forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - JAKI DOBRY KOMPAKT ZA OKOŁO 2000ZŁ

jackuz - Pon 14 Lut, 2011
Temat postu: JAKI DOBRY KOMPAKT ZA OKOŁO 2000ZŁ
witam jestem posiadaczem canona 40d+tamron 17-50VC+canon 85/F1,8+CANON 70-200/F4 IS teraz potrzebuje dobego kompakta w sumie ma byc mały dla żony na wycieczki nie mówie że sam z niego nie będe korzystał choćby dla fotografowania przedmiotów na allegro,głównie chodzi o najlepszą jakość i szczegółowość fotek mam na uwadze lumixa LX-5 dobre recenzje magazynu voto video,dobry autofokus,balans bieli,stabilizacja, obiektyw f/2 leica o duży zom bym nie walczył bo im dłużej tym jakość gorsza w sumie lepiej żeby miał większą matrycę.Proszę więc o waszą pomoc myślałem nad CANONEM G11.G12,SAMSUNG EX1 ale lumix wypada chyba lepiej
mrawi - Pon 14 Lut, 2011

A samsung NX10 za duży? Bo jakość fotek znacznie lepsza niz w tych kompaktach. W media markt NX10 jest za 1542 zł.
cube007 - Pon 14 Lut, 2011

jackuz - Lumix LX5 lub Olympus XZ-1
jackuz - Pon 14 Lut, 2011

SAMSUNG NX10 możliwe że robi lepsze foty matryca aps-c kilka razy wieksza powierzchnia światłoczuła ale wielkość prawie jak mała lustrzanka raczej coś mniejszego do kieszeni,torebki.
P_M_ - Pon 14 Lut, 2011

EX1 bedzie OK i jeszcze troche kasy zostanie. Canon tez nie wypada zle.
Nigdy nie dalbym 2kpln za kompakt.

jannik - Pon 14 Lut, 2011

Długo zastanawiałem się pomiędzy G11, EX1, NX5/10 (ewent. LX3/5)
Wybrałem G11 ze względu na względną uniwersalność w stosunku do pozostałych.
I jestem (jak na razie) b. zadowolony.

EX1 i LX5 - masz zdecydowanie jaśniejszy obiektyw i szerszy kąt, natomiast w G11 - zdecydowanie większy zoom.

NX5/10 - hm... ? bawiłem się nim długo i przymierzałem. jest zdecydowanie mniejszy i poręczniejszy od najmniejszej lustrzanki (Olek E-coś tam.. ) i b. wygodny. dobra ergonomia. niezła jakość zdjęć... ale jednak długa lufa, chyba że ograniczasz się małym naleśniczkiem, stałką 30. Ale poza tym to super aparacik. Ja jednak potrzebowałem coś bez wymiennej optyki... chociaż wahałem się.

Hm.. rozważałem czy nie wziąć EX1, ale G11 zdecydowanie lepiej leżał mi w ręku, ergonomia dla mnie lepsza, gabaryty odpowiedniejsze, jakoś wykonania solidniejsza i nawet jakość zdjęć w miarę porównywalna (przy moich potrzebach fotograficznych)

Rozważ pomiędzy EX1 a G11 (ew. G12, ale jest o wiele droższy, a niewiele oferuje więcej)

pozdro

jackuz - Wto 15 Lut, 2011

dzięki jannik raczej NX odpada posiadam sprzęt jak w poście więc nie chce się bawić optyką głownie ma być b.dobra jakość zdjęć,aparat dla żony a ja też nie pogardzę poczekam na test super kompaktów który ukarze się w marcowym numerze fotovideo na razie będę wybierał z
OLYMPUS XZ1
LUMIX LX5
SAMSUNG EX1
zobaczymy co test pokaże.pozdrawiam

jaad75 - Wto 15 Lut, 2011

jannik napisał/a:
G12, ale jest o wiele droższy, a niewiele oferuje więcej
Oferuje wyraźnie lepszą jakość obrazu i video 720p, to są znaczące różnice.
jannik napisał/a:
natomiast w G11 - zdecydowanie większy zoom.
Ciemny na końcu, czyli w tego typu aparacie mało używalny w warunkach ciut słabszego światła. Jeśli długi koniec jest ważny, to zdecydowanie lepiej kupić XZ-1 - ma ekwiwalent 112mm przy f/2.5. Różnica w kącie widzenia między ekwiwalentem 140mm, a 112mm nie jest duża, a strata 1.66EV światła jest ogromna w przypadku jeśli podniesienie ISO powyżej 800 powoduje mało użyteczną jakość zdjęć.
mrawi - Wto 15 Lut, 2011

:arrow: jackuz

Kompakt do 2000 zł,...hmmm. Toż to nieracjonalne. Pomyśl o olumpusach EP-1, EP-2, EPL-1, EPL-2, panasonicu GF1, GF2, sony nex5, samsung nx100. Wielkość kompaktu, a jakość zdjęć już nieporównywalnie lepsza. I nawet jasne obiektywy nic tu nie poradzą. Dobry kompakt to góra do 1000 zł, więcej to już tylko inne aparaty.

jaad75 - Wto 15 Lut, 2011

mrawi napisał/a:
Wielkość kompaktu, a jakość zdjęć już nieporównywalnie lepsza. I nawet jasne obiektywy nic tu nie poradzą.
Po pierwsze, z wyjątkiem NEX-a (którego obsługa jest fatalna), to jednak rozmiarowo są spore różnice, po drugie, z jasnymi szkłami są znacznie droższe i mniej uniwersalne, a z ciemnymi jakość niestety nie będzie lepsza od wspomnianych kompaktów. Kompakty pokroju EX-1, XZ-1, czy LX5 wygrywają przede wszystkim rozmiarem i uniwersalnością całości konstrukcji, niedostatki czułości i GO rekompensują w ich przypadku jasne obiektywy.
jannik - Wto 15 Lut, 2011

Mrawi
przecież Jackuz wyraźnie napisałe, że nie odpowiadają mu gabaryty NX, a NEX i cała reszta bezlusterkowców nawet z obiektywem kitowym (np. 14-42) jest albo takich samych jak NX wymiarów lub nawet większa. Więc po co komuś proponować coś, czego nie chce?

Jackuz, jeśli nie zależy ci na uchylnym monitorku i nie przeszkadzają ci zbyt małe gabaryty, to polecałbym ci jednak LX5. Przeczytałem dużo opinii użytkowników, zadawałem pytania itp. Jednak LX5 sprawia lepsze wrażenie od EX1, i solidniejsza firma.

Niewiele wiem o XZ1, poza testami i opiniami z firm lub przeprowadzonymi przez portale, a te nie są bezstronne (w zależności od sponsorów.. :) )
więc raczej bym sugerował spacer do sklepu i dobre "wymacanie" sprzętu i popstrykanie i sprawdzenie efektów tego pstrykania w domu na kompie.
Ja w ten sposób godzinę bawiłem się w Saturnie EX1 i pomimo, iż wybrałem z pewnych względów droższego G11, to polecam EX1 z czystym sumieniem (poza tym zbiera mnóstwo pozytywnych opinii użytkowników).

pzodro

hijax_pl - Wto 15 Lut, 2011

P_M_ napisał/a:
EX1 bedzie OK
Tak jest - a w założonym budżecie da się prawie 2 sztuki kupić ;)
jannik - Wto 15 Lut, 2011

hijax_pl napisał/a:
P_M_ napisał/a:
EX1 bedzie OK
Tak jest - a w założonym budżecie da się prawie 2 sztuki kupić ;)

Albo jeden plus dodatki (akcesoria)
tulejka
ładowarka zewzn.
dodatkowy aku
konwerter
jakiś fajny mały poręczny statywik..
itp itd
:)

powodzenie w zakupie

piotr_u. - Nie 06 Mar, 2011

A co powiecie o canonie s95? Jak u niego z jakością zdjęć?
jannik - Nie 06 Mar, 2011

piotr_u. napisał/a:
A co powiecie o canonie s95? Jak u niego z jakością zdjęć?

Właściwie jest to aparacik b. zbliżony do G11/12 więc z jakością zdjęć jest podobnie, czyli całkiem przyzwoite :)
choć np. w pomieszczeniach i generalnie w gorszym oświetleniu to ex1 i lx5 wypadają lepiej
W plenerowych fotach nie ma większej różnicy, a ergonomia zdecydowanie na korzyść Canonów (s90/95 i G11/12)
pzodro

jaad75 - Nie 06 Mar, 2011

jannik napisał/a:
Właściwie jest to aparacik b. zbliżony do G11/12
Z której strony?
jannik napisał/a:
więc z jakością zdjęć jest podobnie, czyli całkiem przyzwoite :)
To akurat fakt.
jannik napisał/a:
choć np. w pomieszczeniach i generalnie w gorszym oświetleniu to ex1 i lx5 wypadają lepiej
Wręcz przeciwnie, wypadają gorzej.
jannik napisał/a:
a ergonomia zdecydowanie na korzyść Canonów (s90/95 i G11/12)
Ergonomia S95 i G12 jest kompletnie inna. To są aparaty dla innego targetu. Generalnie właśnie ergonomią i brakiem choćby gorącej stopki S95 przegrywa ze wzpomnianymi EX-1 i LX-5. O ciemniejszym na długim końcu i węższym na krótkim obiektywie, wolniejszym AF-ie, czy migawce 1/1600s nie wspominając...
piotr_u. - Nie 06 Mar, 2011

jaad75 napisał/a:
jannik napisał/a:

jaad75 napisał/a:
O ciemniejszym na długim końcu i węższym na krótkim obiektywie, wolniejszym AF-ie, czy migawce 1/1600s nie wspominając...

Dlaczego zatem wypadają gorzej?

jaad75 - Nie 06 Mar, 2011

piotr_u., bo na szerokim końcu mają zbliżone światło, a S95 ma nieco lepsze obrazowanie. Nie wiem jak Ty, ale ja w pomieszczeniach używam zazwyczaj krótszych ogniskowych. W ogóle cześciej używam krótszych ogniskowych... :smile:
jannik - Nie 06 Mar, 2011

jaad75 napisał/a:
...
jannik napisał/a:
[

Mógłbyś rozwinąć?
:???:

jaad75 - Pon 07 Mar, 2011

jannik napisał/a:
Mógłbyś rozwinąć?
:???:
Napisałem wyżej. Matryca S95 pracuje ciut lepiej w wysokich czułościach, a na szerokim kącie nie ma tu przewagi jasności takiej jak w przypadku np. G12.
jannik - Pon 07 Mar, 2011

jaad75 napisał/a:
Matryca S95 pracuje ciut lepiej w wysokich czułościach, a na szerokim kącie nie ma tu przewagi jasności takiej jak w przypadku np. G12.

Czy chcesz powiedzieć, że G11/12 wypada w pomieszczeniach i przy gorszym świetle nie gorzej od EX1 i LX5 (a nawet lepiej)?
bo już nie kumam.

Wszyscy twierdzą wręcz odwrotnie, że ex1 i lx5 lepiej sobie radzą, bo mają jaśniejsze obiektywy.

napisz coś na ten temat, bo właśnie chcę wymienić G11 na ex1.. i nie wiem czy dobrze robię
pozdro

jaad75 - Sro 09 Mar, 2011

jannik, nie, piszę przecież wyrażnie, że S95 wypada trochę lepiej na szerokim kącie, bo również ma szkło f/2, a ta matryca w implementacji Canona pracuje trochę lepiej. S95, LX5, EX-1 i XZ-1 można porównywać na tych samych czułościach (na szerokim kącie). G12 ma działkę straty ze względu na ciemniejsze szkło, G11 wypada jeszcze nieco gorzej jeśli chodzi o matrycę.
hijax_pl - Sro 09 Mar, 2011

jaad75, coś się pogubiłem... :???:

LX5, na szerokim ekwiwalent 24mm i światło f/2
EX-1, na szerokim ekwiwalent 24mm i światło f/1.8
S95, na szerokim ekwiwalent 28mm i światło f/2

Co porównujesz z czym?

Zdjęcia na tej samej czułości z tych aparatów - co tu jest niejasnego?... :roll:

jaad75 napisał/a:
djęcia na tej samej czułości z tych aparatów
To rozumiem, ale pytam, czy porównujesz też dla tego samego kąta i przysłony?

hijax_pl, te 1/3EV przewagi EX-1 przełożę raczej na krótszy czas (co oczywiście zwiekszy szanse na udane zdjęcie) niż niższe ISO, a ekwiwalent 28mm to też szeroki kąt (to, że akurat EX-1 i LX5 mają nieco szerszy niż wspomniane Canony, czy Olympus nie ma w tych rozważaniach wielkiego znaczenia).

jaad75, ok - rozumiem. :cool:
MR - Wto 15 Mar, 2011

Witam,

troszkę odświeżę temat, bo wnioski ciężko wyciągnąć, gdyż każdy poleca to co ma :)

Patrząc na porównanie LX5, XZ1 i S95... racjonalnie co byście polecili i dlaczego?

jaad75 - Sro 16 Mar, 2011

MR napisał/a:
Patrząc na porównanie LX5, XZ1 i S95... racjonalnie co byście polecili i dlaczego?

Ja LX5, ze względu na szeroki kąt, video 720p (dlatego nie wybrałbym EX-1) i gorącą stopkę. Ale to są rzeczy istotne dla mnie, niekoniecznie muszą być istotnymi dla Ciebie...

MR - Sro 16 Mar, 2011

EX-1 odpada, po prostu mi się nie podoba... ale z drugiej strony bardzo przydatny jest obrotowy LCD... a tego u konkurencji nie ma...
wielbicielxx - Czw 17 Mar, 2011

http://www.youtube.com/wa...feature=related

:mrgreen:

Bobby - Sob 19 Mar, 2011

Canon S95 to przyjemna "cegielka", ale mnie on akurat nie odpowiada. Jednak tak sie akurat zlozylo, ze mam od zeszlej wiosny G11, a od Bozego Narodzenia EX-1. Ten pierwszy nabylem dla: 1) wizjera optycznego; 2) goracej stopki; 3) nienajgorszego (wtedy) swiatla; 4) dobrego zakresu dlugosci ogniskowych. Na ten drugi skusilem sie z powodow: 1) swiatlo; 2) goraca stopka. Troche drazni mnie brak OVF, ale polecialem na to swiatlo. EX-1 ma taka ciekawa rzecz: w trybach Tv albo Av, kiedy zmienia sie recznie ten drugi parametr (przyslona lub czas) to ekran zmienia jasnosc. Tak ze mozna widziec na zywo jak bedzie naswietlone zdjecie, jeszcze zanim nacisnie sie spust migawki. W G11 tego nie ma. Inna ciekawa rzecz w EX-1 to ze pomiar expozycji mozna "przypiac" do punktu AF. Innymi slowy, pomiar swiatla nastapi w miejscu gdzie w danym momencie wybrany zostal punkt AFu. A ze swiatlem to wyglada np. tak: w pomiesczeniu 3 x 4 metry oswietlonym oprawa z 3-ma zarowkami wiszaca w srodku sufitu robie zdjecie na pelnej dziurze, przy ISO 200, z czasem 1/30 - 1/60 sekundy, zaleznie od ogniskowej. Moge wiec tym robic zdjecie bez wlaczania lampy blyskowej, np. na koncercie, w teatrze, itp. Nawet tam gdzie fotografowanie jest zabronione. Zakaz ma na celu glownie zapobiezenie blyskaniu fleszami artystom po oczach. Wiec, jesli nie blyskam, to nikt mnie nie sciga. Z ta mysla glownie nabylem EX-1. Podoba mi sie tez jego metaliczny wyglad "retro".
jannik - Sob 09 Kwi, 2011

Miałem G11 przez jakiś czas. Bardzo fajny aparacik, ale przy EX-1, które nabyłem potem, niestety G11/12 odpada. Głównie jakością zdjęć przy gorszym świetle, co jest b. często przydatne.
Poza tym EX-em można po prostu zrobić lepszej jakości fotki.
Chociaż ergonomią i ilością przydatnych bajerów G11/12 przewyższa EX-a (chyba.. :) )

Bawiłem się LX5 .. ale ze względu na brak obrotowego wyświetl. odpadł (mi jest często potrzebny).

Generalnie, już po jakimś czasie używania EX1, z czystym sumieniem mogę go polecić. W tej cenie nic lepszego nie znajdziesz.

Ale jeśli cena nie gra roli, to Canon G12 jest gody uwagi.

pozdro