forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Dylemat z lustrem. Budżet 3200

Fresq - Wto 08 Lut, 2011
Temat postu: Dylemat z lustrem. Budżet 3200
Witam. Mam dylemat odnośnie kupna lustra. Mam do wydania około 3200. Mam na oku nikona d90 z stałką, pentaxa k-r w dual kicie i owdk. Będę fotografował czasami sport, ale w większości przeróżne miejsca. Czasami portret też zrobię :-) proszę o doradzenie
Sunders - Wto 08 Lut, 2011

Fresq napisał/a:
Mam do wydania około 3200. Mam na oku nikona d90 z stałką

D90 to lepsza lustrzanka od k-r.
Z jaka stałką chcesz go kupić i dlaczego z nią? :smile:

Fresq - Sro 09 Lut, 2011

Myślałem o nikkorze 50/f 1.8, bo podobno to będzie lepszy wybór niż kit 18-105
hijax_pl - Sro 09 Lut, 2011

Fresq napisał/a:
Mam do wydania około 3200
Za tyle kupisz
Fresq napisał/a:
nikona d90
...z 18-105VR i jakąś kartą pamięci...
Co innego jakbyś miał 2500zł - wtedy doradzałbym Ci... dozbierać do D90 ;)

Nie ma się nad czym dalej zastanawiać ;)
Fresq napisał/a:
Będę fotografował czasami sport, ale w większości przeróżne miejsca. Czasami portret też zrobię :-) proszę o doradzenie
Jedną stałką tego nie obskoczysz ;) A i nie każdy zoom da radę... Pisząc "przeróżne miejsca" dajesz znak, że idealnym będzie dla Ciebie coś pokroju spacerzooma, czyli na początek 18-108VR starczy z nawiązką. A później będziesz sobie dokupywał coś co rozszerzy spektrum zastosowań. Jak np 50/1.8D, może 85/1.8D, pewnie 35/1.8G się przyda... albo Tamrony 28-75/2.8 czy 70-200/2.8 ;)
jaad75 - Sro 09 Lut, 2011

hijax_pl napisał/a:
Pisząc "przeróżne miejsca" dajesz znak, że idealnym będzie dla Ciebie coś pokroju spacerzooma, czyli na początek 18-108VR starczy z nawiązką. A później będziesz sobie dokupywał coś co rozszerzy spektrum zastosowań. Jak np 50/1.8D, może 85/1.8D, pewnie 35/1.8G się przyda... albo Tamrony 28-75/2.8 czy 70-200/2.8 ;)
Z tym się tradycyjnie nie zgodzę. Lepiej niech zacznie od tej 50-tki (skoro pisze o portretach) i stopniowo rozszerza szklarnię o ukierunkowaną na poszczególne zastosowania, ewentualnie niech od razu dozbiera na któregoś zooma 2.8 (najłatwiej Tamrona).
maput - Sro 09 Lut, 2011

Jak już koniecznie ze stałką na początek to może lepiej 35/18 ? 50 na DX to jednak wąsko i "różne miejsca" mogą się w kadrze nie zmieścić.

maput napisał/a:
Jak już koniecznie ze stałką na początek to może lepiej 35/18 ?
Ale mowa była o portretach, a do tego 50-tka będzie użyteczniejsza niż 35-tka, podobnie zresztą jak do fotografowania sportu (nawet z bliska), no chyba, że to jest np. skateboarding...
Sunders - Sro 09 Lut, 2011

Fresq napisał/a:
Myślałem o nikkorze 50/f 1.8, bo podobno to będzie lepszy wybór niż kit 18-105

IMO też to lepszy wybór, chociaż nie tak uniwersalny jak 18-105VR polecany tradycyjnie przez hijax_pl :smile:

jaad75 napisał/a:
Lepiej niech zacznie od tej 50-tki (skoro pisze o portretach)
No tak, ale jak pisze autor wątku - portrety będzie "robił czasami", a "w większości" różnorakie zdjęcia...
50ka to dobry wybór (i pewnie szybko się taki plan zakupowy zrealizuje) jednak jako drugi obiektyw - pierwszym niech zostanie kitowy 18-105VR ;)

Fresq - Sro 09 Lut, 2011

Ale na pewno będzie w miarę jasny? Bo już sam nie wiem :)

Fresq napisał/a:
Ale na pewno będzie w miarę jasny? Bo już sam nie wiem :)
Ale co 18-105VR? Z całą pewnością nie będzie jaśniejszy niż wskazują na to jego parametry... :smile:
Raideur - Sro 09 Lut, 2011

Ja tam uzywalem dosyc czesto 50-tki z D90 i jakos sie dawalo ,fakt ze zamiast w miejscu pokrecac obiektywem to sobie tuptalem w tylu i przod...;)
Baku - Sro 09 Lut, 2011

A 18-105 z założonym deklem to będzie już całkiem ciemny :smile:
Optycznie lepiej by wyglądał zestaw stałek 35, 50 i 85 mm. Jest jasno i fajnie, ale nie ma np. szerszego kąta. Mnie by go brakowało.

Baku napisał/a:
Jest jasno i fajnie, ale nie ma np. szerszego kąta. Mnie by go brakowało.
To dokupujesz do tego Sigmę UWA, czy choćby Samyanga i też jest fajnie.
Baku - Sro 09 Lut, 2011

Oczywiście, ale czy nadal za 3200 razem z korpusem?
Dylemat jest taki, że albo inwestujemy w jakość optyczną, ale godzimy się na rozłożenie zakupów w czasie, albo dostajemy szeroki zakres od razu w uniwersalnym zoomie, ale kosztem np. światła, rozdzielczości...
Trzeba przeliczyć siły (finanse) na zamiary (zapał).

MC - Sro 09 Lut, 2011

Moim zdaniem cena 18-105 jest na tyle atrakcyjna a jakość optyczna (bo już z całą pewnością nie wykonania) tak korzystna, że osoba początkująca pewnie będzie zachwycona, a przeciętny amator (nawet posiadając stałki) może go wybrać na niezobowiązujace pstryki podczas spaceru z rodziną.

Baku, oczywiście, że mówimy o rozłożeniu zakupów w czasie, w tym przypadku.

[ Dodano: Sro 09 Lut, 2011 10:45 ]
MC napisał/a:
a przeciętny amator (nawet posiadając stałki) może go wybrać na niezobowiązujace pstryki podczas spaceru z rodziną.
Czy wybierając się na spacer z rodziną zakładasz gorsze jakościowo szkło jeśli posiadasz lepsze w tym samym zakresie? Jeśli mam zamiar robić zdjęcia, to biorę, co mam najlepszego w zakresie ogniskowych, którego spodziewam się lub mam ochotę używać, jeśli nie mam zamiaru robic zdjęć, to albo nie biorę aparatu, albo mam przy sobie kompakt.
Fresq - Sro 09 Lut, 2011

Czyli? Już sam nie wiem, ale użyteczniejsza chyba będzie stałka :)
MC - Sro 09 Lut, 2011

jaad75, do takiego spaceru biorę zazwyczaj cały plecak :razz:
Ale jeszcze jakiś czas temu ograniczałem się do A700+CZ16-80 i byłem zadowolony (żona w sumie też :smile: )

Fresq, do portretu lepsza. Sama 50ka na pewno nie jest użyteczniejsza od kitowego zooma ;)

A zestaw kilku szkiełek, o których tu mowa (powiedzmy UWA, 35DX, 50/1.8D, 85/18.D) to już dość duży zakup i nie wiem jakbyś się spinał to przy założonym budżecie się nie zmieścisz... No chyba że budżet podwoisz :wink:

MC napisał/a:
Ale jeszcze jakiś czas temu ograniczałem się do A700+CZ16-80 i byłem zadowolony (żona w sumie też :smile: )
Ale miałeś wtedy szkła oferujące Ci w tym zakresie lepszą jakość?

