forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Który aparat jest bardziej profesjonalny?

adam tomaszewsk - Czw 17 Lut, 2011
Temat postu: Który aparat jest bardziej profesjonalny?
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów ;-)

znam z opisów dwa body, które wydają mi się najbardziej optymalnym rozwiązaniem na początek przygody z foto. Mam na myśli : NIKON D90 oraz PENTAX K-R . Na jednym z forum dużo czytałem o obu aparatach, nawet były próby rozstrzygnięcia, który z nich jest lepszym rozwiązaniem. Tego dylematu jednak nie rozstrzygnięto jednoznacznie -i wydaje mi się to że rozumiem to. Jednak spróbuję raz jeszcze podjąć ten temat pod zapytaniem :
KTÓRY Z NICH WASZYM ZDANIEM ROBI BARDZIEJ PROFESJONALNE ZDJĘCIA PRZY WYKORZYSTANIU SZKŁA O WARTOŚCI DO. 1500ZŁ :???:

PS. Jestem absolutnym amatorem, a z czytancy przez mnie tematów wiem , że znacie się na rzeczy. Z góry dziękuję.
http://forum.optyczne.pl/...on_confused.gif

moronica - Czw 17 Lut, 2011

korpus moze oferowac wysoka rozdzielczosc, zakres tonalny, w sposob naturalny oddawac barwy, itd. rozdzielczosc/ostrosc zalezy rowniez od obiektywu, jak i glebia ostrosci, kolory, jakosc rozmycia tla. ale to fotograf robi zdjecia i czy beda "profesjonalne" to juz od niego zalezy

oba korpusy sa dobre jak i szkla do nich. dostepnosc szkiel do Nikona, zwlaszcza w Polsce, bedzie lepsza. 1500zl to stosunkowo niewiele jak na dobry obiektyw, choc to tez zalezy o jakich parametrach

jaad75 - Czw 17 Lut, 2011

adam tomaszewsk napisał/a:
KTÓRY Z NICH WASZYM ZDANIEM ROBI BARDZIEJ PROFESJONALNE ZDJĘCIA PRZY WYKORZYSTANIU SZKŁA O WARTOŚCI DO. 1500ZŁ :???:
Bardziej profesjonalne zdjęcia zrobi co najwyżej operator tego sprzetu. Lepszym aparatem jest zaś z całą pewnoscią D90 i nie ma co do tego żadnych watpliwości.
komor - Czw 17 Lut, 2011

adam tomaszewsk, „bardziej profesjonalne” zdjęcia zrobi lepszy fotograf, to przede wszystkim. Po drugie, nie tylko fotograf, aparat i obiektyw decyduje, ale także dostępne światło i inne czynniki, które zależą też od rodzaju zdjęć, jakie chcesz „profesjonalnie” robić.
Tak ogólnie to D90 jest aparatem z wyższej półki, którego ergonomia, guzikologia oraz wizjer są wygodniejsze w pracy, a „profesjonaliści” zwracają na to uwagę. Wygoda przekłada się na czas, pewność, powtarzalność, nie mówiąc o takim zwykłym zadowoleniu z pracy, co też jest nie bez znaczenia.

maput - Czw 17 Lut, 2011

Żaden z tych aparatów nie jest profesjonalny. Za to profesjonalista zrobi dobre zdjęcia zwykłą małpką.
A to szkło do 1500 zł to jakie ?

Raideur - Czw 17 Lut, 2011

adam tomaszewsk widzisz wiec musisz najpierw byc profesjonalista ,wtedy i telefonem zrobisz lepsze zdjecia niz amator z D3x ;)

Jesli zamierzasz kupic Nikona to lepszym wyborem bedzie D7000.

jaad75 - Czw 17 Lut, 2011

Raideur napisał/a:
wtedy i telefonem zrobisz lepsze zdjecia niz amator z D3x ;)
Założysz się?
http://fstoppers.com/iphone/
Raideur napisał/a:
Jesli zamierzasz kupic Nikona to lepszym wyborem bedzie D7000.
Tyle, że wtedy nie wystarczy na szkło za 1500...
Raideur - Czw 17 Lut, 2011

jaad75 zakladal sie nie bede bo to nie w moim typie

Zdjecia piekne ,lecz najbardziej zauroczyla mnie modelka ?;)

No i telefon tez musi byc z troszke wyzszej polki .

Baku - Pią 18 Lut, 2011

Chyba się zacznę zastanawiać nad iphonem...
komor - Pią 18 Lut, 2011

Baku, tej modelki niestety nie dołączają w zestawie. :)
Sunders - Pią 18 Lut, 2011

komor napisał/a:
tej modelki niestety nie dołączają w zestawie.

Tej samej nie, ale może inną równie atrakcyjną :???: :lol:

jaad75 - Pią 18 Lut, 2011

Sunders napisał/a:
Tej samej nie, ale może inną równie atrakcyjną :???: :lol:
Jak już kupisz iPhona, to modelki same przybiegają... :razz:
Sunders - Pią 18 Lut, 2011

jaad75 napisał/a:
Jak już kupisz iPhona, to modelki same przybiegają...

