|
forum.optyczne.pl
|
 |
Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - jaki format zapisu zdjęć? JPG.TIFF.Portable bit map?
dżony - Nie 13 Lut, 2011 Temat postu: jaki format zapisu zdjęć? JPG.TIFF.Portable bit map? Witam.
Przerabiając wczoraj zdjęcia stwierdziłem z wielkim żalem że wszystkie mam zapisane jako 8-bitowe jpg... który to zapis zjada najwięcej szczegółów..
mógłby mi ktoś wytłumaczyć różnice między 8,16 a 32 formatami zapisu zdjęć?
i jak je zapisywać? w formie JPG,TIFF czy PGM?
i czy na stronę www mogę wrzucić coś w formacie PGM. ?
całe moje 4 lata robienia zdjęć przepadły w 8 bitowej konwersji.. a to chyba nie dobrze.
jak przygotować zdjęcie do druku?
Liczę na pomoc.
Pozdrawiam.
edmun - Nie 13 Lut, 2011
nie formatami a bitami
każdy piksel możesz zapisać np. za pomocą 2 bitów (czy piksel jest biały czy czarny)
można też:
Wikipedia napisał/a: | W trybach 8-bitowych paleta zbudowana jest z opisów kolorów, gdzie każdy kolor opisany jest za pomocą 4 bajtów (B, G, R, nieużywany lub alpha). Każdą ze składowych koloru należy podzielić przez 4.
W trybach o większej liczbie kolorów niż 256 paleta nie występuje, a kolor piksela w obrazie zapisywany jest przy pomocy numeru kolejnego koloru który jest wyliczany ze wzoru:
Nr Koloru = R + 256 * G + 65536 * B,
gdzie:
R – wartość składowej czerwonej
G – wartość składowej zielonej
B – wartość składowej niebieskiej
Następnie w pliku znajdują się dane obrazowe.
Linie obrazu zapisywane są od dołu do góry.
W obrazach TrueColor punkty zapisywane są w kolejności B, G, R (trzy bajty), w obrazach o mniejszej liczbie kolorów zapisywane są one na mniejszej ilości bajtów – przykładowo 16-bitowa bitmapa (High Color) zapisuje na dwóch bajtach [6bitów B][5bitów G][5bitów R]. Dla plików z liczbą kolorów mieszczącą się w liczbie ośmiobitowej, kolor zapisywany jest jako numer koloru (wskaźnik) w palecie.
|
czyli: np24 bity to
Wikipedia napisał/a: |
sposób wyświetlania barw na ekranie monitora o 24-bitowej głębi kolorów, co umożliwia wyświetlenie 224, czyli 16777216 kolorów.
|
Co do PNG (a nie PGM):
Wikipedia napisał/a: |
Przyszłość [edytuj]
Format PNG zalecany jest przez konsorcjum W3C jako preferowany format grafiki dla sieci WWW[2]. Szacuje się, iż PNG w sieciach WWW zostanie częściowo wyparty w następnych latach przez grafikę SVG[potrzebne źródło]. Dotyczy to takich obszarów jak choćby grafika prezentacyjna czy schematy blokowe.
