forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Fujifillm S5 Pro...Niedoceniany czy kiepski??

konczako - Pon 03 Wrz, 2007
Temat postu: Fujifillm S5 Pro...Niedoceniany czy kiepski??
Witam.
Co sadzicie na temat Fuji S5 Pro. Tak na pierwszy rzut oka aparat niesamowicie sie prezentuje, body identyczne jak D200 Nicona. Podpiąć można pod niego te same obiektywy co do Niconów...
zastanawia mnie tez zakres tonalny bo przegladajac test na dpreview.com bił na głowe pod tym wzgledem EOSa 5D.
Czy jest tu jakis chaczyk którego niedostrzegam?? Dlaczego ten aparat jest tak mało popularny??

opiotr - Pon 03 Wrz, 2007

Żaden haczyk poczytaj testy Fuji s2 pro i s3 pro i jak zbudowana jest matryca. Fuji S5pro to w sumie to samo co nikon D200 tylko z matryca od fuji ta samą co w s3pro.
goltar - Pon 03 Wrz, 2007

Cena Fuji S5pro w Polsce to ok 6500 zł (często więcej), Nikona D200: 4800 zł, a możliwości zbliżone (Fuji wolniejszy)... do tego dochodzi problem dostępności Fuji w Polsce :?
Tu porównanie: http://www.dpreview.com/r...5pro/page20.asp

konczako - Pon 03 Wrz, 2007

goltar napisał/a:
Cena Fuji S5pro w Polsce to ok 6500 zł (często więcej), Nikona D200: 4800 zł, a możliwości zbliżone (Fuji wolniejszy)... do tego dochodzi problem dostępności Fuji w Polsce :?
Tu porównanie: http://www.dpreview.com/r...5pro/page20.asp

Jak tak przeglądam zdjecia to te z S5 są zauważalnie lepsze...
Bawiłem się troche D200 i byłem pod wrażeniem, niesamowity korpus - jak dla mnie chyba wzorowy...tylko ta matryca stanowiła problem. I tak sobie zawsze myślałem żeby Canon wypuścił takiej jakości body ze swoją matrycą ale chyba sie nie doczekam;)
Dlatego S5 tak mnie zaciekawiło..Wzorowy korpus +niezla matryca= dobra jakość zdjęć i przyjemność focenia

Mysza - Pon 03 Wrz, 2007

goltar napisał/a:
a możliwości zbliżone (Fuji wolniejszy)

No wybacz, ale w swojej niszy to akutrat Fuji jest bezkonkurencyjny - żaden aparat nie zaoferuje Ci porównywalnego zakresu tonalnego.

Cześć tu Mysza.

goltar - Pon 03 Wrz, 2007

Nie napisałem że Nikon jest lepszy... tylko że oba aparaty mają zbliżone możliwości. Mysza masz racje - zakres tonalny to faktycznie bardzo mocna strona S5, ale szybkość jest równie ważna a tu lepiej wypada D200...
jaad75 - Pon 03 Wrz, 2007

Problem w tym, że mówi się o nim jak o aparacie 12MP, a tak naprawdę, ma 6 - te dodatkowe detektory dostarczają tylko informacji o światłach. Interpolowanie do 12MP nie wygląda wcale dobrze i jest zauważalnie gorsze od jakości zdjęć konkurencji. Oczywiście DR jest absolutnie bezkonkurencyjny...