forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - D700 vs D3s prosze o doradzenie

master-photo - Nie 20 Lut, 2011
Temat postu: D700 vs D3s prosze o doradzenie
Witam jest to moj pierwszy post.

Moze temat wyglada dosc glupio i niektorym odpowiedz wyda sie oczywista moje pytanie jest nieco inne. Chodzi mi o aparat pelnoklatkowy oczywiscie i zastanawiam sie nad dwoma zestawami Nikon D700 z 24-70 i 70-200 oba 2.8 czy moze D3s z 24-70 2.8 czy kosztem tele kupic lepsza puszke?

Wczesniej bralem pod uwage Canona np 5D mk2 ale odpadl z tego wzgledu ze uzytkuje Nikona, no i AF w Canonie mnie odraza...

Co byscie wybrali? Ale prosze o normalne odpowiedzi a nie jakies wygadywanie glupot ;)

kozidron - Nie 20 Lut, 2011

master-photo,
normalne pytanie brzmi: do czego- ten zestaw, bo jak do niedzielnego pstrykania to wolałbym zestaw z dwoma szkłami a najlepiej (chociaz te zoomy są "zacne") wymieniłbym zoomy na stałki pod własne potrzeby (i tu wpisz do jakich tematów najczęściej podchodzisz).

reporterka, zmienne warunki oswietleniowe, czasem warunki pogodowe. wiem ze d3s ma swietne uszczelnienia i jest bardzo dobra puszka, na d700 zlego zdania ciezko powiedziec.

powiem tak bardzo wymagam, szczelnosci zestawu, niezawodnosci, szybkosci no i jakosci ale to kazdy wymaga jakosci.

coraz czesciej mysle o d3s chociaz 70-200 tez kusi...

007areka - Nie 20 Lut, 2011

d3 to spora pucha, j bym bral 700 i szkla, puszke i tak za jakis czas wymienisz lub dokupisz druga,... szkla zostana.....chc nie wiem jaka foto sie zajmujesz i do czego to ma byc
jaad75 - Nie 20 Lut, 2011

master-photo napisał/a:
reporterka, zmienne warunki oswietleniowe, czasem warunki pogodowe.
Zdecydowanie D3s. Nie ma w tej chwili puszki pracującej lepiej w trudnych warunkach oświetleniowych. Jeśli chodzi o szum jest działkę lepiej, niż w przypadku D700.

jaad75 napisał/a:
Zdecydowanie D3s. Nie ma w tej chwili puszki pracującej lepiej w trudnych warunkach oświetleniowych. Jeśli chodzi o szum jest działkę lepiej, niż w przypadku D700.

no tak ale zycie jest pełne kompromisów i jakby miało sie to odbyć kosztem 70-200/2.8 to brałbym d700.

Tylko pomyślałbym jeszcze o lampie, zresztą ciężko ocenić co to za "reporterka", czy to sterylne cykanie w pomieszczeniach(gdzie lampą mozna się wspomagać), czy off road gdzie nawet lampa nie pomoże.

Sunders - Nie 20 Lut, 2011

master-photo napisał/a:
reporterka, zmienne warunki oswietleniowe, czasem warunki pogodowe

master-photo napisał/a:
bardzo wymagam, szczelnosci zestawu, niezawodnosci, szybkosci no i jakosci

Przy takich zastosowaniach i wymaganiach, też stawiałbym na D3s, ze względu na lepsze uszczelnienia, mniejsze szumy i szybszą serię.

lampe mam z tym to zaden problem ;) SB-900 jest wiec wiecie, teraz tylko dobra puszka dla wymagajacych...

kozidron napisał/a:
zresztą ciężko ocenić co to za "reporterka", czy to sterylne cykanie w pomieszczeniach(gdzie lampą mozna się wspomagać), czy off road
Do sterylnego cykania w pomieszczeniach, to raczej te uszczelnienia się tak sobie przydają... :smile:
Ale fakt, nie wiadomo co to za reporterka, i czy bez tele można się obejść...

sigmiarz - Nie 20 Lut, 2011

to zależy jaka reporterka.. jednak d3s to bardziej szybkostrzelna, lepszoaefna, jednak ja osobiście wybrałbym nieco bardziej poręczną d700 albo k3 z matrycą FF (ale tego ostatniego nie ma więc wybór mam ograniczony) :)

Cytat:
albo k3 z matrycą FF (ale tego ostatniego nie ma więc wybór mam ograniczony) :)

matko z córka, czytam to już któryś raz- sigmiarz, nie przy jedzeniu :razz: :wink:

master-photo, mimo wszystko jak 70-200 potrzebny to sprawa oczywista :cool:

kozidron napisał/a:
master-photo, mimo wszystko jak 70-200 potrzebny to sprawa oczywista :cool:
Czy ja wiem? Wolałbym kupić starsze 70(80)-200, ale mieć lepszą puszkę.

chyba jednak sie zdecyduje na d700 z dwoma szklami, oba szkla mialem w rekach wiec wiem czego sie spodziewac, a puszke moze sie dorzuci kiedys taka d3s lub d4 jak wyjdzie :)
AM - Nie 20 Lut, 2011

Jak dwa szkla do reporterki to 17-35 + 70-200

master-photo napisał/a:
chyba jednak sie zdecyduje na d700 z dwoma szklami, oba szkla mialem w rekach wiec wiem czego sie spodziewac, a puszke moze sie dorzuci kiedys taka d3s lub d4 jak wyjdzie :)
Lepsza puszka pozwoli Ci mieć lepsze od innych zdjęcia w bardzo trudnych warunkach - to jest moim zdaniem silniejszy argument niż te kilka kilka linii na mm w nowszym szkle.
AM napisał/a:
Też bym wolał taki zestaw.

jaad75 napisał/a:
Lepsza puszka pozwoli Ci mieć lepsze od innych zdjęcia w bardzo trudnych warunkach - to jest moim zdaniem silniejszy argument niż te kilka kilka linii na mm w nowszym szkle.

no niby racja, tym bardziej że zaraz się okaże ze "materiał końcowy " ląduje na necie max 1200x800pix albo a5 do gazety :wink: i wszystko to tylko kwestia doboru szkła z szybkim af-em. Z moich obserwacji (polskie smutne realia) przy reporterce widzę najczęsciej d300 i 7d.

musze przemyslec temat... na spokojnie za i przeciw :P w sumie wlasnie D3s kosi tym wszystkim co moze zaoferowac, w sumie z takim 24-70 by byl super, pozniej bym sobie mogl dorzucic 17-35 i 70-200, wiec moze i by starczyl na poczatek ten zakres mm w szklach, budzet ograniczony wlasnie do tego...

AM napisał/a:

bzdura, ultraszeroko na dole.. może się przydać ale rzadziej i to duzo rzadziej,
niż zakres 35 - 70, z takimi radami... :evil:

[ Dodano: Nie 20 Lut, 2011 19:55 ]
kozidron napisał/a:
Z moich obserwacji (polskie smutne realia) przy reporterce widzę najczęsciej d300 i 7d.

to nie smutne realia, to power of crop! :razz:

sigmiarz napisał/a:
bzdura, ultraszeroko na dole.. może się przydać ale rzadziej i to duzo rzadziej,
niż zakres 35 - 70, z takimi radami... :evil:
Zależy jak komu. Moim zdaniem 17-35 to znacznie uniwersalniejszy zakres niż 24-70. Zresztą większość ciekawej reporterki "z centrum wydarzeń" powstaje właśnie takimi kątami. 24-70, to taki grzeczny spacerzoomek - zero dramatyzmu...

sigmiarz napisał/a:
bzdura

Komor, zabronił uzywać tego słowa w nieuzasadnionych sytuacjach... :razz: :wink:

sigmiarz, a skąd wiesz jaka to reporterka, przecież autor nie wspomniał czym się zajmuje dokładnie, dodatkowo nie napisał "jaki musi być materiał końcowy" i po co mu te uszczelnienia ..........przecież możemy sobie tylko gdybać :razz:

Ta sytuacja wygląda jakby ślepy pomagał facetowi z czarną przepaską na oczach przejść przez ulicę.

[ Dodano: Nie 20 Lut, 2011 19:59 ]
sigmiarz napisał/a:
to nie smutne realia, to power of crop! :razz:

hehe ..a to jest dobre, jak spotkam kumpla z gazety to będę tak z niego własnie cisnął :wink:

edit.

jaad75 napisał/a:
24-70, to taki grzeczny spacerzoomek - zero dramatyzmu...

u nas jest dramatycznie bez względu na ogniskową :wink:

kozidron napisał/a:
Komor, zabronił uzywać tego słowa w nieuzasadnionych sytuacjach... :razz: :wink:
Gdzie, kiedy???... :razz: :smile:

jaad75 napisał/a:
Gdzie, kiedy???... :razz: :smile:

dawno temu .... :wink: :razz:

no to tak aparat potrzebuje do slubnych np, chociaz tez sie zajmuje fotografia krajobrazowa, czesto wylaze w roznych warunkach z aparatem po konkretne zdjecia, co do slubniakow juz robilem zdjecia gdzie mnie dosc powaznie deszcz zaskoczyl, udalo mi sie uciec ale zdjec nie bylo z kilku waznych momentow. No i moze sie w przyszlosci zajme troszke sportem ale to na wyzszych ogniskowych i raczej juz stalki, ale to narazie tylko plany.

krotko mowiac potrzebuje aparatu ktory mnie nie zawiedzie jesli nagle zacznie deszcz lac...

Eee, ja myślałem, że to jakaś poważniejsza reporterka, a nie kotleciarstwo... :razz: Do tego, to Ci wystarczy D700...

[ Dodano: Nie 20 Lut, 2011 20:06 ]
kozidron napisał/a:
dawno temu .... :wink: :razz:
Nikt mnie nie zawiadomił... :mrgreen:

hehe ;) ale nikt nie mowil ze powazniejsza reporterka nie wchodzi w gre :P jak tylko sprzet by byl to i bym sie zajal :D

master-photo, a tych ujęć na deszczu nie zrobiłes bo bałeś się że puszka zmoknie ?

jaad75 napisał/a:
Eee, ja myślałem, że to jakaś poważniejsza reporterka, a nie kotleciarstwo... :razz: Do tego, to Ci wystarczy D700...

hehe a coś mnie swędziło, że tak będzie :wink:

master-photo a tak na serio, to chyba bym się skupił bardziej na szkłach do tego d700.

no ogolem to bardzo duzo robie zdjec i to roznych, no i wlasnie balem sie ze mi puszka zamoknie, no i teraz juz sam nie wiem co wybrac... na slubnych sie u mnie nie konczy no ale moze i lepiej bedzie D700 z tymi dwoma szklami a pozniej sie usklada znowu na d3s czy d4 ;)
maput - Nie 20 Lut, 2011

do ślubów zdecydowanie bardziej bym wolał 17-35 niż 24-70.

A D4 pewnie nie będzie, bo japońce 4 nie lubią ;) Będzie D5.

AM - Nie 20 Lut, 2011

sigmiarz napisał/a:
niż zakres 35 - 70, z takimi radami...

To miedzy 35mm a 90mm sa jakies uzyteczne ogniskowe?
Ten zestaw szkiel to standard.

ale to juz odbiegacie od tematu... szeroki kat pewnie kiedys bym kupil ale jeszcze nie w tej chwili, mysle nad d700 albo d3s... juz sam nie wiem, 70-200 dobrze miec od razu, a znowu jakosc d3s robi wrazenie i pod wzgledem budowy sprzetu jak i jakosci obrazu.

d700 to też jakość, nieco lepiej na wysokich czułościach, ale bez przesady..

w kwestii ogniskowych (to prawdopodobnie prowokacja :) ale napisze co myślę) to zależy od stylu fotografowania, istnieje taka ogólna opinia że szerokie kąty same zdjęcia robią, co byś nie zrobił to z 18 mm (ff) dostaniesz dynamiczny kadr, a 24 mm to już jest szeroko, pojawiają się zniekształcenia i żeby było realistycznie, nie było Van Goghowskich krzyków w rogach kadru lepiej trzymać się 30mm, ale rozumiem, widze te kadry 15 mm,
aparat przechylony od 25° - w skrócie wesele na statku podczas niezłego sztormu :lol:

sigmiarz napisał/a:
d700 to też jakość, nieco lepiej na wysokich czułościach, ale bez przesady..
Na wysokich czułościach różnice są bardz wyraźne - ISO12800 z D3s wygląda prawie jak 6400 z D700.
sigmiarz napisał/a:
żeby było realistycznie, nie było Van Goghowskich krzyków w rogach kadru lepiej trzymać się 30mm
Zależy od kompozycji kadru i pomysłu. BTW, "Van Goghowskie krzyki"?... :razz:
hijax_pl - Nie 20 Lut, 2011

jaad75 napisał/a:
"Van Goghowskie krzyki"?
Chyba o Mucha chodzi ;)

tak .. chodziło o Muncha, mieli podobną manierę stąd pomyłka. :oops:

[ Dodano: Nie 20 Lut, 2011 23:29 ]
http://i2.pinger.pl/pgr13...e10cb/krzyk.jpg
http://cinematicpassions....10/vangogh4.jpg

można się pomylić.

maput - Pon 21 Lut, 2011

70-200 to szkło świetne, ale przy ślubach potrzebne tak sobie. Może do plenerów, ale "w akcji" raczej zbędne. Lepiej dokup sobie drugie body z niższej półki, a zamiast 24-70 kilka stałek...
sigmiarz - Pon 21 Lut, 2011

Jasne, i bardzo dobre optycznie szkło o uniwersalnym zakresie, wygodniejsze w użyciu niż kilka stałek, które i tak będą mocno przymykane.
jaad75 - Pon 21 Lut, 2011

f/2.8, to nie jest jasno, "uniweresalny zakres" dla każdego zadania jest inny, kilka stałek niekoniecznie oznacza niewygodę, a czy będą przymykane, to kwestia preferencji fotografującego, pewnym jest jednak, że zoomy f/2.8 z całą pewnością nie będą mogły być otwarte bardziej, niż do f/2.8...
maput - Pon 21 Lut, 2011

sigmiarz napisał/a:
Jasne, i bardzo dobre optycznie szkło o uniwersalnym zakresie, wygodniejsze w użyciu niż kilka stałek, które i tak będą mocno przymykane.

Przy ślubnych szkłach nie liczyłbym że będą mocno przymykane..

Fatman73 - Pon 21 Lut, 2011

sigmiarz, a czemu stałki miały by być mocno przymykane przy ślubnym foceniu ?

może nie wszyscy mają potrzebę upajania się bokehem.
Bardzo często nadużywany przy tej okazji środek wyrazu.
Za każdym razem międlicie te same oczywistości.

Paweł_G - Pon 21 Lut, 2011

Co do uszczelnień i zakresu ogniskowych do reporterki to wczoraj o 22 na kanale National Geographic był dokument o fotografie tegoż magazynu Panu Reza Deghati. Pan robił zdjęcia w Afganistanie nosząc na ramionach (bez żadnych super toreb) dwa 5D Mk2 z 16-35 i 70-200. Uszczelnienia jako warunek konieczny do zdjęc ślubnych to chyba żart :mrgreen:

PS Dodam jeszcze że Pan Reza nie miał na szkłach żadnych UV-łek a osłony przeciwsłoneczne zakładał nader rzadko.

kozidron - Pon 21 Lut, 2011

Paweł_G napisał/a:
Uszczelnienia jako warunek konieczny do zdjęc ślubnych to chyba żart :mrgreen:

dlatego wcześniej pytałem, czemu te deszczowe ujęcia nie wyszły, czy z powodu puszki czy moze fotograf przestraszył się wody :razz: :wink:

maput - Pon 21 Lut, 2011

sigmiarz napisał/a:

Ale to zazwyczaj nie chodzi o upajanie się bokeh, tylko o brak światła ;) f2.8 to często za ciemno jest.

maput napisał/a:

Ale to zazwyczaj nie chodzi o upajanie się bokeh, tylko o brak światła ;) f2.8 to często za ciemno jest.

No chyba że autor wątku zdecyduje się na D3s - przy iso 12 800 z tej puszki na f4 da radę zdjęcia robić :razz:

dr11 - Pon 21 Lut, 2011

A poza tym jak później teściom wytłumaczyć, że mimo, iż stali 3 metry dalej, to są rozmazani? :D

dr11 napisał/a:
A poza tym jak później teściom wytłumaczyć, że mimo, iż stali 3 metry dalej, to są rozmazani? :D

Trzeba im wmówić że za dużo wypili - dobry bajer pół roboty :mrgreen:

dr11 napisał/a:
Trzeba im wmówić, że to dlatego, że byli pijani.

[ Dodano: Pon 21 Lut, 2011 14:50 ]
Paweł_G, byłeś szybszy... :smile:

dr11 - Pon 21 Lut, 2011

Dzięki Panowie, wiem już na jakie teksty uczulić teściów ;) :D

sigmiarz napisał/a:

Dotychczas trafiałem na klientów, którzy własnie to robili.

Fatman73 napisał/a:
To miałeś dużo szczęścia - na własne uszy słyszałem narzekania na nieostre osoby w tle, na całkiem niezłych skądinąd zdjęciach ślubnych... :smile:

Kwestia wyjaśnienia klientom podczas pierwszej rozmowy swojego sposobu pracy. Warto jest mieć również odpowiedni zapis w umowie.

jaad75 napisał/a:
Fatman73 napisał/a:
To miałeś dużo szczęścia - na własne uszy słyszałem narzekania na nieostre osoby w tle, na całkiem niezłych skądinąd zdjęciach ślubnych... :smile:

Też słyszałem, ale to opitalali kumpla nie mnie ;-)

Jak do mnie młodzi przychodzą pogadać to ich uświadamiam -i albo im się podoba (dotychczas tak), albo szukają kogoś innego (na razie nie musieli) ;-)

Przy budżecie na obiektywy około 10k mozna myslec o jednym jasnym zoomie i dwóch stałkach, przy budżecie 5k jest problem, bo zoom jest świetny w dynamicznych sytuacjach, ale w kościele jasna 50-tka albo 30-tka ratuje sytuacje gdy komuś zależy na zachowaniu zastanego światła ze zwykle niewielkich kościelnych okien, żarowe z góry to już nie to.. jednak 2.8 to już dość jasno, i płytka głębia ostrości też jest. Jeśli kogoś stać może mieć dwie puchy każdą z innym szkłem, dla jednopuszkowca zoom jest wygodniejszy a w wielu ślubnych sytuacjach nie do zastąpienia, wyjście z kościoła etc.
darekk - Sob 26 Lut, 2011

Do jednego body zestaw N17-35/2.8 i N70-200/2.8 na śluby to pomyłka. Najlepszym rozwiązaniem jest tu N24-70/2.8. Do dwóch body jak najbardziej ten zestaw pasuje, jak już ktoś wyżej pisał na przykładzie tego reportera. D3s ma tak wysokie używalne ISO że N24-70/2.8 wystarczy a i tak zrobisz nim około 90% reportażu ślubnego. N70-200/2.8 jest średnio używalne na ślubach, chyba że plener i na 17mm zrobisz ze 4-6 zdjęcia na przygotowaniach i ślubie razem. Najpopularniejszy zakres to 24-35mm na ślubach i on mieści się akurat w N24-70/2.8.
ghost - Sob 26 Lut, 2011

podobnie jak w 17-35 :cool:
darekk - Sob 26 Lut, 2011

Ale na przysiędze N24-70/2.8 możesz obrączki na dłoniach lub same na tacy zrobić na zbliżeniu na 70mm lub portrety PM jak składają przysięgę, czego już nie zrobisz na 17-35 bo musisz sięgać po drugie body z węższym obiektywem lub szybko zmienić obiektyw na jednym body jak pracujesz.
master-photo - Sob 26 Lut, 2011

zostaje jednak przy D700 i 24-70 2.8 przekonuje mnie mocno ten zestaw. No i jednak na 70-200 nie starczy mi kasiorki :P musze kombinowac inny obiektyw a pozniej dosklada sie jakos powoli :) myslalem nad 105 2.8 (wiem macro ale moze sie przydac... zreszta lubie macro ;) ) no i mysle ze 24-70 to super obiektyw bardzo uniwersalny i uzyteczny. Mysle ze bede zadowolony z zestawu takiego.

Pozniej jeszcze dokupie D3s i 70-200 no i drugie 24-70 i na dwoch fotografow jechac :) damy rade! :)

dzieki za pomoc tak btw :)