forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Olympus E-520 - lampa

pol_150 - Wto 01 Lut, 2011
Temat postu: Olympus E-520 - lampa
witam,

mam pytanie, a mianowicie, nie wiem dlaczego lampa wbudowana w aparacie przed zrobieniem zdjęcia (nie zależnie od trybu) mruga z dużą częstotliwością....wcześniej nic takiego się nie działo, gdzie można tą opcję zmienić ?

Dzięki za info i pozdrawiam :)

Euzebiusz - Wto 01 Lut, 2011

Może włączyło Ci się usuwanie efektu czerwonych oczu?
jaad75 - Wto 01 Lut, 2011

Może masz włączoną redukcję czerwonych oczu, albo "spawarę" wspomagającą AF...

red. czerwonych oczu to nie jest, bo sprawdzałem już wcześniej, ale faktycznie efekt jest ten sam. Jaad75, co miałeś na mysli mówiąc spawarkę do wspom. AF ?:)
jaad75 - Wto 01 Lut, 2011

pol_150 napisał/a:
Jaad75, co miałeś na mysli mówiąc spawarkę do wspom. AF ?:)
Jeśli dobrze pamiętam, to E-520 nie ma lampki wspomagajęcej AF i w przypadku małej ilości światła wspomaga się błyskami wbudowaneg lampy (o ile jest uniesiona).

już znalazłem w czym tkwił problem. Wspomaganie można wł. lub wył., ale ukrywa się to pod nazwą podświetlenieAF :) jeżeli jest wł. jest stroboskoop, jeżeli wył, nie ma problemu. :)
dzięki za podpowiedzi :)

wulf - Sro 02 Lut, 2011

pol_150 napisał/a:
już znalazłem w czym tkwił problem. Wspomaganie można wł. lub wył., ale ukrywa się to pod nazwą podświetlenieAF :) jeżeli jest wł. jest stroboskoop, jeżeli wył, nie ma problemu. :)
dzięki za podpowiedzi :)

Słusznie. Tak w istocie jest. Z wyłączoną spawarką powinien też szybciej ustawiać ostrość (wbrew pozorom). Ale trzeba pamiętać, że jeśli będziesz używał zewnętrznej lampy błyskowej ze wspomaganiem to aby ono działało należy włączyć tą opcję z powrotem.

pol_150 - Sro 02 Lut, 2011

jasne dzieki :)