|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - NIKON D3100 vs CANON EOS 550D
faraon28 - Sro 16 Lut, 2011 Temat postu: NIKON D3100 vs CANON EOS 550D mam dylemat, chce kupić jeden z tych aparatów i nie moge sie zdecydować, możecie mi doradzić który z nich będzie lepszy dla początkującego fotoamatora, ma mi służyć do robienia głównie zdjęć w plenerze jak i na urodzinach dzieci
Baku - Sro 16 Lut, 2011
Jak tylko do tego, to bierz Nikona D3100 - jest tańszy a spokojnie obleci takie wymagania.
550D warto rozpatrywać w sytuacji gdy masz upatrzone jakieś ciekawe obiektywy w systemie Canona lub interesuje Cie lepszy tryb video.
Przejrzyj sobie jeszcze ten wątek, bo jest dokładnie to o co Ci chodzi:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=13389
jaad75 - Sro 16 Lut, 2011
faraon28, z tych dwóch wolałbym 550D.
faraon28 - Sro 16 Lut, 2011
kamere mam wiec interesuje mnie głównie robienie zdjęć a filmowanie to dodatek, narazie obiektyw kitowy, przy nikonie jest obiektyw 18-105
hijax_pl - Sro 16 Lut, 2011
faraon28 napisał/a: | przy nikonie jest obiektyw 18-105 | To wybierz z tych dwóch korpusów ten, który da się bezpośrednio podłączyć do tego obiektywu
Baku - Sro 16 Lut, 2011
Przy Canonie może być 18-135IS.
Różnica w cenie między 550D+18-135IS a D3100+18-105VR wynosi ponad 900 zł. faraon28, jeśli to dla Ciebie nie przeszkoda to równie dobrze możesz się zainteresować zestawem marzeń numer 1 czyli Nikonem D90+18-105VR (wyjdzie w podobnej cenie co 550D+18-135IS).
w ogóle to mam zaje....sty dylemat. Canon czy nikon, kiedyś będe chciał dokupić jakiś obiektyw no i który z tych dwóch robi ładnie i szybciej zdjęcia.
bo mam plan taki pójdę do MM kupie nikona porobie nim zdjęcia, oddam i wezme canona i porówna zdjęcia, potem zobaczymy czy oddam canona czy nie
RB - Sro 16 Lut, 2011
faraon28 napisał/a: |
Canon czy nikon, kiedyś będe chciał dokupić jakiś obiektyw no i który z tych dwóch robi ładnie i szybciej zdjęcia. |
Jakis obiektyw to kupisz do każdego systemu. Jeśli nie wiesz jaki to lepiej nie kupuj i nie myśl bo od tego za przeproszeniem za..ście łeb boli.
Żaden z tych systemów nie robi ładnie zdjęć. Bez Twojej pomocy... sorry...
Chyba że pytasz który system ma lepszą automatykę, abys mógł tylko wycelować i nacisnąc. Odpowiedź podobna jak powyżej. Zaden.
Baku napisał/a: | Jak tylko do tego, to bierz Nikona D3100 - jest tańszy a spokojnie obleci takie wymagania.
550D warto rozpatrywać w sytuacji gdy masz upatrzone jakieś ciekawe obiektywy w systemie Canona lub interesuje Cie lepszy tryb video.
Przejrzyj sobie jeszcze ten wątek, bo jest dokładnie to o co Ci chodzi:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=13389 |
czytałem już wcześniej, oni głównie skupili sie na kręceniu filmów, też myślałem zeby kupić aparat co kręci filmy, tylko w trakcie kręcenia sie szybko przegrzewają i to mnie pod tym względem zniechęciło,nie powiem na przedstawieniu w przedszkolu zeby przerwe zrobili bo mi aparat sie przegrzał, filmowanie w aparatem traktuje jako dodatek
[ Dodano: Sro 16 Lut, 2011 10:04 ]
który z tych aparatów jest lepszy do robienia zdjęć dzieciom, psom ogólnie ruch - zeby szybko robił zdjęcia
Baku - Sro 16 Lut, 2011
Jasne.
Sprawa nie jest taka trudna. Jeśli masz budżet na 550D i 18-135IS to masz zarazem budżet na D90 i 18-105VR. A skoro filmy w korpusie Cię nie interesują, to w takim razie D90 będzie lepszy, bo wygodniejszy.
Baku napisał/a: | Sprawa nie jest taka trudna. Jeśli masz budżet na 550D i 18-135IS to masz zarazem budżet na D90 i 18-105VR. A skoro filmy w korpusie Cię nie interesują, to w takim razie D90 będzie lepszy, bo wygodniejszy. | Dokładnie. Jest jedno ale... Jeśli będzie chciał dobry WB prosto z aparatu, to w przypadku D90 będzie musiał się ciut bardziej pogimnastykować, bo full auto daje efekty mniej przyjemne dla oka... Obawiam się, że w tym przypadku takie bzdety mogą być istotne i zaważyć na wyborze niewątpliwie gorszego korpusu...
jaad75 napisał/a: | bo full auto daje efekty mniej przyjemne dla oka... | Ale to wystarczy zmienić w puszce. Skorygować AWB o 2 miredy i w profilu kolorów zmniejszyć ton o jedna jednostkę - i już jest cacy. Ale by to zrobić trzeba wiedzieć co się robi w związku z tym zapewne: jaad75 napisał/a: | w tym przypadku takie bzdety mogą być istotne i zaważyć na wyborze niewątpliwie gorszego korpusu... | może być prawdziwe...
dr11 - Sro 16 Lut, 2011
faraon28 napisał/a: | dzieciom, psom ogólnie ruch | 550D + 85 1.8 ewentualnie 70-200 IS f/4. Jeśli chodzi o plener. Wnętrza to kit + lampa.
Baku - Sro 16 Lut, 2011
To dotyczy tylko AWB czy presetów w puszce też?
Poza tym czy praca AWB D90 jest dyskwalifikująca do amatorskich zastosowań (JPGi z ciocią prosto z puszki)? Nie sądzę. A poza tym zawsze zostają NEFy.
pan.tadeusz - Sro 16 Lut, 2011
faraon28 napisał/a: |
czytałem już wcześniej, oni głównie skupili sie na kręceniu filmów, też myślałem zeby kupić aparat co kręci filmy, tylko w trakcie kręcenia sie szybko przegrzewają i to mnie pod tym względem zniechęciło,nie powiem na przedstawieniu w przedszkolu zeby przerwe zrobili bo mi aparat sie przegrzał, filmowanie w aparatem traktuje jako dodatek
[ Dodano: Sro 16 Lut, 2011 10:04 ]
który z tych aparatów jest lepszy do robienia zdjęć dzieciom, psom ogólnie ruch - zeby szybko robił zdjęcia |
http://www.youtube.com/wa...jA&feature=fvsr
jak widać video może być bardzo przyjemnym dodatkiem w aparacie
jeśli wybór ograniczasz do tych dwóch korpusów to zdecydowanie 550D
a tam gdzie ruch i dzieci przyda się jasne szkło, dobry AF i czytelny wizjer/wyświetlacz
jeszcze wygodniej jeśli ten drugi będzie uchylny bo dzieci przyjemnie kadrować z ich perspektywy
udanych zakupów i fotek w przedszkolu
Baku napisał/a: | To dotyczy tylko AWB czy presetów w puszce też? | Jak na moje oko - wszystkich. Ale to są różnice aptekarskie i dadzą dużo mniej niż błędne używanie presetów kolorów (np krajobraz przy zdjęciu portretowym) - a o tym początkujące osoby z reguły w ogóle nie pamiętają
Baku - Sro 16 Lut, 2011
Najlepiej - jeśli już kocha się JPGi z puszki - wyrobić sobie nawyk strzelania JPG+RAW. Jak gdzieś AWB ewidentnie nie trafi, to się bierze na warsztat RAWa i koryguje suwakami.
kozidron - Sro 16 Lut, 2011
Baku napisał/a: | Jeśli masz budżet na 550D i 18-135IS to masz zarazem budżet na D90 i 18-105VR. A skoro filmy w korpusie Cię nie interesują, to w takim razie D90 będzie lepszy, bo wygodniejszy. |
i to jest dobra opcja
pan.tadeusz napisał/a: | rzadko kręcimy sekwencje dłuższe niż kilka minut | o ile nie jest to jakaś akademia w przedszkolu/szkole
Baku napisał/a: | Najlepiej - jeśli już kocha się JPGi z puszki - wyrobić sobie nawyk strzelania JPG+RAW. Jak gdzieś AWB ewidentnie nie trafi, to się bierze na warsztat RAWa i koryguje suwakami. | Najlepiej dla JPG-owiczów byłoby, gdyby wszyscy producenci podchwycili rozwiązanie Pentaksa, czyli możliwość zapisania ostatniego zdjęcia jako RAW. Proste do zaimplementowania i skutecznie rozwiązuje wiele problemów.
dr11 - Sro 16 Lut, 2011
Z nikonem i jego WB+kolorystyka@JPG w przedszkolu będzie fajna zabawa. Jak udowodnić, że wśród dzieciaczków nie panuje żółtaczka zakaźna...
jaad75 napisał/a: | Proste do zaimplementowania i skutecznie rozwiązuje wiele problemów. | Tzn daje możliwość rozwiązania problemu bez ponownego pstryka, szczególnie kiedy już nam motyw uciekł
mam kamere i wiem ze przedstawienie w przedszkolu trwa minimum 15 min
[ Dodano: Sro 16 Lut, 2011 11:10 ]
ja na początku chciałem alfe 55 z dwoma obiektywamy, chciałem wydać 4 tyś. teraz kupie osobno aparat i osobno kamere
Baku - Sro 16 Lut, 2011
A kamerkę już masz? (jakby co mamy odpowiedni dział na forum)
edit: sorki, nie doczytałem powyżej..
faraon28, bierz D90 i nie martw się tym AWB. To jest do korekty i do opanowania, a korpus - mimo kilku latek na karku - wart grzechu.
pan.tadeusz napisał/a: | a tam gdzie ruch i dzieci przyda się jasne szkło, dobry AF i czytelny wizjer/wyświetlacz
jeszcze wygodniej jeśli ten drugi będzie uchylny bo dzieci przyjemnie kadrować z ich perspektywy
| Czyli - D5000?
ktoś tu mądrze podpowiada lampkę więc wkalkuluj ją sobie do tego zestawu
Baku napisał/a: | a korpus - mimo kilku latek na karku - wart grzechu. | Dokładnie tak!
Baku - Sro 16 Lut, 2011
A może 60D?
[ Dodano: Sro 16 Lut, 2011 11:16 ]
Całkiem niezłego i niedrogiego Nissina Di622 można mieć za niecałe 450 zł...
dr11 - Sro 16 Lut, 2011
Baku napisał/a: | A może 60D? | Może od razu 1dmkIV
Sunders - Sro 16 Lut, 2011
faraon28 napisał/a: | który z tych aparatów jest lepszy do robienia zdjęć dzieciom, psom ogólnie ruch - zeby szybko robił zdjęcia |
Pod względem szybkości serii i precyzji AF-a w takich sytuacjach lepszy jest nikon D90.
dr11 - Sro 16 Lut, 2011
Sunders, ale to też zależy od szkła. Na ciemnych kitach to chyba dużej różnicy nie będzie
Baku - Sro 16 Lut, 2011
dr, no co Ty?! 1d odpada, bo nie ma uchylnego ekranika
dr11 - Sro 16 Lut, 2011
Baku, , no to rzeczywiście D90. Potem korekcja kolorystyki a w przyszłości jakieś fajne niedrogie systemowe szkiełka
Baku - Sro 16 Lut, 2011
Na początek 18-105VR. Fajny, systemowy i niedrogi. Albo raczej fajny bo systemowy i niedrogi.
Wujek_Pstrykacz - Sro 16 Lut, 2011
I jak tak dalej pójdzie zamknę i ten wątek
hijax_pl napisał/a: | pan.tadeusz napisał/a: | z tym kiepskim wyświetlaczem/wizjerem i brakiem silnika AF? nawet video w nim kuleje w 1280x720 |
Wizjer ma jak w tej klasie inne aparaty, wyświetlacz ma mniejszą rozdzielczość co zupełnie nie przeszkadza oceniać fotkę... Fakt lepiej mieć więcej pikseli - ale nie przekłada się to na lepszą, szybką ocenę kadru. Brak silnika AF jest tak samo wybitnym argumentem jak brak wizjera optycznego w A55 |
Fakt, po co w ogóle wyświetlacz LCD - tacy doświadczeni użytkownicy jak Ty przecież nie potwierdzają sobie udanego kadru przeglądając go na wyświetlaczu. Więcej pikseli nie przekłada się na lepszą ocenę. Zapewne przekłada się tylko na więcej pikseli
a co do tego wizjera posłużę się opinią kolegi kozidrona, który też polecał nią D5000:
kozidron napisał/a: |
do portretu nie potrzeba af-u a dobrego wizjera, ten z d5000 jest mizerniejszy niż z 400D(a tego drugiego pamietasz) [...] Nie znam, żadnego amatora co połknął bakcyla z d5000 |
hijax_pl napisał/a: | Co to znaczy, że filmowanie w HD kuleje? |
dziś puszki i telewizory do których można je bezpośrednio podłączyć aby np. pokazać babci akademię w przedszkolu, oferują już standard Full HD czyli pełną rozdzielczość 1920x1080 i nie jest to jakieś wielkie halo w tej klasie aparatów
pan.tadeusz napisał/a: | Więcej pikseli nie przekłada się na lepszą ocenę. Zapewne przekłada się tylko na więcej pikseli | Być może. Dla mnie nie ma różnicy gdy patrzę na wyświetlacz D700, D5000 czy D3100. Na każdym z tych aparatów tak samo widzę czy WB jest OK i czy prześwietlone/niedoświetlone zdjęcie jest. Tak samo mogę skontrolować czy ostrość jest w punkcie czy też nie. Fakt - na D700 to wygląda ładniej. Ale tylko ładniej...
pan.tadeusz napisał/a: | Więcej pikseli nie przekłada się na lepszą ocenę. Zapewne przekłada się tylko na więcej pikseli | Więcej pikseli przekłada się na przyjemniejsze wrażenia, a nie na lepszą ocenę czegokolwiek.
pan.tadeusz napisał/a: | dziś puszki i telewizory do których można je bezpośrednio podłączyć aby np. pokazać babci akademię w przedszkolu, oferują już standard Full HD czyli pełną rozdzielczość 1920x1080 i nie jest to jakieś wielkie halo w tej klasie aparatów | 720p jest takim samym standardem HD, jak 1080p, czy 1080i, więc nie można powiedzieć, że "filmowanie HD kuleje". Po prostu ma rozdzielczość 720p.
pan.tadeusz napisał/a: | dziś puszki i telewizory do których można je bezpośrednio podłączyć aby np. pokazać babci akademię w przedszkolu, oferują już standard Full HD czyli pełną rozdzielczość 1920x1080 i nie jest to jakieś wielkie halo w tej klasie aparatów | To fakt. Posłużę się jednak przykładem: FullHD widać lepiej na wenezuelskim serialu niż na scenach pościgu z Jamesem Bonda. I zakładam, że wiesz dlaczego tak się dzieje...
No ale jak FullHD jest wymagany to jest jeszcze z nikona D3100, o który się zresztą autor wątku dopytuje.
hijax_pl napisał/a: | Ale tylko ładniej... |
czy ładniej oznacza większą rozdzielczość? czy większa rozdzielczość oznacza większą czytelność? czy dziś trzeba aż D700 aby mieć trzy lub cztery razy więcej niż 230k pikseli na wyświetlaczu? jaka to będzie różnica w czytelności? dla Ciebie żadna, a dla autora?
niestety ten wizjer i wyświetlacz to również cecha D3100 i dlatego dopłata do D90 jest warta grzechu. jako dodatkowy bonus otrzyma tez silnik AF w body, choć wg wielu tutaj nie ma to większego znaczenia
pan.tadeusz napisał/a: | czy ładniej oznacza większą rozdzielczość? czy większa rozdzielczość oznacza większą czytelność? czy dziś trzeba aż D700 aby mieć trzy lub cztery razy więcej niż 230k pikseli na wyświetlaczu? jaka to będzie różnica w czytelności? dla Ciebie żadna, a dla autora?
| Oczywiście znów nie doczytałeś ze zrozumieniem tego co napisałem. Polecam wrócić do poprzedniego postu i przeczytać jeszcze raz. Albo najlepiej zacytuj fragment w którym twierdzę, że by wyświetlacz D5000 nie nadaje się do oceny zdjęcia.
pan.tadeusz napisał/a:
niestety ten wizjer i wyświetlacz to również cecha D3100 i dlatego dopłata do D90 jest warta grzechu.
Z drugiej strony D3100 ma ciut lepszą matrycę, więcej megapiksli, lepszy pomiar światła a przez to też i WB no i kręci FullHD z jako takim AF.
faraon28, Jak przejdziesz sie do sklepu to sam ocenisz dlaczego d90, wygoda użytkowania w stosunku do rywali wymienionych w tym wątku jest niewątpliwa.
Jeżeli filmy nie sa priorytetem, z takim budżetem brałbym d90, chyba ze jest mozliwość zakupu innego szkiełka zamiast 18-105vr wtedy zastanowiłbym sie nad starą wersją tamrona 17-50/2.8
[ Dodano: Sro 16 Lut, 2011 12:15 ]
pan.tadeusz napisał/a: | powinieneś jeszcze dodać werble |
pan.tadeusz, dlaczego mamy się z Toba męczyć jak matka z łobuzem ?
Ja, to co napisał hijax_pl, zrozumiałem w ten sposób, że na d5000 da się ocenić, czy fotka została naświetlona prawidło i czy jest dobry wb(jak sie cyka w jpg).
Na ten przykład w 40D był słaby wyświetlacz ale to nie wykluczało możliwości oceny na nim fotografii. Pewnie, że moze być lepiej.
pan.tadeusz, dlaczego podczas "pomagania" w 2 wątku przekładasz priorytety z innego ? Tu budżet jest większy.
kozidron napisał/a: | Tu budżet jest większy. |
tym bardziej warto spojrzeć dalej niż D3100/D5000
cechy tych puszek są niezmienne więc i ja konsekwentnie nie zmieniam swego zdania z poprzednich komentarzy - może stąd podobieństwo?
pan.tadeusz napisał/a: | tym bardziej warto spojrzeć dalej niż D3100/D5000
cechy tych puszek są niezmienne więc i ja konsekwentnie nie zmieniam swego zdania z poprzednich komentarzy - może stąd podobieństwo? |
pan.tadeusz ale tu wszyscy polecają d90, dlaczego tu też nie czytasz ?
hijax_pl napisał/a: | pan.tadeusz napisał/a: | dziś puszki i telewizory do których można je bezpośrednio podłączyć aby np. pokazać babci akademię w przedszkolu, oferują już standard Full HD czyli pełną rozdzielczość 1920x1080 i nie jest to jakieś wielkie halo w tej klasie aparatów | To fakt. Posłużę się jednak przykładem: FullHD widać lepiej na wenezuelskim serialu niż na scenach pościgu z Jamesem Bonda. I zakładam, że wiesz dlaczego tak się dzieje...
|
zapewne dlatego współczesne puszki oferują zapis również w niższych rozdzielczościach.
dla Ciebie brak wyższej rozdzielczości video jest tak samo pomijalny jak niższa rozdzielczość wyświetlacza.
cóż każdy ma swoje zdanie i łatwość w uzasadnianiu
hijax_pl napisał/a: | Oczywiście znów nie doczytałeś ze zrozumieniem tego co napisałem. Polecam wrócić do poprzedniego postu i przeczytać jeszcze raz. Albo najlepiej zacytuj fragment w którym twierdzę, że by wyświetlacz D5000 nie nadaje się do oceny zdjęcia.
|
oczywiście brak merytorycznych argumentów więc jak zwykle dowiedziałem się, że nie rozumiem napisałeś, że rozdzielczość LCD nie ma wpływu na ocenę kadru i tak to już zostawmy skoro moje wyjaśnienia budzą Twoje wątpliwości. niech autor sam to sobie oceni
[ Dodano: Sro 16 Lut, 2011 12:40 ]
kozidron napisał/a: |
pan.tadeusz ale tu wszyscy polecają d90, dlaczego tu też nie czytasz ? |
pisząc wszyscy zaliczasz w to grono również mnie więc... sam siebie nie czytasz albo trolujesz
moronica - Sro 16 Lut, 2011
naprawde?
pan.tadeusz napisał/a: | niestety ten wizjer i wyświetlacz to również cecha D3100 i dlatego dopłata do D90 jest warta grzechu. jako dodatkowy bonus otrzyma tez silnik AF w body, choć wg wielu tutaj nie ma to większego znaczenia |
moronica napisał/a: | naprawde? |
owszem, tak samo jak w poprzednim wątku
choć część moich wypowiedzi znika więc znalazłaś tu tylko to jedno takie zdanie.
pan.tadeusz napisał/a: | pisząc wszyscy zaliczasz w to grono również mnie więc... sam siebie nie czytasz czy trolujesz? |
czytając cały watek można śmiało wywnioskować, że jesteś poza "wszystkimi" a druga część zdania wręcz sugeruje, że nie czytasz ze zrozumieniem więc nie mozesz być objęty zwrotem "wszyscy", zresztą byłoby to wręcz nadużyciem w stosunku do "wszystkich".
Ps. No i chciałbym przeprosić "wszystkich", za niefortunną wypowiedź gdzie zaznaczam, że "wszyscy, którzy czytają" to nie "wszyscy" (potocznie)
rozumiem, że ja nie mogę go polecać bo się nie znam
Ps. No i chciałbym przeprosić "wszystkich", za niefortunną wypowiedź gdzie staram się cokolwiek niepokornie uzasadnić
pan.tadeusz, tak zupełnie serio - co i komu chcesz udowodnić? Bo kompletnie nie rozumiem samozaparcia z jakim toczysz ten samotny bój o pietruszkę...
komor - Sro 16 Lut, 2011
Samozaparcie samozaparciem, ale przyznać muszę, że koledzy nie pomagają, bo podsycają tylko tę wymianę zdań, moim zdaniem sami zamieniają się w talibów systemowych, tylko bronią innych systemów. Już tyle razy wałkowaliśmy te sprawy, że jestem przekonany, iż możnaby dojść do konsensusu w ustaleniu po pierwsze faktów, a po drugie naszych preferencji i przekonań, które spowodują podział tych faktów na wady, zalety oraz cechy. I wtedy pytający, niezorientowany początkujący, będzie miał jakiś wybór i przegląd co jest dla bardziej doświadczonych użytkowników ważne, a z czego początkowo nie zdajemy sobie sprawy.
To tak samo jak z kłóceniem się o sensowność pięćdziesiątki na APS-C, co chwilę ktoś wyskakuje z tezą, że oczywiście jest użyteczna/nieużyteczna (niepotrzebne skreślić) i zabawa zaczyna się od początku. A wystarczyłoby raz ustalić dwie szkoły, falenicką i otwocką i przedstawiać je osobie pytającej, bez niepotrzebnych emocji.
Naprawdę macie takie parcie na przekonywanie innych do swojego sposobu patrzenia na świat?
A docinki osobiste kończymy, bardzo proszę, i dotyczy to obu stron „barykady”.
komor napisał/a: | To tak samo jak z kłóceniem się o sensowność pięćdziesiątki na APS-C, co chwilę ktoś wyskakuje z tezą, że oczywiście jest użyteczna/nieużyteczna (niepotrzebne skreślić) i zabawa zaczyna się od początku. A wystarczyłoby raz ustalić dwie szkoły, falenicką i otwocką i przedstawiać je osobie pytającej, bez niepotrzebnych emocji. | O... I najlepiej poprzeć to przykładami zdjęciowymi...
Baku - Sro 16 Lut, 2011
jaad75, ale to przecież nie jest forum fotograficzne, tylko onanistów sprzętowych, więc możemy się posiłkować co najwyżej fotografiami tablic testowych, murów ceglanych dając przykład blików, flar, aberracji, dystorsji, mydła, BB/FF i całej reszty plag egipskich
Baku, no tak, zapomniałem się na chwilę... Przepraszam.
komor - Sro 16 Lut, 2011
jaad75 napisał/a: | I najlepiej poprzeć to przykładami zdjęciowymi... |
Po pierwsze primo to już Baku napisał , a po drugie primo to przykłady zawsze można znaleźć na to, jak pięćdziesiątki fajnie użyć, ale także na to, jakie dno z niej wychodzi na APS-C. Ciekawe o które przykłady łatwiej…
komor, ale jeśli ktoś będzie linkował własne przykłady użycia xx-tki, to będzie mógł łatwo uzasadnić dlaczego użył właśnie tej ogniskowej i jaki efekt chciał uzyskać oraz dlaczego nie użył do tego celu yy-tki, czy też zzz-tki, czyż nie?
