forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon EOS 450D+Tamron AF 18-200 mm

karolcia112 - Pon 31 Sty, 2011
Temat postu: Canon EOS 450D+Tamron AF 18-200 mm
Witam,
Zamierzam kupić lustrzanke. To będzie pierwszy taki aparat w moim przypadku ;) . Chciałabym sie poradzić. Może napiszę o co mi chodzi. Chcę kupić aparat, który nie będzie za skomplikowany ;) , a zrobi ładne zdjęcie. Nigdy nie interesowałąm się fotografią od strony technicznej i raczej się to znie zmieni. chodzi mi o aparat na wyjazdy, który wyjmę, zrobie fotkę i będzie oki ;) . W oko, cenowo, wpadł mi ten Canon. Chcę tak przeznaczyć max 2600 zł. Czy byłby to dobry wybór. A i co ważne, fajnie jakby robił też dobre zdjęcia wieczorm, np w mieszkaniu.
Pewnie niektórzy boki zerwa z tego postu, ale jestem totalnym laikiem jeżeli chodzi o fotografie...

blaine - Pon 31 Sty, 2011

Zapomnij o lustrzance i kup dobry kompakt. Lepiej na tym wyjdziesz ;)

karolcia112 napisał/a:
Chcę kupić aparat, który nie będzie za skomplikowany ;) , a zrobi ładne zdjęcie.

Sam fakt posiadania lustrzanki nie sprawi, że będziesz robić dobre, ładne zdjęcia. A biorąc pod uwagę, że...
karolcia112 napisał/a:
Nigdy nie interesowałąm się fotografią od strony technicznej i raczej się to znie zmieni

...to przewiduję, że nie będziesz potrafiła wykorzystać możliwości lustrzanki, a kupowanie lustra po to by tylko focić na Auto to jak dla mnie wyrzucanie pieniędzy w błoto.

komor - Pon 31 Sty, 2011

Taki ciemny megazoom 18-200 mm nie pozwoli Ci zrobić ładnych zdjęć wieczorem w mieszkaniu, bo przepuszcza mało światła. Rzeczywiście pojawiło się ostatnio parę kompaktów z górnej półki, które generalnie lepiej się nadają na maszynkę typu:
karolcia112 napisał/a:
chodzi mi o aparat na wyjazdy, który wyjmę, zrobie fotkę i będzie oki

Lustrzanka, to wbrew obiegowej opinii nie jest finał poszukiwań fotograficznych, ale dopiero początek. Początek wydatków na obiektywy i inne akcesoria.

kufel - Pon 31 Sty, 2011

karolcia112, jesli chcesz "ładnie i szybko" to kompakt faktycznie może okazać sie lepszym rozwiązaniem :) czy wybór lustrzanki to Twoja ostateczna decyzja?
maput - Pon 31 Sty, 2011

Też optuję za jakimś porządnym kompaktem z fajnym obiektywem. Skoro nie masz zamiaru się rozwijać i poszerzać kolekcji akcesoriów, to kompakt jest rozsądniejszym rozwiązaniem. I w sumie lepiej się nadaje do pstrykania ładnych fotek niż lustro.

Nie, lustrzanka to nie jest ostateczna decyzja. Ale w takim razie jaki kompakt. Od 5 lat mam Sony DSC-H9 i może na dworzu robi ładne zdjęcia to w pomieszczeniach już sie tak fajnie to nie sprawdza. A porónując moje zdjęcia ze zwykłą, najprostrzą lustrzanką widzę dużą różnicę. Dlatego właśnie chciałam kupić lustrzankę...
MC - Pon 31 Sty, 2011

To może coś w stylu XZ-1 Olympusa?

MC napisał/a:
To może coś w stylu XZ-1 Olympusa?

No wygląda fajnie i widzę, że robi właśnie dobre zdjęcia w zaciemnieniu. Tylko czy one nie wychodzą poruszone?

MC - Pon 31 Sty, 2011

Lustrzanka nie da gwarancji, że zdjęcie będzie nieporuszone. Jakiekolwiek i gdziekolwiek.

No XZ-1 wydaje się być odpowiedni do zastosowań podanych przez karolcia112, jasny obiektyw napewno pomoże w robieniu "ładnych zdjęć w pomieszczeniach" ;)
A co do nieporuszonych zdjęć, to nieważne czy robisz lustrzanką czy najprostszym kompaktem, jak czas naświetlania przekroczy "dozwolone" granice, to nic poza statywem od poruszenia nie uratuje. ;)

Ale czy ten kompakt robi tak samo ładne zdjęcia jak lustrzanka, nawet ta najprostsza?
MC - Pon 31 Sty, 2011

:zalamany:
Zdjęcia robi fotograf za pomocą aparatu.

Baku - Pon 31 Sty, 2011

Żaden sprzęt nie da Ci gwarancji nieporuszonego, ładnego zdjęcia, jeśli nie opanujesz wstępu do zarysu podstaw fotografii...

Wygląda zachęcająco. Tylko znając Olympusy to AF nie będzie mistrzowski - szczególnie w zaciemnionych pomieszczeniach, choć zaznaczam, że z tym modelem nie miałem do czynienia. Można też rozważyć Samsunga EX1 (przetestowany na optycznych), Fuji HS10 lub Canona z serii G...

Tak tyle to ja wiem. Ale robiąc zdjęcie na zoomie moim Sony nie wyszło tak fajnie skadrowane jak mojej koleżanki, która zrobiła zdjęcie swoją lustrzanką.
kufel - Pon 31 Sty, 2011

karolcia112 napisał/a:
Tylko czy one nie wychodzą poruszone?
to czy zdjęcie będzie poruszone zależy tylko i wyłącznie od operatora aparatu ;) jeśli jest kiepsko ze światłem to tylko statyw gwarantuje nieporuszone zdjęcia
(mniej światła=dłuższy czas naświetlania=większe prawdopodobieństwo poruszenia zdjęcia). czasem wystarczy doświetlić lampą błyskową.

karolcia112 napisał/a:
Ale czy ten kompakt robi tak samo ładne zdjęcia jak lustrzanka, nawet ta najprostsza?

lepszy efekt da lustrzanka, z tym ze zeby ten lepszy efekt osiągnąć trzeba wiedzieć jak do niego dojść, innymi słowy przydałoby sie trochę wiedzy fotograficznej.

