forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Canon EF 200-400f/4L IS USM Extender1,4x

Sunders - Pon 07 Lut, 2011
Temat postu: Canon EF 200-400f/4L IS USM Extender1,4x
http://dpreview.com/news/...non200400mm.asp
Ciekawe jak wypadnie w porównaniu z nikkorem AF-S 200-400f/4G ED-IF VR :smile:

dr11 - Pon 07 Lut, 2011

Zapomniałeś w nazwie napisać "Extender" a to dość ciekawy feature i chyba jeszcze nie stosowano włączalnego z poziomu szkła telekonwertera.
MC - Pon 07 Lut, 2011

Bardzo interesujące rozwiązanie. Ciekawe jaka będzie cena tego cuda (choć i tak go sobie nie kupię).

dr11 napisał/a:
Zapomniałeś w nazwie napisać "Extender"

Dziękuje za przypomnienie :smile: , bo to istotne przeoczenie. To nowatorskie, niespotykane dotąd rozwiązanie. Ciekawe czy taki extender mniej będzie degradował obraz niż dotychczas stosowane. :???:

dr11 - Pon 07 Lut, 2011

Jeśli będzie podobny do 1.4x III to nie obawiałbym się o jakość obrazka :) Niezły killer będzie. Niestety jest i zła wiadomość, to szkło raczej przekreśla powstanie nowego 100-400 w najbliższym czasie.
Arek - Pon 07 Lut, 2011

Dlaczego? To zupełnie inna półka cenowa i docelowa - tu zawodowcy, tam amatorzy. Nowy 200-400 mm będzie kosztował u nas na poziomie 20-30 tys zł. Nowy 100-400L pewnie nie przekroczy 6-7 tys. zł. Różnica zasadnicza.

Też mi się wydaje, że oba obiektywy mają inny "target". Kupujący 100-400L w znakomitej większości raczej 200-400L nie kupią :???:
MC - Pon 07 Lut, 2011

Zgadzam się. To nie jest konkurencja dla 100-400, bo on jest jakby 7D, a ten nowy 200-400 jak 1D...
dr11 - Pon 07 Lut, 2011

W najbliższym czasie - może doprecyzuję - w 2011 roku :P

Dla amatorów jest już 70-300L

MC - Pon 07 Lut, 2011

Myślę, że pojawienie się tego 200-400 nie będzie miało wpływu na odnowienie 100-400. A to czy zobaczymy nową wersję w tym roku to już inna bajka (albo dramat) :razz:
Arek - Pon 07 Lut, 2011

Dramat z rosnącą nieprzerwanie dramaturgią :) Szczerze powiedziawszy 100-400L do moich amatorskich pstryków w zupełności starcza pod względem jakości optyki. Jedyne czego bym w nim teraz chciał to stabilizacji takiej jak w nowym 70-200 f/2.8.
MC - Pon 07 Lut, 2011

Arek, własnie dlatego tak napisałem z " :razz: ".
Chociaż oczywiście masz rację. Stabilizacja mogłaby być lepsza.

dr11 - Pon 07 Lut, 2011

MC napisał/a:
To nie jest konkurencja dla 100-400, bo on jest jakby 7D
No właśnie 200-400 będzie pod 7D jeśli spojrzeć na wymagania stawiane przez matrycę :)
Arek napisał/a:
Jedyne czego bym w nim teraz chciał to stabilizacji takiej jak w nowym 70-200 f/2.8
I tu całkowicie się zgadzam. U mnie na 5D nie ma w zasadzie różnicy czy jest w pełni otwarty czy nie, lepsza stabilizacja by tu pomogła bardzo.
Wujek_Pstrykacz - Pon 07 Lut, 2011

No nie spodziewałem sie newsa o 200-400/4 Canona, jest to dla mnie spore zaskoczenie. Same plusy takiego szkła widzę dla posiadaczy systemu, ale zakryte jednym wielkim minisem - ceną :razz:
Arek - Pon 07 Lut, 2011

No niestety... Canon i Nikon od pewnego czasu zapomnieli o zaawansowanych amatorach, którzy chcą sobie kupić coś dłuższego. U Canona stare 5.6/400 i 100-400L, u Nikona stary 80-400 VR... Aż się proszą o coś nowego.
Wujek_Pstrykacz - Pon 07 Lut, 2011

Bądźmy dobrej myśli, przyjdzie czas na amatorów, będzie 100-500L i 100-400 Nikona :razz:

