forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Pentax k-r czy Nikon d3100

fotoam - Pon 07 Lut, 2011
Temat postu: Pentax k-r czy Nikon d3100
Mam zamiar kupić swoją pierwszą lustrzankę, po obejrzeniu wielu forow oraz testow zawezilam swoj wybor do tych dwoch aparatow. Prosze o pomoc w wyborze, intersuje mnie fotografia architektury oraz ludzi w ruchu (np.na imprezach), z gory dziekuje za porady:)
Sunders - Pon 07 Lut, 2011

Pentax k-r=lepszy AF, krótszy min. czas przebiegu migawki, bracketing, tryb HDR, szybszy tryb seryjny, lepsza wbudowana lampa błyskowa, lepszy wyświetlacz LCD=lepsza puszka od D3100 :smile:

Dzieuje za szybka odpowiedz, martwia mnie tylko czeste wypowiedzi na temat ciezko dostepnych obiektywow do pentaxa, czy nie lepiej zainwestowac w system nikona w zwiazku z jego dostepnoscia?
Sunders - Pon 07 Lut, 2011

To zależy co planujesz dokupić do puszki?

W przyszlosci chcialabym jakis lepszy obiektyw od tego dadanego do k-r DAL 18-55 mm. Problem polega na tym ze moja wiedza hm, "empiryczna" jest bardzo znikoma i tak mysle ze decyzje o innym obiektywie bede potrafila podjac po poznaniu tego podstawowego... i boje sie ze jak juz bede w stanie wybrac cos konkretniejszego okaze sie ze nie moge tego dostac albo kosztuje to mala fortunke :wink:

domyslam sie ze skoro ludzie kupuja te pentaxy to nie moze byc az tak starsznie, ale mysle ze opinia pentaxowicza z dlugim stazem bylaby bardzo przydatna:)

lotofag - Wto 08 Lut, 2011

fotoam napisał/a:
i boje sie ze jak juz bede w stanie wybrac cos konkretniejszego okaze sie ze nie moge tego dostac albo kosztuje to mala fortunke

Konkretne obiektywy zawsze sporo kosztują, a te tanie nie bez powodu są tanie. I tak jest praktycznie w każdym systemie. Kwestia cen i dostępności niektórych szkieł Pentaksa w Polsce rzeczywiście bywa dyskusyjna...

fotoam - Wto 08 Lut, 2011

Jeszcze jedno pytanie, czy moja decyzja zeby wziac obiektyw DAL 18-55mm zamiast dwoch obiektywow w zestawie (DAL 18-55mm +DAL 55-200mm) jest sluszna? chcialam w ten sposob odlozyc sobie pieniadze i przyoszczedzic na wlasnie "cos konkretniejszego" jak juz bede wiedziala czego szukam, ale moze jednak taki obiektyw sie przydaje a w zestawie w sumie sie oplaca?
blaine - Wto 08 Lut, 2011

Kit na początęk Ci w zupełności wystarczy, a odłożenie pieniędzy na coś lepszego to dobry pomysł. ;)

kupowanie lustrzanki tworzy straszny metlik w glowie, wiec mam jescze jedno pytanie: czy patrzac przyszlosciowo duzym bledem byloby kupienie pentaxa k-r zamiast nikona d90 lub d80 lub d70? wiem ze te nikony roznia sie miedzy soba i ze w temacie pytalam o zupelnie innego nikona, ale im dluzej sie wybiera tym wiecej opcji (paradoksalnie) sie ma... :shock:
Sunders - Wto 08 Lut, 2011

fotoam napisał/a:
czy patrzac przyszlosciowo duzym bledem byloby kupienie pentaxa k-r zamiast nikona d90 lub d80 lub d70?

Nie wiem, czy dużym, ale z podanych wybrałbym D90 :smile:
fotoam napisał/a:
czy moja decyzja zeby wziac obiektyw DAL 18-55mm zamiast dwoch obiektywow w zestawie (DAL 18-55mm +DAL 55-200mm) jest sluszna? chcialam w ten sposob odlozyc sobie pieniadze i przyoszczedzic

IMO jest słuszna.Na tak postawione pytanie trudno jednoznacznie odpowiedzieć. Wydaje mi się, że DAL 18-55 na początek wystarczy - ja kiedyś postąpiłem podobnie :smile: .
fotoam napisał/a:
martwia mnie tylko czeste wypowiedzi na temat ciezko dostepnych obiektywow do pentaxa, czy nie lepiej zainwestowac w system nikona w zwiazku z jego dostepnoscia?

To zależy jakich obiektywów będziesz potrzebować - są takie, które znajdzesz tylko w jednym z systemów, ale jest bardzo dużo takich, które są dostępne w każdym systemie, w zblizonej cenie, za zbliżoną kasę. Wejście w system nikona lub canona ma większe znaczenie jeśli będziesz brała pod uwagę możliwość kupna obiektywów używanych- tu podaż jest zdecydowanie większa niż w innych systemach.

dzieki wielkie za rady, jeszcze jedno pytanie do cierpliwych dla dociekliwych poczatkujacych :wink: , nikon d5000 czy pentax k-r?
Sunders - Wto 08 Lut, 2011

fotoam napisał/a:
nikon d5000 czy pentax k-r?

"Dystans" nieco mniejszy niż między D3100 a k-r, ale k-r jest lepszym body też od D5000 :smile:

P_M_ - Sro 09 Lut, 2011

fotoam
K-r jest tylko nieznacznie tanszy od d90, ktory jest zdecydowanie ciekawsza opcja. Na poczatek polecam uzywany 18-70 lub 18-105. Kiedys bylem fanem pentaxa, ale mi przeszlo.

Swoja droga. Dopiero zaczynasz i z czasem zorientujesz sie, czego potrzebujesz. Tutaj spotkasz wielu narwancow i gadzeciazy, a jak jeszcze przyklei sie jakis fanatyk, to nie spocznie nim nie kupisz tej a nie innej marki. Miej to na uwadze.

fotoam - Czw 10 Lut, 2011

Tak wiec zdecydowalam sie na nikona d5000 ale wciaz mam maly zgryz co do obiektywow, moge:
NIkon d500+
1. 18-55 w zestawie i pozniej zdecydowac co dalej
2. 18-105 w zestawie i pozniej cos dokupic ale posiadajac juz mniejszy zapas funduszy niz w p1.
3. body + Tamron SP AF 17-50mm f/2.8 XR Di II LD Asp. [IF] Nikon

czy moze polecacie cus innego?:)

Sunders - Czw 10 Lut, 2011

fotoam, IMO najlepsza opcja nr 3, ale rozważ jeszcze sigmę 17-50f/2,8EX DC OS HSM-trochę drozsza ale i troche lepsza od tamrona.
jaad75 - Czw 10 Lut, 2011

P_M_ napisał/a:
Kiedys bylem fanem pentaxa, ale mi przeszlo.
A kiedyż to Ty byłeś "fanem" Pentaksa... :P
P_M_ - Czw 10 Lut, 2011

jaad75 napisał/a:
P_M_ napisał/a:
Kiedys bylem fanem pentaxa, ale mi przeszlo.
A kiedyż to Ty byłeś "fanem" Pentaksa... :P

Zanim sie dowiedzialem, ze ty pentaxa uzywasz.

jaad75 - Czw 10 Lut, 2011

P_M_ napisał/a:
Czyli dawno i nieprawda?... :mrgreen:
Wujek_Pstrykacz - Pią 11 Lut, 2011

Zastanów sie proszę nad Sigmą 17-50, jest zdecydowanie lepsza od Tamiego, na pewno AF jest lepszy :smile:
P_M_ - Sob 12 Lut, 2011

jaad75 napisał/a:
P_M_ napisał/a:
Czyli dawno i nieprawda?... :mrgreen:

Prawda. Niestety ja kupuje tylko w realu, a w kochanej Antwerpii do wyboru byl wtedy tylko kit... Strasznie sie napalalem na ten model z pentapryzmatycznym wizjerem ist DS, bo canona juz nie chcialem.

kaku - Sro 28 Wrz, 2011

Witam Was, jak na laika przystało mam pytania i że tak powiem oczekuję małych rad :) Zastanawiam się nad zakupem Pentaxa K-r, Nikona D3100 bądź Nikona D5100.... Tylko że sam nie wiem który...;/ Może ktoś doradzić? Planuję robić zdjęcia typu, portrety,krajobrazy, jakieś panoramy... Mam doświadczenie z kompaktami a teraz chcę sobie dokupić lustrzankę :) Tylko zastanawiam się czy może Pentaxa bo ma w korpusie stabilizację obrazu czy może Nikona D5100 tylko że wtedy obiektyw ze stabilizacją :) Chciałbym by ktoś troszkę mi to rozjaśnił i pomógł :)

Dziękuje i pozdrawiam :)

hijax_pl - Sro 28 Wrz, 2011

kaku, d5100 z 18-105vr
kaku - Sro 28 Wrz, 2011

Dzięki za szybką odpowiedź :)
maput - Sro 28 Wrz, 2011

z wymienionych d5100 jest najlepszy. Jak masz kasę na niego to bierz.
jaad75 - Czw 29 Wrz, 2011

maput napisał/a:
z wymienionych d5100 jest najlepszy.
Chyba, że kaku będzie chciał np. bawić się manualami... :cool:
hijax_pl - Czw 29 Wrz, 2011

jaad75, masz na myśli oczywiście M42? ;)
W tym przypadku faktycznie Kr będzie lepszy...

maput - Czw 29 Wrz, 2011

jaad75 napisał/a:
maput napisał/a:
Chyba, że kaku będzie chciał np. bawić się manualami... :cool:
Cofam więc i poprawiam:
W większości sytuacji
maput napisał/a:

hijax_pl napisał/a:
jaad75, masz na myśli oczywiście M42? ;)
Nie, również te z bagnetem K... :smile:
pawkon - Czw 29 Wrz, 2011

Obiektywnie to też bym stawiał na Nikona D5100. Masz w nim dodatkowo obrotowy LCD :mrgreen: i do niego jak polecają obiektyw 18-105VR.

pawkon napisał/a:
i do niego jak polecają obiektyw 18-105VR.
Taa... Po prostu idealny obiektyw, żeby:
kaku napisał/a:
...robić zdjęcia typu, portrety,krajobrazy, jakieś panoramy...
:mrgreen:
Sunders - Czw 29 Wrz, 2011

jaad75 napisał/a:
18-105VR.
Taa... Po prostu idealny obiektyw, żeby:
kaku napisał/a:
...robić zdjęcia typu, portrety,krajobrazy, jakieś panoramy...

Po prostu nikoniarski "wash and go" :smile:

kaku - Nie 02 Paź, 2011

I jestem przekonany co do D5100 :) Ale spotkałem wczoraj znajomego fotografa, i powiedział mi że Nikon nie odzwierciedla zbytnio naturalnych kolorów... Czy może ktoś coś o tym powiedzieć?
hijax_pl - Nie 02 Paź, 2011

kaku napisał/a:
Czy może ktoś coś o tym powiedzieć?
Że znajomy fotograf nie umie obsługiwać sprzętu, którego używa. I kropka.
kaku - Nie 02 Paź, 2011

Właśnie mi też coś nie grało bo widziałem zdjęcia nim robione i wydawały mi się że tak powiem idealnie pod względem kolorów :)
lotofag - Nie 02 Paź, 2011

A skąd wiesz co tak naprawdę widziałeś? W puszce masz różne profile do wyboru, wraz z możliwością ich edycji, a RAW i postproces otwiera dalsze ogromne możliwości... ;)
Zdjęcia mogą być "naturalne" bądź kompletnie "zmasakrowane" wedle życzenia i umiejętności obróbki, dlatego "znajomy fotograf" popisał się ignorancją ględząc, że "Nikon nie odzwierciedla".
Tak BTW, oglądałeś to na sensownym i skalibrowanym monitorze? itp. itd. ;)

kaku - Nie 02 Paź, 2011

Oczywiście :) Dla mego oka wyglądało OK.