forum.optyczne.pl

Filtry, konwertery i soczewki - jak i czym czyscic fitr HOYA

pavlis83 - Pią 31 Sie, 2007
Temat postu: jak i czym czyscic fitr HOYA
Witam

mam problem.
czyszcze, pucuje a filtr hoya uV jest wciaz brudny. przyklejaja sie drobiny kurzu a na powierzchni jest jakby tlusta poswiata. jak sie tego wszystkiego pozbyc?
czyscilem ten filtr taka miekka sciereczka przeznaczona do czyszczenia szkiel okularow. czy ewentualne drobiny kurzu i ta tlustawa poswiata beda mialy wplyw na fote?

jaki zestaw czyszczacy (sciereczka, plyn itp. w sklepie nie dla idiotow sa takie zestawy HAMA) mam zakupic do czyszczenia filtra, przedniej soczewki obiektywu zeby miec pewnosc ze nie porysuje nic, ze pojdzie to w miare gladko i bedzie czysto?

pozdr

Arek - Pią 31 Sie, 2007

Na początek spróbuj zwykłą wodą.

Arek napisał/a:
Na początek spróbuj zwykłą wodą.

chyba zartujesz prawda - hoya hmc i woda? a czy powloki na tym nieucierpia jak sie ciecz dostanie miedzy obudowe a szkielko?

adp007 - Pią 31 Sie, 2007

dlaczego miałby żartować? Woda nie jest aż tak szkodliwa, co gorsza, cały czas jest jej pewna ilość w powietrzu ;)
MC - Pią 31 Sie, 2007

To nie zart. Po co wydawac kase na zlikwidowanie jakis drobnych zanieczyszczen? Ja ktoregos razu tak umiejetnie odkrecalem filtr, ze prawie mi spadl, wiec ratujac go zlapalem za "szkielko", a paluchy mialem wyjatkowo tluste. Wzialem delikatna szmatke, troche zmoczylem woda i jest jak nowy.
Arek - Pią 31 Sie, 2007

Pisałem jak najzupełniej serio, choć wcale nie miałem na myśli wrzucania filtru do wanny :)

Arek

a co sadzicie o tzw pedzelkach do czyszczenia optyki? tzn chodzi mi o takie chowane pedzelki jakby w dlugopisie?
MC - Pią 31 Sie, 2007

Mowisz o czyms takim:
http://www.cyfrowe.pl/kar...idProdukt=1681#
Jak dla mnie zbedny wydatek.

http://www.fotoceny.pl/Ze...tyki/index.html

no takie cos wlasnie

MC - Pią 31 Sie, 2007

Drogie to nie jest, wiec kup, a potem powiedz czy faktycznie dobrze czysci :lol:
Ja uzywam szmatki, ktora mi dali do okularow i bardzo sobie ja chwale.

Arek - Pią 31 Sie, 2007

Pędzelek jest OK. Najpierw on, dopiero potem płyn i szmatka. Przy samej szmatce można nie zauważyć jakiegoś ostrego pyłku i rozsmarować go po szkle dość brzydko je rysując.

Arek

Smola - Pią 31 Sie, 2007

Mam zestaw Hama i mam filtry Hoya. Raz uwaliłem UV w tłuszczu z kiełbasy i czyściłem 30 min, jakoś poszło.

Ale szczerze to powiem ci, że wyczyścić filtr Hoya na połysk to jest mission impossible . Ja sie poddałem. A od jakiegoś czsu kupuje B +W, tu wystarczy lekkie przetarcie i jest cacy.

To co ci może pomoc na tłuste plamy to ten płyn z zestawu Hama.

A sciereczke załatw sobie z salonu optycznego. Ta w zestawie jest badziewna. Zostawia włosy na Hoya - chyba przez te powłoki.

Zarezerwuj jeden wieczór na czyszczenie :)

MM - Pią 31 Sie, 2007

Mój 100-400 jest jedynym szkłem, na który ze względu na często koszmarne warunki eksploatacji zakładam filtr UV. Jak go czyszczę? Jak chcę się bawić to najpierw gruszka, potem szmatka. (jak jestem w domu to pomiędzy te czynności może dojść pędzelek. Jeżeli mi się spieszy to przecieram go rękawem albo skrawkiem bluzy, koszuli, podkoszulka (oczywiście bawełnianego). Bez przesady moi drodzy z tym cackaniem się z tymi szkiełkami, one się naprawdę nie roztopią jak je dotkniemy i nie popadajmy w paranoję sprzętową bo ktoś wyląduje przez to w wariatkowie.
Róbcie zdjęcia i nie stwarzajcie sobie sztucznych problemów. :wink:

007areka - Pią 31 Sie, 2007

...dokladnie...podzcas calodziennego focenia w gorach...trzeba przetrzec nawet kilka razy jak sie kurzy...i nie ma co sie rozczulac tylko przetrzec i focic :)
eska - Sob 01 Wrz, 2007

popieram MM, jak jest kilka pytlkow na filtrze, ot je zdmuchnac i tyle. jak sie zrobi tluste plamy to gorzej. jesli zachlapania sa od wody, to wystarczy sprysakc lekko filtr woda i wytrzec delikatna szmatka (ja uzywam takiej od okularow i efekty sa b. dobre).

konrad

Arv - Sob 01 Wrz, 2007

Czyściłem polara Hoyi z paluchów. (regulacja go z założonym filtrem przeciwsłonecznym znakomicie ułatwia zostawienie tłustego palucha).
Próbowałem papierkami Hoya. Rozmazałem smugi.
Próbowałem płynem Hama (jakiś alkohol). Smugi.
Lekko się wkurzyłem wziąłem ludwik i ręcznik kuchenny.
Jest ok ale parę takich czyszczeń i będę miał B+W.