|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - korpus + obiektyw. Wypowiedz sie :)
kuba2eko - Pon 14 Lut, 2011 Temat postu: korpus + obiektyw. Wypowiedz sie :) Witam,
Pisze do Was, ponieważ moj brak doswiadczenia przeszkadza mi w podjeciu odpowiedniej decyzji.
Jestem poczatkujacym, 100% amatorem fotografii. Przeszedlem przez etap kompatkow, wiec postanowilem, zachwycony artystycznymi efektami 'fotograficznej' pracy przyjaciol zakupic nowy aparat. I oto pojawil sie problem: Nie mam pomsylu co wybrac. Jaki kupic korpus oraz jakie szklo.
Chcialbym kupic odpowiedni korpus, nic naszpikowanego kosmiczna technologia, z ktorej nie bede w stani korzystac, lecz korpus za rozsadna cene oraz bardzo dobre szklo, ktore pozwoli mi na fotografowanie w miejscach niedoswietlonych (zalezaloby mi na jasnym obiektywie), w pomieszczeniach, w PODROZACH!!, poniewaz jestem zapalonym podroznikiem, oraz na swobodne 'portretowanie' przyjaciol w czasie wojazy.
I tu jest problem: nie wiem co wybrac. Uwazam, ze lepiej kupic mnie zaawansowany korpus, natomiast duze lepszy obiektyw, ktory pozwoli mi na wykorzystanie jego mozliwosci
Tak jak wspomnialem, jestem amatorem, ktory potrzebuje dobrego sprzetu do upamietniania swoich podrozy
Pomożecie?
Pozdrawiam,
kuba2eko
kasiakaaz - Pon 14 Lut, 2011
kuba2eko, napisz przede wszystkim co jest dla Ciebie rozsądną ceną, bo na tak sformułowany post, to ja powiem tak: kup tamrona 17-50/2,8 albo jakąś stałkę 30/50/85 ze światłem 1,2 - 1,8 i wszysto jedno co do niego podepniesz z drugiej strony...
kuba2eko - Pon 14 Lut, 2011
Za rozsadna cene? Sadze, ze 3500 zl na WSZYSTKO to absolutne maximum. Z checia przyjalbym wersja tanszego zestawu. I teraz pojawia sie pytanie. 17-50mm czy 30mm? OO. I jaki korpus? Co polecasz/polecacie do tego obiektywu?
Luke_S - Pon 14 Lut, 2011
Nikon D3100 lub Canon 550D lub Pentax K-r + Tamron 17-50 f/2,8 VC i po problemie.
maput - Pon 14 Lut, 2011
No na "bardzo dobre szkło" to może nie starczyć.. weź tego Tamrona, chyba, że wolisz ostać się przy jednej stałce na początek...
stalka? np 30mm? ale co z korpusem? 450d/500d/550d czy moze jeszcze cos innego?
RB - Pon 14 Lut, 2011
Jedna stałka 35 mm to jest dośc kreatywne narzędzie, ale nie czarujmy się, jako jedyny obiektyw dla podróznika zagwarantuje szybki rozwój w sztuce komponowania i dużo niezrobionych zdjęć. Z których i tak większość wylądowałaby w koszu.
17-50/2.8 wydaje się byc bezpieczniejszą propozycją na podróze.
Jeżeli zdecydujesz się na Pentaxa, możesz kupić Tamrona bez VC - będzie trochę taniej. Poszukaj też Sony A450. Bierzesz pod uwagę tylko nowe korpusy, czy mogą być używki?
moga byc uzywki. nie wiem czy 1200 zdjec wykonane aparatem to duzo. co o tym sadzicie?
RB - Pon 14 Lut, 2011
kuba2eko napisał/a: | moga byc uzywki. nie wiem czy 1200 zdjec wykonane aparatem to duzo. co o tym sadzicie? |
1200 zdjęć to nic. Pod warunkiem, że nie upadł, nie pływał itede...
pomylka. mialo byc 12000
RB - Pon 14 Lut, 2011
kuba2eko napisał/a: | pomylka. mialo byc 12000 |
Dalej niewiele.
kuba2eko napisał/a: | moga byc uzywki. |
To pomyśl jeszcze o A700, pojawiło się trochę w atrakcyjnej cenie.
B o g d a n - Pon 14 Lut, 2011
Nowsze modele jednak mniej szumią, a to bezcenne gdy mało światła, a trzeba cyknąć w podróży.
dragossani - Pon 14 Lut, 2011
Nikon D3100 + Nikon AF-S DX 35 mm f/1.8G + Nikon AF 85 mm f/1.8D. Dobrze poszukasz to masz szansę się dopiąć z budżetem.
muzyk - Wto 15 Lut, 2011
Cytat: | Witam,
Pisze do Was, ponieważ moj brak doswiadczenia przeszkadza mi w podjeciu odpowiedniej decyzji.
Jestem poczatkujacym, 100% amatorem fotografii. Przeszedlem przez etap kompatkow, wiec postanowilem, zachwycony artystycznymi efektami 'fotograficznej' pracy przyjaciol zakupic nowy aparat. I oto pojawil sie problem: Nie mam pomsylu co wybrac. Jaki kupic korpus oraz jakie szklo.
