|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - Canon EOS 1100D
Sunders - Pon 07 Lut, 2011 Temat postu: Canon EOS 1100D http://www.dpreview.com/n...noneos1100d.asp
Nowe lustro canona "dla mas"
dr11 - Pon 07 Lut, 2011
No to jest najtańszy kręcioł HD z bagnetem EF
baracuda - Pon 07 Lut, 2011
EOS 1100D - Klik
i
EOS 600D
hijax_pl - Pon 07 Lut, 2011
dr11 napisał/a: | No to jest najtańszy kręcioł HD z bagnetem EF | I ma sterownik lampiarski
B o g d a n - Pon 07 Lut, 2011
Cytat: | I ma sterownik lampiarski | Użytkownikom jego to się akurat przyda, ...... jak diabli.
Sunders - Pon 07 Lut, 2011
B o g d a n napisał/a: | Użytkownikom jego to się akurat przyda, ...... jak diabli. |
Czemu "z góry" dyskredytujesz przyszłych użytkowników tego body
cybertoman - Pon 07 Lut, 2011
hijax_pl napisał/a: | I ma sterownik lampiarski | Wow! Ale w specyfikacji nie widze...
B o g d a n napisał/a: | Użytkownikom jego to się akurat przyda, ...... jak diabli. | Moim zdaniem to wlasnie uzytkownikom 1100D sie przydalo.
Osoby kupujące dziś najtańsze lustrzanki (EEL) najczęściej niewiele wiedzą o fotografowaniu, albo nic. Nie wiedzą co to ogniskowa, przysłana, RAW, głębia ostrości, .......... Powiem więcej - najczęściej nawet nie mają zamiaru się tego nauczyć - wystarczają im znaczki twarzyczka, góry i kwiatek na pokretle. Dla nich właśnie wprowadzono photoshop'a do aparatu. Zwykle nie mają też żadnej potrzeby kupowania jakiejkolwiek zewnętrznej, mocniejszej lampy błyskowej, nie mają też potrzeby ani chęci się tego uczyć. Nawet instrukcji się nie chce przeczytać, a co tu mówić o bezprzewodowym, kreatywnym wykorzystaniu dodatkowej lampy, kosztującej ładnych kilkaset zeta.
Powyższe moje spostrzeżenia odnoszą się też do kupujących dziś sprzet typu XXXD (EL).
Jestem po prostu realistą i obserwatorem otoczenia.
ophiuchus - Pon 07 Lut, 2011
Edytowałem, bo się pomyliłem i nie tu gdzie trzeba wpisałem post
Sunders - Pon 07 Lut, 2011
B o g d a n napisał/a: | Osoby kupujące dziś najtańsze lustrzanki (EEL) najczęściej niewiele wiedzą o fotografowaniu, albo nic. |
Ja myślę, że równie często wiedzą wiele o fotografowaniu, tylko kasy mają niewiele
cybertoman - Pon 07 Lut, 2011
I jak juz maja te lampe za kilka stow, to mogliby poeksperymentowac i nabrac apetytu.
hijax_pl - Pon 07 Lut, 2011
cybertoman napisał/a: | Wow! Ale w specyfikacji nie widze... |
Ano fakt - w bazie optycznych jest zatem babol...
dr11 - Pon 07 Lut, 2011
Na dpreview napisali:
Cytat: | The flash button is moved just next to the shutter release. Sadly, unlike the 600D, the 1100D doesn't gain the ability to control remote flashes. | http://dpreview.com/previ...1100d/page3.asp
Czyli do błyskania najbidniej 600D
dr11 napisał/a: | Na dpreview napisali:
Cytat: | The flash button is moved just next to the shutter release. Sadly, unlike the 600D, the 1100D doesn't gain the ability to control remote flashes. | http://dpreview.com/previ...1100d/page3.asp
Czyli do błyskania najbidniej 600D |
No to wykrakałem.
Specyfikacja na Canonie PL: http://www.canon.pl/For_H..._SLR/EOS_1100D/
goltar - Wto 08 Lut, 2011
W naszej bazie też przy 1100D nie pisze że ma sterownik. Przy Canonie 600D jasno pisze: "Sterowanie bezprzewodowe zewnętrznymi lampami błyskowymi (zintegrowany nadajnik zdalnego sterowania)". W 1100D nie ma takiego wpisu.
Jest tylko wpis "sterowanie bezprzewodowe' w funkcjach. Wynika on z danych podawanych w specyfikacji na stronach Canona:
Cytat z Canon UK. napisał/a: | External Flash Compatibility E-TTL II with EX series Speedlites,
wireless multi-flash support | Też zastanawiam się do czego on się odnosi.
komor - Wto 08 Lut, 2011
Chyba jednak nie ma błędu w specyfikacji 1100D na Optycznych, bo poza sterownikiem bezprzewodowego flasha (w 600D) jest jeszcze jedna nowa funkcja (w 600D i 1100D) czyli bezprzewodowe wyzwalanie migawki za pomocą lampy błyskowej, było o tym w opisie nowych lamp 270EX II i 320EX. I to się chyba kryje pod sformułowaniem sterowanie bezprzewodowe w specyfikacjach 600D i 1100D, dodatkowo 600D ma Sterowanie bezprzewodowe zewnętrznymi lampami błyskowymi (zintegrowany nadajnik zdalnego sterowania).
