forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - pytanie o GRIP

splinter84 - Sro 16 Lut, 2011
Temat postu: pytanie o GRIP
Czy grip sam w sobie jest baterią ? chodzi mi o to czy jeśli podłącze sam grip do aparatu to jest już aparat zasilony ?
MC - Sro 16 Lut, 2011

Nie. Skąd taki pomysł?
komor - Sro 16 Lut, 2011

A wystarczy popatrzeć na zdjęcie pierwszego z brzegu gripa, co ma w środku. Ot choćby popatrz na zdjęcia w takim newsie: http://optyczne.pl/3001-n...Canon_550D.html
Canonier 400 - Czw 17 Lut, 2011

To wcale nie jest takie głupie pytanie. Są gripy z akumulatorem w środku. Dostajemy normalny zasilacz, którym ładujemy akumulator gripa.
FotoTomek - Czw 17 Lut, 2011

Zgadza się. O ile pamiętam, Phottix robi gripy z akumulatorem wbudowanym na stałe.
kaurak - Czw 17 Lut, 2011

a ja mam pytanko, bo 2 akumulatory wkłada się do "rękojeści" a czy do tego elementu, który wkłada się do aparatu, włożyć jeszcze jedną baterię, bo niektóre tak wyglądają. A jeśli tak, to aby wymienić tę baterie trzeba odpiąć grip?? to takie pytanie z ciekawości
ophiuchus - Czw 17 Lut, 2011

kaurak, akumulatory wkłada się do koszyka w gripie lub bezpośrednio do uchwytu. Nie ma najmniejszych problemów z ich wymianą i nic nie trzeba odkręcać ;)
FotoTomek - Pią 18 Lut, 2011

Ja tylko uzupełnię, że wile gripów ma również koszyczki na zwykłe baterie AA, co czasami bywa przydatne.
kaurak - Pią 18 Lut, 2011

te wkłady na paluszki są dobre ja w moim aparacie mam zasilanie na zwykłe baterie i przydaje się bo nieraz baterie rozładują się np na wycieczce. Wtedy wystarczy pierwszy lepszy sklep i mozna kupić.
komor - Pią 18 Lut, 2011

…o ile ma się w plecaku zapakowany ten dodatkowy koszyczek na AAA. Osobiście wolę zapakować jeszcze jedną baterię dedykowaną. Jest mniejsza.
FotoTomek - Pią 18 Lut, 2011

komor napisał/a:
…o ile ma się w plecaku zapakowany ten dodatkowy koszyczek na AAA. Osobiście wolę zapakować jeszcze jedną baterię dedykowaną. Jest mniejsza.

Zgadza się, ale baterie można w awaryjnej sytuacji wyciągnąć z lampy, pożyczyć od kolegi albo kupić w kiosku. Jeśli ten dodatkowy akumulator też się wyczerpie, to z naładowaniem może być większy problem, niż ze zorganizowaniem baterii. Chociaż to chyba jednak sytuacja dość wydumana i ekstremalna.

miecio1ron - Sob 30 Kwi, 2011

Witam!

mam pytanie czy grip będzie pracował na jednym akumulatorze (w nikonach jest to zdublowane) , po za tym czy na przykład jeśli użyje 6 akumulatorów o pojemności 2000mAh 1.2V Ni-MH będę w stanie zrobić podobną ilość fotografii jak na dedykowanym akumulatorze ?

kozidron - Nie 01 Maj, 2011

miecio1ron napisał/a:
mam pytanie czy grip będzie pracował na jednym akumulatorze

jeżeli masz na myśli, że wsadzisz jeden aku(mam nadzieje że nie mówisz o baterii AA- ta też może być akumulatorkiem) do gripa - to tak będzie działał, aku w gripie połączone są równolegle.

miecio1ron napisał/a:
po za tym czy na przykład jeśli użyje 6 akumulatorów o pojemności 2000mAh 1.2V Ni-MH będę w stanie zrobić podobną ilość fotografii jak na dedykowanym akumulatorze ?

miecio1ron, za mało danych - jaki aparat(przecież każda puszka ma inną "kulturę energetyczną") , jakie akumulatorki AA - jest mnóstwo producentów, jak ładowane ...?

Osobiście wolę wsadzić 2 dedykowane akumulatorki a drugi koszyczek (na aku AA)biorę tylko jak wiem że nie spotkam się z cywilizacją dość długo.
Właściwie cena(kompletu) dobrych aku AA jest czasem większa od równie dobrego zamiennika oryginalnego dedykowanego akumulatora i ja preferuje to rozwiązanie.

miecio1ron - Nie 01 Maj, 2011

pucha to d90 , na dedykowanym akumulatorze to robię około 800 fotek

akumulatory to

http://www.ceneo.pl/1574728 taki zestaw

Ni-MH </= 2100mAh, min 2000mAh AA HR6 1.2V

miecio1ron, szczerze ci powiem, że nie mam pojęcia - pierwszy raz widzę te aku AA na oczy, tylko nie w tym rzecz.
miecio1ron, powiedz gra jest naprawdę warta świeczki jeżeli dobry zamiennik EN-EL3e z 24 miesięczną gwarancją mozna znaleźć za 59 ziko(słabo szukałem - pewnie znajdzie się taniej) a tu musisz kupić ładowarkę i akumulatory (6szt.) w podobnej cenie ?

miecio1ron - Nie 01 Maj, 2011

tak, ale tak się składa że mam 2 komplety takich ładowarek 8 sztuk akumulatorów

nurtuje mnie jeszcze pytanie czy takie połączenie oryginalnego akumulatora i zamiennika jest "zdrowe" dla body

miecio1ron napisał/a:
nurtuje mnie jeszcze pytanie czy takie połączenie oryginalnego akumulatora i zamiennika jest "zdrowe" dla body

pojęcia nie mam, robie tak od 2006 roku i z tego powodu nie miałem kłopotów, wszystko na 3 różnych body a jeden aku(zamiennik) był mocno "chiński" i działa jak oryginalny aku od 2008 roku aż do teraz, gripa nie ściągałem od tamtego czasu i w koszyczku siedzi oryginalny i zamiennik.

Co prawda na zamienniku jest napisane, że ma pojemność większa o 50% od oryginału(kosztował z tego co pamietam 30 ziko) ale w rzeczywistości ma żywotność dokładnie taką sama jak oryginał ale to inna sprawa :mrgreen:

js70 - Pon 02 Maj, 2011

Też używam w gripie oryginał i zamiennik. Nie zauważyłem, żadnych kłopotów z działaniem aparatu.
miecio1ron - Pon 02 Maj, 2011

ok dzięki za informację , więc będzie działać :D
mirek80 - Wto 07 Cze, 2011

Jak założyć grip do C.550d,trzeba zdjąć klapkę do pojemnika baterii w body i jak to najlepiej zrobić?
dr11 - Wto 07 Cze, 2011

mirek80 napisał/a:
jak to najlepiej zrobić?
Szybko i z wyczuciem ;)
http://www.youtube.com/wa...OB4xjm4&t=1m35s