Czyli posiadanie lustrzanki pozwala na ładniejsze wykadrowanie zdjęcia? ;)
Zawsze mi się wydawało, że kadr zależy od fotografa a nie od aparatu, ale mogę się mylić. :twisted:

Baku - Pon 31 Sty, 2011

Cytat:
Tak tyle to ja wiem. Ale robiąc zdjęcie na zoomie moim Sony nie wyszło tak fajnie skadrowane jak mojej koleżanki, która zrobiła zdjęcie swoją lustrzanką.

Sama sobie odpowiedziałaś na pytanie. Kadrowała koleżanka, a nie aparat. Gdybyście się zamieniły aparatami jej zdjęcie nadal było by lepsze, bo za kadr odpowiada fotograf a nie sprzęt.

No właśnie Kufel masz rację. Tylko np jak fajną "atmosfere" np. kościół doświetlę lampą to już nie wyjdzie takie fajne to zdjęcie i klimatyczne. Jednak rozumiem, ze w przypadku lustrzanki może być tak samo, ze też mozę sie długo naświetlać?
To w takim razie może lepiej kupic lustrzankę i trochę sie podszkolić???

[ Dodano: Pon 31 Sty, 2011 13:57 ]
Baku napisał/a:
Cytat:

Sama sobie odpowiedziałaś na pytanie. Kadrowała koleżanka, a nie aparat. Gdybyście się zamieniły aparatami jej zdjęcie nadal było by lepsze, bo za kadr odpowiada fotograf a nie sprzęt.

Ale stałyśmy w tym samym miejscu i ona użyła swojego zooma, ja swojego i wyszło zupełnie inne zdjecie.

moronica - Pon 31 Sty, 2011

oczywiscie, ze moze sie dlugo doswietlac. niedawno mialo premiere kilka kompaktow z obiektywami o swietle 1.8, na pelnej dziurze bedzie mniejsze ryzyko poruszenia niz korzystajac z lustrzanki z kitem

czy lepiej sie podszkolic to sama sobie odpowiedz, zazwyczaj latwiej sie jest samodzielnie uczyc gdy sie przejawia zainteresowanie tematem

edit: pewnie uzylyscie innej ogniskowej i innej przyslony

kufel - Pon 31 Sty, 2011

karolcia112 napisał/a:
To w takim razie może lepiej kupić lustrzankę i trochę sie podszkolić???
jesli priorytetem są lepsze zdjęcia to odpowiedź jest jedna - tak :) oczywiscie jesli w jakikowliek sposob Cie to interesuje. bo na sile to raczej nie warto nic robic ;) wbrew pozorom to żadna czarna magia, wystarczy poznać zależności kilku parametrów.

W takich samych warunkach, przy takich samych ustawieniach przysłony i ISO to czas naświetlania będzie taki sam w kompakcie i lustrzance...
W osiągnięciu krótszych czasów może pomóc podbicie ISO i jednoczesne zwiększenie szumów na zdjęciu (mniejsze w lustrzankach niż w kompaktach), lub też większe otwarcie przysłony. Ten Tamron o którym pisałaś jest jednak dużo ciemniejszy niż obiektyw z XZ-1, a zawsze lepiej mieć jaśniejszy obiektyw, niż mniej szumiące ISO ;)
Nie ulega wątpliwości, że lustrzanka z porządnym obiektywem w rękach doświadczonego fotografa otwiera dużo więcej możliwości niż kompakt.
Ale do tego trzeba mieć i chęci do nauki i pieniądze na rozbudowę systemu. ;)

To moze rzeczywiscie się kupię lustrzankę i zaczne się szkolić. Tylko w takim razie jaka będzie odpowiednia dla laika? No i jaki do tego obiektyw???

w FJ sa jeszcze dostepne d90 z 18-55 za 2700zl. swietny korpus, kita w przyszlosci sie pozbedziesz i kupisz cos lepszego. tylko przejdz sie do sklepu bo juz byly tu panie (i nawet panowie) co narzekaly, ze za duzy. ja nie narzekam w kazdym razie
kufel - Pon 31 Sty, 2011

karolcia112 napisał/a:
Jednak rozumiem, ze w przypadku lustrzanki może być tak samo, ze też może się długo naświetlać?
tak, tym bardziej kiedy mówimy właśnie o wnętrzach kościołów czy np nocnych zdjęć etc.

choć ja z czystego lenistwa czesto podbijam iso by wydłużyć czas zamiast tachać statyw ;)

Baku - Pon 31 Sty, 2011

Sądzę, karolcia112, że kompakt z wyższej półki, z dobrym jasnym obiektywem (nie megazoom) i dużą (rozmiarami) matrycą w zupełności powinien zaspokoić Twoje wymagania. Zalety to niższa cena, porównywalna jakość obrazowania (a nawet przewyższająca niektóre tandemy lustrzanka+kit), możliwość nauki fotografowania (programy manualne z których można, lecz nie trzeba korzystać) oraz kompaktowe rozmiary i waga. Wady? W zasadzie tylko jedna: nie wymienisz obiektywu na inny.

Ale jeśli chcesz lustrzankę, to popatrz na oferty Nikona (D90) i Pentaxa (K-R), a jeśli interesuje Cię filmowania to Canona (550D). Do tego jasny standardzik (np. Tamron 17-50) i już jest zabawa.

kufel - Pon 31 Sty, 2011

moronica napisał/a:
w FJ sa jeszcze dostepne d90 z 18-55 za 2700zl.
są tez inne oferty ;)

kufel, a ktos ci broni je podac ;) online nie znalazlam niczego ponizej tej ceny no i status jest dostepny

karolcia112 napisał/a:
To moze rzeczywiscie się kupię lustrzankę i zaczne się szkolić. Tylko w takim razie jaka będzie odpowiednia dla laika? No i jaki do tego obiektyw???

Jeśli koniecznie upierasz się przy lustrzance, to jest już na forum wiele tematów poruszających tą kwestię, np:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=14021
Przejrzyj sobie ten dział na forum: http://forum.optyczne.pl/viewforum.php?f=23 , tam napewno znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania jakie możesz mieć, a także na takie o jakich nawet nie pomyślałaś ;)
Choć ja również przychylam się do swierdzenia, że kompakt z wyższej półki byłby dla Ciebie lepszym rozwiązaniem.

kufel - Pon 31 Sty, 2011

moronica napisał/a:
kufel, a ktos ci broni je podac ;)
nie, ale jakoś tak monotematycznie sie zrobiło pod względem doradzanego sprzętu ;)

karolcia112, moronica i Baku przedstawili co mniej więcej można wybrać z lustrzanek. warto tez przemyśleć to co napisał Baku.

