forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Nikon D3100 czy D5000

ewam - Nie 13 Lut, 2011
Temat postu: Nikon D3100 czy D5000
Gdyby darować sobie czekanie na obmacanie tego nowego Canona 1100D (a na 600D mnie chyba nie stać), to lepiej wziąć Nikona D3100 czy D5000 (oba z opcją 18-105VR). Filmowanie ma 2-rzędne znaczenie, ale który ma lepszy wizjer, jest szybszy, dokładniejszy, niezawodniejszy, ma tańszą baterię zapasową, itp??? No i jeszcze czy japońskie obiektywy do Zenita się da jakoś założyć i czy to będzie działać i da jakiś efekt?
A może lepiej kupić Canona 500D bo ponoć w 550D odpadają okleiny, choć leży w ręce bardzo fajnie.
Do niedawna (już prawie kupiłam :cry: ) chciałam Pentaxa Kr ale gdzieś poczytałam, że dyskwalifikuje go "front-focus" :roll: nawet z firmowym obiektywem i "mikroregulacja" :roll: nie jest w stanie sobie z nim poradzić. A powiem że najbardziej ze wszystkich mi się podobał i dobrze się go trzymało, ale te komentarze mnie bardzo wystraszyły.
Jestem kompletnie skołowana i posłuchałam znajomej żeby przyjrzeć się tym Nikonom.
(Wiem, że Nikon D90 jest ponoć super, ale boję się że sobie z nim nie dam rady, bo nie ma programów tematycznych dla początkujących czy choćby jednozdaniowych podpowiedzi jak w Canonach które widziałam)
Podpowiedzcie i nakierujcie "głupią babę" :oops: :lol:

Sunders - Nie 13 Lut, 2011

Bierz pentaxa k-r :smile:
hijax_pl - Nie 13 Lut, 2011

ewam napisał/a:
który ma lepszy wizjer,
Wizjer jest taki sam...
ewam napisał/a:
dokładniejszy
W czym?
ewam napisał/a:
niezawodniejszy
Tu chyba też trudno o odpowiedź, bo przecież D3100 to świeżutki modelik.
ewam napisał/a:
ma tańszą baterię zapasową
Jeśli chodzi o firmową to D5000, bo do D3100 jeszcze nie ma w sprzedaży ;-) A niefirmowe - do D5000 są, do D3100 jeszcze nie widziałem...
ewam napisał/a:
No i jeszcze czy japońskie obiektywy do Zenita się da jakoś założyć i czy to będzie działać i da jakiś efekt?
Przez adapter M42, ale nie będzie pomiaru światła no i adapter musi być z soczewką korekcyją jeśli chcesz ostrzyć na nieskończoność.
ewam napisał/a:
Nikon D90 jest ponoć super, ale boję się że sobie z nim nie dam rady, bo nie ma programów tematycznych
A to program: portret, sport, widok, macro, zdjęcia nocne - to za mało?
lotofag - Nie 13 Lut, 2011
Temat postu: Re: Nikon D3100 czy D5000
ewam napisał/a:
lepiej wziąć Nikona D3100 czy D5000 (oba z opcją 18-105VR). Filmowanie ma 2-rzędne znaczenie, ale który ma lepszy wizjer, jest szybszy, dokładniejszy, niezawodniejszy, ma tańszą baterię zapasową, itp???

Pod względem wymienionych kryteriów to oba wypadają raczej identycznie.
ewam napisał/a:

No i jeszcze czy japońskie obiektywy do Zenita się da jakoś założyć i czy to będzie działać i da jakiś efekt?

Chodzi Ci ogólnie o szkła M42? Są lepsze korpusy do tego...
ewam napisał/a:

A może lepiej kupić Canona 500D bo ponoć w 550D odpadają okleiny, choć leży w ręce bardzo fajnie.
Do niedawna (już prawie kupiłam :cry: ) chciałam Pentaxa Kr ale gdzieś poczytałam, że dyskwalifikuje go "front-focus" :roll: nawet z firmowym obiektywem i "mikroregulacja" :roll: nie jest w stanie sobie z nim poradzić. A powiem że najbardziej ze wszystkich mi się podobał i dobrze się go trzymało, ale te komentarze mnie bardzo wystraszyły.

Co za bzdety... Skąd bierzesz takie ploty?
ewam napisał/a:

(Wiem, że Nikon D90 jest ponoć super, ale boję się że sobie z nim nie dam rady, bo nie ma programów tematycznych dla początkujących czy choćby jednozdaniowych podpowiedzi jak w Canonach które widziałam)

Nauka podstaw fotografii i ustawianie ekspozycji w trybach półautomatycznych i ręcznym nie gryzie, nie boli, nie grozi chorobą psychiczną ani dekapitacją. Skądinąd D90 ma chyba jakieś programy tematyczne - przydatność jak zwykle dyskusyjna. Już widzę jak czytasz te podpowiedzi a kadr ucieka :D

ewam - Nie 13 Lut, 2011

Sunders, nie kuś :sad:
A co ja zrobię z tym "front-focusem". Da się to jakoś naprawić? Czy czekać aż wypuszczą naprawione egzemplarze? Wreszcie jak się o takich dowiedzieć, jak je poznać? :wink:

ewam napisał/a:
A co ja zrobię z tym "front-focusem".

Pyt.nr 1.Gdzie o tym przeczytałaś :?:
ewam napisał/a:
dobrze się go trzymało, ale te komentarze mnie bardzo wystraszyły

Pyt.nr.2.Czy ten, który trzymałaś miał FF :?:

hijax_pl - Nie 13 Lut, 2011

ewam napisał/a:
Wreszcie jak się o takich dowiedzieć, jak je poznać?
Po pierwsze nie ufać plotkom. Po drugie w zestawie z kitowym obiektywem raczej nawet gdyby - nie będzie Ci doskwierać.

ewam napisał/a:

A co ja zrobię z tym "front-focusem". Da się to jakoś naprawić? Czy czekać aż wypuszczą naprawione egzemplarze? Wreszcie jak się o takich dowiedzieć, jak je poznać? :wink:

Nie da się!
Poczynając od 01.01.2011 wszystkie nowe modele Pentaksa wyposażone zostały w permanentny i niemożliwy do skorygowania front-focus :mrgreen:
Podobnie Canon wprowadza sukcesywnie odpadające okleiny...
Prekursorem był zapewne Nikon z wadliwym układem zasilania w D5000, niestety w kolejnych partiach usunięto ten nieoceniony ficzer :evil:
Czekamy na ruch Sony i Olympusa w tym temacie, możliwe że zwłaszcza pierwsza z tych firm wprowadzi w życie coś spektakularnego...

;)

ewam - Nie 13 Lut, 2011

hijax_pl (dziękując za podpowiedź) przyznam się że wybór Nikona byłby wyborem przez eliminację Pentaxa i Canona 550D z powodów o których się gdzieś naczytałam i niestety mocno siedzą mi w głowie :oops: A co do D90 to nie wiem, czy aż takiej maszynerii bym potrzebowała :lol: Wygląda bardzo zawodowo. Miałam go w rękach z 18-55VR - cena by mi bardzo odpowiadała i ten wizjerek z innej bajki, chociaż wydaje się cięższy, a może masywniejszy w sensie bardziej... skumulowany (wiem niewłaściwe słowo :lol: ). Już sama nie wiem.

ewam napisał/a:
i ten wizjerek z innej bajki,

No to już powoli do Ciebie dociera za co się m.in. płaci w wyższych modelach korpusów :)

ewam napisał/a:
wybór Nikona byłby wyborem przez eliminację Pentaxa i Canona 550D z powodów o których się gdzieś naczytałam i niestety mocno siedzą mi w głowie

To może poczytaj testy optyczne.pl nt. tych aparatów żeby wyprzeć z głowy te dziwne nieudokumentowane powody :???: :smile:

ewam - Nie 13 Lut, 2011

lotofag :evil: ja wiem że jestem osobnikiem kompletnie zielonym w materii lustrzanek i stąd łatwowiernym. Jednak nie wydaję tysiąca złotych na tydzień na waciki, więc kupowanie czegoś co może pachnieć bublem (i nie chodzi tu o Leszka :razz: ) raczej mi się nie uśmiecha, bo latanie po serwisach to nie jogging i na sylwetkę mi się nie przełoży :wink:
OK?

A widziałaś emotki w mojej wypowiedzi? ;) Tekst był w założeniu humorystyczny, także nie bierz go bardzo do siebie :)

Kwoty o jakich piszesz w przypadku sprzętu foto to jak na waciki właśnie, witaj w świecie lustrzanek! Nie bez powodu zestaw typu korpus EL + podstawowe szkło jest obecnie tani, zabawa zaczyna się jak szukamy czegoś konkretnego... To nie jest tanie hobby, choć można kombinować w różne strony.

ewam - Pon 14 Lut, 2011

lotofag ten Twój komentarz
lotofag napisał/a:
No to już powoli do Ciebie dociera za co się m.in. płaci w wyższych modelach korpusów :)
jest od czapy. Bo gdzie ja napisałam coś w stylu "i za co tu tyle płacić w tym D90, za ten wizjerek z innej bajki?"
Człowieku pomóż, a nie wypisuj semi-cynicznych zwrotów pod moim adresem. :wink:

lotofag - Pon 14 Lut, 2011

Myślałem że to o poście jeszcze wyżej...

Napisałaś "i ten wizjerek z innej bajki", co skomentowałem właśnie w ten sposób. Dostrzegłaś lepszy wizjer w D90 i m.in. dlatego ten model pozycjonowany jest wyżej i więcej kosztuje. Nie dopatruj się nie wiadomo czego. :)

FuzBal - Pon 14 Lut, 2011

BF/FF w k-r wystepuje chyba tylko z kilkoma tamronami/sigmami (no i wiadomo tylko w konkretnych warunkach), z systemowkami problemow nikt chyba nie zglaszal... zreszta przy nastepnym updacie softu pentax zapowiedzial zalatanie dziury w postaci BF i FF, wiec o to bym sie nie martwil specjalnie...
ewam - Pon 14 Lut, 2011

lotofag... dajmy temu spokój :grin:

Sunders to nie są "dziwne nieudokumentowane powody" - nie dam rady w tym momencie doby znaleźć tych opinii aby udokumentować moje obawy, ale... może jutro się do nich dokopię :smile: a ten co miałam w rękach to... nie odpalałam, a nawet gdyby to jak poznać ten cały "front-focus"?
Czyli co? "Pentax, Pentax uber alles!?" A co z Canonem 550D (o nim to też plotki?) czy Nikonem D5000 zwłaszcza ze sławetnym 18-105VR? :???:

Sunders - Pon 14 Lut, 2011

ewam napisał/a:
ten co miałam w rękach to... nie odpalałam

Jak chcesz zobaczyć jak działa i wybrać, to warto "odpalić" :smile:
ewam napisał/a:
jak poznać ten cały "front-focus"?

http://www.focustestchart.com/chart.html :smile:
ewam napisał/a:
Czyli co? "Pentax, Pentax uber alles!?" A co z Canonem 550D (o nim to też plotki

Jeśli do wyboru byłby jeszcze canon 550D, to chyba wybrałbym canona :smile: Nie wierz w te plotki o których pisałaś :lol:

maput - Pon 14 Lut, 2011

Bierz Pentaxa.

Jakbym miał się sugerować negatywnymi opiniami o forach to bym nigdy nic nie kupił...

mono - Pon 14 Lut, 2011

Ja też polecam Pentaxa, w sumie dolicz sobie jeszcze złotówki na karciochę i na torbę/plecak. Bo w sumie bez tego ani rusz... A jak coś to można jeszcze 500d brać i lepszy obiektyw.
pan.tadeusz - Pon 14 Lut, 2011

A ja w tej kwocie polecam Soniaka A55V :grin:
Na allegro nowe z polskiej dystrybucji już od 2790 zł:

http://allegro.pl/sony-sl...1453200170.html

Oba tytułowe Nikony mają nieco ograniczone możliwości ponieważ zostały wykastrowane z silnika AF w body i aby korzystać z jego dobrodziejstw musisz wybierać obiektywy wyposażone w takie ustrojstwo (często nieco droższe). Wyższe modele lustrzanek Nikona mają wbudowany silnik AF.

Plusy Soniaka to:

megaszybkie zdjęcia seryjne z kapitalnie działającym AF-C (jak w topowych korpusach prosport)
skuteczny AF w trakcie filmowania (w lustrzankach nowość)
duży wizjer z lepszym powiększeniem i pokryciem kadru (elektroniczny)
odchylany w różnych kierunkach LCD (bardzo ułatwia kadrowanie)
znacznie lepsza rozdzielczość LCD
silnik AF w body
stabilizacja w body
wbudowany mikrofon stereo
wyjście na zewnętrzny mikrofon (o dziwo nie jest standardem)
dwa sloty na karty pamięci (b.wygodne)
5 lat gwarancji (Nikon rok)

dużym plusem jest dobra współpraca Sony z obiektywami na M42 (te z Zenita)
będziesz je mogła zamontować dzięki najtańszej przejściówce za ~30 zł
i będzie działać potwierdzenie ostrości (o co nie tak łatwo w innych puszkach) :idea:

tu masz testy A55 i sample:
http://www.popphoto.com/2...a-year-sony-a55
http://www.dpreview.com/r...ta55/page18.asp
http://www.imaging-resour.../AA55/AA55A.HTM
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=11810&p=4

przejrzyj też prace jegomościa wykonane tym aparatem:
http://www.flickr.com/photos/el_caruso/5140524748/

a tu masz filmiki z tego aparatu:
http://www.youtube.com/wa...jA&feature=fvsr
http://vimeo.com/groups/alpha/videos/14826647

na tym forum z dziwnych powodów będą Ci jednak odradzać Soniaka :roll:

dlatego gdy obudzą się demony to dla zdrowego rozsądku warto zerknąć również tutaj:
http://alphacorner.eu/ind...a-55-i-alpha-33

Pentak fajny ale trudniej z doborem szkieł niż w Canonie, Nikonie czy nawet Sony.
Zerknij również na allegro do sekcji obiektywy i spójrz na cyferki z liczbą aukcji w danym systemie:

http://allegro.pl/obiektywy-50590

Nie jest to może zbyt miarodajne ale daje jakieś pojęcie o dostępności optyki z drugiej ręki.

Cokolwiek kupisz, życzę udanych zdjęć :)

darek_z - Pon 14 Lut, 2011

pan.tadeusz napisał/a:

5 lat gwarancji (Nikon rok)

Tu chyba niestety nie jest tak różowo. 5 lat gwarancji to daje Sony jak się kupi aparat w salonie firmowym a nie na allegro. Z dowodu zakupu (paragonu, faktury) będzie wiadomo od kogo kupiony. A w salonie pewnie klika setek drożej jednak.

Czytam jeszcze w regulaminie promocji gwarancyjnej:

Uczestnicy Programu po dokonaniu zakupu Lustrzanki oraz wypełnieniu wniosku Serwisu Extra dostępnego w salonie Sony Centre, otrzymają Kartę potwierdzającą uzyskanie Serwisu Extra (zwaną dalej: „Kartą Serwisu Extra) listem zwykłym, który zostanie wysłany pocztą na podane dane teleadresowe Uczestnika Programu w terminie 90 dni od daty zakupu Lustrzanki

oraz

Każdy Uczestnik Programu, który zakupi Lustrzankę w okresie od dnia 1 stycznia 2011 r. do dnia 31 marca 2011r., otrzymuje od Organizatora, w cenie sprzedaży Lustrzanki prawo do 5-letniej gwarancji jakości Lustrzanki (liczonej od daty zakupu), na warunkach Serwisu Extra określonych w załączniku nr 1 niniejszego regulaminu (zwaną dalej: „Serwisem Extra”).

Załącznika nr 1 nigdzie nie ma więc jakie prawdziwie są warunki tej gwarancji nie wie nikt. Oczywiście do czasu zgłoszenia jakiejkolwiek wady. Bo wtedy się okazuje, że akurat tej usterki w warunkach gwarancji nie ma.

Cóż marketing........

Wujek_Pstrykacz - Pon 14 Lut, 2011

Soniak A55 został "wykastrowany" z normalnego optycznego wizjera, a funkcje foto sa w nim raczej drugorzędne, jest bardziej projektowany pod filmowanie, więc raczej nie jest dobrym wyborem dla kogoś dla kogo filmowanie jest drugorzędne :razz:

Jeżeli chodzi o wybór Soniaka to polecałbym bardziej klasyczne lustrzanki typu A550, 580

darek_z napisał/a:
Tu chyba niestety nie jest tak różowo. 5 lat gwarancji to daje Sony jak się kupi aparat w salonie firmowym a nie na allegro. Z dowodu zakupu (paragonu, faktury) będzie wiadomo od kogo kupiony. A w salonie pewnie klika setek drożej jednak.

akurat ten sprzedawca prowadzi normalny sklep i wystawia rachunek+gwarancję więc wystarczy zwracać na to uwagę i nie widzę problemu :)

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Soniak A55 został "wykastrowany" z normalnego optycznego wizjera, a funkcje foto sa w nim raczej drugorzędne, jest bardziej projektowany pod filmowanie, więc raczej nie jest dobrym wyborem dla kogoś dla kogo filmowanie jest drugorzędne :razz:

Jeżeli chodzi o wybór Soniaka to polecałbym bardziej klasyczne lustrzanki typu A550, 580

Elektroniczny wizjer ma swoje zalety i przede wszystkim kosi polem widzenia wiele klasycznych tunelików w klasie lustrzanek EL. Jeśli jednak koleżance zalezy na wizjerze optycznym to warto zwrócić uwagę na A580 model który w innych systemach ma odpowiedniki o ~1000 zł droższe (D7000, K-5). od siebie powiem, że ten elektroniczny wizjer wydaje mi się jednak wygodniejszym rozwiązaniem od tego w A580.

A co do jakości zdjęć podlinkuję tylko zestawienie z DxOMark:
http://tiny.pl/hcvtg

w którym Soniak A55 zebrał notę taką jak D90 (wyższa półka w stosunku do D3100/D5000) i zdeklasował 50D którego używał Wujek_Pstrykacz więc o jakość fotek raczej bym się nie obawiał :D

MC - Pon 14 Lut, 2011

darek_z, kupno w salonie Sony nie jest warunkiem dla przedłużenia gwarancji na 5 lat. Tylko trochę ułatwia.

Ja bym wybór korpusu zawęził do Canona 550d, Nikona D5000, Pentaxa K-r :smile:

Z tym, że D5000 będzie coraz to trudniej dostać, nowego ze sklepu :razz:

MC napisał/a:
darek_z, kupno w salonie Sony nie jest warunkiem dla przedłużenia gwarancji na 5 lat. Tylko trochę ułatwia.

Na prawdę? A co powiesz na taki cytacik z warunków owej gwarancji:

Programem objęte są Lustrzanki zakupione przez Uczestników Programu, w punkcie sprzedaży Sony Centre w okresie od dnia 1 stycznia 2011 r. do dnia 31 marca 2011r. Lista salonów Sony Centre dostępna jest na stronie www.sony.pl

Gwarancje oczywiście są, każdy sprzedawca Was o tym zapewni. Do czasu powstania usterki...

darek_z napisał/a:
MC napisał/a:

Na prawdę? A co powiesz na taki cytacik z warunków owej gwarancji:

Programem objęte są Lustrzanki zakupione przez Uczestników Programu, w punkcie sprzedaży Sony Centre w okresie od dnia 1 stycznia 2011 r. do dnia 31 marca 2011r. Lista salonów Sony Centre dostępna jest na stronie www.sony.pl

Gwarancje oczywiście są, każdy sprzedawca Was o tym zapewni. Do czasu powstania usterki...

Sieć www.fotoalfa.pl (wskazana aukcja) ma status partnera Sony i uzyskuje gwarancje na tych samych warunkach co salony Sony Center. Zresztą druki dostajesz bezpośrednio pocztą.
Jakiś czas temu orientowałem się bo sam byłem zainteresowany ich ofertą. Jeśli komuś brak zaufania to zawsze może zadzwonić na Żytnią i upewnić się czy sprzedawca jest pewny :idea:

MC - Pon 14 Lut, 2011

A to jest gwarancja płatna czy darmowa?

edit:
czyli sklep cyfrowe.pl wciska kit?
http://www.cyfrowe.pl/apa...--do-5-lat.html

tj gwarancja w cenie zakupu (nie za dopłatą)
myślę, że cyfrowe.pl sprzedaje to na podobnej zasadzie co fotoalfa

hijax_pl - Pon 14 Lut, 2011

pan.tadeusz, widzę, że zaczynasz kopiować swoje stare posty wychwalające A55 :roll:
pan.tadeusz napisał/a:
w którym zebrał notę taką jak D90 (wyższa półka w stosunku do D3100/D5000) i zdeklasował 50D
Chyba nadal nie doczytałeś o co chodzi z tym DxO :zalamany: Porównywałeś też do D3100 czy D5000? A może dla własnego zadowolenia porównasz z D300? :zalamany:

darek_z, na Twoim miejscu rozważałbym następujące zestawy: Nikon D3100/5000 z 18-105VR, Canon 550D z 18-135IS lub Pentax K-r z 18-55

pan.tadeusz napisał/a:
tj gwarancja w cenie zakupu (nie za dopłatą)
myślę, że cyfrowe.pl sprzedaje to na podobnej zasadzie co fotoalfa

Tu się zgadzamy. Na takiej samej zasadzie. Czyli na żadnej. Żaden z tych podmiotów nie jest wymieniony na liście Sony Center na www. sony.pl. Z prawnego punktu widzenia zakup u żadnego z tych podmiotów nie jest objęty 5 letnią gwarancją. Przynajmniej tak wynika z regulaminu tej promocji. Oczywiście można kupić i liczyć, że ktoś się ulituje potem lub zagapi i naprawi. Ale nie polecam.

Uprzedzając zaznaczam, że nie jestem ani pracownikiem konkurencyjnego producenta ani sklepu tylko prawnikiem i z przyzwyczajenia zawsze obejrzę warunki promocji zanim się na nią zdecyduję. Kończę już OT i pozdrawiam.

[ Dodano: Pon 14 Lut, 2011 12:18 ]
hijax_pl napisał/a:

darek_z, na Twoim miejscu rozważałbym następujące zestawy: Nikon D3100/5000 z 18-105VR, Canon 550D z 18-135IS lub Pentax K-r z 18-55

Zwracam uwagę, że nie ja tu proszę o pomoc. Ja tylko czytam warunki gwarancji Sony z nudów :mrgreen:

MC - Pon 14 Lut, 2011

darek_z, litości...
Kupując w Sony Center masz gwarancję 5 lat gratis. Kupując gdziekolwiek indziej musisz zapłacić, wypełnić zgłoszenie i wysłać :zalamany:

darek_z napisał/a:
Zwracam uwagę, że nie ja tu proszę o pomoc. Ja tylko czytam warunki gwarancji Sony z nudów :mrgreen:
Oj przepraszam, źle mi się kliknęło :zalamany:

hijax_pl napisał/a:
pan.tadeusz, widzę, że zaczynasz kopiować swoje stare posty wychwalające A55 :roll:

liczysz, że będę przestawiał literki? litości...
hijax_pl napisał/a:

Chyba nadal nie doczytałeś o co chodzi z tym DxO :zalamany:

robisz się nudny kiedy brak Ci argumentów :zalamany:

hijax_pl napisał/a:
Porównywałeś też do D3100 czy D5000? A może dla własnego zadowolenia porównasz z D300? :zalamany:

to dobry pomysł :D
myślę, że to zobrazuje ten znaczący brak jakości w bardziej fotograficznym ujęciu :mrgreen: dodaj też, że w D3100 brak bracketingu jaki można często znaleźć nawet w najtańszych kompaktach :roll: z kolei D5000 to nieco niższa rozdzielczość filmów i równie kiepski wyświetlacz co w D3100, jak na dzisiejsze czasy marnie. może to nie są złe puszki ale nie jako alternatywa dla A55. jeśli już nie Sony to raczej Canon 550D, a jeśli Nikon to zaczynamy od D90 :)

tak dla autorki: każda z proponowanych tutaj puszek robi zdjęcia w jakości więcej niż znakomitej do amatorskich zastosowań. jeśli ktoś ma wątpliwości to może studiować różnice na wykresach lub pixel w pixel ;)

kozidron - Pon 14 Lut, 2011

pan.tadeusz ale dobrze by było gdybyś rozumiał o czym piszesz, dlatego rade hijax_pl o doczytaniu "o co chodzi z tym DxO" traktowałbym poważnie, ja się zresztą przychylam- to juz chyba nawet 2 albo 3 raz w tym roku równiez proponuje ci doczytać tylko, najlepiej ze zrozumieniem.

pan.tadeusz napisał/a:
Oba tytułowe Nikony mają nieco ograniczone możliwości ponieważ zostały wykastrowane z silnika AF w body i aby korzystać z jego dobrodziejstw musisz wybierać obiektywy wyposażone w takie ustrojstwo (często nieco droższe). Wyższe modele lustrzanek Nikona mają wbudowany silnik AF.

hehe :mrgreen: a to już czysta forma trolowania(tak zwany punkt minus - w chorej systemowej rywalizacji :wink: ) , przypomnij kiedy nikon wyprodukował ostatni obiektyw bez silnika(wystarczy rok) i na jakich to szkłach co najwyżej może stracić amator ....

Idąc tym samym tokiem rozumowania, mozna stwierdzić że A55/A33 ogranicza możliwości fotografowania, bo została pozbawiona wizjera optycznego wszystkie inne modele mają ten wizjer dlatego lepiej wybrać A580.

Co do reszty twoich wywodów, to chyba szkoda prądu na powtarzanie się, daleko nie trzeba szukać wystarczy zajrzeć do każdego wątku o A55.

MC - Pon 14 Lut, 2011

kozidron, generalnie masz rację... ale brak możliwości skorzystania z AF w 50/1,8 i 85/1,8 może być jednak jakąś przeszkodą i nie należy tego pomijać.

MC napisał/a:
darek_z, litości...
Kupując w Sony Center masz gwarancję 5 lat gratis. Kupując gdziekolwiek indziej musisz zapłacić, wypełnić zgłoszenie i wysłać :zalamany:

Taaaa.....

Jak sprzedawca dyskutowanej aukcji na allegro pisze:

Opakowanie zawiera:
* SLT A55 body + obiektyw 18-55mm
(...)
* Gwarancja Extra 5 LAT

linkując do strony opisującej warunki bezpłatnej gwarancji to myślisz, że kupując na tej aukcji będziesz miał gwarancję, czy nie ? Jak dla mnie na 100% nie.

MC - Pon 14 Lut, 2011

darek_z, to możesz się bardzo zdziwić :twisted:

Kolega jakiś czas temu sprzedawał A900 z gwarancją 5 lat, do tego gwarancja aparatu zastępczego na czas naprawy i na żadnej liście Sony nie był.

Kończąc OT. Nie jest sztuką aparat z taką gwarancją kupić czy sprzedać. Sztuką jest potem z takiej gwarancji skutecznie skorzystać

MC napisał/a:
kozidron, generalnie masz rację... ale brak możliwości skorzystania z AF w 50/1,8 i 85/1,8 może być jednak jakąś przeszkodą i nie należy tego pomijać.

dodam, że większą przeszkodą mogą być pewne "cechy" A55, dlatego wolałbym A580

Ciężko mi ocenić po postach autorki "co będzie dalej z jej fotografią" ale czytając, że chce dobry wizjer /tak napisała- rzadko się zdarza u amatora zwrócić uwagę na istotne sprawy /, coś co będzie w miarę pracowało na manualach a z drugiej strony, żeby to był korpus z "różnymi programami tematycznymi" ................to ma się wrażenie, że ktoś jej dobrze podpowiedział a jednak jest tak jak sama napisała "osobnikiem kompletnie zielonym".

MC, dlatego uważam, że skończy się na "kicie" i trzeba pamiętać, ze nie każdy amator celuje w 50 i 85 pod aps-c. Lepiej zacząć od 35G/1.8, który to silnik ma.

MC - Pon 14 Lut, 2011

darek_z, kończąc - i kilka osób z takiej gwarancji skorzystało. Napiszę jeszcze raz: promocja dotyczy DARMOWEGO rozszerzenia gwarancji do 5 lat.
jaad75 - Pon 14 Lut, 2011

FuzBal napisał/a:
BF/FF w k-r wystepuje chyba tylko z kilkoma tamronami/sigmami (no i wiadomo tylko w konkretnych warunkach), z systemowkami problemow nikt chyba nie zglaszal...
To nie jest prawda. Wystepuje z dowolnymi szkłami w świetle żarowym.
FuzBal napisał/a:
zreszta przy nastepnym updacie softu pentax zapowiedzial zalatanie dziury w postaci BF i FF
To jest prawda, w tym sensie, że nad tym pracują, czy im się uda, póki co nie wiadomo, obawiam się że w przypadku K-ra będzie to znacznie trudniejsze niż w przypadku K-5 ze względu na brak czujnika koloru.
pan.tadeusz napisał/a:
Jeśli jednak koleżance zalezy na wizjerze optycznym to warto zwrócić uwagę na A580 model który w innych systemach ma odpowiedniki o ~1000 zł droższe (D7000, K-5).
K-5 i D7000, to nie są odpowiedniki A580. A580, to klasa K-r, D5000, czy 550D - lustrzany wizjer i jedna rolka dość wyraźnie pozycjonują ten korpus.

kozidron napisał/a:
pan.tadeusz ale dobrze by było gdybyś rozumiał o czym piszesz, dlatego rade hijax_pl o doczytaniu "o co chodzi z tym DxO" traktowałbym poważnie, ja się zresztą przychylam- to juz chyba nawet 2 albo 3 raz w tym roku równiez proponuje ci doczytać tylko, najlepiej ze zrozumieniem.

z braku innych pomysłów na uzasadnienie :zalamany:

kozidron napisał/a:
hehe :mrgreen: a to już czysta forma trolowania(tak zwany punkt minus - w chorej systemowej rywalizacji :wink: ) , przypomnij kiedy nikon wyprodukował ostatni obiektyw bez silnika(wystarczy rok) i na jakich to szkłach co najwyżej może stracić amator ....

oo to ciekawe bo sam ją uprawiasz :mrgreen:
prośba jak żywcem skopiowana z innej dyskusji więc odpowiem również cytatem:

komor napisał/a:
moronica napisał/a:
a odnosnie silnika to Nikon ostatnio w 2003 roku wypuscil obiektyw bez wbudowanego silnika, producenci niezalezni rowniez wyposazaja w nie swoje szkla, problemem moga byc jedynie niektore starsze obiektywy

Żeby być już tak do końca obiektywna :) to powinnaś napisać, że akurat dwie z trzech najbardziej popularnych tanich stałek (sprzedawanych obecnie, oczywiście) nie posiadają silnika, czyli 50/1,8 i 85/1,8. Tylko 35/1,8 jest nowe z silnikiem, zresztą przystępne cenowo i fajne jakościowo. Problem z brakiem silnika w Nikonie więc jeszcze ciągle jest, i dotyczy najtańszego segmentu stałek.

Idąc tym samym tokiem rozumowania, mozna stwierdzić że A55/A33 ogranicza możliwości fotografowania, bo została pozbawiona wizjera optycznego wszystkie inne modele mają ten wizjer dlatego lepiej wybrać A580.[/quote]

co do wizjera to już kwestia gustu. takie rozwiązanie jest nowością na rynku lustrzanek i krytyka ze strony bardziej konserwatywnych użytkowników jest rzeczą naturalną. czy uzasadniona to już chyba zależy od pktu widzenia.
ten wizjer ma wiele zalet :)
przede wszystkim taką, że rozmiar pozwala wygodnie kadrować w odróżnieniu od klasycznych rozwiązań w wielu lustrzankach EL. tu też posłużę się cytatem z tamtej dyskusji:
agat1 napisał/a:
Co prawda po przeczytaniu testu optycznych możesz odnieść błędne wrażenie, że wizjer A55 może sie wydawać mały... (i to nawet po dokonanej korekcie tekstu przez autorów) takie stwierdzenie to absolutny unikat wśród testów tych aparatów i to na skalę światowa, bo największa zaletą wizjera w tych nowych soniakach jest jego wielkość w porównaniu do wszystkich lustrzanek formatu APSC, zaawansowanych także, a wadą szybkość odświeżania przy robieniu zdjęć szybko poruszającym sie obiektom.

Wizjer w A33/55 jest niemal dwa razy większy niż ten w D3100. Bo współczynnik wielkości w A55/A33 wynosi 0,74 a w D3100 tylko 0,51.

http://www.dpreview.com/r...d3100/page3.asp

D3100 nie ma szans z A33/A55 i to w wielu kategoriach , polecam D5000... i oczywięcie D7000 który z kolei jest jednak troche wyżej w specyfikacji niż A55

trzeba też dodać że smuży w warunkach w których na wielu optycznych odpowiednikach panuje już ciemność. pozwolę sobie znowu przytoczyć kilka opinii użytkowników którzy mieli przyjemność obcować z nim dłużej niż w markecie:

For really low light work, the A55 is preferable despite the light loss. You can see, compose and focus images using the A55 in conditions where you can’t even tell what you are looking at through the A580 (or the 900/850). That is one benefit of the EVF – it’s pretty amazing in near darkness, and a major improvement over optical finders by dim room light, street light etc.
http://www.photoclubalpha...-pros-and-cons/

Given my long-term dislike of EVFs, I was surprised to find myself as comfortable as I was with the one on the Sony A55.
http://www.imaging-resour.../AA55/AA55A.HTM

pomijam już fakt, że obrazuje każdą zmianę w parametrach ekspozycji (przysłona/czas/czułość) więc dla początkującego użytkownika jest to nie lada ułatwieniem w ujarzmianiu kadrów :) mamy live histogram, powiększenie kadru i wiele innych opcji, których w tradycyjnym wizjerze nie wyświetlimy. kapitalna jest poziomica dzięki której unikniemy krzywego kadrowania. szkoda natomiast, że Sony nie pomyślało o wyświetlaniu wybranej wartości ISO.

jest jeszcze jeden plus - dzięki EVF kręcąc film nie jesteśmy skazani na tylni wyświetlacz co może okazać się dużo wygodniejsze w pełnym słońcu... i nie wyglądamy jak zoombie trzymając wtedy aparat na wysokości oczu :mrgreen:

ale niech każdy sam oceni, co też polecam autorce wątku :)

kozidron napisał/a:
Co do reszty twoich wywodów, to chyba szkoda prądu na powtarzanie się, daleko nie trzeba szukać wystarczy zajrzeć do każdego wątku o A55.

jeśli Twoim argumentem w tej dyskusji ma być sympatia do mnie czy komentowanie tego, że już kiedyś w innym wątku przytaczałem podobne fakty to... :zalamany:
faktycznie nie ma sensu abym się odnosił do Twojego kolejnego komentarza

dla niektórych największym problemem tego Soniaka jest to że nie ma na nim logo Nikona/Canona
tak jak ktoś tu już kiedyś napisał - wypuści Nikon/Canon swoje SLT i będzie cud, miód i orzeszki :grin:
więcej dystansu życzę :razz:

RB - Pon 14 Lut, 2011

Soniak A55 został "wykastrowany" z normalnego optycznego wizjera, a funkcje foto sa w nim raczej drugorzędne,

Raczej jednak nie. Gdyby funkcje foto były drugorzedne to sam aparat wyglądałby zupełnie inaczej. Filmowanie czymś takim jest mimo wszystko srednio wygodne. Ten korpus się ma nijak to specjalizowanego sprzętu video, natomiast specjalizowany sprzęt foto jednak przypomina :-) . Sytuacja wygląda raczej tak, że w a33, a55 to filmowanie jest drugorzędne a nie co najwyżej czwartorzędne jak to bywa w korpusach innych producentów.

Nsatomiast faktem jest że jest to raczej taki model 'multifunkcjonalny', który godząc różne funkcje w jakiś tam sposób każdą z nich ogranicza. Sądzę jednak, że przy normalnych warunkach i oczekiwaniach przeciętnego 'uwieczniacza rzeczywistości na nosniku cyfrowym' ten sprzęt powinien nie zawieść tego kto się nań decyduje. Pod podstawowym i koniecznym warunkiem posiadania podstawowych umiejętnosći kożystania ze sprzętu foto i video i nie liczeniu na to że siakiś tam automacik załatwi sprawę.

jaad75 napisał/a:
K-5 i D7000, to nie są odpowiedniki A580. A580, to klasa K-r, D5000, czy 550D - lustrzany wizjer i jedna rolka dość wyraźnie pozycjonują ten korpus.

zgadzam się.
miałem na myśli możliwości obrazowania płynące z zastosowania tej samej matrycy.
tu A580 bliżej do D7000 czy K-5 aczkolwiek oba te korpusy radzą sobie odrobinę lepiej z materiałem jaki generują.

[ Dodano: Pon 14 Lut, 2011 15:13 ]
RB napisał/a:
Soniak A55 został "wykastrowany" z normalnego optycznego wizjera, a funkcje foto sa w nim raczej drugorzędne,

Raczej jednak nie. Gdyby funkcje foto były drugorzedne to sam aparat wyglądałby zupełnie inaczej. Filmowanie czymś takim jest mimo wszystko srednio wygodne. Ten korpus się ma nijak to specjalizowanego sprzętu video, natomiast specjalizowany sprzęt foto jednak przypomina :-) . Sytuacja wygląda raczej tak, że w a33, a55 to filmowanie jest drugorzędne a nie co najwyżej czwartorzędne jak to bywa w korpusach innych producentów.

Nsatomiast faktem jest że jest to raczej taki model 'multifunkcjonalny', który godząc różne funkcje w jakiś tam sposób każdą z nich ogranicza. Sądzę jednak, że przy normalnych warunkach i oczekiwaniach przeciętnego 'uwieczniacza rzeczywistości na nosniku cyfrowym' ten sprzęt powinien nie zawieść tego kto się nań decyduje. Pod podstawowym i koniecznym warunkiem posiadania podstawowych umiejętnosći kożystania ze sprzętu foto i video i nie liczeniu na to że siakiś tam automacik załatwi sprawę.

głos rozsądku! brawo, podpisuję się pod tym :)

RB - Pon 14 Lut, 2011

pan.tadeusz napisał/a:

dla niektórych największym problemem tego Soniaka jest to że nie ma na nim logo Nikona/Canona

Eeee, obawiam się, że nie.

pan.tadeusz napisał/a:

tak jak ktoś tu już kiedyś napisał - wypuści Nikon/Canon swoje SLT i będzie cud, miód i orzeszki :grin:

Może bedzie po prostu nieco bardziej dopracowany? Ja pamiętam sytuację sprzed lat. Sony wypuściło alfe 100 a Nikon model d80, dwa aparaty z identyczną matrycą... resztę chyba już łapiesz...
Jednak miód, orzeszki i sukces rynkowy większy był po stronie Nikona. Nie tylko i wyłacznie z powodu logo...

Nie sądzę, żeby ktokolwiek poza Sony wypuścił swoje SLT. To nie ma najmniejszego sensu.

[ Dodano: Pon 14 Lut, 2011 15:38 ]
RB napisał/a:
Sony wypuściło alfe 100 a Nikon model d80, dwa aparaty z identyczną matrycą...
Był jeszcze trzeci... Trochę podobna sytuacja jak obecnie... :wink:

pan.tadeusz napisał/a:
jeśli Twoim argumentem w tej dyskusji ma być sympatia do mnie czy komentowanie tego, że już kiedyś w innym wątku przytaczałem podobne fakty to... :zalamany:
faktycznie nie ma sensu abym się odnosił do Twojego kolejnego komentarza

bo ile razy mozna sie powtarzać, to juz jest męczące, ile razy mozna Ci napisać żebys skorzystał z rady hijax_pl o Dxo, cytujesz coś a nawet nie rozumiesz co.

pan.tadeusz napisał/a:
co do wizjera to już kwestia gustu.

teraz to juz kwestia gustu, dwa tygodnie temu dałbyś sie pokroić, moim zdaniem opowiadasz brednie nic więcej .....ta dyskusja jest jak za każdym razem wiec po co się powtarzać.

pan.tadeusz napisał/a:
pomijam już fakt, że obrazuje każdą zmianę w parametrach ekspozycji (przysłona/czas/czułość) więc dla początkującego użytkownika jest to nie lada ułatwieniem w ujarzmianiu kadrów :) mamy live histogram, powiększenie kadru i wiele innych opcji, których w tradycyjnym wizjerze nie wyświetlimy. kapitalna jest poziomica dzięki której unikniemy krzywego kadrowania. szkoda natomiast, że Sony nie pomyślało o wyświetlaniu wybranej wartości ISO.

rzeczywiście :cool: hijax_pl, miał rację nawet się nie wysilasz na edycję przepisujesz sam po sobie, już się odnosiłem raz do twoich "zalet" a było to tak

1.Histogram powiadasz ?
No rzeczywiście cholernie niezbędne podczas robienia zdjęcia, na tym etapie lepiej się skupić na drabince

2."Manualne powiększenie fragmentu ?
Hm, ta....interesujące a tego nie ma przypadkiem w LV na o wiele bardziej czytelnym tylnym wyswietlaczu ?

3. dostosowanie jasności do panujących warunków ...

Ta, pewnie masz na myśli np. te w sklepie, pomieszczeniach, halach, koncertach, imprezach w pomieszczeniach: oswietlenie z różnych stron(świetlówki + swiatło dzienne) wizjer wariuje i robią się maziaje :lol: - wole układ oko + wizjer optyczny gdzie moja źrenica jeszcze daje radę.

4. podgląd GO
To już no koment :zalamany:

5. Obrazowanie zmian parametrów ekspozycji.
Rozwiązanie jak to w kompakcie(to akurat spoko-dla amatora pewnie fajna sprawa), w lustrzance zdajemy się na pomiar i korzystamy z drabinki.

6.Poziomica
no cóż tylko się uśmiechnę :smile:

....a może z Tobą najzwyczajniej żeby nie marnować czasu trzeba prowadzić dyskusję w ten sam sposób, umknał ci argument o 100%pokrycia kadru ... :razz:

Chyba też zacznę przepisywać (kopiuj - wklej)

i jak zwykle po przepisujemy trochę :razz:

Jakie dodatkowe parametry są niezbędne w cyfrach w wizjerze poza przysłoną, czasem, iso, drabinką i polami af do komfortowej pracy (zaznaczam do komfortowej pracy -nie do zrobienia zdjęcia, bo są puszki w których nawet nie ma iso a mają zdecydowanie lepszy wizjer od A55) ?

RB napisał/a:

Kiedy własnie w celu zapewnienia działania AF przy filmowaniu zastosowano rozwiązanie z nieruchomym lustrem, co spowodowało koniecznośc zastosowania mało wygodnego wizjera LCD. Także sądzę, że filmowanie wyszło tu przed fotografowanie :razz:

Najgorsze jest to że firma chyba za bardzo uwierzyła w to rozwiązanie szykując A77, nastepne straszydło :razz:

Może mój obraz Sony zmieni nastepca A700 :grin:

ewam - Pon 14 Lut, 2011

Szanowni Panowie, dziękuję serdecznie za tak duże zainteresowanie moim fotograficznym problemem- wszystkim Wam bez wyjątku :mrgreen:
Zasiadłam do czytania zaraz po powrocie z pracy i właśnie zakończyłam :razz:
Na gorąco mam takie spostrzeżenie (nie jedyne zapewne, ale takie na początek, o innych później jak mi dzieci pozwolą :lol: ) - nie chcę aparatu Sony. Dlaczego? Może, mało technologiczne uzasadnienie, ale nie chcę sprzętu od "kogoś" kto produkuje "wszystko", zna się na "wszystkim"... co się da masowo sprzedać. Skoro Samsung też robi aparaty, to tylko czekać na jaką lustrzanką od LG. Sony to mogę sobie kupić wieżę albo telewizor, ale z tego co "mówią na mieście" są lepsze rzeczy w cenie tych ze znaczkiem Sony. Może to babska logika, ale choćby dawali do aparatów 500zł "sonikowego" to grzecznie podziękuję, bo mam odczucie, że jakaś zgraja gryzipiórków w wysokim wieżowcu zacierałaby rączki z kolejnej naiwniary. :razz:

pan.tadeusz napisał/a:
z braku innych pomysłów na uzasadnienie
Zaczynasz kolego z tym swoim manifestowaniem niewiedzy być męczący :???: :sad:

Pamiętaj, że to nie matryca i wizjer robią zdjęcie. I nie porównuje się aparatów względem matrycy tylko czy też samej ich ceny...

Mam wrażenie, że po prostu za mało nafotgrafowałeś się lustrzankami aby coś więcej powiedzieć o ergonomii.
Obmacanie nawet jakiegoś korpusu w sklepie nie powie Ci jak się dane rozwiązania sprawdzą nie mając doświadczeń w używaniu podobnych w warunkach "bojowych"...

Takie obserwowanie histogramu na żywo - owszem, fajny bajerek ale tylko na początku. Z czasem człowiekowi zaczyna przeszkadzać to co się w kadrze dodatkowo pojawia w skupieniu się na kadrze. W obserwowaniu pierwszego i kontrolowaniu drugiego planu. Jak myślisz? Dlaczego w tych "poważnych " lustrzankach informacje o parametrach ekspozycji są POD kadrem a nie W kadrze? A te pomocnicze linie kadrowania da się WYŁĄCZYĆ? Czasem nie po to by w kadrze było widać to co chcemy fotografować? I nie próbuj zbywać tekstami, że to wizjery optyczne - bo nawet na takich wizjerach w Nikonach i najnowszych Canonach są przeźroczyste wyświetlacze LCD na których się różne informacje wyświetlają... Czy uważasz, że gdyby niezbędne było ciągłe zasłanianie kadru jakimiś informacjami te wyświetlacze nie byłyby rozbudowane by zrobić z kadru jarmark świętojański? Czy uważasz, że Nikona i Canona powstrzymuje niemożność wyświetlania live-histogramu?
Rozpisujesz się nad możliwością powiększania fragmentu kadru. Kolejny super ficzer jednak bliżej kategorii wodotrysku niż prawdziwego narzędzia. Dlaczego tak myślę? Bo to powiększanie nie ma sensu gdy trzymamy aparat w ręku - bo gdy jest na statywie zdecydowanie prościej jest obserwować TYLNI wyświetlacz. A jak już trzymamy w ręku z okiem przy wizjerze i powiększamy coś... jak myślisz - jak będzie wyglądała praca z obiektywem 200mm i powiększeniem 5x obrazu?
Ale żeby nie było - nie uważam by to był głupi pomysł z tym powiększaniem...

Do czego zmierzam? Producenci dorzucają do nowych konstrukcji coraz to dziwniejsze wodotryski. Zintegrowany jest już projektor to pewnie niedługo zintegrują drukarkę i pojemnik na tic-taki.
Po co to wszystko? Ano po to by przyciągnąć nową rzeszę klienteli łakomych błyskotek. I pewnie wiele z nich się po czasie przekonuje, że lustro to za duuuużeeee, albo za cięęęężkieee i że nie dla nich i po cichu spuszcza gadżet na allegro. Ale Ci co kupili i się w fotografię wciągnęli, Ci co zrozumieli do czego jest przysłona i czas migawki i wiedzą jak z nich kreatywnie korzystać - te osoby zredukują w czasie swoje potrzeby do możliwości sterowania tylko czterema parametrami (zgadniesz które? ;) ) - ale sterowania wygodnego i dokładnego a nie jakiegoś tam bylejakiego byleby można było specyfikacji napisać "wspiera".
A na potrzeby radosnego pstrykania u cioci na imieninach kupią sobie dodatkowo jakiś kompakcik...

Jednym słowem - wyluzuj....

Czyli wracamy do Nikona lub Canona. I dobrze bo po co sobie mącic w głowie. :razz: Polecam zdecydowanie D5000 z 18-105 VR. Aparat wykastrowany z silnika, ale za to w obiektywie dodany :razz:

Polecam zdecydowanie D5000 z 18-105 VR.
Przyłączam się i też sugeruję ten model - z zastrzeżeniem, że coraz trudniej będzie go dostać ;)

hijax_pl napisał/a:
pan.tadeusz napisał/a:
z braku innych pomysłów na uzasadnienie
Zaczynasz kolego z tym swoim manifestowaniem niewiedzy być męczący :???: :sad:

Pamiętaj, że to nie matryca i wizjer robią zdjęcie. I nie porównuje się aparatów względem matrycy tylko czy też samej ich ceny...

Mam wrażenie, że po prostu za mało nafotgrafowałeś się lustrzankami aby coś więcej powiedzieć o ergonomii.
Obmacanie nawet jakiegoś korpusu w sklepie nie powie Ci jak się dane rozwiązania sprawdzą nie mając doświadczeń w używaniu podobnych w warunkach "bojowych"...

Takie obserwowanie histogramu na żywo - owszem, fajny bajerek ale tylko na początku. Z czasem człowiekowi zaczyna przeszkadzać to co się w kadrze dodatkowo pojawia w skupieniu się na kadrze. W obserwowaniu pierwszego i kontrolowaniu drugiego planu. Jak myślisz? Dlaczego w tych "poważnych " lustrzankach informacje o parametrach ekspozycji są POD kadrem a nie W kadrze? A te pomocnicze linie kadrowania da się WYŁĄCZYĆ? Czasem nie po to by w kadrze było widać to co chcemy fotografować? I nie próbuj zbywać tekstami, że to wizjery optyczne - bo nawet na takich wizjerach w Nikonach i najnowszych Canonach są przeźroczyste wyświetlacze LCD na których się różne informacje wyświetlają... Czy uważasz, że gdyby niezbędne było ciągłe zasłanianie kadru jakimiś informacjami te wyświetlacze nie byłyby rozbudowane by zrobić z kadru jarmark świętojański? Czy uważasz, że Nikona i Canona powstrzymuje niemożność wyświetlania live-histogramu?
Rozpisujesz się nad możliwością powiększania fragmentu kadru. Kolejny super ficzer jednak bliżej kategorii wodotrysku niż prawdziwego narzędzia. Dlaczego tak myślę? Bo to powiększanie ma sens gdy trzymamy aparat w ręku - bo gdy jest na statywie zdecydowanie prościej jest obserwować TYLNI wyświetlacz. A jak już trzymamy w ręku z okiem przy wizjerze i powiększamy coś... jak myślisz - jak będzie wyglądała praca z obiektywem 200mm i powiększeniem 5x obrazu?
Ale żeby nie było - nie uważam by to był głupi pomysł z tym powiększaniem...

Do czego zmierzam? Producenci dorzucają do nowych konstrukcji coraz to dziwniejsze wodotryski. Zintegrowany jest już projektor to pewnie niedługo zintegrują drukarkę i pojemnik na tic-taki.
Po co to wszystko? Ano po to by przyciągnąć nową rzeszę klienteli łakomych błyskotek. I pewnie wiele z nich się po czasie przekonuje, że lustro to za duuuużeeee, albo za cięęęężkieee i że nie dla nich i po cichu spuszcza gadżet na allegro. Ale Ci co kupili i się w fotografię wciągnęli, Ci co zrozumieli do czego jest przysłona i czas migawki i wiedzą jak z nich kreatywnie korzystać - te osoby zredukują w czasie swoje potrzeby do możliwości sterowania tylko czterema parametrami (zgadniesz które? ;) ) - ale sterowania wygodnego i dokładnego a nie jakiegoś tam bylejakiego byleby można było specyfikacji napisać "wspiera".
A na potrzeby radosnego pstrykania u cioci na imieninach kupią sobie dodatkowo jakiś kompakcik...

Jednym słowem - wyluzuj....

A ja mam wrażenie, że to jednak Ty tracisz obiektywizm i starasz się tutaj usilnie utrzeć mi nosa w imię obrony własnego autorytetu (z kozim do spółki). Dużo wysiłku wkładasz w to aby przedstawić mnie w roli niedouczonego gadżetomana i bawisz się w tendencyjne argumentacje. W odróżnieniu od Ciebie nie staram się tutaj niczego udowadniać i nie mam pojęcia skąd poczucie zagrożenia. Nie neguję użytkowników i zalet klasyczych rozwiązań. Ten wizjer elektroniczny jest pewnym novum i w moim (i jak widać nie tylko) pojęciu stanowi często dobrą alternatywę. Jeśli Ty czujesz się lepszy czy mocniej wtajemniczony tylko dlatego, że korzystasz z tradycyjnych rozwiązań - ok, Twoja sprawa. Zważ jednak, że jest taka stara maksyma, która mówi że to nie aparat robi zdjęcia (zgadniesz kto? ;) )

Co do samego wyświetlania wartości w OVF/EVF, jeśli raczysz się wyrażać to przejrzyj choć instrukcję - możesz tak dobrać wyświetlane parametry, że oprócz pktów AF będziesz widział tylko wartość przysłony, czas i drabinkę ekspozycji. możesz też przytrzymać przycisk podglądu głębi i zobaczysz czysty kadr. użytecznych w różnych sytuacjach kombinacji jest za to znacznie więcej - i to niewątpliwa przewaga EVF nad OVF. co do wyświetlania parametrów w kadrze - użytkownik takiego wizjera pisał na tym forum, że to przemyślane posunięcie bo okularnikom znacznie łatwiej wtedy kontrolować te parametry. zresztą ten wizjer rozmiarem pozwala na takie posunięcia choć sam wolałbym aby te parametry znalazły się w miejscach po bokach kadru, które w trakcie normalnej pracy leżą odłogiem. możliwe jednak, że nie są to obszary w zasięgu wzroku każdego użytkownika. tak czy inaczej dyskusja w tym tonie jest czysto akademicka w sytuacji gdy możesz żonglować aktualnym widokiem wyświetlacza.

jak to jest z implementacją? nie trzeba wróżki aby zgadnąć, że nie jest to proste i generuje dodatkowe koszty. dosyć powiedzieć, że pierwsze próby podejmuje o ile dobrze kojarzę Fuji w swoim nowym X100 (i każe sobie za to sporo płacić). ptaszki ćwierkają, że kolejnym taki hybrydowym wizjerem ma być ten w nowej A77. czas pokaże ile w tym prawdy ale jedno jest pewne - taki jest kierunek innowacji czy tego chcesz czy nie. dziś jednak masz spory wybór i nikt Cię nie zmusza do przesiadki na elektronikę.

co do powiększania i innych głupich rozważań (którymi przyznam nieco zaniżasz poziom rzeczowych wypowiedzi na tym forum za które jednak Cię cenię) nie będę się odnosił bo nie ma to najmniejszego sensu
nie wiem skąd tyle zwykłej zawiści i antypatii u Ciebie i kolegi kozidrona ale to raczej wasz problem

co do tak chętnie przywoływanego na tym forum DxOMark, kiedy wyniki robią się niewygodne w kontekście dyskusji to pojawia się zawsze argument błędnej interpretacji i niewiedzy. w odróżnieniu od was daleki jestem od dywagowania nt tajemnej wiedzy i przypisywania braku kompetencji do jej posiadania. ale może faktycznie powinieneś administrować dostępem do tego serwisu? :P

tak więc wyluzuj bo czasem mam wrażenie że próbujesz się dowartościować...

[ Dodano: Pon 14 Lut, 2011 18:08 ]
hijax_pl napisał/a:
Polecam zdecydowanie D5000 z 18-105 VR.
Przyłączam się i też sugeruję ten model - z zastrzeżeniem, że coraz trudniej będzie go dostać ;)

a ja odradzam i jeśli Sony nie wchodzi w grę z uwagi na przekonania to polecam dołożyć do D90+18-105 lub zdecydować się na 550D

ewam - Pon 14 Lut, 2011

Mój Chłop mówi, że z samochodami to jest tak, że lepiej wziąć z ostatniego rocznika danego modelu, bo wypróbowany i rozpracowany, niż pchać się w czarujące nowości :smile: . Z tymi aparatami to chyba tak samo, co? :wink:
Miałam w łapach D5000 i wszystko fajnie, tylko ten wizjer jakiś mały i ciemnawy w odnisieniu do stojącego obok 550D... A może on się jakoś rozjaśnia po włączeniu?
Jeszcze odnośnie Sonego, wku...ił mnie :twisted: sprzedawca w Fotojokerze traktując mnie jak "ni pisatą ni czytatą" mówiąc że Sony "jest lata świetlne przed wszystkimi" i wciskając mi A500 z "ekstra torbą". Nie powiem w jakim mieście to miało miejsce, ale kierownictwo tej firmy powinno wywalić na zbity pysk takiego pajaca, który nie daje dojść do głosu klientowi i obraża inteligencje kupującego tylko dlatego że jest w spódnicy i ma dekolt :evil:

pan.tadeusz napisał/a:
tyle razy ile nie potrafisz tego inaczej uzasadnić :zalamany:

przecież nie na mnie spoczywa uczenie Ciebie czytania.

ewam napisał/a:
A może on się jakoś rozjaśnia po włączeniu?
Po włożeniu baterii.. To właśnie ten wyświetlacz LCD w wizjerze o którym mówiłem w poprzednim poście.
ewam napisał/a:
Sony "jest lata świetlne przed wszystkimi"
W marketingu na pewno :) W narzędziach już gorzej - bo jak wytłumaczyć fakt, że następca A700 rodzi się w bólach już kilka lat i jakoś im to nie wychodzi? Ale za to aparaciki EL to wysypuje jak z rękawa - nieraz się trudno połapać co w danym modelu dodali, a co zmienili ;)
moronica - Pon 14 Lut, 2011

ewam napisał/a:
Mój Chłop mówi, że z samochodami to jest tak, że lepiej wziąć z ostatniego rocznika danego modelu, bo wypróbowany i rozpracowany, niż pchać się w czarujące nowości :smile: . Z tymi aparatami to chyba tak samo, co? :wink:
Miałam w łapach D5000 i wszystko fajnie, tylko ten wizjer jakiś mały i ciemnawy w odnisieniu do stojącego obok 550D... A może on się jakoś rozjaśnia po włączeniu?

tak, wizjery w Nikonach sa ciemne i nieostre zanim nie wlozy sie naladowanej baterii

ewam napisał/a:
Tak, we wszystkich Nikonach masz przezroczysty wyświetlacz LCD w wizjerze, który robi się jasny dopiero po włożeniu zasilania.
ewam napisał/a:
Jeszcze odnośnie Sonego, wku...ił mnie :twisted: sprzedawca w Fotojokerze traktując mnie jak "ni pisatą ni czytatą" mówiąc że Sony "jest lata świetlne przed wszystkimi" i wciskając mi A500 z "ekstra torbą". Nie powiem w jakim mieście to miało miejsce, ale kierownictwo tej firmy powinno wywalić na zbity pysk takiego pajaca
Niestety, to jest zdaje się polityka ogólnopolska FJ i gość działał po prostu w zgodzie z linią programową tej sieci... :neutral:

pan.tadeusz napisał/a:
Zważ jednak, że jest taka stara maksyma, która mówi że to nie aparat robi zdjęcia (zgadniesz kto? ;) )
Po raz kolejny pokazujesz, że nawet się nie wysilasz by przeczytać to co napisałem. :zalamany:
pan.tadeusz napisał/a:
o do samego wyświetlania wartości w OVF/EVF, jeśli raczysz się wyrażać to przejrzyj choć instrukcję - możesz tak dobrać wyświetlane parametry, że oprócz pktów AF będziesz widział tylko wartość przysłony, czas i drabinkę ekspozycji. możesz też przytrzymać przycisk podglądu głębi i zobaczysz czysty kadr. użytecznych w różnych sytuacjach kombinacji jest za to znacznie więcej - i to niewątpliwa przewaga EVF nad OVF.
Oczywiście - ale jak powyłączam wszystko co co zostaje? Jakie są przewagi nad optycznym?
pan.tadeusz napisał/a:
taki jest kierunek innowacji czy tego chcesz czy nie.
Z innowacjami jest już tak, że nie każda podąża w dobrym kierunku. Skąd przekonanie że EVF to tej jedyny słuszny?
pan.tadeusz napisał/a:
kiedy wyniki robią się niewygodne w kontekście dyskusji
Tyle, że nikt nie prawi o wynikach ale o Twoim notorycznym wyciąganiu błędnych wniosków...
pan.tadeusz napisał/a:
tak więc wyluzuj bo czasem mam wrażenie że próbujesz się dowartościować...
No chyba żartujesz.. To przecież Ty masz cyfrową lustrzankę od 3 miesięcy - w dodatku swoją pierwszą :roll:
pan.tadeusz napisał/a:
a ja odradzam i jeśli Sony nie wchodzi w grę z uwagi na przekonania to polecam dołożyć do D90+18-105 lub zdecydować się na 550D
I to właśnie pięknie pokazuje, że nie wiesz o czym piszesz :zalamany:
RB - Pon 14 Lut, 2011

Kiedy własnie w celu zapewnienia działania AF przy filmowaniu zastosowano rozwiązanie z nieruchomym lustrem, co spowodowało koniecznośc zastosowania mało wygodnego wizjera LCD. Także sądzę, że filmowanie wyszło tu przed fotografowanie :razz:

Z takim chwytem? Żarty? Po prostu filmowanie doszło do standartu jakiegos tam, podczas gdy dotychczas to był gadżet albo wyzwanie dla prawdziwych hardkorów i artystów.

Najgorsze jest to że firma chyba za bardzo uwierzyła w to rozwiązanie szykując A77, nastepne straszydło :razz:

Uwierzyła, i sadzę, że klienci tez :-) A że ty nie wierzysz... Cóż idea tel. komórkowego była przez długi czas uważana za pusta fantazję...
BTW - niedługo lustra z wizjerem optycznym będa w drogim sprzęcie. Tez nad tym boleję.

Może mój obraz Sony zmieni nastepca A700 :grin:

AFAIK to a77 jest tym 'następcą'...

RB - Pon 14 Lut, 2011

ewam napisał/a:

Jeszcze odnośnie Sonego, wku...ił mnie :twisted: sprzedawca w Fotojokerze traktując mnie jak "ni pisatą ni czytatą" mówiąc że Sony "jest lata świetlne przed wszystkimi" i wciskając mi A500 z "ekstra torbą".

Pier...ił aż uszy bolą. Jednakże Sony nie robi wcale aż tak beznadziejnych aparatów jak tu niektórzy zeznają. Choc idea SLT mi nie leży to IMO 'klasyczny' a580 jest całkiem grzecznym aparatem na początek. Ale - jak nie chcesz to Twoje prawo i Twój biznes. Dużo nie tracisz.

RB - Pon 14 Lut, 2011

hijax_pl napisał/a:
bo jak wytłumaczyć fakt, że następca A700 rodzi się w bólach już kilka lat i jakoś im to nie wychodzi? Ale za to aparaciki EL to wysypuje jak z rękawa - nieraz się trudno połapać co w danym modelu dodali, a co zmienili ;)

Ale to nie jest kwestia 'niewychodzenia', to jest kwestia decyzji politycznych. Oni by zrobili nowe a700, tyle że po co? Rynek robia 'plajsticzaki', wizerunek mozna poprawić a900, dla bidniejszych jest a850... kto kupi a700 (masowy klient, masowy a nie ja, bo Ty i tak bys nie kupił...). W końcu nowa 700 wyjdzie pod postacią... a77... cóż :???: :cry:

RB napisał/a:

To niemożliwe, porażka na całego jak będzie przedłużeniem linii A33/55. No chyba, że będzie klasyczna lustrzanką, a nie "luszczanką" :razz: typu A33/55 :grin:

Wiem, wiem, że chwytanie A55 to porażka nawet przy fotografowaniu, małe to to, nieporęczne :razz:

pan.tadeusz napisał/a:
weź sobie obal zimny browar, ja stawiam :D
Tak to jest jak już argumentów nie ma.. I nie było od początku ;)
No nic... Poczekam, aż uzupełnisz braki w wiedzy ;)
RB napisał/a:
Oni by zrobili nowe a700, tyle że po co? Rynek robia 'plajsticzaki'
Widać określenie "stały klient" się już zeszmaciło... szkoda.
RB napisał/a:
wizerunek mozna poprawić a900
Ciekaw jestem czy A900/850 się kupuje tylko dla CZ z motorkiem, czy też za takimi decyzjami stoją inne argumenty...
RB - Pon 14 Lut, 2011

RB napisał/a:

To niemożliwe, porażka na całego jak będzie przedłużeniem linii A33/55. No chyba, że będzie klasyczna lustrzanką, a nie "luszczanką" :razz: typu A33/55 :grin:

będzie SLT. Wujek, problem w tym, ż ani Ty ani ja nie jestesmy targetem tej firmy. Ja wciąz uważam, ze niestety, bo lubię ich wysokie modele i optykę. I wciąż widze się jako posiadacza a950 (ale luszczanej :-) )

Wiem, wiem, że chwytanie A55 to porażka nawet przy fotografowaniu, małe to to, nieporęczne :razz:
Ejże, a jakoś Ci sie to g..ne 1000d podobało, oj podobało... :mrgreen: :razz:

[ Dodano: Pon 14 Lut, 2011 18:55 ]
hijax_pl napisał/a:

RB napisał/a:
Oni by zrobili nowe a700, tyle że po co? Rynek robia 'plajsticzaki'
Widać określenie "stały klient" się już zeszmaciło... szkoda.

Stałych klientów to trzeba najpierw mieć :-) Do mania służą entry levele :-) Ci z Minolty albo się wykruszyli, albo poszli w 900 itede albo sa tacy pieprz...ci że ich mało co ruszy (jak ja...)

hijax_pl napisał/a:

RB napisał/a:
wizerunek mozna poprawić a900
Ciekaw jestem czy A900/850 się kupuje tylko dla CZ z motorkiem, czy też za takimi decyzjami stoją inne argumenty...

Dla krajobrazówki, jak kogoś nie stac na d3x ani tym bardziej na powazny aparat do tego dedykowany średni. IMO ani 5dII ani tym bardziej d700 tu nie podskoczy. Niczym. Ale ja jestem od Minolty i Canon zawsze był dla mnie uosobieniem tandety, więc... nie jestem miarodajny.

pan.tadeusz napisał/a:
weź sobie obal zimny browar, ja stawiam :D miłego...

i ty coś wspominasz o argumentach, jak zwykle każdy wątek o A55, w którym bierzesz udział kończy się Twoim mocnym akcentem merytorycznym.

hijax_pl napisał/a:
Oczywiście, że nie - ja tylko reaguję kiedy wypisujesz bzdury ;)

Jak widać to się nigdy nie skończy, bo od niedawna obrał strategię kopiuj- wklej. Potencjalnie przepisywanie tych bzdur niczego nie wnosi, pojęcia nie mam do kogo ty chcesz trafić (pan.tadeusz) - wypisując, ze nie dyskutujesz z hijax_pl.

Rozejrzyj się (zacznij w końcu czytać) - tu nikt poza mną i hijax_pl nie odnosi się do twoich postów (poza jednym postem Jaad'a, który tez cie prostuje).

Przepisywanie tych bzdur dowodzi tylko jak małe masz doświadczenie, jak chcesz komus pomóc to lepiej wyeksponować rzeczywiste zalety sprzętu (bo A55 też takie posiada) przy podaniu także minusów aby w normalny sposób uswiadomić "potencjalnego nowego".

Mimo wszystko widzę postępy (chyba że sie potknąłeś i zapomniałeś) przestałes pitolić o 100% pokryciu kadru w wizjerze A55.

RB napisał/a:
RB napisał/a:

To niemożliwe, porażka na całego jak będzie przedłużeniem linii A33/55. No chyba, że będzie klasyczna lustrzanką, a nie "luszczanką" typu A33/55

będzie SLT. Wujek, problem w tym, ż ani Ty ani ja nie jestesmy targetem tej firmy. Ja wciąz uważam, ze niestety, bo lubię ich wysokie modele i optykę. I wciąż widze się jako posiadacza a950 (ale luszczanej )

Wiem, wiem, że chwytanie A55 to porażka nawet przy fotografowaniu, małe to to, nieporęczne
Ejże, a jakoś Ci sie to g..ne 1000d podobało, oj podobało...

Jakoś lepiej mi w ręce leżało, wizjer miało normalny, zreszta teraz służy dzielnie mojej siostrzenicy, nie mogłem jej obrzydzać tej puszki :razz:

A co do A900, fajny aparat, zawsze marzyłem o takim Dynaxie 9, pancernej, wielkiej puszce, teraz jego tak jakby nastepca jest rzeczona Alfa900.
Do tego pare Zeissów i powinno być OK.

Ale odeszliśmy od tematu i to ja moderator :oops:

Jeszcze raz polecam D5000 i pośpiech w jego zakupie :grin:

ewam napisał/a:
Mój Chłop mówi, że z samochodami to jest tak, że lepiej wziąć z ostatniego rocznika danego modelu, bo wypróbowany i rozpracowany, niż pchać się w czarujące nowości . Z tymi aparatami to chyba tak samo, co?

Dużo w tym racji, bo w trakcie ich używania "wychodzą" ew. mankamenty i ma się więcej pewności kupując sprawdzony już przez wielu model.
ewam napisał/a:

Po włączeniu wizjery mają porównywalne. Nie chcieli Ci włączyć tych aparatów w sklepie? Szkoda, bo nie miałaś okazji ocenić jakości wyświetlaczy LCD.
ewam napisał/a:
odnośnie Sonego, wku...ił mnie sprzedawca w Fotojokerze traktując mnie jak "ni pisatą ni czytatą" mówiąc że Sony "jest lata świetlne przed wszystkimi" i wciskając mi A500

Nie dziw się, bo sony płaci mu za to ekstra.
Ja nadal polecam 550D :smile:

ewam - Pon 14 Lut, 2011

Wujek_Pstrykacz dziękuję za jasne wskazanie :mrgreen: a Tobie moronica za wyjaśnienie w sprawie tego wizjera :mrgreen:
Sunders rzuć jakimś jokerem na stół (byle nie fotojokerem :lol: ) który zepchnie mnie ze ścieżki ku D5000 18-105VR. Skoro przepadł D3100 i Kr... :roll:

A propos Sony'ego :lol: w Media Markt ta marka też ma osobne "ołtarzyki" :shock: a sprzedawcy nieco bardziej wyrafinowanie ale też: "alfa", "SLT" "a widzi Pani w D3100 nagminnie latają klapki od karty pamięci". Matko, czy w tym kraju nie ma już normalnych, uczciwych, rzeczowych sprzedawców :!: :?: Tylko sami młodzi magicy od marketingu i zarządzania stoją przy półkach :!:
Niestety to też ujawnia słabość innych marek, które olewają hołotę z "prywislanskiewo kraju"

mono - Pon 14 Lut, 2011

ewam, nie wiem czy pierwszą rzecz w życiu kupujesz :P ale tak jest z praktycznie każdym towarem. Wystarczy się zorientować. no dobra może tanich produktów nie próbują wcisnąć :)
ewam - Pon 14 Lut, 2011

mono szczerze mówiąc to mąż kupuje przez internet wszystko co potrzebne z "grubszych" rzeczy - mam to z głowy :razz: a w spożywczakach i sklepach z ciuchami jakoś tego nachalnego marketingu nie napotkałam póki co :lol:
Kupienie aparatu zrzucił całkowicie na mnie, bo fotografia to go raczej nie rusza :wink: no i chcę się wykazać :lol: , że nie kupię jakiegoś badziewia :smile:

ewam napisał/a:
który zepchnie mnie ze ścieżki ku D5000 18-105VR.
Im dłużej będziesz zwlekać tym bardziej sam się zacznie spychać. D5000 przez Nikona jest już uznany za nieprodukowany - zatem w niedługim czasie wyczerpią się ostatnie zapasy i model ten będzie dostępny z drugiej ręki tylko. A czemu nie produkowany? Pewnie w przeciągu 2-3 miesięcy pojawi się następca. Ale wtedy D3100 już będzie dojrzałym rynkowo aparcikiem ;)
ewam napisał/a:
D3100 nagminnie latają klapki od karty pamięci
A to ciekawe - może ten do którego mam w miarę stały dostęp jest uszkodzony - bo jemu nic nie lata ;)
ewam napisał/a:
Niestety to też ujawnia słabość innych marek, które olewają hołotę z "prywislanskiewo kraju"
Tzn dlaczego nie płacą tak jak S? No cóż.. Może wystarczy jakość i fakt, że istnieją na rynku lustrzanek duuuuuuużo dłużej niż parę lat ;)

ewam napisał/a:
rzuć jakimś jokerem na stół

Skoro nie masz możliwości samodzielnego sprawdzenia tych aparatów, to "rzuć okiem" jak tego dokonali inni - może ocena końcowa z testu canona 550D na optyczne.pl Cię przekona, że 550D jest nieco lepszym aparatem od D5000 :???: :
Punktacja Canon 550D : Nikon D5000
Obudowa 2,15 : 1,87
Gniazda 1,52 : 1,47
Przyciski 2,60 : 1,20
Menu 2,64 : 2,16
Wyświetlacze 2,06 : 1,28
Live View 1,58 : 1,50
Wizjer 1,79 : 1,86
Szybkość działania 1,28 : 2,19
Autofokus 5,49 : 4,62
Pomiar światła 4,75: 4,00
Funkcje specjalne 1,32 : 0,74
Lampa błyskowa 1,83 : 1,83
Rozdzielczość (MTF) 4,42: 4,33
Balans bieli 1,10 : 0,95
Jakość zdjęć JPEG 3,66 : 2,96
Jakość zdjęć RAW 6,32 : 6,11
Zakres tonalny 6,27 : 5,89
RAZEM 50,76 : 44,94
:smile:

RB - Pon 14 Lut, 2011

ewam napisał/a:
no i chcę się wykazać :lol: , że nie kupię jakiegoś badziewia :smile:

Zaręczam Ci, że cokolwiek kupisz, nawet to co Ci nachalnie wciskają, to nie kupisz żadnego badziewia.

A jeśli pytasz czemu nie Nikon d5000 - odpowiedź: jeśli zechcesz mieć kilka stałoogniskowych (i niedrogich) obiektywów typu 50/1.8, 85/1.8 to nie jest to korzystny korpus. Nie będzie z tymi konstrukcjami AF.
Właściwie to nie korpus w tym zestawie się liczy a ten 18-105, który jest niezłym (jak na swoja klasę) obiektywem. Ma miły zakres, nieźle obrazuje, jest tani. Coś za coś - to jest tani fantastik full plastik. Nikon liczy, że zanim się Ci ten super-nikkorek zdąży rozlecieć to albo się wciągniesz i zakupisz jakiś bardziej prawdziwy obiektyw od ciemnego universal zooma, albo on i tak będzie leżał głęboko w szafie (wraz z korpusem) gdzie rozkład postępuje znacznie wolniej.
To jest IMO argument przeciw d5000.
Każdy korpus, który masz w tej klasie ma właściwie te same możliwości co d5000. Tyle, ze nikt nie ma tak taniego niezłego uni-zooma o takim fajnym zakresie. Takiego obiektywu wycieczkowego. W Canonie i Sony takie coś kosztuje znacznie więcej. Ale też sprawia trochę solidniejsze wrażenie.
Natomiast aby sprawę dalej podrążyc, wszystkie współczesne najtańsze, najplajstikowniejsze zoomy standardowe 18-55 maja dość dobre własności optyczne (wcale ich ten Nikkor na kolana aż tak nie rzuca), tyle, ze zakres taki dosyć kijowy...

Więc tak naprawdę wybierasz sobie korpus pod kątem taniego, ciemnego zooma.... Cóz, Nikon zastosował niezła przynętę, ale już za stałki z AF funkcjonującym z d5000 to zapłacisz :-) (oprócz 35/1.8 G)... bilans musi wyjść na zero ;-)

[ Dodano: Pon 14 Lut, 2011 22:13 ]
hijax_pl napisał/a:
Tzn dlaczego nie płacą tak jak S? No cóż.. Może wystarczy jakość i fakt, że istnieją na rynku lustrzanek duuuuuuużo dłużej niż parę lat ;)

Jakość czego? Modeli do d5000 włacznie? :shock: To juz może wystarczy...
drugi powód jak najbardziej trafiony. Pozycja i nazwa jest.

Sunders
, wybacz, ale te punkciki za przyciski itede to przecież dla nie-skończonego-onanisty-sprzętowego jest jakiś ciężki bełkot 'testowy'. Zmiłuj się... :cry:

RB napisał/a:
oprócz 35/1.8 G
No właśnie.. Bo drogie to są stałki f/1.4 ale f/1.8... Na razie jedna... A jak się pojawi za jakiś rok czy dwa odświeżony 85/1.8...G :?: :idea: 50/1.4G już jest i wcale cena nie zabija (trochę droższy od 35/1.8G)

[ Dodano: Pon 14 Lut, 2011 22:22 ]
RB napisał/a:
Jakość czego? Modeli do d5000 włacznie? :shock: To juz może wystarczy...
Nieeee.. Odnosiłem się do marki a nie produktów jako takich ;)
RB - Pon 14 Lut, 2011

hijax_pl napisał/a:
RB napisał/a:
oprócz 35/1.8 G
No właśnie.. Bo drogie to są stałki f/1.4 ale f/1.8... Na razie jedna... A jak się pojawi za jakiś rok czy dwa odświeżony 85/1.8...G :?: :idea: 50/1.4G już jest i wcale cena nie zabija (trochę droższy od 35/1.8G)

zaczynasz jak jakis czas temu wyznawcy Sony ze swoimi modlitwami do świętego następcy a700 :mrgreen:
Jak się pojawi to pogadamy.
A 50/1.4 cóz, nie zabija - kosztuje tyle ile kazde 50/1.4... Jak nam wszystkim wiadomo normalne 50/1.8 kosztuje mniej niż połowę. A u Canona chyba z 1/4 tego...
No ale u Nikona chcesz mieć 50mm AF z d5000 - dopłac, a lepsze światło i nieco lepszą jakośc masz niejako 'gratis' :mrgreen:

hijax_pl napisał/a:
]Nieeee.. Odnosiłem się do marki a nie produktów jako takich ;)

Nie łapię... Jakośc marki? a co to? Że niby Sony to takie LG 15 lat temu? To chyba jednak zbytnie uproszczenie jest...

Powiedzmy szczerze, Nikon czy canon nie stosuje aż tak drastycznych metod sprzedaży bo musileliby niezłego kaczana wyprodukować aby się nie sprzedawał. A jak na razie z tymi kaczanami jakoś im nie wychodzi...

ewam - Pon 14 Lut, 2011

RB bardzo dziękuję - konkretnie i przekonywująco.
Sunders mi naprawdę 550D świetnie "leży", ale jak czytam: "Guma na gripie aparatu puchnie , ODKLEJA SIĘ , odpada - wada ta dyskwalifikuje aparat pod względem jakości wykonania . Poważna wpadka Canona którą użytkownicy zauważą po kilku miesiącach", to działa mi to cholernie na wyobraźnię :cry: Czy to celowo napisał ktoś np. z Pentaxa, Sonego, Nikona żeby "odstrzelić" 1/4 potencjalnej konsumenckiej konkurencji :roll: :?:

RB - Pon 14 Lut, 2011

ewam napisał/a:

Sunders mi naprawdę 550D świetnie "leży", ale jak czytam: "Guma na gripie aparatu puchnie , ODKLEJA SIĘ , odpada - wada ta dyskwalifikuje aparat pod względem jakości wykonania . Poważna wpadka Canona którą użytkownicy zauważą po kilku miesiącach",

Nie wiem, czy sie odkleja czy nie. A jak Ci sie nawet odklei to co? Podkleisz z powrotem. Matrycy chyba przy tym nie zapaćkasz, zdjęcia dalej będzie robiło...

Swoją drogą w Twojej sytuacji, raczej kupiłbym d5000 i w razie czego liczył że tanie stałki SWM sie pojawią wkrótce :-)
Ale 550d to też nic zdrożnego. Pentaxów nie znam, Sony raił nie będę bo i po co, jak i tak nie chcesz.

RB napisał/a:
Jak się pojawi to pogadamy.
OK :)
RB napisał/a:
A 50/1.4 cóz, nie zabija - kosztuje tyle ile kazde 50/1.4.
Tyle, że... jest - w przeciwieństwie do 50/1.8G ;)
RB napisał/a:
No ale u Nikona chcesz mieć 50mm AF z d5000 - dopłac, a lepsze światło i nieco lepszą jakośc masz niejako 'gratis' :mrgreen:
Tyle, że 50 na APS-C to tak ni w pięć ni w dziewięć rozwiązanie. Całe szczęście, że jest porządny 35/1.8G DX... :mrgreen:
RB napisał/a:
Nie łapię... Jakośc marki? a co to? Że niby Sony to takie LG 15 lat temu?
Powiedzmy Nikon kupuje Mercedesa i robi rewolucję na własną modłę. Używa na początku oryginalnych logotypów aby pokazać, że to kontynuacja, w końcu jendnak celownik zamieniają na duże, żółte N. Czy dla Ciebie te nowe "mercedesy" będą świetną propozycją? To że nie wyglądają już tak samo, są robione tylko w wersjach "nastolatki", "na 18kę", w celu ograniczenia masy własnej redukują zbiornik paliwa o połowę, przez co rodziny psioczą bo by dojechać nad morze muszą 4 razy po drodze tankować, a pod koniec drogi nie wiedzieć czemu odpada koło...
Coś jak casus IBM i Lenovo... ;)

Ale - ja nic mam nic do Sony. PS3 mi się podoba nawet :)

ewam napisał/a:
mi naprawdę 550D świetnie "leży", ale jak czytam: "Guma na gripie aparatu puchnie , ODKLEJA SIĘ , odpada - wada ta dyskwalifikuje aparat pod względem jakości wykonania . Poważna wpadka Canona

Przesadzasz, to nie jest powszechnie występująca wada :wink:
Wrzuć w google hasła "guma" "nikon", to zobaczysz która marka ma w tej dziedzinie więcej wpadek :smile:
ewam napisał/a:
wpadka Canona którą użytkownicy zauważą po kilku miesiącach",

Jak zauważysz po kilku m-cach to podklei Ci serwis.
RB napisał/a:
jak Ci sie nawet odklei to co? Podkleisz z powrotem. Matrycy chyba przy tym nie zapaćkasz, zdjęcia dalej będzie robiło...

A jak późnie, to tak jak napisał RB.

RB - Pon 14 Lut, 2011

hijax_pl napisał/a:
[Tyle, że 50 na APS-C to tak ni w pięć ni w dziewięć rozwiązanie. Całe szczęście, że jest porządny 35/1.8G DX... :mrgreen:

Pójdę dalej w ten deseń. Po co kupować ciemną 18-105 jak w kazdym systemie jest tampon 17-50/2.8 Z AF-em i w ogóle...

hijax_pl napisał/a:
RB napisał/a:
Nie łapię... Jakośc marki? a co to? Że niby Sony to takie LG 15 lat temu?
Powiedzmy Nikon kupuje Mercedesa i robi rewolucję na własną modłę. Używa na początku oryginalnych logotypów aby pokazać że to kontynuacja,
itede.
Może jednak wróćmy do konkretnych do modeli, zamiast obrazowo pitolić o niczem.... Moim zdaniem poza SLT (ze swoja dość oryginalna konstrukcja) to jednak obecne alfy chyba niczym od podobnych im aparatów inszych firm nie odstają. To co powyżej to IMO jednak jest po prostu leciutka fobia ;-) Ale poniekąd rozumiem. Z bagnetu A zdecydowanie najmniej podoba mi się ten chory napis na obudowie lampy. Gdyby tam była Minolta to pełen komfort bym miał. Tyle, ze to se ne vrati....

RB napisał/a:
Coś jak casus IBM i Lenovo... ;)

Jestem bardzo zadowolonym uzytkownikiem Lenovo :-) I nie kupowałem tego ze względu na IBM. Obawiam się, że w tym zakresie się po prostu nie dogadamy. Bo mamy inne oglądy rzeczywistości. I tak tez jest piknie.

RB napisał/a:
Po co kupować ciemną 18-105 jak w kazdym systemie jest tampon 17-50/2.8

Też wolałbym tamrona 17-50 od nikkora 18-105.

RB - Pon 14 Lut, 2011

hijax_pl napisał/a:

Ale - ja nic mam nic do Sony. PS3 mi się podoba nawet :)

No to wręcz przeciwnie niz ja. Nie miałem nigdy telewizora Sony, żadnego PS3 itede... Zdecydowanie byłem zły, gdy do swoich szkiełek musiałem nabyć korpus S. A teraz... hmmm... dzieciakowi jednak kupiłem Vaio. Fajne jest.
A telewizora S nie kupie.

RB napisał/a:
Po co kupować ciemną 18-105 jak w kazdym systemie jest tampon 17-50/2.8 Z AF-em i w ogóle...
A z tym się zgodzę. Jeśli jest tylko kasa - czemu nie :)
RB napisał/a:
Moim zdaniem poza SLT (ze swoja dość oryginalna konstrukcja) to jednak obecne alfy chyba niczym od podobnych im aparatów inszych firm nie odstają.
Bo prawda jest taka, że w tym segmencie w zasadzie u wszystkich jest to sam g... :)
RB napisał/a:
Z bagnetu A zdecydowanie najmniej podoba mi się ten chory napis na obudowie lampy
A mnie pociąga patent na obrotową lamę (niezależnie od palnika) :)
RB napisał/a:
Obawiam się, że w tym zakresie się po prostu nie dogadamy. Bo mamy inne oglądy rzeczywistości. I tak tez jest piknie.
W poprzedniej firmie jedyne laptopy jakie były używane to IBM serii R. Jak zamiast IBM siłą rozpędu zaczęły pojawiać się Leonvo na początku było ok, a później zaczęły wychodzić kwiatki różnego rodzaju... Jakość, serwis i takie tam. Firma przeszła na Compaqi... No i mam taki "uraz". Może niesłusznie...
RB - Pon 14 Lut, 2011

Sunders napisał/a:
RB napisał/a:
Po co kupować ciemną 18-105 jak w kazdym systemie jest tampon 17-50/2.8

Też wolałbym tamrona 17-50 od nikkora 18-105.

Jaki budżet, bo juz nie pamiętam? Zakres taki mało lubiany... jak pisałem, to 18-105 to się dla zakresu i ceny kupuje... na początek ;-)

RB napisał/a:
A telewizora S nie kupie.
O - widzisz... Ja bym kupił, gdyby Philipsowi zapłacili za użyczenie technologii/patentu na Ambilighta :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
RB - Pon 14 Lut, 2011

hijax_pl napisał/a:
W poprzedniej firmie jedyne laptopy jakie były używane to IBM serii R. Jak zamiast IBM siłą rozpędu zaczęły pojawiać się Leonvo na początku było ok, a później zaczęły wychodzić kwiatki różnego rodzaju... Jakość, serwis i takie tam. Firma przeszła na Compaqi... No i mam taki "uraz". Może niesłusznie...

Może słusznie. Nie wiem. Moje Lenovo jest z czasów tuż post IBMowskich. Nowe są... w większości takie asusowate.

RB napisał/a:
A jeśli pytasz czemu nie Nikon d5000 - odpowiedź: jeśli zechcesz mieć kilka stałoogniskowych (i niedrogich) obiektywów typu 50/1.8, 85/1.8 to nie jest to korzystny korpus. Nie będzie z tymi konstrukcjami AF.
Właściwie to nie korpus w tym zestawie się liczy a ten 18-105, który jest niezłym (jak na swoja klasę) obiektywem. Ma miły zakres, nieźle obrazuje, jest tani. Coś za coś - to jest tani fantastik full plastik. Nikon liczy, że zanim się Ci ten super-nikkorek zdąży rozlecieć to albo się wciągniesz i zakupisz jakiś bardziej prawdziwy obiektyw od ciemnego universal zooma, albo on i tak będzie leżał głęboko w szafie (wraz z korpusem) gdzie rozkład postępuje znacznie wolniej.
To jest IMO argument przeciw d5000.
Każdy korpus, który masz w tej klasie ma właściwie te same możliwości co d5000. Tyle, ze nikt nie ma tak taniego niezłego uni-zooma o takim fajnym zakresie. Takiego obiektywu wycieczkowego. W Canonie i Sony takie coś kosztuje znacznie więcej. Ale też sprawia trochę solidniejsze wrażenie.
Natomiast aby sprawę dalej podrążyc, wszystkie współczesne najtańsze, najplajstikowniejsze zoomy standardowe 18-55 maja dość dobre własności optyczne (wcale ich ten Nikkor na kolana aż tak nie rzuca), tyle, ze zakres taki dosyć kijowy...

Więc tak naprawdę wybierasz sobie korpus pod kątem taniego, ciemnego zooma.... Cóz, Nikon zastosował niezła przynętę, ale już za stałki z AF funkcjonującym z d5000 to zapłacisz :-) (oprócz 35/1.8 G)... bilans musi wyjść na zero ;-)

RB napisał/a:

Pójdę dalej w ten deseń. Po co kupować ciemną 18-105 jak w kazdym systemie jest tampon 17-50/2.8 Z AF-em i w ogóle...

czytaj autorko bo tu nie ma emocji tylko rzeczowa ocena tego o czym wcześniej wspominałem. poważnie rozważ D90 lub 550D jeśli szukasz lepszego korpusu.
jeśli zamierzasz zostać z kitem i D5000 to rozważyłbym ponownie K-r, który przecież bardzo Ci przypadł do gustu. możliwości daje chyba jednak nieco większe niż wspomniany Nikon. D5000 był i jest budżetowym korpusem więc dobrze się zastanów.
Miłych zakupów :)

[ Dodano: Pon 14 Lut, 2011 23:24 ]
kozidron napisał/a:

i ty coś wspominasz o argumentach

tylko się nie uduś panie merytoryczny i zauważ że całą uwagę w swoich postach skupiasz na złośliwych docinkach i prowokacjach :zalamany:

RB - Pon 14 Lut, 2011

pan.tadeusz napisał/a:

D5000 był i jest budżetowym korpusem więc dobrze się zastanów.

och, podobnie jak 550d, k-r itede... naprawdę, każdemu mozna znaleźć jakieś tam za uszami. Nie ma jedynego najlepszego wyboru.

Panowie od Pentaxa, zlitujcie się...

RB napisał/a:
pan.tadeusz napisał/a:

D5000 był i jest budżetowym korpusem więc dobrze się zastanów.

och, podobnie jak 550d, k-r itede... naprawdę, każdemu mozna znaleźć jakieś tam za uszami. Nie ma jedynego najlepszego wyboru.

zgadzam się ale pomiędzy D5000 czy D3100, a kolejnym D90/D7000 jest znacznie większy skok niż w innych systemach. moim zdaniem warto to przemyśleć ale decyzję każdy podejmuje sam :)

RB - Pon 14 Lut, 2011

pan.tadeusz napisał/a:
zgadzam się ale pomiędzy D5000 czy D3100, a kolejnym D90/D7000 jest znacznie większy skok niż w innych systemach.

To zależy. Większy skok polega w zasadzie tylko na pełnej (pełniejszej) kompatybilności ze starymi obiektywami. Jednocześnie nalezy mieć świadomośc, że w niektórych systemach podobnych obiektywów (np. 85/1.8) i tak po prostu nie ma :mrgreen:

pan.tadeusz napisał/a:
zgadzam się ale pomiędzy D5000 czy D3100,
Tyle, że D3100 to następca koszmarka D3000 a nie D5000.
Z drugiej strony - jaka jest różnica między K-x a K-r czy też między 550D a 500D? Hę?

RB - Pon 14 Lut, 2011

hijax_pl napisał/a:
pan.tadeusz napisał/a:
zgadzam się ale pomiędzy D5000 czy D3100,
Tyle, że D3100 to następca koszmarka D3000 a nie D5000.
Z drugiej strony - jaka jest różnica między K-x a K-r czy też między 550D a 500D? Hę?

Chyba chodziło o róznice między 550d a 50d (60d)... czy k-r a k-5 :wink:

pan.tadeusz - Wto 15 Lut, 2011

RB napisał/a:
To zależy. Większy skok polega w zasadzie tylko na pełnej (pełniejszej) kompatybilności ze starymi obiektywami.

pryzmat x0.94 w D90 kontra układ luster x0.78 w D5000 i 3" wyświetlacz 920k tego pierwszego vs 2.7" na 230k w drugim nie wpływają na ergonomię?
dwa kółka D90 też straciły nagle swoją moc? ;)
pamiętam dyskusję w której kilku tutaj komentujących prawie "dałoby się pokroić" dla takich atutów :D

główną zaletą D3100 i D5000 jest niskoszumiąca matryca marki... Sony?
jeśli tylko to jest ważne to faktyczne tak jak pisałeś - brać taki zestaw z 18-105 i korzystać

inna sprawa, że autorka nie dała wiary w kiepskie wykończenie Nikonów, a wygooglane problemy z gumą stają się koronnym argumentem przeciwko 550D :roll:
warto chyba zweryfikować spojrzenie na ten mankament i konsekwentnie skupić się na realnych możliwościach :idea:

cokolwiek wybierze życzę dużo radości z popełnionych fotek :)

jaad75 - Wto 15 Lut, 2011

Sunders napisał/a:
Skoro nie masz możliwości samodzielnego sprawdzenia tych aparatów, to "rzuć okiem" jak tego dokonali inni - może ocena końcowa z testu canona 550D na optyczne.pl Cię przekona, że 550D jest nieco lepszym aparatem od D5000 :???:
Sami Optyczni twierdzą, że nie należy traktować tych ocen poważnie, a Ty je przytaczasz jako argument w dyskusji?... :roll:
hijax_pl napisał/a:
Tyle, że 50 na APS-C to tak ni w pięć ni w dziewięć rozwiązanie.
A to skąd wytrzasnąłeś? To idealna budżetowa portretówka. Dla wielu będzie ciekawszym szkłem, niż 35/1.8.

[ Dodano: Wto 15 Lut, 2011 01:10 ]
RB napisał/a:
jak pisałem, to 18-105 to się dla zakresu i ceny kupuje
A co takiego fajnego jest w tej ciemnicy między 50, a 105mm? To już ciekawszy jest ten 1mm na szerokim końcu.
muzyk - Wto 15 Lut, 2011

jaad75 napisał/a:
Dla wielu będzie ciekawszym szkłem, niż 35/1.8.

Zgadza się. Plastik fantastik Canona 50 1.8 II jest tego przykładem. Niby takie nic... a warto mieć.

hijax_pl - Wto 15 Lut, 2011

jaad75 napisał/a:
A to skąd wytrzasnąłeś? To idealna budżetowa portretówka.
Z własnych doświadczeń. Na analogu mi bardzo pasowała, później na APS-C już nie więc kupiłem 35/1.8, a 50ka poszła do szuflady. Teraz FF znów 50ka jest częściej używana, a 35ka leży w szufladzie...
jaad75 napisał/a:
Dla wielu będzie ciekawszym szkłem, niż 35/1.8.
Najwidoczniej nie zaliczam się do tej grupy ;)

hijax_pl napisał/a:
Najwidoczniej nie zaliczam się do tej grupy ;)
A używasz jakichś krótkich portretówek, z zakresu 75-85mm na FF? Interesuje Cię w ogóle portret?
RB - Wto 15 Lut, 2011

jaad75 napisał/a:

RB napisał/a:
jak pisałem, to 18-105 to się dla zakresu i ceny kupuje
A co takiego fajnego jest w tej ciemnicy między 50, a 105mm? To już ciekawszy jest ten 1mm na szerokim końcu.

2mm na krótkim końcu są miłe. 55 na długim tez nie do wzgardzenia. Co kto lubi, takie krajobrazowe ogniskowe standard zuma to z moich kulawych prób 24-40-70(80) :-)

pan.tadeusz napisał/a:
RB napisał/a:
To zależy. Większy skok polega w zasadzie tylko na pełnej (pełniejszej) kompatybilności ze starymi obiektywami.

pryzmat x0.94 w D90 kontra układ luster x0.78 w D5000 i 3" wyświetlacz 920k tego pierwszego vs 2.7" na 230k w drugim nie wpływają na ergonomię?
dwa kółka D90 też straciły nagle swoją moc? ;)
pamiętam dyskusję w której kilku tutaj komentujących prawie "dałoby się pokroić" dla takich atutów :D

Och, ale przejście z 1 kółka na 2 jest standardem pomiędzy kazdym aparatem klasy około d5000 a sprzętem ząbek wyżej :-) Podobnie jak z układu luster na pryzmat. A w wyświetlczach się nie orientuje bo w lustrankach mam je jako podgląd zrobinego zdjęcia. Natomiast w kompaktach używam do ręcznego ostrzenia i tam wiem co ma ile pikseli i po co.
Jak pamiętam pisałes o tym że między d5000 a d90 jest większa róznica niz w analogicznym przypadku Canona czy Pentaxa. IMO to nieprawda. Cechy które wyłuszczyłeś różnicują się tak samo w tych 3 brandach.

BTW największa róznica jest w Sony. Miedzy a580 a a850 jest.... przepaść.

jaad75 napisał/a:
A używasz jakichś krótkich portretówek, z zakresu 75-85mm na FF?
Tak - ale w zakresie 85-135mm.
jaad75 napisał/a:
Interesuje Cię w ogóle portret?
Niekoniecznie :)

Inna sprawa, że portret to bardzo szerokie określenie. Od pstryka rodziny przy stole do pstryka legitymacyjnego. Czyli od szerokiego kadru po twarz lub jej detal. Trudno przypisać 50kę (na APS-C) do tych wszystkich kadrów. No chyba, że mówimy o popiersiu tylko...

RB napisał/a:
55 na długim tez nie do wzgardzenia
Ale nie jak mają takie światło...
RB napisał/a:
Co kto lubi, takie krajobrazowe ogniskowe standard zuma to z moich kulawych prób 24-40-70(80) :-)
Mówisz o FF, czy APS-C? Bo 17-50mm na APS-C prawie idealnie wpisuje się w ten zakres na FF...
hijax_pl napisał/a:
Tak - ale w zakresie 85-135mm.
I co 50-tka na APS-C była dla Ciebie "za krótka"? :razz:
hijax_pl napisał/a:
jaad75 napisał/a:
Interesuje Cię w ogóle portret?
Niekoniecznie :)
No właśnie...
hijax_pl napisał/a:
Inna sprawa, że portret to bardzo szerokie określenie. Od pstryka rodziny przy stole do pstryka legitymacyjnego. Czyli od szerokiego kadru po twarz lub jej detal. Trudno przypisać 50kę (na APS-C) do tych wszystkich kadrów. No chyba, że mówimy o popiersiu tylko...
Moim zdaniem jest to obiektyw, którym znacznie łatwiej oblecieć wszystkie te zastosowania (no może poza typowym klasycznym headshotem z gatunku beauty), niż czymś dłuższym i o wiele prościej nim operować, niż czymś krótszym.
kozidron - Wto 15 Lut, 2011

ewam napisał/a:
mi naprawdę 550D świetnie "leży", ale jak czytam: "Guma na gripie aparatu puchnie , ODKLEJA SIĘ , odpada - wada ta dyskwalifikuje aparat pod względem jakości wykonania . Poważna wpadka Canona którą użytkownicy zauważą po kilku miesiącach", to działa mi to cholernie na wyobraźnię :cry: Czy to celowo napisał ktoś np. z Pentaxa, Sonego, Nikona żeby "odstrzelić" 1/4 potencjalnej konsumenckiej konkurencji :roll: :?:

widziałem odłażące gumy z różnej klasy sprzętu od entrylevelowców canona,sony po FF u nikona czy d300, o ile dobrze pamiętam nie przypominam sobie żebym widział odłażące gumy z pentaxa. Niestety zdarza sie to wszystkim producentom, pozostaje je przykleić własnoręcznie i pamiętać że gumy nie mają wpływu na działanie (w "normalnych warunkach") aparatu chyba że psychologiczny :wink:

W swoim starym entrylevelowcu canona przykleiłem "gumę pod kciukiem" na cyjanopan i trzyma do tej pory - nie ma co z tego robić tragedii. Co innego, jak ktoś kupuje sprzęt w okolicach 1500 euro i musi coś kleić, wtedy czuje się lekkiego nerwa ale taśma żelowa załatwi wszystko :wink:

RB - Wto 15 Lut, 2011

jaad75 napisał/a:
RB napisał/a:
55 na długim tez nie do wzgardzenia
Ale nie jak mają takie światło...

A czemu? Przeciez powyżej 50mm to się robi tyle detali na niemałej GO, ze hoho...

Oczywiście fajnie jest mieć jasny obiektyw, ale... to kosztuje. IMO o wiele ciekawszy jest ciemny 18-105 za 8 stów od ciemnego 18-55 za 5 stów. Niekiedy luszczanki też się używa tak jak kompaktu ;-)
Inna sprawa, ze czasy koszmarnych zoomów podstawowych minęły i kupowanie 16-80 czy 16-105 za 2-3 tysiace by mieć jakis tam w miarę używalny zoomik to już wymaga poważnego namysłu.

jaad75 napisał/a:

RB napisał/a:
Co kto lubi, takie krajobrazowe ogniskowe standard zuma to z moich kulawych prób 24-40-70(80) :-)
Mówisz o FF, czy APS-C? Bo 17-50mm na APS-C prawie idealnie wpisuje się w ten zakres na FF...

Ale ja mówię właśnie o APS owej matrycy.... :wink: Po prostu rózni ludzie maja rózne preferencje. Dla mnie kończenie się obiektywu do krajobrazówki na 50mm jest niewygodne i finito.

RB napisał/a:
A czemu? Przeciez powyżej 50mm to się robi tyle detali na niemałej GO, ze hoho...
Szkło z max f/5.6 jak dla mnie nie nadaje się do niczego. Już f/4 jest mało użyteczne, chyba , że jest bardzo dobre optycznie od pełnej dziury.
RB napisał/a:
IMO o wiele ciekawszy jest ciemny 18-105 za 8 stów od ciemnego 18-55 za 5 stów.
IMO, oba są równie nieciekawe i obojętne ile by nie kosztowały.
RB napisał/a:
Dla mnie kończenie się obiektywu do krajobrazówki na 50mm jest niewygodne i finito.
A kończenie się na 24mm jest wygodne?... :razz:
RB - Wto 15 Lut, 2011

jaad75 napisał/a:
RB napisał/a:
Szkło z max f/5.6 jak dla mnie nie nadaje się do niczego. Już f/4 jest mało użyteczne, chyba , że jest bardzo dobre optycznie od pełnej dziury.

Ale nie neguję tego, że w Twojej praktyce foto takie szkło jest nieprzydatne. Dla mnie jest. Większość statycznych widoczków robi się na dużych przysłonach.

jaad75 napisał/a:
RB napisał/a:
Dla mnie kończenie się obiektywu do krajobrazówki na 50mm jest niewygodne i finito.
A kończenie się na 24mm jest wygodne?... :razz:

Ale Ty odwracasz kota ogonem... przeciez szkło o którym mowa ma 18 mm... Swoją drogą ja mam w moim zumie 16mm ;-) Inna sprawa jak często tej ogniskowej używam. Przydaje sie, ale nieczesto.

RB napisał/a:
Jak pamiętam pisałes o tym że między d5000 a d90 jest większa róznica niz w analogicznym przypadku Canona czy Pentaxa. IMO to nieprawda. Cechy które wyłuszczyłeś różnicują się tak samo w tych 3 brandach.

ja z kolei mam wrażenie, że nikon najmocniej kastruje EL czego przykładem są D3000 D3100 i nawet D5000. w innych systemach EL idzie, jak ładnie to nazwałeś, w bardziej multifunkcyjnym kierunku, nie tracąc przy tym zalet lustrzanki. I tak właśnie Canon 550D daje zupełnie inny wachlarz możliwości niż 50D. W Nikonie mamy tych możliwości po prostu znacznie mniej, łącznie z ograniczeniem funkcjonalności systemowej optyki. dlatego z dwóch dużych systemów celowałbym tu w 550D jeśli ma to być oczko wyżej niż budżetówka.

tak, Sony zdecydowanie jest tu ewenementem. na dolnej półce wojny klonów, a na wyższych zaczyna brakować korpusów. o ile D90 miał dobrą alternatywę w postaci A700 to obecnie brakuje bardziej rozwojowej puszki. jest co prawda A580 z b.dobrym stosunkiem cena/możliwości ale brakuje innowacyjności w kierunku bardziej semipro. być może A77 wypełni tą lukę :)
patrząc na Canona jego 60D również wzbudził kontrowersje oczekujących następcy 50D. ale przecież strzałem w stopę byłoby wypuszczanie korpusu, który musiałby stać się silną konkurencją dla 7D. więc wszystko jest tutaj raczej dobrze skalkulowane przez gryzipiórków ;)

budżet to okolica 2700 zł
znikający z rynku D90 +18-105 wg skąpca to okolica 3100 zł
tak więc to dobry moment aby za niewielką dopłatą zyskać wspomniane atuty
jeśli jednak korpus ma być bardziej multimedialny to 550D będzie dobrą alternatywą.
leciwy D5000 ze swoim kiepskim wyświetlaczem, wizjerem, video 1280x720 i brakiem silnika AF wypada tutaj moim zdaniem najmniej korzystnie ale co kto woli :)

pan.tadeusz, w Canonie EL to nie 550D ale... 1000D, lub teraz 1100D, którego odpowiednikiem jest D3100 w Nikonie. 550D (lub teraz 600D) to poziom D5000 czyli ciut wyżej. Wyżej jest D90 któremu mniej więcej odpowiada 50/60D. Canon 7D to znów konkurent dla D300s.
pan.tadeusz napisał/a:
leciwy D5000 ze swoim kiepskim wyświetlaczem, wizjerem, video 1280x720 i brakiem silnika AF wypada tutaj moim zdaniem najmniej korzystnie ale co kto woli :)
No i dlatego, że jest leciwy, już wyleciał z produkcji i na rynku są resztki. A skoro już ogłosili zakończenie produkcji i zapasy się wyczerpują to znak że zaraz pojawi się następca. Tym bardziej, że Canon już pokazał 600D. W mając na względzie jak odświeżyli D90 (mówię o D7000) wole się na nic nie nastawiać ;)
Baku - Wto 15 Lut, 2011

550D to EL. 1100D to PEL :mrgreen:

Baku napisał/a:
Raczej LEP... Na muchy. Te muchy.
RB - Wto 15 Lut, 2011

Baku napisał/a:

PEL to skrót od czego..,. Popiep...ny EL czy jak :mrgreen:

hijax_pl napisał/a:
No i dlatego, że jest leciwy, już wyleciał z produkcji i na rynku są resztki. A skoro już ogłosili zakończenie produkcji i zapasy się wyczerpują to znak że zaraz pojawi się następca. Tym bardziej, że Canon już pokazał 600D. W mając na względzie jak odświeżyli D90 (mówię o D7000) wole się na nic nie nastawiać ;)

tym bardziej nie warto inwestować w ten korpus.
skorzystać z okazji i przeskoczyć na D90 albo... zaczekać czy spojrzeć w kierunku konkurencji? :)

RB - Wto 15 Lut, 2011

pan.tadeusz napisał/a:

tym bardziej nie warto inwestować w ten korpus.
skorzystać z okazji i przeskoczyć na D90 albo... zaczekać czy spojrzeć w kierunku konkurencji? :)

IMO przeceniamy znaczenie korpusu. Na tej półce różnice są właściwie nieistotne. Lepiej byłoby dołożyc do jakiegoś jasniejszego obiektywu, nastawić się na komplet najtańszych stałek (dla początkujących-hardkorowców, ale naprawdę fajne) itede. Problemem są jak zwykle pieniadze.
Tamron 17-50 kosztuje 1200-1300 PLN (bez VC). Jakiś korpus jeszcze nadający się do czegoś za około 1400-1500 PLN? Chyba tylko z trudem gdzieś zdobyte a450... (tu VC Tamrona nie jest wcale potrzebne) Tyle, ze to jest juz zupełna wyprzedaz magazynów. No i to Sony, więc to tylko takie teoretyzowanie.

Baku - Wto 15 Lut, 2011

PEL - pre entry level :smile:

RB napisał/a:
IMO przeceniamy znaczenie korpusu. Na tej półce różnice są właściwie nieistotne. Lepiej byłoby dołożyc do jakiegoś jasniejszego obiektywu, nastawić się na komplet najtańszych stałek (dla początkujących-hardkorowców, ale naprawdę fajne) itede. Problemem są jak zwykle pieniadze.

z jednej strony piszesz różnice korpusu nieistotne, a z drugiej optujesz za tanimi stałkami.
wygląda jednak na to, że polecając D5000 zamykamy sobie drogę właśnie do tych kultowych tanich stałek Nikona, które z uwagi na brak silnika w body będą pozbawione AF.

słusznie wspomniałeś wcześniej, że choć 18-105 ma bardzo wygodny zakres i ładnie rysuje to jednak współczesne kitówki 18-55 nie odbiegają od niego aż tak znacząco. nowy kosztuje w granicach 850 zł, a na rynku używek można go dostać za ~600 zł.
przeliczając to na budżet - czy naprawdę ta przynęta w postaci zakresu warta jest inwestycji w schodzący z rynku budżetowy i ubogi, leciwy korpus, którego wartość będzie tylko mocno spadać? :roll:

nie twierdzę, że nie można nim zrobić ładnych zdjęć.
po prostu uważam, że są lepsze alternatywy :)

pan.tadeusz, czy dla Ciebie 18-55 i 18-105 to te same szkła? :shock:

a czy dla Ciebie szkło o wartości 600-850 zł powinno być tu kluczowym wyznacznikiem zestawu?
kozidron - Wto 15 Lut, 2011

pan.tadeusz napisał/a:
wygląda jednak na to, że polecając D5000 zamykamy sobie drogę właśnie do tych kultowych tanich stałek Nikona, które z uwagi na brak silnika w body będą pozbawione AF.

co ty tak tragizujesz, tania stałka to 35/1.8, druga tania stałka to 50/1.4, jedyne co nie będzie miało af-u to 50/1.8(tanie), czy uwazasz że totalny amator(nastawiony na zestaw kitowy) kupi 85/1.8 nikkora a nawet jak tak ......to co - nie zdąży ustawić ostrości podczas portretu manualnie.
Amator, który będzie myślał o tanich stałkach nie bedzie kupował d5000, cos ty się tak slepo uparł na ten silnik a jaką masz alternatywę w sony z tanim 85/2.8 - co to za alternatywa :shock: - bo moim zdaniem nie taką swiatłosiłe powinien mieć obiektyw 85mm.

Konkretnie, masz jakieś inne tanie obiektywy pod nikona bez silnika dla amatora na mysli (poza 50/1.8 czy 85/1.8) ?

Ps. Dziwisz się że co poniektórzy odnoszą do ciebie a nie do Twoich uwag ? Wszystko to wynika z twoich postów, w których da się wyczuć, że nie masz doświadczenia.
Nie znam zadnego amatora, który traktuje fotografię odrobinę poważniej i zdecydowałby się na d5000, to wybitnie entrylevelowe body, kierowane do innej grupy docelowej niż Ty to widzisz.

komor - Wto 15 Lut, 2011

kozidron, no nie przesadzajmy, ktoś kto kupi sobie D5000 i połknie bakcyla fotografii, być może będzie chciał sobie kupić portretówkę, czy choćby tanią 50-tkę, skoro taka tania. Tymczasem najtańsza (i przez to atrakcyjna jako pierwsza stałka) pięćdziesiątka f/1,8 będzie bez AF, relatywnie tania portretówka 85/1,8 też, pozostaje za to najtańsza i fajna 35/1,8.
Oczywiście nie twierdzę, że to jest powód dla którego nie wolno kupować D5000, ale wymieniając wady i zalety różnych aparatów trzeba o tym po prostu pamiętać. Sami nieraz tu napominamy, że szkło ważniejsze niż puszka, czemu więc twierdzisz, że ktoś, kto zacznie od D5000 to na pewno nie będzie celował w takie stałki? Patrz na to z punktu widzenia dzisiejszego rynku, a nie z czasów jak Ty zaczynałeś.

kozidron napisał/a:
jedyne co nie będzie miało af-u to 50/1.8(tanie), czy uwazasz że totalny amator(nastawiony na zestaw kitowy) kupi 85/1.8 nikkora a nawet jak tak ......to co - nie zdąży ustawić ostrości podczas portretu manualnie.

bez względu na to czy dorzuci do nikkora czy będzie chciał tanią i lubianą 50/1.8 mocno się zdziwi, że ostrzyć musi ręcznie :D
jeśli to ma być cecha która wg Ciebie uzasadnia wybór tej puszki to wypada mi tylko przyklasnąć :D panie doświadczony :P

kozidron napisał/a:
Amator, który będzie myślał o tanich stałkach nie bedzie kupował d5000, cos ty się tak slepo uparł na ten silnik a jaką masz alternatywę w sony z tanim 85/2.8 - co to za alternatywa :shock: - bo moim zdaniem nie taką swiatłosiłe powinien mieć obiektyw 85mm.

jeśli boli Cię światłosiła, a plastyka jest priorytetem to możesz sobie sprawić Planara 85F14
budżetowe 85/2.8 od Sony jest do amatorki bardzo dobrą propozycją
tyle że autorka wyraźnie zaznaczyła, iż nie bierze tej marki pod uwagę więc zastanawiam się o co bijesz pianę panie merytoryczny

moronica - Wto 15 Lut, 2011

jesli 85/2.8 mialoby byc budzetowa alternatywa dla jasnych 85-ek no to przeciez jest jeszcze T 90/2.8 po przystepnej cenie, tym bardziej ze sie zlapie 2 sroki za ogon

moronica napisał/a:
jesli 85/2.8 mialoby byc budzetowa alternatywa dla jasnych 85-ek no to przeciez jest jeszcze T 90/2.8 po przystepnej cenie, tym bardziej ze sie zlapie 2 sroki za ogon

a słusznie czyli wybór jest jeszcze większy jeśli kozi ma opory, a chciałby przeskoczyć na bagnet A :P

...albo pozostac przy Nikonie i nie martwic sie brakiem silniczka w korpusie

moronica napisał/a:
...albo pozostac przy Nikonie i nie martwic sie brakiem silniczka w korpusie

tylko czy to jest argument za D5000? bo na pewno wyróżnia ten korpus na tle konkurencji i dopłaty do D90 ;)

jesli nie jest za Nikonem to tak samo nie jest za Sony. jest to budzetowa portretowka wg twojego toku myslenia wyposazona w silnik. wiec wychodzi na to, ze owszem ;) odpada jedno zmartwienie w postaci braku AF w 85/1.8 bo jest alternatywa

raczej nie ma wyboru :P chcesz AF zapomnij o jasnym systemowym 85 i taniej 50-tce

ale co kto woli :)
ja już swoje uzasadnienie przedstawiłem i życzę udanych zakupów ;)

pan.tadeusz, sam juz sie gubisz w tym co piszesz. skoro w Sony za budzetowa portretowke uwazasz 85/2.8 no to jak ci udowodnilam i u Nikona znajdzie sie budzetowa 90/2.8 na ktorej AF bedzie dzialal

moronica napisał/a:
pan.tadeusz, sam juz sie gubisz w tym co piszesz. skoro w Sony za budzetowa portretowke uwazasz 85/2.8 no to jak ci udowodnilam i u Nikona znajdzie sie budzetowa 90/2.8 na ktorej AF bedzie dzialal

nie gubię się
mówimy o szkłach systemowych
AF w Sony nie gubi się ani z budżetowym 2.8 czy highendowym 1.4, a do tego można jeszcze szukać alternatyw poza systemem, tak? więc nie odwracajmy kota ogonem ;)

brak silnika AF nie przemawia na korzyść tej puchy, a poza niskoszumiącą matrycą raczej nie widzę cech które skłaniają do takiej inwestycji. zwłaszcza teraz kiedy w planowanym budżecie jest spory wybór.

komor napisał/a:
Sami nieraz tu napominamy, że szkło ważniejsze niż puszka, czemu więc twierdzisz, że ktoś, kto zacznie od D5000 to na pewno nie będzie celował w takie stałki?
A ja do portretu bym proponował takiego Tamrona 28-75/2.8 ostry na pełnej dziurze, ładnie rozmywa tło, a jak do końca nie rozmyje to i nauczy patrzeć na drugi plan - co wyjdzie na zdrowie fotografii bardziej niż bezmyślne rozmazywanie wszystkiego poza pierwszym planem ;-)
pan.tadeusz napisał/a:
chcesz AF zapomnij o jasnym systemowym 85 i taniej 50-tce
Jasny systemowy 85 jest z silnikiem a 50 z silnikiem też jest i też jest tania.
pan.tadeusz napisał/a:
ja już swoje uzasadnienie przedstawiłem i życzę udanych zakupów
Taaaaa.. że brak silnika to brak 50/1.8D i to jest waaaaaaaaaaaadaaaaa :zalamany:

[ Dodano: Wto 15 Lut, 2011 17:06 ]
pan.tadeusz napisał/a:
mówimy o szkłach systemowych
Do Sony 28-75/2.8, a w innych systemach Tamek 28-75... Taaaa.. mówmy o systeeeeeemachhhhh

hijax_pl napisał/a:
Taaaaa.. że brak silnika to brak 50/1.8D i to jest waaaaaaaaaaaadaaaaa :zalamany:

a zaleta? może więcej takich zalet w tej puszce? ;)
powtórzę to co już zostało napisane:
komor napisał/a:
Oczywiście nie twierdzę, że to jest powód dla którego nie wolno kupować D5000, ale wymieniając wady i zalety różnych aparatów trzeba o tym po prostu pamiętać.

