forum.optyczne.pl

Lampy b造skowe i o鈍ietlenie - G這wice b造skowe, a lampy b造skowe - r霩nice i powr闚nanie

Spinq - Wto 22 Lut, 2011
Temat postu: G這wice b造skowe, a lampy b造skowe - r霩nice i powr闚nanie
W zasadzie temat definiuje wszystko o co chc� zapyta�, jednak chyba b璠zie konieczne nieco dok豉dniejsze sprecyzowanie kwestii mnie interesuj帷ych.

Czy kto� korzysta�? W szczeg鏊no軼i interesuj� mnie modele marki Fomei
Czy b造sk jest kr鏒szy ni� w przypadku lamp studyjnych?
Czy temperatura barwowa jest taka sama?
Jak to jest z moc�? Gdzie� czyta貫m, 瞠 przy podpi璚iu jednej g這wicy do najmocniejszego generatora bowensa, g這wica mo瞠 b造sn望 z moc� 3000Ws. Czy to jedna z cech g這wic i generator闚 do nich podpi皻ych?

jaad75 - Wto 22 Lut, 2011

Spinq napisa�/a:
Czy b造sk jest kr鏒szy ni� w przypadku lamp studyjnych?
Zazwyczaj, ale to zale篡 od konstrukcji.
Spinq napisa�/a:
Czy temperatura barwowa jest taka sama?
Najcz窷ciej.
Spinq napisa�/a:
Gdzie� czyta貫m, 瞠 przy podpi璚iu jednej g這wicy do najmocniejszego generatora bowensa, g這wica mo瞠 b造sn望 z moc� 3000Ws. Czy to jedna z cech g這wic i generator闚 do nich podpi皻ych?
Znowu zale篡 od konstrukcji. Akurat w przypadku QUADX Bowensa tak jest.
Spinq - Wto 22 Lut, 2011

Przyznam szczerze, ze nie mam prawie 20k na kupno tego generatora z g這wicami, dlatego raczej b璠� sk豉nia� si� ku produktom fomei. Jaad, jak zwykle Twoja wypowied� by豉 jasna i zrozumia豉, jednak, jako osoba maj帷a, jak s康z� najwi璚ej do鈍iadczenia gdy mowa o 鈍ietle b造skowym, czy m鏬豚y� opisa� po kr鏒ce swoje do鈍iadczenia z takim rozwiazaniem jak glowica b造skowa?

Spinq napisa�/a:
czy m鏬豚y� opisa� po kr鏒ce swoje do鈍iadczenia z takim rozwiazaniem jak glowica b造skowa?
Moje praktyczne do鈍iadczenia opieraj� si� wy豉cznie na tym, 瞠 by貫m przez moment asystentem w studio, w kt鏎ym by造 mi璠zy innymi powerpacki Profoto, ale jako� zawsze odpalane by造 monobloki... :smile: Sam u篡wam wy豉cznie monoblok闚, ale niew徠pliwie zestaw generator+g這wice ma swoje plusy. Do czego chcesz go u篡wa�?
AM - Wto 22 Lut, 2011

Nie chcialbym sie wyglupic opiniami tutaj, wiec najpierw spytam.
Lampy blyskowe to monobloki a glowice blyskowe to zestaw powerpack/generator + head?

AM, tak... :smile:
AM - Wto 22 Lut, 2011

No to ja zawsze faworyzowalem powerpacki nad monolightami. Ale napisz cos wiecej bo moze zalety, ktore ja widze beda dla Ciebie nieistotne.
pasiasty - Sro 23 Lut, 2011

co do czasu: niekt鏎e tanie monobloki maj� go du穎 d逝窺zy od lamp systemowych, na tyle, 瞠 nie da si� zamrozi� ruchu (np. gwa速ownych ruch闚 modela); czy dotyczy to r闚nie� Fomei - nie wiem

temperatura barwowa - na logik� powinna by� podobna, ale reflektory, a zw豉szcza tanie softboksy mog� dodawa� jaki� zafarb

jaad75 - Sro 23 Lut, 2011

pasiasty napisa�/a:
czy dotyczy to r闚nie� Fomei - nie wiem
To zale篡 kt鏎ych, ale generalnie tak. Wi瘯szo嗆 monoblok闚 jest sterowana napi璚iowo, wi璚 nawet je郵i czas b造sku jest stosunkowo kr鏒ki na 1/1 (jak w wysokich Fomei), to wyd逝瘸 si� przy skr璚aniu energii b造sku. Wi瘯szo嗆 znanych mi powerpack闚 reguluje energi� b造sku metod� prze豉czania kondensator闚, wi璚 z za這瞠nia czasy b造sk闚 s� kr鏒sze, a skracaj� si� jeszcze przy zmniejszaniu energii lub pod陰czeniu wi瘯szej ilo軼i g這wic.
Spinq - Czw 24 Lut, 2011

Jestem na zakupie sensowniejszych lamp, bo moje quantuumy s� do嗆 wys逝穎ne, i nie zawsze daj� zamierzone efekty. Poprzegl康a貫m sobie kilka for闚 i przejrza貫m ofert� sklep闚 internetowych i stwierdzi貫m, 瞠 takie rozwiazanie da mi nieco wi瘯sz� moblino嗆 ni� dokupywanie powerpacka do lamp. A zdjecia sprintera startuj帷ego z bloku na bie積i, czy driftu na torze z ciekawym o鈍ietleniu l瞠j - bo wa膨 mniej (m闚i帷 po laicku) b璠zie mi zrobi� z g這wicami :) . Je瞠li i tak b璠e m鏬� z tych g這wic korzysta� w studio to takie rozwi您anie spe軟ia komplet moich potrzeb.