forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Lekki aparat: Canon G12, Lumix LX-5 czy Pentax K-x

lukashhh - Pią 18 Lut, 2011
Temat postu: Lekki aparat: Canon G12, Lumix LX-5 czy Pentax K-x
Na dobry początek chciałbym się przywitać, ponieważ jestem nowym użytkownikiem tego forum.

Posiadam Canona 40D z osprzętem, który do niedawna z racji obowiązków służbowych nosiłem przy sobie. Niestety targanie takiego zestawu, nawet z jednym obiektywem, do przyjemnych nie należy.

Zamierzam zatem zaopatrzyć się w drugi, lżejszy aparat. Problem polega na tym, że przeczytałem wiele wątków na różnych forach oraz testy aparatów zamieszczane przez portale fotograficzne. Znajduję się w punkcie wyjścia. Aparat byłby wykorzystywany codziennie, przede wszystkim na potrzeby portalu internetowego. Miło, gdyby miał tryb HDR (to już bardziej do użytku prywatnego)

Moje typy to:

1) Canon G12 – zgodnie z informacjami zamieszczonymi w sieci aparat dobrze wykonany, z odchylanym LCD, ale ma matrycę CCD i przez to obawiam się szumów przy wyższych wartościach ISO. Nie wiem, czy da radę w gorszym oświetleniu, ma HDR, choć – jak gdzieniegdzie jest napisane – trochę upośledzony ze względu na niemożność ustawienia niektórych parametrów;

2) Lumix LX-5 – jasne światło, chwalony, bez HDR;

3) Pentax K-x – jak wiadomo, lustro zbierające pozytywne recenzje. Ma tryb HDR, matryca CMOS, niskoszumiący i – co najważniejsze – jak na lustrzankę niewielkie gabaryty. Raczej nie przewidywałbym rozbudowy o nowe obiektywy, chyba że jakieś tańsze manualne.

Liczę na pomoc Internautów.

Wujek_Pstrykacz - Nie 20 Lut, 2011

Bez sensu wybierać lustrzanke innego systemu, ja bym wybrał Samsunga EX1 lub Panasa LX5 :razz:
sigmiarz - Nie 20 Lut, 2011

zaczekaj na fuji x100

ew. Sigma dp1 (ob. 28mm) albo Sigma dp2 (ob. 42mm)
bardzo dobra jakość zdjęć na niskich iso, niestety powyżej 400 iso tylko B&W

Przy okazji napiszę że nieaktualna jest informacja że Sigmy mocno zużywają
baterie, wczoraj 2h na mrozie, aparat cały czas na statywie, 230 zdjęć,
aparat pokazuje stan baterii na w pełni naładowaną.

zelik76 - Nie 20 Lut, 2011

Jak już masz 40D to dokup do niego Canona 1100. 40D waży ok. 820g. a 1100 tylko ok. 495g. nie licząc obiektywów oczywiście. G12 też do lekkich nie należy - 401g. i ani to małe, ani duże - do małej kieszeni nie wsadzisz. Zostaje Panasonic - wagą bije wszystkie - 271g. Ja na twoim miejscu kupił 1100D. Lustro to lustro, żaden kompakt mu nie dorówna. Będziesz targał ponad 300g. mniej i uwierz mi to już jest spora różnica. Sam wiem jaki to ból z targaniem sprzętu. Rok temu byłem z moim D90 z kitem 16-85 w Pradze i nieźle sobie poobijałem klatę... tyle wiary dookoła że strach do plecaka schować żeby nikt nie zakosił, a kieszonkowców podobno tam w bród. Nie wyobrażam sobie latać tak np. z 17-55... Ale to tylko moje sugestie. Sam musisz zdecydować w którą stronę chcesz pójść - jakości czy wygody?
darek_z - Pią 25 Lut, 2011

Wierzę, że żeby była odczuwalna różnica to musisz kupić małą małpkę. Inaczej to nie wiczę sensu. Spójrz na S95