Baku napisał/a:
Sądzę, karolcia112, że kompakt z wyższej półki, z dobrym jasnym obiektywem (nie megazoom) i dużą (rozmiarami) matrycą w zupełności powinien zaspokoić Twoje wymagania. Zalety to niższa cena, porównywalna jakość obrazowania (a nawet przewyższająca niektóre tandemy lustrzanka+kit), możliwość nauki fotografowania (programy manualne z których można, lecz nie trzeba korzystać) oraz kompaktowe rozmiary i waga. Wady? W zasadzie tylko jedna: nie wymienisz obiektywu na inny.

Ale jeśli chcesz lustrzankę, to popatrz na oferty Nikona (D90) i Pentaxa (K-R), a jeśli interesuje Cię filmowania to Canona (550D). Do tego jasny standardzik (np. Tamron 17-50) i już jest zabawa.

No właśnie chodzi mi też o kręcenie krótkich filmików. Cały czas patrze na tego Olymusa. Ciekawe czy rzeczywiscie jest taki rewelacyjny??? Ale szczerze powiem ze już zgłupiałam co robić...

kufel - Pon 31 Sty, 2011

karolcia112 napisał/a:
No właśnie chodzi mi też o kręcenie krótkich filmików.
zatem albo kompakt albo np canon 550D .

Napiszę jeszcze że aparatu uzywam głównie w domku, robiąc zdjęcia dziecku, które nagle coś wymyśli i szybko muszę strzelić fotkę ;) , na spacerkach, podczas wyjazdów i na rodzinnych spotkaniach.
Baku - Pon 31 Sty, 2011

Normalna reakcja na natłok wiadomości.
Niestety tu pomóc już nie możemy - musisz doprecyzować swoje wymagania i preferencje. Łatwiej Ci pójdzie, gdy wizytę w sklepie (i przymierzanie się do poszczególnych propozycji) będziesz miała za sobą.

kufel napisał/a:
karolcia112 napisał/a:
No właśnie chodzi mi też o kręcenie krótkich filmików.
zatem albo kompakt albo np canon 550D .

a czy ten obiektyw EF-S 18 - 55 mm IS byłby ok?

MC - Pon 31 Sty, 2011

Od biedy ujdzie na początek.
kufel - Pon 31 Sty, 2011

dokładnie, w tej cenie to nie ma co marudzić. z tym ze jedna uwaga , jest tez wersja bez IS ( stabilizacja obrazu) i ten model akurat jest wyjątkowo kiepski.
Baku - Pon 31 Sty, 2011

...na szczęście już od dłuższego czasu nie stanowi on składnika kitów Canona :smile:
kufel - Pon 31 Sty, 2011

Baku napisał/a:
na szczęście już od dłuższego czasu nie stanowi on składnika kitów Canona :smile:
ja czasem natrafiam jescze na oferty z tym szkłem :)

http://www.euro.com.pl/lu...-55-mm-is.bhtml
znalazłam taki. Czy spełnia te wymagania odnośnie robienia zdjeć w ciemnych pomieszczeniach?

MC - Pon 31 Sty, 2011

Na statywie - jak najbardziej.

Macie racje muszę przejechac sie do sklepu i zobaczyć na zywo i lustrzanki i bardziej zaawansowane kompakty. Czy Media Markt to dobre miejsce? Nie wiem czy w Szczecinie jeszcze można gdzieś znaleźć duży wybór aparatów.
kufel - Pon 31 Sty, 2011

karolcia112 napisał/a:
Czy spełnia te wymagania odnośnie robienia zdjeć w ciemnych pomieszczeniach?
jak bardzo ciemnych ? jak napisaliśmy wcześniej w pewnym momencie tylko statyw pomaga. owszem, zamiast statywu można podbić w gorę Iso by skrócić czas naświetlania. natomiast sam zestaw jak najbardziej Ok :)

[ Dodano: Pon 31 Sty, 2011 14:33 ]
karolcia112 napisał/a:
Czy Media Markt to dobre miejsce?
teoretycznie tak, zawsze jest sporo modeli na wystawie i bez problemu można wziąć do reki i przymierzyć.

[quote="kufel"]
karolcia112 napisał/a:
Czy spełnia te wymagania odnośnie robienia zdjeć w ciemnych pomieszczeniach?
jak bardzo ciemnych ? jak napisaliśmy wcześniej w pewnym momencie tylko statyw pomaga. owszem, zamiast statywu można podbić w gorę Iso by skrócić czas naświetlania. natomiast sam zestaw jak najbardziej Ok :)

A czy to prawda ze jak podbiję ISO to będzie więcej szumów?

Tak, im wyższe ISO tym więcej szumów. Z tym że 550D akurat radzi sobie z szumami całkiem nieźle, więc tym się nie przejmuj.
maput - Pon 31 Sty, 2011

karolcia112 napisał/a:

Coś za coś...

Jak będziesz w sklepie obejrzyj kompakt Canona z serii G (najnowszy to chyba G12 ale mogę się mylić), pomacaj Panasonic Lumix LX3 albo LX5. Wcześniej polecanego Olympusa.

Potem zerknij na dostępne podstawowe lustrzanki.

Pamiętaj że najważniejsze to wiedzieć czego się chce.

kufel - Pon 31 Sty, 2011

karolcia112 napisał/a:
tak, wzrost iso wiąże sie ze wzrostem szumów, z tym ze trzeba przyznać ze w obecnych lustrzankach jest on na tyle niskim poziomie ze nie ma za bardzo powodów by się nim martwic.

swoją drogą , polecam tą stronę, http://www.szerokikadr.pl/poradnik/ , trochę teorii i przykładów.

No i jestem po wizycie w Media. Widziałam tego Canona 550 a pozostałych kompaktów nie było. Pan za to gorąco polecał Olympus EP-L1. No ma wszystkie potrzebne funkcje, jest mniejszy od Canona, ale zdaję się na Waszą opinię.
Baku - Wto 01 Lut, 2011

Wolałbym Canona 550D.
kufel - Wto 01 Lut, 2011

karolcia112, jeśli gabaryty nie są istotne (550D jest trochę większy) również jak Baku brałbym 550D.
karolcia112 - Wto 01 Lut, 2011

Dzięki za radę. Też tak myślę, choc poluję jeszcze na tą nówkę Olympusa, żeby zobaczyć na żywo.
hijax_pl - Wto 01 Lut, 2011

karolcia112 napisał/a:
na tą nówkę Olympusa
Którą?
karolcia112 - Sro 02 Lut, 2011

XZ-1
krzysztoff77 - Sro 02 Lut, 2011

To ja wrzucę swój kamyczek.

