|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Aparat w granicach 500 - 600 zł
karmazynek - Sro 09 Lut, 2011 Temat postu: Aparat w granicach 500 - 600 zł Zamierzam kupić kompakt, który najlepiej będzie spełniał moje oczekiwania, ale mam problem z wyborem. W sieci jest mnóstwo modelów i opinii, ciężko się zdecydować jak ktoś jest amatorem. Aparacik powinien mieć 8 - 10 Mpx, przyzwoite makro, stabilizator obrazu, dobrą ostrość zdjęć, porządne kolory, dobry zoom optyczny (nie jest to najważniejsze), wytrzymałą obudowę i baterie, które nie rozładują się po dwóch godzinach. Zależy mi na fotografowaniu przyrody - głównie będą to różności przyrodnicze (rosa, krople wody, sople, śnieg), kwiaty i zwierzęta (motyle, biedronki, pszczoły), ale również będę pstrykać kompozycje ogrodowe, krajobrazy, fotki wakacyjne, panoramy, ludzi. Czy jakiś kompakt w takim przedziale cenowym jest godny polecenia?
h.s. - Sro 09 Lut, 2011
Konwerter raynoks to koszt ok. 200zł, akumulatorki z ładowarką ok 100zł, więc znajdź sobie w sieci dobry aparat za 200 - 300zł. Powodzenia
karmazynek - Nie 13 Lut, 2011
Czy do Canona A3000 lub SX120 będzie panował taki makro konwerter?
tosemja - Pią 25 Lut, 2011
Canon PowerShot A495 posiada makro od 1cm a jego koszt w sieci to już od 195zł
http://forum.optyczne.pl/...p=272913#272913
marek_w - Nie 06 Mar, 2011
Podobnie jak autor tematu, jestem zainteresowany zakupem cyfrowego kompaktu, być może superzoom'a, w przedziale cenowym do 600 - 650 powiedzmy złotych.
Chcę spróbować przygody z fotografią, mam zamiar robić to w czasie wolnym. Myślę o fotografowaniu osób, architektury, ewentualnie makro. Dotychczas zdjęcia robiłem jedynie w trybie auto, ale myślę o tym żeby to zmienić.
Spotkałem się z opinią, że w wymienionym przedziale cenowym nie ma wielkiego znaczenia wybór modelu. Mimo wszystko piszę z prośbą o radę. W tej chwili myślę o zakupie któregoś z aparatów Fujifilm; Finepix 1800, 2500hd (skłoniłbym się ku 1800 ze względu na cenę) lub używanego Sony Cyber-shot DSC-H50 (nie jestem pewien ze względu na prawdopodobny brak gwarancji i nieznajomość branży/sprzętu).
Chciałbym wybrać możliwie najlepszy aparat, najbardziej optymalny dla moich 'potrzeb', by wydane na niego pieniądze były sensownie wydane. Proszę o opinie i bardzo mile widziane rady. Pozdrawiam, Marek.
h.s. - Pon 07 Mar, 2011
Najpierw poszukaj w sieci /np. allego/ do jakich aparatów dostępne są tulejki do których będziesz mógł zamontować soczewkę, lub konwenter raynox /droższa opcja/, bo to,że w opisach jest od 1cm to bzdura, nikt nie robi makro z takiej odległości. Potem poczytaj o tych aparatach
|
|