forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - podczerwień i Pocket wizard a 580EX II vs 550EX

MS-Photography - Nie 13 Lut, 2011
Temat postu: podczerwień i Pocket wizard a 580EX II vs 550EX
Witajcie!

Choć fotografią zajmuję się już kilka lat to nigdy nie pracowałem z flashami. Niedawno kupiłem urządzenia PocketWizard (1 szt TT1 oraz 4 szt TT5 oraz zone control). Kupiłem też 2 szt. 580 EX II. Jak sami widzicie chcę kupić jeszcze 2 lampy. Mam możliwość kupienia 2 szt. zupełnie nowych 550 EX oraz gratis nowa 1 szt. 42OEX. Ponieważ tak jak mówiłem nie mam zupełnie pojęcia o lampach potrzebuję podpowiedzi:

1. Jakie są różnice pomiędzy 550EX II a 580EX II?
2. Czym różnie się działanie 550EX i 580EX II przy używaniu podczerwieni sterowania Canon?
3. Jaka będzie różnice w użytkowaniu 550EX i 580EX II oraz nowych PocketWizard-ów. Czy będą jakieś ograniczenia w obustronnym przesyłaniu informacji? Czy system będzie działał tak samo jak przy 4 szt. 580 EX II, czy może będzie to działać jak lampa pozasystemowa i tylko sterowanie manualne?
4. Czy uda się wykorzystać 420 EX w podczerwieni lub PoceketWizard?
5. No i już na koniec tak z ciekawości. Jaka jest różnice pomiędzy EX580 a EX580 II?

[ Dodano: Wto 15 Lut, 2011 15:45 ]
No witam ponownie. Kurcze nie myślałem, że będzie aż tak ciężko. Widać to rozwiązanie jeszcze jest jeszcze mało znane na rynku. To może chociaż coś w kontekście samych różnic w lampach i różnicy w sterowaniu IR.
Pozdrawiam

B o g d a n - Pią 18 Lut, 2011

MS-Photography napisał/a:
1. Jakie są różnice pomiędzy 550EX II a 580EX II?
Tutaj znajdziesz informacje: Canon Speedlite 550EX E-TTL Flash Review

2. Czym różnie się działanie 550EX i 580EX II przy używaniu podczerwieni sterowania Canon?
Jak wyżej. Generalnie każda z nich może być Masterem.

3. Jaka będzie różnice w użytkowaniu 550EX i 580EX II oraz nowych PocketWizard-ów. Czy będą jakieś ograniczenia w obustronnym przesyłaniu informacji? Czy system będzie działał tak samo jak przy 4 szt. 580 EX II, czy może będzie to działać jak lampa pozasystemowa i tylko sterowanie manualne?
Nie mam czerwonego pojęcia.

4. Czy uda się wykorzystać 420 EX w podczerwieni
Tak, jako slave.

Cytat:
5. No i już na koniec tak z ciekawości. Jaka jest różnice pomiędzy EX580 a EX580 II?
Tutaj znajdziesz wyczerpujący przegląd nowszej wersji EX II z bezpośrednim porównaniem do EX: Canon Speedlite 580EX II Flash Review
Generalnie, to zupełnie nowa szczelna obudowa i stopka, pracuje bezgłośnie, szybciej się ładuje, można nią sterować z poziomu menu aparatu.

:smile: