forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Nikon D90 czy Pentax K7

darek_z - Pią 04 Lut, 2011
Temat postu: Nikon D90 czy Pentax K7
Hej,

Zbieram na lustro. Maksymalny budżet to 3.300 zł

Nastawiałem się na Nikona D90 z obiektywem kitowym 18-105, ale patrzę właśnie, że ponieważ wychodzi z produkcji, to nagle tyle samo kosztuje Pentax K-7 + DA 18-55mm f/3.5-5.6 AL WR.

Ogólnie obiektyw mniej uniwersalny, ale czytam, że lepszy. Poczytałem też o błędach F--- i cha w tym Nikonie z tym obiektywem. Czytałem też, że Nikon może się rozsypać od kontaktu z temperaturą - 5 stopni.

Zastosowania dwa:

- z przymusu i dla żony :) ))))))))) : zdjęcia dzieci (wnętrze, plener), mam bardzo szybkie dzieci, więc to wyzwanie i trochę zdjęć "u cioci na imieninach",
- z zamiłowania plener, przyroda, krajobraz.

Wiem, że proszę o porównanie aparatów niby z różnych półek. Ale nie o półki czy fotograficzny szpan tu chodzi tylko o robienie dobrych zdjęć w moich zastosowaniach.

W życiu robiłem zdjęcia Smieną (mało), Prakticą MTL5B (dużo), Canonem PS A90, Canonem G7.

Będę wdzięczny za pomoc.

hijax_pl - Pią 04 Lut, 2011

darek_z napisał/a:
Nastawiałem się na Nikona D90 z obiektywem kitowym 18-105, ale patrzę właśnie, że ponieważ wychodzi z produkcji, to nagle tyle samo kosztuje Pentax K-7 + DA 18-55mm f/3.5-5.6 AL WR.
Z produkcji to wychodzi K7 (w jego miejsce jest K5) a D90 jest jeszcze produkowany (mimo, że go "zastępuje" D7000)
darek_z napisał/a:
Poczytałem też o błędach F--- i cha w tym Nikonie z tym obiektywem.
To ciekawe... Może komuś po prostu latał za mocno obiektyw na bagnecie? Ten D90, którego miałem przez prawie 2 lata nie miał samoistnych błędów F--, może raz czy dwa się pojawił CHA (wystarczyło wyjąć i włożyć ponownie kartę)
darek_z napisał/a:
Czytałem też, że Nikon może się rozsypać od kontaktu z temperaturą - 5 stopni.
A to ciekawe... Ciekawe o tyle, że robiłem nim zdjęcia w Alpach przy -16 st :roll:

Nikon D90 to dobry aparat. bardzo dobry. Troszkę gorszy obrazek (tylko czy to będzie dla Ciebie zauważalne?), ale ergonomicznie prawie taki sam jest Canon 60D. Możesz jeszcze spojrzeć na Sony A580.

Ciut drożej, ale waaaaaarto Pentax K5 i Nikon D7000...

jaad75 - Pią 04 Lut, 2011

Lepszą jakość zdjęć da D90, chociaż ogólnie lepiej rozwiązanym korpusem jest K-7. Nikon jest też bardziej rozbudowanym i łatwiejszym do skompletowania systemem, niż Pentax, także myślę, że lepiej będzie jeśli kupisz D90, chyba, że bardzo zależy Ci na jakichś konkretnych cechach Pentaksa, typu współpraca z manualami, czy np. uszczelnienia, albo masz upatrzone konkretne obiektywy w tym systemie.

Dzięki za odpowiedź

hijax_pl napisał/a:
darek_z napisał/a:
Czytałem też, że Nikon może się rozsypać od kontaktu z temperaturą - 5 stopni.
A to ciekawe... Ciekawe o tyle, że robiłem nim zdjęcia w Alpach przy -16 st :roll:

Niestety tak mówi specyfikacja dopuszczalnych temperatur pracy Nikon od 0 stopni w górę Pentax od - 10. Pentax ma dodatkowo uszczelniane body i szkło.

Czy ktoś mam może K7? Może coś o nim napisać?

Pozdrawiam

darek_z napisał/a:
Niestety tak mówi specyfikacja dopuszczalnych temperatur pracy Nikon od 0 stopni w górę Pentax od - 10.
Nie przejmowałbym się tym specjalnie. Do rozsądnych mrozów będzie działał, poniżej pewnych temperatur, to się nawet nie chce aparatu wyciągać...

Zapomniałem napisać: nie chcę też bardzo delikatnego aparatu. Wiem że lustrzanki cyfrowe są ogólnie delikatne, ale niestety wiem, że nie będę mógł/chciał na niego zbytnio chuchać :) ))
hijax_pl - Pią 04 Lut, 2011

darek_z napisał/a:
Niestety tak mówi specyfikacja dopuszczalnych temperatur pracy Nikon od 0 stopni w górę Pentax od - 10.
To jest takie zabezpieczenie producenta. Mróz, powrót do domu, kondensacja pary - włączasz i coś zaczyna iskrzyć, psuje się aparat...

