forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - lustrzanka vs kompakt ?

asia5000 - Nie 30 Sty, 2011
Temat postu: lustrzanka vs kompakt ?
potrzebuje pomocy w wyborze aparatu.
Chciałabym aparat funkcjonalny, który by robił świetne zdjęcią i była możliwosc krótkiego filmowania :)
lepiej tańszą lustrzanke czy może lepszy kompakt ?
ps. odrazu mówie, że nie stac mnie na wydatek 2500 czy 3000 tyś złotych na aparat.

z góry dziękuje za pomoc :)

hijax_pl - Nie 30 Sty, 2011

asia5000 napisał/a:
ps. odrazu mówie, że nie stac mnie na wydatek 2500 czy 3000 tyś złotych na aparat.
A na ile?
asia5000 napisał/a:
Chciałabym aparat funkcjonalny, który by robił świetne zdjęcią
Jakie to są według Ciebie te "świetne"?
moronica - Nie 30 Sty, 2011

no to juz wiemy jaki nie jest twoj budzet ;) a jaki jest? i co dla ciebie jest funkcjonalne? idz do sklepu i potrzymaj aparaty w dloniach, od razu odrzucisz albo pomysl kupienia lustrzanki albo kompaktu
edmun - Nie 30 Sty, 2011

asia5000, jeśli chcesz filmować to zostaje Ci kompakt.
i tyle

w lustrzanki się nie pchaj

B o g d a n - Nie 30 Sty, 2011

asia5000 napisał/a:
Chciałabym aparat funkcjonalny, który by robił świetne zdjęcią i była możliwosc krótkiego filmowania

Canon PowerShot G12 ok. 1800 zł. :smile:

hijax_pl - Nie 30 Sty, 2011

Samsung EX1 za 1200zł :D
TS - Nie 30 Sty, 2011
Temat postu: Re: lustrzanka vs kompakt ?
asia5000 napisał/a:

Możesz jeszcze wybierać z segmentu bezlusterkowców :) . Za kwotę 1,5-2k zł jest całkiem fajny wybór aparatów dających podobne jakościowo zdjęcia jak tanie lustrzanki (choć - być może - mniej wygodnych), ale od nich mniejszych. Na przykład:
http://www.optyczne.pl/13...mix_DMC-G2.html
http://www.optyczne.pl/13...mpus_E-PL1.html

Stac mnie na jakieś myśle 1500zł-1800zł . Oczywiście najlepiej jak najtaniej. "Świetne zdjęcia" to chodziło o kompakty, żeby zdjęcie swoją jakością przypominało zdjęcie z lustrzanki tańszej .
moronica - Nie 30 Sty, 2011

ani kompakt ani lustrzanka sama zdjec nie robi, jak ktos wie co i jak to kompaktem wykona lepsze zdjecie niz laik lustrzanka w trybie auto
B o g d a n - Nie 30 Sty, 2011

asia5000 napisał/a:
"Świetne zdjęcia" to chodziło o kompakty, żeby zdjęcie swoją jakością przypominało zdjęcie z lustrzanki tańszej .

Najtańsza lustrzanka, zwłaszcza z najtańszym obiektywem, może nie zrobić takiego zdjęcia, jak kompakt z górnej półki. :wink:

dziękuje bardzo, chyba zdecyduje się na kompakt dobrej jakości.
Może ma ktoś jakieś propozycje tak do 1500 zł ?
oprócz tego samsunga do którego jest link powyżej.

ophiuchus - Nie 30 Sty, 2011

Panasonic Lumix DMC-LX5: http://www.e-fotojoker.pl...dmc-lx5-czarny/

Trochę drożej, ale myślę, że wcale nie tak bardzo: Canon Powershot G12: http://www.e-fotojoker.pl...-powershot-g12/

kufel - Nie 30 Sty, 2011

B o g d a n napisał/a:
Canon PowerShot G12 ok. 1800 zł. :smile:
dobra rada, fajny kompakt.

B o g d a n napisał/a:
Najtańsza lustrzanka, zwłaszcza z najtańszym obiektywem, może nie zrobić takiego zdjęcia, jak kompakt z górnej półki. :wink:
czy oby na pewno? :) w kwestii szumów to nawet najtańsza lustrzanka wygrywa z high endowym kompaktem. przynajmniej z tego co do tej pory widziałem :) ale zgodze sie co do obiektywow,te kiepskie potrafią zmarnowac potencjał lustra, wiec jak ktos nie ma za bardzo ochoty wydawac nie malej kasy na obiektywy to zaawansowany kompakt bedzie dobrym wyborem.

co do G12 i LX-5 ,oba kompakty sa Ok, ale jesli mnie pamięć nie myli to maja trochę ograniczeń przy filmowaniu, np brak możliwości zoomowania, ktora jest w innych kompaktach. jak sie mylę to poprawcie.

ophiuchus - Nie 30 Sty, 2011

asia5000, a tak przy okazji, temu Samsungu przecież nic nie dolega ani nie wylata, a obiektyw ze światłem 1.8 w kompaktach, to póki co rzadkość :)

[ Dodano: Nie 30 Sty, 2011 23:56 ]
Już chyba wiem, nie zapisuje filmów w wysokiej rozdzielczości. To może być jakiś minus.

TS - Pon 31 Sty, 2011
Temat postu: Re: lustrzanka vs kompakt ?
asia5000 napisał/a:
potrzebuje pomocy w wyborze aparatu.
Chciałabym aparat funkcjonalny, który by robił świetne zdjęcią i była możliwosc krótkiego

asia5000, czy mogłabyś dokładniej sprecyzować problem :) ? Co już umiesz w dziedzinie foto, czego chcesz się nauczyć, co chcesz fotografować i co osiągnąć (to ostatnie z grubsza wiadomo). Bo póki co problem Twój nie ma rozwiązania. Najlepszym wyborem za 1500 zł może być kompakt, ale może być też aparat z większą matrycą.

asia5000 - Pon 31 Sty, 2011

TS wsześniej miałam tzn mam kompakta średniej jakosci, a właściwie niskiej. Wyciągam z niego ile się, ale wiadomo zdjęcia pospolite. Teraz dosc często miałam do czynienia z lustrzanką sony. Sesje w plenerze,krajobrazy,zwierzęta, wszytkiego po trochu. Nie jest to mój aparat, jest to aparat znajomej która sobie znalazła fotografa :)
Miałam też kilka razy do czynienia z Nikonem, chyba D60 z tego co pamiętam .
Hmm...fotografowac chce wszystko ( o to mi chodziło z funkcjonalnym) czyli ludzi, zwierzęta, krajobrazy, makro jakieś też. A co chce osiągnąc? Rozumiem że na zdjęciach ?
No to ostrośc, napewno jakośc zdjęcia chce żeby była widoczna, ogólnie były ładne. A chciałabym rówież aparat który łapie dobrze ostrośc bo czasami miałam z tym problem .
PS. Wiem, że wszystko zależy od fotografa.

pan.tadeusz - Pon 31 Sty, 2011

może jednak zainteresuj się lustrzanką jeśli miałaś już z nimi do czynienia i dostrzegasz jakie niosą ze sobą różnice/zalety. to będzie z pewnością krok do przodu :)

za ~1500zł możesz np. kupić Sony A450 w zestawie z obiektywem 18-55
http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/892333

naprawdę fajny zestaw i do kompaktów nie ma nawet co porównywać

kasiakaaz - Pon 31 Sty, 2011

pan.tadeusz, A450 podobno ciężko kupić. Ktoś tu na forumie pisał ostatnio, że nie mógł już nigdzie dostać...
TS - Pon 31 Sty, 2011

asia5000 napisał/a:
TS wsześniej miałam tzn mam kompakta średniej jakosci, a właściwie niskiej. (...) Teraz dosc często miałam do czynienia z lustrzanką sony. (...) Miałam też kilka razy do czynienia z Nikonem, chyba D60 z tego co pamiętam .

To sporo możesz już sama stwierdzić. Czy lepiej pracowało Ci się lustrzanką? W jakich trybach pracy jej używałaś (auto, programy tematyczne, preselekcja, manual)? Czy te problemy z ostrością, o których dalej piszesz, miałaś właśnie z lustrzanką, czy z kompaktem? Wybacz, że tak drążę, ale to pomaga pomóc ;) .

asia5000 napisał/a:

Hmm...fotografowac chce wszystko ( o to mi chodziło z funkcjonalnym) czyli ludzi, zwierzęta, krajobrazy, makro jakieś też.

Kompakt będzie lepszy jeśli chodzi o makro, z kolei przy portrecie (plenerowym - rozmycie tła) przewagę ma aparat z duża matrycą, czyli lustrzanka lub bezlusterkowiec. Mówię o zestawach z kitowym obiektywem. Czy planujesz kupować jakieś dodatkowe obiektywy, gdyby aparat miał wymienne?

kasiakaaz napisał/a:
pan.tadeusz, A450 podobno ciężko kupić. Ktoś tu na forumie pisał ostatnio, że nie mógł już nigdzie dostać...

http://allegro.pl/aparat-...1417482803.html

ta karta w zestawie to jakieś 70-100 zł
podobnież torba CaseLogic DCB56 60-100 zł

odliczając te dwa dodatki ma nowy aparat z dwuletnią gw za ~1600 zł

to tak na szybko ;)
ale faktycznie jest chyba problem z dostępnością

jaad75 - Pon 31 Sty, 2011

kufel napisał/a:
czy oby na pewno? :) w kwestii szumów to nawet najtańsza lustrzanka wygrywa z high endowym kompaktem. przynajmniej z tego co do tej pory widziałem :)
Na pewno. Zapominasz, że dobre kompakty typu LX3/LX5, EX1, czy XZ-1, to ~2EV światła rezerwy, a zapewniam Cię, że każdy z tych kompaktów w daje lepsze zdjęcie na ISO400, niż najtańsze lustra z otwartym kitowym obiektywem na ISO1600.
Zresztą możesz sobie porównać:
http://www.dpreview.com/r...sXZ1/page11.asp
kufel napisał/a:
co do G12 i LX-5 ,oba kompakty sa Ok, ale jesli mnie pamięć nie myli to maja trochę ograniczeń przy filmowaniu, np brak możliwości zoomowania, ktora jest w innych kompaktach. jak sie mylę to poprawcie.
G12 byłby ok, ale ma ciemne szkło, więc traci na starcie 1EV do konkurencji. Co do zoomowania - w czasie ujęcia się nie zoomuje. Ale tak w LX5 można zmieniać ogniskową w trakcie filmowania.
kufel - Pon 31 Sty, 2011

jaad75 napisał/a:
Zapominasz, że dobre kompakty typu LX3/LX5, EX1, czy XZ-1, to ~2EV światła rezerwy, a zapewniam Cię, że każdy z tych kompaktów w daje lepsze zdjęcie na ISO400, niż najtańsze lustra z otwartym kitowym obiektywem na ISO1600.
hmm nie wiem czy dobrze zrozumiałem, mówimy zatem o przewadze w jasności obiektywów +matryca a nie o własnościach samych matryc , tak? tak czy siak 2 ev to sporo.

jaad75 napisał/a:
Zresztą możesz sobie porównać:
wyniki xz zaskoczyły mnie pozytywnie.

jaad75 napisał/a:
Co do zoomowania - w czasie ujęcia się nie zoomuje.
nie wgłębiam sie w kwestie techniczne filmowania ;) ot przyszło mi na myśl za dla kogoś może to po prostu być wada.dlatego o tym wspomnialem.

jaad75 napisał/a:
Ale tak w LX5 można zmieniać ogniskową w trakcie filmowania.
zatem owa kwestia zoomowania dotyczy tylko G12.

kufel napisał/a:
hmm nie wiem czy dobrze zrozumiałem, mówimy zatem o przewadze w jasności samych obiektywów a nie o własnościach matryc , tak? tak czy siak 2 ev to sporo.
Różnica między f/3.5 (tradycyjny obiektyw klasy 18-55), a f/1.8 (obiektyw EX-1 i XZ-1), to równe 2EV, więc, żeby uzyskać ten sam czas naświetlania, tam gdzie w lustrze mamy ISO1600, w kompakcie wystarczy nam ISO400. Oczywiście, do lustrzanki podepniemy jaśniejsze szkło i teoretycznie bez problemu niwelujemy tę przewagę, tyle, że dochodzi do tego kwestia jakości większych szkieł otwartych do f/1/8 i problem czasem zbyt małej GO...
kufel - Pon 31 Sty, 2011

jaad75 napisał/a:
Różnica między f/3.5 (tradycyjny obiektyw klasy 18-55), a f/1.8 (obiektyw EX-1 i XZ-1), to równe 2EV, więc, żeby uzyskać ten sam czas naświetlania, tam gdzie w lustrze mamy ISO1600, w kompakcie wystarczy nam ISO400. Oczywiście, do lustrzanki podepniemy jaśniejsze szkło i teoretycznie bez problemu niwelujemy tę przewagę, tyle, że dochodzi do tego kwestia jakości większych szkieł otwartych do f/1/8 i problem czasem zbyt małej GO...
no,czyli tak jak napisałem :) przewaga wynika nie tyle z właściwości matryc ( porównując iso) a z połączenia matrycy i jasnego szkła w kompakcie co daje możliwość zejścia w dól z iso.