Przeczuwałem, że jednak jakiś związek między iPhonem a takimi modelkami istnieje, byłem chyba dość blisko :smile:

darek_z - Pią 18 Lut, 2011

do iPhona są amerykańskie modelki a do Nokii N8 pewnie fińskie :)
Baku - Pią 18 Lut, 2011

Mój zapał do iphona jednak osłabł, gdyż doczytałem że aparacik jest tam przeciętny nawet jak na komórkę... Zanim jednak ktoś napisze, że od robienia zdjęć to są kompakty i lustrzanki, to odparuję, że lepiej mieć w komórce lepszy aparat niż gorszy. I tyle :smile:
moronica - Pią 18 Lut, 2011

porownujac go z Nexus One to lepiej sobie radzi z balansem bieli ale detal, zwlaszcza w trudnych warunkach oswietleniowych, to porazka. oczywiscie oba aparaty to tylko komorki i kompakt za 200zl zrobi lepsze zdjecia
Baku - Pią 18 Lut, 2011

Ciekawe jaki będzie ten w Nokii N8... Może niedługo przetestuje.
W sumie to nam się tu niezły offtop zrobił, ale wątek aparatów w komórkach uważam za ciekawy i godny wydzielenia.

muzyk - Pią 18 Lut, 2011

Adam, masz gotową podpowiedź:
jaad75 napisał/a:
Lepszym aparatem jest zaś z całą pewnoscią D90 i nie ma co do tego żadnych watpliwości.

Poza tym, masz całą gamę starszych obiektywów Nikona, które spokojnie da się "przypiąć" do D90.
Pentax Kr, poza tym, że jest nowszym i z niższej półki sprzętem niż D90, ma jeden fajny plus w postaci stabilizacji matrycy w body, a więc wszystkie stare M42, SMC Takumary i inne cuda, będą stabilizowane.
Niemniej, jeśli chcesz poprzestać tylko na szkłach z AF, to znaczenie ma w zasadzie klasa sprzętu czyli bierz D90, mimo, że już nieprodukowany.
Kiedyś, moim był moim wymarzonym aparatem. Z różnych względów stanęło na Canonie. :wink:

Baku napisał/a:
Ciekawe jaki będzie ten w Nokii N8... Może niedługo przetestuje.
W sumie to nam się tu niezły offtop zrobił, ale wątek aparatów w komórkach uważam za ciekawy i godny wydzielenia.

Zagadywałem już optycznych by zrobili kiedyś test komórek w aparatach. Ale lenią się.

Baku - Pią 18 Lut, 2011

Myślę, wystarczyło by wydzielić wątek..
komor - Pią 18 Lut, 2011

Baku, na razie nie za bardzo jest co wydzielać. :) Jakaś wspólna sesja porównawcza w jednakowych warunkach? :)
Baku - Pią 18 Lut, 2011

No tak.. Na razie dyskutujemy o odczuciach.. Można co najwyżej wrzucić kilka poglądowych (co bardziej udanych) fotek, ew. pokazać jak się spisuje wyższe iso.. Testów a'la optyczne to na pewno nie zrobimy. Pomijam już zmarnowanie wspólnego pleneru na coś takiego, ale mogą być problemy natury technicznej (komórki raczej nie mają mocowania statywowego, a niektóre mają tak fikuśne obudowy, że zdjęcia można robić tylko trzymając je w ręku). Ale ja np. byłbym czymś takim zainteresowany...

Dlatego fajnie by było jakby ktoś kiedyś wymyślił stałe warunki testowe i "przepstrykał" kilka telefonów.

Nie oszukujmy się wszyscy mamy telefony i pewnie każdy z nich ma aparat.

Ja tam od swojego wiele nie oczekuję. Chciałbym żeby robił kontrastowe i ostre zdjęcia zadrukowanych lub zapisanych kartek A4 bo do tego prawie wyłącznie go używam. I jest słabo (N52).

Bobby - Pon 21 Lut, 2011

Jesli ktos chce uzywac telefonu w miejsce fotoaparatu i pochwalic soe zdjeciami, to jego sprawa. Ale testowanie tego w funkcji fotoaparatu to, przynajmniej na dzien dzisiejszy, byloby raczej niepowazne. Ale w przyszlosci, kto wie czy do tego nie dojdzie...
Baku - Pon 21 Lut, 2011

Bobby, różne są potrzeby jakie stawia się przed aparatami w komórce. Jedni będą archiwizować tekst, jeszcze inni kręcić filmiki, a kto inny będzie fotografował auta na drodze. I zapewne nikomu nie przyjdzie do głowy narzekanie na szum, ostrość czy DR, bo to jest zupełnie oczywiste, że nie jest to substytut aparatu kompaktowego. A porównywać i wskazywać dobre i złe strony warto tak długo jak są ludzie, którym na takich porównaniach zależy.
Bobby - Czw 24 Lut, 2011

Baku,
Alez ja nie jestem przeciw porownywaniu czegokolwiek. Uwazam jednak, ze nalezy porownywac rzeczy w ich wlasnych kategoriach, i to wszystko. W koncu, naurynowac tez przeciez mozna do jakiegokolwiek naczynia. Ale czy to znaczy, ze powinno sie porownywac karafki w kategorii nocnikow? Sojrzmy jaki jest tytul tego tematu, a do czego odnosza sie ostatnie posty?

Baku - Czw 24 Lut, 2011

Właśnie. Samo postawienie tematu przez autora spowodowało mało poważne reakcje na jego dylemat i tylko kwestią czasu była mniej lub bardziej złośliwa puenta. Nie chodzi o to by angażować redakcję w jakieś dodatkowe testy (już widzę Arka testującego transmisję w najnowszym dziecku LG), tylko by sobie wydzielić na forum kącik, który nie będzie przeszkadzał moderatorom, gdzie można będzie powrzucać zdjęcia z komórek, robione w normalnych warunkach, w ciemnościach, z doświetleniem lub bez, oraz na różnych czułościach. Nawet bez specjalnie powtarzalnych warunków testowych. Z mojego doświadczenia wynika, że różnice są olbrzymie - widoczne na pierwszy rzut oka.
A czy spotka się to z zainteresowaniem? Nie wiem: kto zechce, ten się podzieli, poczyta. Kogo to będzie razić, to przecież nie musi zaglądać.