|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - Jaki program?
rerut - Pon 03 Wrz, 2007 Temat postu: Jaki program? Witam serdecznie.
Chciałbym się dowiedzieć jakiego PROSTEGO (nieskomplikowanego)programu używacie do obróbki i przechowywania zdjęć.
Przepraszam, że post umieściłem w tym dziale, ale najbardziej tu mi pasował.
Pozdrawiam
rekin007 - Pon 03 Wrz, 2007
acdsee 9.0 do porządkowania a photoshopa cs 2 do obróbki
5kbFlashMemory - Wto 04 Wrz, 2007
Prosty darmowy do obróbki IrfanView.
adp007 - Wto 04 Wrz, 2007
A możesz powiedzieć jak chcesz obrabiać? Infranview jest jak najbardziej ok, jeśli działasz "masowo". Dwieście zdjęć, cztery minuty, gotowe.
Ale cyzelować szczegóły... ciężko.
5kbFlashMemory - Wto 04 Wrz, 2007
Ma on podstawowe funkcje: kadrowanie, zmiana wielkości, wyostrzanie, redukcja czer. oczu, efekty: 3d, blur, sepia, filtry itp...
Kirek - Wto 04 Wrz, 2007
Polecam Picasa firmy Google.
Jest prosty i darmowy.
protazy - Wto 04 Wrz, 2007
PhotoScape jest darmowy i posiada znacznie więcej funcji obróbczych niż ACDsee czy infranview, włącznie z wywołaniem rawów
rerut - Wto 04 Wrz, 2007
Bardzo dziękuję.
Już próbuję.
Pozdrawiam
adp007 - Czw 13 Wrz, 2007
protazy napisał/a: | ...czy infranview, włącznie z wywołaniem rawów | a plug-in do tegoż?
camelot - Nie 23 Wrz, 2007
Jak przekształcić zdjecie na mniejszą ilośc bajtów w PhotoSceperze,np z 4mega na 10kb?
komor - Pon 24 Wrz, 2007
Ja używam Adobe Lightroom, bo jest prosty a obejmuje bardzo szeroki zakres funkcji jak na swoją cenę i z przerażeniem obserwuję, jak ważne jest dla was, żeby program był darmowy. Nie żebym coś miał przeciwko darmowym programom, ale akurat na forum, na którym dyskutuje się o produktach kosztujących tysiące złotych - trochę dziwi mnie to kryterium.
To taka prowokacja mała, ten mój post...
Arv - Pon 24 Wrz, 2007
komor napisał/a: | z przerażeniem obserwuję, jak ważne jest dla was, żeby program był darmowy. Nie żebym coś miał przeciwko darmowym programom, ale akurat na forum, na którym dyskutuje się o produktach kosztujących tysiące złotych - trochę dziwi mnie to kryterium. |
Polemika bardzo prosta.
Wbrew pozorom większość osób to nie sprzętowi masturbatorzy z grubymi portfelami.
Chcemy mieć jak najlepszy efekt najmniejszym kosztem.
U mnie picasa + irfan sprawdzają się jak należy.
pilgrim - Wto 25 Wrz, 2007
Moim zdaniem bardzo wygodnym w użyciu jest Paint Shop Pro. Stosunkowo przyjazny dla początkującego, a i dla bardziej zaawansowanych użytkowników też się nadaje. Można szybko poprawić fotki jak również w sposób bardziej wyrafinowany w nich pogrzebać. Nie jest darmowy, ale jego cena jest całkiem przyzwoita. U mnie się sprawdza. Warto dokupić sobie książkę do programu co zdecydowanie ułatwia zapoznanie się z programem. A potem już wolna wola.
camelot - Czw 27 Wrz, 2007
ARV
To zdradz mi tajemnicę jak w Irfanview ze zdjęcia 3mega zrobic 10kilo bo nerwy mi puszczają ach te początki, najmniej uzyskałem 30kb (((
Arv - Czw 27 Wrz, 2007
camelot napisał/a: | ARV
To zdradz mi tajemnicę jak w Irfanview ze zdjęcia 3mega zrobic 10kilo bo nerwy mi puszczają ach te początki, najmniej uzyskałem 30kb ((( |
Najpierw Ctrl+R (resize)
Potem można dać Shift+S (Sharpen)
Potem S (Save)
Wybrać niską jakość jpg'a i voila.
Można wyrzucić wszystkie exif'y i inne dane - chociaż to akurat dużo nie zajmuje.
Allan - Pią 28 Wrz, 2007
Wszystkie te programy tutaj wymienione razem sa tak naprawde do ...niczego.
Prosty - najprostszy na swiecie edytor, majacy sto razy wiecej mozliwosci od nich wszystkich razem
i sto razy latwiejszy od Photoshopa kosztowal tylko $30 i nazywa sie:
Adobe PhotoDeluxe 4.0 Home Edition niestety juz nie
do kupienia - no longer available ale...
Mozecie sobie go sciagnac na probe wlacznie z serial number uzywajac aplikacjii DC++
(jest jeszcze jakas wersja 6.0 ale tej nie znam - zreszta nie moglem jej znalezc na necie)
Reke, ta ktora pstrykam zdjecia, dam sobie uciac jesli ktos nie bedzie
z niego zadowolony.
Mysle ze dlatego jest zlikwidowany, jest za dobry, ma wiekszosc najwazniejszych funkcji
z photoshopa, o wiele wiele latwiejszy a przedewszystkim szybszy w obsludze,
praktycznie wystarcza jeden dzien aby go opanowac bez instrukcji,..byl za duza konkurencja..
Zreszta jak chcecie go sprawdzic a bedziecie mieli klopot ze sciagnieciem
moge udostepnic, skopiowac swoj dysk, nie wiem tylko jak przeslac, za duzy na internet
ewentualnie moge komus go wyslac do Polski na dysku
camelot - Sob 29 Wrz, 2007
ARV
Niestety uzyskuje minimum 28kb , moze nie zatwierdzam jakiejś opcji?
Arv - Sob 29 Wrz, 2007
Daj sampla.
camelot - Nie 30 Wrz, 2007
niestety nic z tego nie mam pojecia jak uzyskać zdjęcie wielkości 5kb czy 10, czy z szanownych forumowiczów mogłby ktoś napisac mniejwiecej krok po kroku jak to zrobić
Czy zdjęcie muszą być robione w mniejszym rozmiarze"S"przy ustawieniach w aparacie czy moze kompresja ma być max czyli Base?Tak czy siak nie udaje mi się tego zrobić, może nie robie jakiejś banalnej komendy która dla Was jest oczywista??
maziek - Nie 30 Wrz, 2007
Najpierw ustaw tak niską jakość JPG, jaka jeszcze Cię satysfakcjonuje. Kliknij zapisz. Otwórz teraz ten nowy plik i zmniejsz jego rozmiary - tak abyś spadł poniżej tych 10 kB. Chyba, że masz zadane rozmiary, to ustaw najpierw te rozmiary, a potem dopiero zjeżdżaj z jakością JPG.
a jak zamienić plik BMP na JPG?
Arek - Nie 30 Wrz, 2007
Zainstalować linuxa i napisać: convert plik.bmp plik.jpg
Żartuję. Ale pod większością programów graficznych możesz wybrać opcję "save as"
i tam wpisać odpowiednie rozszerzenie.
Arek
chyba się udało, ale i tak nie wiem jak
|
|