|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - Problem z odtwarzaniem kamera JVC GR-FX14
romkwie - Nie 06 Lut, 2011 Temat postu: Problem z odtwarzaniem kamera JVC GR-FX14 Witam.
Nie jestem do końca przekonany czy to odpowiednie forum.Jeśli nie to z góry przepraszam.
Kamerka jak w temacie do niedawna śmigała bez problemu.Kilka miesięcy nie była używana i teraz ma problem z odtwarzaniem (czy to w wizjerze czy też na TV).Pojawiły się zakłócenia w postaci gęstych pionowych kresek przypominających deszcz.Nagrywa normalnie bez takich objawów w wizjerze.
Mam kasetki nagrane wcześniej b.dobrze.Teraz ich odtwarzanie także odbywa się z zakłóceniami wyżej opisanymi.Były wcześniej świetnie nagrane i odtwarzane.Nie wiem,czy nagrana teraz kasetka będzie czysto odtwarzać na innej kamerce lub na kasecie "matce" (niestety nie mam)? To by coś już dało do myślenia. Nie bardzo mam jak sprawdzić. Dodam tylko,że żadne uszkodzenia mechaniczno-fizyczne nie wchodzą w grę.Sprzęt jest szanowany i tylko ja go używam.
Co mogło spowodować takie usterki?Czy watro naprawiać ten sprzęcik?
Może ktoś miał podobny przypadek i potrafi pomóc takiemu laikowi jak ja?
Baku - Pon 07 Lut, 2011
Masz zabrudzoną głowicę odtwarzającą. Czy warto naprawiać? Sam sobie odpowiedz na to pytanie, bowiem nie jest to uszkodzenie, a kamera wymaga po prostu czynności serwisowej (coś jak wymiana oleju w samochodzie).
Zabierz kamerkę do serwisu VHS i spytaj za ile czyszczenie głowic.
|
|