forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon do EF 85 1.8 do 2600zł

Wrzosek - Nie 20 Lut, 2011
Temat postu: Canon do EF 85 1.8 do 2600zł
Witam!
Poszukuję aparatu Canona do obiektywu ef 85 1.8 . Liczą się przede wszystkim zdjęcia, ale możliwością kręcenia filmów także bym nie pogardziła. Dlatego tu nasuwa się pytanie: 550D czy 50D? Chciałabym również zainwestować w filtry UV i statyw, bo resztę już mam. Nowe 550D mogłabym kupić w dodatku z kitem. A 50D już trochę trudniej znaleźć. Poza tym budżet to maks 2600zł.
Co o tym sądzicie? Liczę na pomoc, za którą już teraz dziękuję.

Pozdrawiam ;)

007areka - Nie 20 Lut, 2011

...hmm, to dwa rozne aparaty...subiektywnie mam odczucie ze lepszy dla Ciebie bedzie jednak 550...... ale jak by co to mam moj 50d do sprzedania
dr11 - Nie 20 Lut, 2011

Dołóż tysia i kup 5D :)

A jaki przebieg ma twoja 50tka? Bo teraz to już trudno o nową, a do 5tki nie będę dokładać, wolę obiektyw dokupić ;)
jaad75 - Nie 20 Lut, 2011

dr11 napisał/a:
Dołóż tysia i kup 5D :)
Mk.I?... :razz:
Sunders - Nie 20 Lut, 2011

jaad75 napisał/a:
Mk.I?...

I to raczej dość przechodzony :smile:

Sunders napisał/a:
I to raczej dość przechodzony :smile:
A są inne?... :smile:

hehe ;) ledwo dotarty, bo to moj prywatny, do hobby, na co dzien 5d ..... zaraz podepne i sprawdze...
kozidron - Nie 20 Lut, 2011

jaad75 napisał/a:
A są inne?... :smile:

no właśnie są, nawet takie z mniejszym niż 10K :razz: i wtedy kazdemu kanonierowi włącza się myślówa o FF :wink:

Ja tam bym wolał 7D... :smile:

Wrzosek napisał/a:
A jaki przebieg ma twoja 50tka? Bo teraz to już trudno o nową, a do 5tki nie będę dokładać, wolę obiektyw dokupić ;)

... 14229 klapniec :grin:

jaad75 napisał/a:

bo wszystko zależy do czego :wink:

kozidron napisał/a:
bo wszystko zależy do czego :wink:
Hehe - no fakt, ale ogólnie wolałbym do wszystkiego...

Dzięki za informacje 007areka, ale chyba wolę kupić nowy. Obiektyw, który posiadam to 85 1.8, potrzebny mi jest przede wszystkim do portretów więc ok, ale czy lepiej do niego 50 czy 550?

Lepiej 60D. Niedługo spadnie do tej ceny.

Wrzosek napisał/a:
Dzięki za informacje 007areka, ale chyba wolę kupić nowy. Obiektyw, który posiadam to 85 1.8, potrzebny mi jest przede wszystkim do portretów więc ok, ale czy lepiej do niego 50 czy 550?

...ok, jak by co to polecam...

B o g d a n - Nie 20 Lut, 2011

Cytat:
Poszukuję aparatu Canona do obiektywu ef 85 1.8 . Liczą się przede wszystkim zdjęcia, ale możliwością kręcenia filmów także bym nie pogardziła. Dlatego tu nasuwa się pytanie: 550D czy 50D? Chciałabym również zainwestować w filtry UV i statyw, bo resztę już mam. Nowe 550D mogłabym kupić w dodatku z kitem. A 50D już trochę trudniej znaleźć. Poza tym budżet to maks 2600zł.
Co o tym sądzicie? Liczę na pomoc, za którą już teraz dziękuję.

W Twoim wypadku, wybrałbym zdecydowanie 550D.

Do portretu nie jest Ci potrzebna ani magnezowa obudowa, ani lepszy AF, ani dwa kółka nastaw, itd. Masz za to w 550D filmy w jakości Full HD. Jest też tańszy i dostępny nowy. :smile:

B o g d a n napisał/a:
ani dwa kółka nastaw
Zwłaszcza do pracy w manualu z błyskiem...
MM - Nie 20 Lut, 2011

jaad75 napisał/a:

A ja mam 7D i jak chcę coś dobrze zrobić to wolę 5D :razz:

B o g d a n, chyba właśnie tak zrobię, wezmę 550D, jestem amatorką, więc nie potrzebuję profesjonalnego sprzętu. Dzięki za radę :wink:

Wrzosek napisał/a:
B o g d a n, chyba właśnie tak zrobię, wezmę 550D, jestem amatorką, więc nie potrzebuję profesjonalnego sprzętu. Dzięki za radę :wink:

to własnie amator potrzebuje bardziej profesjonalnego sprzętu, profesjonalista pewne rzeczy nadrobi doświadczeniem a Tobie przydałby się lepszy wizjer, no chyba że to kręcenie filmików tak ci robi, ze nie ma nic ważniejszego.

no nie, szczerze mówiąc wolę zdjęcia, dlatego chcę lustrzankę, a nie kamerę. Tyle, że teraz już nowej 50tki nie kupi...
007areka - Pon 21 Lut, 2011

...nowej nie, ale moja jest prawie nowa :wink: ... zastanow sie dobrze, pozdr.
kozidron - Pon 21 Lut, 2011

Wrzosek napisał/a:
no nie, szczerze mówiąc wolę zdjęcia, dlatego chcę lustrzankę, a nie kamerę. Tyle, że teraz już nowej 50tki nie kupi...

albo szukać pa małych sklepach albo używka w dobrym stanie, chociażby z przebiegiem jak u 007areka, bo 15K to jest całkiem przyzwoity przebieg.

komor - Pon 21 Lut, 2011

jaad75 napisał/a:
B o g d a n napisał/a:
ani dwa kółka nastaw
Zwłaszcza do pracy w manualu z błyskiem...

Nie wiem jak w tych Nikonach czy Pentaksach, ale w Canonach bez dwóch kółek da radę pracować w manualu, kwestia wprawy. Zresztą czy przy pracy z błyskiem trzeba co chwilę zmieniać i czas i przysłonę?

jaad75 - Pon 21 Lut, 2011

komor napisał/a:
Nie wiem jak w tych Nikonach czy Pentaksach, ale w Canonach bez dwóch kółek da radę pracować w manualu, kwestia wprawy.
Kwestia wprawy i można w ogóle pracować takim ergonomicznym koszmarkiem jak Canon... :razz:
komor napisał/a:
Zresztą czy przy pracy z błyskiem trzeba co chwilę zmieniać i czas i przysłonę?
W zmiennych warunkach zastanego, z falshem w TTL-u jak najbardziej trzeba mieć tę zmianę pod ręką, a mieszając zastane z błyskiem manualnym też potrzebuję mieć szybki dostęp do obu parametrów. Do tego przy zdjęciach studyjnych na x-sync mam pod jednym kółkiem przysłonę, a pod drugim ISO, więc też dwie rolki są w użyciu cały czas, żeby nie latać od lampy do lampy jeśli potrzebuję zmienić przysłonę o działkę w jedną, czy drugą. Właśnie z tego powodu, nigdy w życiu nie kupiłbym aparatu z jedną rolką.
Wrzosek - Pon 21 Lut, 2011

007areka napisał/a:
...nowej nie, ale moja jest prawie nowa :wink: ... zastanow sie dobrze, pozdr.

a ile byś chciał za 50tkę?

i może znacie jakieś dobre sklepy fotograficzne w Lublinie?

komor - Pon 21 Lut, 2011

jaad75, zmiana ISO, przysłony i czasu jest oczywiście wygodniejsza przy dwóch rolkach i dedykowanym przycisku (rolka do zmiany czułości? to jakiś ergonomiczny koszmarek :P ) ale nie przesadzajmy. W reporterce liczy się każda sekunda, ale w warunkach studyjnych to ani z przysłoną ani z ISO nie ma żadnego problemu w 3-cyfrowych Canonach. Wyjdzie jedna sekunda więcej na zmianę. Przeżyłem to i nie było źle. :)

komor napisał/a:
rolka do zmiany czułości? to jakiś ergonomiczny koszmarek :P
Dlaczego? Jak czas masz i tak zblokowany na na x-sync, to przednia rolka nic nie robi i przypisanie pod nią ISO jest bardzo wygodnym rozwiazaniem. No, ale wiem, w Canonach się nie da... :razz:
komor napisał/a:
W reporterce liczy się każda sekunda, ale w warunkach studyjnych to ani z przysłoną ani z ISO nie ma żadnego problemu w 3-cyfrowych Canonach. Wyjdzie jedna sekunda więcej na zmianę
Tu nie chodzi o czas, a o komfortowe, intuicyjne rozwiązania.
komor napisał/a:
Przeżyłem to i nie było źle. :)
A przypomnij mi jaki aparat miałeś przed 400D?... :razz:
kozidron - Pon 21 Lut, 2011

jaad75 napisał/a:
No, ale wiem, w Canonach się nie da... :razz:

bez przesady, nie ma to jak wyimaginowane problemy. W canonie generalnie się da, na górnym wcisnąć iso i pocisnąć rolką- nie ma problemu nawet przy reporterce.
Co najwyżej w trzy cyfrowych canonach trwa to troszku dłużej(jak wspomniał Komor), iso nie ma w wizjerze i albo na czuja albo oderwanie wzroku od wizjera.

Co nie zmienia mojego poglądu, że lepiej celować w dwu rolkowce z większym wizjerem.

jaad75 napisał/a:

hehe a ja miałem przed 400d pentaxa :razz:

kozidron, nie da się przypisywać ISO do rolki w związku z czym komor nie ma szans wypróbować, czy to wygodne rozwiązanie, czy nie - o to mi chodzi... :razz: A że da się zmieniać parametry, to na upartego w LX3 też się da, a nie ma nawet jednej rolki tylko wybierak, tyle, że z komfortem i intuicyjną obsługą to nie ma wiele wspólnego.
komor - Wto 22 Lut, 2011

jaad75 napisał/a:
Tu nie chodzi o czas, a o komfortowe, intuicyjne rozwiązania

Nie jest dla mnie intuicyjnym rozwiązaniem, kiedy te same pokrętła (rolki) służą do innych celów w zależności od trybu pracy. Nie twierdzę jednak, że wszyscy muszą mieć te same preferencje co do ergonomii, i Tobie gorąco polecam to samo. :)

jaad75 napisał/a:

Kompakt Sony. :) Nie miał ani jednej rolki…  :razz:

Baku - Wto 22 Lut, 2011

Dajcie spokój - znów jest dyskusja na temat tego, czy lepiej zimą jeździć na łyżwach, czy latem na rowerze. W Nikonach nie ma dedykowanego pokrętła do zmiany trybów pracy aparatu i customsów C1-C3. Wiem co jest i nie trzeba mi tego wcale przypominać, ale też wcale nie uważam, by ergonomicznie było to lepsze. Nie zamierzam jednakże przekonywać każdego do swojego osądu. Czy coś jest wygodne czy nie, to już jest kwestia gustu.
jaad75 - Wto 22 Lut, 2011

Baku napisał/a:
W Nikonach nie ma dedykowanego pokrętła do zmiany trybów pracy aparatu i customsów C1-C3.
Przypomnę może, że w wysokich Nikonach (i w wysokich Canonach też) nie ma w ogóle (o zgrozo) pokręteł trybów... :mrgreen:
BTW, akurat w Pentaksach jest (również w 645D) i jest też tryb USER, w którym masz możliwość zapisania pięciu, a nie trzech trybów.
Baku napisał/a:
Czy coś jest wygodne czy nie, to już jest kwestia gustu.
Czy coś jest wygodne, czy nie, to może ocenić ktoś, kto spróbował obydwu rozwiązań... :razz:
A tak w ogóle, to nie rozmawialiśmy o tym, tylko o oczywistej oczywistosci, że dwie rolki są potrzebne i to nawet wtedy, gdy (jak w studio z błyskiem) jedna nie zmienia czasu naświetlania.

dr11 - Wto 22 Lut, 2011

Jeśli chodzi o ergonomię Pentaksa i Nikona to jest dla mnie jakiś koszmar :) Także jaad75, nie musisz nikogo przekonywać że jest fajna, skoro jedni ją lubią a drudzy nie :P Ja nikogo do Canonowej też namawiać nie będę :)

dr11 napisał/a:
Jeśli chodzi o ergonomię Pentaksa i Nikona to jest dla mnie jakiś koszmar :)
Bo masz już wykoślawione palce na Canonie... :razz:
dr11 - Wto 22 Lut, 2011

jaad75 napisał/a:
dr11 napisał/a:
Jeśli chodzi o ergonomię Pentaksa i Nikona to jest dla mnie jakiś koszmar :)
Bo masz już wykoślawione palce na Canonie... :razz:
Raczej nie to, moja mi mówi, że są s.exi :mrgreen:

dr11 napisał/a:
Raczej nie to, moja mi mówi, że są s.exi :mrgreen:
To się wzajemnie nie wyklucza... :razz:
Sunders - Wto 22 Lut, 2011

jaad75 napisał/a:
To się wzajemnie nie wyklucza...

jaad75 trzeba chyba jeszcze wziąść pod uwagę co mówi Twoja :???: :lol:

MC - Wto 22 Lut, 2011

Sunders napisał/a:
jaad75 trzeba chyba jeszcze wziąść pod uwagę co mówi Twoja

O palcach dr11? :shock:

MC, chyba nieuważnie czytałeś ten wątek :roll: :smile:
MC - Wto 22 Lut, 2011

Sunders, uważnie czytałem. Ale z ostatnich kilku zdań to właśnie wynika.

MC napisał/a:
uważnie czytałem. Ale z ostatnich kilku zdań to właśnie wynika.

MC, to masz kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem :smile:
IMO w tym wątku wynikł problem które palce są bardziej ........, te koslawione na canonie czy te na pentaxie :???: :lol:

kozidron - Wto 22 Lut, 2011

Od dawna w sumie wiadomo, że człowiek to istota zdolna przystosować sie do najdziwniejszych rzeczy, mi tam sporo rzeczy pasuje w pentaxach, część z nikonów, jednak wole ergonomie z canona(ale to wszystko to tylko kwestia przyzwyczajenia).

jaad75, mi w pentaxie bardziej podoba sie umieszczenie przycisku GO i coś czego na kole u canona nie znajdziesz :wink: jednak wybierak z canona to jest to co tygrysy lubią najbardziej :razz:

komor - Wto 22 Lut, 2011

kozidron napisał/a:
jednak wybierak z canona to jest to co tygrysy lubią najbardziej

No właśnie, czym w Pentaksie, np. w K-5 zmienia się punkty AF? Czy na tym guziku opisanym jako AF jest też dżojstik?

MC, Sunders, nie omieszkam zapytać swojej co sądzi o palcach dr11, jeśli uda im się poznać... :razz:
kozidron napisał/a:
i coś czego na kole u canona nie znajdziesz :wink:
Tam jest kilka unikatowych rzeczy - HyperP, HyperM, TAv, Sv, X...
kozidron napisał/a:
jednak wybierak z canona to jest to co tygrysy lubią najbardziej :razz:
Zgadzam się, że wybierak jest wygodny (choć funkcjonalnie nie różni się od przycisków kierunkowych), ale "tygrysy" muszą być widać na wymarciu, bo wypadł z serii xxD... :razz:
MC - Wto 22 Lut, 2011

Wybierak to wygodny miałem w A700. Ten w 5d2 jest mniej przyjemny w obsłudze.
dr11 - Wto 22 Lut, 2011

Sunders, MC, dać wam palec, to całą rękę już chcecie wziąć ;) :D

A w 60D wybierak też jest, ino na kole sterowym ;)

MC - Wto 22 Lut, 2011

dr11, :lol: ja już jednak podziękuję.

komor napisał/a:
No właśnie, czym w Pentaksie, np. w K-5 zmienia się punkty AF? Czy na tym guziku opisanym jako AF jest też dżojstik?
Nie, tam jest wybór trybu pracy AF wokół (jednopunktowy, wielopunktowy, automatyczny) i przycisk, który mozesz zaprogramować jako ostrzenie lub wyłaczenie AF (tak, by nie ostrzył przy wciskaniu spustu do połowy). Punkty AF zmieniasz przyciskami kierunkowymi, tak jak w większości innych lustrzanek.

[ Dodano: Wto 22 Lut, 2011 12:17 ]
dr11 napisał/a:
A w 60D wybierak też jest, ino na kole sterowym ;)
Ale ten "wybierak" to po prostu przyciski kierunkowe, których używają prawie wszyscy.
Baku - Wto 22 Lut, 2011

jaad75 napisał/a:
Ale ten "wybierak" to po prostu przyciski kierunkowe, których używają prawie wszyscy.

Nie zostało wcale powiedziane, że każda ewolucja idzie w dobrym kierunku...

MC napisał/a:
Wybierak to wygodny miałem w A700. Ten w 5d2 jest mniej przyjemny w obsłudze.

a to jest fakt ten z a700 wygodniejszy, dodatkowo - pewnie Baku cos powie wiecej, bo mi sie wydaje ze ten z 40D chodził lepiej niz ten z 50D(ten z 50d kuje trochę w palca) albo może w swojej starej 40tce miałem wszystko wyrobione jak w radzieckim traktorze :wink:

jaad75 napisał/a:

tak ale w połaczeniu z tym "absurdalnie" dużym kołem jest lepiej niż w innych systemach :razz:

kozidron napisał/a:
tak ale w połaczeniu z tym "absurdalnie" dużym kołem jest lepiej niż w innych systemach :razz:
Akurat tutaj rozmiar działa na niekorzyść, bo przekłada się na większy zakres ruchu palca... :smile:

jaad75 napisał/a:
Akurat tutaj rozmiar działa na niekorzyść, bo przekłada się na większy zakres ruchu palca... :smile:

nie, znaczy dawno nie miałeś tego "obrzydlistwa" w swoich rękach :razz: skok między jedną a drugą zakładką jest dość "bliski" dodatkowo czuje się opór miedzy "skokami" a wielkość koła pozwala ci w szybki sposób (i płynny) poruszać sie po najdalszych zakamarkach menu (to chyba zabrzmiało górnolotnie :wink: ale jest cholernie wygodne) :razz:

kozidron, ale Ty mówisz o kole, a ja o wybieraku kierunkowym, który zastąpił joystick... BTW, 60D miałem w ręce tylko raz, przez chwilę w sklepie - byłem mocno zawiedziony jakością plastiku, bo myślałem, że będzie conajmniej taki jak w Nikonach, czy Pentaksach...

jaad75, przeczytaj mój poprzedni post - ja mówię o działaniu wybieraka w połączeniu z tym "absurdalnie" duzym kolem....jak nauczysz się posługiwać tymi dwoma szplajsami na raz wtedy ergonomia brzydkiego canona nabiera sensu, przynajmniej dla mnie :razz: :wink:

jaad75 napisał/a:
BTW, 60D miałem w ręce tylko raz, przez chwilę w sklepie - byłem mocno zawiedziony jakością plastiku, bo myślałem, że będzie conajmniej taki jak w Nikonach, czy Pentaksach...

a to akurat fakt, dlatego o 60D nic nie wspominałem , on jakis taki cały plastikowy sie wydaje.

kozidron, ja do samego dużego koła nic nie mam, bardziej do jego położenia, bo powoduje całkowicie inne ustawienie ręki niż w innych systemach i jak dla mnie dużo mniej pewny uchwyt aparatu oraz wymusza inne ustawienie przedniej (czy też może raczej górnej) rolki.
Paweł_G - Wto 22 Lut, 2011

jaad75 napisał/a:
ja do samego dużego koła nic nie mam, bardziej do jego położenia, bo powoduje całkowicie inne ustawienie ręki niż w innych systemach i jak dla mnie dużo mniej pewny uchwyt aparatu oraz wymusza inne ustawienie przedniej (czy też może raczej górnej) rolki.

Kwestia 30 min i ręka się układa choć chyba wolałbym drugie pokrętło jak w Nikonach - bardziej anatomicznie :mrgreen:

GoOrange - Wto 22 Lut, 2011

jaad75 napisał/a:
kozidron, ale Ty mówisz o kole, a ja o wybieraku kierunkowym, który zastąpił joystick... BTW, 60D miałem w ręce tylko raz, przez chwilę w sklepie - byłem mocno zawiedziony jakością plastiku, bo myślałem, że będzie conajmniej taki jak w Nikonach, czy Pentaksach...

Rzeczywiście jak ktoś chce to może dołożyć 700 zł do lepszego plastiku, tyle że nie wiem czy jest sens dokładać i pogarszać sobie AF. Obudową zdjęć nie zrobisz a AF bardzo może pomóc.

Z resztą można dalej dokładać, kolejne 900 zł i mieć i lepszy plastik i lepszy AF. 7D.

GoOrange napisał/a:
Rzeczywiście jak ktoś chce to może dołożyć 700 zł do lepszego plastiku,
A które wyższe modele są plastikowe?... :razz:
GoOrange napisał/a:
tyle że nie wiem czy jest sens dokładać i pogarszać sobie AF. Obudową zdjęć nie zrobisz a AF bardzo może pomóc.
Od którego wyższego modelu Nikona, czy Pentaksa 60D ma lepszy AF?

jaad75 napisał/a:
A które wyższe modele są plastikowe?... :razz:
... no D7000 np, jego obudowa to połączenie magnezu i plastiku (60D to tylko plastik)
jaad75 napisał/a:
Od którego wyższego modelu Nikona, czy Pentaksa 60D ma lepszy AF?
... no od D7000, którego losowość, losowych egzemplarzy powinna skutecznie zniechęcać, przynajmniej na razie...

GoOrange napisał/a:
... no od D7000, którego losowość, losowych egzemplarzy powinna skutecznie zniechęcać, przynajmniej na razie...

i tak to sytuacja nisko procentowa w internecie urasta do "losowości" dobrych sztuk wśród całej produkcji :razz: :roll:

kufel - Wto 22 Lut, 2011

GoOrange napisał/a:
no od D7000, którego losowość, losowych egzemplarzy powinna skutecznie zniechęcać, przynajmniej na razie...
AF d7k wygląda na lepszy , na papierku przynajmniej ,czytając specyfikacje. z definicji powinien być lepszy od tego w 60D , ale ilość negatywnych komentarzy i problemów z nim może faktycznie zniechęcać,choć nie wiem czy akurat powinno. z tym ze majac do dyspozycji sprawną puszke d7000 można przypuszczać ze af będzie lepszy niz w 60D.

kozidron napisał/a:
GoOrange napisał/a:

i tak to sytuacja nisko procentowa w internecie urasta do "losowości" dobrych sztuk wśród całej produkcji :razz: :roll:

Czytanie ze zrozumieniem kłania się kolego... Losowość (losowe działanie AF), losowych (jak do tej pory nie stwierdzono zależności między miejscem zakupu, serią itp.)egzemplarzy...

Gdzie tu mowa o jakiejś zależności dobrych do złych egzemplarzy?

komor - Wto 22 Lut, 2011

jaad75 napisał/a:
Punkty AF zmieniasz przyciskami kierunkowymi, tak jak w większości innych lustrzanek.

Czyli koszmarek ergonomiczny na poziomie 3-cyfrowych Canonów. :) To ja już wolę dzyndzel z 2-cyfrowych modeli, choć czasem jego mały rozmiar działa na niekorzyść precyzji zmian. A, no i jeszcze to dziwne położenie przedniej rolki w Pentaksach, tak samo dziwne jak w Nikonie. :) Nie mógłbym się przyzwyczaić do tak dziwnego wykrzywiania ręki. :)

GoOrange napisał/a:
Czytanie ze zrozumieniem kłania się kolego... Losowość

losowość af-u, losowych egzemplarzy powinna skutecznie zniechęcać :razz: ?

Losowość af-u, losowych egzemplarzy nie powinna skutecznie zniechęcać, no chyba że kogoś, kto zakłada że cos po przecinku zera jest cechą całej linii produkcyjnej.

No i właśnie wypisując takie bzdury powielasz internetowe mity, zresztą tu się też kłania czytanie ze zrozumieniem + wyciąganie logicznych wniosków :razz:

komor napisał/a:
Czyli koszmarek ergonomiczny na poziomie 3-cyfrowych Canonów. :)
Norma w większości puszek, większości systemów, więc dla użytkowników większości lustrzanek to naturalne... Co innego dla użytkowników kompaktów, tam często jest joystick... :razz:
komor napisał/a:
A, no i jeszcze to dziwne położenie przedniej rolki w Pentaksach, tak samo dziwne jak w Nikonie. :)
I Olympusie, Sigmie, a nawet nowszych Sony... Tylko Canon wymaga takiego artretycznego koślawca... :mrgreen:

jaad75 napisał/a:
Tylko Canon wymaga takiego artretycznego koślawca... :mrgreen:

wskazujący właśnie w canonie jest na miejscu, dodatkowo operuje przy funkcyjnych i to jest właśnie wygodne, chwyt jest tak wyprofilowany, że przy przeciętnej ręce spokojnie sięgasz wskazującym nawet do WB a tym bardziej do iso :razz:

hehe......bo jak sobie przypomnę gdzie trzeba sięgać w pentaxie to się nie dziwie, ze sobie chwalisz przewalenie tego na rolkę :razz:

kozidron napisał/a:
GoOrange napisał/a:
Czytanie ze zrozumieniem kłania się kolego... Losowość

losowość af-u, losowych egzemplarzy powinna skutecznie zniechęcać :razz: ?

Losowość af-u, losowych egzemplarzy nie powinna skutecznie zniechęcać, no chyba że kogoś, kto zakłada że cos po przecinku zera jest cechą całej linii produkcyjnej.

No i właśnie wypisując takie bzdury powielasz internetowe mity, zresztą tu się też kłania czytanie ze zrozumieniem + wyciąganie logicznych wniosków :razz:

Nie, nie zakładam że "coś po przecinku zera" jest cechą całej linii produkcyjnej ale nie jestem w stanie wykluczyć że "ostatni uwalony egzemplarz" nie trafi właśnie na mnie. Właśnie to mnie skutecznie zniechęca!

moronica - Wto 22 Lut, 2011

hmm by kogos zniechecic to ten najpierw musi miec chec ;) no nie mow, ze cie korcilo by przejsc na zolta strone mocy, bo nie uwierze :P

moronica napisał/a:
hmm by kogos zniechecic to ten najpierw musi miec chec ;) no nie mow, ze cie korcilo by przejsc na zolta strone mocy, bo nie uwierze :P

Byłem tam... Brrr... Tam jest straaasznie... :mrgreen:

Szczerze mówiąc to tu mi na razie dobrze ale nigdy, nie mów nigdy...

GoOrange napisał/a:
Nie, nie zakładam że "coś po przecinku zera" jest cechą całej linii produkcyjnej ale nie jestem w stanie wykluczyć że "ostatni uwalony egzemplarz" nie trafi właśnie na mnie. Właśnie to mnie skutecznie zniechęca!

GoOrange, wcześniej nie użyłeś zwrotu "że ciebie", teraz tak - spoko.
Tylko musiałbyś mieć sporo "szczęścia", żeby trafić na taki egzemplarz (pomijam, że mozna zwrócić), ja po prostu czasem reaguje na takie przepisywanie "sensacji z internetu" - alergią.

edit.
....a takie sensację na niektórych działają :wink: wczoraj wmawiałem koledze, ze jego K5 na pewno ma plamy na matrycy, pokazałem mu parę stronek z takimi tematami a potem.. ....cały w stresie wracał do domu by to sprawdzić(jestem wredna małpą).
Jak do mnie dzwonił wieczorkiem to coś mamrotał, że już się ze mną piwa nie napije, jak go będę tak straszył :wink:

kozidron napisał/a:
hehe......bo jak sobie przypomnę gdzie trzeba sięgać w pentaxie to się nie dziwie, ze sobie chwalisz przewalenie tego na rolkę :razz:
Mówisz o ISO w K10D? Kurde, dla mnie do tej pory "OK + przednia rolka" jest wygodniejsze niż to (bliższe Canonowi) rozwiązanie, które jest w K-7/K-5...

jaad75 napisał/a:
Mówisz o ISO w K10D?

tak

kozidron napisał/a:
GoOrange napisał/a:

GoOrange, wcześniej nie użyłeś zwrotu "że ciebie", teraz tak - spoko.
Tylko musiałbyś mieć sporo "szczęścia", żeby trafić na taki egzemplarz (pomijam, że mozna zwrócić), ja po prostu czasem reaguje na takie przepisywanie "sensacji z internetu" - alergią.

Pewnie masz rację że część z tych historii to brednie, ale są też środowiska opiniotwórcze i jeśli tam coś w trawie piszczy to...

Internetowa łatwość opowiedzenia swojej historii i jej późniejsza "trwałość" powoduje że rzeczywiście nie zawsze wartość takich opinii jest wysoka.

maput - Wto 22 Lut, 2011

Tyle że swoje internetowe historie piszą zazwyczaj Ci niezadowoleni. A cała masa ludzi bez kłopotów po prostu robi zdjęcia. To poważnie zaburza proporcje i zawyża statystyki.
Baku - Sro 23 Lut, 2011

Dlatego warto mieć coś takiego na uwadze i tzw. opinie użytkowników czy 'testimoniale' zostawiać amerykanom, którzy na ogół bezkrytycznie w nie wierzą.
Jest jeszcze druga strona medalu. Zasięgając opinii u użytkownika danego sprzętu, zwykle ma on tendencję do marginalizowania wad tłumacząc tym samym swoją decyzję zakupową.
Najlepiej, to mieć możliwość samodzielnego zapoznania się z danym urządzeniem.

B o g d a n - Sro 23 Lut, 2011

Baku napisał/a:
Dlatego warto mieć coś takiego na uwadze i tzw. opinie użytkowników czy 'testimoniale' zostawiać amerykanom, którzy na ogół bezkrytycznie w nie wierzą.
Jak widać u nas też zaczyna to tak działać, a nawet gorzej.
Wystarczy, że jedna osoba trafiła na uszkodzony egzemplarz i rozpowiedziała to po kilku forach.

Szkoda mi trochę D7000 bo zdaje się, że to w określonym segmencie aparatów, jest kiler'owy zawodnik.

Baku - Sro 23 Lut, 2011

Nie lituj się zbytnio. Przecież masz aparat, w którym wedle obiegowych opinii, nie ma znaczenia czy AF jest on czy off, bo i tak zwykle nie trafia.
hijax_pl - Sro 23 Lut, 2011

Taaa.. niech żyją sieciowe montrości :lol: :lol: :lol:
Cytat:
wedle obiegowych opinii, nie ma znaczenia czy AF jest on czy off, bo i tak zwykle nie trafia.
GoOrange, może dobrze że wycofali ten aparat ;)