Proponuję w/w Canon 550d lub Pentax k-r. Oba z KITowymi obiektywami. Na początek zestaw jak najbardziej zadowalający i spełniający oczekiwania początkującego amatora. A w przyszłości po sprecyzowaniu wymagań (życie weryfikuje nasze potrzeby) szerokie pole do ewentualnej rozbudowy arsenału obiektywów :smile:

Juz podjęłam decyzję i chyba kupię tego 550, choc trochę przeraża mnie jego wielkość...

Właśnie dlatego w opcji rozważ k-r. Być może będzie Ci lepiej leżał w dłoni (jest mniejszy). Poza tym na pewno lepiej wypada w przypadku szumów na wysokim ISO.
muzyk - Sro 02 Lut, 2011

karolcia112 napisał/a:
choc trochę przeraża mnie jego wielkość...

Przecież to ... aparacik jest :grin:
Mały, w miarę poręczny, dający ładne duuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuże zdjęcia (kup sobie dysk zewnętrzny 1TB albo i 2) jeśli się fotografuje tylko w RAWach.
Ten Tamron 18-200 ... jako spacerzoom do kompletu normalnych obiektywów - czemu nie?

Baku - Sro 02 Lut, 2011

karolcia112, 550d to malutka lustrzanka. Dla wielu osób jej ascetyzm "rolkowo-wyświetlaczowy" oraz nikczemne rozmiary są dyskwalifikujące. Dla kobiecych rąk będzie jednak w sam raz.
kasiakaaz - Sro 02 Lut, 2011

muzyk napisał/a:
Ten Tamron 18-200 ... jako spacerzoom do kompletu normalnych obiektywów - czemu nie?

Jak karolcia112 będzie miała normalne obiektywy, to tego spacerzooma nie będzie używać... :wink:

muzyk - Sro 02 Lut, 2011

kasiakaaz napisał/a:
to tego spacerzooma nie będzie używać... :wink:

Zdecydowanie!

kufel - Sro 02 Lut, 2011

karolcia112 napisał/a:
Juz podjęłam decyzję i chyba kupię tego 550, choć trochę przeraża mnie jego wielkość...
no do kieszeni raczej go nie schowasz ;) jesli nie planujesz większego zestawu obiektywów w przyszłości to do tego canona jakaś mała poręczna torba na aparat wystarczy.a tego tamrona raczej odradzam. jeśli już ma być to obiektyw o większym zakresie to prędzej canon 18-135.

Wybrałam ten obiektyw, bo jest on w zestawie w Euro a chcę ten aparat tam wziąć na raty. Nie zamierzam raczej dokupować innych obiektywów...choć pewnie czas pokaże. Co oznacza "sparcerzooma"?;)
kufel - Sro 02 Lut, 2011

karolcia112 napisał/a:
Co oznacza "sparcerzooma"?;)
spacerzoom czyli obiektyw o większym zakresie ogniskowych , od 18mm np ( szeroki kąt) do 70 , 80 , 105 a nawet 200mm. z tym ze im większy zakres ogniskowych ( np 18-200) tym własności optyczne takich przyrządów sa gorsze. te kończące sie na 100 ileś zazwyczaj sa OK.

[ Dodano: Sro 02 Lut, 2011 13:11 ]
karolcia112 napisał/a:
ybrałam ten obiektyw, bo jest on w zestawie
który dokładnie? bo na początku mowa byla o 18-55 IS . jeśli chcesz większy zakres ogniskowych to jednak lepiej wziąć trochę "krótszego" canona 18-135.

Ja napisałam że w zestawie jest ten EF-S 18 - 55 mm IS i o tym myślę. To zły?
kufel - Sro 02 Lut, 2011

karolcia112 napisał/a:
To zły?
jak za te cenę to jest OK. na początek powinien wystarczyć. ma standardowy zakres ogniskowych. a czy te ognikowe starczają to już kwestia osobistych preferencji.
maput - Sro 02 Lut, 2011

karolcia112, nie obraź się... ale mam przeczucia, że niedługo po zakupie wrócisz na forum i będziesz mieć do nas żal, że Ci jakieś g... poradziliśmy.
Dla osób które nie chcą się rozwijać, a jedynie pstrykać okolicznościowo są kompakty. Na 90% po krótkim czasie od zakupu uznasz, że szkło które kupiłaś z aparatem jest za krótkie, a przecież nie chce kupować więcej obiektywów. Lustrzanki są dla osób, które coś wiedzą, albo chcą się dowiedzieć. Same z siebie lepszych zdjęć nie zrobią.
Serio pomysł jeszcze nad porządnym kompaktem.

muzyk - Sro 02 Lut, 2011

maput napisał/a:
karolcia112, nie obraź się... ale mam przeczucia, że niedługo po zakupie wrócisz na forum i będziesz mieć do nas żal, że Ci jakieś g... poradziliśmy.

Racja.
Dołóż kasiory, skoro na raty i kup sobie 550D z Tamronem 17-50 2.8 ALE... bez VC!!!
Wtedy będziesz mega zadowolona, mimo, że najdłuższa ogniskowa to 50...
KIT 18-55 IS jest niezły, ale jeśli masz później CZYM te zdjęcia obrobić - np. Lightroom'em :twisted:
a na poważnie, ten tamron po prostu ma stałe lepsze światło, co w fotografii ma duże znaczenie.
Jeśli faktycznie nie zależy Ci na cudach na kiju, to kit wystarczy.
Z tym tamronem 18-200 możesz mieć problemy tego typu, że nie ma to to stabilizacji obrazu, a więc od ok 90 mm wzwyż... musisz mieć pewną rękę, albo focić ze statywu, żeby obrazu nieporuszone były. O słabym świetle nie wspominając...

maput - Sro 02 Lut, 2011

Z tego Tamrona amator niezainteresowany fotografią będzie równie niezadowolony.
"Bo koleżanka to kompaktem potrafi sikorkę na drzewie wyzumować, a ja z tym super obiektywem to nawet gołębia na parapecie nie umiem złapać"...
Zbyt wiele razy to słyszałem ;)

Jeżeli kompakt z zoomem to nasuwa mi się Fuji HS10
maput - Sro 02 Lut, 2011

Nie mówię że musi to być od razu obiektyw 24-800. Ale ogniskowa w okolicach 100 (nie mówiąc o 50) to dla amatora nie zamierzającego zmieniać obiektywów to w zdecydowanej większości za mało.
karolcia112 - Nie 06 Lut, 2011

Dzisiaj miałam okazję robić zdjecia Nikonem 3100 z obiektywem 18-105. Zdjecia robiło się super, i bardzo fajnie wyszły. Polecacie?
Sunders - Nie 06 Lut, 2011

karolcia112 napisał/a:
Dzisiaj miałam okazję robić zdjecia Nikonem 3100 z obiektywem 18-105. Zdjecia robiło się super, i bardzo fajnie wyszły. Polecacie?

