|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Pentax k-r czy Nikon d3100
fotoam - Pon 07 Lut, 2011 Temat postu: Pentax k-r czy Nikon d3100 Mam zamiar kupić swoją pierwszą lustrzankę, po obejrzeniu wielu forow oraz testow zawezilam swoj wybor do tych dwoch aparatow. Prosze o pomoc w wyborze, intersuje mnie fotografia architektury oraz ludzi w ruchu (np.na imprezach), z gory dziekuje za porady:)
Sunders - Pon 07 Lut, 2011
Pentax k-r=lepszy AF, krótszy min. czas przebiegu migawki, bracketing, tryb HDR, szybszy tryb seryjny, lepsza wbudowana lampa błyskowa, lepszy wyświetlacz LCD=lepsza puszka od D3100
fotoam - Pon 07 Lut, 2011
Dzieuje za szybka odpowiedz, martwia mnie tylko czeste wypowiedzi na temat ciezko dostepnych obiektywow do pentaxa, czy nie lepiej zainwestowac w system nikona w zwiazku z jego dostepnoscia?
Sunders - Pon 07 Lut, 2011
To zależy co planujesz dokupić do puszki?
fotoam - Pon 07 Lut, 2011
W przyszlosci chcialabym jakis lepszy obiektyw od tego dadanego do k-r DAL 18-55 mm. Problem polega na tym ze moja wiedza hm, "empiryczna" jest bardzo znikoma i tak mysle ze decyzje o innym obiektywie bede potrafila podjac po poznaniu tego podstawowego... i boje sie ze jak juz bede w stanie wybrac cos konkretniejszego okaze sie ze nie moge tego dostac albo kosztuje to mala fortunke
domyslam sie ze skoro ludzie kupuja te pentaxy to nie moze byc az tak starsznie, ale mysle ze opinia pentaxowicza z dlugim stazem bylaby bardzo przydatna:)
lotofag - Wto 08 Lut, 2011
fotoam napisał/a: | i boje sie ze jak juz bede w stanie wybrac cos konkretniejszego okaze sie ze nie moge tego dostac albo kosztuje to mala fortunke |
Konkretne obiektywy zawsze sporo kosztują, a te tanie nie bez powodu są tanie. I tak jest praktycznie w każdym systemie. Kwestia cen i dostępności niektórych szkieł Pentaksa w Polsce rzeczywiście bywa dyskusyjna...
fotoam - Wto 08 Lut, 2011
Jeszcze jedno pytanie, czy moja decyzja zeby wziac obiektyw DAL 18-55mm zamiast dwoch obiektywow w zestawie (DAL 18-55mm +DAL 55-200mm) jest sluszna? chcialam w ten sposob odlozyc sobie pieniadze i przyoszczedzic na wlasnie "cos konkretniejszego" jak juz bede wiedziala czego szukam, ale moze jednak taki obiektyw sie przydaje a w zestawie w sumie sie oplaca?
blaine - Wto 08 Lut, 2011
Kit na początęk Ci w zupełności wystarczy, a odłożenie pieniędzy na coś lepszego to dobry pomysł.
kupowanie lustrzanki tworzy straszny metlik w glowie, wiec mam jescze jedno pytanie: czy patrzac przyszlosciowo duzym bledem byloby kupienie pentaxa k-r zamiast nikona d90 lub d80 lub d70? wiem ze te nikony roznia sie miedzy soba i ze w temacie pytalam o zupelnie innego nikona, ale im dluzej sie wybiera tym wiecej opcji (paradoksalnie) sie ma...
Sunders - Wto 08 Lut, 2011
fotoam napisał/a: | czy patrzac przyszlosciowo duzym bledem byloby kupienie pentaxa k-r zamiast nikona d90 lub d80 lub d70? |
Nie wiem, czy dużym, ale z podanych wybrałbym D90
fotoam napisał/a: | czy moja decyzja zeby wziac obiektyw DAL 18-55mm zamiast dwoch obiektywow w zestawie (DAL 18-55mm +DAL 55-200mm) jest sluszna? chcialam w ten sposob odlozyc sobie pieniadze i przyoszczedzic |
IMO jest słuszna.Na tak postawione pytanie trudno jednoznacznie odpowiedzieć. Wydaje mi się, że DAL 18-55 na początek wystarczy - ja kiedyś postąpiłem podobnie .
fotoam napisał/a: | martwia mnie tylko czeste wypowiedzi na temat ciezko dostepnych obiektywow do pentaxa, czy nie lepiej zainwestowac w system nikona w zwiazku z jego dostepnoscia? |
To zależy jakich obiektywów będziesz potrzebować - są takie, które znajdzesz tylko w jednym z systemów, ale jest bardzo dużo takich, które są dostępne w każdym systemie, w zblizonej cenie, za zbliżoną kasę. Wejście w system nikona lub canona ma większe znaczenie jeśli będziesz brała pod uwagę możliwość kupna obiektywów używanych- tu podaż jest zdecydowanie większa niż w innych systemach.
dzieki wielkie za rady, jeszcze jedno pytanie do cierpliwych dla dociekliwych poczatkujacych , nikon d5000 czy pentax k-r?
Sunders - Wto 08 Lut, 2011
fotoam napisał/a: | nikon d5000 czy pentax k-r? |
"Dystans" nieco mniejszy niż między D3100 a k-r, ale k-r jest lepszym body też od D5000
P_M_ - Sro 09 Lut, 2011
fotoam
K-r jest tylko nieznacznie tanszy od d90, ktory jest zdecydowanie ciekawsza opcja. Na poczatek polecam uzywany 18-70 lub 18-105. Kiedys bylem fanem pentaxa, ale mi przeszlo.
Swoja droga. Dopiero zaczynasz i z czasem zorientujesz sie, czego potrzebujesz. Tutaj spotkasz wielu narwancow i gadzeciazy, a jak jeszcze przyklei sie jakis fanatyk, to nie spocznie nim nie kupisz tej a nie innej marki. Miej to na uwadze.
fotoam - Czw 10 Lut, 2011
Tak wiec zdecydowalam sie na nikona d5000 ale wciaz mam maly zgryz co do obiektywow, moge:
NIkon d500+
1. 18-55 w zestawie i pozniej zdecydowac co dalej
2. 18-105 w zestawie i pozniej cos dokupic ale posiadajac juz mniejszy zapas funduszy niz w p1.
3. body + Tamron SP AF 17-50mm f/2.8 XR Di II LD Asp. [IF] Nikon
czy moze polecacie cus innego?:)
Sunders - Czw 10 Lut, 2011
fotoam, IMO najlepsza opcja nr 3, ale rozważ jeszcze sigmę 17-50f/2,8EX DC OS HSM-trochę drozsza ale i troche lepsza od tamrona.
jaad75 - Czw 10 Lut, 2011
P_M_ napisał/a: | Kiedys bylem fanem pentaxa, ale mi przeszlo.
| A kiedyż to Ty byłeś "fanem" Pentaksa...
P_M_ - Czw 10 Lut, 2011
jaad75 napisał/a: | P_M_ napisał/a: | Kiedys bylem fanem pentaxa, ale mi przeszlo.
| A kiedyż to Ty byłeś "fanem" Pentaksa... |
Zanim sie dowiedzialem, ze ty pentaxa uzywasz.
jaad75 - Czw 10 Lut, 2011
P_M_ napisał/a: | Zanim sie dowiedzialem, ze ty pentaxa uzywasz. | Czyli dawno i nieprawda?...
Wujek_Pstrykacz - Pią 11 Lut, 2011
Zastanów sie proszę nad Sigmą 17-50, jest zdecydowanie lepsza od Tamiego, na pewno AF jest lepszy
P_M_ - Sob 12 Lut, 2011
jaad75 napisał/a: | P_M_ napisał/a: | Zanim sie dowiedzialem, ze ty pentaxa uzywasz. | Czyli dawno i nieprawda?... |
Prawda. Niestety ja kupuje tylko w realu, a w kochanej Antwerpii do wyboru byl wtedy tylko kit... Strasznie sie napalalem na ten model z pentapryzmatycznym wizjerem ist DS, bo canona juz nie chcialem.
kaku - Sro 28 Wrz, 2011
Witam Was, jak na laika przystało mam pytania i że tak powiem oczekuję małych rad Zastanawiam się nad zakupem Pentaxa K-r, Nikona D3100 bądź Nikona D5100.... Tylko że sam nie wiem który...;/ Może ktoś doradzić? Planuję robić zdjęcia typu, portrety,krajobrazy, jakieś panoramy... Mam doświadczenie z kompaktami a teraz chcę sobie dokupić lustrzankę Tylko zastanawiam się czy może Pentaxa bo ma w korpusie stabilizację obrazu czy może Nikona D5100 tylko że wtedy obiektyw ze stabilizacją Chciałbym by ktoś troszkę mi to rozjaśnił i pomógł
Dziękuje i pozdrawiam
hijax_pl - Sro 28 Wrz, 2011
kaku, d5100 z 18-105vr
kaku - Sro 28 Wrz, 2011
Dzięki za szybką odpowiedź
maput - Sro 28 Wrz, 2011
z wymienionych d5100 jest najlepszy. Jak masz kasę na niego to bierz.
jaad75 - Czw 29 Wrz, 2011
maput napisał/a: | z wymienionych d5100 jest najlepszy. | Chyba, że kaku będzie chciał np. bawić się manualami...
hijax_pl - Czw 29 Wrz, 2011
jaad75, masz na myśli oczywiście M42?
W tym przypadku faktycznie Kr będzie lepszy...
maput - Czw 29 Wrz, 2011
jaad75 napisał/a: | maput napisał/a: | z wymienionych d5100 jest najlepszy. | Chyba, że kaku będzie chciał np. bawić się manualami... | Cofam więc i poprawiam:
W większości sytuacji maput napisał/a: | z wymienionych d5100 jest najlepszy. |
hijax_pl napisał/a: | jaad75, masz na myśli oczywiście M42? | Nie, również te z bagnetem K...
pawkon - Czw 29 Wrz, 2011
Obiektywnie to też bym stawiał na Nikona D5100. Masz w nim dodatkowo obrotowy LCD i do niego jak polecają obiektyw 18-105VR.
pawkon napisał/a: | i do niego jak polecają obiektyw 18-105VR. | Taa... Po prostu idealny obiektyw, żeby:
kaku napisał/a: | ...robić zdjęcia typu, portrety,krajobrazy, jakieś panoramy... |
Sunders - Czw 29 Wrz, 2011
jaad75 napisał/a: | 18-105VR.
Taa... Po prostu idealny obiektyw, żeby:
kaku napisał/a:
...robić zdjęcia typu, portrety,krajobrazy, jakieś panoramy... |
Po prostu nikoniarski "wash and go"
kaku - Nie 02 Paź, 2011
I jestem przekonany co do D5100 Ale spotkałem wczoraj znajomego fotografa, i powiedział mi że Nikon nie odzwierciedla zbytnio naturalnych kolorów... Czy może ktoś coś o tym powiedzieć?
hijax_pl - Nie 02 Paź, 2011
kaku napisał/a: | Czy może ktoś coś o tym powiedzieć? | Że znajomy fotograf nie umie obsługiwać sprzętu, którego używa. I kropka.
kaku - Nie 02 Paź, 2011
Właśnie mi też coś nie grało bo widziałem zdjęcia nim robione i wydawały mi się że tak powiem idealnie pod względem kolorów
lotofag - Nie 02 Paź, 2011
A skąd wiesz co tak naprawdę widziałeś? W puszce masz różne profile do wyboru, wraz z możliwością ich edycji, a RAW i postproces otwiera dalsze ogromne możliwości...
Zdjęcia mogą być "naturalne" bądź kompletnie "zmasakrowane" wedle życzenia i umiejętności obróbki, dlatego "znajomy fotograf" popisał się ignorancją ględząc, że "Nikon nie odzwierciedla".
Tak BTW, oglądałeś to na sensownym i skalibrowanym monitorze? itp. itd.
kaku - Nie 02 Paź, 2011
Oczywiście Dla mego oka wyglądało OK.
|
|