forum.optyczne.pl

Lampy b³yskowe i o¶wietlenie - G³owice b³yskowe, a lampy b³yskowe - róznice i powrównanie

Spinq - Wto 22 Lut, 2011
Temat postu: G³owice b³yskowe, a lampy b³yskowe - róznice i powrównanie
W zasadzie temat definiuje wszystko o co chcê zapytaæ, jednak chyba bêdzie konieczne nieco dok³adniejsze sprecyzowanie kwestii mnie interesuj±cych.

Czy kto¶ korzysta³? W szczególno¶ci interesuj± mnie modele marki Fomei
Czy b³ysk jest krótszy ni¿ w przypadku lamp studyjnych?
Czy temperatura barwowa jest taka sama?
Jak to jest z moc±? Gdzie¶ czyta³em, ¿e przy podpiêciu jednej g³owicy do najmocniejszego generatora bowensa, g³owica mo¿e b³ysn±æ z moc± 3000Ws. Czy to jedna z cech g³owic i generatorów do nich podpiêtych?

jaad75 - Wto 22 Lut, 2011

Spinq napisa³/a:
Czy b³ysk jest krótszy ni¿ w przypadku lamp studyjnych?
Zazwyczaj, ale to zale¿y od konstrukcji.
Spinq napisa³/a:
Czy temperatura barwowa jest taka sama?
Najczê¶ciej.
Spinq napisa³/a:
Gdzie¶ czyta³em, ¿e przy podpiêciu jednej g³owicy do najmocniejszego generatora bowensa, g³owica mo¿e b³ysn±æ z moc± 3000Ws. Czy to jedna z cech g³owic i generatorów do nich podpiêtych?
Znowu zale¿y od konstrukcji. Akurat w przypadku QUADX Bowensa tak jest.
Spinq - Wto 22 Lut, 2011

Przyznam szczerze, ze nie mam prawie 20k na kupno tego generatora z g³owicami, dlatego raczej bêdê sk³ania³ siê ku produktom fomei. Jaad, jak zwykle Twoja wypowied¼ by³a jasna i zrozumia³a, jednak, jako osoba maj±ca, jak s±dzê najwiêcej do¶wiadczenia gdy mowa o ¶wietle b³yskowym, czy móg³by¶ opisaæ po krótce swoje do¶wiadczenia z takim rozwiazaniem jak glowica b³yskowa?

Spinq napisa³/a:
czy móg³by¶ opisaæ po krótce swoje do¶wiadczenia z takim rozwiazaniem jak glowica b³yskowa?
Moje praktyczne do¶wiadczenia opieraj± siê wy³acznie na tym, ¿e by³em przez moment asystentem w studio, w którym by³y miêdzy innymi powerpacki Profoto, ale jako¶ zawsze odpalane by³y monobloki... :smile: Sam u¿ywam wy³acznie monobloków, ale niew±tpliwie zestaw generator+g³owice ma swoje plusy. Do czego chcesz go u¿ywaæ?
AM - Wto 22 Lut, 2011

Nie chcialbym sie wyglupic opiniami tutaj, wiec najpierw spytam.
Lampy blyskowe to monobloki a glowice blyskowe to zestaw powerpack/generator + head?

AM, tak... :smile:
AM - Wto 22 Lut, 2011

No to ja zawsze faworyzowalem powerpacki nad monolightami. Ale napisz cos wiecej bo moze zalety, ktore ja widze beda dla Ciebie nieistotne.
pasiasty - Sro 23 Lut, 2011

co do czasu: niektóre tanie monobloki maj± go du¿o d³u¿szy od lamp systemowych, na tyle, ¿e nie da siê zamroziæ ruchu (np. gwa³townych ruchów modela); czy dotyczy to równie¿ Fomei - nie wiem

temperatura barwowa - na logikê powinna byæ podobna, ale reflektory, a zw³aszcza tanie softboksy mog± dodawaæ jaki¶ zafarb

jaad75 - Sro 23 Lut, 2011

pasiasty napisa³/a:
czy dotyczy to równie¿ Fomei - nie wiem
To zale¿y których, ale generalnie tak. Wiêkszo¶æ monobloków jest sterowana napiêciowo, wiêc nawet je¶li czas b³ysku jest stosunkowo krótki na 1/1 (jak w wysokich Fomei), to wyd³u¿a siê przy skrêcaniu energii b³ysku. Wiêkszo¶æ znanych mi powerpacków reguluje energiê b³ysku metod± prze³aczania kondensatorów, wiêc z za³o¿enia czasy b³ysków s± krótsze, a skracaj± siê jeszcze przy zmniejszaniu energii lub pod³±czeniu wiêkszej ilo¶ci g³owic.
Spinq - Czw 24 Lut, 2011

Jestem na zakupie sensowniejszych lamp, bo moje quantuumy s± do¶æ wys³u¿one, i nie zawsze daj± zamierzone efekty. Poprzegl±da³em sobie kilka forów i przejrza³em ofertê sklepów internetowych i stwierdzi³em, ¿e takie rozwiazanie da mi nieco wiêksz± moblino¶æ ni¿ dokupywanie powerpacka do lamp. A zdjecia sprintera startuj±cego z bloku na bie¿ni, czy driftu na torze z ciekawym o¶wietleniu l¿ej - bo wa¿± mniej (mówi±c po laicku) bêdzie mi zrobiæ z g³owicami :) . Je¿eli i tak bêde móg³ z tych g³owic korzystaæ w studio to takie rozwi±zanie spe³nia komplet moich potrzeb.