forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Canon 600d

sigmiarz - Pon 07 Lut, 2011
Temat postu: Canon 600d
cóż za szczodrość ;)

Cytat:
    18-megapixel CMOS sensor
    Scene Intelligent Auto mode
    Full-HD EOS Movie
    On-screen Feature Guide
    3.7fps continuous shooting
    Wide-area 9-point AF
    1,040k-dot vari-angle 7.7cm (3.0”) screen
    Basic+ and Creative Filters
    Built-in wireless flash control

http://www.canonrumors.co...600d-announced/

blaine - Pon 07 Lut, 2011

No i dobrze, 550D stanieje :twisted: :mrgreen:
MC - Pon 07 Lut, 2011

Rewolucja normalnie :roll:
maput - Pon 07 Lut, 2011

Czy poza ruszanym telewizorem i sterowaniem lampami się zmieniło ? Bo ja dojrzeć więcej nie umiem...
dr11 - Pon 07 Lut, 2011

maput, 63 strefowy iFCL z 7D.
No i fotoszop w puszce :P

ophiuchus - Pon 07 Lut, 2011

Ale ta technika poszła do przodu :roll:
Luke_S - Pon 07 Lut, 2011

Przecież wiadomo było, że jeśli pojawi się 600D, to niewiele się w nim zmieni. Dodali obrotowy ekran i jakieś pierdółki. Co więcej mogli zrobić w tej klasie sprzętu? Wsadzić matrycę >20 mpx?
jaad75 - Pon 07 Lut, 2011

Ależ bardzo dobry upgrade - wreszcie Canon ma sterowanie lampami również w EL. Co ciekawe, wyprzedził tu samego Nikona... :razz:
Gdyby wywalić to gówniane 1100D, to można by powiedzieć, że Canon ma teraz najlepszą ofertę korpusów w całej swojej cyfrowej historii.

kozidron - Pon 07 Lut, 2011

jaad75 napisał/a:
Ależ bardzo dobry upgrade - wreszcie Canon ma sterowanie lampami również w EL. Co ciekawe, wyprzedził tu samego Nikona... :razz:
Gdyby wywalić to gówniane 1100D, to można by powiedzieć, że Canon ma teraz najlepszą ofertę korpusów w całej swojej cyfrowej historii.

e tam :razz:

ghost - Pon 07 Lut, 2011

czy dobrze widzę że 600 straciła eye-sensor?
dr11 - Pon 07 Lut, 2011

ghost, tak, zyskała guzik display do manualnej aktywacji wyświetlania parametrów :)
Baku - Pon 07 Lut, 2011

Gdyby jeszcze tylko DR był na poziomie nowych matryc Sony....
(sam nie mogę uwierzyć, że to napisałem :zalamany: )

dżony - Pon 07 Lut, 2011

warto zmienić 50D na to coś? :D
Baku. Ja też się dziwię w to co piszę :shock:

Tu miało być, że wyświetla w wizjerze siatkę i poziomicę. Co mnie niejako zaskoczyło, oczywiście pozytywnie. :]
cybertoman - Pon 07 Lut, 2011

ophiuchus napisał/a:
Tu miało być, że wyświetla w wizjerze siatkę i poziomicę.
gdzie to znalazles?

cybertoman, w specyfikacji na amerykańskiej stronie Canona, dokładnie tu: http://usa.canon.com/cusa...=Specifications
w sekcji "Viewfinder information"

cybertoman - Wto 08 Lut, 2011

Faktycznie jest. A na europejskich stronach nie ma tej informacji.
Euzebiusz - Wto 08 Lut, 2011

sigmiarz napisał/a:
Built-in wireless flash control

A ja się zastanawiam jak oni to zareklamują aby użytkownicy uwierzyli, że Canon to wymyślił i wprowadził jako pierwszy ;-)

Luke_S - Wto 08 Lut, 2011

W ogóle tego nie zareklamują, bo jest to cecha, która kompletnie nic nie znaczy dla targetu tej puszki. Zareklamują, że to NOWOŚĆ!, ma 18 mpx i wygibaśny ekran i że to Canon. Wystarczy.
B o g d a n - Wto 08 Lut, 2011

Cytat:
A ja się zastanawiam jak oni to zareklamują
Dość prosto z info na Canon Polska - 600D:
"Zintegrowany kontroler bezprzewodowych lamp błyskowych Speedlite i technologia Easy Wireless umożliwiają sterowanie błyskiem lamp bezprzewodowych bez konieczności stosowania dodatkowych akcesoriów."