Porównanie 600D i 1100D z bazy Optycznych
News Canon Speedlite 320EX i Speedlite 270EX II
a w nim:
Nowa funkcja zdalnego wyzwalacza bezprzewodowo zwalnia migawkę w kompatybilnych lustrzankach cyfrowych EOS
Ale jest burdel jeszcze w tych specyfikacjach, bo np. na Canon UK w spec. 600D nie ma słowa o sterowniku Wireless Flash. Na polskiej stronie Canona owszem jest sformułowanie zintegrowany nadajnik zdalnego sterowania lamp błyskowych Speedlite, czego nie ma przy 1100D.
komor - Wto 08 Lut, 2011
Goltar mnie uprzedził. Moim zdaniem wireless multi-flash support oznacza tylko tyle, że puszka potrafi policzyć ekspozycję z udziałem wielu lamp, a w menu ma odpowiednie możliwości, żeby ustawiać parametry lamp z podziałem na grupy, czyli to, co od dawna jest w starszych puszkach.
goltar - Wto 08 Lut, 2011
Ponieważ poprzedni zapis może faktycznie był trochę mało zrozumiały, poprawiłem więc na dokładnie taki, jak jest w specyfikacji na stronie Canona.
cybertoman - Wto 08 Lut, 2011
komor napisał/a: | czyli to, co od dawna jest w starszych puszkach. | Tak jest. Specyfikacje starszych modeli tez zawieraja ten tekst.
hijax_pl - Wto 08 Lut, 2011
goltar, sorki... Najwyraźniej nadinterpretowalem
dr11 - Wto 08 Lut, 2011
http://web.canon.jp/imaging/eosd/samples/eos1100d/
ewam - Sob 12 Lut, 2011
Czy myślicie, że w 1100D włożono wychwalaną matrycę znaną z D90, D5000, K-x, K-r?
A filmowanie to będzie z AF czy też tylko manual?
Bo jeśli tak, to czy warto zaczekać i go kupić (z myślą o 50 mm f/1.8 EF i filmowaniu) czy nie czekać i brać Nikona D3100?
Byłabym wdzięczna za jakąś podpowiedź, sugestię
Byłoby to dla mnie przejście z kompaktu na lustrzankę.
hijax_pl - Sob 12 Lut, 2011
ewam napisał/a: | Czy myślicie, że w 1100D włożono wychwalaną matrycę znaną z D90, D5000, K-x, K-r? | Na pewno nie
ewam - Sob 12 Lut, 2011
@hijax_pl
a skąd to wiadomo że hijax_pl napisał/a: | Na pewno nie | ? Wiec jaka? Gdzie ją wcześniej zastosowano (jakiś przykład - żeby sprawdzić jaki obraz produkuje)?
A co wiesz lub domniemujesz w sprawie innych trapiących mnie pytań?
hijax_pl - Sob 12 Lut, 2011
ewam napisał/a: | a skąd to wiadomo | Po pierwsze stąd, że Nikon i Canon mają inne wielkości matrycy (te Canona są ciut mniejsze). Po drugie dlatego, że Nikon i Pentax biorą matryce od Sony, a Canon robi swoje sam. ewam napisał/a: | Wiec jaka? Gdzie ją wcześniej zastosowano (jakiś przykład - żeby sprawdzić jaki obraz produkuje)? | 450D?
ewam napisał/a: | A filmowanie to będzie z AF czy też tylko manual? | Wg instrukcji obsługi AF podczas filmowania jest dostępny...
tkosiada - Pon 14 Lut, 2011
hijax_pl napisał/a: | ewam napisał/a: | Czy myślicie, że w 1100D włożono wychwalaną matrycę znaną z D90, D5000, K-x, K-r? | Na pewno nie |
może była w 450D, albo ta z magazynu której nie włożyli do 40D
jestem bardzo ciekaw jej możliwości, choćby dla porównania z 7D
Baku - Wto 15 Lut, 2011
Z 40D na pewno nie, bo brakuje mpix.
Najprędzej to jest ta, co w 450D. I jeśli jest oprogramowana w podobny sposób, to rewelacji nie będzie.
hijax_pl - Czw 10 Mar, 2011
No i są wyniki pomiarów matrycy zrobione przez DxO
http://www.dxomark.com/in...-pre-production
Baku - Pią 11 Mar, 2011
Matryca bardzo zbliżona i rozmiarem i osiągami do 450D. Miejmy nadzieję, że wersja z finalnym oprogramowaniem okaże się jednak choć trochę lepsza.
hijax_pl - Pią 11 Mar, 2011
Baku napisał/a: | Matryca bardzo zbliżona i rozmiarem i osiągami do 450D. | No ale takie podejrzenie już na początku było ze to.. czyszczenie magazynów z zalegających matryc..
Baku - Pią 11 Mar, 2011
Właśnie. Tylko potwierdziły się moje wcześniejsze przypuszczenia. I z całą pewnością nie jest to ta matryca, którą zastosowano w 40D. Podejrzewam, że tych to już im wcale nie zostało...
hijax_pl - Pią 11 Mar, 2011
Baku napisał/a: | I z całą pewnością nie jest to ta matryca, którą zastosowano w 40D. | Zdecydowani - różnica 2Mpix
sklsk - Sro 13 Kwi, 2011
Nie do końca zgodził bym się z opinią że te najtańsze lustra kupują ci którzy tak naprawdę nie wnikają w temat jak powstają zdjęcia.
Ja mam 1000d kupiony okazyjnie za 2/3 ceny, zbierałem na lustro długo a i tak ciągle okazywało się ze jest za drogie i na nim się uczę. (nie twierdzę że umiem robić )
Za to często widzę osoby właśnie nie z najtańszymi modelami a tymi właśnie ciut wyżej klasyfikowanymi (nikon 5000/7000, canon 60 itd), które używają ich tak jak kompaktów. włączyć pstryknąć i wysłać do netu. Niestety z tymi najtańszymi większość wstydzi się pokazać w towarzystwie, musi być coś wyższego .
Morpheus - Sro 13 Kwi, 2011
Zgadzam się z Tobą "sklsk" nie można dyskryminować ludzi pod względem sprzętu wszak to nie aparat robi zdjęcia a fotograf i nie ma znaczenia, jakim sprzętem
[ Dodano: Sro 13 Kwi, 2011 14:13 ]
A tak nawiasem, nie ważna puszka a talent i chęć dążenia do doskonałości
kufel - Sro 20 Kwi, 2011
TEST na dprview.
gammah - Sro 25 Maj, 2011
sklsk napisał/a: | Nie do końca zgodził bym się z opinią że te najtańsze lustra kupują ci którzy tak naprawdę nie wnikają w temat jak powstają zdjęcia.
Ja mam 1000d kupiony okazyjnie za 2/3 ceny, zbierałem na lustro długo a i tak ciągle okazywało się ze jest za drogie i na nim się uczę. (nie twierdzę że umiem robić )
Za to często widzę osoby właśnie nie z najtańszymi modelami a tymi właśnie ciut wyżej klasyfikowanymi (nikon 5000/7000, canon 60 itd), które używają ich tak jak kompaktów. włączyć pstryknąć i wysłać do netu. Niestety z tymi najtańszymi większość wstydzi się pokazać w towarzystwie, musi być coś wyższego . |
Zgadza się.
Mam kilku znajomych, którzy są członkami ZPAF-u mają mnóstwo wystaw foto na swoich kontach np. z analoga przeszli na niskie modele cyfrówek i nadal robią rewelacyjne zdjęcia i nadal mają uznanie wśród fotografików...
Motto winno brzmieć tak: "Pokaż mi swoje zdjęcia a powiem Ci jakim fotografikiem jesteś... Twój sprzęt mnie nie obchodzi..."
muzyk - Czw 26 Maj, 2011
gammah napisał/a: | Motto winno brzmieć tak: "Pokaż mi swoje zdjęcia a powiem Ci jakim fotografikiem jesteś... Twój sprzęt mnie nie obchodzi..." |
Słusznie, przy czym warto pamiętać, że dobry sprzęt ułatwia fotografowanie.
janqseven - Czw 02 Cze, 2011
[quote="gammah"] sklsk napisał/a: | : "Pokaż mi swoje zdjęcia a powiem Ci jakim fotografikiem jesteś... Twój sprzęt mnie nie obchodzi..." |
Można by to ująć na płaszczyźnie poznania:
"Pokaz mi prawdziwy exif, a powiem Ci co o tym myślę""
Lotka - Nie 21 Sie, 2011
muzyk napisał/a: | gammah napisał/a: | Motto winno brzmieć tak: "Pokaż mi swoje zdjęcia a powiem Ci jakim fotografikiem jesteś... Twój sprzęt mnie nie obchodzi..." |
Słusznie, przy czym warto pamiętać, że dobry sprzęt ułatwia fotografowanie. |
...pod warunkiem, że się go potrafi obsługiwać
3echo - Czw 25 Sie, 2011
Cytat: | Sunders
Ja myślę, że równie często wiedzą wiele o fotografowaniu, tylko kasy mają niewiele |
Zgadzam się
|
|