kufel, no dokładnie. Co nie zmienia faktu, że efekt w tym wypadku jest ten sam.
kufel - Pon 31 Sty, 2011

zatem cofam moje nietrafione uwagi i przyznaje racje Bogdanowi ;) nie pomyślałem o przewadze kompaktu w jasnym szkle.
jannik - Pon 31 Sty, 2011

Miałem G11 i 1000d z kitem

niestety, jakbym się nie starał, pod względem jakości zdjęć (szczególnie ostrość i ilość szczegółów) nawet 1000d (choć to b. przeciętna lustrzanka) przewyższa G11

aczkolwiek
obecnie mam Nikona D-80 i zdecydowałem się sprzedać go i ponownie kupić G11, ponieważ nie odkryłem w sobie pasji fotografa wstającego o 4.30 rano, by złapać tę jedyną ulotną chwilę
poza tym nie chce mi się nosić torby i całego ekwipunku
więc bidny D-80 leży sobie na półce bezczynnie, a ja noszę starego poczciwego Canona A610 i pstrykam.

Przeczytałem kilka polecanych książek o fotografowaniu i teraz powoli domyślam się na czym polega robienie dobrych zdjęć.
A do tego w zupełności na najbliższe kilka lat nauki wystarczy mi G11 (lub podobne)
a jeśli zacznę wstawać o 4.30 i "łapać" światło wschodzącego słońca i będę robić to przynajmniej przez pół roku, to znów sobie kupię lustro
na razie nie stać mnie na 2 aparaty

Więc dobrze się zastanów, poczytaj i przemyśl sprawę

aha.
G12 ma już filmy HD
Z tej rodzinki (Lumix LX , Samsung EX) seria Canon G podoba mi się najbardziej

pozdro

jannik napisał/a:
Miałem G11 i 1000d z kitem

niestety, jakbym się nie starał, pod względem jakości zdjęć (szczególnie ostrość i ilość szczegółów) nawet 1000d (choć to b. przeciętna lustrzanka) przewyższa G11
Ostrość i ilość szczegółów (pamiętaj, że 1000D testowano z przymkniętą stałką 50mm, a nie z obiektywem kitowym):

G11, ma już swoje lata i odstaje od nowszych konstrukcji, a poza tym, jak cała współczesna seria G, traci 1EV na ciemniejszym obiektywie.

mrawi - Pon 31 Sty, 2011

No, a samsung NX10 bezlusterkowiec z matrycą jak z lustrzanki. Za niecałe 1800 zl w sklepie. Żaden kompakt lepszych zdjęć nie zrobi od niego. Jest mały, nagrywa filmy, a jak coś się stanie z obiektywem złego to można sobie wymienić tylko obiektyw, a nie cały aparat. Dodam, że ma jeszcze świetny wizjer i ekran.
asia5000 - Pon 31 Sty, 2011

TS Z rozmierem i ciężkościa aparatu nie ma problemu . Lustrzanką oczywiście lepiej mi się pracowało z względu na zdjęcia i opcje.Pracowałam zarówno na auto jak i tematach (np.sport tak ? o to chodzi ?) i manualnym.Problemy z ostrością były w kompakcie, czasami też w sony, ale to chyba wina moich ustawień :oops: . Gdybym kupowała aparat z wymiennym obiektywem to chyba zainwestowała bym w troche lepszy niż ten który "dają w zestawie" przeważnie.

jannik Więc uważasz, że każda nawet ta słaba lustrzanka jest lepsza od kompaktu ?

mrawi Czy za taka cene nie opłacało by się już jakiegoś lustra ?

mrawi - Pon 31 Sty, 2011

asia5000 napisał/a:
mrawi Czy za taka cene nie opłacało by się już jakiegoś lustra ?

To zależy jakie ktoś ma preferencje. Mi zależy na małych gabarytach aparatu, na jakości zdjęć, mniej na uniwersaności. Mam S9600 i ogniskową do 300 mm, a rzadko korzystam z powyżej 100 mm. Brak lustra też uważam za zaletę, aparat znacznie mniejszy i jest cichy.

asia5000 jeszcze sporo przed Tobą skoro odkryłaś dopiero tryby tematyczne ale jeśli dostrzegasz różnice między nimi i chciałabyś mieć jeszcze większą kontrolę nad swoimi zdjęciami to lustrzanka będzie lepszym wyborem

na optyczne.pl masz cały cykl artykułów, które powinnaś prześledzić z aparatem w dłoniach
nazywa się to Fotoszkoła Sony α ale aparat niekoniecznie musi być tej właśnie marki
całość materiału podzielona jest na lekcje do których znajdziesz linki w dolnej części strony
tak więc dawkując sobie tą wiedzę powoli możesz odkrywać zalety bardziej zaawansowanych konstrukcji niż kompakty

link do pierwszej części tutaj:
http://www.optyczne.pl/in...adniki=15&roz=1

TS - Pon 31 Sty, 2011

asia5000 napisał/a:
TS Z rozmierem i ciężkościa aparatu nie ma problemu . Lustrzanką oczywiście lepiej mi się pracowało z względu na zdjęcia i opcje.Pracowałam zarówno na auto jak i tematach (np.sport tak ? o to chodzi ?) i manualnym.

To teraz ja coś w zamian napiszę :) . Moim zdaniem:
1. Jeśli masz ustalony budżet ok 1500 zł i nie planujesz w przyszłości kolejnych wydatków foto, to kup któryś z tych zaawansowanych kompaktów: Olympus XZ-1, Samsung EX1, Panasonic LX5. Nie wskażę najlepszego, raczej sama poczytaj. Możesz też ściągnąć jakieś zdjęcia testowe i porównać ze swoim kompaktem (pamiętając, że mają bardzo jasne obiektywy, co pozwoli użyć mniejszej czułości).
2. Skoro nie przeszkadza Ci ergonomia tanich luster, zdjęcia wychodziły ładnie, to taki sprzęt pozwoli bardziej rozwinąć się i uzyskać lepsze efekty - pod warunkiem, że pierwszy wydatek nie będzie ostatnim :) . To samo dotyczy bezlusterkowców.

asia5000 napisał/a:

Gdybym kupowała aparat z wymiennym obiektywem to chyba zainwestowała bym w troche lepszy niż ten który "dają w zestawie" przeważnie.

Skoro ma być uniwersalny i lepszy niż kitowy, to musi być jasny standardowy zoom. Na przykład Sigma 17-70 mm F2.8-F4.5 za około 1200 zł... Co prawda wydała mi się niezbyt wygodna po przypięciu do małego C400D (a w tę klasę lustrzanek celujesz), ale to indywidualna sprawa, no i taki zestaw daje na pewno większe możliwości robienia fajnych zdjęć od kompaktu.

edmun - Pon 31 Sty, 2011

ja również jak zwykle polecę szerokikadr.pl mimo że strona Nikonowska, to można się wiele nauczyć niezależnie od posiadanej marki na szyji
jannik - Pon 31 Sty, 2011

asia5000 napisał/a:
...Więc uważasz, że każda nawet ta słaba lustrzanka jest lepsza od kompaktu ?

Nie koniecznie i nie zawsze, ale zazwyczaj...

A poza tym określenie "lepsza" jest względne..
wszystko zależy jakie kryteria oceny przyjąć.

Wydaje mi się, że najczęściej zwracamy uwagę na ostrość (żyleta) zdjęcia, naturalność kolorów, no i może na coś co nazwałbym "głębią" (niepłaskością :) )

No i niestety tutaj trzeba dokonać wyboru na zasadzie kompromisu i wewnętrznego konsensusu, opartego na świadomości własnych priorytetów... a to nie jest łatwe.

PS
G11 i G12 przekonują mnie kilkoma rzeczami, które go wyróżniają spośród innych tej klasy kompaktów:
- wizjer
- uchylny ekran
- małe gabaryty (przy wizjerze i uchylnym ekr.)

niestety jakość zdjęć odstaje od 4/3 (zdecydowanie) i trochę od Samsunga NX10

czekam na jakiś nowe cudeńko typu G12 lub LX 5 lub EX1.. ale czy się doczekam?..
wątpię, by szybko to nastąpiło..
:???:

jannik napisał/a:
niestety jakość zdjęć odstaje od 4/3 (zdecydowanie) i trochę od Samsunga NX10
Tylko, że NX10 ma lepszą jakość zdjęć niż aparaty u4:3...