forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Ostrość, czy najważniejsza

starti - Pon 31 Sty, 2011
Temat postu: Ostrość, czy najważniejsza
Witam, mam dylemat ;-) Tokina 11-16mm, czy Samyang 14mm? Na forum była podoba dyskusja, ale dotyczyła starego Samyang'a. Wszystko poza ostrością i ceną jest na plus tokiny. Czy te różnice w MTF są widoczne na fotkach. Czy tak duża różnica ostrości jest decydującym parametrem? Obecnie mam Canona 7D i 18-135mm, dużo nim filmuję i nie wykluczone, że w przyszłości przeskoczę na 5D. Co sądzicie? Od samyanga odstrasza mnie tylko dystorsja, tego manuala da się przeżyć przy 14mm. Architektury nie fotografuję. Więcej filmuję. Co sądzicie? Używał ktoś obu szkieł i ma jakieś porównanie?
edmun - Wto 01 Lut, 2011

stawiałbym na ostrość, resztę można zrobić w postprocessie
Anfindil - Wto 01 Lut, 2011

Tokina jest na APS-C/DX, Samyanga będziesz mógł używać na pełnej klatce. Jeśli jak piszesz planujesz przesiadkę, to myślę, że warto wziąć to pod uwagę. Z drugiej strony 14mm na APS-C to nie tak bardzo szeroko, sam zastanawiam się nad szerokim kątem i myślę raczej o czymś zaczynającym się ok 10mm.
starti - Wto 01 Lut, 2011

dzięki, a jak to wygląda w praktyce, czy ta dystorsja faktycznie tak wali po oczach, czy jest to bardziej onanizm sprzętowy. No i ostrość, jest duża różnica? MTF mówią, że jest przepaść :) a oko? Anfindil, o jakiej 10 myślisz?

Weźmy pod uwagę cenę: Tokina = 2 x Samyang

hijax_pl - Wto 01 Lut, 2011

starti napisał/a:
a jak to wygląda w praktyce, czy ta dystorsja faktycznie tak wali po oczach
O ile nie jest zbyt skomplikowana - dość prosto się ją koryguje...
starti napisał/a:
No i ostrość, jest duża różnica? MTF mówią, że jest przepaść
A jaki MTF? 10? 20? 30 czy 50%?
starti - Wto 01 Lut, 2011

MTF50

http://optyczne.pl/137.4-...%87_obrazu.html

http://optyczne.pl/189.4-...%87_obrazu.html

Anfindil - Wto 01 Lut, 2011

Brałem pod uwagę przede wszystkim wspomnianą Tokinę i Tamrona 10-24 (znajomy ma i nie narzeka, ale w testach słabej wypada niż Tokina). Bardzo mnie kusi Sigma 8-16, ale to trochę inna klasa cenowa :( . To raczej luźne przymiarki i na razie odpuściłem szeroki kąt, priorytetem są u mnie dłuższe ogniskowe.
O Samyangu w zasadzie nie myślałem, bo przymierzam się do kupna Canona 15-85, a Samyang daje tylko 1mm mniej.