nikt nie twierdzi, ze brak silnika jest zaleta. byloby to rownie bzdurne jak twierdzenie, ze brak wizjera optycznego jest zaleta, no nie? ;)

obalam jedynie twierdzenie, ze w Nikonie bez silnika chcac budzetowa portretowke ma sie brzydko mowiac przerypane. nikt nie ocenial predkosci AF tylko czy on bedzie czy nie, ty o tym teraz wspomniales udajac ze ci o cos innego wczesniej chodzilo. ode mnie to na tyle bo krecimy sie w kolko a mi sie juz zaczyna w glowie krecic. dobrej zabawy zycze ;)

pan.tadeusz napisał/a:
brak silnika AF nie przemawia na korzyść tej puchy, a poza niskoszumiącą matrycą raczej nie widzę cech które skłaniają do takiej inwestycji. zwłaszcza teraz kiedy w planowanym budżecie jest spory wybór.
No ale skoro A55 obrazuje tak samo jak D5000, to po co przepłacać za A55? ;)

[ Dodano: Wto 15 Lut, 2011 17:10 ]
moronica napisał/a:
obalam jedynie twierdzenie, ze w Nikonie bez silnika chcac budzetowa portretowke ma sie brzydko mowiac przerypane.
I robią to też inni co się choć trochę na rzeczy znają.

moronica napisał/a:
no to jak ci udowodnilam i u Nikona znajdzie sie budzetowa 90/2.8 na ktorej AF bedzie dzialal

o szybkości AF nie wspominałem, a owszem u Tnikona będzie działał - udowodniłaś sobie ;)
jakość to nie tylko światłosiła, ostrość i plastyka, a serwis T jest ponoć znany :D
dla mnie brak silnika tych tańszych puszkach Nikona to po prostu kolejne sztuczne ograniczanie użytkownika i takiego w innych systemach jednak próżno szukać
jeśli ktoś ceni rzucanie kłód pod nogi, proszę bardzo ;)
czasem gdy czytam te wypowiedzi to zastanawiam się po co Nikon wkłada jeszcze te silniki do droższych puszek :mrgreen:

hijax_pl napisał/a:
No ale skoro A55 obrazuje tak samo jak D5000, to po co przepłacać za A55? ;)

mój pierwszy post w tym temacie uzasadniał propozycję :D
jednak A55 z uwagi na przekonania nie wchodzi w grę więc nie widzę pola do dyskusji
tyle z mojej strony, eot :)

pan.tadeusz napisał/a:
mój pierwszy post w tym temacie uzasadniał propozycję :D
Eeeee.. to było przeklejone. To się nie liczy :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
maput - Wto 15 Lut, 2011

pan.tadeusz napisał/a:
dla mnie brak silnika tych tańszych puszkach Nikona to po prostu kolejne sztuczne ograniczanie użytkownika i takiego w innych systemach jednak próżno szukać

Oj widać, że mało jesteś zorientowany... Nikon to nawet w połowie Canonowi pod tym względem nie dorównuje. Inne systemy zresztą też w EL tną co tylko mogą, żeby zmusić do kupna droższych korpusów.

pan.tadeusz napisał/a:
czasem gdy czytam te wypowiedzi to zastanawiam się po co Nikon wkłada jeszcze te silniki do droższych puszek :mrgreen:

Myślę, że maksymalnie za dwie kolejne generacje korpusów przestanie. Już niewiele szkieł bez silnika zostało do odświeżenia, później nie będzie sensu śrubokręta w body ładować.

A teraz tak od serca: Nie obraź się Panie Tadeuszu, ale mało wiesz. Przeczytanie ulotek Sony i wysłuchanie mądrości panów z FJ nie sprawi, że staniesz się fotograficznym omnibusem i znawcą sprzętu. Nie pracowałeś nigdy na porządnym sprzęcie i nie wiesz co tak na prawdę się liczy. Nie jest to ani histogram w wizjerze ani linie pomocnicze. Trochę więcej pokory, bo na razie w większości postów bredzisz jak potłuczony. A do tego czytać ze zrozumieniem nie potrafisz. Ręce czasem opadają...

komor - Wto 15 Lut, 2011

moronica napisał/a:
obalam jedynie twierdzenie, ze w Nikonie bez silnika chcac budzetowa portretowke ma sie brzydko mowiac przerypane.

:zalamany: No sam miód jest w tych bezsilnikowych Nikonach. :) Ot po prostu wada jak każda inna. Są też przecież zalety. Inne systemy/korpusy mają inne wady i zalety.

pan.tadeusz napisał/a:

Takiego akurat próżno szukać, ale są inne ograniczenia w innych systemach. Np. Sony nie daje MLU. Canon nie daje pomiaru punktowego. Nikon nie mierzy światła w manualnych szkłach, ale daje potwierdzenie ostrości, a w Canonie na odwrót. Itd… Można się licytować, co dla kogo ważne.

maput napisał/a:
Nikon to nawet w połowie Canonowi pod tym względem nie dorównuje.

Że niby jak? :)

hijax_pl napisał/a:
ja do portretu bym proponował takiego Tamrona 28-75/2.8

Też można, każda sroczka swój ogonek chwali. :P

B o g d a n - Wto 15 Lut, 2011

Widzę, że tu stały skład w dyskusji pomiędzy wyższością Świąt ... nad Świętami ... :smile:
Tak za jakieś 5 stron będzie można czytać dalej. :razz:

mono - Wto 15 Lut, 2011

B o g d a n, oby bo ja cały czas przeglądam i czekam, co autorka wątku napisze ;)
Baku - Sro 16 Lut, 2011

A tak w ogóle to o czym jest dyskusja? Nadal o wyborze pomiędzy D3100 a D5000 czy w tzw. międzyczasie pojawiły się jakieś inne pytania/propozycje?
jaad75 - Sro 16 Lut, 2011

Baku, ale wachlarz opcji był znacznie bogatszy od samego początku... :smile:
RB - Sro 16 Lut, 2011

Baku napisał/a:
A tak w ogóle to o czym jest dyskusja?

mniej więcej od dwóch dni o 'ja mam rację'

kozidron - Sro 16 Lut, 2011

komor napisał/a:
kozidron, no nie przesadzajmy, ktoś kto kupi sobie D5000 i połknie bakcyla fotografii, być może będzie chciał sobie kupić portretówkę, czy choćby tanią 50-tkę, skoro taka tania. Tymczasem najtańsza (i przez to atrakcyjna jako pierwsza stałka) pięćdziesiątka f/1,8 będzie bez AF, relatywnie tania portretówka 85/1,8 też, pozostaje za to najtańsza i fajna 35/1,8.
Oczywiście nie twierdzę, że to jest powód dla którego nie wolno kupować D5000, ale wymieniając wady i zalety różnych aparatów trzeba o tym po prostu pamiętać. Sami nieraz tu napominamy, że szkło ważniejsze niż puszka, czemu więc twierdzisz, że ktoś, kto zacznie od D5000 to na pewno nie będzie celował w takie stałki? Patrz na to z punktu widzenia dzisiejszego rynku, a nie z czasów jak Ty zaczynałeś.

a ja się odniosę tylko do Komora bo wybór pomiędzy 85/2.8 vs. tamron 90/2.8 sie ma nijak do 85/1.8- pan.tadeusz, skąd w ogóle taki tok myślenia a później jeszcze idziesz "torem" że wybór jest szerszy bo tamron dochodzi, po co mi takie ciemne szkła do portretu :shock:

Komor, 50/1.4 jest własnie tanie a 50/1.8 jeszcze tańsze a jak chwytasz bakcyla to zmieniasz body z entrylevelowego na cos lepszego nawet uzywanego. Amator który wie czego chce, od razu kupuje uzywaną puszkę z półki wyżej, do portretu nie potrzeba af-u a dobrego wizjera, ten z d5000 jest mizerniejszy niż z 400D(a tego drugiego pamietasz).
Przypomina mi to twierdzenie kierowane do amatora z cyklu "nie kupuje entrylevel canona bo nie ma taniej i porządnej stałki ~30~35mm/1.8" i ta cała pogadanka o naturalnym polu widzenia ludzkiego oka, że 50mm na FF to musi być ~30mm na aps-c.

Nie znam, żadnego amatora co połknął bakcyla z d5000, moim zdaniem nie ma co z tej puszki robić jakiegoś kombajnu do wszystkiego, to aparat dla pstrykacza, który własnie założył ten wątek i nie ma w tym nic złego. Ta puszka nadaję sie do robienia portretu ( w ogóle ten tok rozumowania d5000+85mm w pełni oddaje pomysły pan.tadeusz'a gdzie od razu amator kieruje swoje zainteresowania fotograficzne) tak samo jak A55+ 85/2.8 - wszystko się da ale po co się męczyć :razz:

Baku - Sro 16 Lut, 2011

RB napisał/a:
mniej więcej od dwóch dni o 'ja mam rację'

To jest w zasadzie istota tego forum...
Pytałem, bo myślałem że jest tu jeszcze jakaś dusza oczekująca porady, ale wygląda na to, że to taki zakamuflowany kącik kawowy starych pierdzieli :wink: :razz:

moronica napisał/a:
nikt nie twierdzi, ze brak silnika jest zaleta. byloby to rownie bzdurne jak twierdzenie, ze brak wizjera optycznego jest zaleta, no nie? ;)

to jest dobre :mrgreen: :razz: :mrgreen:

Baku - Sro 16 Lut, 2011

Ale odnoszę wrażenie, że brak wizjera optycznego gdzieś już został podniesiony jako zaleta :???:

Baku napisał/a:
Ale odnoszę wrażenie, że brak wizjera optycznego gdzieś już został podniesiony jako zaleta :???:

i było to równie rozsądne twierdzenie jak to, że trzy tyczki za 99 ziko to porządny statyw :mrgreen: :twisted: :mrgreen:

pan.tadeusz - Sro 16 Lut, 2011

kozidron napisał/a:
skąd w ogóle taki tok myślenia a później jeszcze idziesz "torem" że wybór jest szerszy bo tamron dochodzi, po co mi takie ciemne szkła do portretu :shock:

skoro ktoś przywołał tutaj poza systemowe alternatywy to miej do niego obiekcje
jeśli jednak je liczyć to 1+1=2 i choćbyś nie wiem jak się pienił, nie wyjdzie inaczej :P
wspominałem też Planara jeśli brak Ci tej światłosiły i plastyki

kozidron napisał/a:
do portretu nie potrzeba af-u a dobrego wizjera, ten z d5000 jest mizerniejszy niż z 400D(a tego drugiego pamietasz) [...] Nie znam, żadnego amatora co połknął bakcyla z d5000

więc to jest Twój pomysł by przekonać autorkę tematu do zakupu D5000, super heh :mrgreen:
osobiście sądzę, że z D5000 też można złapać bakcyla ale są korzystniejsze inwestycje jak choćby D90 czy 550D

kozidron napisał/a:
w ogóle ten tok rozumowania d5000+85mm w pełni oddaje pomysły pan.tadeusz'a

pozwolę sobie zauważyć, że kolejny raz przypisujesz mi swoje pomysły i fantazje
to Ty przywołałeś w tym wątku 85 mm więc nie przypisuj mi swoich wypowiedzi
to że coś Ci się wydaje jeszcze niewiele oznacza :zalamany:
komor słusznie zauważył, że tania 50-tka to przeważnie pierwsza stałka w torbie początkującego amatora. jakby nie było D5000 nie ułatwia takiego startu.
stąd moja sugestia aby przemyśleć zakup
jeśli to kogoś boli, najmocniej przepraszam :wink:

MC - Sro 16 Lut, 2011

kozidron napisał/a:
do portretu nie potrzeba af-u a dobrego wizjera

Zależy co kto lubi. Ja bym nie polecił osobie zaczynającej przygodę z fotografią, najczęściej nie posiadającą żadnego doświadzcenia z wcześniejszej pracy na manualach, zestawu bez AF. W dodatku na wizjerze, który jest w puszkach EL aps-c.

dr11 - Sro 16 Lut, 2011

pan.tadeusz napisał/a:
jeśli jednak je liczyć to 1+1=2 i choćbyś nie wiem jak się pienił, nie wyjdzie inaczej
Tak było kiedyś. Dzisiaj 1+1=2+VAT.

maput napisał/a:
Trochę więcej pokory, bo na razie w większości postów bredzisz jak potłuczony. A do tego czytać ze zrozumieniem nie potrafisz. Ręce czasem opadają...

No tak... brak pokory i nie rozumiesz bo masz inne zdanie :roll:
Może kiedyś będę godny aby ponosić za Tobą statyw :zalamany:
Merytoryczna dyskusja czy rozpaczliwa próba wywierania presji swoim autorytetem?
Przykro mi że nie polecę autorce tematu D5000 i w pewnym sensie rozumiem, że drażni Cię krytyka tej puszki.
Podpis Nastawiony na Nikony poniekąd uzasadnia ten brak obiektywizmu.

[ Dodano: Sro 16 Lut, 2011 10:21 ]
dr11 napisał/a:
pan.tadeusz napisał/a:
jeśli jednak je liczyć to 1+1=2 i choćbyś nie wiem jak się pienił, nie wyjdzie inaczej
Tak było kiedyś. Dzisiaj 1+1=2+VAT.

jak za dobrą pianę to i z vatem niezła propozycja ;)

pan.tadeusz napisał/a:
to Ty przywołałeś w tym wątku 85 mm

pan.tadeusz, cofnij się do strony ósmej tego watku i zajrzyj jakie było kierowane do ciebie pytanie "specjalnie wyłuszczone na zielono". Będziesz tu mielił głupoty o braku silnika i alternatywy na ogniskową 50mm w nikonie.
Nawet nie ogarniasz czego może brakować w "w przedziale szkieł do body bez śrubokręta".

pan.tadeusz, z równie beznadziejnym oporem mogę twierdzić że 50tka na aps-c jest za wąska i będzie niewygodna i lepiej wybrać 35/1.8 i dlaczego polecasz entry level canona skoro nie ma w tym systemie taniej i dobrej (zaznaczam dobrej) stałki w okolicach 30~35mm/1.8. Nie masz najmniejszego pojęcia o szklarniach w zadnym systemie.
Jeżeli już mamy liczyć inaczej "czyli twoim tokiem rozumowania", że tania jest tylko 50/1.8 to własciwie amatora nie powinno byc też stać na 85/1.8 zarówno w canonie jak i w nikonie. Ja widzę tanią alternatywę na 50mm w nikonie d5000 - 50/1.4 :razz:
Do czego ty zmierzasz..... i o jakie konkretnie stałki ci chodzi, których amator nie moze podłączyć na bezśruborętowe body ?

hijax_pl - Sro 16 Lut, 2011

pan.tadeusz napisał/a:
Przykro mi że nie polecę autorce tematu D5000
A mi nie jest przykro, że nie wiesz dlaczego nie polecasz. Mimo, że myślisz, że wiesz to jednak nie są to żadne argumenty tylko tzw "mondrosci internetowe"

kozidron napisał/a:
pan.tadeusz napisał/a:
to Ty przywołałeś w tym wątku 85 mm

pan.tadeusz, cofnij się do strony ósmej tego watku i zajrzyj jakie było kierowane do ciebie pytanie "specjalnie wyłuszczone na zielono". Będziesz tu mielił głupoty o braku silnika i alternatywy na ogniskową 50mm w nikonie.
Nawet nie ogarniasz czego może brakować w "w przedziale szkieł do body bez śrubokręta".

bijesz pianę post za postem
chodzi Ci wyłącznie o wywołanie dyskusji w kierunku lansowania swojego autorytetu
na dowód zacytuję odpowiedź którą już dostałeś i jesteś tego świadom:

komor napisał/a:
kozidron, no nie przesadzajmy, ktoś kto kupi sobie D5000 i połknie bakcyla fotografii, być może będzie chciał sobie kupić portretówkę, czy choćby tanią 50-tkę, skoro taka tania. Tymczasem najtańsza (i przez to atrakcyjna jako pierwsza stałka) pięćdziesiątka f/1,8 będzie bez AF, relatywnie tania portretówka 85/1,8 też, pozostaje za to najtańsza i fajna 35/1,8.
Oczywiście nie twierdzę, że to jest powód dla którego nie wolno kupować D5000, ale wymieniając wady i zalety różnych aparatów trzeba o tym po prostu pamiętać. Sami nieraz tu napominamy, że szkło ważniejsze niż puszka, czemu więc twierdzisz, że ktoś, kto zacznie od D5000 to na pewno nie będzie celował w takie stałki?

Wujek_Pstrykacz - Sro 16 Lut, 2011

Ta dyskusja juz dawno wybiegła poza temat pytania i coraz bardziej staje się bezsensowna, dlatego zamykam ten temat. :evil: