forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - A55, 60D czy odpowiednik nikona, co kupic ?

sim0n - Sro 02 Lut, 2011
Temat postu: A55, 60D czy odpowiednik nikona, co kupic ?
Tak jak w temacie na dniach planuje zakup, mam metlik w glowie, bylem juz niemal zdecydowany na A55, ale... no wlasnie to ale mnie meczy caly czas, w jednym sklepie fachowiec powiedzial zebym nie bral pod uwage sonego (wtedy wahalem sie miedzy a33 a d90) w drugim facet powiedzial ze d90 to zabytek w porownaniu z A33/A55 i niewart swojej ceny, w kolejnym zrodle przeczytalem recenzje canona 60D i tak jak mozna sie domyslec mam budzet wahajacy sie w granicach 3200zl i jestem amatorem zacztnajacym przygode z fotografia, nie mam zamiaru przez najblizsze 3 lata zmieniac aparatu, co jedynie obiektyw.Planuje ladne zdjecia ze swoja dziewczyna na wakacjach :)

co doradzicie i polecicie z doswiadczenia i swojej wiedzy ?

prosilbym o zwiezle odpowiedzi co wybrac i dlaczego

maput - Sro 02 Lut, 2011

D90 ;)
To jest bardzo dobrze trzymający się zabytek. W tym budżecie kupisz go w kicie z 18-105. Zestaw marzeń jak się patrzy ;)

P_M_ - Sro 02 Lut, 2011
Temat postu: Re: A55, 60D czy odpowiednik nikona, co kupic ?
sim0n napisał/a:
Tak jak w temacie na dniach planuje zakup, mam metlik w glowie, bylem juz niemal zdecydowany na A55, ale... no wlasnie to ale mnie meczy caly czas, w jednym sklepie fachowiec powiedzial zebym nie bral pod uwage sonego (wtedy wahalem sie miedzy a33 a d90) w drugim facet powiedzial ze d90 to zabytek w porownaniu z A33/A55 i niewart swojej ceny, w kolejnym zrodle przeczytalem recenzje canona 60D i tak jak mozna sie domyslec mam budzet wahajacy sie w granicach 3200zl i jestem amatorem zacztnajacym przygode z fotografia, nie mam zamiaru przez najblizsze 3 lata zmieniac aparatu, co jedynie obiektyw.Planuje ladne zdjecia ze swoja dziewczyna na wakacjach :)

co doradzicie i polecicie z doswiadczenia i swojej wiedzy ?

prosilbym o zwiezle odpowiedzi co wybrac i dlaczego

A tu na forum moze jest inaczej? Kazda marka ma swoich fanatyków. Musisz sie z tym liczyc (pogodzic?) i brac na to poprawke.
Ja uzywam d90 i jest to swietny aparat, ale moze bede okrutny i zasugeruje cos tanszego, bo do ladnych zdjec z wakacji nie potrzeba az takiego aparatu. D3100 lub d5000 tez wystarcza. Ba! Samsung EX1 sie nawet nada (kompakt) i nie bedzie zawadzal podczas zwiedzania.

sim0n - Sro 02 Lut, 2011

no tak ale jednak nie bede wybieral kompaktu poniewaz chce sie rozwijac w dziedzinie fotografii a z tymi wakacjami to tak napisalem :) rozpatruje canona 60D, alfe 55 no i nie wiem jakiego nikona przyrownac z tej kategorii cenowej ? ktore z tych ? apropos D90 slyszalem duzo o nim dobrego i zlego ale jednak jak piszesz dobrze trzymajacy sie zabytek to nie bede inwestowal w zabytek :) (bez urazy) porownujac w/w ktory bedzie najbardziej odpowiadajacy na poczatek dla amatora ?

kolega ktory siedzi w fotografii powiedzial mi ze z alfy bede bardzo zadowolony bo ma badzo duzo jak to on powiedzial "dopalaczy" a sam teraz odklada na 50D bo alfa 500 spadla mu z jakiejs skarpy i sie roztrzaskala. I to jest to, wez alfe bo fajna ale sam wezme canona dlaczego ?

alfa faktycznie ma ciekawe funkcje jak np glupi GPS czy stabilizacje w korpusie, ale mowi sie ze canon i nikon to klasyka z doswiadczeniem.. jak to sie przeklada na praktyke ? z faktycznych dopalaczy co jest do wykorzystania a co nie ?

maput - Sro 02 Lut, 2011

Napisałem "zabytek" bo sam to wcześniej napisałeś... Tak an serio to świetny sprzęt jest i tyle.

Ten kolega to jak sprzedawcy w FJ. wszystkim doradzają Sony, ale sami w innych systemach siedzą ;) Pytanie co kumpel z tego ma...

moronica - Sro 02 Lut, 2011

skoro d90 jest dla ciebie za stary to zastanow sie nad d7000. ja mam d90 i spokojnie sobie poczekam kolejne 2 latka az wyjdzie d7100

amatorzy sobie cenia wodotryski ale skoro chcesz sie rozwijac to szybko sie moze okazac, ze zaczniesz cenic cos innego

edmun - Sro 02 Lut, 2011

sim0n, D90 to bardzo dobra podstawa.
musisz wziąć pod uwagę, że podpinając dobry obiektyw do nawet D60 wyprzedzisz nowiutkiego D7000 ze zwykłym obiektywem kitowym.
Nie mówię o ergonomii, ale nie można zrażać się co do niektórych sprzętów tylko dlatego że nie mają wielkiej etykiety "NEW - Made In 2011".
Jeśli pytasz co jest faktycznie potrzebne i rajcuje Cię GPS, to bierz Sony'ego... kto Ci zabrania? Stabilizacja w korpusie ? Niejednokrotnie można zauważyć w testach, że ta w korpusie jest słabsza niż ta w obiektywach, jednakże musisz wziąć pod uwagę, że dobre stabilizowane obiektywy kosztują naprawdę sporo.

Sam musisz sobie odpowiedzieć na pytanie, czy kupujesz aparat do pstrykania, czy jednak za kilka miesięcy będzie Cię stać na kupno np. obiektywu dwa razy droższego niż kosztował Cię sam aparat

Taki tam przykład

Przy okazji - stuknęło mi właśnie 4000 postów :)

sim0n - Sro 02 Lut, 2011

Rozumiem ze polecacie zdecydowanie badziej D90 niz A55 ? nie rajcuje mnie gps ale wymienilem go jako przyklad dopalacza, nie koniecznie do wykorzystywania nagminnie. a co z canonem ? ten 60D jest godny uwagi i polecenia ? w tescie i specyfikacji leci prawie na rowni z alfa tylko wlasnie nie ma niektorych nitro:) jezeli chodzi to co mi siedzi w glowie to tak jak pisalem 2 dni temu mialem kupic Alfe po prostu mnie przekonala jak zaczalem sie nia bawic przy stoisku sony ale jadac w pociagu zobaczylem w gazecie krotka specyfykacje 60D ktora okazala sie ok i juz moj plan trafil szlag, poza tym wszystko w domu mam sony od tv przez kino i ps3 po budzik przy lozku :P i nigdy mnie nie ta marka nie zawiodla i wydaje mi sie ze w przypadku alfy bedzie podobnie:)

jezeli chodzi o te drogie obiektywy ze stabilizacja to kurde chcac nie chcac w moim przypadku az prosi sie o stabilizacje w korpusie :) chce kupic dobry sprzet i nie wydac pieniedzy na aparat dobry ale mozna miec lepszy przy dolozeniu 200zl.. to jest zakup dlugoterminowy i chce dobrze zainwestowac. np. nitro 10kl/s mnie nie kreci ale np przycisk do wyostrzania juz tak, polprzepuszczalne lustro niekoniecznie ale znowu skoro jest to rozwiazanie zastepujace zwykle lustra to tez chyba az sie prosi zainwestowac w cos nowego ? jezeli sie mysle to wybijcie mi ta alfe z glowy !!!! :P

btw gratuluje 4k postow ;)

maput - Sro 02 Lut, 2011

sim0n, a wiesz po co i dlaczego w A55 jest półprzepuszczalne lustro ? I jakie są tego plusy i minusy ?
sim0n - Sro 02 Lut, 2011

z tego co sie orientuje jest ono nieruchome, ale jak to sie przeklada na zdjecia to nie mam pojecia :)
B o g d a n - Sro 02 Lut, 2011

sim0n napisał/a:
poza tym wszystko w domu mam sony od tv przez kino i ps3 po budzik przy lozku

I na tym poprzestań. :wink:

Proponuję abyś poczytał parę podobnych wątków na tym forumie.
Doczytasz tam też, że ładne zdjęcia w dużej mierze zależą od dobrego obiektywu.
Jeśli masz do dyspozycji tylko 3200 zł. to o 60D z sensownym obiektywem możesz zapomieć. Trzeba dołożyć co najmniej tysiaka.

W D90 też bym się teraz nie wpychał, jak już to na początek zupełnie styknie Nikon D3100 z 18-105VR (ze stabilizacją !). :smile:
Możesz też rozważać jakiegoś Canona 550D z 18-135 IS (ze stabilizacją).

To tyle na razie przemysleń w Twoim temacie. :grin:

sim0n - Sro 02 Lut, 2011

jestem sklonny spiąć pasa i odlozyc jednak na ten lepszy model niz zaczynac od starszych :) taka jakas mentalnosc mam, rozpatrujac tego 60D rozumiem ze ma sie jak niebo a ziemia z alfa?

btw. w ogole znacie jakas zalete alfy 55 ?:P

B o g d a n - Sro 02 Lut, 2011

sim0n napisał/a:
jestem sklonny spiąć pasa i odlozyc jednak na ten lepszy model niz zaczynac od starszych taka jakas mentalnosc mam, rozpatrujac tego 60D

W cenie ok. 4350 zł. masz Canona 60D z 18-135 IS z którym krzywda się nie dzieje. :smile:

sim0n - Sro 02 Lut, 2011

znalazlem wlasnie taki zestaw za 4150zl :) naprawde mnie zmotywowales do odkladania tego tysiaka :P ;)
jaad75 - Sro 02 Lut, 2011

sim0n napisał/a:
w drugim facet powiedzial ze d90 to zabytek w porownaniu z A33/A55 i niewart swojej ceny
Niech zgadnę, to był "fachowiec" z Fotojokera?
W tej cenie nie kupisz lepszego body, niż D90.
sim0n napisał/a:
btw. w ogole znacie jakas zalete alfy 55 ?:P
Teoretycznie zaletą jest fazowy AF w czasie filmowania i ciągły AF w czasie serii (nie przerywany unoszeniem lustra) oraz seria 10fps. Dla niektórych elektroniczny wizjer jest zaletą, dla większości przyzwyczajonych do wizjerów optycznych wadą.
sim0n napisał/a:
10kl/s mnie nie kreci ale np przycisk do wyostrzania juz tak,
A co to jest "przycisk do wyostrzania"?
sim0n napisał/a:
polprzepuszczalne lustro niekoniecznie ale znowu skoro jest to rozwiazanie zastepujace zwykle lustra to tez chyba az sie prosi zainwestowac w cos nowego ?
To nie jest "rozwiązanie zastępujące zwykłe lustro", tylko ślepa odnoga ewolucji.

[ Dodano: Sro 02 Lut, 2011 20:55 ]
sim0n napisał/a:
znalazlem wlasnie taki zestaw za 4150zl :) naprawde mnie zmotywowales do odkladania tego tysiaka :P ;)
Odkładać warto wyłącznie jeśli zależy Ci na lepszym video i uchylnym ekranie.
hijax_pl - Sro 02 Lut, 2011

jaad75 napisał/a:
To nie jest "rozwiązanie zastępujące zwykłe lustro", tylko ślepa odnoga ewolucji.
Sony nie mogło inaczej zrobić bo przecież fazowy AF zintegrowany w matrycy opatentował już Nikon ;) A jak nie w matrycy to trzeba jakoś to światło rozdzielić lub przejść całkowicie na CDAF...
jaad75 - Sro 02 Lut, 2011

hijax_pl napisał/a:
Sony nie mogło inaczej zrobić bo przecież fazowy AF zintegrowany w matrycy opatentował już Nikon ;)
Zawsze mogli kupić licencję od Nikona... :cool:
kistian - Sro 02 Lut, 2011

jeśli chodzi o 60D, to naprawdę aparacik godny uwagi. Najlepiej jakbyś poszedł do sklepu i porównał sobie te modele które Ci interesują jak Ci leżą w dłoni itd. Ja na swojego 60D musiałem dozbierać i poczekać miesiąc. Ale warto było, tym bardziej że teraz mam dobra puszkę i zostaje dokupywanie obiektywów. :D Ja swojego kupiłem z obiektywem 18-135 IS. Świetny zestawik jak na początek :D :) Wiec przemyśl to dokładnie, bo to jest już spory wydatek i żeby później nie pluć w sobie w twarz, że wzięło się co innego...
sim0n - Sro 02 Lut, 2011

Pan z fotojokera przynajmniej byl mily i kompetentny i wytlumaczyl mi kilka rzeczy i uswiadomil mi ze d90 to niewart swojej ceny zabytek.
Przycisk wyostrzania to przycisk podglądu głębi ostrości.
jaad75 napisał/a:
ślepa odnoga ewolucji
bardzo malo mi to mowi i chyba nie tylko mi..
jaad75 napisał/a:
Odkładać warto wyłącznie jeśli zależy Ci na lepszym video i uchylnym ekranie
probujesz mi tym udowodnic ze ten canon jest lepszy od d90 bo kreci dobre video i ma uchylny ekran ?

licze na konkretne posty, uswiadamiajace mi dlaczego nie alfa, bez skrotow myslowych

[ Dodano: Sro 02 Lut, 2011 23:38 ]
kistian wlasnie chodzi mi o to ze pieniadze nie sztuka wydac tylko wydac je z glowa, jestem zaslepiony alfa ale wiekszosc pisze o niej z pogarda, jezeli chodzi o konkretne podanie powodu dlaczego nie alfa, to pojawiaja sie madrosci typu "slepa odnoga ewolucji" , jak narazie przemawia do mnie to ze do canona beda drozsze obiektywy niz do alfy, specyfikacja podobna, no i tansza.. ponawiam pytanie, dlaczego nie alfa 55 ?

Cola - Sro 02 Lut, 2011

bo tu Sony nie lubią ;)

jest takie lobby :D

PS żeby nie było że otworzyłem szafę... ;)

moronica - Sro 02 Lut, 2011

sim0n napisał/a:
Pan z fotojokera przynajmniej byl mily i kompetentny i wytlumaczyl mi kilka rzeczy i uswiadomil mi ze d90 to niewart swojej ceny zabytek.

czy ten pan mial 15 lat ze dla niego 2 latka z hakiem to taka przepasc czasowa? to 2 lata temu dobrych zdjec sie nie dalo robic? czy dzis d90 rozkladaja sie na czynniki pierwsze i wracaja do natury? no ale ok, skoro wolisz wierzyc jednemu sprzedawcy... jemu sie nie dziwie, widac inny sprzet im zalega, d90 sie sprzeda bez problemu, juz teraz coraz trudniej o niego

Cola - Sro 02 Lut, 2011

sprzedawca mówi to po to bo chce sprzedac, a d90 sie samo sprzeda wiec wciska alfa (a pewnie ma tez na tym większa marze)

tak sobie gdybam ofkoz

jaad75 - Czw 03 Lut, 2011

sim0n napisał/a:
Panowie z Fotojokera wciskają Sony komu sie da, a już zwłaszcza jak widzą, że ktoś się nie zna i nie wie czego chce.
sim0n napisał/a:
Przycisk wyostrzania to przycisk podglądu głębi ostrości.
Przycisk podglądu GO ma każda zaawansowana lustrzanka. Nie ma to nic wspólnego z wyostrzaniem.
sim0n napisał/a:
jaad75 napisał/a:
ślepa odnoga ewolucji
Ta kuriozalna konstrukcja powstała wyłącznie po to, żeby można było wykorzystywać autofokus oparty o detekcję fazy (czyli tradycyjny szybki AF lustrzankowy) w trybie Live View. Sony już wcześniej wykorzystywało do tego różne dziwne pomysły, typu np. LV z dodatkowej matrycy w ukladzie optycznym wizjera zamiast dopracowywać autofokus oparty o detekcję kontrastu, bądź kupić wspomniany patent Nikona, na autofokus fazowy, realizowany przy pomocy matrycy głównej. Ponieważ tak czy inaczej jest to rozwiązanie tymczasowe (do momentu w którym nauczą się oprogramowywać CDAF i zrobią nowe obiektywy, optymalizowane pod specyfikę jego pracy)), a powoduje straty jakości obrazu, mówię o ślepej odnodze ewolucji aparatów.
sim0n napisał/a:
jaad75 napisał/a:
Odkładać warto wyłącznie jeśli zależy Ci na lepszym video i uchylnym ekranie
probujesz mi tym udowodnic ze ten canon jest lepszy od d90 bo kreci dobre video i ma uchylny ekran ?
Nie. Piszę, że opłaca Ci się zbierać do 60D, jeśli szczególnie zależy Ci na tych dwóch rzeczach. Jeśli nie, lepiej kupić D90. No chyba, że masz upatrzone konkretne szkła w systemie Canona, ale jakoś w to wątpię...
sim0n napisał/a:
licze na konkretne posty, uswiadamiajace mi dlaczego nie alfa, bez skrotow myslowych
Wybacz, ale nie będę specjalnie dla Ciebie streszczał znaczenia każdego pojęcia. Na forum było sporo na ten temat - wystarczy poczytać.
hijax_pl - Czw 03 Lut, 2011

sim0n napisał/a:
A jakież to rzeczy Ci wytłumaczył? :)
D90 nie wart swojej ceny? Jakoś jest rozchwytywany - ciekawe dlaczego... :shock: Swoją drogą niedługo strzelą mu 3 latka, jak do tej pory nie było do niego aktualizacji firmwareu, modele które wyszły po nim już wypadły z listy produkcyjnej (D3000, D5000) a on się nieźle trzyma... Wiesz - nie zabija się kury znoszącej złote jajka...
sim0n napisał/a:
Więc chyba lepiej jak pójdziesz i wybierzesz aparat po kształcie uchwytu, gałeczkach czy nawet... kolorze...
sim0n napisał/a:
ponawiam pytanie, dlaczego nie alfa 55 ?
Jeśli nie masz zamiaru odkręcać obiektywu od korpusu, nie masz dalszych planów zakupowych optyki, kup cokolwiek... Dlaczego? Bo świadomy wybór to wybór systemu, czyli szkieł, które w przyszłości zapniesz... Bo by zdjęcie ładne było potrzeba nie dobrego korpusu, ale dobrego szkła - a o tych które dają w komplecie nie będę mówił "dobre" by tych dobrych nie obrażać ;) A dobry korpus to tylko ułatwi Ci zrobienie lepszego zdjęcia - ale nie "umożliwi"...
maput - Czw 03 Lut, 2011

A obiektywy Sony wcale nie są tańsze niż innych producentów. Często wprost przeciwnie...

Panowie z FJ są bardzo mili i kompetentni w doradzaniu Sony, bo im się to opłaca. Jeżeli powiedział Ci że przewaga Sony tkwi w przycisku podglądu GO, i do tego nazwał go przyciskiem doostrzania... fakt był bardzo kompetentny ;)
Jeżeli nie chcesz "zabytku" to kup D7000. Z pewnością jest lepszy od wszystkiego wcześniej w tym temacie wymienionego, ale będziesz musiał jeszcze trochę pooszczędzać.
Pamiętaj że nie wszystko co nowsze jest lepsze od starszego ;)

zentaurus - Czw 03 Lut, 2011

proponuję przeczytać porównanie właściwości matryc w/w aparatów :smile: .
http://www.dxomark.com/in...n/(brand3)/Sony
No cóż, Nikon D90 wypada w zasadzie tak samo jak SLR Sony, a Canon 60d jakoś mizernie wobec A55 mimo półprzepuszczalnego lustra zabierającego część światła. Nie wszystko można zwalić na czarny PR Sony i sprzedawcę fotojokera liczącego "srebrniki" za sprzedaż ALF :lol: .

dr11 - Czw 03 Lut, 2011

hijax_pl, ale do systemu Beta Karoten też można kupić Tampony :)
kistian - Czw 03 Lut, 2011

To może zakup sobie Canona 550D + kit, Wydasz na to około 2600zł. I tak jak mówiłeś przez 3 lata puszki nie chcesz zmienić to w tym czasie będziesz sobie dokupywał potrzebne Ci obiektywy, lampy itd. Uczył się wykonywania zdjęć lustrzanką, poznawał jej zalety itd. A jak przyjdzie czas to kupisz sobie wyższy model body Canona, mając już sporą stajnie szkiełek i innych akcesoriów. Czasami warto kupić np troszkę gorszy model na którym się nauczysz a później przesiąść się na lepszy. Wtedy jest szansa że będziesz doceniał zalety nowszego body.

kistian napisał/a:
To może zakup sobie Canona 550D + kit
Po co? To już lepiej niech dozbiera do 60D, będzie miał body podobnej klasy co D90, z trochę tylko gorszą jakością obrazu, ale za to lepszym trybem video i uchylnym ekranem.
kufel - Czw 03 Lut, 2011

jaad75 napisał/a:
z trochę tylko gorszą jakością obrazu
tak z ciekawości, w czym ta "gorsza jakość obrazka" będzie się objawiać?
dr11 - Czw 03 Lut, 2011

kufel, pewnie, że szumi mocniej per-pixel na wysokich ISO.
kufel - Czw 03 Lut, 2011

dr11 napisał/a:
kufel, pewnie, że szumi mocniej per-pixel na wysokich ISO.
pewnie tak , ale mimo tego ilość detalu per pixel będzie (chyba) i tak większa ( w 60D). wiec coś za coś :)

kufel napisał/a:
tak z ciekawości, w czym ta "gorsza jakość obrazka" będzie się objawiać?
Przede wszystkim wyraźnie gorszym zakresem dynamicznym.
dr11 - Czw 03 Lut, 2011

A to jak kto woli. Jak będzie ciemny obiektyw i imieniny u wujka to pewnie ładniejsze wyższe ISO da więcej niż detal. Jeśli pstryki krajobrazowe, macro na f/8 i statywie, to lepiej mieć detalu więcej...

jaad75, zakres dynamiczny można rozwiązać bracketingiem, chyba, że chodzi o sceny dynamiczne.

dr11 napisał/a:
Jeśli pstryki krajobrazowe [...] na f/8 i statywie, to lepiej mieć detalu więcej...
Ale nie przy działkę mniejszym DR.
dr11 - Czw 03 Lut, 2011

jaad75, moje 5D ma mniejszy DR od 60D a od D90 to już uuu. Galerię mam w stopce :)
kufel - Czw 03 Lut, 2011

jaad75 napisał/a:
Przede wszystkim wyraźnie gorszym zakresem dynamicznym.
wg DxO 11,5 vs 12,5. czyli cale EV. dosc sporo.

dr11 napisał/a:
jaad75, moje 5D ma mniejszy DR od 60D a od D90 to już uuu. Galerię mam w stopce :)
Zakres dynamiczny, to tylko potencjał jaki ma dana puszka - jedni wykorzystają go lepiej, inni gorzej. W kwestii DR na niskich czułościach, D90 potencjał ma większy.
dr11 - Czw 03 Lut, 2011

jaad75 napisał/a:
W kwestii DR na niskich czułościach, D90 potencjał ma większy.
Za to w kwestii zakresu tonalnego mniejszy :P

dr11 napisał/a:
Za to w kwestii zakresu tonalnego mniejszy :P
Patrząc przekrojowo przez wszystkie czułości niemal identyczny. Ciut większy na minimalnej czułości, ale nie są to znaczace różnice.

zentaurus napisał/a:
No cóż, Nikon D90 wypada w zasadzie tak samo jak SLR Sony, a Canon 60d jakoś mizernie wobec A55 mimo półprzepuszczalnego lustra zabierającego część światła.
Może mi się dwoi w oczach, ale jak patrzę na wykresy to łeb w łeb idzie A55 i 60D a D90 jest wyraźnie lepszy... :roll:
jacenty - Czw 03 Lut, 2011

simOn,zajrzyj tutaj:
http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM

pan.tadeusz - Czw 03 Lut, 2011
Temat postu: Re: A55, 60D czy odpowiednik nikona, co kupic ?
sim0n napisał/a:
Planuje ladne zdjecia ze swoja dziewczyna na wakacjach :)

będziesz zadowolony z A55V :)
wysoka jakość zdjęć, prosta obsługa, małe poręczne turystyczne body z wysokiej jakości uchylnym wyświetlaczem, przydatna fcja poziomicy więc problem krzywych kadrów masz z głowy i najnowsza matryca czyli taka jaką Nikon stosuje w D7000 i Pentax w topowym K-5.
do tego bdb obiektyw 18-55 w zestawie i ewentualnie 55-200. korzyści z półprzepuszczalnego lustra to cicha praca urządzenia, szybki i użyteczny AF w trakcie filmowania (z czym ciężko u konkurencji) oraz zdjęcia seryjne jak seria z karabinu. minusy? zaraz koledzy napiszą o przegrzewającej się matrycy i utracie światła. jak się to ma do rzeczywistości? w praktyce są dla przeciętnego użytkownika nieodczuwalne ale jeśli o Twoim samopoczuciu i wartości zdjęć ma decydować kwestia nagrzewania się matrycy i różnica w rozpiętości tonalnej to rozważ alternatywne propozycje czyli D90, 550D lub 60D :)

warto też zgodnie z sugestią zerknąć w galerię kolegi dr11 aby przekonać się czy ten wspomniany zakres dynamiczny też może Cię tak bardzo ograniczyć jak ten z jego puszki :mrgreen:

tu lekturka o tym przegrzewaniu i innych demotach:
http://alphacorner.eu/ind...a-55-i-alpha-33
Sony daje w tej chwili 5 lat gwarancji w swoich salonach na lustrzanki.
Sprawdź ile daje Nikon czy Canon bo to też jakiś argument.
Czy konkurencja jest mniej awaryjna? Zawsze możesz poczytać o problemach fokusa w nowych Nikonach D7000 :D
ale to Nikon więc to nie jest problem ;)

tu masz testy A55 i sample:
http://www.popphoto.com/2...a-year-sony-a55
http://www.dpreview.com/r...ta55/page18.asp
http://www.imaging-resour.../AA55/AA55A.HTM
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=11810&p=4

przejrzyj też prace jegomościa wykonane tym aparatem:
http://www.flickr.com/photos/el_caruso/5140524748/

a tu masz filmik z wakacji:
http://vimeo.com/groups/alpha/videos/14826647

Cokolwiek kupisz, życzę udanych zdjęć i samych wakacji :)

pan.tadeusz napisał/a:
tu lekturka o tym przegrzewaniu i innych demotach:
http://alphacorner.eu/ind...a-55-i-alpha-33

Nie ma to jak obiektywizm :lol: :cool: :razz:
pan.tadeusz napisał/a:
wysoka jakość zdjęć, /.../ i najnowsza matryca czyli taka jaką Nikon stosuje w D7000 i Pentax w topowym K-5.
No to można zobaczyć jak to z tą samą matrycą radzą sobie ci producenci - link. 10 dxo-punktów straty - to przepaść ;) A low-light ISO? Jak w lustrzankach sprzed 3lat - to się nazywa nowoczesna konstrukcja ;)
pan.tadeusz napisał/a:
jak się to ma do rzeczywistości? w praktyce są dla przeciętnego użytkownika nieodczuwalne
Dla przeciętnego użytkownika wystarczy jakość przeciętnego kompaktu ;)

hijax_pl napisał/a:
No to można zobaczyć jak to z tą samą matrycą radzą sobie ci producenci - link. 10 dxo-punktów straty - to przepaść ;)

dokładnie - przepaść! w cenie również :grin:
zpomniałeś dodać, że po tej publikacji na DxOMark wszystkie inne aparaty przestały robić godne zdjęcia :mrgreen:

pan.tadeusz napisał/a:
dokładnie - przepaść! w cenie również :grin:
No jakoś muszą zachęcać by tą zabaweczkę sprzedać ;)
pan.tadeusz napisał/a:
zpomniałeś dodać, że po tej publikacji na DxOMark wszystkie inne aparaty przestały robić godne zdjęcia :mrgreen:
No widzę, że mój poprzedni post tak Ci krew rozgrzał, że zapomniałeś doczytać do końca co napisałem... :mrgreen:
Baku - Czw 03 Lut, 2011

pan.tadeusz napisał/a:

I kto to mówi! :mrgreen: :razz:

pan.tadeusz napisał/a:
najnowsza matryca czyli taka jaką Nikon stosuje w D7000 i Pentax w topowym K-5.
Zapomniałeś nadmienić, że jednak sprawująca się gorzej, nawet niż ta sama matryca w rodzimym A580 - wyjaśnij koledze autorowi wątku dlaczego... :mrgreen:

jaad75 napisał/a:
Zapomniałeś nadmienić, że jednak sprawująca się gorzej, nawet niż ta sama matryca w rodzimym A580 - wyjaśnij koledze autorowi wątku dlaczego... :mrgreen:

przecież może sobie przeczytać test A55/A580 na optycznych i sam ocenić co dla niektórych oznacza gorzej czy przepaść :D

[ Dodano: Czw 03 Lut, 2011 19:50 ]
Baku napisał/a:

ktoś kto nie ma oporów przed D90 czy 550D z uwagi na napis na pasku czy sprzedawcę w koszulce Nikanon :)

pan.tadeusz napisał/a:
przecież może sobie przeczytać test A55/A580 na optycznych i sam ocenić co dla niektórych oznacza gorzej czy przepaść :D
Niestety, nie po raz pierwszy Optyczni nie wykazali się w przypadku testu tych aparatów. Nawet sample użytkowników pokazują wyraźną różnicę, której optycznym nie udało się wychwycić... Zobaczysz, że również tak ewidentne różnice, jak w przypadku K-5/D7000, a konkurencją, okażą się znikome... :cool:

pan.tadeusz napisał/a:
ktoś kto nie ma oporów przed D90 czy 550D z uwagi na napis na pasku czy sprzedawcę w koszulce Nikanon :)

Baku napisał/a:

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

sim0n - Czw 03 Lut, 2011

dzieki P.Tadeusz :)
edmun - Czw 03 Lut, 2011

sim0n, powiem krótko. idź i kup sobie tą A55 i przynajmniej będzie spokój i sprzedawca i klient będzie zadowolony
tak jak wspomnieli poprzednicy - D90 i tak się samo sprzeda, jego nie trzeba polecać w sklepie. Co do A55 to po niego głównie przychodzą Ci co tą chcą ten aparat co ta pani słonie fotografowała, a jak przychodzi taki co to nie wie czego chce i coś tam słyszał i coś tam wie, to się takiemu da te A55 i przynajmniej spokój na jakiś czas.
Dzisiaj np. jeden Pan dociekliwie się pytał czy lepiej jak sobie kupi Canona 300mm/2.8 za 3000 zł czy lepiej wziąć ten 75-300/4.5-5.6 za 1000 zł, bo nie wie który mu się lepiej opłaca i ten drugi chyba będzie mu wygodniejszy, bo ma zmienną ogniskową :zalamany: :zalamany:
Dla każdego coś dobrego

sim0n napisał/a:
dzieki P.Tadeusz :)
Trzeba było od razu napisać, że potrzebujesz potwierdzenia rady od "fachowca" z FJ, a nie rzeczywiście wyboru najlepszego sprzętu w tej cenie... :lol:

edmun napisał/a:
sim0n, powiem krótko. idź i kup sobie tą A55 i przynajmniej będzie spokój i sprzedawca i klient będzie zadowolony
tak jak wspomnieli poprzednicy - D90 i tak się samo sprzeda, jego nie trzeba polecać w sklepie. Co do A55 to po niego głównie przychodzą Ci co tą chcą ten aparat co ta pani słonie fotografowała, a jak przychodzi taki co to nie wie czego chce i coś tam słyszał i coś tam wie, to się takiemu da te A55 i przynajmniej spokój na jakiś czas.
Dzisiaj np. jeden Pan dociekliwie się pytał czy lepiej jak sobie kupi Canona 300mm/2.8 za 3000 zł czy lepiej wziąć ten 75-300/4.5-5.6 za 1000 zł, bo nie wie który mu się lepiej opłaca i ten drugi chyba będzie mu wygodniejszy, bo ma zmienną ogniskową :zalamany: :zalamany:
Dla każdego coś dobrego

po raz kolejny zadziwiasz mnie "obiektywizmem", którego sam się domagasz
że nie wspomnę o spojrzeniu z góry i z drwiną na swoich klientów
ktoś tu pisał, że w rzeczywistości całkiem przyjazny z Ciebie gość ale czytając takie komentarze nabieram obrzydzenia :roll:

pan.tadeusz napisał/a:
Ja tam drwiny nie widzę, ale podkreślenie efektu mody na lusterko... :zalamany:

pan.tadeusz napisał/a:
po raz kolejny zadziwiasz mnie "obiektywizmem", którego sam się domagasz
ktoś tu pisał, że w rzeczywistości całkiem przyjazny z Ciebie ale czytając takie komentarze nabieram obrzydzenia :roll:
To jest akurat typowy punkt widzenia większości sprzedawców.

jaad75 napisał/a:
Trzeba było od razu napisać, że potrzebujesz potwierdzenia rady od "fachowca" z FJ, a nie rzeczywiście wyboru najlepszego sprzętu w tej cenie... :lol:

ten antysonityzm jest na tym forum czasem aż obsesyjny :neutral: po co tak?
a później tak chętnie w innym wątku to mnie przypisuje się klapki na oczach :roll:
czy ja tu kogoś siłą namawiam do zakupów?
napisałem tylko że to dobry aparat, a jego wady mocno się tu wyolbrzymia nic nie pisząc o korzyściach
jeśli bliżej mu do 60D to też nie widzę jednoznacznego powodu aby odciągać go od tej inwestycji

z jednym i drugim focenie w trakcie wakacji będzie z pewnością duża frajdą :)
i o to chyba bardziej mu chodzi niż o różnicę w dynamice via DXoMark :idea:

[ Dodano: Czw 03 Lut, 2011 21:54 ]
hijax_pl napisał/a:
Ja tam drwiny nie widzę, ale podkreślenie efektu mody na lusterko... :zalamany:

zapomniał wół jak... :P

[ Dodano: Czw 03 Lut, 2011 21:55 ]
jaad75 napisał/a:
To jest akurat typowy punkt widzenia większości sprzedawców.

ciekawe czy gdyby pisał to sprzedawca z FJ to również tak byś to uzasadnił :P

pan.tadeusz napisał/a:
i o to chyba bardziej mu chodzi niż o różnicę w dynamice via DXoMark :idea:
DxO Mark pozwala ocenić własności sensora i tyle. Aparat nie składa się tylko z sensora. Dlatego mówimy o pewnych cechach, na które trzeba zwrócić uwagę - wizjer, dwie rolki, AF, seria, praca z lampami itd. Nawet najgorszym aparatem z tego przedziału cenowego można robić dobre zdjęcia, ale próbujemy doradzić najlepszy możliwy, czyli taki, w którym wszystkie istotne cechy są na odpowiednim poziomie. Czy szczerze uważasz, że tym aparatem jest A55?