Z drugiej strony maleją szanse na powstrzymanie przez PNG ekspansji formatu PDF i usprawnienie np. korporacyjnego obiegu dokumentów w formie załączników do poczty elektronicznej[potrzebne źródło]. Przewaga PNG, polegająca na plikach o niewielkich rozmiarach (warunek: optymalizacja), jak również małych i szybkich programach graficznych do ich prezentacji, traci na znaczeniu wobec stale rosnącej mocy obliczeniowej komputerów[potrzebne źródło]]
|
A z mojego doświadczenia, zdjęcia przechowuje się zazwyczaj w formacie RAW (w przypadku ważnych zleceń lub zdjęć które chciałbyś później jeszcze obrabiać)
lub w JPG jeśli nie chcesz tracić dużo miejsca na dysku, a zdjęcia w tym formacie mają bardziej "wakacyjny" charakter
Na resztę pytań teraz nie jestem w stanie odpowiedzieć
hijax_pl - Nie 13 Lut, 2011
edmun napisał/a: | 2 bitów (czy piksel jest biały czy czarny) |
2 bity dają cztery wartości. Jak mówisz o dwóch stanach (czarny vs biały) to mówisz o jednym bicie dżony napisał/a: | wszystkie mam zapisane jako 8-bitowe jpg | No i OK - JPG zapisuje tylko 8bitowy kolor (dla każdej składowej R, G i B) czyli w sumie jest tego 3x8=24 bity dżony napisał/a: | który to zapis zjada najwięcej szczegółów.. | A to już zależy od kompresji z jaką ten jpeg został stworzony. dżony napisał/a: | i jak je zapisywać? w formie JPG,TIFF czy PGM? | Gdzie? Na dysku? Czy w aparacie? Jak robisz aparatem JPGi to nie ma sensu zapisywać jako TIFFy na dysku - kompletnie nic nie zyskasz. Ale jak robisz w RAWach i nie chcesz nic tracić - wtedy DNG albo TIFF. dżony napisał/a: | i czy na stronę www mogę wrzucić coś w formacie PGM. ? | Możesz. Ale wątpię by ktokolwiek był zadowolony z takiego podejścia do sprawy. Jakoś się tak przyjęło, że www opanowały formaty jpg i png. Nawet stary, poczciwy gif zginął... dżony napisał/a: | całe moje 4 lata robienia zdjęć przepadły w 8 bitowej konwersji.. a to chyba nie dobrze. | Nie jest tak źle... Trzymanie zdjęć w JPG to dość powszechna praktyka dżony napisał/a: | jak przygotować zdjęcie do druku? | Druku czy wywołania? W jakim formacie? W sumie sprawa jest prosta: JPG, jakość nie mniej niż 90% (tzn słaba bardzo kompresja), przestrzeń kolorów sRGB, 300dpi (lub mniej jeśli robisz plakaty) - rozmiar w pikselkach wyjdzie Ci sam...
dżony - Nie 13 Lut, 2011
mam wszystkie zdjęcia w rawach, jedynie ich finalną wersje w jpg..
czyli jak Panowie? surowa wersja w surowym Rawie, Rawa na Tiff, a Tiff na JPG w celu prezentacji?
z tego się zrobi jakieś 40mb z jednego zdjęcia
jaad75 - Nie 13 Lut, 2011
dżony napisał/a: | czyli jak Panowie? surowa wersja w surowym Rawie, Rawa na Tiff, a Tiff na JPG w celu prezentacji? | Przecież możesz eksportować finalnego JPG-a od razu w docelowej rozdzieleczości wprost z wołarki i w ogóle nie trzymać go na dysku, ten TIFF, czy PSD nie będzie Ci potrzebny przy każdym zdjęciu...
dżony napisał/a: | mam wszystkie zdjęcia w rawach, jedynie ich finalną wersje w jpg.. | Skoro masz RAWy to JPG zawsze możesz sobie zrobić jakie chcesz. Jak masz LR to po prostu robisz sobie preset do eksportu i masz już przygotowane zdjęcie do laba (albo drukujesz wprost z LR), inny preset do tworzenia JPG pod weba itp itd...
Ja mam wszystko w RAWach i JPG generuje kiedy potrzeba. Takie jak potrzeba. A jak już nie potrzeba to te JPGi kasuje w cholerę - po co mają mi zaśmiecać dysk?
dżony - Nie 13 Lut, 2011
Korzystam z ACR.
jaad75Można jaśniej?
przepraszam za niewiedzę, ale w kwestii informatyki leżę..
ghost - Nie 13 Lut, 2011
czyli generalnie nie wiesz czemu, ale wiesz że 8 bit złe i twoje foty przepadły.
jpg to nie jest zło ostateczne. jpg to zło przed obróbką. jeżeli Twój aparat robi jpgi, to źle. nie ma sensu walczyć potem w 16 bitach, bo kompresja swoje już zjadła.
jeżeli masz RAWa to inna sprawa możesz go obrobić w trybie 16bit, a następnie, jak będziesz zadowolony z wyników, wypluć do 8 bitowego jpga, dbając o niezbyt wysoką kompresję. tak otrzymany obraz spokojnie starczy do większości zastosowań.
dżony napisał/a: | przepraszam za niewiedzę, ale w kwestii informatyki leżę.. | Informatyki? A co ma z tym informatyka wspólnego? Tu tylko o obsłudze programów można mówić...
baracuda - Nie 13 Lut, 2011
dżony napisał/a: | jaad75Można jaśniej? |
przecież masz odpowiedź , trzymaj się tego bo jak Ci koledzy zakręcą
to nie będziesz wiedział gdzie przód a tył aparatu
hijax_pl napisał/a: | Skoro masz RAWy to JPG zawsze możesz sobie zrobić jakie chcesz. |
komor - Nie 13 Lut, 2011
dżony, poczytaj wątek o Lightroomie, to Ci rozjaśni o czym mówią Jaad i Hijaxem.
Jaka wołarka do RAWów...
Oczywiście jak pracujesz w PS z ACR, to sposób postępowania będzie inny.
dżony - Nie 13 Lut, 2011
ok.
Zagłębię się w lekturę, ale jak mówisz. Korzystam z ACR.
dżony napisał/a: | Korzystam z ACR. | A korzystasz z Adobe Bridge?
dżony - Nie 13 Lut, 2011
wygląda na to że niestety nie...
z mojego toku myślenia wychodzi coś takiego:
mam Rawa konwertuje go jako tiff potem tego tiffa przerabiam w PS i zapisuje 2 wersje.
obrobionego Tiffa i jpg.
Tak?
dżony napisał/a: | z mojego toku myślenia wychodzi coś takiego:
mam Rawa konwertuje go jako tiff potem tego tiffa przerabiam w PS i zapisuje 2 wersje.
obrobionego Tiffa i jpg.
Tak? | Po cholerę ta konwersja do TIFF-a w ACR? Możesz otworzyć RAW-y wprost do PS-a (najlepiej jako Smart Object) i masz jeden krok pośredni z głowy.
dżony - Nie 13 Lut, 2011
chodzi mi o to
że:
-otwieram rawa w ACR.przerabiam go w stopniu w jakim pozwala mi ten program.. bo nie wiele mogę tam zdziałać. mam na myśli warstwy etc..
-żeby nie mieć spadku jakość zapisuje go w wersji Tiff..
i tego Tiffa otwieram w PS i konwertuje jego wersję finalną w dwóch formatach.
Jak ja mogę otworzyć Rawa w PS? starałem się i nic z tego.
otwiera mi go tylko i wyłącznie ACR- albo ja faktycznie jestem sto lat w tył
komor - Nie 13 Lut, 2011
dżony, napisz którą wersję Photoshopa masz, bo to, o czym pisze Jaad pojawiło się od którejś tam odsłony i może tego nie masz. Albo nie wiesz, że masz.
dżony - Nie 13 Lut, 2011
może nie wiem że mam.
Korzystam z CS4
dżony napisał/a: | chodzi mi o to
że:
-otwieram rawa w ACR.przerabiam go w stopniu w jakim pozwala mi ten program.. bo nie wiele mogę tam zdziałać. mam na myśli warstwy etc..
-żeby nie mieć spadku jakość zapisuje go w wersji Tiff..
i tego Tiffa otwieram w PS i konwertuje jego wersję finalną w dwóch formatach.
Jak ja mogę otworzyć Rawa w PS? starałem się i nic z tego.
otwiera mi go tylko i wyłącznie ACR- albo ja faktycznie jestem sto lat w tył | No jesteś. Zamiast klikać na Save Image, kliknij w prawym dolnym na Open i przechodzisz do pracy nad zdemozaikowanym plikiem, którego parametry eksportu ustawiasz klikając w niebieski link na dole. Masz tam również checkbox w którym możesz zaznaczyć, że by otwierał RAW-a jako Smart Object i wtedy w prawym dolnym pojawi się Opent Object w miejsce gdzie wcześniej było Open. Wtedy podwójne kliknięcie w warstwę Smart Object w PS-ie powoduje, że wracasz ponownie do edycji RAW-a, a filtry dodają się jako filtry inteligentne, więc możesz modyfikować ich ustawienia w dowolnej chwili, tak jak robisz to w przypadku Adjustment Layers. Rasteryzować warstwę musisz dopiero wtedy gdy chcesz używać narzędzi typu Clone Stamp, czy Liquify... Swoją drogą ciekawe, czy w CS5 to poprawili, bo byłby to dla mnie solidny powód do upgrade'u.
dżony - Pon 14 Lut, 2011
Dziękuje!
to mi było potrzebne jaad75:D
jak znajdę trochę czasu w tym tygodniu na obróbkę to zastosuje się do Twoich zaleceń i sprawdzę co i jak, jak czegoś nie będę kumał to napiszę!
Pozdrawiam.
|
|