forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Dziwny dylemat... obiektyw czy akcesoria...

login_87 - Pon 21 Lut, 2011
Temat postu: Dziwny dylemat... obiektyw czy akcesoria...
A wiec... Doszedlem do wniosku ze chcialbym kupic sobie cos nowego i tutaj zaczyna sie problem. Zdjecia robie calkowicie amatorsko. Zastanawiam sie nad Sigma 10-20 VS nissin di622 + statyw. Mozna powiedziec ze koszty porownywalne. I niewiem co mi sprawi wiecej przyjemnosci z fotografowania. Czy nowa ogniskowa czy jednak mozliwosc doswietlenia i dluzsze czasy naswietlania... Pewnie gdybym na tydzien mial te rzeczy do dyspozycji sam bym sobie odpowiedzial na to pytanie ale w tej sytuacji.... Macie wieksze doswiadczenie prosze powiedzcie jakie jest Wasze zdanie.
B o g d a n - Wto 22 Lut, 2011

login_87 napisał/a:
I niewiem co mi sprawi wiecej przyjemnosci z fotografowania. Czy nowa ogniskowa czy jednak mozliwosc doswietlenia i dluzsze czasy naswietlania... Pewnie gdybym na tydzien mial te rzeczy do dyspozycji sam bym sobie odpowiedzial na to pytanie ale w tej sytuacji.... Macie wieksze doswiadczenie prosze powiedzcie jakie jest Wasze zdanie.

Jeżeli sam nie wiesz czego bardziej potrzebujesz, to znaczy, że niczego nie potrzebujesz tak naprawdę.
Kup sobie piwo i zrób popcorn. :grin:

komor - Wto 22 Lut, 2011

login_87, sam musisz zdecydować co Cię bardziej ciągnie: zdjęcia krajobrazowe czy np. „reporterka” lub „studio” z lampą. Zresztą zestaw statyw + lampa to akurat pozwoli rozwijać obydwa kierunki. :)
Paweł_G - Wto 22 Lut, 2011

Ja bym brał jednak szkiełko choć akurat ta Sigma jest kiepska - przy nieodpowiednim traktowaniu nawet w centrum kadru potrafi z człowieka zrobić stożkogłowego kosmitę. W tym całym zestawieniu niepotrzebny jest statyw. Ja mam i używam może z 3 razy w roku :mrgreen:
Usjwo - Wto 22 Lut, 2011

W tym wypadku ja bym bral lampe i statyw, 10-20 to szerokie szklo i trzeba miec do niego zastosowanie.
Sunders - Wto 22 Lut, 2011

login_87, a jakie obiektywy już masz?
login_87 - Wto 22 Lut, 2011

Sunders napisał/a:
login_87, a jakie obiektywy już masz?

n18-105 i n50 1.8
Paweł_G napisał/a:
Ja bym brał jednak szkiełko choć akurat ta Sigma jest kiepska :

A jakie inne szerokie szkielko byloby lepsze??

PiotrOs - Wto 22 Lut, 2011

Ile zdjec zrobiles na szerokim koncu 18-105? Bo przy 10-20 trzeba wiedziec, co sie chce robic. Jak chcesz kupic i przekonac sie, czy Ci bedzie pasowac, to nie tedy droga, szkoda kasy.
Jesli nie wiesz co Cie naprawde kreci, spraw sobie niedrogi 35/1.8 do tzw. fotografii ogolnej (z braku lepszego wyrazenia). Ustaw sobie swoj zoom na 35 i przyjrzyj sie. To naprawde uniwersalne szkielko. I na lampe zostanie :mrgreen:

moronica - Wto 22 Lut, 2011

mysle ze Paweł_G akurat nie lubi tego typu obiektywow i stad ta opinia. odnoszenie sie do nich przez pryzmat tego, jak beda na zdjeciach wygladali ludzie, jest kompletnie bez sensu

jesli sigma 10-20 to ta nowsza f/3.5 albo tokina 11-18 f/2.8 jesli myslisz o wnetrzach. opcja bardziej ekonomiczna - tokina 12-24 II f/4 - przystepna cenowo i bardzo ostra

jaad75 - Wto 22 Lut, 2011

Z pewnością zakup i nauka pracy z lampą otworzyłaby Ci oczy na wiele rzeczy, ale obawiam się, że jeśli chcesz ja kupić "dla doświetlania", to może jeszcze nie jesteś na to gotowy... :smile:
Sam powinieneś wiedzieć, jaki typ fotografii interesuje Cię w tym momencie najbardziej i dobrać odpowiednie narzędzia...

dr11 - Wto 22 Lut, 2011

A jak interesuje go każdy rodzaj, tak jak np. mnie? ;) :P

moronica napisał/a:
mysle ze Paweł_G

jesli sigma 10-20 to ta nowsza f/3.5 albo tokina 11-18 f/2.8 jesli myslisz o wnetrzach. opcja bardziej ekonomiczna - tokina 12-24 II f/4 - przystepna cenowo i bardzo ostra

Szczerze mowiac myslalem o tej starszej sigmie ( tansza :/) i to uzywanej (tak w okoicach 1500zl).
Tokina chyba 11-16?
T12-24 wersja I jest naprawde przystepna cenowo II w sumie tez nie najgorzej ale na allegro jakos ciezko ja znalezc:/

jezu faktycznie napisalam 11-18, moj blad ;) myslalam jedno a pisalam drugie
ta starsza sigma nie byla zla, z pewnoscia lepsza optycznie niz tamron 10-24

porownaj sobie tu obie sigmy, tokine i tamrona
http://www.juzaphoto.com/...mron_tokina.htm

dr11 napisał/a:
Każdy interesuje Cię w każdej chwili tak samo? Bo zazyczaj przechodzi się fazy zainteresowania poszczególnymi gatunkami... BTW, jak idziesz w plener z modelką i oświetleniem, to kończy się fotografowaniem krajobrazów na statywie?... :cool: :razz:

jaad75 napisał/a:
"dla doświetlania", to może jeszcze nie jesteś na to gotowy... :smile:
Sam powinieneś wiedzieć, jaki typ fotografii interesuje Cię w tym momencie najbardziej i dobrać odpowiednie narzędzia...

dr11 napisał/a:

moze sie troche zle wyrazilem z tym doswietlaniem... a jaki rodzaj fotografi mnie interesuje? Kazdy:P Wszystkiego po trochu. Kazda fotografia sprawia mi przyjemnosc czy jest to krajobraz czy portret... Wiem ze predzej czy pozniej kupie i cos szerokiego i lampe i statyw i pewnie jakies tele typu 70-300( moze - 200) ale minie troche czasu zanim skompletuje caly zestaw.

moronica napisał/a:

porownaj sobie tu obie sigmy, tokine i tamrona
http://www.juzaphoto.com/...mron_tokina.htm

Dzieki za porownanie. Utwierdzam sie ze jezeli kupowalbym cos szerokiego to wybor podl by na sigme.

Paweł_G - Wto 22 Lut, 2011

moronica napisał/a:
mysle ze Paweł_G akurat nie lubi tego typu obiektywow i stad ta opinia. odnoszenie sie do nich przez pryzmat tego, jak beda na zdjeciach wygladali ludzie, jest kompletnie bez sensu

Bardzo lubię takie ogniskowe - byłem zadowolony z Samyanga 8mm który jak na fisha miał super ładne odwzorowanie stereograficzne. Ja akurat fotografuję ludzi więc to jest ważne kryterium dla mnie. Własnie dlatego myślałem o Tokinie 11-16 ale inni mnie ubiegli. To bardzo fajne szkło.

ale UWA i FE to zupelnie inne szkla

Paweł_G napisał/a:
Bardzo lubię takie ogniskowe - byłem zadowolony z Samyanga 8mm który jak na fisha miał super ładne odwzorowanie stereograficzne.
To jednak trochę inna bajka... BTW, odwzorowanie stereograficzne nie ma fiszajowego czadu... :cool:

login_87 napisał/a:
n18-105 i n50 1.8

Jak często potrzebowałeś czegoś szerszego od 18mm, a jak często brakowało Ci światła :?: :smile:
Podobnie jak jaad75, radziłbym Ci kupić najpierw lampę.

Sunders napisał/a:
login_87 napisał/a:
n18-105 i n50 1.8

Jak często potrzebowałeś czegoś szerszego od 18mm, a jak często brakowało Ci światła :?: :smile:
Podobnie jak jaad75, radziłbym Ci kupić najpierw lampę.

Tydzien temu :P
mysle ze ciekawiej by wyszlo to zdjecie przy mniejszej ogniskowej...

Cytat:

Trochę się mogłeś jeszcze odsunąć. :wink:

Nie mówię, że aż tak:

ale trochę.
Oczywiście to zupełnie inne spojrzenie i cel zdjęcia. :smile:

login_87 napisał/a:

Tak,chyba najlepiej przy 17mm/TS-E/ :smile:

maput - Wto 22 Lut, 2011

Super B o g d a n, że masz fotę z tego samego miejsca, ale login_87, ma chyba co innego na myśli...

maput napisał/a:
Super B o g d a n, że masz fotę z tego samego miejsca, ale login_87, ma chyba co innego na myśli...

Wiem, że super :razz: , dlatego napisałem:
B o g d a n napisał/a:
Oczywiście to zupełnie inne spojrzenie i cel zdjęcia. :smile:

dr11 - Wto 22 Lut, 2011

Sunders napisał/a:
login_87 napisał/a:

Tak,chyba najlepiej przy 17mm/TS-E/ :smile:
A wiesz, to jest dobra koncepcja, ale na FF :)

B o g d a n napisał/a:
Cytat:

Trochę się mogłeś jeszcze odsunąć. :wink:

Pewnie ze moglem ale mimo slonecznej pogody bylo dobrze na - i wialo niemilosiernie takze uciekalem stamtad jak najszybciej na herbatke....
17mm/TS-E/ - ooo nieznalem tego :) jest cos podobnego do nikona??
ps wiem ze moze nie ten dzial ale co powiedzie o moim zdj??

login_87 napisał/a:
17mm/TS-E/ - ooo nieznalem tego :) jest cos podobnego do nikona??
Nie.
login_87 napisał/a:
Że mogłeś odsunąć się dalej i ująć zarówno cały budynek, jak i kotwicę. Miejsca było dość.

nikon ma takie szkla tylko ze wezsze, zaczynaja sie od 24mm

login_87 napisał/a:
co powiedzie o moim zdj??

Oprócz tego, że kadr nie jest "domknięty", to jeszcze aparat źle dobrał Ci balans bieli.
Całe zdjęcie jest lekko fioletowe.
Proponuję robić w RAW (NEF) i ewentualnie poprawiać w PC. :smile:

moronica napisał/a:
nikon ma takie szkla tylko ze wezsze, zaczynaja sie od 24mm

i nazywaja się nikkor pc-e

kufel - Wto 22 Lut, 2011

login_87 napisał/a:
skoro już pytasz to nie ustawiałbym sztywnego WB jak to zrobiłeś czyli daylight , za duzo fioletu,jak nam mój gust, tinta w stronę zielonego trochę.

Faktycznie moze troch przesadzilem z WB. Byl to moj pierwszy wypad na ktorym robilem zdj w RAW i pierwsze jakie probowalem obrobic (LR) Tak wyglada zdjecie z WB jakie ustawila sobie sama puszka:

Lepiej.
komor - Wto 22 Lut, 2011

moronica napisał/a:
nikon ma takie szkla tylko ze wezsze

A czy tak samo „wykręcowywalne” we wszystkie strony, jak 17L? Bo oni tam jakieś nowe osie obrotu dołożyli, pewnie doktorek dokładniej wie.

po fotkach to ja w obu widze taka sama ilosc pokretel. w Nikonie to jest tilt i shift plus mozliwosc obrotu tak by mozna bylo pochylac/przesuwac w dowolnym kierunku. w Canonie to nie wiem czy cos jeszcze wymyslili. jedyne co wyczytalam to to, ze kierunek shifta i tilta moga byc tu niezalezne od siebie, nie wiem czy w Nikonie rowniez
dr11 - Wto 22 Lut, 2011

Już spieszę z informacją. Dotyczy 17L (w 24L II TS-E zasada jest ta sama, nie wiem czy te same położenia są "klikalne").
W obiektywie jest bagnet (niesamowite :P ) co siedzi nieruchomo w puszce. Następnie jest połączenie obrotowe z położeniami -90, -60, -30, 0, 30, 60, 90 stopni (te klikalne, oczywiście można ustawić gdzieś pomiędzy). Czyli tak się kręci to co jest dalej. A dalej są sanki shift. Za sankami jest kolejne połączenie obrotowe z położeniami 0, 45, 90 stopni i tak się kręci to co za nim, oczywiście niezależnie od ustawienia pierwszego kręcioła. Teraz dalej jest przegub tilt i pierścień focusa.

hijax_pl - Wto 22 Lut, 2011

moronica napisał/a:
kierunek shifta i tilta moga byc tu niezalezne od siebie, nie wiem czy w Nikonie rowniez
http://www.youtube.com/watch?v=g5eXYAv7lXs

W Nikonie 24 PC-E "moduł" shift jest zintegrowany z "modułem" tilt. Czyli obracamy całość.
W Canonie (przynajmniej 17TS-E) obracać możemy niezależnie oba moduły.

PC-E - bo mają elektromagnetyczne sterownie przysłony. Tylko kilka topowych puszek nikona potrafi je obsłużyć - w każdej innej będzie trzeba samemu sterować przysłoną...

Na filmiku który zalinkowałem jest też informacja, mówiąca o tym, że by mieć możliwość pochylania i przesuwania nikkora w tej samej osi - trzeba odkręcić parę śrubek, obrócić moduł tilta i skręcić z powrotem.

AM - Wto 22 Lut, 2011

Stare TSy dzialaja jak PC-E. Nowe - 24 II i 17 maja mozliwosc obrotu. Pozostale trzeba rozkrecac.
login_87 - Sro 23 Lut, 2011

No chyba troche odbiegamy od meritum...
Dalej przegladam forum, allegro ogladam sample z s10-20 czytam o nissinie di622, jakichs nogach i dalej mam metlik w glowie :/ Do wakacji i tak sobie sprawie wszystkie te 3 rzeczy tylko jest problem co najpierw.
Chyba sprobuje upolowac na allegro sigme a jesli sie nie uda to lampa i nogi. Ciekawe czy uda mi sie cos znaleźć w podobnej cenie (1100-1300)

master-photo - Pią 25 Lut, 2011

ja uzywam Sigme 10-20 ale ta 3.5 i jestem z tego obiektywu zadowolony, fakt ludzie wychodza dziwnie ale jak sie zrobi jak trzeba moze wyjsc nawet ciekawie, ja osobiscie polecam obiektyw, ale do krajobrazu i architektury.
Baku - Pią 25 Lut, 2011

To klasyczny obiektyw do takich zastosowań.
Choć widziałem znakomity przykład UWA w portrecie (przerysowanie było tu celowym i bardzo udanym zabiegiem), z ładnie rozmytym tłem. Ale to wymaga już sensora FF lub instrumentu takiego jak Tokina 11-16, która jest dla mnie zdecydowanie najciekawszym obiektywem tego typu.

login_87 - Czw 03 Mar, 2011

Dziekuje wszystkim za rady ktorzy sie udzielali w tym watku. Juz bylem zdecydowany na lampe bo nie moglem znalezc sigmy w dobrej cenia az tu nagle przypadkiem natrafilem na ciekawa oferte i za jednym zamachem kupilem i 8miesieczna sigme 10-20 z filtrem Marumi WPC UV 77mm i statyw Benro w promocyjnej cenie.