|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon 10-22 vs Canon 550D
Telehubis - Wto 15 Lut, 2011 Temat postu: Canon 10-22 vs Canon 550D Witajcie,
wybor moze troche dziwny, ale juz tlumacze skad taki.
Posiadam obecnie Canona 1000D. Musze przyznac ze jestem z niego bardzo zadowolny. Znajac jego ograniczenia udalo mi sie nim zrobic pare fajnych fotek (albo nawet wiecej niz pare...).
Puszke kupilem uzywana i stwierdzilem ze zamiast brac co nowsze body, wole kupic kilka szkielek i jak juz bede mial ich kilka, wymienie sobie sam aparat. W tej chwili mam kita 18-55 IS, stalke 50/1,8, oraz sigme 70-300.
Obecnie mysle nad UWA, takim jak w temacie: Canon 10-22
Z drugiej strony niedlugo pojawi sie w sklepach 600D, wiec 550D moze choc troche stanieje.
W kazdym badz razie, czy dalej isc w obiektywy czy moze jednak wziac tym razem lepsza puszke (i czy wtedy wogole zauwaze roznice)?
Sunders - Wto 15 Lut, 2011
Najpierw "idź w obiektywy".
Baku - Sro 16 Lut, 2011
UWA to bardzo dobry pomysł, bo otwiera nową 'perspektywę'. Może się okazać, że poczciwego kita będziesz trzymać głównie w szufladzie, bo pejzaże i wnętrza obskoczysz UWA, do szerszych portretów będziesz mieć 50/1.8, a wąskie kąty obskoczysz tele.
A korpusy... cały czas robią nowe. Moim zdaniem chyba nie warto przesiadać się z 1000D na 550D (nie mówię o bajerach i matrycy, tylko o ergonomii) - tu dobrym skokiem było by minimum 60D.
Aha, 10-22 Canona to bardzo udany obiektyw.
Sunders - Sro 16 Lut, 2011
Telehubis napisał/a: | Z drugiej strony niedlugo pojawi sie w sklepach 600D, wiec 550D moze choc troche stanieje. |
Nie liczyłbym na istotne potanienie 550D.IMO gdybyś zmieniał puszkę, to większy sens miała by zamiana na 40D lub jeszcze lepiej 50.
Telehubis napisał/a: | Obecnie mysle nad UWA, takim jak w temacie: Canon 10-22 |
Ten canon, to jak napisał Baku, dobry obiektyw, ale warto wziąść pod uwagę jeszcze "zamienniki"-jaśniejsze jak sigma 10-20/3,5 i tokina 11-16/2,8 lub szersze jak sigma 8-16. Canon 10-22 to coś jakby kompromis pomiędzy nimi-ani najjaśniejszy, ani najszerszy, ale za to jaśniejszy od sigmy a szerszy od tokiny = trzeba się zastanowić do jakiego rodzaju zdjęć ma służyć, a co za tym idzie co w jego parametrach jest dla Ciebie najistotniejsze
dr11 - Sro 16 Lut, 2011
Oczywiście, że lepiej wziąć 10-22 do 1000D niż 550D do kita No chyba, że chcesz filmować.
Jak kupiłem 10-22 pod 350D, świat nabrał zupełnie innych kształtów Najpierw wszystko poszło w trapezy, potem sporo nauki używania UWA ale się opłaciło i nadal lubię używać UWA
Baku - Sro 16 Lut, 2011
Canon jest przede wszystkim Canonem. Nie dla każdego ma to znaczenie, ale dla mnie (nie mam ochoty bawić się w kalibracje z serwisami) ma.
Z tych, Sunders, które wymieniłeś, jedynie Tokina 11-16 wzbudza mój entuzjazm.
Sigma 8-16... Chyba jednak wybrałbym 10-22 Canona; jakoś bardziej "zrównoważony" optycznie.
Baku napisał/a: | Nie dla każdego ma to znaczenie, ale dla mnie (nie mam ochoty bawić się w kalibracje z serwisami) ma. |
Baku, słyszałeś żeby sigma 10-20/3,5 lub 8-16 wymagały kalibracji
Poza tym kupując sigmę oprócz lepszych parametrów obiektywu zyskujesz też dłuższą gwarancję oraz osłonę przeciwsłoneczną i futerał na obiektyw w zblizonej do "gołego" canona cenie.