[ Dodano: Pią 04 Lut, 2011 15:58 ]
darek_z napisał/a:
Wiem że lustrzanki cyfrowe są ogólnie delikatne
To chyba tylko te najmniejsze i najtańsze - wiesz kiepskie plastyki to kiepska wytrzymałość ;)

darek_z napisał/a:
Wiem że lustrzanki cyfrowe są ogólnie delikatne
Nie są szczególnie delikatne, nie wiem skąd ta opinia... Ale jeśli szczelność i solidność obudowy jest dla Ciebie aż tak istotnym czynnikiem, to faktycznie K-7 wypada solidniej od D90 (choć D90 trzyma poziom) i rzeczywiście sprzedawany jest w zestawie z uszczelnianym obiektywem, choć sam obiektyw jakoś szczególnie solidny nie jest... :smile:
Jeśli nieco słabsza jakość obrazu i gorsza dostepność systemu nie jest dla Ciebie przeszkodą, to K-7 będzie dobrym wyborem w tej cenie.

maput - Pią 04 Lut, 2011

Z tymi obiektywami, nieważne które body kupisz to w pomieszczeniach szalejące dzieci będzie ciężko porządnie sfocić... Dołóż do lepszej puchy, lepszego szkła albo lampy ;)

jaad75 napisał/a:

Jeśli nieco słabsza jakość obrazu i gorsza dostepność systemu nie jest dla Ciebie przeszkodą, to K-7 będzie dobrym wyborem w tej cenie.

Dostępność systemu to nie problem zwłaszcza, że mając stabilizację w body wydaje mi się, że można się pobawić z innymi obiektywami niż dedykowane.

Czy gorsza jakość obrazu to prawda czy mit? Cały czas czekam na kogoś kto pracował z tymi dwoma aparatami i może je porównać.

Spodziewałem się, że więcej będzie zwolenników D90, bo Nikony są po prostu bardzie popularne. Nie wiem jednak ile w tym marketingu a ile rzeczywistej wysokiej jakości. Canon też popularny a już nie kupię. Żywotność jakoś równo 4 lata: w pierwszym poszła matryca w drugim AF

darek_z napisał/a:
Dostępność systemu to nie problem zwłaszcza, że mając stabilizację w body wydaje mi się, że można się pobawić z innymi obiektywami niż dedykowane.
Owszem, ale to nie stabilizacja jest tu problemem, a wielkość firmy i słaba działalność polskiego dystrybutora. Kupisz w zasadzie każde szkło będące obecnie w produkcji, ale głównie poprzez internet, bo w fizycznych sklepach tego sprzętu prawie nie widać, poza zestawami body + obiektyw. Musisz po prostu zawczasu wiedzieć w jaki system wchodzisz i czego w nim nie dostaniesz. To nie jest kolejny klon Canona, Nikona, czy Sony - Pentax ma inne obiektywy, które często nie mają odpowiedników w wyżej wymienionych, ale też nie spodziewaj się że dostaniesz np. nowe tanie 50mm, czy budżetowe 85, nie kupisz też nowych Pentaksów dłuższych niż 300mm. Oczywiście większość szkieł producentów niezależnych jest dostępna z tym mocowaniem, ale też nie wszystkie. Sprawdź zawczasu, żeby potem nie było lamentów.
darek_z napisał/a:
Czy gorsza jakość obrazu to prawda czy mit? Cały czas czekam na kogoś kto pracował z tymi dwoma aparatami i może je porównać.
"Pracowałem" to za dużo powiedziane, ale używałem obydwu. W porównaniu z D90, K-7 bardzo mocno tnie szczegóły w cieniach i brzydko szumi powyżej ISO1600. Szumy są podobne do Canona 50D, natomiast DR niestety wyraźnie niższy - nie widać może aż tak kolosalnej różnicy jak na wykresach DxO Mark, ale przewaga D90 jest tu bardzo wyraźna i jeśli tylko chcesz troche mocniej pobawić się plikiem nietrudno będzie Ci ją zauważyć.
darek_z napisał/a:
Spodziewałem się, że więcej będzie zwolenników D90, bo Nikony są po prostu bardzie popularne.
Wyobraź sobie, że od ładnych paru lat używam systemu Pentaksa... :cool:
darek_z - Sob 05 Lut, 2011

jaad75 napisał/a:
Owszem, ale to nie stabilizacja jest tu problemem, a wielkość firmy i słaba działalność polskiego dystrybutora. Kupisz w zasadzie każde szkło będące obecnie w produkcji, ale głównie poprzez internet, bo w fizycznych sklepach tego sprzętu prawie nie widać, poza zestawami body + obiektyw. Musisz po prostu zawczasu wiedzieć w jaki system wchodzisz i czego w nim nie dostaniesz. To nie jest kolejny klon Canona, Nikona, czy Sony - Pentax ma inne obiektywy, które często nie mają odpowiedników w wyżej wymienionych, ale też nie spodziewaj się że dostaniesz np. nowe tanie 50mm, czy budżetowe 85, nie kupisz też nowych Pentaksów dłuższych niż 300mm. Oczywiście większość szkieł producentów niezależnych jest dostępna z tym mocowaniem, ale też nie wszystkie. Sprawdź zawczasu, żeby potem nie było lamentów.

Pooglądałem i może ja coś źle patrzę, ale chciałbym też kupić w przyszłości obiektyw stałkę piędziesiątkę czyli w APS-C pewnie 35mm poniżej 1000 PLN.

Wielkiej równicy w wyborze nie widzę:

Nikkor 35mm f/1.8G AF-S DX ca Pentax 35 mm f/2.4 DA SMC AL

Plus dla Nikkora za jasność, plus dla Pentaxa za to, że będzie stabilizowany

hijax_pl - Sob 05 Lut, 2011

darek_z napisał/a:
plus dla Pentaxa za to, że będzie stabilizowany
Hm... A ta stabilizacja Ci tak potrzebna? ;) Rozumiem, że chcesz w nocy robić z ręki portrety murzynom ;)
lotofag - Nie 06 Lut, 2011

darek_z napisał/a:
plus dla Pentaxa za to, że będzie stabilizowany

Jak sobie tego Nikkora czy inszy "słoik po ogórkach" jakoś umocujesz do korpusu Pentaksa, to też będzie stabilizowany, także to nie zaleta obiektywu ;)

jaad75 - Nie 06 Lut, 2011

Owszem, akurat tanią DA35 rzeczywiście od niedawna kupisz, a wcześniej też była alternatywa w postaci trudniej dostępnej FA35/2, dlatego nie pisałem o tej ogniskowej. Najtańsza nowa 50-tka to FA50/1.4, najtańsza dłuższa portretówka, to DA70/2.4 Ltd. - nie mówię, że nie ma czym robić zdjęć, mówię, żebyś wiedział, czego nie dostaniesz zanim wejdziesz w system, bo tacy którzy wchodzą w niego bez rozeznania i przekonania najgłośniej później płaczą na wszelkich forach.
Sunders - Nie 06 Lut, 2011

hijax_pl napisał/a:
A ta stabilizacja Ci tak potrzebna? Rozumiem, że chcesz w nocy robić z ręki portrety murzynom

Kolejny wariant odpowiedzi na pytanie "do czego służy stabilizacja?"-wężykiem i do złotych myśli" :mrgreen:

darek_z - Nie 06 Lut, 2011

hijax_pl napisał/a:
Hm... A ta stabilizacja Ci tak potrzebna? ;) Rozumiem, że chcesz w nocy robić z ręki portrety murzynom ;)

e... pozwolę się nie zgodzić, że stabilizacja ze skutecznością 2EV jest po nic.

Ceny FA50/1.4 czy DA70/2.4 to jest argument.

darek_z napisał/a:
Oczywiście, że można ja bardzo fajnie wykorzystać, tyle, że to nie jest kluczowy argument za, a raczej przyjemny dodatek. BTW, skuteczność jest nawet ciut większa.
darek_z napisał/a:
Ceny FA50/1.4 czy DA70/2.4 to jest argument.
FA50/1.4 był kiedyś najtańszą 50-tką f/1.4 na rynku, niestety w tej chwili kosztuje tyle samo, co pozostałe 50/1.4, natomiast brak w aktualnej ofercie Pentaksa ciemniejszej wersji budżetowej i musiałbyś w razie chęci zakupu takiego szkła szukać używanej np. FA50/1.7 (które i tak chodzą w dość wysokich cenach).
hijax_pl - Nie 06 Lut, 2011

darek_z napisał/a:
Ale ja się odnosiłem do ogniskowych 30mm.. Stabilizacja 2EV umożliwi zejście z czasem do 1/6s - w takich warunkach z ludzi idących ulicą zrobią się duchy ;)

Co innego ogniskowe powyżej 200m - to stabilizacja się baaaardzo przydaje ;)

hijax_pl napisał/a:
Ale ja się odnosiłem do ogniskowych 30mm.. Stabilizacja 2EV umożliwi zejście z czasem do 1/6s - w takich warunkach z ludzi idących ulicą zrobią się duchy ;)
Co nie znaczy, że nie można wykorzystać jej do niczego. Poza tym, newralgicznymi są czasy w okolicach "bezpiecznego" i stabilizacja pozwala robić tu zdjęcia trochę bardziej beztrosko.
hijax_pl - Nie 06 Lut, 2011

jaad75 napisał/a:
Co nie znaczy, że nie można wykorzystać jej do niczego.
No wiadomo - sam używam jej nawet na krótszych ogniskowych ;)

Trzeba tylko wiedzieć, że czym innych jest poruszenie aparatu a czym innym poruszająca się scena. Redukca wibracji nie spowoduje zamrożenia sceny przecież - a o tym marketing zapomina ;)