[ Dodano: Czw 03 Lut, 2011 22:08 ]
pan.tadeusz napisał/a:
ciekawe czy gdyby pisał to sprzedawca z FJ to również tak byś to uzasadnił :P
Coś mi się wydaje, że edmun właśnie w FJ pracuje... Ale może się mylę... Pisałem kiedyś, że gadałem ze sprzedawcą z FJ, chwilę po tym jak gorąco polecał Alfę (A33 bodajże już nie pamiętam, ale vs. 550D wcześniej odradzając D90). Zapytałem go wprost, czy Sony aż tak dobrze płaci za wciskanie ich produktów, najpierw oczywiście zaprzeczał, a później jakoś szybko okazało się, że ma pojęcie o innych aparatach i wcale nie jest takim zwolennikiem Sony... :wink: A prywatnie używa Nikona... :razz:

szczerze uważam, że ten aparat spełni jego oczekiwania z nawiązką
Ty natomiast na wszystko starasz się spojrzeć wyłącznie przez swój pryzmat - priorytetem są dwie rolki i praca z lampami w studio
więcej dystansu jaad75 bo uważam Cię za bardzo rzeczowego faceta

pan.tadeusz napisał/a:
zapomniał wół jak... :P
Nie mierz wszystkich swoją miarką :razz: :cool:
jaad75 napisał/a:
Czy szczerze uważasz, że tym aparatem jest A55?
No ale co może powiedzieć człowiek, który 3 miesiące temu się przesiadł z kompaktu... Etap fascynacji jeszcze nie minął ;)
pan.tadeusz napisał/a:
priorytetem są dwie rolki i praca z lampami w studio
Dwie rolki to fakt - bardzo przydatne, ale co ma sterowanie lampami ze studiem? :shock:

jaad75 napisał/a:
Coś mi się wydaje, że edmun właśnie w FJ pracuje... Ale może się mylę... Pisałem kiedyś, że gadałem ze sprzedawcą z FJ, chwilę po tym jak gorąco polecał Alfę (A33 bodajże już nie pamiętam, ale vs. 550D wcześniej odradzając D90). Zapytałem go wprost, czy Sony aż tak dobrze płaci za wciskanie ich produktów, najpierw oczywiście zaprzeczał, a później jakoś szybko okazało się, że ma pojęcie o innych aparatach i wcale nie jest takim zwolennikiem Sony... :wink: A prywatnie używa Nikona... :razz:

kimkolwiek jest takie podejście mnie zniesmacza
a Twoje (nie)typowe uzasadnienie w żaden sposób go nie rozgrzesza

człowiek, który łączy pracę z pasją dzieli się swoją wiedzą i stara się być pomocny kreatywny
tu po raz kolejny dostrzegam próbę dowartościowania samego siebie... ech

a w sprawie tych historyjek o sprzedawcach FJ po złej stronie mocy proponuję nakręcić telefonem i lansować się w jakimś programie z rodzaju UWAGA czy PROSTO Z POLSKI
zamiast bić pianę i szerzyć uprzedzenia swoimi uogólnieniami :???:

[ Dodano: Czw 03 Lut, 2011 22:20 ]
hijax_pl napisał/a:

fakt, ten tekst też świetnie pasuje do Twojej teorii :mrgreen:

hijax_pl napisał/a:
No ale co może powiedzieć człowiek, który 3 miesiące temu się przesiadł z kompaktu... Etap fascynacji jeszcze nie minął ;)

oo! pasuje po raz drugi :D :arrow:
hijax_pl napisał/a:

pan.tadeusz napisał/a:
szczerze uważam, że ten aparat spełni jego oczekiwania z nawiązką
Moje pytanie brzmiało: czy uważasz, że to najlepszy wybór w tym przedziale cenowym, więc nie uciekaj w dwuznaczności... :roll:
pan.tadeusz napisał/a:
Ty natomiast na wszystko starasz się spojrzeć wyłącznie przez swój pryzmat - priorytetem są dwie rolki i praca z lampami w studio
Nie wspominałem tu o studio, bo wiadomo, że z tym byłby kłopot w przypadku A55, miałem na myśli sterowanie zewnetrznymi lampami TTL, które akurat A55 zdaje się ma.
Patrzę na to tak, jakbym miał doradzić aparat komuś, kto jeszcze nie do końca wie, w którym kierunku chce się rozwijać, ale jednocześnie nie chce mieć zamkniętej żadnej z dróg rozwoju i staram się doradzić sprzęt, który spokojnie posłuży mu parę lat bez konieczności zmiany na coś lepszego.

pan.tadeusz napisał/a:

http://forum.optyczne.pl/...ghlight=#241984

maput - Czw 03 Lut, 2011

pan.tadeusz napisał/a:
człowiek, który łączy pracę z pasją dzieli się swoją wiedzą i stara się być pomocny kreatywny

A najwyższym celem wszystkich ludzi jest pokój na świecie i żeby otaczało nas czyste piekno...

pan.tadeusz napisał/a:
a w sprawie tych historyjek o sprzedawcach FJ po złej stronie mocy proponuję nakręcić telefonem i lansować się w jakimś programie z rodzaju UWAGA czy PROSTO Z POLSKI
zamiast bić pianę i szerzyć uprzedzenia swoimi uogólnieniami :???:
Wiesz, to samo tyczy się sprzedawców w innych sklepach, ba również sprzedawców w innych krajach... Taka praca. Akurat FJ promuje mocno Sony, nowojorski B&H drażnił mnie bardzo nachalnym wciskaniem Canona itd...
Wujek_Pstrykacz - Czw 03 Lut, 2011

jaad75 napisał/a:
B&H drażnił mnie bardzo nachalnym wciskaniem Canona

oj to już się wyjaśniło skąd ten uraz do marki :razz:

MC - Czw 03 Lut, 2011

jaad75 napisał/a:
Akurat FJ promuje mocno Sony

Kolega wczoraj poszedł po kompakt Sony, wyszedł z Samsungiem. Faktycznie - wciskają Sony jak tylko mogą :roll:

A co do tematu - już dawno się wyczerpał. Koledzy natomiast się przekomarzają w najlepsze. Tylko nie wiem w jakim celu...

jaad75 napisał/a:
nie uciekaj w dwuznaczności... :roll:

nie uciekam w dwuznaczności :)
zobacz, to własnie ten brak dystansu - najlepszy :arrow: czyt. jedyny słuszny... i ta prośba o szczerość. czy to nie brzmi jak jakiś fanatyzm religijny? wierzę w jedynego Boga...
czy pojęcie najlepszy jest dla Ciebie tak jednoznaczne? do tego świadomie zestawiasz korpusy projektowane z myślą o zupełnie innych preferencjach użytkowników.
jeden woli ciężkie magnezowe body z którym stabilniej trzyma się jego masywne tele
inny będzie przede wszystkim szukał dynamiki tonalnej i głębi kolorów do swoich portretów w studio, a ktoś z zacięciem do imprez sportowych najbardziej doceni szybką serię oraz niskie szumy na wysokim ISO

człowiek który wybiera się na wakacje z pewnością wykorzysta możliwość nagrywania filmów i sprawny AF w trakcie video bez konieczności odkrywania tajników MF (choć i tą możliwość ma w tym aparacie)
od kilku punktów na DXoM bardziej doceni wysokiej jakości uchylny wyświetlacz z czytelnym podbiciem jasności w słoneczny dzień

a takie funkcje jak świetna panorama z puszki, poziomica czy zdjęcia HDR dadzą w efekcie więcej radości niż drugie kółko czy jakaś wybitna współpraca z lampami

przy tym A55 z podpiętym 18-55 jest poręczny i lekki niczym hybryda co w turystyce ma swoje uzasadnienie
pamiętam jak jakaś pani wspominała tu o tym gdy przed zakupem te kilkuset gramowe różnice jawiły się jej banalnie i mało istotnie
jak się okazało w praktyce, podczas kilkugodzinnych spacerów chętnie zmieniłaby ciężkie wyważone body na coś mniejszego i lżejszego bo jednak odczuwa tą drobną różnicę na swoim karku

tak więc to co jest inne niekoniecznie musi oznaczać gorsze i źle zaprojektowane
może własnie ktoś przemyślał to pod innym kątem
a różnice w obrazowaniu o których wspominasz są tu naprawdę czynnikiem marginalnym

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
oj to już się wyjaśniło skąd ten uraz do marki :razz:
"Uraz" do marki, to jej polityka na przełomie lat 80/90 i bezpodstawne przekonanie sporej części użytkowników o "lepszości" tego systemu. Pisałem o tym wiele razy.
Wujek_Pstrykacz - Czw 03 Lut, 2011

To taka polska przypadłość :razz:
Ja tam u siebie widzę jednak w FJ, że jak ktoś jest zielony jak sałata to mu się Sony wciska, a jak wykazuje choć trochę wiedzy to już niekoniecznie :razz:

Może i się wciskało, mnie to mijało, mnie sie wtedy Minolta podobała:razz:

pan.tadeusz napisał/a:
a takie funkcje jak świetna panorama z puszki, poziomica czy zdjęcia HDR dadzą w efekcie więcej radości niż drugie kółko czy jakaś wybitna współpraca z lampami
Do czasu kiedy taki użytkownik odkryje, że HDR składany na kompie wygląda lepiej, że panoramy maja większą rozdzielczość, że jest coś takiego jak RAW i zacznie się zabawa w panoramy HDR i tak się wkręci, że zupełnie zapomni o tych wynalazkach w puszce i zatęskni za drugą rolką by szybciej i naturalniej operować aparatem..

Nawet zaawansowane kompakty jak EX1 czy XZ1 mają podwójne rolki.. Ciekawe dlaczego... Nie zapala Ci się jakaś lampka?

hijax_pl napisał/a:
pan.tadeusz napisał/a:

http://forum.optyczne.pl/...ghlight=#241984

ale co Cię w tym tak kręci? mogę tylko powtórzyć:

hijax_pl napisał/a:

Sunders - Czw 03 Lut, 2011

jaad75 napisał/a:
"Uraz" do marki, to jej polityka na przełomie lat 80/90 i bezpodstawne przekonanie sporej części użytkowników o "lepszości" tego systemu.

No, to już wiem dlaczego zawsze wydawało mi się, że w twoim podejściu do produktów tej marki nie ma racjonalnego podejścia-to "uraz z dzieciństwa" :mrgreen:

hijax_pl napisał/a:
pan.tadeusz napisał/a:
Do czasu kiedy taki użytkownik odkryje, że HDR składany na kompie wygląda lepiej, że panoramy maja większą rozdzielczość, że jest coś takiego jak RAW i zacznie się zabawa w panoramy HDR i tak się wkręci, że zupełnie zapomni o tych wynalazkach w puszce i zatęskni za drugą rolką by szybciej i naturalniej operować aparatem..

Nawet zaawansowane kompakty jak EX1 czy XZ1 mają podwójne rolki.. Ciekawe dlaczego... Nie zapala Ci się jakaś lampka?

i nagle odkryje, że w A55 też ma RAWy i może składać HDRy ręcznie, spędzając czas przy kompie? tak, A55 daje mu również taką możliwość :D
a dopuszczasz taką sytuację w której uzna, że te z puszki w zupełności spełniają jego oczekiwania?

bo przecież skoro ta fcja spełnia oczekiwania wymagających użytkowników, którzy lubią składać je ręcznie:
http://www.dyxum.com/dfor...topic71223.html
http://photocinenews.com/2011/01/06/3734/

to taki scenariusz jest bardzo prawdopodobny :)

ale Ty za wszelką cenę starasz się przedstawić tą puszkę w złym świetle i jej zalety obrócić w wady. skąd ten fanatyzm?
nie jesteś teraz ani trochę obiektywny i chyba to właśnie zraża takie osoby jak autor wątku..

pan.tadeusz napisał/a:
i nagle odkryje, że w A55 też ma RAWy i może składać HDRy ręcznie, spędzając czas przy kompie? tak, A55 daje mu również taką możliwość :D
A przeczytałeś uważnie co napisałem? :roll:
pan.tadeusz napisał/a:
a dopuszczasz taką sytuację w której uzna, że te z puszki w zupełności spełniają jego oczekiwania?
Zakładam, że osoba wchodząca w lustrzanki chce rozwoju a nie stagnacji. Że potrzebuje lustro by tworzyć, nie pstrykadełka na wakacje... Bo jeśłi jest tak jak mówisz - to po kiego A55? Nie lepiej NEX5? Obrazek ten sam, panoramy 3D, zdjęcia o zmierzchu, hdry i inne wodotryski i się nawet do kieszeni zmieści.
pan.tadeusz napisał/a:
ale Ty za wszelką cenę starasz się przedstawić tą puszkę w złym świetle i jej zalety obrócić w wady. skąd ten fanatyzm?
Pokaż mi miejsce gdzie zalety, ale te prawdziwe - obracam w wady. Choć jedno takie moje zdanie...
Cytat:
nie jesteś teraz ani trochę obiektywny i chyba to właśnie zraża takie osoby jak autor wątku..
I vice-versa ;)
edmun - Czw 03 Lut, 2011

a tak na wszelki wypadek, nikt mi za żadną markę nie płaci :D
A przykład dzisiejszy podałem, bo mi szkoda tego sprzętu w rękach tego Pana.

Przypominam tylko że Pan posiadając 5DMarkII ( a z jaką wyższością mi to w sklepie zaznaczył) i chce do tego 300/2.8 i to wszystko postawić na statywie za 70 zł (a przy okazji wciąż zastanawiał się czy lepsze jest 300/2.8 czy 75-300 4-5.6.. wiadomo - wedle wymagań każdy będzie dobry)
Łatwe porównanie? Kupiłem sobie Lamborghini Gallardo ale tankuje paliwo tylko u Pana Witka z Międzychowic Dolnych bo tam mam po drodze przez 5 wsi i jest 10 groszy taniej na litrze.

Można i tak - tylko czy aby na pewno bezpiecznie ?

Chyba zmienię podpis pod avatarem... nikt mi nie płaci za jakąkolwiek markę, a jedyne co może mnie dobijać w sposób pozytywny, to że patrzę ostatnio na Canona z pogardą, a w szczególności na puszki low i entry-level Nikona które dają kupującemu znacznie więcej niż Panowie od Canona.
Ja mam dystans, ale zielonym nie wytłumaczysz... powoli staję się takim sprzedawcą jaki jest nie-sprzedawca na Odrzańskiej we Wrocławiu.
komor będzie pewnie wiedział o co chodzi.

Tak jak wspomniałem, napalił się ktoś na A55 to czemu mamy mu zabraniać?
Druga sprawa... przychodzi niezielony do sklepu, to czemu mam mu wciskać Sony? Nic nikomu nie wciskam, po prostu podaję w ręce to co klient chce. Ja tam nie jestem powoli od doradzania, tylko od sprzedaży... o tym klienci zapominają... jestem sprzedawcą....

nikt mi nie każe sprzedawać marki X, wbrem marce Z, ale jak przychodzi napalony na markę W, to nie przekonuję go do marki Y.
Łatwiej sprzeda się takiemu W... czyż nie ?
Literki wstawiłem specjalnie, co by nie było żadnych ukrytych podtekstów w mojej wypowiedzi i ukrytych przesłań :razz: :razz:

A co do wszystkich urażonych wypowiedziami, uwierzcie mi albo i nie, że nie robię tego żeby kogoś obrazić czy pokazać gdzie mam początkujących (bo sam się taki czuję)
Chcę tylko delikatnie (bo dobitnie nie mogę, protokoły firmy i takie tam bzdety) pokazać, że bycie sprzedawcą wiąże się z codziennymi pytaniami setki razy o to samo, a później przychodzi ten moment, kiedy po kolejnym kliencie wychodzącym w poszukiwaniu dobrej okazji na allegro lub w sklepie internetowym, przestajemy szczerze każdemu doradzać (zaznaczam słowo każdemu) tylko doradzamy tym milszym, trochę obeznanym lub choćby takim, co są szczerzy.
Reszcie się po prostu sprzedaje, a jak ktoś dalej czuje się że go obraziłem w ten sposób, znaczy że jeszcze nie dostrzega jak naprawdę funkcjonuje nieetyczny handel w Polsce. Niestety - prawo handlowe nigdy nie jest łamane, a że wiele rzeczy jest niezgodnych z etyką, to już swoją drogą.
Tak jak każdy w naszej firmie (i nie jestem z FJ), powtarza sobie każdego dnia - za to co musimy robić i mówić klientom - już dawno powinniśmy się smażyć w piekle.
A czy kogoś dziwi że wszyscy sprzedawcy w sklepie tak podchodzą? Może dziwić - ale mamy najlepsze premie w całej Polsce.
P.S. Niedawno w TV był przykład Avansu, gdzie była wielka promocja -VAT (a tak swoją drogą, jak się jakaś sieć reklamuje że ma minus VAT, to dlaczego na paragonie wciąż VAT jest doliczony? stąd wprowadzono pojęcie, ceny po odjęciu wartości VAT) - wracając do Avansu - to że podnoszą ceny przed akcją - wcale nikogo nie dziwi, od lat dużo firm stosuje podobne taktyki, tylko nie każdy robi to zaraz przed akcją i nie zawsze na wszystkie produkty. Dziwi mnie tylko że sprzedawca sklepu Avans był na tyle głupi, że powiedział klientowi (bo skąd miał wiedzieć że ten ma kamerę), że zrobili to a tamto.
Avans przy moim sklepie to pikuś :razz: :razz: :razz:

Dobra, koniec wypocin bo zaraz znowu ktoś mi wypomni, że nie lubię swojej pracy i czemu wciąż tam pracuję (odpowiedź jest prosta, w ogóle mam gdzie pracować i są z tego pieniądze :mrgreen: ).
Nigdy nie powiedziałem że nie lubię mojej pracy, jednakże będę odrobinę bronił biednych sprzedawców, bo klienci są różni, często nieszczerzy, sami nie wiedzący czego chcą.
Tak jak ten temat

a) - Mam chęć na A55 ale powiedzcie mi czy na pewno dobrze robię, bo w sklepie mi powiedzieli że D90 jest starym zabytkiem
b) - bierz D90 z fajnym obiektywem
c) - nie ! wezmę A55

Stąd też powiedziałem - chce ktoś A55? To niech kupuje - czy my mamy komuś coś zabronić? Staramy się podpowiedzieć, akurat jakoś na forum większość próbuje być szczera, my również...

Szkoda że często nikt tego nie docenia, bo tak to już jest w internecie i na forach,
chcesz pomóc, napiszesz coś dobrze, to często nawet słowa "dzięki" nie zobaczysz
a spróbuj coś źle podpowiedzieć - to Cię wszyscy zjedzą

Dobranoc wszystkim
Idę po piwko do lodówki o ile żona pozwoli :smile:

edmun napisał/a:

A co do wszystkich urażonych wypowiedziami, uwierzcie mi albo i nie, że nie robię tego żeby kogoś obrazić czy pokazać gdzie mam początkujących (bo sam się taki czuję)
Chcę tylko delikatnie (bo dobitnie nie mogę, protokoły firmy i takie tam bzdety) pokazać, że bycie sprzedawcą wiąże się z codziennymi pytaniami setki razy o to samo, a później przychodzi ten moment, kiedy po kolejnym kliencie wychodzącym w poszukiwaniu dobrej okazji na allegro lub w sklepie internetowym, przestajemy szczerze każdemu doradzać (zaznaczam słowo każdemu) tylko doradzamy tym milszym, trochę obeznanym lub choćby takim, co są szczerzy.
Reszcie się po prostu sprzedaje, a jak ktoś dalej czuje się że go obraziłem w ten sposób, znaczy że jeszcze nie dostrzega jak naprawdę funkcjonuje nieetyczny handel w Polsce.

wiesz... wbrew pozorom rozumiem Twój pkt widzenia :)
ale kto Ci powiedział, że będzie łatwo ;)
musisz mieć świadomość, że w gruncie rzeczy nie powinieneś szufladkować z uwagi na szerszy kark czy spekulować po czyimś tonie o tym czym jeździ i od tego uzależniać jak go potraktujesz

znasz swoją wartość i raczej nie angażujesz się emocjonalnie :idea:
oczywiście od Ciebie zależy ile postarasz się doradzić ale nawet jeśli zdarzy Ci się czasem chwila słabości to pisanie o tym nie jest dobrym pomysłem

z własnego doświadczenia wiem, że często klienci robiący wrażenie dziwaków lub tacy czasem wyniośli i mniej sympatyczni
okazują się całkiem miłymi, wartościowymi osobami

po Twoich wypowiedziach wyobraziłem sobie swojego ojca, który wybiera się po aparat na komunię dla wnuka
nie zna się na tym zupełnie i pewnie miałby problem z tym aby się określić w kwestii wymagań
do tego nie często robi takie zakupy i może czułby się tą niewiedzą skrępowany, a co za tym idzie zdenerwowany

dlatego gdy czytam taki komentarz to na myśl, że ktoś miałby go tak ocenić i zaszufladkować z powodu kilku niepewnych czy głupio brzmiących zdań
po prostu czuję zniesmaczenie

nie chciałbym Cię zbytnio urazić ale taki post zdarzył Ci się tu przy mnie już po raz drugi
dlatego tak zareagowałem

ktoś kto ostatnio wyraził się tu o Tobie pochlebnie miał ku temu swoje powody
wierzę, że miał sporo racji i po prostu źle się wyraziłeś
klienci czasem irytują - wiem bo byłem już po obu stronach lady :)

[ Dodano: Czw 03 Lut, 2011 23:50 ]
hijax_pl napisał/a:
Że potrzebuje lustro by tworzyć, nie pstrykadełka na wakacje...

co Ty tam przypalasz mój artysto ;)

edmun - Pią 04 Lut, 2011

w takim razie piwko dla Ciebie! ciesze sie ze nie wszyscy patrza na mnie w tak okropnym swietle
pozdrawiam
:)

p.s. jakie to jest okropne swiatlo? pytanie w takim razie do wszystkich fotografow.
tych lepszych i tych slabszych, najwyzej za offtopic mi sie oberwie lub wyciagniemy to do osobnego tematu

pan.tadeusz - Pią 04 Lut, 2011

edmun napisał/a:
w takim razie piwko dla Ciebie! ciesze sie ze nie wszyscy patrza na mnie w tak okropnym swietle
pozdrawiam
:)

cheers!
i aż żal że nie ma na forum emotikonki z pianą... niedopatrzenie jakieś ;)

jaad75 - Pią 04 Lut, 2011

edmun napisał/a:
p.s. jakie to jest okropne swiatlo? pytanie w takim razie do wszystkich fotografow.
Monochromatyczne czerwone/niebieskie świecące od dołu, względnie stara dobra uliczna sodówka pionowo z góry... :razz:

edmun napisał/a:

p.s. jakie to jest okropne swiatlo?

takie gdy siedzisz na kiblu i jest tak ciemno, że nie możesz znaleźć rolki...
filmu oczywiście ;)

hijax_pl - Pią 04 Lut, 2011

pan.tadeusz napisał/a:
co Ty tam przypalasz mój artysto ;)
Rozumiem, że dla Ciebie moda na luszczanke to kolejny mit? Szkoda że nie jest opisany na tej stronce sonomityobalającej ;)
kasiakaaz - Pią 04 Lut, 2011

hijax_pl napisał/a:
Rozumiem, że dla Ciebie moda na luszczanke to kolejny mit?

Moda, jak każda inna... Jedni jej ulegają, inni nie..., ale co w tym złego? :razz: :wink:

luszczanka dla wybranych ;)
kolega jak rozumiem urodził się z nią w ręku i chyba boli go że dziś w żaden sposób się tym nie wyróżnia :P

maput - Pią 04 Lut, 2011

pan.tadeusz, Ty chłopie kompletnie nic nie rozumiesz. A słowa pisanego to już kompletnie.

Nie chodzi o to, żeby lustra były dostępne dla wybranych, ale o to, że jak się coś kupuje to wypada wiedzieć dlaczego. Spora grupa rzuciła się teraz na lustrzanki bo słyszała od wujka, że one robią ładne zdjęcia. I jak zmienią na lustrzankę to będą mieli z wakacji same zdjęcia jak od zawodowca.

komor - Pią 04 Lut, 2011

hijax_pl napisał/a:
Zakładam, że osoba wchodząca w lustrzanki chce rozwoju a nie stagnacji. Że potrzebuje lustro by tworzyć, nie pstrykadełka na wakacje...

Ale czemu? Czemu odmawiasz prawa do posiadania lustra w charakterze pstrykadełka osobie nie interesującej się fotografią? Przecież są teraz lustra, które na zielonym kwadraciku radzą sobie dość dobrze, a jak do tego potrafią same HDR-a czy panoramę trzasnąć to tym lepiej. Nie wszyscy chcą siedzieć przy kompie nad tym (nie mówiąc o tym, że nie potrafią i wymaga to dodatkowych inwestycji w oprogramowanie).

Usjwo - Pią 04 Lut, 2011

maput napisał/a:
Spora grupa rzuciła się teraz na lustrzanki bo słyszała od wujka, że one robią ładne zdjęcia.

Wujek_Pstrykacz na drugi raz musisz bardziej przemyslec swoje wypowiedzi, szczegolnie co i do kogo :razz:

jaad75 - Pią 04 Lut, 2011

komor napisał/a:
Ale czemu? Czemu odmawiasz prawa do posiadania lustra w charakterze pstrykadełka osobie nie interesującej się fotografią?
Mają prawo oczywiście posiadać na co tylko mają ochotę, ale to przerost formy nad treścią.
komor napisał/a:
Przecież są teraz lustra, które na zielonym kwadraciku radzą sobie dość dobrze, a jak do tego potrafią same HDR-a czy panoramę trzasnąć to tym lepiej.
Są też kompakty, które zrobia to równie dobrze, często taniej i zajmując przy tym mniej miejsca.

maput napisał/a:

Nie chodzi o to, żeby lustra były dostępne dla wybranych, ale o to, że jak się coś kupuje to wypada wiedzieć dlaczego. Spora grupa rzuciła się teraz na lustrzanki bo słyszała od wujka, że one robią ładne zdjęcia. I jak zmienią na lustrzankę to będą mieli z wakacji same zdjęcia jak od zawodowca.

I uważasz, że powinieneś rozsądzać i szufladkować kto od wujka i do luszczanki się nie nada?
Więcej zdziałasz linkując takim osobom jakiś poradnik z podstawami dla początkujących niż próbując w ten sposób uzasadniać swoje zdanie. Na szczęście żyjemy w takich czasach gdzie na dostęp do samochodu, telewizora czy aparatu trzeba sobie zarobić, a nie zasłużyć u władnych. Tamten model raczej się nie sprawdził więc proszę nie bawcie się w błędnych rycerzy. Ja nie wnikam czy ktoś robi zakupy by poprawić swoje samopoczucie lub czyni to z pobudek bardziej (nie)praktycznych. W jednym i drugim przypadku ma do tego pełne prawo i bicie piany o jakiejś poprawności politycznej w tym względzie jest po prostu głupie i krótkowzroczne... chłopie.

maput - Pią 04 Lut, 2011

pan.tadeusz napisał/a:
I uważasz, że powinieneś rozsądzać i szufladkować kto od wujka i do luszczanki się nie nada?

A gdzie ja napisałem, że trzeba wprowadzić reglamentację na lustrzanki dla amatorów ? Z tego co pamiętam to pisałem coś przeciwnego. Każdy może kupić to co chce i na co go stać.
Chodzi o to, że podążanie za modą i owczy pęd, żeby mieć lustrzankę jest w wielu przypadkach powodem rozczarowania fotografią. Wielu skorzystałoby o wiele bardziej kupując kompakta.
Zresztą to nie odnosi się tylko do aparatów. Jak się coś kupuje to należy się kierować rozsądkiem i wiedzą. Jak się jej nie ma to wypada wcześniej poczytać, się dowiedzieć. A nie jak stado baranów słuchać tłumu. To, że dla kogoś jakiś sprzęt jest świetnym narzędziem pracy nie znaczy, że będzie takim dla innych.

pan.tadeusz, ogólnie swoimi wypowiedziami pokazujesz, że stopień rozumienia dyskusji u Ciebie jest dość niski :???:
komor napisał/a:
Ale czemu? Czemu odmawiasz prawa do posiadania lustra w charakterze pstrykadełka osobie nie interesującej się fotografią?
Ależ nie odmawiam.. Ale widzę oczyma wyobraźni jak taka osoba zaczyna traktować lustro jak kompakt, zdjęcia wychodzą gorsze, poruszone lub nieostre, a jak już ostre to jakoś tak, że nie są wszystkie plany są ostre, a jak są wszystkie to jakoś tak szumi strasznie, lampa rzuca cień, zoom kiepski no i w ogóle ciężkie i niewygodne. I zawiedzeni sprzedają swoje zabawki na allegro...
komor napisał/a:
Nie wszyscy chcą siedzieć przy kompie nad tym (nie mówiąc o tym, że nie potrafią i wymaga to dodatkowych inwestycji w oprogramowanie).
Dokładnie tak. I dla nich są takie aparaty jak NEXy czy NXy ;) Małe, poręczne, z "lustrzankową jakością".
pan.tadeusz napisał/a:
W jednym i drugim przypadku ma do tego pełne prawo i bicie piany o jakiejś poprawności politycznej w tym względzie jest po prostu głupie i krótkowzroczne... chłopie.
Musisz zrozumieć, że jak ktoś prosi o poradę, to się radzi tak by dostosować aparat do potrzeb/umiejętności.
Ileż to razu padała propozycją rozważenia lepszego kompaktu? A ileż to razy w odpowiedzi czytało się "ma być luszczanka i jusz"? :cool:
I właśnie dlatego większość doradzających tutaj kieruje się zasadą:
maput napisał/a:
chodzi o to, /.../ że jak się coś kupuje to wypada wiedzieć dlaczego.

jaad75 napisał/a:
Mają prawo oczywiście posiadać na co tylko mają ochotę, ale to przerost formy nad treścią.

Są też kompakty, które zrobia to równie dobrze, często taniej i zajmując przy tym mniej miejsca.

Idąc Twoim tokiem ktoś mógłby powiedzieć, że podarowanie futbolówki grupie ubogich dzieci z afryki, które nigdy wcześniej nie widziały jej nawet na obrazku jest "przerostem formy nad treścią". Trzeba przecież nauczyć ich najpierw i pewnych reguł, a dalej techniki, taktyki, założyć kluby, zaplanować rozgrywki... i wtedy dopiero miałoby to sens.

W praktyce wystarczy ustawić dwie bramki i kilka razy kopnąć przy nich piłkę.
Niech jeden z nich raz trafi nią w bramkę i wierz mi poczuje się nie mniej szczęśliwy niż te gwiazdki dorastające w cieniu wielkich stadionów i pod okiem fachowców.
Może nie pokażą z tego powtórki w TV i prasa nie przedrukuje go na pierwszych stronach gazet ale jest spora szansa, że wiele z tych dzieciaków połknie bakcyla widząc różnicę pomiędzy bieganiem za piłką, a z maczetą w ręku. Jeśli pośród nich trafi się jakiś talent to kto wie czy sam nie będziesz kiedyś wzdychał patrząc w TV na jego bramki.

I nie chodzi o to by każdy został wielkim fotografem. Czasami radość z tej banalnej fotki na pełnej dziurze, która uwidoczni GO jest przecież tak samo ważne jak Twoje zachwyty na wyciąganiem przepałów z RAWa. To czy przerodzi się w jakąś pasję pozostaje sprawą indywidualną i nie powinno podlegać naszej ocenie.

[ Dodano: Pią 04 Lut, 2011 10:29 ]
maput napisał/a:

A gdzie ja napisałem, że trzeba wprowadzić reglamentację na lustrzanki dla amatorów ? Z tego co pamiętam to pisałem coś przeciwnego. Każdy może kupić to co chce i na co go stać.
Chodzi o to, że podążanie za modą i owczy pęd, żeby mieć lustrzankę jest w wielu przypadkach powodem rozczarowania fotografią. Wielu skorzystałoby o wiele bardziej kupując kompakta.
Zresztą to nie odnosi się tylko do aparatów. Jak się coś kupuje to należy się kierować rozsądkiem i wiedzą. Jak się jej nie ma to wypada wcześniej poczytać, się dowiedzieć. A nie jak stado baranów słuchać tłumu. To, że dla kogoś jakiś sprzęt jest świetnym narzędziem pracy nie znaczy, że będzie takim dla innych.

To pozwól im samym decydować zamiast uogólniać czy skorzystaliby więcej kupując kompakt :idea:

pan.tadeusz napisał/a:
W praktyce wystarczy ustawić dwie bramki i kilka razy kopnąć przy nich piłkę.
No super porównanie. Idealnie wstrzeliło się problem! Gratuluję pomysłu! :lol:

hijax_pl napisał/a:
pan.tadeusz, ogólnie swoimi wypowiedziami pokazujesz, że stopień rozumienia dyskusji u Ciebie jest dość niski :???:

sądziłem, że stać Cię na ciekawsze argumenty niż takie puste stwierdzenia :neutral:

pan.tadeusz napisał/a:
sądziłem, że stać Cię na ciekawsze argumenty niż takie puste stwierdzenia :neutral:
Dopasowuję się do poziomu Twoje dyskusji ;)
MC - Pią 04 Lut, 2011

1. "Dyskusja" kolegów w tym temacie chwały żadnemu z Was nie przynosi.
2. Widząc ją, na miejscu pytającego nie miałbym ochoty już tu więcej zaglądać.

Koledzy, dajcie no już sobie spokój...

komor - Pią 04 Lut, 2011

Dobra, myślę, że temat wyczerpany a wszystkie strony i tak pozostały w swoich okopach. Zamykam.