Chcialbym kupic odpowiedni korpus, nic naszpikowanego kosmiczna technologia, z ktorej nie bede w stani korzystac, lecz korpus za rozsadna cene oraz bardzo dobre szklo, ktore pozwoli mi na fotografowanie w miejscach niedoswietlonych (zalezaloby mi na jasnym obiektywie), w pomieszczeniach, w PODROZACH!!, poniewaz jestem zapalonym podroznikiem, oraz na swobodne 'portretowanie' przyjaciol w czasie wojazy.
I tu jest problem: nie wiem co wybrac. Uwazam, ze lepiej kupic mnie zaawansowany korpus, natomiast duze lepszy obiektyw, ktory pozwoli mi na wykorzystanie jego mozliwosci
Tak jak wspomnialem, jestem amatorem, ktory potrzebuje dobrego sprzetu do upamietniania swoich podrozy
Pomożecie?
Pozdrawiam,
kuba2eko |
Zobacz co mam w podpisie: 450D kupiłem nowy, 30D - po namyśle - używany.
Nie żebym się jakoś upierał przy nim teraz - ale... za mniej niż 1000 zł możesz znaleźć JESZCZE w stanie poniżej 10 000 zrobionych zdjęć. Aparat nie nie ma czyszczenia matrycy... hmmm od czego jest przysłona np. f29 i patyczek do uszu?
Jeśli nie - to z całą stanowczością używany 40D - w zasadzie ta sama matryca plus parę bajerów więcej.
Jeśli na początek nie chcesz wydawać masę kasy na szkło/a - to 50 1.8 II Canona - bardzo dobry, choć delikatny obiektywik przy relacji wzorowej jakość obrazu-cena.
Jeśli chcesz się pobawić czymś ciekawym polecam kupić adapter z dandelionem (w razie czego przejrzyj moje posty, albo napisz priv.) a do niego np. Porst 55 1.4. Cóż, nie miałbyś AF ... ale za to tanie i ostre szkło, a z potwierdzeniem ostrości możesz nawojować nieco.
Chcesz tele tanią stałkę? Jupiter 200 f4 na M42 gwint - da radę. Chcesz drogą - Sonnar 180 na średni format (przejściówka 48 euro z chipem) - tym jak strzelisz portret... to od razu żyletki dawaj żeby się cięli z wrażenia.
Jeśli chcesz mieć tylko szkła z AF - kitem Canona możesz obskoczyć ogniskową od 18-35 mm gdzie jakość jest niezła (resztę możesz w jakimś programie poprawić - ostrość), 50 tkę już miałbyś i do tego tele - Sigma 70-300 APO jest niezła, ale bez stabilizacji - więc jeśli Ci to nie przeszkadza ... bierz. Alternatywą mogłaby być manualna Tokina 80-200 f4 na gwint M42. Mały a dość dobry obiektyw, co najważniejsze typu pompka, szczelny i fajnie spisujący się przy "zoomowaniu"
Jak chcesz zaszaleć - to jakiś korpus - Canon-Nikon - Pentax i do tego Tamron 17-50 2.8 ale bez VC, albo nawet stara Sigma 17-70 f2.8-4.5 - bardzo przyjemne ogniskowe jak na mniejszy "spacerzzom".
Baku - Wto 15 Lut, 2011
Cytat: | Jeśli nie - to z całą stanowczością używany 40D - w zasadzie ta sama matryca plus parę bajerów więcej. |
Trochę się rozpędziłeś Matryca jest zupełnie inna: mniej szumi i ma 0,4EV więcej DR.
kuba2eko, jeśli zależy Ci na kręceniu okazjonalnych filmików, to dobry zestaw na start to 550D + 18-135IS (niecałe 3400 zł). W przyszłości dokupisz sobie 50/1.8 i 85/1.8 i będziesz miał dobry zestaw do portretów, na wycieczki i do filmowania.
muzyk - Wto 15 Lut, 2011
Napisałem "w zasadzie".
Swoje zdanie opieram na teście "Optycznych".
O dynamice tonalnej jak i o innych parametrach jest napisane na ostatniej stronie testu.
kuba2eko - Sro 16 Lut, 2011
Wow. Ciezki wybor. A co sadzicie o d90 + Nikon Nikkor 35 mm f/1.8 AF-S DX. Moze lepiej inny zestaw na podroze?
Sunders - Sro 16 Lut, 2011
kuba2eko napisał/a: | co sadzicie o d90 + Nikon Nikkor 35 mm f/1.8 AF-S DX. Moze lepiej inny zestaw na podroze? |
+18-105VR i może być "zestaw na podróże"
muzyk - Czw 17 Lut, 2011
Sunders napisał/a: | +18-105VR i może być "zestaw na podróże" |
W rzeczy samej, bo 35 tką to w podróży nie nawojujesz, choć... niektórzy z samym Heliosem 58 daliby radę
|
|