Tak. :smile:

blaine - Nie 06 Lut, 2011

Body niczym się nie wyróżnia specjalnym. Ot taki typowy entry level.
Ale obiektyw dużo lepszy od kitów Canona (18-55) czy od tego Tamrona co w temacie podałaś.
Więc ja też polecam. ;)

A z obiektywem 18-55? Właściwie o czym nam mówi wartość 55? O zoomie? Bo taki jest w fajnej cenie w Euro.
A jest lepszy od tego canona D550? Mi ten Nikon wydaje się poręczniejszy.

Wartość 55mm w tym wypadku mówi o największej ogniskowej jaką dany obiektyw może osiągnąć. Czyli o powiększeniu/kącię widzenia jaki dany obiektyw może nam dać. ;)
A odpowiadając na pytanie pierwsze: 18-105 lepszy niż 18-55. ;)

hmmm kurcze już sama nie wiem. A czy ma to też związek z zoomem, czyli czy przy 105 jest on większy?
moronica - Nie 06 Lut, 2011

nie tyle o zoomie ile o ogniskowej (zoom to jedynie krotnosc, dluzsza ogniskowa podzielona przez krotsza)

stalka 105mm bedzie miala zoom 1x a obiektyw 18-105mm bedzie mial zoom 5.8x

nie wspominalas juz o tej ofercie z euro? czas sie zdecydowac ;) ja bym polecala 18-105, uniwersalniejszy i lepszy optycznie. ale zrobisz jak zechcesz

W prostych słowach - im większa różnica między pierwszą wartością (np. 18) a drugą (55, 105), tym większy "zoom".
moronica - Nie 06 Lut, 2011

jesli to nadal jest niejasne to to powinno rozwiac watpliwosci, tutaj zmieniajac ogniskowa bedziesz miala jako taki poglad o kacie widzenia. pamietaj, ze ten symulator zaczyna sie od na tyle niewielkich ogniskowych ze to, co zobaczysz na zdjeciu, bedzie oddalone w stosunku do tego, co bys zobaczyla gdybys sama tam stala
http://imaging.nikon.com/...lens/simulator/

Mornica super ten program juz wszystko zaczynam łapać :) . Tak zastanawiam się nad ofertą z Euro. Tylko nie ma w ofercie z 18-105. Tylko ten Canon jest w tej opcji.

[ Dodano: Nie 06 Lut, 2011 21:38 ]
Pomórzcie ;) ))

[ Dodano: Nie 06 Lut, 2011 21:44 ]
pomóżcie oczywiście ;)

kistian - Nie 06 Lut, 2011

To może poszukaj na allegro, lub w polecanych sklepach internetowych. Tam też mogą być ciekawe oferty. (tańsze niż w euro)

[ Dodano: Nie 06 Lut, 2011 23:26 ]
http://allegro.pl/nikon-d...1444988086.html tutaj masz ciekawa oferte, i z tego co pamiętam chcesz wziąć go na raty, tu tez jest taka możliwosc

karolcia112 napisał/a:
A jest lepszy od tego canona D550? Mi ten Nikon wydaje się poręczniejszy.

Canon 550D, to trochę lepszy aparat od nikona D3100, a wymiarami róznią się o milimetry :smile: Jeśli róznica w cenie "jest do przyjęcia" to warto.

Sunders, tylko że z tego co udało mi się z tego tematu wywnioskować, to koleżanka ma zamiar poprzestać na kicie, a w takim wypadku to wolalbym wziąć Nikona z 18-105VR niż Canona z 18-55IS ;)

karolcia112 napisał/a:
zastanawiam się nad ofertą z Euro. Tylko nie ma w ofercie z 18-105. Tylko ten Canon jest w tej opcji.

Ja z tego posta wywnioskowałem, że jeśli chodzi o canona 550D, to ma być z obiektywem 18-135IS :???:

To mamy różne wnioski.. ;)
Jeśli karolcia112 to zweryfikuje, to będzie wszystko wiadomo, bo w takim wypadku brałbym Canona z 18-135 ;)

blaine napisał/a:
w takim wypadku brałbym Canona z 18-135

"W takim wypadku" mamy jeden wspólny wniosek :smile:

Ilona - Pon 07 Lut, 2011

Ja zrozumiałam tak, jak Sunders.
karolcia112 - Pon 07 Lut, 2011

Już piszę co i jak. A więc tak. Kolega kupił Nikona, bo jakiś niby profesjonalista powiedzial ze jest trochę lepszy niż EOS 550. Nabył go z 18-105. Ja natomiast miałam super odczucia robiąc zdjęcia tym aparatem ;) .
Chcę kupić go na raty i w euro są zero %, więc dlatego tak sie na ten sklep uparłam. I tak tam jest opcja:
1. D3100+18-55 za 2039 zł
2. EOS 550D+ 18-55 za 2599 zł
3. Nikon D5000 18-105 G ED VR DX za 2899 zł (albo ten???)

Lub np. do tego Nikona mogę dokupić obiektyw 18-105 za 799 zł.

[ Dodano: Pon 07 Lut, 2011 09:42 ]
Chyba, że ta oferta z allegro z 15-105

blaine - Pon 07 Lut, 2011

Z której strony by nie patrzeć, to nie mogę znaleźć argumentów, że D3100 jest lepszy od 550D, nie mówiąc już o D5000.
Ale jak pisałem, mając do wyboru 550D+18-55 a D3100+18-105 i mając założenie, że zostanę przy obiektywie kitowym, to brałbym Nikona.

blaine napisał/a:
Z której strony by nie patrzeć, to nie mogę znaleźć argumentów, że D3100 jest lepszy od 550D, nie mówiąc już o D5000.
Ale jak pisałem, mając do wyboru 550D+18-55 a D3100+18-105 i mając założenie, że zostanę przy obiektywie kitowym, to brałbym Nikona.

Czyli roumiem, że są to w sumie bardzo podobne aparaty, a wybór powinnam uzależnić od obiektywu? A czy ten D5000 ma możliwość nagrywania filmów?

550D to lepszy aparat, a 18-105VR to lepszy obiektyw. Gdybyś miała w planach w przyszłości zmianę obiektywu na lepszy, to polecałbym Canona, ale skoro nie masz, to lepiej mieć lepszy obiektyw niż lepsze body. ;)
A odpowiadając na drugie pytanie - wszystkie z wymienionych posiadają możliwość nagrywania filmów, choć wydaje mi się, że D3100 ma lepszy AF w filmach, ale pewien nie jestem, bo nie znam na pamięć specyfikacji tych Nikonów. ;)

Rozumiem, ten Nikon miał jeszcze taki fajny samouczek. No to juz chyba wszystko wiem :)
moronica - Pon 07 Lut, 2011

d3100 ma lepszy AF w trybie video bo d5000 go nie ma ;)
mysle, ze d3100 z dokupionym dodatkowo 18-105 (a 18-55 sprzedasz) to fajna opcja dla amatorki

MC - Pon 07 Lut, 2011

moronica napisał/a:
d3100 ma lepszy AF w trybie video bo d5000 go nie ma

Eee tam. Przecież wielokrotnie tu udowadniano, że AF przy nagrywaniu filmów to zuo.

A dla koleżanki D3100+18-105 wydaje się bardzo dobrą propozycją.

Sunders - Pon 07 Lut, 2011

karolcia112 napisał/a:
A czy ten D5000 ma możliwość nagrywania filmów?

Tak.
karolcia112 napisał/a:
1. D3100+18-55 za 2039 zł
2. EOS 550D+ 18-55 za 2599 zł

Jeśli nie zakładasz dokupowania obiektywów w "najbliższym czasie", to wybrałbym opcję nr 3. Jeśli jednak zmienisz zdanie, to opcja nr 2.

MC, ja tylko przytaczam specyfikacje, nie oceniam uzytecznosci AF w video, nie oceniam nawet uzytecznosci trybu video w lustrzance ;) mi AF w video w d90 nie brak a to dlatego, ze nagralam nim moze ze 3-4 klipy przez te 2.5 roku
Ilona - Pon 07 Lut, 2011

karolcia112 napisał/a:
Chyba, że ta oferta z allegro z 15-105

Co to za obiektyw ??

miało być 18-105 :)

[ Dodano: Pon 07 Lut, 2011 11:38 ]
Chyba już sie zdecydowałam na Nikona D3100 z 18-55 i dokupionym 18-105. Mam nadzieje, że to dobra decyzja.

[ Dodano: Pon 07 Lut, 2011 11:43 ]
a jeszcze znalazlam Nikon D5000 18-105 G ED VR DX za 2899 zł. Bo moze lepiej ten, skoro i tak ten 18-55 bedzie nieprzydatny...

kistian - Pon 07 Lut, 2011

jeśli zależy Ci na kręceniu filmów to bierz D3100 kręci z jakością HD.

[ Dodano: Pon 07 Lut, 2011 12:15 ]
ja bym skłaniał sie do D3100 :)

karolcia112, wszystkie te kombinacje zostaly juz omowione, sklep i oferte to juz ty sobie wybierz ;)
kufel - Pon 07 Lut, 2011

moronica napisał/a:
karolcia112, wszystkie te kombinacje zostały juz omówione, sklep i oferte to juz ty sobie wybierz ;)
a było wspominane 550D + 18-135 ? :razz: jeśli chodzi o tego Nikona 3100 to raczej troche regres w stosunku do canona 550D. z drugiej strony jesli zainteresowanej odpowiada to juz chyba nie ma co więcej główkować tylko brać :)

kufel, bylo, sam o tym obiektywie wspominales kilka stron temu ;)
kufel - Pon 07 Lut, 2011

wiem , dlatego powtórzyłem ;) bo ostatecznie ta kombinacja umknęła a myślę ze też warto ją rozważyć .

kufel napisał/a:
moronica napisał/a:
karolcia112, wszystkie te kombinacje zostały juz omówione, sklep i oferte to juz ty sobie wybierz ;)
a było wspominane 550D + 18-135 ? :razz: jeśli chodzi o tego Nikona 3100 to raczej troche regres w stosunku do canona 550D. z drugiej strony jesli zainteresowanej odpowiada to juz chyba nie ma co więcej główkować tylko brać :)

Tak ale taki zestaw to już 3490 zł... Więc niestety dla mnie za dużo.

za mniejsze pieniadze mozna juz dostac d90 z 18-105
kufel - Pon 07 Lut, 2011

karolcia112 napisał/a:
Tak ale taki zestaw to już 3490 zł... Więc niestety dla mnie za dużo.
faktycznie :oops: rozpędziłem sie trochę. zatem wybor sie zawęża :)

moronica napisał/a:

ale on chyba nie ma funkcji nagrywania filmów?

kufel - Pon 07 Lut, 2011

karolcia112 napisał/a:
ma.

Jak nie ma, jak ma :smile:
kufel - Pon 07 Lut, 2011

wiem wiem, poprawiłem ;) :razz: z tym ze dość okrojone w porownaniu z nowszymi nikonami.

karolcia112 napisał/a:
moronica napisał/a:

karolcia112, na optycznych masz specyfikacje i test tego korpusu, czemu po prostu nie poczytasz co on ma a czego nie? w pewnym momencie juz trzeba sie wykazac odrobina samodzielnosci

pan.tadeusz - Pon 07 Lut, 2011

karolcia112 napisał/a:

Chyba już sie zdecydowałam na Nikona D3100 z 18-55 i dokupionym 18-105. Mam nadzieje, że to dobra decyzja.

rozważ jeszcze Sony A33+18-55 bo to b.dobra alternatywa dla tego Nikona
w salonach Sony kupisz go z gwarancją 5-letnią
w Nikonie masz o ile się nie mylę rok

wg mnie Soniak będzie w tym przypadku lepszy
ten Nikon ma nieco ograniczone możliwości ponieważ został wykastrowany silnika AF w body i aby korzystać z jego dobrodziejstw musisz wybierać obiektywy wyposażone w takie ustrojstwo. Wyższe modele lustrzanek Nikona mają wbudowany silnik AF.

Plusy Soniaka:

znacznie szybsze zdjęcia seryjne
szybki i celny AF w trakcie filmowania
wizjer z lepszym powiększeniem i pokryciem kadru (elektroniczny)
odchylany LCD o znacznie lepszej lepszej rozdzielczości obrazu i z możliwością efektywnego podbicia jasności w słoneczny dzień
silnik AF i stabilizacja w aparacie
wbudowany mikrofon stereo
wyjście na zewnętrzny mikrofon
dwa sloty na karty pamięci
panorama i HDR z puszki, co myślę bardzo przypadnie Ci do gustu

tu masz przykładową opinię kogoś kto trzymał w łapach dwa aparaty:
http://forums.dpreview.co...00&changemode=1

tu kilka linków w które możesz sobie zerknąć:
http://alphacorner.eu/ind...a-55-i-alpha-33
http://www.popphoto.com/r...alpha-33-and-55

w dalszej kolejności planuj zakup jakiejś stałki np SAL35F18
http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/1359960

czy sprawny AF przydaje się w amatorskich zastosowaniach? wg mnie tak :)
zresztą sama oceń:
http://vimeo.com/15917919

obsługa A33 jest bardzo prosta i nie trzeba zagłębiać się w techniczne kruczki
ma też sporo programów tematycznych z czytelnym wyjaśnieniem przy uruchomieniu
ogólnie aparat bardzo intuicyjny,
a do tego lekki, zgrabny i poręczny

na tym forum z dziwnych powodów będą Ci jednak raczej odradzać Soniaka :roll:

po więcej opinii użytkowników A33 warto zajrzeć na http://forum.sony.pl

miłych zakupów :)

pan.tadeusz, autorke jak widac po tym watku za bardzo nie interesuje dokupowanie innych obiektywow niz te w zestawie a nalezy podkreslic, ze one posiadaja silnik i beda dzialaly bez problemu, o czym oczywiscie nie wspomniales

Mornica czytam cały czas i porównuję aparaty, tylko na jednej stronie było że kręci filmy, a na drugiej "brak danych".
Zamówiłam już Nikona D3100 z 18-55 i domówiłam 18-105.
Caly czas się biję z tym Canonem, ale widzę, że wychodzi sporo drożej. No, ale pewnie dla mnie, jako amatorki i tak nie będzie różnicy.

No, tylko nie zapomnij sprzedać tego 18-55, bo posiadając 18-105 to będzie kompletnie nieprzydatny. ;)
kufel - Pon 07 Lut, 2011

karolcia112 napisał/a:
a nie bylo opcji d3100 + 18-105? jak napisał blaine, ten 18-55 będzie zbyteczny, dublujesz ogniskowe .

Oki ;) .Tylko ten 105 bedzie za 28 dni :( . No trudno.

no to jak znalazl bedzie 18-55 przez miesiac a jak dotrze 18-105 to 18-55 sprzedasz

kufel napisał/a:
karolcia112 napisał/a:
a nie bylo opcji d3100 + 18-105? jak napisał blaine, ten 18-55 będzie zbyteczny, dublujesz ogniskowe .

No wlasnie nie ma takiej opcji...w euro.

kufel - Pon 07 Lut, 2011

karolcia112 napisał/a:
Tylko ten 105 bedzie za 28 dni :(
nie powiem, dość długo...

ale decyzja juz podjeta wiec, to teraz tylko czekać na nowy nabytek i robić zdjęcia ;)

hijax_pl - Pon 07 Lut, 2011

kufel napisał/a:
jeśli chodzi o tego Nikona 3100 to raczej troche regres w stosunku do canona 550D
Pod jakim względem? Monitorka LCD ;)

karolcia112 napisał/a:
nie ma takiej opcji...w euro

karolcia112, a czemu nie chciałaś D5000 z 18-105VR?

kufel - Pon 07 Lut, 2011

hijax_pl napisał/a:
Pod jakim względem? Monitorka LCD ;)
nie

karolcia112 napisał/a:
Caly czas się biję z tym Canonem, ale widzę, że wychodzi sporo drożej. No, ale pewnie dla mnie, jako amatorki i tak nie będzie różnicy.

decyzja podjęta :!:
teraz już nie oglądamy się za siebie i nie sprawdzamy cen ani specyfikacji bo to zwykle źle działa na samopoczucie ;)
gdy paczka dotrze to aparat do reki, pokrętło w tryb A i nauczyć się operować głębią za pomocą przysłony. złapiesz pewnie szybko i będzie z tego dużo frajdy :)
pomocne mogą okazać się poradniki:
http://www.optyczne.pl/in...adniki=15&roz=1

pozdrawiam

kufel, a czego?
kufel - Pon 07 Lut, 2011

być może niuanse, ale jednak: brak silnika AF ( tak , wiem ze w w tym przypadku to rzecz nieistotna) . no i co ważniejsze- ile minut nagrasz film w HD tym Nikonem?

To pytalam o ten D5000 a nikt mi nie napisal czy jest lepszy. Decyzja podjeta, ale zawsze jeszcze moge zrezygnowac. Co go rozni od 3100?

Sunders napisał/a:

Jeśli nie zakładasz dokupowania obiektywów w "najbliższym czasie", to wybrałbym opcję nr 3.
:smile:

[ Dodano: Pon 07 Lut, 2011 16:19 ]
karolcia112 napisał/a:
Co go rozni od 3100?

Ma uchylny ekran LCD, nieco szybszą serię,bracketing,więcej programów tematycznych,2Mpix mniej na matrycy i filmuje ale nie w HD.

Sunders napisał/a:

Ma uchylny ekran LCD, nieco szybszą serię,bracketing,więcej programów tematycznych,2Mpix mniej na matrycy i filmuje ale nie w HD.

W takim zestawieniu Sony A33 wypada najkorzystniej bo łączy wymienione zalety obu Nikonów filmując w HD i bijąc je szybkością serii, że o panoramie, poziomicy, HDR i prawie czterokrotnie lepszej rozdzielczości uchylnego wyświetlacza nie wspomnę.
2 699 zł z 5letnią gwarancją i obiektywem 18-55

kufel napisał/a:
brak silnika AF
No tak... Tak sobie myślę, że chyba lepszym wyjściem było rozwiązania Canona - tzn zmiana bagnetu ;)
kufel napisał/a:
no i co ważniejsze- ile minut nagrasz film w HD tym Nikonem?
Ponoć 10min, choć nie udało mi się jeszcze tak długiego ujęcia zrobić :D
kufel - Pon 07 Lut, 2011

hijax_pl napisał/a:
Ponoć 10min, choć nie udało mi się jeszcze tak długiego ujęcia zrobić :D
ale kto inny akurat może ma potrzebę kręcenia czegoś dłuższego niż 10 min. oj hijax_pl, coś kiepsko ostatnio u Ciebie z obiektywizmem ;) mam wrażanie ze starasz sie zbagatelizować i zmarginalizować problem. a max długość 10 min w Nikonie przy ok 50min w canonie to jednak istotna różnica.

kufel, wiesz, jakoś tak nie klasyfikuje lustrzanek po ich filmowych właściwościach ;-)
A to 550d nagrywa przez godzinę w fullhd? Hm. To to w zasadzie kamera... ;-)

kufel - Pon 07 Lut, 2011

hijax_pl napisał/a:
kufel, wiesz, jakoś tak nie klasyfikuje lustrzanek po ich filmowych właściwościach ;-)
ja tez , ale o takich rozniacach warto wpsomniec ;)

hijax_pl napisał/a:
A to 550d nagrywa przez godzinę w fullhd? Hm. To to w zasadzie kamera... ;-)
cytat z canon deski:

Cytat:
Z instrukcji do 550d (dostępnej na stronie canona)

Strona 132.

Dla filmu Full HD:
330MB/1minutę
Katra 4GB - ok. 12 minut
Karta 16GB - ok. 49 minut

kufel napisał/a:
cytat z canon deski:
To ja wkleję ten kawałek instrukcji z zaznaczonym fragmentem niebieskim kolorem.

:wink:

Swoją drogą ten bitrate dla 1080 coś niski :shock: No chyba, żę się będzi ekorzystało z 24fps tylko...

kufel - Pon 07 Lut, 2011

zatem nie do końca rozumiem czemu są podawane czasy rzedu 49min , 1h 39 skoro powyżej 29,5min sie wyłacza , może w jakiś specyficznych warunkach/ustawieniach? z drugiej strony to w dalszym ciągu więcej niż skromne 10 min ;)

4GB - ograniczenie systemu FAT
29min59sek - ograniczenie prawne by nie była to kamera ;)
kufel napisał/a:
zatem nie do końca rozumiem czemu są podawane czasy rzedu 49min , 1h 39
Marketing - podają ile się zmieści filmu na karcie. Na 4GB - 1 plik, na 16GB - 4 pliki (czy też ujęcia)... Chyba, że 550D potrafi sam fragmentować pliki.. :roll: Nieeee.. wtedy by przekroczył limit czasowy łatwo...
kufel napisał/a:
z drugiej strony to w dalszym ciągu więcej niż skromne 10 min ;)
True. Ale jeśli mówisz o trybach nie FullHD :) Bo w FullHD raczej idą łeb w łeb (pod względem czasu nagrania) ...

Czy mogę założyć, że skoro w Nikonie jest też ograniczenie do 4GB (jak w każdym aparacie z kartą pamięci sformatowaną jako FAT) i po 10min następuje przepełnienie pliku to znaczy, że średni maksymalny bitrate to 4GB/10min = 409MB/min? :roll:

Wiem wiem... to pewnie takie same detale jak dywagacje dotyczące 1EV w DR ;) :mrgreen:

kufel - Pon 07 Lut, 2011

hijax_pl napisał/a:
29min59sek - ograniczenie prawne by nie była to kamera ;)
rozumiem ze powyżej 30min to juz będzie inna kwalifikcja sprzętu, a przez to i cena (?).

hijax_pl napisał/a:
Bo w FullHD raczej idą łeb w łeb (pod względem czasu nagrania) ...
no różnica jest mniejsza niż myślałem :)

kufel napisał/a:
rozumiem ze powyżej 30min to juz będzie inna kwalifikcja sprzętu, a przez to i cena (?).
Tak. Cło oraz w niektórych przypadkach akredytacje dziennikarskie :wink: ;)
kufel - Pon 07 Lut, 2011

hijax_pl napisał/a:
oraz w niektórych przypadkach akredytacje dziennikarskie
ano właśnie, jeśli dobrze pamiętam to był jakiś "problem" jeśli chodzi marki IV canona, właśnie ze względu na ten tryb kamerowania...podobno właściciel (fotoreporter) takowego chyba może napotkać problem ze wstępem na obiekt sportowy.
karolcia112 - Wto 08 Lut, 2011

Okazuje sie, że obiektyw też będzie jutro :grin: Także suuuuuper, już nie mogę się doczekać. Tylko będę go miała dopiero przed 21 :neutral: No, ale cóż. Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc!!! Pozdrawiam
PS. napiszę oczywiscie o wrażeniach.

kufel - Wto 08 Lut, 2011

karolcia112, zatem gratuluje nabytku i udanych zdjęć :)

karolcia112 napisał/a:
PS. napiszę oczywiscie o wrażeniach.
koniecznie :)
kistian - Wto 08 Lut, 2011

Czekamy z niecierpliwością na relacje :D
karolcia112 - Sro 09 Lut, 2011

Na pewno napiszę co i jak ;) . Super, ze będzie wszystko dzisiaj, bo w sobotę ruszamy do Wisły, więc aparacik się przyda. Pewnie podpytam Was jeszcze jak robić fotki na śniegu ;) . A właśnie szukałam w necie też samouczków. Jest tego sporo, ale który polecacie?
hijax_pl - Sro 09 Lut, 2011

karolcia112 napisał/a:
A właśnie szukałam w necie też samouczków. Jest tego sporo, ale który polecacie?

http://www.szerokikadr.pl/poradnik/

karolcia112 - Sro 09 Lut, 2011

Mam, mam, mam!!!! Póki co zadziałałam przez 15 min i bateria padła... Przeraża mnie też ilość tych parametrów, ale postanowiłam się za nie zabrać i podszkolić się. Jeszcze raz dzięki!
MC - Sro 09 Lut, 2011

Zacznij od instrukcji obsługi. Jesteś kobietą, więc będzie Ci łatwiej (powszechnie wiadomo, że prawdziwy facet instrukcji obsługi nie czyta, bo i tak wie lepiej :wink: ) Potem poradniki internetowe i ewentualnie jakaś z polecanych na tut. forum książka.