Oj jak mi brakuje dobrego 500/5,6L, to byłby strzał w dziesiątkę, nawet za 8-9 tys. zł, dla mnie oczywiście :razz:

Arek - Pon 07 Lut, 2011

Niestety, zrobiła się ogromna dziura cenowa. Są 4/300 IS, 5.6/400 i 100-400L w cenie około 5 tys zł - wszystkie niestety stare. Jak dolar stał niżej i była w ofercie stara 2.8/300 to można było zbierać na nią i na konwerter, co zamykało się niebagatelną kwotą na poziomie 13-15 tys zł. Po premierze nowego 2.8/300 dziura się powiększyła, bo nowy kosztuje teraz ponad 25 tys zł...

Brakuje czegoś fajnego w cenie czterocyfrowej. Np. wspomnianego przez Wujka 5.6/500 IS czy jakiegoś 400 mm o świetle f/4.0-f/4.5.

dr11 - Pon 07 Lut, 2011

http://a.img-dpreview.com...XTENDER-1.4.jpg

Z 100-400L to mozna jeszcze trochę pospacerować, z 200-400L to już chyba będzie trudnowykonalne :grin:
kufel - Pon 07 Lut, 2011

takiego obiektywu brakowało w systemie canona, pomimo ceny nabywców na pewno znajdzie ( sam chętnie bym nabył :mrgreen: ale cena zabije ). swoją drogą ciekawy patent z extenderem :) . ciekawe czy jest możliwość podłączenia osobno kolejnego extendera :?:
B o g d a n - Pon 07 Lut, 2011

Arek napisał/a:
Nowy 200-400 mm będzie kosztował u nas na poziomie 20-30 tys zł.

Może nie będzie tak źle?

AM - Pon 07 Lut, 2011

W stalce to 1.4 to byloby cos.
Dobrze, ze moj entuzjazm dla Nikkora 200-400 opadl. Jak ja bym teraz wygladal po zmianie systemu?

krisv740 - Pon 07 Lut, 2011

AM napisał/a:
Dobrze, ze moj entuzjazm dla Nikkora 200-400 opadl. Jak ja bym teraz wygladal po zmianie systemu?
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

ja z kolei nigdy nie miałem "nabożnych" myśli związanych z tym szkłem... :lol:

podobne szkiełko w "stajni" canona jest miłym dodatkiem, ale niestety jak na razie , niestety , poza kręgiem moich możliwości...

czekam (choć raczej się nie doczekam) na 100-400L mk.II :cool:

Arek - Pon 07 Lut, 2011

B o g d a n napisał/a:
Może nie będzie tak źle?

Oczywiście, że będzie :) Będzie ten sam poziom cenowy co w przypadku nowego Nikkora 200-400 f/4.0. A on kosztuje 28 tys zł...

Swoją drogą ten patent z TC przypomina mi starą ruską lunetę ZRT. Tam też był przełącznik - w jednej pozycji mieliśmy powiększenie 30x, a po przekręceniu 60x... Szkoda, że Rosjanie tego nie opatentowali ;)

Arek napisał/a:
Będzie ten sam poziom cenowy co w przypadku nowego Nikkora 200-400 f/4.0. A on kosztuje 28 tys zł...

a ja nieśmiało obstawię 11.000 usd..... :roll: :mrgreen:

kufel - Pon 07 Lut, 2011

krisv740 napisał/a:
czekam (choć raczej się nie doczekam) na 100-400L mk.II :cool:
a ja mam nadzieje ze wersja mkII wzrośnie o 100mm :razz: , taki np odpowiednik Sigmy 150-500 albo tamrona 200-500. choć tez mam obawy ze dzisiejsza premiera 200-400 oddala ewentualne pojawienie się takiego szkła :neutral:
darek-dorado - Pon 07 Lut, 2011

Tak czy siak, to świetny obiektyw np. dla przyrodników. Dla mnie wrecz wymarzony, oczywiście cena może bardzo ostudzić zachwyty, tym nie mniej fajnie, że coś takiego jest.
500/5.6L w cenie poniżej 10k, to dla amatorsko pstrykającego zwierzaki byłoby jeszcze większe cudo, ale chyba się szybko nie doczekamy. Jeżeli w ogóle....

MM - Pon 07 Lut, 2011

Ja stoję przed wyborem czegoś do pracy. Z nadzieją czekałem na następcę 300/4 IS L lub 400/5.6L.
Jest Nikkor 200-400, ale nie ma następcy D300s. Bałem się, że będę musiał kupić coś co będzie dużym kompromisem bo pieniądze są zarezerwowane a tutaj TAKA BOMBA!! IDEAŁ, po prostu ktoś się chyba podłączył do mojego mózgu jak spałem i stworzył coś o czym wielu canonierów myślało bo zazdrościło Nikonowi. Taki zestaw wraz z 1D MkIV to będzie dla mnie killer w robocie. Rozmiary zapewne będą mniejsze niż odpowiednik Nikkora z podłączonym TC, waga podobna, komfort pracy nieporównywalny przez to wbudowanie TC. Już mi się cieszy micha. Byle tylko można to było kupić w tym roku budżetowym.
No to teraz niech się trole boją, nadchodzi KILLER :lol: :cool:
Ja już pomijam milczeniem jakim nieziemskim bajerem jest ten obiektyw dla spotterów...

kufel - Pon 07 Lut, 2011

MM napisał/a:
Ja już pomijam milczeniem jakim nieziemskim bajerem jest ten obiektyw dla spotterów...
ależ nie tylko, do foto przyrody pewnie tez się nada ;)
cybertoman - Pon 07 Lut, 2011

kufel napisał/a:
swoją drogą ciekawy patent z extenderem
Nie jest nowy, w obiektywach do kamer przemyslowych rozwiazanie dosc popularne.
kufel - Pon 07 Lut, 2011

cybertoman napisał/a:
Nie jest nowy, w obiektywach do kamer przemyslowych rozwiązanie dosc popularne.
przyznaje bez bicia ze osobiście pierwszy raz sie z takim czymś spotkałem :) no ale można przypuszczać ze w obiektywach fotograficznych (a w zasadzie w tym jednym) takie rozwiązanie musi byc o wiele bardziej precyzyjne i udoskonalone.
Dyzmard - Pon 07 Lut, 2011

Ciekawi mnie, czy właczenie extendera znacznie pogorszy prace systemu (predkosc/ dokladnosc AF i ostrosc), co nie oznacza wcale, że zastanawiam sie nad kupnem tego cacka :)
MM - Pon 07 Lut, 2011

Włączenie tego TC będzie miało taki sam wpływ jaki ma podpięcie normalnego TC. Tutaj się nic nie zmieni. Bajer polega na szybkości i wygodzie użytkowania. Tak naprawdę otrzymujemy obiektyw 200-560/4-5.6 L IS USM co daje nam 260-728 na korpusie 1D i 320-896 na 7D :grin:

MM, nie wiem jak to rozwiązali optycznie, ale elektrycznie wyeliminowali już jedne styki co moze mieć wpływ :idea:

Dyzmard napisał/a:
elektrycznie wyeliminowali już jedne styki co moze mieć wpływ

raczej elektryka nie będzie miała wpływu na tor optyczny.... :roll: :cool:

Moim zdaniem tym obiektywem Canon trafił wreszcie w dziesiątkę, w samiutki środek! Zakładając oczywiście, że parametry optyczne są na odpowiednim poziomie....
kufel - Pon 07 Lut, 2011

darek-dorado napisał/a:
Zakładając oczywiście, że parametry optyczne są na odpowiednim poziomie....
a wątpisz w to? :smile: zarówno optyka jak i cena będą na odpowiednim poziomie ;) no i trzeba przyznać ze faktycznie pomysł z tym obiektywem to strzał w dychę.

swoją drogą, w sieci na jego temat nie było chyba ani nawet wzmianki , być może szperacze we wnioskach patentowych niedokładnie szukali ;)

krisv740, optykę nie, ale na prace AF, moze miec.

kufel, nie mam wątpliwości i jestem całkiem spokojny. Napisałem tak "dla zasady".

Dyzmard napisał/a:
krisv740, optykę nie, ale na prace AF, moze miec.

ja myślę zupełnie inaczej...

właśnie ciekawe jest czy ext. 1,4 uzyskiwany będzie jak w wypadku zwykłego urządzenia , czy poprzez zmianę (przesuw, wymianę) grupy soczewek.
w przypadku przesunięcia tylko i wyłącznie grupy soczewek (w przód-tył), jakość optyczna może być wyśmienita (praktycznie bez większego wpływu ,niż jak na dodanie grupy optycznej, jak to jest w wypadku extendera) .
samo zlikwidowanie styków nic nie znaczy - to tylko informacja dla body o wprowadzeniu "czegoś" pomiędzy "szkło" i body. oraz informacja o "stracie światłą"..... :cool:

kufel - Pon 07 Lut, 2011

krisv740 napisał/a:
właśnie ciekawe jest czy ext. 1,4 uzyskiwany będzie jak w wypadku zwykłego urządzenia , czy poprzez zmianę (przesuw, wymianę) grupy soczewek.
w przypadku przesunięcia tylko i wyłącznie grupy soczewek (w przód-tył), jakość optyczna może być wyśmienita (praktycznie bez większego wpływu ,niż jak na dodanie grupy optycznej, jak to jest w wypadku extendera) .
na poprzedniej stronie dr11 dal linka do zdjęcia tego obiektywu , z kształtu obudowy wnioskowałbym ze soczewki przemieszczają się raczej na zasadzie przesuw ,dodanie soczewek.

kufel napisał/a:
z kształtu obudowy wnioskowałbym ze soczewki przemieszczają się raczej na zasadzie przesuw ,dodanie soczewek.

ja też..... :mrgreen:

tylko tak jakby ... nie widziałem jeszcze przekroju tego "szkiełka" , więc wolę na zasadzie domniemywań pisać( jak na razie) takie rzeczy... :cool:

krisv740, Nie tylko.
Styki extendera to element na ktorym mogą (i pewnie występują) straty sygnału sterującego, pomiedzy korpusem i elektronika obiektywu.
Weliminowanie tego elementu może być tylko korzystne z punktu widzenia "teorii sterowania".

Dyzmard napisał/a:
krisv740, Nie tylko.
Styki extendera to element na ktorym mogą (i pewnie występują) straty sygnału sterującego, pomiedzy korpusem i elektronika obiektywu.
Weliminowanie tego elementu może być tylko korzystne z punktu widzenia "teorii sterowania".

nie.. no oczywiście.... :cool:

ale pomyśl teraz jak bardzo zwiększy się precyzja , jak "dospawamy" takie szkło do korpusu...???

(bez żadnych styków , bez możliwości zdjęcia obiektywu... - po prostu ... monoblock!!!) :mrgreen:

a poważnie... - wartość pomijalna (przy zachowaniu zwykłych zaleceń czystości styków..) :cool:

kufel - Pon 07 Lut, 2011

krisv740 napisał/a:
tylko tak jakby ... nie widziałem jeszcze przekroju tego "szkiełka" , więc wolę na zasadzie domniemywań pisać( jak na razie) takie rzeczy... :cool:
nie no, ja tez tylko gdybam :smile: , bo samego schematu /przekroju tego szkła jeszcze chyba nie ma w sieci, albo źle szukałem ;) choć przyznam nie sadze by było inaczej chodzi o sposób działania.
Arek - Pon 07 Lut, 2011

To jeszcze o jedną rzecz chodzi. Standardowy TC ma działać ze wszystkimi szkłami. Ten wbudowany tylko z tym jednym szkłem i może być pod nie zoptymalizowany wręcz pomagając w korygowaniu niektórych wad optycznych.

Arek napisał/a:
TC ma działać ze wszystkimi szkłami. Ten wbudowany tylko z tym jednym szkłem i może być pod nie zoptymalizowany wręcz pomagając w korygowaniu niektórych wad optycznych.

Ciekawe jak to będzie funkcjonowało w praktyce :?: . Ciekawe też, czy optyczne.pl "przełamią wstręt" do testowania droższych szkieł i sprawdzą w teście ten obiektyw :???: :grin:

kufel - Pon 07 Lut, 2011

Sunders napisał/a:
Ciekawe jak to będzie funkcjonowało w praktyce :?:
jeśli wewnętrzny extender bedzie dostosowany do jednego układu soczewek obiektywu tak jak napisał Arek, to efekt powinien byc lepszy nizby sie podłączyło 200-400 + osobny konwerter.
Arek - Pon 07 Lut, 2011

To nie o wstręt chodzi, ale o ich dostępność. Sklepy rzadko to biorą na magazyn, bo drogie, a polskie oddziały rzadko mają coś takiego do wypożyczenia do testów. A jak mają, to jedną mocno eksploatowaną sztukę...

Arek napisał/a:
To nie o wstręt chodzi, ale o ich dostępność. Sklepy rzadko to biorą na magazyn, bo drogie, a polskie oddziały rzadko mają coś takiego do wypożyczenia do testów. A jak mają, to jedną mocno eksploatowaną sztukę...

może ten jednak uda się zdobyć, to będzie chyba jeden z bardziej wyczekiwanych testów. Jedni zechcą to cacko kupić, a z pewnością wszyscy zechcą zobaczyć jak to połączenie ( i sam obiektyw) sprawdza się w praktyce.
Ja już czekam.

Arek napisał/a:
To nie o wstręt chodzi, ale o ich dostępność.
Arek, a powiedz o co chodzi w wypadku powiedzmy takiego EF 400/5.6L USM ??? :roll:
Arek - Pon 07 Lut, 2011

O brak czasu... Na rynku jest po prostu więcej sprzętu niż jestem w stanie przetestować. A Canon nie jest jedyną firmą produkującą obiektywy.
dr11 - Pon 07 Lut, 2011

Pomyślmy. AF działa na zasadzie lupy nastawczej. Obraz na pryzmatach rozjeżdża się na dwa a te trafiają na czujniki. Im większy otwór względny, tym bardziej się rozjeżdżają, dlatego dla szkieł f<2.8 stosuje się dodatkowe czujniki, które są szerzej rozstawione. Czyli im ciemniejszy obiektyw, tym rozjazd na bazach jest mniejszy. Tak więc dokładność AF zależy wtedy od dwóch czynników: dokładności pojedynczej linijki sensora AF oraz dokładności sterowania silnikiem AF. Szkła, w których przewidziano stosowanie TC jest możliwe, że po zapięciu takowego układ AF przełącza się w tryb większej dokładności (mniejsze kroki) kosztem prędkości. W przypadku wewnętrznego ekstendera tak samo, wszystko zależy w zasadzie od układu AF, jak został zaprojektowany. Myślę, że jeśli natywnie Canon włożył taki TC w szkło, to zoptymalizował pracę AF z tymże :)

Zauważcie, że na obudowie jest dźwignia z zabezpieczeniem LOCK, opisana 1x oraz 1.4x.

Według mnie tą dźwignią będzie się wymieniało ostatnią grupę soczewek w układzie optycznym. Można więc przypuszczać, że jakość będzie porównywalna w każdym wypadku bo optyka będzie zestrojona oddzielnie dla każdego zakresu ogniskowych.

Tu już nie będzie można mówić o ekwiwalencje, jak w wypadku dokładania TC, ale o zupełnie innym zakresie ogniskowych.
Tak sądzę.

Zauważyć należy 3 tryby IS.
Ciekawe co to jest Focus Preset (ON, OFF i ???)

goltar - Pon 07 Lut, 2011

Fajna ta premiera :!: ale ceny nie chce znać ;)
dr11 - Pon 07 Lut, 2011

B o g d a n napisał/a:
Ciekawe co to jest Focus Preset
To już jest w innych supertele. Zapamiętuje odległość do obiektu i w każdej chwili można ją przywołać. Typu: preset na bramkarza, lecimy na serwo za piłkarzami po boisku, strzał na bramkę - klik i bramkarz wpuszczający gola jest ostry ;)

Cytat:
Ciekawe co to jest Focus Preset (ON, OFF i ???)

powrót do zaprogramowanego ustawienia ostrości - podpbnie jak w 300/400L (2.8) i zapewne innych "szybkich" szkłach....

Arek napisał/a:
Standardowy TC ma działać ze wszystkimi szkłami. Ten wbudowany tylko z tym jednym szkłem i może być pod nie zoptymalizowany wręcz pomagając w korygowaniu niektórych wad optycznych.

Ciekawe czy nie prościej byłoby zbudować obiektyw 200-560/4-5,6? Czy ten wbudowany extender to bajer, czy za jego zastosowaniem przemawiają jakieś względy praktyczne?

dr11 - Pon 07 Lut, 2011

Sunders, chyba łatwiej jest zaprojektować szkło na dany zakres ogniskowych, a potem zrobić cropa x1.4 jeśli potrzeba, niż walnąć dobry zakres 200-560 ze światłem f/4 na 400mm.
kufel - Pon 07 Lut, 2011

no i dochodzi do tego tez kwestia gabarytów. obiektyw 200-560/4-5,6 raczej byłby większy niz omawiany 200-400.

B o g d a n napisał/a:
Zauważcie, że na obudowie jest dźwignia z zabezpieczeniem LOCK, opisana 1x oraz 1.4x.
1x czyli bez extendera i 1,4x czyli z extenderem ;) a jak sie to odbywa to mozna tylko przypuszczać choć jak wcześniej bylo tu napisane, zapewne poprzez dołożenie soczewek.

dr11 napisał/a:
chyba łatwiej jest zaprojektować szkło na dany zakres ogniskowych, a potem zrobić cropa x1.4 jeśli potrzeba, niż walnąć dobry zakres 200-560 ze światłem f/4 na 400mm

dr11, czy tak Ci się wydaje, czy znasz jakieś niuanse konstrukcyjne, które to powodują? Zastanawiam się, czy nie jest to sposób canona na sprzedaż łączoną :???: Czy aby na pewno wbudowany extender będzie lepszy niż ostatnio wypuszczone nowe wersje extenderów x1,4 i x2,0 :???: Ciekawe czy do tego obiektywu będzie można je podpiąć :?:

dr11 napisał/a:
chyba łatwiej jest zaprojektować szkło na dany zakres ogniskowych, a potem zrobić cropa x1.4 jeśli potrzeba
Według mnie to nie będzie typowy crop a dwa układy optyczne o różnym zakresie ogniskowych - takie dwa tele w jednym.
Przełącznik wymieni w całości całe grupy soczewek - zobaczycie. :cool:

Gdyby to był crop to co w puste miejsce po usuniętym TC? Taka pusta rura działałaby jak pierscienie pośrednie, prawda?

dr11 - Pon 07 Lut, 2011

Sunders, tak mi się tylko wydaje. Jak na razie obiektyw jeszcze nie powstał :)
Przypuszczam po prostu, że łatwiej wepchnąć grupę soczewek niż zrobić większy zoom.

B o g d a n, chodzi mi, że TC działa na zasadzie cropa.

EDIT:
No i tak myślałem, że gdzieś mi się o oczy obiło... Patent z włączalnym TC jest już powszechnie stosowany w obiektywach do kamer. Pierwszy jaki mi się trafił http://www.usa.canon.com/.../KJ17ex7.7B.pdf
Czyli nie pierwszyzna a doświadczenie nimi kieruje. Więcej: http://www.usa.canon.com/...nses/eng_lenses

dr11 napisał/a:
Czyli nie pierwszyzna a doświadczenie nimi kieruje.
Ano, doświadczenie doctor. :grin: :wink:
Paweł_G - Wto 08 Lut, 2011

Zastanawiam się czy fotografowie sportowi przesiądą się na to szkło. W sumie przy jakości wysokich iso w nowych puszkach to f/4 nie jest jakieś straszne. Tym bardziej że imprezy sportowe wysokiej rangi są, z uwagi na jakość transmisji telewizyjnych, bardz dobrze oświetlone.
kufel - Wto 08 Lut, 2011

trochę różnicy jednak miedzy 2,8 a 4 jest ,ale czy jest to znaczącą różnica przy stadionowym oświetleniu,tego nie wiem :)
AM - Wto 08 Lut, 2011

Niemalo jest tez imprez na sloncu. 200-400VR jest na stadionach. Canon tez bedzie.
kufel - Wto 08 Lut, 2011

AM napisał/a:
Niemalo jest tez imprez na sloncu.
no tak ale tu nawet 5,6 i więcej dałoby rade ;)

AM napisał/a:
200-400VR jest na stadionach. Canon tez bedzie.

jak Nikon daje rade to nie inaczej bedzie z Canonem.

cybertoman - Wto 15 Lut, 2011

kufel napisał/a:
cybertoman napisał/a:
Nie jest nowy, w obiektywach do kamer przemyslowych rozwiązanie dosc popularne.
przyznaje bez bicia ze osobiście pierwszy raz sie z takim czymś spotkałem no ale można przypuszczać ze w obiektywach fotograficznych (a w zasadzie w tym jednym) takie rozwiązanie musi byc o wiele bardziej precyzyjne i udoskonalone.

A tak wlasne walnalem sie przed chwila glowa o COSMICAR (PENTAX) C61246NA, 12-1320mm... To sa na pewno inne zastosowania, ale co do tego, ze obiektyw foto jest automatycznie doskonalszy, to... mozna dyskutowac. Jak zwykle, wszystko zalezy...

dcs - Sro 28 Lis, 2012

Czekam na test:

Czytelnicy Optyczne.pl nie mogli się mylić.

komor - Czw 29 Lis, 2012

dcs, nie masz pracy, że tak trolujesz po wątkach? :)
dcs - Czw 29 Lis, 2012

komor,

To impulsy do pobudzenia forum /i testujących/.