forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Na czym polega redukcja szumów w 30d?

Smola - Pon 03 Wrz, 2007
Temat postu: Na czym polega redukcja szumów w 30d?
Na czym polega redukcja szumów w 30d? W technicznym sensie.

Można ją włączyć na stałe, wyłączyć lub ustawić na tzw. auto by aparat sam decydował kiedy tą funkcję zastosować.

Są jakieś tego minusy?

Jakie ustawienie zalecacie?

jaad75 - Pon 03 Wrz, 2007

Przede wszystkim na redukcji na poziomie sprzętowym, przy odczycie sygnału z pojedynczego fotodetektora i absolutnie nie da się tego wyłączyć, bo na tym opiera się fakt, że wogóle coś widać na zdjęciach z aparatów z matrycą CMOS... :)
protazy - Pon 03 Wrz, 2007

jaad75 napisał/a:
Przede wszystkim na redukcji na poziomie sprzętowym, przy odczycie sygnału z pojedynczego fotodetektora i absolutnie nie da się tego wyłączyć, bo na tym opiera się fakt, że wogóle coś widać na zdjęciach z aparatów z matrycą CMOS... :)

A może byś najpierw conieco poczytał 30D i innych canonach?? :roll:
Redukcja szumów dla zdjęc o czasach dłuższych niż 1sekunda to bardzo przydatna sprawa, polega na powtórzeniu przez aparat identycznej ekspozycji ale z zamkniętą migawką i odjęciu tego obrazu od ekspozycji zrobionej przez fotografa co skutkuje redukcją szumów i ewentualnych wad matrycy 8)

protazy napisał/a:
A może byś najpierw conieco poczytał 30D i innych canonach?? :roll:

Kolega nie sprecyzował o który stopień redukcji mu chodzi, więc napisałem o tym najbardziej podstawowym i najgłębszym. Poza tym, po coś wstawiłem tę emotkę na końcu...

Ale użytkownicy canonów wiedzą o tej funkcji w C.Fn choć nie zawsze ją rozumieją zwłaszcza że po włączeniu jej, zrobienie 10minutowej ekspozycji trwa 20minut. :oops: A pytanie domyślam się spowodowało zdziwienie istnienia takiej funkcji w body które przecież szumów nie posiada wogóle :lol: :lol: :lol:

Odejmowanie dark frame'a jest chyba opcją w każdym aparacie...

Odnośnie innych systemów nie wypowiadam się bo nieznam :roll: wiem natomiast że w 350D, 30D i 5D jest to jedyna funkcja ingerująca w szumy dostępna dla uzytkownika :oops: , takie aparaty miałem/mam więc odpowiadam na zadane pytanie :D
Smola - Wto 04 Wrz, 2007

Dzieki za odp.

Tak chodzi mi o tą redukcję w C.Fn.

No ale w takim razie On, Off czy Auto. Co polecacie??

I czy redukcja wiąże się z jakąś stratą np. na jakości ? Tzn. z jednej strony poprawia ale z drugiej coś tam pogarsza

protazy - Wto 04 Wrz, 2007

Osobiście mam te obcję właczoną na ON, czy coś psuje?? niewiem ale efekty na zdjęciu są znacznie lepsze przy ON niż przy OFF 8)
MM - Wto 04 Wrz, 2007

A ja mam na OFF :D
protazy - Wto 04 Wrz, 2007

MM napisał/a:
A ja mam na OFF :D

Bo czerwonoamiści tak mają :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: