forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - jaki obiektyw do A330

kamil801 - Wto 22 Lut, 2011
Temat postu: jaki obiektyw do A330
witam wszystkich posiadam sony A330 z podstawowym obiektywem i zamierzam kupić sobie jakiś 2 obiektyw, fundusze dosyć skromne bo tak do 700zł obiektyw ma służyć do celów amatorskich chciałbym żeby obiektyw był funkcjonalny i miał już jakieś tele. zastanawiam sie na obiektywami z przedziału od np, 18-200, 55-200, lub nawet coś do 300 70-300,
co byście poradzili raczej dla początkującego i do tego aparatu, i z jakiej firmy bo też się nie mogę zdecydować sony ?? sigms ??? tamron ???
proszę o jakieś podpowiedzi i ewentualnie linki ,pozdrawiam

ghost - Wto 22 Lut, 2011

jak zwykle - Minolta 70-210 f/4
kasiakaaz - Wto 22 Lut, 2011

kamil801, za ghostem - flinta, czyli Minolta 70-210 f4. Bardzo fajne szkiełko i można w rozsądnej cenie wyhaczyć np. tu lub na Allegro. :smile:

ale obiektywem o ogniskowej zaczynającej się od 70 będe musiał zapomnieć o robieniu zdjęci w pomieszczeniach, wszystko będzie za blisko !!! prawda ????
MC - Wto 22 Lut, 2011

Od tego będziesz miał kita.
B o g d a n - Wto 22 Lut, 2011

kamil801 napisał/a:
ale obiektywem o ogniskowej zaczynającej się od 70 będe musiał zapomnieć o robieniu zdjęci w pomieszczeniach
Ogniskowa 70mm to nie taki znowu super wąski kąt, nawet na A330. Zresztą niższy zakres ogniskowych już masz. Ponadto sam pisałeś, że myślisz o 70-300.
Obiektywy o zakresie np. 18-200 kupuje się tylko z rozpaczy lub konieczności i ekonomii. Takie obiektywy są dużo gorsze optycznie niż te o węższym zakresie ogniskowych i tzw. krotności zooma.

ok już sie prawie przekonałem trochę czytałem o tym obiektywie i powiem że jeżeli mówicie że jest dobry i z tego co patrze za tą cenę jestem bardzo zainteresowany
ale jeszcze zapytam ponieważ nie brałem pod uwagę używanego obiektywu wiec czy opowieści o jego "niezniszczalności" są prawdziwe i nawet używany obiektyw będzie bobrze służył ???
i czy ogólnie nie jest zbyt ciężki w codziennym użytkowaniu???
i ostatnie pytanie co z tym AF czy on na prawdę jest tak wolny żeby było to uciążliwe???

kasiakaaz - Wto 22 Lut, 2011

kamil801 napisał/a:
czy opowieści o jego "niezniszczalności" są prawdziwe i nawet używany obiektyw będzie bobrze służył ???

Tak, pod warunkiem, że kupisz ze sprawdzonego/zaufanego źródła. Ale gwoździ nim nie wbijaj... :wink:
kamil801 napisał/a:
czy ogólnie nie jest zbyt ciężki w codziennym użytkowaniu???

No, do lekkich - to on nie należy, ale to cena za jego solidność i światło (wszystkie tele o stałym świetle nie są mistrzami wagi piórkowej). Ale bywają cięższe. :wink:
Cytat:
co z tym AF czy on na prawdę jest tak wolny żeby było to uciążliwe???

Do demonów szybkości, to on nie należy i raczej fotografowanie samolotów odrzutowych, czy wyścigów Formuły 1 będzie uciążliwe. Ale do użytkowania amatorskiego w zupełności wystarczy. Wypróbuj sobie i jeśli po jakimś czasie stwierdzisz, że chcesz coś lepszego - odsprzedasz go bez straty. Te Minolty są cały czas chodliwe, dają ładny obrazek i bokeh. Mam to szkiełko i bardzo je lubię.

kamil801 - Sro 23 Lut, 2011

ok super bardzo dziękuje za pomoc byliście naprawdę bardzo pomocni wielkie dzięki :wink:
perspektywa odsprzedania po dobrej cenie chyba najbardziej mnie przekonuje :razz:
po wiec mi jeszcze czy 400zł to przyzwoita cena ????

i jeszcze tak z ciekawości a jak bym miał coś z nowszego sprzętu kupić to co wziąć pod uwagę ????

kasiakaaz - Sro 23 Lut, 2011

kamil801, flinty za 400 PLN-ów to raczej nie kupisz. Możesz podać jakiś link? Te Minolty chodzą w granicach 600-700 PLN. Jeżeli za 400 - to rzeczywiście Minolta 70-210/4 w dobrym stanie - to TAK, jest to bardzo dobra cena. Jednak obawiam się, że mówisz o innej Minolcie (podaj link). Jeśli chodzi o nowe tele w takich granicach cenowych, to Sigma 70-300 f/4.0-5.6 APO. Kosztuje ok. 800 PLNów.