Baku - Sro 16 Lut, 2011
Pewnie nie wymagają ze względu na dużą GO a nie ze względu na świetny AF, ale kto ich tam wie. Ja tam Sigmy 10-20 bym sobie po prostu nie kupił, bo parametry optyczne ma niewiele lepsze od Canona, a mając do wyboru obiektyw systemowy w podobnej cenie, zdecydowanie bardziej wolę systemowy.
Baku napisał/a: | Ja tam Sigmy 10-20 bym sobie po prostu nie kupił, bo parametry optyczne ma niewiele lepsze od Canona |
Ja też nie, ale napisałem żeby rozważyć Jednak mając tylko puszkę APS-C wolałbym sigmę 8-16 od canona.
Baku napisał/a: | Pewnie nie wymagają ze względu na dużą GO a nie ze względu na świetny AF, ale kto ich tam wie. |
Mimo dużej GO w tescie optycznych AF canona 10-22 zanotował 6% pomyłek a sigma 0
Baku napisał/a: | mając do wyboru obiektyw systemowy w podobnej cenie, zdecydowanie bardziej wolę systemowy |
Powielasz stereotyp, który nie zawsze się sprawdza
Baku - Sro 16 Lut, 2011
Sunders, to nie jest stereotyp tylko moja osobista preferencja zakupowa I w moim przypadku sprawdza się znakomicie. Stereotyp to by był gdybym napisał: "mając do wyboru obiektyw systemowy w podobnej cenie, zdecydowanie lepiej jest kupić systemowy". A to co jest 'teoretycznie' lepsze nie zawsze pokrywa się z tym co chciałbym mieć
fatman - Sro 16 Lut, 2011
Do Canona --> brać Canona. Taka moja rada.
Też miałem kita 18-55. Sprzedałem.
10-22 to świetne i jedyne godne uwagi szkło UWA do APS-C.
Mam i praktykuję. Tobie też polecam.
w_w - Sro 16 Lut, 2011
Powtórzę zgodnie za kolegami: bierz obiektyw. UWA jest niezastąpione przy zdjęciach w pomieszczeniach, o krajobrazach nie wspominając.
Od roku używam sigmy 10-20 4,0-5,6. Nie mam porównania z canonem 10-22 ale o sigmie nie powiem złego słowa.
Telehubis - Czw 17 Lut, 2011
Dzieki za rady. Zatem bede "biegl" za obiektywem.
Jesli zas chodzi o wybor samego szkla, to rozgladalem sie za roznymi i czytalem mnostwo artykulow i opinii.
Na pewno chce cos szerokiego pod cropa (mam wrazenie ze 12mm to za wasko...). W kazdym badz razie,
porownojac ceny nowych obiektywow doszedlem do wniosku ze niewiele musze dokladac do Canona EF-S 10-22 mm f/3.5-4.5 USM.
Ew. zastanowie sie nad Sigma 10-20 mm f/4-5.6 EX DC HSM, i lampa.
Moze zrobie tak ze wypozycze Sigme, pobawie sie i zdecyduje.
dr11 - Czw 17 Lut, 2011
Telehubis napisał/a: | Moze zrobie tak ze wypozycze Sigme, pobawie sie i zdecyduje. | To chyba najrozsądniejsza opcja. Jeszcze jakby się dało pożyczyć lampkę...
komor - Czw 17 Lut, 2011
W dziale „Pomagamy w wyborze obiektywu” masz czytanki:
Sigma 10-20/4-5.6 EX DC HSM kontra Canon 10-22/3.5-4.5 USM
Szeroki zoom do 50D: T17-50, S17-70, S10-20, C10-22, T11-16?
Canon 10-22 f4/5.6 czy Sigma 10-20 f3.5? Pomocy!
Ultra szeroki kąt do architektury (Canon)
Jaki obiektyw szerokokątny do krajobrazu?
fatman - Czw 17 Lut, 2011
Przed zakupem porównywałem Canona i Sigmę i... wyszło że lepszą ostrość mam na C. Może trafiłem jakiś kiepawy mydlany egzemplarz S 10-20.
Telehubis - 12mm to za wąsko. Masz rację.
|
|