[ Dodano: Sro 09 Lut, 2011 11:45 ]
hijax_pl napisał/a:
Sama 50ka na pewno nie jest użyteczniejsza od kitowego zooma ;)
Dla mnie jest.
Baku - Sro 09 Lut, 2011

Jeśli chcesz pokryć jak najszybciej jak największy zakres ogniskowych (mieć od razu obiektyw do niemal wszystkiego) to wybierz 18-105VR.
Jeśli godzisz się na to, że na początek będziesz miał obiektyw standardowy (35 mm) albo szerszy portretowy (50 mm) albo portretowe tele (85 mm) to wybierz jedną z tych stałek. Pamiętaj jednak, że aby mieć sprzęt w miarę uniwersalny potrzebujesz przynajmniej dwóch stałek i czegoś na szerszy koniec (może być proponowane przez jaada UWA Sigmy) i będziesz to kupować stopniowo (no chyba że faktycznie podwoisz budżet).

MC - Sro 09 Lut, 2011

jaad75, miałem 50/1,4, która jest bardzo udanym szkłem. Oczywiście obrazek wychodził zupełnie inny, ale uniwersalność była mniejsza.
Ja wiem co masz na myśli, ale do takiego podejścia trzeba trochę świadomości i wprawy.

komor - Sro 09 Lut, 2011

Ja się tradycyjnie zgodzę się z tym, z czym tradycyjnie nie zgadza się Jaad :) bo też uważam, że zaczynanie od zooma nie jest złe, ale jak przeczytałem to:
jaad75 napisał/a:
podobnie zresztą jak do fotografowania sportu (nawet z bliska)

to od razu skojarzyło mi się to:

fotografowanie sportu pięćdziesiątką

Baku napisał/a:
i będziesz to kupować stopniowo
I stopniowo uczył się ich uzywać, co moim zdaniem uczyni Cię znacznie lepszym fotografem, niż bieganie bez sensu po ogniskowych kitowego zooma.

komor napisał/a:
ale jak przeczytałem to:
jaad75 napisał/a:
podobnie zresztą jak do fotografowania sportu (nawet z bliska)

to od razu skojarzyło mi się to:

fotografowanie sportu pięćdziesiątką
No, ale to jest 50-tka na cropie właśnie, 35-tką byłoby mniej wygodnie, choć oczywiście wszystko zależy od fotografowanej dyscypliny.
Fresq - Sro 09 Lut, 2011

Na innym forum doradzili mi, że jeśli do sportu to żeby canona brać... Ja już się pogubiłem, i nie sądzę, że szybko znajdę wyjście z tej sytuacji. Jeśli miałbym brać canona to musiałbym za ten budżet brać typowo amatorskie lustro, więc sam nie wiem... A co do stałek: widzę, że istnieje bardzo duża rozbieżność na ich temat. 50 wystarczy? Bo jeśli nie to musiałbym trochę zaczekać na 35 lub 85

Jeśli chodzi Ci o Cyberfoto, to nie pamiętam, żeby fret kiedykolwiek polecił komuś coś innego, niż Canon... :lol:
Fresq - Sro 09 Lut, 2011

No na cyberfoto. Polecił canony tylko dlatego, że canon ma więcej stałek... Bo sony chyba nie są dobre

Fresq, nie że stałek, tylko obiektywów w ogóle... :razz: Tyle, że akurat to jest niezbyt istotne, chyba, że masz konkretne szkła upatrzone i wiesz, że tylko ten, a nie inny system je ma.
moronica - Sro 09 Lut, 2011

Canony maja zdaje sie wiekszy wybor stalek tele w rozsadnych cenach tyle ze nawet rozsadne ceny za jasna dluga stalke moga nie zmiescic sie w twoim calosciowym budzecie

czy 50tka wystarczy... zalezy do czego, rozumiem ze do sportu. jakby ci kolarze mieli smigac przed nosem to pewnie starczy albo i nawet nie bedzie wystarczajaco szeroka. jak mialbys robic zdjecia pilkarzom podczas meczu siedzac na trybunach to jasne, ze nie wystarczy

Fresq - Sro 09 Lut, 2011

Ja będę robił zdjęcia w sportach halowych z maksymalnie bliska, tj. z końcowych lini boiska na którym grają. Tak jak sędziowie boczni w ręczną i główni sędziowie w siatce. Filmów nie zamierzam kręcić, ale chcę mieć jak najlepszą jakość zdjęć.