdradzać przed konkurencją co to będzie, ale będą to funkcje, których wersja HDR Effects 2.0 nie będzie posiadać.

HDR Effects 2.0 będzie miał większość funkcji Natural HDR 2.0 a oprócz tego sporo nowych rzeczy w wersji Natural niedostępnych a ukierunkowanych na "efekt" czyli podciąganie kontrastów i różne zabawy światłem."

edmun - Pią 13 Maj, 2011

Wersja demo wraz ze zniżką dla czytelników jest w aktualnym DigitalFotoVideo, plus prawie 2 całe strony A4 zachwalające program