coś takiego ????

http://allegro.pl/minolta...1469015983.html
http://allegro.pl/minolta...1471317355.html

albo chyba jest trochę inne
http://allegro.pl/minolta...1472101032.html

ale nie wiem może to nie ten obiektyw ????? :oops:

MC - Sro 23 Lut, 2011

Żaden z tych obiektywów nie jest flintą.

kamil801, żaden z nich. Musi mieć zakres 70-210 i tylko jedną cyferkę 4. :wink:
np. np. taka

ghost - Sro 23 Lut, 2011

jeszcze taka fotka ;-)

ale klops strzelił bym takiego "babola " że nie wiem :oops:

teraz już widzę coś takiego
http://allegro.pl/sony-mi...1475164374.html
od razu cena odpowiednia czy tak ????

kamil801, cena normalna, jak za flintę. Nie jest to jakaś super-okazja, ale wygląda na dobrze utrzymaną. Mz - warto, chyba, że będziesz polował na jakąś tańszą okazję. Ja kupowałam od Minolciarza różne "manele". Wszystko było ok, zgodne z opisem i transakcje w porządku.
MC - Sro 23 Lut, 2011

Sprzedawca jest jak najbardziej ok. Znam go osobiście. Można brać.

kolego to teraz teraz porać mi czy lepiej kupić tą używaną flintę za 700zł czy lepiej nową na gwarancji są sigmę co pisałeś ??? tak za około 900zł ??? z czego będę bardziej zadowolony ???
ta sigma jest chyba mniejsza i lżejsza a czy parametry będzie miała lepsze czy gorszę ???

MC - Sro 23 Lut, 2011

Flinta jest obiektywem kultowym. Bardzo ładnie rozmazuje tło i ma stałe światło f4. AF ma raczej "spokojny", ale Sigma podobnie. Sigma ma więcej mm na długim końcu i pseudomacro. Można kupić używaną za 600-650 zł. Jakość wykonania ma gorszą, choć nie taką znowu słabą.
Ja bym mimo wszystko brał flintę.

Baku - Sro 23 Lut, 2011

Moim, kanonierskim zdaniem, lepiej brać flintę choćby ze względu na stałe światło. Daje to spory komfort pracy. Sigma nie jest złym obiektywem, ale 'flinta' jest po prostu lepsza ...chyba w każdym aspekcie.

no tak w sumie mówicie że za ten obiektyw można dać 700zł a jeżeli bardzo mi nie dopasuje to jest duża szansa odzyskać te pieniądze przy odsprzedaniu ???

a może jeszcze podpowiecie na co zwracać uwagę przy kupnie żeby nie nabić sie w "butelkę"
czy ogólnie jak nie będzie zbite szkło to będzie ok :mrgreen:

MC - Sro 23 Lut, 2011

Generalnie flinty w dobrym stanie łatwo sprzedać.
Kup taką, która wizualnie nie jest "zmęczona" i ciesz się.

Za 700 PLN powinna mieć oryginalną osłonę przeciwsłoneczną, zwróć uwagę na to, aby nie miała rys na soczewkach oraz oczywiście grzyba. Jakieś niewielkie ślady użytkowania typu ryski na obudowie mogą się zdarzyć.
kamil801 napisał/a:
można dać 700zł a jeżeli bardzo mi nie dopasuje to jest duża szansa odzyskać te pieniądze przy odsprzedaniu ???

Tak, jest duża szansa... :wink:

no i stało się "flinta" zakupiona i odebrana :mrgreen:
zakupiłem od kolegi "minolciarz_78" serdecznie polecam zakupy u niego (odbierałem osobiście) :grin:
bardzo dziękuje wam za pomoc w wybraniu obiektywu "kasiakaaz" i "MC" i wszystkim co sie wypowiedzieli w moim temacie pozdrawiam :grin:
pierwsze wrażenia bardzo dobre zobaczymy jak się będzie sprawował w pracy !!!

ale okazało sie że mam za małą torbę :mrgreen: :oops:

kamil801 napisał/a:
pierwsze wrażenia bardzo dobre zobaczymy jak się będzie sprawował w pracy !!!

kamil801, będziesz zadowolony, rób zdjęcia i pochwal się... :grin:

kamil801 napisał/a:
ale okazało sie że mam za małą torbę :mrgreen: :oops:

A nikt Ci nie mówił, że zakup lustrzanki to dopiero początek wydatków?? :mrgreen: :wink:

kamil801 - Czw 24 Lut, 2011

Cytat:
A nikt Ci nie mówił, że zakup lustrzanki to dopiero początek wydatków?? :mrgreen: :wink:

haahahha nie to miało być koniec wydatków tylko sama przyjemności i piękne zdjęcia :razz: ahahah (a potem sie obudziłem :mrgreen: )