forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Kompakt czy lustrzanka

Tadeuszek - Czw 17 Lut, 2011
Temat postu: Kompakt czy lustrzanka
Hej ;)
Koleżanka nosi się z zamiarem kupna aparatu.
Ma do wydania około 1600zł.
Aktualnie jest zainteresowana Sony A200+ dual kit. Ja doradzam jej natomiast kupno kompaktu Fujifilm FinePix HS10.
Ma to być aparat do wszystkiego, zdjęcia z wycieczek, widoczków, różnorakie imprezy jak i foto kwiatów, robaczków itd.
Nie planuje zmiany aparatu w najbliższym czasie, ani dokupywania kolejnych obiektywów.
Więc pytanie, co moglibyście jej polecić?

pozdrawiam :)

hijax_pl - Pią 18 Lut, 2011

EX-1 albo S95
darek_z - Pią 18 Lut, 2011

Jakoś pewnie z 4-5 lat temu stałem przed takim dylematem.

Wybrałem Canona z serii G (wtedy niestety G7) i żałuję. Aparat dla nikogo. Zdjęcia robi w sumie chyba gorsze niż wcześniejszy Powershot serii A (chyba A95), choć trzeba przyznać że mniej ingeruje w .jpg (mniej wyostrza, mniej nasyca kolorami), co traktuję jako plus.

Niemniej mała matryca, duże szumy. Zrobienie jakiegokolwiek makro problematyczne, bo ciężko ustawić ręcznie ostrość na LCD a AF nie daje rady.

Dziś kupiłbym lustrzankę. Pytanie tylko czy taką za 1600 zł warto. Ostatnio miałem w ręku Canona 1000D i nawet jego wolałbym od każdego kompaktu chyba.

edmun - Pią 18 Lut, 2011

pytanie czy Ex-1 zapewni wystarczający "zoom" ;)
HS10 to dosyć dobra alternatywa dla najtańszego lustra kiedy nie będziemy później inwestować w dodatkowe obiektywy

js70 - Pią 18 Lut, 2011
Temat postu: Re: Kompakt czy lustrzanka
Tadeuszek napisał/a:
Hej ;)
Ma to być aparat do wszystkiego, zdjęcia z wycieczek, widoczków, różnorakie imprezy jak i foto kwiatów, robaczków itd.
Nie planuje zmiany aparatu w najbliższym czasie, ani dokupywania kolejnych obiektywów

pozdrawiam :)

W przypadku lustrzanki kwiatki czy robaczki (rozumiem że chodzi o zdjęcia makro) nie wyjdą bez dodatkowego obiektywu makro, (ewentualnie pierścienie pośrednie lub konwerter) nie da rady. Lustrzanki nie mają tak jak w kompaktach trybu makro, to kwestia odpowiedniej optyki.

Jeśli chodzi o imprezy to w pomieszczeniach potrzebna by była dodatkowa lampa błyskowa (do tej hybrydy zresztą też, z tego co kojarzę HS10 ma stopkę)

hijax_pl - Pią 18 Lut, 2011

edmun napisał/a:
pytanie czy Ex-1 zapewni wystarczający "zoom" ;)
No to zależy ściśle od tego jakie kto ma wymagania ;)
Tadeuszek - Pią 18 Lut, 2011
Temat postu: Re: Kompakt czy lustrzanka
js70 napisał/a:

W przypadku lustrzanki kwiatki czy robaczki (rozumiem że chodzi o zdjęcia makro) nie wyjdą bez dodatkowego obiektywu makro, (ewentualnie pierścienie pośrednie lub konwerter) nie da rady. Lustrzanki nie mają tak jak w kompaktach trybu makro, to kwestia odpowiedniej optyki.

Wiem, ale koleżance ciężko przemówić... bo znajomi mają alfy no i 'ten drugi obiektyw ma 250mm, to dobry jest' heh ;)
Nie będzie również chciała dokupywać dodatkowego błyskadełka, więc dobrze żeby ten aparat miał znośne wysokie iso bądź jasny szeroki koniec.

edmun
Mi też się wydaję, że HS10 będzie optymalnym wyborem, w sumie to ma wszystko czego potrzeba. Tylko nie wiem jak z jakością zdjęć. Według testu i opini Arka w komentarzu pod testem wychodzi, że jest w miarę ok.

hijax_pl
EX1 całkiem fajny, ma mniej bajerów niż HS10 i mnie mm ale jasny obiektyw.

Macie jeszcze jakieś pomysły?
`

edmun - Pią 18 Lut, 2011

Tadeuszek, jak na kompakt jest dobrze :)
ghost - Sob 19 Lut, 2011

a gdzie zwyczajowe jojczenie na kiepski niskorozdzielczy elektroniczny wizjer :mrgreen:
kitowe makro 1:4 da niewiele mniej niż super makro z hs10, za to bez przykładania soczewki do obiektu.

hijax_pl - Sob 19 Lut, 2011

Nie ma jojczenia, bo EX1 nie ma wizjera :mrgreen:
ghost - Sob 19 Lut, 2011

chodziło mi o 200k w hs10 :wink: