|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filtry, konwertery i soczewki - Nd400 i zafarb
kufel - Nie 20 Lut, 2011 Temat postu: Nd400 i zafarb ostatnio nabyłem hoya nd400 i zauważyłem ze ten filtr daje spory fioletowy zafarb i konieczna jest spora korekcja balansu bieli, z tego co wiem to ten filtr chyba nie powinien dawać zafarbów , zatem czy natrafiłem na jakąś felerną sztukę czy to normalne dla tego typu filtru?
zdjęcie podglądowe:
bez korekcji WB
po korekcji WB
hijax_pl - Nie 20 Lut, 2011
kufel napisał/a: | z tego co wiem to ten filtr chyba nie powinien dawać zafarbów | A skąd takie przekonanie? ND farbujące to nie nowość... Ja mam Hitecha takiego
kufel - Nie 20 Lut, 2011
hijax_pl napisał/a: | A skąd takie przekonanie? | gdzieś wyczytałem ze jak szary to nie powinien dawać zafarbów ani wplywac na kolory. no ale jak widać jest inaczej czyli objaw jest jak najbardziej normalny?
i jeszcze jedno, obok ND400 spotkałem sie z sygnaturą NDx400. czy to jest ten sam produkt czy rożne jego wersje?
[ Dodano: Nie 20 Lut, 2011 12:14 ]
mowa o hoya oczywiście.
[ Dodano: Nie 20 Lut, 2011 12:16 ]
edit:
ok ,juz doczytałem z tym x
kufel napisał/a: | gdzieś wyczytałem ze jak szary to nie powinien dawać zafarbów ani wplywac na kolory. | Zgadza się - nie powinny kufel napisał/a: | czyli objaw jest jak najbardziej normalny? | No zafarb jak zafarb - kwalifikuje się do wymiany
kufel - Nie 20 Lut, 2011
hijax_pl napisał/a: | A skąd takie przekonanie? ND farbujące to nie nowość |
hijax_pl napisał/a: | No zafarb jak zafarb - kwalifikuje się do wymiany | no to jak w końcu jest,bo widzę tu sprzeczność to normalne czy do wymiany?
Nie nowość czyli zdarzają sie. Im lepsza firma tym... rzadziej.
kufel - Nie 20 Lut, 2011
hijax_pl napisał/a: | Nie nowość czyli zdarzają sie. Im lepsza firma tym... rzadziej. | ok, ale samo występowanie zafarbu to chyba nie powód do zwrotu/wymiany filtra? w sensie ze produkt jest wadliwy.
kufel napisał/a: | ok, ale samo występowanie zafarbu to chyba nie powód do zwrotu/wymiany filtra? | Dla mnie powód wystarczający...
kufel - Nie 20 Lut, 2011
hijax_pl napisał/a: | Dla mnie powód wystarczający... | no i wlasnie o to mi chodzi; nie bylem pewny , czy ten zafarb mam traktować w ramach "cechy" produktu, czyli coś z czym mam się pogodzić, czy jako defekt,wadę. teoretycznie z tym "pogodzeniem sie" nie ma większego problemu bo robię w rawach i korekta balansu bieli to dosłownie chwila. no ale... wolałbym mieć produkt bez tej cechy... ciekawe jak w sklepie potraktują taki zafarb.
sigmiarz - Nie 20 Lut, 2011
jak sama nazwa wskazuje, filtr szary, a nie fioletowy !
zdecydowanie do wymiany.
[ Dodano: Nie 20 Lut, 2011 18:54 ]
btw. w prawym górnym kwadracie widać jakieś plamy, nie weim czy to matryca czy może nawet filtr..
kufel - Nie 20 Lut, 2011
sigmiarz napisał/a: | btw. w prawym górnym kwadracie widać jakieś plamy, nie wiem czy to matryca czy może nawet filtr.. | zdecydowanie matryca az sie przeraziłem jak zobaczyłem co wyszło po domknięciu obiektywu... ale już wyczyszczone
[ Dodano: Sob 26 Mar, 2011 21:19 ]
ok, filtr jakis czas temu wrócił od dystrybutora po przeglądzie i werdykt taki ze przyczyna zafarbu tkwi w filtrze dolnoprzepustowym. nie wiem ile w tym prawdy , pewnie tak jest, ale da sie z tym żyć.
vorph - Sro 20 Kwi, 2011
niestety praktycznie każdy taki filtr będzie barwił - to zależy nie tylko od samego filtra, ale także od matrycy. Ja mam canona 40d i mój BW ND 3.0 barwi na buraczkowo, ale jest to znośne. Wcześniej miałem Hitecha ND3.0 i to była masakra straszna.
Słyszałem, że ten BW lepiej współpracuje ze starszymi Nikonami np D200 a Canonem lepsza jest właśnie Hoya ND400, ale jak widać różnie to bywa
Najlepiej kupić sobie Lee Big Stoppera - on podobno nie farbuje wcale i słyszałem to z kilku źródeł - problem to nawet nie cena, ale dostępność, która jest tragiczna (kilka miesięcy czekania)
mozer - Czw 29 Wrz, 2011
kufel, i co? Wymieniłeś ten filtr, czy żyjesz z zafarbem?
|
|