|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe kompakty - niuanse obsługi canona s5
maziek - Sro 29 Sie, 2007 Temat postu: niuanse obsługi canona s5 Witam, jestem tu nowy, właśnie odbiłem klapkę swego c-750 kolanem...
w każdym razie korzystając z okazji postanowiłem zmienić sprzęt. Oly 550 widzę nie za wiele sie posunął w stosunku do c-750, pomijając oczywiście stabilizację 18 a nie 10 krotny zoom i większą matrycę - ale nadal dość długo się włącza, jest na wolne xd-picture, mało co ma wyciągnięte na obudowę, a manualny fokus to nadal pewnie tragedia (czy może też już wpadli na to, aby w trybie manualnym prefokusować auto?). No i nieodchylane LCD. Obiektyw ponoć niezarewelacyjny (patrząc nie od strony zooma tylko aberracji chromatycznej i rozdzielczości).
W każdym razie po krótkich studiach padło na canona s5. Nawet dziś miałem go w rękach, ale mam kilka pytań szczegółowych, pan sprzedawca nie wiedział...
- ile ustawień własnych można zapisać jako custom (w oly były cztery takie tryby)
- czy po wyłączeniu aparat resetuje wszelkie ustawienia (iso, wielkość zdjęcia itp.) do ustawień fabrycznych, czy "trzyma" je do następnego włączenia?
- czy aby zamocować filtr np. UV też trzeba adapter?
glenton - Sob 01 Wrz, 2007
imo zastanów się na S3 jeżeli nie masz w głowie używania dodatkowej lampy błyskowej. może i S3 jest ciut wolniejszy od S5 ale jakość zdjęć wypada na korzyść S3 a o to chyba najbardziej chodzi w fotografii. Dodatkowo zaoszczędzisz ok 300zł na dobrą kartę pamięci plus pokrowiec do aparatu. polecam test S3 i S5 na http://www.dpreview.com/
|
|