Baku - Sro 16 Lut, 2011
"Mam tylko 50tkę i właśnie jej użyłem. Aparat nie chce robić ładnych zdjęć nawet na zielonym kwadraciku, jak odczepię obiektyw. Dlaczego?"
elnino - Sro 16 Lut, 2011
do autora postu... wtrącę nieśmiało że ośmielam się robić zdjęcia amatorskim nikonem D5000, widzę coś nawet na wyświetlaczu, pstrykam raw+jpg i najczęściej ten jpg jest wystarczającej jakości dla takiego amatora jak ja...jeśli nie wywołuję rawa i się bawię tymi suwaczkami itp...
Jasne że lepiej mieć droższe puchy, ale jeśli ktoś nie robi zdjęć do national geographics tylko do domowego albumu, nie musi wydać od razu dziesiątek tysięcy na sprzęt...
Chyba że ktoś chce mieć koniecznie psychiczny komfort że ma TĘ NAJLĘPSZĄ jedynie słuszną puchę
D3100 z 18-105 wystarczy na długie godziny zabawy, a jak kogoś stać - niech bierze najlepszy sprzęt i tyle
Baku napisał/a: | "Mam tylko 50tkę i właśnie jej użyłem. Aparat nie chce robić ładnych zdjęć nawet na zielonym kwadraciku, jak odczepię obiektyw. Dlaczego?" | Zakładam, że taka osoba jednak nie będzie toczyć dysput o użyteczności (bądź nieużyteczności) xx-tki na danym formacie...
Baku - Sro 16 Lut, 2011
jaad75, mam nadzieję, że się nie mylisz.
elnino - każdemu podłóg potrzeb. Jednemu wystarczą dobre zdjęcia, jeszcze innemu do szczęścia potrzebny jest tylko komfort psychiczny.
mono - Sro 16 Lut, 2011
Komfort psychiczny jest bardzo ważny. Poszłam dziś oglądać sprzęt i w sumie troszeczkę się zawiodłam. Jak można kupować coś, czego się nawet włączyć nie da? Byłam w MediaMarkt i 2x EuroAgdiRtv, także fotojokerze. Co tu dużo mówić, wszędzie oprócz fotodżokera odpowidziano mi, że sprzętu się nie da włączyć. Z resztą w fotojokerze pan powiedział, że nawet nie mogę zdjęcia zrobić... także to jakiś żart. Weź tu człowieku bądź psychicznie przygotowanym do kupna lustra. Chciałam sprawdzić gdyż miałam kupować pentaxa kr, ale, jako, że mam okulary to zaczepiają mi o pokrętło po prawej stronie i kręcić się nie da przykładając oko do wizjera. próbowałam dotykać 500D całkiem, ok wszystko ok, oprócz spustu migawki, który pył na środku palca zamiast opuszka. a nikon trzymało się ok 3100 i 5000 bardzo fajnie. Autorze ić sprawdź sobie, jak ci oba leżą. Bo jak się okazuje mi leży tylko nikon, którego wykluczyłam na początku ze względu na gorsze połączenie z obiektywami m42 (chodź Nd3100 + 200zł na przejściówkę = pentax kr). Natomiast dodam, że C550d trzyma się super! Trzeba dotknąć... ( i chciałoby się włączyć).
Wujek_Pstrykacz - Czw 17 Lut, 2011
Ja nie wiem co to za zwyczaje w FJ, u mnie w mieście można sobie dotykać do woli i pstrykać pare fotek do testu.
Nikitaa - Czw 17 Lut, 2011
mono napisał/a: | Komfort psychiczny jest bardzo ważny. Poszłam dziś oglądać sprzęt i w sumie troszeczkę się zawiodłam. Jak można kupować coś, czego się nawet włączyć nie da? . |
Tragedia , szczerze Ci wspolczuje , ja jak kupowalam swojego canona to w MediaMarkt i w Saturnie wypstrykalam na roznych puszkach ze 200 zdjec(koniecznie chcialam sprawdzic czy 7D rzeczywiscie 8 klatek na sekunde "smiga" hahaha ) , wszystkie rodzaje modeli sa podlaczone i mozna probowac i porownywac do woli wraz z fachowym doradztwem sprzedajacego.
pozdrawiam Nikita
|
|