Luke_S napisał/a:
jest to cecha, która kompletnie nic nie znaczy dla targetu tej puszki.
Dla tego targetu to jeszcze coś minimalnie może znaczyć. :wink:
dr11 - Wto 08 Lut, 2011

http://web.canon.jp/imaging/eosd/samples/eos600d/
kamyk987 - Wto 08 Lut, 2011

Pisalo o tym dzis na wp.pl :!:

[ Dodano: Wto 08 Lut, 2011 18:10 ]
I jeszcze obiektywy.

http://tech.wp.pl/kat,100...ml?ticaid=1bbf3

cybertoman - Wto 08 Lut, 2011

dr11 napisał/a:
Pierwszy portret to przyklad na uzytecznosc 50-tki na 1.8 zgodny z moimi obserwacjami.
mono - Wto 08 Lut, 2011

hej wszystkim, jak myślicie, kiedy stanieje 550d? i ktoś kto obserwuje rynek aparatów mógłby mi powiedzieć, o ile może spaść cena 550d?
Euzebiusz - Wto 08 Lut, 2011

mono napisał/a:
jak myślicie, kiedy stanieje 550d?

Ja myślę, że gdzieś za 17 dni...

Cytat:
o ile może spaść cena 550d?

Nie wiem, ale myślę że z 65 złotych? ;-)

kufel - Wto 08 Lut, 2011

dr11 napisał/a:
nie zachwyciły mnie te Jpg'i...
ophiuchus - Wto 08 Lut, 2011

Ale za to zostały zrobione ze szkłami, które prawdopodobnie najczęściej będą do tego korpusu przypinane, i pewnie w podobny sposób wykorzystywane ;) myślę, że lepsze to niż wymuskane sample z górnopółkowymi obiektywami :D
dr11 - Wto 08 Lut, 2011

kufel napisał/a:
dr11 napisał/a:
nie zachwyciły mnie te Jpg'i...
Heh, są świetne jeśli przypomnieć sobie sample 5D (mk I) :D
kufel - Wto 08 Lut, 2011

dr11 napisał/a:
ale ja tu o jakosci mowie :razz:

PS. a co było nie tak z tymi z piątki ?? :smile:

ophiuchus napisał/a:
Ale za to zostały zrobione ze szkłami, które prawdopodobnie najczęściej będą do tego korpusu przypinane, i pewnie w podobny sposób wykorzystywane ;) myślę, że lepsze to niż wymuskane sample z górnopółkowymi obiektywami :D
no tak,racja, tylko ze i sama matryca wydaje sie też tu nie polepszać obrazu...
dr11 - Wto 08 Lut, 2011

kufel napisał/a:
dr11 napisał/a:
ale ja tu o jakosci mowie :razz:

PS. a co było nie tak z tymi z piątki ?? :smile:
No ja też o jakości. Był taki landszaft, że chyba ten z Windowsa XP prezentował się lepiej :D

EDIT:
O, mam: http://web.canon.jp/imagi...d_sample-e.html

kufel - Wto 08 Lut, 2011

dr11 napisał/a:
No ja też o jakości. Był taki landszaft, że chyba ten z Windowsa XP prezentował się lepiej :D
aha, no to fajną antyreklamę sobie zrobili :grin:

z ciekawości poszukam ;)

dr11 - Wto 08 Lut, 2011

kufel napisał/a:
z ciekawości poszukam ;)
Dodałem post wcześniej, podziwiaj ten detal na choinkach i trawie ;) (sample 2, landscape)
kufel - Wto 08 Lut, 2011

dr11 napisał/a:
(sample 2, landscape)
aaa znam to zdjecie :) natkałem sie na nie juz daaaawno temu i utkwilo mi w pamięci dosc dobrze ,w sumie główkowałem ciągle czym to zrobione było, no i zagadka rozwiązana ;)

dr11 napisał/a:
podziwiaj ten detal na choinkach i trawie
plastik fantastik :) wygląda jak wywołane dpp z mocnym odszumianiem.albo to to ,o czym kiedyś rozmawiałem z Jaadem , właśnie o problemach z zielenią w starszych Cmos'ach canona.
dr11 - Wto 08 Lut, 2011

kufel napisał/a:
dr11 napisał/a:
podziwiaj ten detal na choinkach i trawie
plastik fantastik :) wygląda jak wywołane dpp z mocnym odszumianiem.albo to to ,o czym kiedyś rozmawiałem z Jaadem , właśnie o problemach z zielenią w starszych Cmos'ach canona.
Myślę, że pewnym kluczem do tego, że z zieleni zrobiła się sraczka jest takie zdanie:
Cytat:
The JPEG was converted from RAW using RAW Image Task.
Toż to jakiś archaizm :P
No ale już nie męczymy starej piątki, ok? ;)

Sample z 600D są najprawdopodobniej JPGami z puchy, więc myślę, że jeszcze trochę by się dało więcej z surówek wyciągnąć...

kamyk987 - Sro 09 Lut, 2011

mono napisał/a:
hej wszystkim, jak myślicie, kiedy stanieje 550d? i ktoś kto obserwuje rynek aparatów mógłby mi powiedzieć, o ile może spaść cena 550d?

Ja 550D kupilem w Oslo. I powiem ze jest problem z dostaniem tego sprzetu. Teraz jest tanszy o ok. 50 zl. Poczekaj jeszcze troche to moze trafisz na jakas promocje, ale bym nie liczyl na to bo np.60D kosztuje ok.5000zl. i nie kazdego stac na nowszy model 550D.

pozdro.

MC - Sro 09 Lut, 2011

60D kosztuje 5 tys?? :roll: Gdzie?

W Norwegii.
http://www.lefdal.com/cat...erName_is_Canon

[ Dodano: Sro 09 Lut, 2011 10:44 ]
Pdane ceny w NOK. podziel na pol a otrzymasz ZL.

dr11 - Sro 09 Lut, 2011

kamyk987, za tą kwotę to kup sobie bilety lotniczne w tanich liniach, przyleć do Polski, kup za 3600, przy powrocie jeszcze piwka nabierz a i tak zostanie Ci kasa... :D
MC - Sro 09 Lut, 2011

Z jednej strony dużo, ale z drugiej - zarobki wyraźnie wyższe. Może sprowadź sobie sprzęt z Polski? :wink:
komor - Sro 09 Lut, 2011

Ale wtedy nie dostanie tego ubezpieczenia, o którym pisze w innym wątku. Teraz już wiemy czemu w Norwegii taki drogi sprzęt, jak trzeba dopłacać do użytkowników topiących laptopy w misce i rzucających aparatami o beton.
hijax_pl - Sro 09 Lut, 2011

komor napisał/a:
Teraz już wiemy czemu w Norwegii taki drogi sprzęt, jak trzeba dopłacać do użytkowników topiących laptopy w misce i rzucających aparatami o beton.
Ale przecież kolega pisał że to ubezpieczenie jest dodatkowo płatne :roll:
komor - Sro 09 Lut, 2011

Ale 150 zł a nie dodatkowe 1000 zł. ;)
hijax_pl - Sro 09 Lut, 2011

komor, w Szwecji nie wciskają ubezpieczenia a ceny podobne jak w Norwegii ;)
dr11 - Sro 09 Lut, 2011

hijax_pl napisał/a:
ceny podobne jak w Norwegii
Około 500zł mniej jeśli patrzeć na ten sam zestaw :)

Co do poruszonegowatku.

Ubezpieczenia tutaj tez nie wciskaja, to jest dodatkowa opcja jak kto woli.

A co do laptopa to byl w naprawie dwa razy i za drugim razem wyczyscili mi wszystkie dane z twardziela, a insynuacje se strony servisu wskazywaly na to zeby go tak zepsuc aby nie dalo rady go naprawic. i tak sie stalo. po 2 mies. dostalem nowke o niebo lepszy ok.3x. Teraz spie spokojnie i wiem ze jak cos nawali albo sie zniszczy to ide do servisu i naprawia albo dadza nowy albo inny w tej samej cenie zakupu.

GoOrange - Wto 22 Lut, 2011

Mam nadzieję że nie było... Troszkę sampli z 600D
kufel - Wto 22 Lut, 2011

GoOrange napisał/a:
Troszkę sampli z 600D
warto dodac ze zrobione z nowym szkłem Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS II.
hijax_pl - Wto 22 Lut, 2011

kufel napisał/a:
warto dodac
Ja wiem czy warto?

Sample jak sample - pokazują, że dany aparat nie jest makietką i potrafi... robić zdjęcia ;)

kufel - Wto 22 Lut, 2011

hijax_pl napisał/a:
Ja wiem czy warto?
tak , warto, jako ciekawostkę bo przecież nie po to żeby sie nim zachwycać :razz: to tylko 18-55 ;) to nowe szklo i moze ktos jest ciekawy jakie bedzie dawal rezultaty.
krzys13k - Sro 23 Lut, 2011

kufel napisał/a:
hijax_pl napisał/a:
Ja wiem czy warto?
tak , warto, jako ciekawostkę bo przecież nie po to żeby sie nim zachwycać :razz: to tylko 18-55 ;) to nowe szklo i moze ktos jest ciekawy jakie bedzie dawal rezultaty.

Chociaż to ciężko stwierdzić bez dokładnych testów, ale wydaje mi się że ten obiektyw podobnie jak poprzednik nie za dobrze oddaje kolory - zdjęcia mają takie chłodne/niebieskawe zabarwienie.

jaad75 - Sro 23 Lut, 2011

Tia... A monitor skalibrowany?... :razz:
krzys13k - Sro 23 Lut, 2011

jaad75 napisał/a:
Tia... A monitor skalibrowany?... :razz:

:P
Kiedyś robiłem porównanie 18-55 IS I z innymi szkłami canona i wyszło, że rzeczywiście zaniebieszcza obraz. Można odnaleźć na forum pewnie jeszcze.

Co do sampli z nowego Canona to oczywiście wiem, że takie sprawdzanie na oko niewiele jest warte. Mam tylko takie odczucie, że nie poprawili w tym aspekcie nowej wersji.

kufel - Czw 10 Mar, 2011

krzys13k napisał/a:
Chociaż to ciężko stwierdzić bez dokładnych testów, ale wydaje mi się że ten obiektyw podobnie jak poprzednik nie za dobrze oddaje kolory - zdjęcia mają takie chłodne/niebieskawe zabarwienie.
zmiany kolorów również nie dostrzegam :P ja bym raczej sie przejmował bardziej kiepską ostrością na rogach..

ps.
narzekałem na jpg'i z 600D . to teraz dla porównania również Raw- jest lepiej ,a na tle innych puszek z tego "testu" w kwestii szum/detal wypada chyba lepiej od pozostałych.
http://www.dpreview.com/p...s600d/page7.asp

jaad75 - Czw 10 Mar, 2011

kufel napisał/a:
to teraz dla porównania również Raw- jest lepiej ,a na tle innych puszek z tego "testu" w kwestii szum/detal wypada chyba lepiej od pozostałych.
To weź się przyjrzyj tym szpulkom w cieniu... :razz:
kufel - Czw 10 Mar, 2011

nic nieciekawego tam nie widzę :razz: jakie masz na myśli iso ?

kufel napisał/a:
jakie masz na myśli iso ?
Takie na którym widać relację szum detal... :P Może być 1600. Przyjrzyj się niskokontrastowym detalom, np. nitkom nawiniętym na szpulki...
kufel - Czw 10 Mar, 2011

ale mówisz o raw, tak? bo tam defaultowo jpg jest ustawiony. a szum jest wszędzie na podobnym poziomie , detalu jest ciut więcej w 600d z racji większej ilości mpix. ale nie jest to duza różnica.

kufel, oczywiście, że o RAW - potrafię obsługiwać tę przeglądarkę... :roll:
kufel - Czw 10 Mar, 2011

niedopatrzenie może zdarzyć sie każdemu,a zapytałem bo akurat w tym miejscu czyli szpulki nic niepokojącego w raw nie widzę... a w jpg owszem, większe odszumianie. w raw faktura jest widoczna.
hijax_pl - Czw 10 Mar, 2011

DxO zmierzyło... o: http://www.dxomark.com/in...-pre-production
kufel - Czw 10 Mar, 2011

600 D pre production ,czyli teoretycznie wyniki moga sie jescze zmienic.
hijax_pl - Czw 10 Mar, 2011

kufel, teoretycznie tak
kufel - Czw 10 Mar, 2011

przejrzałem porównanie 550D i 550D pre prod. Rożnicę są ale znikome. wiec pewnie i w przypadku 600D jeśli będą to marginalne.

Generalnie, DxO nie dotestowało się znaczących różnic w porównaniu z 550D...
MC - Pią 18 Mar, 2011

Konkurencja wstawiła zdjęcia przykładowe. Widać, że aparat sobie świetnie radzi w jotpegach z wysokim iso... poprzez bardzo silne odszumianie likwidujące detale.
kufel - Pią 18 Mar, 2011

e tam, nie ma tak zle. na zdjęciach banknotu widać ze detalu dużo nie bywa.ale problem zaczyna sie gdy spojrzymy na obszar zdjęcia poza GO...
pitras - Pią 18 Mar, 2011

kufel napisał/a:
600 D pre production ,czyli teoretycznie wyniki moga sie jescze zmienic.

Ale przecież 600D jest już w sprzedaży ? Chyba, że te które oglądałem też są pre production :D

kufel - Pią 18 Mar, 2011

pitras, jest, ale do testu został użyty model przedprodukcyjny. wiec zapewne w bliższym czasie ukaże sie aktualizacja wyników. z tym ze różnic dużych bym nie oczekiwał ;)
pitras - Pią 18 Mar, 2011

Sorki, nie doczytałem... :oops:
kufel - Sob 02 Kwi, 2011

test z dpreview
Morpheus - Sob 02 Kwi, 2011

600D niewiele wnosi w porównaniu z 550D

[ Dodano: Sob 02 Kwi, 2011 21:10 ]
3d lub 6d może być ciekawy, ale na to musimy jeszcze poczekać

[ Dodano: Sob 02 Kwi, 2011 21:21 ]
600d nie posiada czujnika wyłączania wyświetlacza akurat ten czujnik jest przydatny jeśli się nie posiada monochromatycznego ekranu, wolę ten wyłącznik niż obracany monitor

Luke_S - Nie 03 Kwi, 2011

Janusz W. napisał/a:
600d nie posiada czujnika wyłączania wyświetlacza akurat ten czujnik jest przydatny jeśli się nie posiada monochromatycznego ekranu, wolę ten wyłącznik niż obracany monitor

Pewnie dlatego przycisk DISP umieścili pod palcem wskazującym, przy spuście migawki.

Morpheus - Nie 03 Kwi, 2011

Luke_S napisał/a:
Pewnie dlatego przycisk DISP umieścili pod palcem wskazującym, przy spuście migawki.
Cytat:

Może i tak, co nie zmienia mojego negatywnego nastawienia do monitorów w postaci karuzeli :twisted:

Luke_S - Nie 03 Kwi, 2011

Wygibaśny ekran to super sprawa. Brakuje mi czasem tego po zmianie systemu. Oczywiście jego użyteczność w Canonie ograniczona byłaby dodatkowo przez fatalną szybkość AF w trybie LV, ale i tak chciałbym mieć teraz taki ekran.
komor - Nie 03 Kwi, 2011

Janusz W. napisał/a:
600d nie posiada czujnika wyłączania wyświetlacza

Usunęli to z 3-cyfrowych body? To się nazywa postęp… :zalamany:

pitras - Pon 04 Kwi, 2011

Luke_S napisał/a:
Wygibaśny ekran to super sprawa. Brakuje mi czasem tego po zmianie systemu. Oczywiście jego użyteczność w Canonie ograniczona byłaby dodatkowo przez fatalną szybkość AF w trybie LV, ale i tak chciałbym mieć teraz taki ekran.

Jeśli chodzi o 60D to szybkość AF w trybie Live View mogę porównać do AF w mojej 11 letniej kamerze Sony :)

Luke_S - Pon 04 Kwi, 2011

pitras napisał/a:
Jeśli chodzi o 60D to szybkość AF w trybie Live View mogę porównać do AF w mojej 11 letniej kamerze Sony :)

Ale to nie świadczy dobrze o 60D, tylko fatalnie o Twojej kamerze ;)

Morpheus - Pon 04 Kwi, 2011

Luke_S napisał/a:
Wygibaśny ekran to super sprawa. Brakuje mi czasem tego po zmianie systemu.

Nie wyobrażam sobie robienie zdjęć na wyciągniętych rękach np. z obiektywem 70-200 i tu nawet IS nie pomoże, czyli ekraniki obrotowe to raczej do kompaktów co nie wyklucza, że komuś może się podobać taki ekranik kręciołek

MC - Pon 04 Kwi, 2011

A kto nakłada obowiązek robienia tych zdjęć na wyciągniętych rękach i z 70-200? Można robić na statywie z np. 50/1.4.
Luke_S - Pon 04 Kwi, 2011

Janusz W. napisał/a:
Nie wyobrażam sobie robienie zdjęć na wyciągniętych rękach np. z obiektywem 70-200...

A czy Twoja wyobraźnia dopuszcza w ogóle możliwość fotografowania innymi obiektywami lub nie na wyciągniętych rękach, tylko na zgiętych, z łokciami podpartymi o tułów, ewentualnie z biodra, tuż nad ziemią lub po prostu ze statywu?

oczywiście, nie ma przymusu robienia zdjęć lustrzanką można też małpką
MC - Pon 04 Kwi, 2011

Janusz W., potrafisz czytać ze zrozumieniem?

czego nie rozumiesz
pitras - Pon 04 Kwi, 2011

Luke_S napisał/a:
pitras napisał/a:

Ale to nie świadczy dobrze o 60D, tylko fatalnie o Twojej kamerze ;)

Dokładnie :) choć przyznam, że jest dużo lepiej niż oczekiwałem, inny minus jest taki, że Live View nie nadaje się za bardzo do filmowania bowiem w momencie przeostrzania wyraźnie rozjaśnia scenę. Pozostaje tylko manual.

MC - Pon 04 Kwi, 2011

Janusz W. napisał/a:
czego nie rozumiesz

Ja rozumiem wszytko, tylko Ty masz z tym problem. Uważasz, że lustrzanka i LV to tylko "na zombie" i z 70-200. Ale skoro lubisz się ograniczać, to Twoja sprawa. Tylko nie wmawiaj tego ograniczania innym.

MC, Nie napalaj się tak bardzo widać masz jakiś problem, nic nie narzucam po prostu wyraziłem swoje zdanie, że to mało przydatne, ale jeśli ktoś bardzo lubi takie rozwiązanie to proszę bardzo nie ma, co bić piany
blaine - Pon 04 Kwi, 2011

LV w lustrzankach jest bardzo przydatny, w 90% przypadków gdy robię zdjęcie ze statywu używam LV i manual focusa. Wygodniej i dokładniej ;)
MC - Pon 04 Kwi, 2011

EOT.

pozdrowienia dla MC, nie przejmuj się i trochę luzu :wink: :grin:
kozidron - Pon 04 Kwi, 2011

MC napisał/a:
EOT.

MC, ostatnie twoje wpisy zawierają treści moderatorsko - nawracające, czyżbyś kandydował na zielone stanowisko :razz: ? Grunt to nie przejąć się rolą i w pierwszej kolejności nie zacząć od poprawiania ortografów :wink: :razz: :smile: w postach

MC - Pon 04 Kwi, 2011

Wydaje mi sie, że zielenina nie jest wybieralna, a raczej trzeba zostać namaszczonym. I zdaję sobie sprawę z faktu, że na to stanowisko niezbyt się nadaję, więc ambicji takowych nie posiadam.

Co do ortografów, to jednak poprawne pisanie, bez stada błędów, jest w mojej ocenie wyrazem szacunku dla czytających, ale to nie miejsce na taką dyskusję :razz:

kozidron - Pon 04 Kwi, 2011

Ja napisałem "kandydowanie", co do nadawania się lub nie, to nie kwestia jakiś szczególnych cech czy ambicji :wink:
Co do poprawy ortografów miałem raczej nie ciebie na myśli :wink:
MC, na pewno jesteś czujny, 3 minuty i odpowiedź to akurat czas przewidziany na reakcję dla moda :wink:

MC - Pon 04 Kwi, 2011

:mrgreen:
Czujny jak surykatka? Vide: avatar?
:mrgreen:

komor - Pon 04 Kwi, 2011

kozidron, jak Ci się wydaje, że mody śledzą forum 24/7/365, to… dobrze Ci się wydaje. :) Z naciskiem na: wydaje. :) A niektóre ortografy tak kłują w oczy, że nie sposób zostawić ich bez interwencji.

Panowie, spokojnie i bez emocji :mrgreen:
kosmodrom - Czw 28 Kwi, 2011

a wracając do tematu 600D
Czy ktoś z używających miał wcześniej 400D?
Jeśli tak, to ja bym poprosił o porównanie pancerności, bo z czterysetką wywalałem się na snowboardzie, turlałem po ziemi po nieudanym lądowaniu na paralotni, zalewałem wodą mineralną przy jej piciu cały korpus i nic, więc zmieniając korpus chciałbym nadal móc robić to co lubię najbardziej bez zamartwiania się o aparat :wink:

kozidron - Czw 28 Kwi, 2011

kosmodrom napisał/a:
Jeśli tak, to ja bym poprosił o porównanie pancerności, bo z czterysetką wywalałem się na snowboardzie, turlałem po ziemi po nieudanym lądowaniu na paralotni, zalewałem wodą mineralną przy jej piciu cały korpus i nic, więc zmieniając korpus chciałbym nadal móc robić to co lubię najbardziej bez zamartwiania się o aparat :wink:

nie wiem czy ktoś taki się znajdzie na forumie odwiedzanym głownie przez Polaków, ci jak wydadzą pare groszy na entry level to raczej szanują "swojego pupilka" poszukaj na innych forumach. Swoją drogą jak tak sobie przypominam to robiłem gorsze rzeczy ze swoim 400D, wydaje mi się, że budowa jednego i drugiego kadłubka niewiele się różni.

kosmodrom, co innego, to podejście do tematu - wiem że różnica miedzy jednym a drugim(400vs600) w obrazowaniu jest spora ale po paru latach patrzenia w mały wizjerek nie masz ochoty zamienić na coś większego. Zamiana entry level na entry level mając jakieś doświadczenie jest dreptaniem w miejscu.

Wojas - Nie 08 Sty, 2012

Od kilku miesięcy jestem szczesliwym posiadaczem 600D , jest to moj pierwsz poważny aparat fotograficzny. Według mnie robi świetne zdjęcia, i naprawde polecam wszystkim poczatkującym i nie tylko. Zakupiłem dodatkowo obiektyw Canon 70-200 F4 i jestem bardzo zadowolony z jakości zdjęć polecam pozdro !
sektoid - Pią 03 Sie, 2012

kosmodrom napisał/a:
a wracając do tematu 600D

Ja miałem. Nie wiem nic na temat pancerności, gdyż zazwyczaj się nie przewracam ale w 400d siedziała fatalna matryca. To była najgorsza matryca jaką posiadałem. Miałem przeróżne lustrzanki cyfrowe po kolei: D50, 400D, 40D, 350D, 30D, S3pro, 1D2N i teraz 600D. Napiszę po kolei w skrócie co sądzę o tych aparatach.

D50 - na owe czasy przyzwoity sprzęt, jpeg z puszki plastikowy, z NEF-a coś tam się wyciągało. Sporo przydatnych drobiazgów nie mających wpływu na zdjęcie ale umilających życie.

400D - bardzo kiepska matryca, nie wiem, czy ten typ tak ma, czy ja trafiłem fatalnie. Bardzo dobrze wykonany orginalny grip BG-E3 Szybko sprzedałem i kupiłem pomimo dużej skłonności do małych puszek ....

40D - dobra matryca, bardzo dobry AF, ogólnie super sprzęt. Cenię go zdecydowanie wyżej niż D300s. Kiepsko spasowany orginalny grip BG-E2n.

350D - rewelacyjna matryca, kolor z tej puszki wyjątkowo mi leżał. Znakomity obrazek za grosze, AF z epoki lodowcowej .....

30D - jakiś taki nijaki, niby dobry, a szybko się rozstaliśmy.

S3pro - kupiłem z ciekawości, żółw przekomiczny ale matryca interesująca. Rewelacyjne zasilanie, dobry kolor, zakres tonalny pozwalający walić wszystko w pełnym słońcu. Fajnie to działało z Nikkor 35/1.8DX.

1D2N - kupiłem sztukę w bardzo dobrym stanie za rozsądne pieniądze. Aparat rewelacyjny, wszystkomający. Praktycznie nie odpinałem od niego 17-40/4L. AF kosmos, szybszy od mojego oka. Niestety w górach był mało mobilny, dźwiganie mnie dobijało, ale obrazek wspaniały. Sprzedałem, może komuś przyda się jego prędkość.

600D - wróciłem do małej puszki, małe jest piękne. Odchylany wyświetlacz jest mi bardzo przydatny przy makro, LV używam przy M42. W końcu doczekałem się w Canonie AutoISO, które działa tak, jak oczekuję. Matryca zaskakująco dobra, ciągnę z cienia bez bandingu. Nie spodziewałem się tego, ani nie oczekiwałem, bałem się tej niepotrzebnej ilości pikseli, miłe zaskoczenie. Ta puszka zostanie ze mną na długo, długo. Konkurentem był K-5 ale nie przepadam za szklarnią pozasystemową.

komor - Pią 03 Sie, 2012

sektoid, 400D i 40D to miały bardzo podobne matryce, jeśli nie identyczne. 40D pracowało lepiej na wyższych czułościach, ale na niższych obrazki bardzo podobne.

sektoid napisał/a:
Bardzo dobrze wykonany orginalny grip BG-E3 Szybko sprzedałem i kupiłem pomimo dużej skłonności do małych puszek ....

Musisz to chyba napisać jeszcze raz, bo wyszło niezrozumiale.

jaad75 - Pią 03 Sie, 2012

sektoid napisał/a:
400D - bardzo kiepska matryca,
Która prawie nie różni się od tej z 40D, o której piszesz:
sektoid napisał/a:
dobra matryca
:roll:
Co więcej nie różni się istotnie wynikami od tej z 350D, o której piszesz:
sektoid napisał/a:
rewelacyjna matryca
:razz:
http://tinyurl.com/bvm39mf
sektoid napisał/a:
Matryca zaskakująco dobra, ciągnę z cienia bez bandingu.
Ile?... :razz:
sektoid napisał/a:
Konkurentem był K-5 ale nie przepadam za szklarnią pozasystemową.
No tak, przecież systemowej w tym systemie brak... :mrgreen:

jaad75,

No widzisz. Naczytasz się teorii i myślisz, że te matryce są takie same. Rzeczywistość wygląda jednak inaczej. Matryca w moim 400d była beznadziejna i nic tego nie zmieni. Przy iso 200 wyłaziła potworna sraczka już w niewielkim cieniu. Matryca w moim 40d biła ją o lata świetlne. To samo w 600d, nie spodziewałem się że będzie tak dobrze po tym jak przeżyłem bardzo głębokie rozczarowanie matrycą z 7d, którą to trochę sobie poużywałem.

komor - Pią 03 Sie, 2012

sektoid, miałeś raczej uszkodzone 400D. Miałem 400D i 40D, nie zauważyłem problemów, o których piszesz.

komor napisał/a:
400D i 40D to miały bardzo podobne matryce, jeśli nie identyczne......

Lubię takie kategoryczne stwierdzenia. Miałem te aparaty i wiem o czym piszę.

mozer - Pią 03 Sie, 2012

sektoid, podziwiam Cię, że byłeś w stanie bez obrzydzenia przenieść się z 40D na 600D ;)

mozer,

Na 600d to ja się przeniosłem z 1d2n :) O jakie obrzydzenie chodzi? Czy aby nie przesadzasz? Aparat fotograficzny to przyrząd. Ja potrzebuję mały i lekki w plener. Ale co tam. Ja jestem z pokolenia Zenitów i tym podobnych. Zadowalała nas puszka Fotopanu HL w lodówce i A49 przywieziony z NRD. Jak czytam pier...ły o wielkości, ergonomii i takie tam, to nie wiem, czy się śmiać, czy płakać. Aaaa i kiedyś fotograf brał 3 szpulki na imprezę i miał co pokazać, teraz wali 4000 zdjęć i nie ma co wybrać ale to temat do innej rozmowy.

lotofag - Pią 03 Sie, 2012

sektoid napisał/a:
komor napisał/a:
400D i 40D to miały bardzo podobne matryce, jeśli nie identyczne......

Lubię takie kategoryczne stwierdzenia. Miałem te aparaty i wiem o czym piszę.

A sprawdzałeś inny egzemplarz 400D? Jakoś tabuny ludzi robiły nim zdjęcia bez takich problemów.
Podsumowując - lubię takie kategoryczne stwierdzenia ;)

mozer - Pią 03 Sie, 2012

sektoid napisał/a:
Aparat fotograficzny to przyrząd.

Oczywiście, że tak, ale też ma nam ułatwiać życie a nie utrudniać ;)
To nie ma nic wspólnego z liczbą robionych zdjęć.
Jak się przywykło do pewnej ergonomii, to głupio wracać do bardziej topornych rozwiązań...
Jeśli jesteś z pokolenia Zenitów to tym bardziej mnie dziwi, że odpowiada Ci wielkość tej klasy sprzętu. Oczywiście rozumiem, że można potrzebować kompaktowego sprzętu, tylko przy lustrzankowych konstrukcjach problemem są obiektywy, a nie body ;)

lotofag - Pią 03 Sie, 2012

mozer napisał/a:
Jeśli jesteś z pokolenia Zenitów to tym bardziej mnie dziwi, że odpowiada Ci wielkość tej klasy sprzętu.

Za to żaden wizjer mu nie straszny, nawet te wyśmiewane "lustrzane tuneliki" ;)

komor - Sob 04 Sie, 2012

sektoid, jak już lotofag wskazał, napisałem uprzednio, że też miałem te dwa aparaty, 400D i potem 40D. Wysłać Ci jakieś RAW-y z mojego 400D na 800 i 1600 ISO? Naprawdę nie widać na nich jakiejś przepastnej różnicy. Pewien umiarkowany postęp – owszem.
sektoid - Sob 04 Sie, 2012

komor napisał/a:
Wysłać Ci jakieś RAW-y z mojego 400D na 800 i 1600 ISO? .....

Dziękuję, nie chcę. Nie kręci mnie ten temat, ani to co generują aparaty inne niż moje. Zupełnie niepotrzebnie wszedłem w dyskusję. Zasadniczo mam do tego stosunek obojętny. Tak to już jest, że człowiek czasem coś chlapnie niepotrzebnie, a potem następuje bicie piany przez mistrzów liczenia diabłów na szpilce. Mam własne wyrobione zdanie na temat fotografii i sprzętu. Nikogo nie mam zamiaru do niczego przekonywać, ani rozpatrywać dowodów potwierdzających to i owo. Amen.

lotofag - Sob 04 Sie, 2012

sektoid napisał/a:
ani to co generują aparaty inne niż moje.

:mrgreen: :lol:

Rzeczywiście z takim podejściem nie warto z Tobą dyskutować, zapewne na żaden temat...
Rozumiem, że jak Ci się np. samochód zepsuje, to każdy inny taki samochód też musi być zepsuty.

sektoid - Sob 04 Sie, 2012

lotofag,

Wzorowo trzepiesz pianę. Czy ja gdzieś pisałem o innym 400d niż mój ?

EOT

mozer - Sob 04 Sie, 2012

sektoid, wypowiadasz opinie o konkretnym modelu aparatu na publicznym forum. Oczekujesz, że ludzie mający inne doświadczenia nie będą tego komentować? To jakiś absurd...
komor - Pon 06 Sie, 2012

sektoid napisał/a:
Czy ja gdzieś pisałem o innym 400d niż mój ?

Tak, tutaj:
sektoid napisał/a:
Ja miałem. Nie wiem nic na temat pancerności, gdyż zazwyczaj się nie przewracam ale w 400d siedziała fatalna matryca. To była najgorsza matryca jaką posiadałem.

W dalszej tego postu nieco stonowałeś:
sektoid napisał/a:
400D - bardzo kiepska matryca, nie wiem, czy ten typ tak ma, czy ja trafiłem fatalnie.

Potem parę osób (w tym ja) napisało, że ma odmienne doświadczenia ze swoimi 400D, a Ty nas obrażasz jakimiś diabłami i szpilkami. Nie widzisz jakiejś niekonsekwencji?